Observation international

Soortgroepen => Planten => Algemene informatie over planten => Topic gestart door: nielseimers op mei 11, 2019, 11:41:01 am

Titel: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 11, 2019, 11:41:01 am
Hoe houd ik de kwaliteit van mijn waarneming hoog?

De afgelopen winterperiode is de validatie-achterstand van 80.000 onbeoordeelde fotowaarnemingen gereduceerd naar 47.000 fotowaarnemingen (meer dan 40% van de achterstand is daarmee gevalideerd). Dat is een enorme prestatie waar we erg hard voor hebben gewerkt en ook erg trots op zijn. Door de jaarlijks toenemende populariteit van waarneming.nl merken wij dat we tijdens de zomerperiode de dagelijke binnenkomende waarnemingen niet tijdig kunnen beoordelen. Dit vinden wij natuurlijk erg jammer, maar vooral voor de waarnemers is dit niet prettig. Wanneer tijdig feedback ontvangen wordt over de determinaties, kan deze kennis gebruikt worden bij nieuwe waarnemingen. Dat de achterstand in de zomerperiode weer oploopt, is natuurlijk altijd al geweest en dat is ook niet te voorkomen. Er zijn echter enkele zaken die toch enorm kunnen helpen om het oplopen van de achterstand te limiteren.


Hopelijk kunnen deze richtlijnen bijdragen aan verbeterde kwaliteit van waarnemingen, waardoor het voor de validatoren gemakkelijker, sneller en vooral leuker wordt om te valideren.

Namens het team der plantenvalidatoren,
Veel plezier dit seizoen!  :duim:
Titel: Re: Stand van zaken: validatie-achterstand planten en kwaliteit van waarnemingen
Bericht door: rapunzel op mei 11, 2019, 18:56:41 pm
Beginnende waarnemers hebben vaak geen kennis van de verspreiding van soorten. Voeren een aangevoerde soort daarom vaak zonder commentaar in.
Daarom kan het zinvol zijn dat een lokale "kenner" een aangevoerde, niet gebiedseigen soort (vooral gemeentes zijn daar sterk in) als aanvoer/aanplant invoert.
Gr.
Koos
Titel: Re: Stand van zaken: validatie-achterstand planten en kwaliteit van waarnemingen
Bericht door: spepping op mei 11, 2019, 20:59:59 pm
Beginnende waarnemers en vele anderen gaan dit bericht nooit lezen, omdat ze hier niet komen. Ook de titel helpt niet. Liever iets als 'Richtlijnen voor waarnemingen' of 'Hoe bevorder je een goede validatie van je waarnemingen?'. De stand van zaken is een bijkomstigheid bij deze boodschap. Kort dat deel in, b.v. 'Het is prettig als je waarnemingen snel gevalideerd worden. Je kunt de validatoren helpen door op de volgende punten te letten.' enz.,  of zoiets.

Simon
Titel: Re: Stand van zaken: validatie-achterstand planten en kwaliteit van waarnemingen
Bericht door: nielseimers op mei 11, 2019, 21:35:24 pm
Beginnende waarnemers en vele anderen gaan dit bericht nooit lezen
Klopt, maar elke waarnemer die het bericht leest, is mooi meegenomen. Deze richtlijnen zijn overigens niet alleen voor beginnende waarnemers, we hopen juist de meer ervaren waarnemers te bereiken, zij leveren immers de meeste waarnemingen aan.

Ook de titel helpt niet.
Dit is voorlopig bedoeld als tijdelijke update. Mogelijk ga ik het later omzetten naar een topic over richtlijnen, zoals je suggereert.
Titel: Re: Stand van zaken: validatie-achterstand planten en kwaliteit van waarnemingen
Bericht door: Willemien Troelstra op mei 12, 2019, 10:16:20 am
Maar, als het bedoeld is als een oproep aan waarnemers is het handig dat de titel een oproep is. Ik zou als waarnemer een topic onder deze titel niet gaan lezen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 12, 2019, 10:48:36 am
Ik heb de titel gewijzigd. Wees vrij om hem te wijzigen als je het anders zou formuleren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: lentenaar op mei 12, 2019, 21:13:16 pm
Dag Niels,

Laat me beginnen met waardering uit te spreken voor de validators en de enorme aantallen waarnemingen die worden geverifieerd. Groot respect daarvoor en een bron van nieuwe kennis voor mijzelf.

Wat betreft je oproep om foto's door de beeldherkenning heen te halen drie observaties:
- het werk daadwerkelijk fantastisch  B)
- wat ik zie is dat naarmate ik meer foto's toevoeg, en dan met name een toevoeging van de groeiplaats, dat de zekerheid van de beeldherkenning vaak drastisch afneemt. Volgens de regelen der kunst wordt een foto van de groeiplaats (zeer) gewaardeerd. Dat botst dus soms met de beeldherkenning. Wat is daar wenselijk vanuit de validatie? Meer of minder foto's? Oftwel: sommige foto's voegen voor de validator wat toe, maar maken beeldherkenning (veel) minder zeker.
- ik heb de validators hoger zitten dan de beeldherkenning. Je post suggereert dat wanneer de beeldherkenning geen uitkomst biedt, je kan overwegen je waarneming te verwijderen. Nu begrijp ik dat vanuit het oogpunt van foto's die geen uitsluitsel bieden, omdat de kwaliteit te laag is. Soms zijn de foto's echter wel goed, maar komt er gewoon niets uit de beeldherkenning. In die gevallen kan de beeldherkenning niet op tegen de ervaring van de validator. Samengevat: op basis van de zekerheidsscore van de beeldherkenning kan ik niet inschatten of een validator het mogelijk wel lukt. Of suggereer je dat wanneer de beeldherkenning een lage score geeft, de validator er waarschijnlijk ook moeite mee heeft?

Groet,

E. de Jongh
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 12, 2019, 22:03:54 pm
Wat is daar wenselijk vanuit de validatie? Meer of minder foto's?
Meer foto's is wenselijk. Een foto van de plant en haar omgeving geeft erg veel informatie.

Je post suggereert dat wanneer de beeldherkenning geen uitkomst biedt, je kan overwegen je waarneming te verwijderen.
Het punt over de kwaliteit van waarnemingen staat los van de fotoherkenningssoftware. Je kan zelf het beste oordelen over de kwaliteit van de waarnemingen (onscherpe foto's, diagnostische kenmerken niet zichtbaar, te weinig foto's, etc.). Het is aan de waarnemer om te beoordelen of de foto's of de waarneming te verwijderen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: pierrevanvooren op mei 13, 2019, 21:21:58 pm
Prachtig Niels dat je dat eens neergepend hebt! Ik herken er veel zaken in die me ook al lang een beetje tegen de borst stoten. Uiteraard jammer dat die waarnemers waarvoor het bedoeld is, het meestal niet onder ogen zullen krijgen. Zelf "selecteer" ik een beetje de waarnemers: zij die alles met een vraagteken (onzeker) invoeren, laat ik vaak over. Diegene die voortdurend dezelfde fouten maken en maar niet willen leren ook. En waarnemers die, indien ze een fout gemaakt hebben, de waarneming verwijderen, daar heb ik al helemaal de pest aan. Ik vermoed dat het van langsom moeilijker zal worden om alle waarnemingen te behandelen, omwille van de steeds hogere aanvoer, selecteren lijkt dan de enige redelijke oplossing...
grtjs Pierre
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 13, 2019, 21:37:09 pm
Sinds 2009 komen er op waarneming.nl jaarlijks gemiddeld 17.000 meer fotowaarnemingen binnen t.o.v. het vorige jaar. Waarnemingen.be zal dezelfde trend vertonen vermoed ik. Om de werkdruk gelijk te houden, betekent dat dat er elk jaar een validator bij moet komen.

In de bijlage staat het aantal fotowaarnemingen dat elk jaar op waarneming.nl verschijnt.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: pierrevanvooren op mei 13, 2019, 21:55:53 pm
Interessant grafiekje Niels. Zelf ben ik nu een 7-tal jaren actief als validator en heb intussen een 100.000 foto's behandeld. Blijkbaar nog niet voldoende om momenteel 1 jaar voor mijn rekening te nemen en ik behoor tot de "actievere" validatorenÖ
grtjs Pierre
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 13, 2019, 22:18:27 pm
Ik zit momenteel op 181.000 gevalideerde fotowaarnemingen in ongeveer 2,5 jaar tijd, maar er is hier ook krankzinnig veel te valideren. Ik heb begrepen dat er op waarneming.nl een aanzienlijk groter aantal waarnemingen binnenkomt t.o.v. waarnemingen.be, maar dat heb ik alleen maar vernomen. Ik weet geen getallen.

Ik heb recent nog met Rutger contact gehad over de situatie in BelgiŽ en die lijkt aardig onder controle, in de winterperiode krijgen jullie de achterstand aardig weggewerkt. Op waarneming.nl hebben we vooral een gebrek aan specialisten. We gaan mogelijk binnenkort op zoek naar nieuwe validatoren. Suggesties zijn welkom.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Nathalie De Somer op mei 20, 2019, 15:12:43 pm
Bedankt dat je dit validatoren-bericht geplaatst hebt Niels. Het brengt de dialoog op gang.
Al staat het hier niet opvallend, we kunnen de link naar dit topic aanreiken waar nuttig.

Tenslotte zijn waarnemers en validatoren allemaal flora liefhebbers en zijn we liever in het veld dan achter het scherm.

Tijdens een flora cursus gaf ik de volgende stelling ter discussie: "Als je het zelf teveel werk vindt om je waarneming zorgvuldig te documenteren of uit te zoeken, waarom zou je er dan een andere vrijwilliger mee belasten." . Het leidde tot een goed groepsgesprek.

Startende waarnemers kunnen ook goed geholpen worden door een cursus te volgen of aan excursies deel te nemen: zie https://www.floron.nl/actueel/activiteitenagenda

Vriendelijke groet
Nathalie
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 14, 2019, 09:24:26 am
Mooie aanwijzingen en vrijwel alles is ook toepasbaar op waarnemingen.be.

Wat dat betreft zou dit topic internationaler kunnen. Ook nodig. Dit is inmiddels namelijk ook hťt  forum voor in ieder geval de Nederlandstalige kant van BelgiŽ.

Een aanpassing zou kunnen zijn iets vriendelijker te redeneren over aanplant. Ik ben er, voor de duidelijkheid, ook niet voor dat men (veel) aanplant invoert, maar het kan van tijd tot tijd ook wel eens nuttig zijn. Bijvoorbeeld om foto's te tonen van planten die, vaak helaas, niet zo maar in de vrije natuur te vinden zijn.  Of om een waardplant gedetermineerd te krijgen. In waarnemingen.be moeten we aanplant en inzaai, indien goed aangeduid als zodanig, ook gewoon accepteren. Dat de determinatie lastig is en vaak ondoenlijk; geheel mee eens.

Over te veel onzekere waarnemingen: Dat ligt ook voor een belangrijk deel aan de nieuwe manier van invoer en ik heb al voorgesteld hieraan te veranderen in het wensentopic. Bij de fotoherkenning wordt onder 95% zekerheid de waarneming automatisch op onzeker gezet. Dat levert oneindige series onzekere waarnemingen op die admins allemaal moeten openklikken en becommentariŽren. Terwijl het in een heel groot aantal gevallen gewoon juist is.  Helaas is zo'n wens moeilijk te verwoorden en moet deze ook (goed) verdedigd worden. Niet makkelijk. Kans dat hier dus definitief niets aan verandert. De oproep om alles, zeker als beginner, gewoon als zeker in te voeren is ook een oplossing, maar liever maken we (als admins) dan een vuist richting de ontwikkelaars.

Willemien geeft al aan dat mee gaan op excursies heel veel gaat helpen om je kennis te vergroten. Als je in Vlaanderen woont is dit een goede insteek: https://www.natuurpunt.be/pagina/meer-weten-over-planten   en klik op: Abonneer je op de Nieuwsbrief Mossen en lichenen - Planten - Paddenstoelen.  In de volgende link staan bijna alle agenda's uit 2019 van de lokale plantenwerkgroepen: https://www.natuurpunt.be/files/plantaardignieuws1-2019voorwebsitepdf/download?token=qyy3yvpA
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op juni 14, 2019, 12:29:25 pm
Rutger, kunnen jij en de andere Belgische validatoren geen forum rechten krijgen? Dan kan je het bericht wijzigen naar eigen inzicht. Dit is wel vaker nuttig gebleken.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 14, 2019, 12:30:05 pm
Prachtig Niels dat je dat eens neergepend hebt! Zelf "selecteer" ik een beetje de waarnemers: zij die alles met een vraagteken (onzeker) invoeren, laat ik vaak over.  selecteren lijkt dan de enige redelijke oplossing...
grtjs Pierre

Ik kan me voorstellen dat waarnemingen met een vraagteken worden overgeslagen of uitgesteld-daar zit meteen al zoveel onzekerheid in dat je liever naar de 'zekere' gaat ! Maar .....:
Geen ENKELE waarneming is toch 100 % zeker ? ?[tot de validator ze heeft bekeken[en dan nog kŠn t ooit fout gaan]}.
Waarom die VRAAGTEKEN niet gewoon weglaten? Weg ermee ! Maakt t alleen maar verwarrender !
Ik heb nooit t nut ervan ingezien.
[Of zie ik iets over t hoofd wat ik als waarnemer niet kan weten ?]
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 14, 2019, 12:57:01 pm
Waarom die VRAAGTEKEN niet gewoon weglaten? Weg ermee ! Maakt t alleen maar verwarrender !
Ik heb nooit t nut ervan ingezien.
[Of zie ik iets over t hoofd wat ik als waarnemer niet kan weten ?]

Het is volgens mij ooit bedacht, omdat mensen vaak waarnemingen van anderen gebruikten om je eigen waarneming mee te vergelijken.
Dus het "plaatjes kijken". Maar toen er nog niet zoveel in de database stond, ging dat snel mis.
Want als iemand het fout invoert en anderen nemen dat meteen over. Daarom kon je met onzeker aangeven van he, let op.
Misschien is dit niet correct.

Dat er nu zoveel waarnemingen op onzeker staan is door de automatische determinatie tool op de nieuwe site.
Daar worden standaard waarnemingen die niet meteen door het systeem 100% zeker determineerbaar zijn, onder een mogelijke naam + onzeker ingevoerd.
Dat zijn dus niet de waarnemers die dat doen, maar het systeem.

"Vroeger" (zonder dat systeem) zou je het op 'plant onbekend' zetten (zonder onzeker).
Nu gaat het dus op 'een naam' + onzeker

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 14, 2019, 18:01:33 pm
Waarom die VRAAGTEKEN niet gewoon weglaten? Weg ermee ! Maakt t alleen maar verwarrender !
Ik heb nooit t nut ervan ingezien.
[Of zie ik iets over t hoofd wat ik als waarnemer niet kan weten ?]


"Vroeger" (zonder dat systeem) zou je het op 'plant onbekend' zetten (zonder onzeker).
Nu gaat het dus op 'een naam' + onzeker

Groetjes, Marleen

Om vervolgens als " plant onbekend" goedgekeurd te worden ....  :huh:  :police:  :huh:
[ik heb me er een hele tijd op geconcentreerd om ze te ontrafelen].


Ondanks dat deze site voor de waarnemer is [zegt de site zelf] vind ik dat je t de validatoren niet tot op t bot lastig moet maken en bepaalde eisen zou moeten kunnen stellen aan de kwaliteit v/d foto's.
-Ik heb wel 's commentaar gehad op een foto van mij [ - " Bagger " werd er gezegd /en terecht] en zou  t toen niet gek hebben gevonden als de waarneming verwijderd zou worden of dat ik gevraagd werd terug te gaan-

-' Houdt dus de kwaliteit hoog '

P.S. Is het niet mogelijk die automatische herkenning te laten zeggen :
    " Helaas zijn Uw foto's kwalitatief te matig/vaag[etc] om enige zekerheid te geven omtrent de determinatie en wordt de waarneming niet geaccepteerd " ;)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 14, 2019, 18:07:59 pm
Waarom die VRAAGTEKEN niet gewoon weglaten? Weg ermee ! Maakt t alleen maar verwarrender !
Ik heb nooit t nut ervan ingezien.
[Of zie ik iets over t hoofd wat ik als waarnemer niet kan weten ?]


"Vroeger" (zonder dat systeem) zou je het op 'plant onbekend' zetten (zonder onzeker).
Nu gaat het dus op 'een naam' + onzeker

Groetjes, Marleen

Om vervolgens als " plant onbekend" goedgekeurd te worden ....  :huh:  :police:  :huh:

Nee, maar die waarnemingen zitten niemand "in de weg".
En slecht bewijs is ook bewijs.

Dat het dan op plant spec. staat betekent niet dat het daar voor altijd op blijft staan.
Soms heb je op dat moment geen of onvoldoende tijd om de naam op te zoeken of ben je er nog niet helemaal uit.
Of je vraagt het na op het forum. Of soms met later meer kennis en/of voortschrijdend inzicht kom je er later toch uit.
Maar bij plant onbekend zit het niemand in de weg.

Maar als er allemaal waarnemingen met soortnaam verkeerd staan omdat de automatische determinatie nog niet goed werkt,
of omdat de waarnemer onvoldoende kennis heeft en het nog niet heeft opgezocht of nagevraagd,
dan staat er van alles verkeerd. Bij plant onbekend, staat het in principe niet verkeerd.

Het is een soort tijdelijke plek waar je zulke waarnemingen kan wegzetten, tot er wel een naam is, zonder dat het iemand in de weg zit.
En ja misschien komt er nooit een naam, nou ja, dat kan soms.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 14, 2019, 18:32:16 pm


Om vervolgens als " plant onbekend" goedgekeurd te worden ....  :huh:  :police:  :huh:

Nee, maar die waarnemingen zitten niemand "in de weg".

Ik dacht nou juist begrepen te hebben dat het de wens was van de Validator[en] om duidelijke foto's/beschrijvingen te zien, zodat er minder in de hoek Spec/Onbekend terecht zou komen....
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 14, 2019, 19:17:44 pm


Om vervolgens als " plant onbekend" goedgekeurd te worden ....  :huh:  :police:  :huh:

Nee, maar die waarnemingen zitten niemand "in de weg".

Ik dacht nou juist begrepen te hebben dat het de wens was van de Validator[en] om duidelijke foto's/beschrijvingen te zien, zodat er minder in de hoek Spec/Onbekend terecht zou komen....

Waar het in dit geval om gaat is dat als mensen waarneming invoeren op de nieuwe site en er komt geen 100% zekerheid uit maar wel ander soortnaam + percentage,
dat het dan misschien beter is om het op plant spec te zetten ipv soort + onzeker. Dus of de validatoren mopperen over onzeker, of ze mopperen omdat het op spec staat.
Ja wat wil je dan? Je kan niet verwachten dat elke waarneming helemaal perfect is. Wat is dan het beste? Onzeker of plant spec?

De waarnemers zijn niet in dienst van waarneming.nl

En wat zit plant spec validatoren in de weg? Ze hoeven er toch niets mee?
De validatoren lijken zich de eis te stellen dat alles zo goed en snel mogelijk en precies mogelijk gedetermineerd moet.
Maar een beetje onaardig gezegd, wat ik niet onaardig bedoel, maar dat is 'hun probleem' en niet dat van de waarnemer.

De site is bedoeld voor hobby. De waarnemers doen dit voor hobby. De waarnemers staan niet in dienst van waarneming.
Het is 'ons notitieboekje' en daar mag best een 'paardebloem spec' eens in staan ofzo. Of eens een slechte foto ingevoerd. Of wat dan ook.

Dat dat niet motiverend is voor de validatoren om heel veel waarnemingen te controleren, terwijl velen geen volledige naam kunnen krijgen, dat snap ik.
Het zou ook zeker goed zijn om het te blijven stimuleren en uit te leggen hoe men het beste plantwaarnemingen kan vastleggen.
Als ik iemand het waarnemen aanleer, probeer ik ook aan te geven, leg zoveel mogelijk vast, let op dit en dat en dat.
Maar er zijn ook soorten waarbij dat helemaal niet nodig is, heb je aan 1 foto genoeg om de soort te bepalen.

Maar een probleem maken van plant spec lijkt me onnodig. En helaas werkt het nieuwe systeem (Identify) ook daarbij tegen.
Ik denk dat het beter zou zijn dat als losse tool te hebben. En niet als ingang van de invoer van een waarneming.

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 15, 2019, 09:06:11 am
Marleen,
De admins zijn er om de waarnemers te helpen. Noch de admins, noch de waarnemers zijn in dienst van waarneming.nl dus in principe zitten ze elkaar niet in de weg of moet er per se iets. Ik heb je al vaker een inkijkje gegeven in de manier van valideren en die komt erop neer dat het alleen maar overzichtelijk kan gebeuren als je als admin Šlles valideert. Als je niet alles doet krijgen de andere admins elke keer de overblijvende foto's te zien en dat zijn er dan niet weinig. Je hebt dan vrijwel continue een overzicht van moeilijkheden en dat motiveert een admin natuurlijk ook niet echt.

In het geval van foto-overzichten valideer je als admin dus liefst Šlles van een dag of Šlles van een familie of genus. Of Šlles van 1 persoon. Dat betekent ook de lastige, onduidelijke, onzekere, niet te valideren (niet te beoordelen).  Ik kan een heel verhaal doen hoe je dat moet doen, maar dat gebeurt natuurlijk door aardig te blijven, te informeren, te adviseren etc. en niet door 'dit is bagger' te schrijven of 'gooi het liever weg'. Ik heb die neiging wel eens, maar dan moet ik maar even een pauze nemen.

Als je veel onzekere waarnemingen invoert krijg je veel adviezen, vragen om informatie of het gestandaardiseerde 'dit is juist, ik heb het op zeker gezet'.  Dat is een knopje voor de admin die in 1 keer commentaar geeft en de waarneming op zeker zet. Heel erg handig voor admins. Als je dat niet wilt als waarnemer, kun je beter kiezen voor het taxon 'plant onbekend' en dan krijg je waarschijnlijk een suggestie en kun je het eventueel zelf nakijken en veranderen.

Over onzeker zelf: Dit is vooral handig voor waarnemingen zonder foto's. De focus van de admins ligt op de waarnemingen met foto's en uiteindelijk streeft vrijwel elke admin ernaar die overzichten (zo goed als) leeg te valideren. Het voelt zo'n beetje als opruimen van een kamer, of beter; het ordenen van een verzameling. Het is dan jammer dat er een restgroepje is die nergens bij lijkt te passen. Niet onoverkomelijk, maar het is om het gevoel te schetsen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 15, 2019, 09:49:05 am
Hallo Rutger,

Bedankt voor je fijne uitleg.

Ik heb een beetje het idee, en zeg mij als ik het verkeerd heb, dat 'we' er steeds tegenaan blijven lopen dat het adminscherm (ik weet niet hoe dat eruit ziet, ik weet het alleen van jullie verhalen) eigenlijk niet prettig werkt. Ik denk dat ik een goed beeld heb van wat je bedoelt. De waarnemingen die niet gedaan worden blijven bovenaan staan. En die lijst wordt steeds langer. En het zit "in de weg".

Ik weet niet goed hoe ik het kan uitleggen. Ik begrijp goed wat je bedoelt met de dingen die aangepast moeten worden voor een waarneming "opgeruimd" kan worden, een status kan krijgen.
Er zijn er die steeds een beetje 'boos' worden als ik het heb over zelf waarneming aanpassen en zelf invoeren. Maar op het moment dat je die dingen zelf blijft doen, leer je meer en ben je je meer bewust van wat nodig is om een waarneming goed in te voeren.

"Vroeger" kreeg ik heel veel feedback op mijn waarnemingen omdat ik heel vaak soortnamen niet wist of er was een kenmerk vergeten. Tegenwoordig als ik van een dag 20-30 waarnemingen invoer, zijn ze soms na een week (beetje afhankelijk van de drukte enz) allemaal goedgekeurd, zonder enige feedback. Omdat ik nu weet hoe ik een waarneming moet invoeren.

Natuurlijk zijn er veel beginners die het dan allemaal nog moeten leren en dat kost tijd. Ik vind het jammer dat waarnemers op het forum en admins daarin niet wat meer samenwerken. Men zegt "forum is apart" maar waarom? Het forum is een belangrijk hulpmiddel/ondersteuning en informatiebron van waarneming. Ik wil graag bijdragen aan dat waarnemingen beter worden ingevuld en ingevoerd, zie ook mijn handtekening.

Is het niet mogelijk als we in elk geval uitproberen om op het forum een soort standaard tekstje / checklistje te gebruiken. Bijvoorbeeld...
"Voor een zo goed mogelijke waarneming is het fijn als je in het veld foto's maakt van (indien aanwezig) plant geheel, blad boven en onder, bloem voor/boven en buitenzijde, vrucht.
En voer je waarneming zo volledig mogelijk in, inclusief kleed, gedrag, methode. Zijn deze punten in jouw waarneming aanwezig?"

En dat kunnen we knippen/plakken bij elke beantwoording.

"Voor een zo goed mogelijke waarneming is het fijn als je in het veld foto's maakt van (indien aanwezig) plant geheel  :right:, blad boven  :right: en onder  :wrong:, bloem voor/boven  :right: en buitenzijde  :right:, vrucht  (nvt).
En voer je waarneming zo volledig mogelijk in, inclusief kleed  :right:, gedrag  :right:, methode  :wrong:. Zijn deze punten in jouw waarneming aanwezig?"


Dan weet je gelijk oh ja, daar moet ik op letten.

Ik noem maar iets hoor, het kan ook in een andere tekst of vorm. Maar dat we iets standaard maken wat je kan gebruiken als checklistje. Daarmee worden in elk geval mensen op het forum bewuster van hoe een waarneming in te voeren. Daarmee kunnen andere waarnemers die vragen van anderen beantwoorden ook meehelpen om te zorgen dat het beter wordt ingevoerd. Dan blijft het 'probleem' niet alleen bij de validatoren liggen, maar helpen we dit gezamenlijk op te lossen. (Het aller fijnst zou zijn als het een algemeen tekstje is wat ook toepasbaar is in andere soortgroepen, dan zal het echt goed en groot effect hebben, ben ik van overtuigd).

Misschien....?

"Om de invoer van waarnemingen te verbeteren, kijken we bij beantwoording van determinatievragen,
of je waarneming voldoende informatie bevat en/of op welke punten je een volgende keer kan letten.
- Foto van soort geheel
- Foto van verschillende kanten
- Detailfoto's van bijv onderkant hoed (paddenstoelen), beharing op blad, steel, bloem (planten), onderzijde vleugel (vlinder), lengte & breedte met meetlatje (dierensporen) enz.
- Evt geluidsopname, evt als ondersteuning van waarneming met foto's.
- Is kleed, gedrag, methode ingevuld?
- Heb je dit topic gekoppeld aan je waarneming met externe link?
- Evt aanvullende informatie in het commentaarveld."

En dan kan je zeggen bijv

"Om de invoer van waarnemingen te verbeteren, kijken we bij beantwoording van determinatievragen,
of je waarneming voldoende informatie bevat en/of op welke punten je een volgende keer kan letten.
- Foto van soort geheel  :right:
- Foto van verschillende kanten :right:
- Detailfoto's van bijv onderkant hoed (paddenstoelen), beharing op blad, steel, bloem (planten), onderzijde vleugel (vlinder), lengte & breedte met meetlatje (dierensporen) enz. :right:
- Evt geluidsopname, evt als ondersteuning van waarneming met foto's. :right:
- Is kleed, gedrag, methode ingevuld?
- Heb je dit topic gekoppeld aan je waarneming met externe link?
- Evt aanvullende informatie in het commentaarveld." :right:

He, voeg nog even dit topic nog even aan je waarneming, dan kan je het later ook gemakkelijk terugvinden, bijv als je nog eens zo'n beestje/plantje tegenkomt.
En denk om de methode. Toch wel goed om te weten of je geteld hebt of dat je het gebied hebt doorzocht.


Met bijvoorbeeld "determineren via het forum" of "ondertekenen met je eigen naam" is ook iets waar we 'gezamenlijk' de schouders onder zetten. En dat werkt heel goed.

Ik denk dat dat helpt voor iedereen. Want nu blijven we in een cirkeltje rondlopen van een probleem wat niet wordt opgelost.
En op deze manier krijgen de validatoren hulp op het forum met dat we elkaar attenderen op het beter invoeren van waarnemingen.
Waarnemers leren meer en raken zich meer bewust van hoe en wat.

Nogmaals, het hoeft niet exact op deze manier, andere tekst mag ook. Laten we zoiets maken met elkaar en dat gewoon eens uitproberen.
Werkt het, dan werkt het. Dat zou geweldig zijn. Werkt het niet, dan hebben we het geprobeerd en weten we dat ook.

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 15, 2019, 12:21:55 pm
Citaat Rutger :

Ik kan een heel verhaal doen hoe je dat moet doen, maar dat gebeurt natuurlijk door aardig te blijven, te informeren, te adviseren etc. en niet door 'dit is bagger' te schrijven of 'gooi het liever weg'. Ik heb die neiging wel eens, maar dan moet ik maar even een pauze nemen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sympathiek,dat je zo vriendelijk wilt blijven Rutger. :duim:

Toevoeging : 'dit is bagger' werd geschreven door een goede bekende en ik nam t hem totaal niet kwalijk-integendeel;hij had grůot gelijk.
Ik BLIJF er voor pleiten ,dat er [enige] eisen zouden kunnen gesteld worden aan t materiaal dat wordt ingeleverd.
Vooral voor diegenen, die moeten/willen beoordelen ,maar zeker ook voor alle bezoekers/waarnemers van deze site, die nieuwsgierig de foto's bekijken van hun gading of waarnemers/validators ,die hun kennis willen bijspijkeren etc

Dit is toch een gratis site ,waar iedereen zijn hele hobby van flora en fauna kan ventileren ?           Okee.
En men vindt t toch fijn dat die hobby wordt getoetst ?         Okee.

......dus....

[mag er toch Ūťts tegenover staan ?]


Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: c.witkamp op juni 15, 2019, 13:07:37 pm
Ik ben geen florist, ben meer van de beestjes. Maar planten boeien me tot bepaalde hoogte wel, en ik hoop door ze in te voeren een bijdrage te leveren aan de kennis van het gebied/soort/etc. Maar als leek is het wel lastig om bij al die soorten te weten op welk detail je moet letten voor een goede determinatie. Dus veel van mijn waarnemingen voer ik in het veld in als onbekend. De admins zijn vaak zo razendsnel dat voordat ik er aan toegekomen ben een flora uit de kast te halen, zij mijn plant al gedetermineerd hebben. Hartstikke mooi. Maar van mij mag je -zoals eerder gesuggereerd- de plant onbekend best een tijdje terzijde leggen als admin. Als de waarnemer echt wil weten wat ie heeft gezien  wordt ie misschien ook een beetje meer uitgedaagd zelf op zoek te gaan. Dus bv aangeven dat plant onbekend in principe niet binnen drie maanden door admins bekeken wordt, kan al helpen om de werkdruk te verlagen en de motivatie om zelf aan de bak te gaan te verhogen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 15, 2019, 13:24:42 pm
Cees,
Iedereen heeft zijn voorkeuren en wensen, ik niet in de laatste plaats, maar het is ondoenlijk om met zo'n wens (plant onbekend 3 maanden met rust laten) rekening te houden als admin. Plant onbekend is niet altijd een parkeerstand voor 'moet ik nog uitzoeken', maar ook werkelijk 'ik weet het echt niet, help me'.  Als je het echt zelf eerst wilt uitzoeken, moet je het niet direct uploaden, maar er 1 weekje of 3 maanden mee wachten. Het controleren van waarnemingen / foto's is ook daadwerkelijk een race tegen de klok en vandaar waarschijnlijk dat je soms vrijwel direct een keuring / vraag / suggestie krijgt. Dat is begrijpelijk vanuit de kant van de admins. Ik zie namelijk dagelijks waarnemingen van jaren geleden die ik een opmerking had moeten geven en vrijwel iedere keer als ik dat dan ook alsnog doe is het antwoord. "Te lang geleden, ik weet het niet meer".  Net nog een vraag gesteld bij een waarneming van 2 weken geleden. Plant is weggemaaid ondertussen. Spoed is in dit geval dus goed.

Rien,
Eigenlijk ben ik van nature gemeen, maar ik weet het goed te verbergen :-)

Marleen,
We hebben allerlei standaardtekstjes ook die je kan aanklikken. Ik heb zelf ook allerlei extra standaardtekstjes gemaakt (en gebruikte knippen en plakken), maar het effect daarvan was weer dat de ervaren mensen zich als een kind behandeld voelde (bijvoorbeeld een tip naar hoe je een waarneming wijzigt, als iemand tot 2 keer toe niet reageert of wijzigt) en een aantal slimmerds zagen natuurlijk dat ik steeds hetzelfde schreef en hadden daar dan weer opmerkingen over.  Het is eigenlijk het handigst als je jezelf zoveel mogelijk blijft en het ook wat zakelijk en kort houdt. Je weet nooit waar mensen zich door aangevallen voelen. Als iemand iets niet begrijpt, knip en plak ik nog wel eens een tekstje, maar veelal zijn het dan toch unieke situaties / vragen. Er is helaas geen menu te verzinnen die alles afvangt. Bovendien is mijn tijd beperkt en kan ik niet elke waarneming zo becommentariŽren als in een ideaal geval zou moeten.

Bijvoorbeeld

Beste ..
Dit lijkt mij een ..
Ik denk dat te zien aan ..
Terwijl het taxon die u/je hebt ingegeven kan worden herkend aan ..
Met uitermate goede bedoelingen geschreven en met vriendelijke groeten,
Admin ..


Die adminschermen werken prima en doeltreffend, maar het is en blijft een kwestie van opruimen / leegmaken.  Er is geen vinkje: 'die wil ik niet doen'  en ik zou daar ook niet voor zijn. Nog meer werk. Het is gewoon niet te vermijden als je 'controleert', dat je zoveel mogelijk systematisch verwerkt. Ik ben al blij dat veel schermen nu 'live' werken. Dwz. dat gekeurden uit het overzicht verdwijnen. Dat was een tijdje niet bij alle schermen en dan zag je helemaal door het bos de bomen niet meer.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 15, 2019, 13:47:21 pm
Er is al vaker door waarnemers gevraagd om een soort conceptfunctie. Want iedereen wil 'meteen' zijn waarnemingen invoeren.
Ook als de soort nog niet duidelijk gedetermineerd is.

@Rutger,
Ik denk dat je nu twee dingen door elkaar haalt. De reactie die je geeft komt voor mij over als hoe jij het als validator in je eentje doet.
En wat ik vraag is om een tekst die we hier op het forum allemaal kunnen gebruiken. Het werkt niet als jij in je eentje knip-plak berichtjes als 1-op-1 reactie op een waarneming stuurt bij het valideren.

Die tekst op het forum is geen verplichting. Dus de kenners daar hoef je het niet voor te gebruiken.
Maar wie het wel nodig heeft, kan je het wel voor gebruiken. En dat is een tekst die je kan gebruiken VOOR de waarneming gevalideerd gaat worden.
Als iemand op het forum om determinatie hulp vraagt.

Het adminscherm werkt dus niet prima.
Want dit probleem, dat een waarneming opgelost "moet" worden omdat het niet bijv voor een periode aan de kant gelegd kan,
of in een ander lijstje gezet kan worden, dat is al jaren een probleem. Daar klagen de validatoren elke keer weer over dat dingen "in hun lijstje blijven staan".
Dat is niet jullie fout. Maar dat is ook niet onze (waarnemers) fout. En als dat niet opgelost wordt, blijft dat iets wat we ook komende 5 en 10 jaar blijven horen.
Dus nee het werkt niet prima. Het moet opgelost worden. Zonder dat het een last voor de waarnemer wordt.

Het gaat niet om "Dit wil ik niet doen", maar om het valideren bijv uit te stellen, net als dat je updates van je computer ook kan uitstellen.

Validatoren lijken het probleem steeds door te schuiven. Het "moet" uit het lijstje, "dus" los ik het als validator maar op, dan is de waarnemer een "lastpak"
want die wil zelf determineren en/of zelf waarneming wijzigen. Of de waarnemer had de waarneming niet goed ingevoerd (of krijgt de kans gewoon niet om het zelf te determineren). Daar komt dan weer commentaar over, dat de waarnemers geen moeite steken in hun waarnemingen. Nee, het probleem is het lijstje. Daar begint het. Dat is de kern van het probleem. En dat is wat opgelost moet worden.

Want als je dat stopt, als het "lijstje" niet meer in de weg zit. Kan de waarnemer het, zoals Cees aangeeft, de waarneming zelf opzoeken zonder de "race tegen de klok"

Het is hobby. Daar hoort "Race tegen de klok" echt absoluut niet bij. En dat is waar ik ook in "Praatsessie (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=447468.0)" het steeds over heb.
Neem eens de tijd, doe eens rustig. Echt dat gejaag van validatoren is voor (een deel van) de waarnemers echt niet fijn. Bovendien is het ons aantekeningenboekje. Daar moet je kunnen opschrijven wat je wilt, ook als de soort nog niet zeker of duidelijk gedetermineerd is.

Ik ben geen florist, ben meer van de beestjes. Maar planten boeien me tot bepaalde hoogte wel, en ik hoop door ze in te voeren een bijdrage te leveren aan de kennis van het gebied/soort/etc. Maar als leek is het wel lastig om bij al die soorten te weten op welk detail je moet letten voor een goede determinatie. Dus veel van mijn waarnemingen voer ik in het veld in als onbekend. De admins zijn vaak zo razendsnel dat voordat ik er aan toegekomen ben een flora uit de kast te halen, zij mijn plant al gedetermineerd hebben. Hartstikke mooi. Maar van mij mag je -zoals eerder gesuggereerd- de plant onbekend best een tijdje terzijde leggen als admin. Als de waarnemer echt wil weten wat ie heeft gezien  wordt ie misschien ook een beetje meer uitgedaagd zelf op zoek te gaan. Dus bv aangeven dat plant onbekend in principe niet binnen drie maanden door admins bekeken wordt, kan al helpen om de werkdruk te verlagen en de motivatie om zelf aan de bak te gaan te verhogen.

Het is een negatieve spiraal, waarbij de waarnemers nu steeds de schuld krijgen. Dat zij geen moeite doen. Dat zij de waarneming niet goed invoeren. Dat validatoren al het werk moeten doen.
Jullie "kiezen" daar zelf voor. Door dit cirkeltje te creeeren en in stand te houden. En ik wil graag helpen dat cirkeltje te doorbreken, en er een positieve spiraal van te maken,maar ik kan dat niet alleen.

Validatoren lijken het probleem steeds door te schuiven. Het "moet" uit het lijstje, "dus" los ik het als validator maar op, dan is de waarnemer een "lastpak"
want die heeft de waarneming onvolledig ingevoerd, geeft commentaar omdat hij/zij het zelf wil determineren en/of zelf waarneming wijzigen. Of krijgt de kans gewoon niet om het zelf te determineren.  Nee, de waarnemer is niet het probleem. Het lijstje is het probleem. Daar begint het. Dat is de kern van het probleem. En dat is wat opgelost moet worden.

Groetjes, Marleen

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 15, 2019, 16:38:27 pm
Citaat Rutger :
Eigenlijk ben ik van nature gemeen, maar ik weet het goed te verbergen  ;)
-------------------------------------------------------------------------------------

Maar je weet wťl alles ontzettend goed te verwoorden.


Citaat Marleen  :

@Rutger,
Ik denk dat je nu twee dingen door elkaar haalt. De reactie die je geeft komt voor mij over als hoe jij het als validator in je eentje doet.
En wat ik vraag is om een tekst die we hier op het forum allemaal kunnen gebruiken. Het werkt niet als jij in je eentje knip-plak berichtjes als 1-op-1 reactie op een waarneming stuurt bij het valideren.
--------------------------------------------------------

Marleen : Jammer,dat t voor jou zo overkomt . Rutger geeft zijn eigen draai/invulling/Schwung aan zijn reacties en da 's toch alleen maar positief ?
En ik geloof nůoit dat hij dingen in zijn eentje doet-zou volgens mij ook niet kķnnen.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op juni 15, 2019, 16:47:11 pm

Citaat Marleen  :

@Rutger,
Ik denk dat je nu twee dingen door elkaar haalt. De reactie die je geeft komt voor mij over als hoe jij het als validator in je eentje doet.
En wat ik vraag is om een tekst die we hier op het forum allemaal kunnen gebruiken. Het werkt niet als jij in je eentje knip-plak berichtjes als 1-op-1 reactie op een waarneming stuurt bij het valideren.
--------------------------------------------------------

Marleen : Jammer,dat t voor jou zo overkomt . Rutger geeft zijn eigen draai/invulling/Schwung aan zijn reacties en da 's toch alleen maar positief ?
En ik geloof nůoit dat hij dingen in zijn eentje doet-zou volgens mij ook niet kķnnen.

Rien,

Wat ik bedoel is dat als Rutger als individuele admin, op elke individuele waarneming (dus op de waarneming site niet op het forum) een knip-plak reactie geeft.

Dat dat een heel ander (minder goed) effect heeft, dan wanneer we op het forum gezamelijk proberen om als iemand een determinatievraag stelt,
om men bewust te maken de waarneming zo volledig mogelijk in te voeren en/of welke gegevens ontbreken en hoe het een volgende keer beter vastgelegd kan worden.

Als Rutger zegt "Ik doe dit nu in mijn eentje als validator naar de waarnemer bij de waarneming" en ik zeg "Het zou beter zijn als we het gezamenlijk op het forum aanpakken, dit is een voorstel, wat vinden jullie" en hij antwoord weer met "Maar dat doe ik in mijn eentje als validator 1-op-1 naar de waarnemer bij de waarneming" dan komen we niet verder. Dan wordt dit ook niet opgelost.

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 15, 2019, 18:02:09 pm
Ik zie het probleem niet zo. Iedere admin en iedere waarnemer mag en kan op zijn eigen tempo werken en voor alles is een oplossing. Daarmee bedoel ik ook keuringen en commentaren bij waarnemingen en ook reacties op het forum. Dat moet ook een beetje speels blijven en mag ook een puzzel zijn die moeilijker op te lossen is (zonder om extra foto's, info te vragen).

Ik zet na een commentaar gegeven te hebben tegenwoordig de keuring alvast op 'in behandeling'. Ik ben niet van plan die op korte termijn echt te gaan behandelen, tenzij er een reactie of wijziging komt. Ik heb inmiddels 1300 van zulke waarnemingen.  Eerder ging ik daar op termijn actief achteraan en natuurlijk wil ik ook nu graag dat mijn opmerking 'verwerkt' wordt, maar ik heb me erop ingesteld dat sommigen waarschijnlijk eeuwig zo blijven staan. Oorzaak kan onwilligheid, vergeetachtigheid, vakantie, onbegrip etc. zijn.  En allicht ook 'ik wil dat zelf uitzoeken'.  Mij prima; ze staan geparkeerd in 'in behandeling'. Misschien is dat wel een oplossing die je kan bekoren Marleen.

Ik heb een persoonlijk tekstbestandje gemaakt voor commentaren die wat meer op planten gericht zijn. Heb ik ook gedeeld met andere plantenadmins, maar vrijwel niemand gebruikt dat. Niet erg want iedereen mag schrijven wat hij/zij wil. Meestal komen we ook niet verder dan 1 of twee woorden: de soortnaam.  Als admin en betweter vind ik het ook gewoon lekker om het namen te laten regenen en natuurlijk zit ik er ook wel eens naast. Als we vriendelijk blijven en communiceren komen we altijd tot een oplossing.

Ik heb nog een heel arsenaal van vriendelijk bedoelde suggesties en daar mag iedereen ook vrijelijk uit putten.

Ik denk dat het ... is
Ik vermoed een ...
Het lijkt mij een ..
Lijkt toch veel op ...  ?
Vertoont gelijkenissen met ..
Heb je ook gedacht aan ... ?

etc.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op juni 15, 2019, 18:19:27 pm
Ik zie het probleem ook niet, waarneming.nl werkt m.i. prima :duim:

De validatoren werken naar mijn mening ook goed binnen het systeem van waarneming.nl en hebben de vrijheid om te bepalen op welke manier zijn omgaan met de waarnemingen en waarnemers.


@ Rutger
Ik heb sinds kort ook een klein scala aan "standaard teksten" die ik kopiŽer en plak in het commentaarveld. Dit zijn teksten die de verschillen uitleggen tussen sterk gelijkende soorten die vaak fout gedetermineerd worden. In die teksten wordt vaak doorverwezen naar een forum topic met meer uitgebreide toelichting. Ik heb die teksten als notepad bestanden opgeslagen in een mapje en dit mapje aan mijn werkbalk gekoppeld, zodat ik ze snel tevoorschijn kan toveren (zie bijlage). Scheelt enorm veel tijd en de waarnemers waarderen vaak het enorm dat ze zo'n uitgebreide reactie krijgen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op juni 15, 2019, 18:19:42 pm
Citaat Rutger :

Etc ...

------

{-Verhip; deze heb ik ůok ooit gezien.Toen was het ..
-Mijn vrouw fluistert me net in, dat dit w.s. ....is.
-Heb je wel 's gehoord van...?
-Het begint met ....en daarna .... }

....Hahaha. Ik mag dat wel die kwinkslagen.
Jammer dat je meestal[altijd ?] bij onze Zuiderburen actief bent....
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 15, 2019, 18:58:45 pm
 ;D    Begint met een g en eindigt op rappig.

Heel handig Niels. Ik heb een tekstbestandje open staan aan de zijkant van mijn scherm met een 10-tal teksten. Als ik bepaalde soorten systematisch afga maak ik een tijdelijke die zo universeel mogelijk is. Kun je mij via de mail eens een stel voorbeelden sturen? Bijvoorbeeld escape, kwaliteit, raphanus, aanplant?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op juni 15, 2019, 19:44:05 pm
 :duim:
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Willemien Troelstra op juni 15, 2019, 19:49:18 pm
Ik denk dat het ... is
Ik vermoed een ...
Het lijkt mij een ..
Lijkt toch veel op ...  ?
Vertoont gelijkenissen met ..
Heb je ook gedacht aan ... ?

etc.

Ik gebruik vaak dat soort formuleringen in de hoop daarmee mensen te stimuleren om ook zelf even te kijken of dat klopt. Dat werkt vaak goed, maar soms denken mensen dat als ik schrijf "Het lijkt mij een..." dat ik het niet zeker weet en komen ze met een (heel ander) tegenvoorstel. Dat vind ik prima, want dan hebben ze ten minste nagedacht.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 10, 2019, 20:16:46 pm
Voor de Belgische site is de balans pijlsnel aan het verschuiven. Er komen steeds meer geplante/gezaaide planten uit tuinen, parken, aangeplante bossen, platsoenen enz. binnen (uiteraard meestal niet of verkeerd gedetermineerd). Aangezien niemand nog onder eigen naam moet registreren wordt er ook pertinent geweigerd om dit als ingezaaid/aangeplant aan te duiden enz...
Het gaat de verkeerde kant uit en er zou dringend iets moeten ondernomen worden. Zoniet krijg je op den duur enkel nog dergelijke waarnemingen binnen (en zullen degenen waarvoor waarnemingen.be en waarneming.nl bedoeld is afhaken).
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 10, 2019, 20:40:00 pm
Ik ben het 100% met eens Dirk!  :-\ Wij worden ook helemaal gek van al die aanplant. Ik blijf bij elke individuele waarneming verzoeken om te stoppen met het melden van aanplant, maar dit lijkt nagenoeg geen effect te hebben. We zouden die aanplant gewoon niet moeten accepteren  :wrong: maar die keuze ligt vreemdgenoeg niet bij de validatoren...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 10, 2019, 21:51:29 pm
Ik heb me er al een aantal keer boos over gemaakt, maar dat is tevergeefs.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op november 10, 2019, 22:05:16 pm
Hallo,

Ik vraag me af of aanplant invoeren altijd fout is. (Ik denk even hardop, wordt niet boos, maar leg me uit als je een goede reden hebt om het anders te bekijken, ik ben ook geÔnteresseert waarom jullie het evt toch niet ok vinden).

Maar bijvoorbeeld Thijsse's hof in Bloemendaal is een heemtuin. Planten daar zijn vaak aangeplant. Een waarneming om vast te leggen dat het aangeplant is, is dat dan ook verkeerd?
Van sommige planten is het overduidelijk aanplant, van sommige planten "kan" het ook natuurlijk zijn.
We hebben geconstateerd dat sommige planten vervolgens buiten de hof ook voorkwamen, verwilderd vanuit de Hof.

Kijk tuinplanten uit het tuincentrum in je eigen tuin aangeplant, helemaal duidelijk dat dat niet op waarneming thuis hoort. Maar hoe zit het met zulke gevallen?

Gemeente Haarlem heeft ook in een park een speciale plant, die wel vroeger er voorkwam, aangeplant. De rest van het park is "natuurlijk" (voor zover dat kan in NL) maar dat was echt bewust aangeplant.
Ik ben geneigd dat soort dingen toch wel te registreren, maar niet om de plant, maar om het vastleggen van dat het is aangeplant. Omdat ik bijv weet van iemand bij de gemeente dat zij dat hebben gedaan.
Terwijl een ander dat niet weet, want die heeft geen contact met de gemeente. Dus dan gaat het om planten die er bijv vroeger wel voorkwamen en opnieuw zijn aangeplant. Die "horen" en dan wel, maar zijn toch echt aangeplant.

Hoe zit het met zulke situaties?

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 10, 2019, 22:17:15 pm
Dag Marleen,

Je reactie ik begrijpelijk, verwildering vanuit aanplant is hartstikke interessant en mag je te allen tijde melden. Het melden van verwilderingen binnen heemtuinen, zul je ook terughoudend mee moeten zijn, maar dat willen we met argumentatie  (en mits correct geregistreerd) met liefde voor je valideren.

Het gaat ons om waarnemingen van overduidelijke aanplant, daar maken wij ons kwaad om. Het gaat hier niet om een klein aantal waarnemingen, jaarlijks neemt het aantal waarnemingen van overduidelijke aanplant en inzaai enorm toe. Wij geven met grote regelmaat aan dat wij dergelijke waarnemingen Łberhaupt niet willen valideren, maar deze hoeveelheid lijkt elk jaar dusdanig toe te nemen, dat ook wij ergens een keer de grens trekken.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op november 10, 2019, 22:21:09 pm
Ik heb me er al een aantal keer boos over gemaakt, maar het is werkelijk te stom voor woorden! Ik wil dergelijke waarnemingen gewoon rechtstreeks afkeuren! :wrong: Donder op met die onzin! Echt hoogst irritant. Het gaat ten koste van de kwaliteit en de motivatie bij de validatoren wordt lager en lager en lager en lager... Tot wij er ook mee kappen.

Dat laatste hoop ik allerminst Niels.  :( Jij en zovelen zijn goeie fanatieke beoordelaars voor ons als waarnemers en zonder mensen als jullie heeft deze site weinig bestaansrecht volgens mij.
Ook sta ik er volledig achter dat duidelijke aanplant direct afgekeurd moet worden-liefst zelfs verwijderd.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op november 10, 2019, 22:22:11 pm
Hallo Niels,

Bedankt voor je reactie en toelichting. Ik ben het helemaal met je eens.

En ik ben het eens met die grens van overduidelijk aanplant niet invoeren. Jammer dat dat zo toeneemt.
Allerlei regels die er eerder bij waarneming waren, worden losgelaten, dit is daar een van.
Geen goede ontwikkeling.

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: migratorius op november 10, 2019, 22:46:35 pm
Ik neem aan dat de meeste invoerders niet weten of iets aangeplant of wild is en dat het ze ook niet kan schelen. Met de herkennings-apps denkt iedereen alles te kunnen herkennen, dus wordt ook alles ingevoerd. Genoeg mensen slikken de onzinnigste suggesties voor zoete koek en gebruiken hun ObsIdentify in een of ander ver buitenland.

Overigens is in NL 99,9% van het bos aanplant, dus waar leg je de grens?

Gewoon de admins het recht geven zulke waarnemingen te schrappen (zonder ruggenspraak), dan ben je zo van de ergste vervuilers af.

JanHein
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 10, 2019, 22:52:58 pm
Aanplant in bossen beschouwen we als wild, daar doet niemand moeilijk over. Het gaat om aanplant in parken, heemtuinen, privť-tuinen, laanbomen, etc. Daar willen wij de grens leggen.

Wij zouden graag dergelijke waarnemingen op "niet geaccepteerd" willen zetten. We willen bij dergelijke waarnemingen nog steeds advies geven aan de waarnemer over de determinatie, maar daar moet wat ons betreft ook de grens liggen.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 11, 2019, 10:57:42 am
Hallo Niels en anderen,
Het is een terugkerend zeer, waar ook oplossingen voor bedacht zijn. Het grootste probleem blijft echter het verschil van mening tussen wat de site/de stichting/Natuurpunt wenselijk vindt en wat de validatoren/botanisten wenselijk vinden. De site/de stichting/Natuurpunt wil, ik zet het even tegenover elkaar, zoveel mogelijk mensen aan zich binden en het zo toegankelijk en vriendelijk mogelijk maken. Daar horen dan tuinwaarnemingen bij en (wat mij betreft; helaas) voor de planten dus ook veel aanplantwaarnemingen. Admins/botanisten willen een 'zuivere' en serieuze database en zijn van mening dat je van alle overduidelijke aanplant geen waarnemingen verzamelt. Wat BelgiŽ betreft trouwens ook niet van aangeplante bomen in bossen, maar daar hebben ze in Nederland kennelijk overeenstemming over.

Ten eerste moet je je als admin/botanist ermee zien te vereenzelvigen dat waarneming.nl en waarnemingen.be op dit punt geen ultiem serieuze databases zijn. Er zit natuurlijk ook al heel wat ruis in de determinaties, maar dus ook in wat je mag melden. Als je je als admin focust je op de goede aanduidingen (aangeplant, ingezaaid, verwilderd, aangevoerd) en niet direct op de determinatie en het nut van dergelijke waarnemingen voor old-school botanisten, dan zijn beide opvattingen volgens mij wel te rijmen. Het is in de Nederlandse situatie alleen heel triest om te lezen dat door Hisko, en bij monde van hem Floron, zelfs de focus daarop niet gewaardeerd wordt.

Vanuit de ontwikkelaars is er de afgelopen jaren tegemoet gekomen aan een aantal van de verzuchtingen rond aanplant en inzaai. Er is het voor de admins belangrijke knopje: 'zet op aanplant en geef standaardcommentaar' gekomen. Dit vangt volgens mij al heel veel af. Het heeft minder zin om bij een duidelijke aanplant veel moeite in commentaar of determinatie te steken vind ik persoonlijk. Je kunt het dan bij genus of familie of zelf 'plant onbekend' houden. In BelgiŽ hebben we 1 admin die zich wel met de determinaties van dergelijke planten wil bezighouden, dus dan kan de waarneming ook worden 'doorgeschoven'. De aanduidingen ingezaaid en aangeplant maken een scheiding mogelijk voor serieuzere databases die ťcht geen aanplant/inzaai willen hebben en de data afnemen.  In BelgiŽ gebeurt dat en heeft controle daarop dus ook echt zin. Ik kan daar dus dan ook met een geruster geweten goed aangeduide en benoemde aanplant en inzaai goedkeuren.

Dat er een toevloed is van aanplant en inzaai dat wil ik toch wel eens met statistieken bevestigd zien. Sinds de afschaffing van relatiewaarnemingen (met invoering van de nieuwe website) vermoed ik dat het juist zeer sterk is afgenomen. In theorie hebben we nog jaren werk om die oude toevloed van relatiewaarnemingen (zonder foto meestal) te voorzien van de juiste aanduiding.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 11, 2019, 12:48:00 pm
Hallo Niels en Rutger et tout le monde
om de knoop van aanplant etc. te ontwarren stel ik voor om een paralelle website voor Waarneming(en)-Observado te creŽren speciaal daarvoor bedoeld. Een boel mensen willen de wnn die ze doen in parken, botanische tuinen etc. vastleggen. En voor liefhebbers is het ook leuk om te weten wat je waar kan zien.
Technisch is zo'n site wellicht niet zo ingewikkeld omdat het een derivaat is van Observado, en er zitten een massa voordelen aan vast. Maar ik heb al een massa angeltjes onder het gras ontdekt (bv een wn van een panda in de zoo lijkt me geen probleem maar wat doe je met schoothondjes of beschermde slangen?). Schiet echter het idee niet onmiddellijk af. Het heeft potentieel als voldoende mensen dit ondersteunen.
Groeten,
Antoon
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op november 11, 2019, 12:55:32 pm
De site/de stichting/Natuurpunt wil, ik zet het even tegenover elkaar, zoveel mogelijk mensen aan zich binden en het zo toegankelijk en vriendelijk mogelijk maken.

Hier zit het probleem. Want alle regels schrappen, om het "laagdrempelig" te maken, is zo een foute keuze.

Als je kinderen goed wilt opvoeden moet je ze structuur bieden en ook "nee" zeggen. Veel ouders denken dat ze op alles ja moeten zeggen want anders vind het kind je niet lief.
Maar kinderen vinden je net zo lief, misschien wel liever, als je wel duideiljkheid en structuur geeft. En zijn veel blijer met *Ja* als je ook wel eens "Nee" zegt.
Als je alleen maar "Ja" zegt krijg je problemen, want dan is het hek van de dam en moet je op alles "Ja" zeggen. Dat kind doet lekker waar die zin in heeft en de ouders gaan er aan onderdoor.

Gaat met waarneming precies zo gebeuren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 11, 2019, 13:45:42 pm
In BelgiŽ hebben we een compromis gesloten. We keuren goed onder voorwaarden.

1 Juiste aanduiding (aanplant, inzaai, aangevoerd, verwilderd), soortnaam, datum, plaats etc.
2 Soortenlijst blijft beperkt tot inheemse + spontane uitheemse soorten
3 Akkerbouwgewassen, kamerplanten worden afgekeurd

Dit is al jaren geleden zo afgesproken en met een beetje 'open mind' is dit goed werkbaar. Ik spreek individuele waarnemers toch nog wel eens aan als er naar mij smaak te veel waarnemingen van aanplant worden ingestuurd. Dit doe ik dan natuurlijk zo omzichtig mogelijk, ook al zal zelfs dit ook tegen het zere been zijn van sommigen. Pech dan.

"Het liefst meld je zo veel mogelijk spontane natuur en niet al te veel aanplant in inzaai. Het mag wel, indien juist aangeduid, maar het nut voor site met natuurwaarnemingen is beperkt".
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 19, 2019, 18:42:10 pm
Nog iets dat hoogst irritant is (typisch herfstfenomeen): waarnemingen van afgevallen bladeren...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op november 19, 2019, 19:47:03 pm
Dat komt misschien omdat weinigen de boom in durven klimmen...   ;).      ?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 19, 2019, 23:22:03 pm
Het gaat om bladeren die lukraak gefotografeerd worden (uiteraard grotendeels afkomstig van aanplant).
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 20, 2019, 10:15:34 am
Ik herhaal maar eventjes:
om de knoop van aanplant etc. te ontwarren stel ik voor om een paralelle website voor Waarneming(en)-Observado te creŽren speciaal daarvoor bedoeld. Een boel mensen willen de wnn die ze doen in parken, botanische tuinen etc. vastleggen. En voor liefhebbers is het ook leuk om te weten wat je waar kan zien.
Technisch is zo'n site wellicht niet zo ingewikkeld omdat het een derivaat is van Observado, en er zitten een massa voordelen aan vast. Maar ik heb al een massa angeltjes onder het gras ontdekt (bv een wn van een panda in de zoo lijkt me geen probleem maar wat doe je met schoothondjes of beschermde slangen?). Schiet echter het idee niet onmiddellijk af. Het heeft potentieel als voldoende mensen dit ondersteunen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 20, 2019, 10:46:09 am
Antoon,
Ik had een reactie op je voorstel geschreven, maar heb deze weer weggehaald. Ik heb zoiets namelijk al een jaar of 5 geleden voorgesteld, maar Natuurpunt zag er niets in. Waarschijnlijk wil Hisko het ook niet bouwen. Hij laat blijken dat we niet moeten zeuren over aanplant etc. Determinatie ok? Goedkeuren. Natuurpunt is iets genuanceerder, maar wil ook aanplant goedgekeurd zien. Vandaar dat er een compromis is uitgewerkt.  Ik vrees dus dat de strijd al gestreden is.

Er zijn ook ook wel wat alternatieven, bijvoorbeeld https://www.monumentaltrees.com/nl/  en ook dit kan een boost gebruiken (nogal incompleet en aanzienlijk achterhaald): http://www.plantcol.be/?l=nl
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 20, 2019, 11:26:25 am
Bedankt voor je reactie. Behalve de door jou genoemde websites zijn er ook andere versnipperde alternatieven zoals de website van Wespelaer annex de sleutels voor bomen van Jan de Langhe (https://www.arboretumwespelaar.be/NL/Identificatiesleutels_en_afbeeldingen/Identificatiesleutels/) maar het zijn allemaal beperkte en ongemakkelijke initiatieven zonder interactie met de waarnemer.
Of de strijd al gestreden is weet ik niet maar de tijd moet er wel rijp voor zijn besef ik. Gisteren sprak ik nog met Paul Goetghebeur hierover en hij toonde ook geen enthousiasme. uit onwetendheid uiteraard. Ik maak nog volgende bedenking:
- geÔnteresseerden kunnen komen uit alle hoeken:
  - botanische tuinen, beheerders van parken)
  - individuen (die hķn tuin, hķn dorp, etc) willen inventariseren of vastleggen
  - openbare besturen (gemeentebesturen, provincies, beheerders van openbaar groen, ...)
  - onderwijs (van lagere scholen tot universiteiten)
  - kwekers die hun collectie willen tonen, of zelfs bloemenwinkels (met deze categorieŽn uiteraard wel opgelet)
  - Dierentuinen, aquaria, pestbestrijders, vijverbeheerders, ....
Mogelijks kan wn/wnn/obs zelfs gefinancieerd worden uit die hoek maar het is ook waar dat het project 'Waarnemingen' daarmee ook een heel onverwachte wending kan nemen, ten goede of ten kwade.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: lukasverboom op november 20, 2019, 11:32:32 am
Eťn van de voornaamste manieren waarop aanplant voor waarneming.nl wel zinvol kan zijn is wanneer er een insect/korstmos/paddenstoel op gevonden is, en deze gekoppeld kunnen worden. Zo wordt de vijgenskeletteermot altijd op de vijgenboom Ficus carica gevonden. Wat moet je dan doen? Alleen de waardplant invullen wanneer deze verwilderd is? Dan loop je heel wat informatie mis. En wat doe je met soorten die leven op een plant die nooit verwilderd is gevonden?

Zou het niet beter zijn om gewoon exotische soorten niet in de foto-, soorten- en validatieoverzichten te tonen, maar wel invoerbaar te maken? Dan hoeven de admins zich er niet aan te storen, maar kunnen ze wel ingevoerd worden. Dan wordt wel duidelijk wat bolwerken zijn voor potentieel uitzaaiende soorten, kunnen mensen naar hartelust tuinlijstjes maken, en kunnen alle relaties netjes worden ingevuld.

Het maken van een aparte site voor aanplant is een interessant idee, maar volgens mij loop je dan een deel van de voordelen van ingevoerde aanplant mis (de relaties). En het is nu al lastig om een waarneming van de ene subsite naar de andere te verplaatsen.

Hardop nadenkend :)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 20, 2019, 12:02:49 pm
Wat moet je dan doen? Alleen de waardplant invullen wanneer deze verwilderd is?

Je kan de waardplant gewoon aangeven zonder deze als aparte waarneming in te voeren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: migratorius op november 20, 2019, 13:07:32 pm
Ik heb wel eens met het idee gespeeld bepaalde tuinsoorten in te voeren omdat deze voor vogels/vlinders interessant zijn.
Iberis, lijsterbes, sierappels etc. Daaruit zou ik dan een route kunnen genereren om naar Pestvogels, Scheefbloemwitjes en dergelijke te zoeken.
Ik kan me voorstellen dat anderen dat wťl hebben gedaan: als niet aangegeven is wat de achtergrond is, kan dat natuurlijk ook ergernis opleveren.

JanHein
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Ans Gorter op november 20, 2019, 17:43:54 pm
Ik voer op Observado wel eens waarnemingen in uit (meest Spaanse) botanische tuinen, met name indien het zeldzame planten betreft. Mijn idee daar achter is, dat er dan tenminste foto's van op observado staan, zodat andere waarnemers daar hun voordeel mee kunnen doen. Wat vinden jullie daar dan van? Haal ik die liever weg?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 20, 2019, 18:21:27 pm
Als ze netjes als ESC aangeduid zijn is er voor mij geen probleem, integendeel, maar het is een noodoplossing.
Ik heb trouwens ook wel een hele lading interessante foto's uit botanische tuinen met vaak de determinerende kenmerken goed in beeld gebracht.
In feite zou ik die ook beter eens invoeren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 20, 2019, 18:32:49 pm
Een uitzondering mag altijd gemaakt worden, mits daar goede reden voor is. Zo heb ik eenmalig deze Donzige eik (https://waarneming.nl/waarneming/view/108861600) ingevoerd, omdat er nog geen foto's van op waarneming.nl staan, maar deze soort vreemdgenoeg wel in Heukels' Flora opgenomen staat.

Dus als er goede reden voor is en als dit goed gedocumenteerd is, doet niemand moeilijk.

Dit is echter niet het probleem dat Dirk aankaart. Waarnemingen van aanplant worden zonder goede reden ingevoerd, deze waarnemingen worden niet correct gedocumenteerd en het gaat niet om een enkeling, maar om duizenden waarnemingen. Het levert alleen maar vervuiling in de database, het geeft enorm veel werk voor de validatoren en het draagt werkelijk nergens aan bij. Dat is het probleem en wij beschouwen dit als een groot probleem, want deze hoeveelheid onzin neemt jaarlijks sterk toe. Wij mogen als validatoren eigenlijk niet eens ontmoedigen om aanplant in te voeren, laat staan afkeuren. Er heerst grote onvree bij ons!
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 20, 2019, 18:51:39 pm
Daarvoor had ik toch een oplossing?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op november 20, 2019, 19:11:37 pm
Dat begrijp ik volkomen-ik leef ECHT met jullie mee.
Ik wou dat ik wat kon doen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 20, 2019, 21:19:01 pm
Dat is een prima oplossing Antoon, maar niemand gaat dat realiseren. Er zijn overigens nog meer oplossing, die zijn technisch veel gemakkelijker te implimenteren. Het probleem is dat dit niet bij de plantenvalidatoren ligt, die keuze moet hogerop gemaakt worden. Zij zien het probleem echter niet of vinden het niet belangrijk genoeg.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 20, 2019, 23:46:32 pm
Waarnemingen van afgevallen bladeren zijn natuurlijk wel het summum. Want je weet gewoon niet waar die bladeren vandaan komen (wat ik allemaal in de tuin vind, niet te geloven). Ik ben zelf niet fanatiek tegenstander van het invoeren van aanplant/inzaai, ik doe dat zelf ook wel eens en ik schat het ťťn en het ander ongetwijfeld af en toe verkeerd in. Het ging me over het feit dat op steeds meer dagen overwegend dergelijke waarnemingen binnenkomen (althans wat de foto's betreft, maar de foto's zijn het uithangbord van de site) en dat een steeds grotere groep waarnemers pertinent weigert om als ingezaaid/aangeplant in te voeren. Het zou gewoon erg jammer zijn dat waarneming.nl en waarnemingen.be op den duur gaan lijken op van die hopeloze sites als Inaturalist enz.. 
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 21, 2019, 10:00:17 am
Je bedoelt met weigeren het herhaaldelijk niet invullen (zonder bijbedoeling) neem ik aan. Als je mensen aanspreekt, komt het meestal wel goed.  En we hebben de knop die het in 1 keer oplost: Een net commentaar geven en wijzigen. Het probleem, in BelgiŽ in ieder geval, is ook dat de validatie van de bulk van de 100.000-en waarnemingen van een soortgroep als planten op een paar mensen aankomt, ook al bestaat het team uit 20-30 mensen. Wat dat betreft ben ik erg voor de crowdvalidatie en validatiestatistieken zoals op Inaturalist. Dat geeft misschien meer ruis, maar op waarneming.nl zit op de huidige manier ook ruis. Het geeft wel veel meer animo.

Op Inaturalist kun je als crowdvalidator (= ieder gebruiker) ook aanduiden bij andermans waarnemingen of je denkt dat iets gecultiveerd/niet wild is.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Louise53 op november 21, 2019, 19:16:42 pm
Goed documenteren en informeren is inderdaad de boodschap. Er zouden al veel waarnemingen correct gedocumenteerd worden als die waarnemers duidelijk op voorhand weten wat de regels zijn als ze de apps of de website gebruiken. Veel van die gebruikers kennen de website niet goed en achteraf waarnemingen gaan aanpassen gaat al veel moeilijker bij velen.
Het probleem is dat informatie over het invoeren niet goed wordt verspreid. Er zijn geen specifieke handleidingen per soortengroep of per invoerveld. Als er al iets staat neergeschreven bijvoorbeeld op dit forum wordt dit niet gelezen door de mensen die al die aanplant of de verkeerde manier invoeren. Hetzelfde met relatiewaarnemingen die in sommige gevallen resulteerden in veel waarnemingen van aanplant. Dus wat veel beter zou zijn is:

1) informeren van waarnemers in het invoerscherm (duidelijk in beeld), vb. pop-ups of hyperlinks naar instructies
2) uitbreiden van mogelijkheden documenteren waarnemingen en ja laten we terug relatiewaarnemingen invoeren, want die zijn verifieerbaar.

Een relatie is ook een documentatie van een waarneming en zijn minstens twee waarnemingen op zichzelf als het om organismen gaat. Die informatie is momenteel zonder gerelateerde waarnemingen niet te valideren en zorgt voor nog meer vervuiling van de database en maakt het helemaal onmogelijkheid om de relatie en de waargenomen planten of andere te gebruiken voor analyse.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op november 22, 2019, 11:22:11 am
Jullie reageren vanuit een ergernis (aanplant, afgevallen blaadjes, etc) maar dat hoeft niet. Er bestaat een reŽle behoefte om dit soort waarnemingen in te voeren. En we kunnen ons eraan ergeren maar het is beter om de opportuniteiten te zien. Dode blaadjes, aanplant of botanische tuinen brengen mensen dichter bij de natuur en misschien zijn dit de natuurbeschermers van de toekomst.
Dus herhaal ik mijn oproep1 (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=450739.msg2360144#msg2360144) en mijn oproep2 (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=450739.msg2361607#msg2361607) in de hoop dat dit ergens blijft hangen. Ooit zal de tijd er rijp voor zijn.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op november 22, 2019, 11:47:32 am
Jullie reageren vanuit een ergernis (aanplant, afgevallen blaadjes, etc) maar dat hoeft niet.
Er bestaat een reŽle behoefte om dit soort waarnemingen in te voeren.

Maar het punt is dat o.a. aanplant de natuur verstoort.
Dat vlinders de buddleja leuk vinden en oh wat geweldig kijk al die vlinders, lijkt leuk.
Maar als er wat meer brandnetel zou kunnen groeien heb je een beter effect. Want vlinders planten zich voort op brandnetel en (de meeste) niet op buddleja.
En waar 1 buddleja kan staan, kunnen veel meer brandnetels en andere inheemse flora staan.
Want waar buddleja staan, zijn mensen en die mensen dulden geen andere plantjes in de "spiegel" van de buddleja.

Als je aanplant en van botanische tuinen gaat invoeren, dan moeten we ook alle zadenmengsels en bollenaanplant van de gemeente invoeren.
En dan straks ook alle parkieten, katten, honden, cavia's, hamsters, konijnen, guppen, goudvissen, kikkers, slangen en alles wat dierenwinkels of mensen thuis houden.

Ik snap dat veel mensen hun tuin beplanten, maar wat je eigenlijk wilt is dat mensen veel meer de natuur de ruimte geven.
Dus aanplant moet je niet motiveren of stimuleren, maar je wilt aandacht voor de echte "wilde" natuur. Die juist ten onder gaat door o.a. aanplant, bijenkasten, enz.

Natuurbeschermers zijn, niet altijd, maar in veel gevallen, mensen die de natuur willen maken. Maar de natuur kan het zelf.
Dus je wilt geen aandacht voor aanplant en maakbare natuur, je wilt aandacht voor de echte natuur.

We moeten geen duizenden nestkasten ophangen aan huizen, we moeten zorgen voor bomen in omgevingen zonder (menselijke) verstoring waarin vogels zelf hun nesten kunnen maken.
Je wilt niet dat gemeenten hele stukken grond omploegen en inheemse flora doden om het bomvol te zaaien voor insecten, als je die wilde flora liet staan had je ook insecten.
Het is een commercieel iets. Men wil iets "doen" voor de natuur. En juist dat "doen" zou moeten bestaan uit het "niet doen".

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 22, 2019, 12:05:55 pm
Daarmee bevestig je wat Antoon schrijft: "Jullie reageren uit een ergernis."

Ik heb ook jaren lang commentaren bij waarnemingen uit een soort ergernis geschreven. Dat is niet goed voor je gemoedstoestand.

Toen we het moesten gaan accepteren (opgelegd door Natuurpunt voor waarnemingen.be) hebben we afspraken gemaakt: We accepteren het als het goed is aangeduid (aanplant, inzaai) en we voegen geen  taxa toe die niet ook spontaan voorkomen. Vervolgens viel er een last van mijn schouders. Gelderse roos, aangeplant. De foto klopt, de datum, de plaats. Ik moest dat toen wel goedkeuren. En nu denk ik inmiddels; waarom ook niet? Ik schrijf nog wel eens een opmerking als iemand inderdaad veel waarnemingen uit (botanische) tuinen gaat ingeven, maar dat is er max. 1 per maand. De site is ten eerste bedoeld voor spontane natuur. Dat blijft mijn persoonlijke mening en dat mag ik best af en toe verwoorden.

Dit lijkt mij dus de beste oplossing voorlopig. Als Antoon genoeg stemmen vindt voor zijn voorstel ga ik zeker meekijken.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op november 22, 2019, 12:13:01 pm
Daarmee bevestig je wat Antoon schrijft: "Jullie reageren uit een ergernis."

Zeg je dit tegen mij?

Ik erger mij niet.
Ik wil het alleen uitleggen waarom ik voor wilde natuur ben en voor invoer van wilde natuur op waarneming.

Als je een andere mening hebt of een mening wilt uitleggen hoef je je niet altijd te ergeren hoor,
Ik begrijp best dat mensen die aangeplante soorten willen invoeren en ik heb dat incidenteel en/of met reden ook gedaan.
Maar daarom kan ik evengoed nog wel vinden dat het beter is als we dat niet of zo min mogeijk doen en waarom.

Gewoon als een goed gesprek met elkaar, waarbij mensen van gedachten wisselen
en je zo bepaalde zaken van alle kanten kunt bekijken, om daarmee een mening te vormen, is heel leerzaam en kan prima zonder ergernis.

Groetjes, Marleen

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 22, 2019, 13:06:22 pm
Ja, was tegen jou. Noem het anders een kritische kijk op de zaak die je graag ten faveure van niet-aanplant wil laten laten doorwegen.

Mijn insteek is inmiddels dat veel te accepteren valt, maar er af en toe wel een beargumenteerde opmerking over gemaakt mag worden als het te veel lijkt te worden. Klagen en ergeren gaat in ieder geval niet helpen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 22, 2019, 21:25:50 pm
je lijkt tegenwoordig wel een slaaf van de validatoren.
Verschrikkelijk gewoon, die validatie terreur tegenwoordig.

Marcel, wat heb je dit fantastisch genuanceerd geformuleerd! Je bedoelt natuurlijk te zeggen "Bedankt validatoren, voor jullie onuitputtelijke inzet".

Als je niet wilt dat validatoren opmerkingen plaatsen bij je waarnemingen, waarom plaats je je waarnemingen dan op waarneming.nl?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op november 22, 2019, 22:39:11 pm
Citaat
  Mooi verwoord, je lijkt tegenwoordig wel een slaaf van de validatoren.
Verschrikkelijk gewoon, die validatie terreur tegenwoordig. Er staat toch nergens dat je in weer en wind een groen vinkje mOET halen ?

Ik denk ook dat 123Andre even een misstap maakte; hij weet net zo goed als iedereen hoe belangrijk de Validator is .
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: krismaes op november 23, 2019, 16:39:16 pm
Ik meen mij te herinneren dat de obsmapp app indertijd werd voorgesteld als de vervanger van het persoonlijke notitieboekje.
In je eigen notitieboekje kies je zelf wat je opschrijft, ook dingen die niet noodzakelijk moeten gevalideerd worden.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 23, 2019, 20:10:37 pm
In mijn persoonlijke notitieboekje kan ik ook opschrijven welke (invoerbare) vogels er in dierentuinen zijn opgesloten. Nuttig? In ieder geval nogal lachwekkend als je dat als waarneming ingeeft. Je krijgt er vast veel opmerkingen over en als je volhoudt veel rode kruisjes en indien je het nog eens waagt gewoon een ban. Niemand interesseert het argument dan, dat jij dit ziet als persoonlijk notitieboekje.

Bij de soortgroep planten zijn veel te lief geweest en hebben we ook niet een unaniem standpunt uitgedragen. Daarom zitten we nu met de gebakken peren!  Die peren worden wel als waarneming afgekeurd :-)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Louise53 op november 24, 2019, 23:06:19 pm
Jullie reageren vanuit een ergernis (aanplant, afgevallen blaadjes, etc) maar dat hoeft niet. Er bestaat een reŽle behoefte om dit soort waarnemingen in te voeren. En we kunnen ons eraan ergeren maar het is beter om de opportuniteiten te zien. Dode blaadjes, aanplant of botanische tuinen brengen mensen dichter bij de natuur en misschien zijn dit de natuurbeschermers van de toekomst.
Dus herhaal ik mijn oproep1 (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=450739.msg2360144#msg2360144) en mijn oproep2 (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=450739.msg2361607#msg2361607) in de hoop dat dit ergens blijft hangen. Ooit zal de tijd er rijp voor zijn.
Goede voorstellen. Moet gemakkelijk te realiseren zijn. Een aparte website is misschien een stap te ver, maar net zoals je plantenwaarnemingen kunt bekijken en valideren per familie, kan je net zo goed al de aanplant, etc... afsplitsen van andere waarnemingen.
Net zoals er nu waarnemers/validatoren zijn die enkel naar webpagina's met waarnemingen of foto-overzichten met orchideeŽn kijken, kan dat ook aanplant/inzaai zijn.
De mensen met meer technische kennis en specifieke noden moeten maar uitmaken of die afsplitsing moet gebeuren in aparte schermen op basis van:
 1) de waarnemingen waarbij aanplant/inzaai is aangevinkt
 2) soortenlijst, ervan uitgaande dat die soorten altijd aanplant/inzaai betreffen
 3) combinatie of iets anders

Dan staat het iedereen vrij om daar naar te kijken of die te valideren en kan wie enkel wilde orchideeŽn wil bekijken of valideren ook zijn hart ophalen. Minder afleiding en frustratie zal de kwaliteit van valideren zeker ten goede komen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Menko Vlaardingerbroek op november 28, 2019, 20:49:07 pm
Misschien zou het aantal waarnemingen dat op onzeker staat nog op twee manieren verkleind kunnen worden:

- Jullie zouden een opmerking ('vaste tekst') kunnen zetten bij waarnemingen die als onzeker geregistreerd zijn. Ik denk dat veel mensen niet weten dat dat de admins extra tijd kost. Ik zette waarnemingen vroeger ook vaak op onzeker, tot iemand me vertelde, dat dat extra tijd kost. Sindsdien zet ik ze op zeker, ook als ik niet helemaal zeker ben (en dan zie ik aan het wel/niet verschijnen aan het vinkje wel of het echt goed was). De meeste waarnemers vinden het vast niet erg een beetje opgevoed te worden.

- Je zou het resultaat van de beeldherkenning alleen kunnen tonen, als er een redelijke mate van zekerheid is (bijvoorbeeld boven de 85%). Zo'n suggestie dat het met een zekerheid van 29,1% een okkernootgalmug is (terwijl er toch echt een plant op je foto staat) helpt niemand. En je voorkomt zo, dat mensen bij een suggestie die iets minder evident onjuist is gedachteloos op 'accepteer' drukken en zo een onzekere waarneming creŽren. Het vraagt een aanpassing van de software, maar misschien valt Hisko te overtuigen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 29, 2019, 10:00:48 am
Als admins krijgen we nu alleen suggesties boven de 90% te zien en daarbij een knop om op te drukken. Dat geeft dan een wijziging en commentaar. 

Waarnemingen met foto die op onzeker zijn moeten altijd behandeld/becommentarieerd worden terwijl vaak een deel gewoon juist is en er direct een groen vinkje bij gezet had kunnen worden.

Als er geen foto bij zit mag je zoveel op onzeker zetten als je wenst.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Menko Vlaardingerbroek op november 29, 2019, 20:30:01 pm
Citaat
Als er geen foto bij zit mag je zoveel op onzeker zetten als je wenst.
Een onzekere waarneming zonder foto heeft m.i. weinig zin: je zult nooit zekerheid krijgen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op november 29, 2019, 20:33:42 pm
Een onzekere waarneming zonder foto heeft m.i. weinig zin: je zult nooit zekerheid krijgen.

Dat heeft wel degelijk zin, je geeft een signaal naar de validatoren dat zij deze niet moeten valideren.

Ook worden onzekere waarnemingen niet door de auto-validatie gevalideerd.

Ook kan een waarneming op onzeker zetten voor jezelf een herinnering zijn om er later nog eens terug te keren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Frank van de Putte op november 29, 2019, 21:21:45 pm
Waarnemingen met foto die op onzeker zijn moeten altijd behandeld/becommentarieerd worden terwijl vaak een deel gewoon juist is en er direct een groen vinkje bij gezet had kunnen worden.

Rutger, dit begrijp ik niet helemaal, op de Nederlandse site kun je tegenwoordig zelfs in de foto-admin-schermen "onzekere" waarnemingen in 1 keer goedkeuren en op "zeker" zetten.
Dus daar hoef je verder geen handmatig commentaar bij te zetten, en het kost dus geen extra tijd. Vroeger moest je de betreffende waarneming eerst openen, voordat je die functie had, dat scheelde dus wel iets, namelijk 1 muisklik.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op november 30, 2019, 16:30:11 pm
Waarnemingen met foto die op onzeker zijn moeten altijd behandeld/becommentarieerd worden terwijl vaak een deel gewoon juist is en er direct een groen vinkje bij gezet had kunnen worden.

Rutger, dit begrijp ik niet helemaal, op de Nederlandse site kun je tegenwoordig zelfs in de foto-admin-schermen "onzekere" waarnemingen in 1 keer goedkeuren en op "zeker" zetten.
Dus daar hoef je verder geen handmatig commentaar bij te zetten, en het kost dus geen extra tijd. Vroeger moest je de betreffende waarneming eerst openen, voordat je die functie had, dat scheelde dus wel iets, namelijk 1 muisklik.
Ik geef een commentaar met zo'n vinkje en dus krijg ik in veel gevallen een reactie. Dat geeft al meer werk. Bovendien ben ik altijd op zoek naar het waarom van een onzekere waarneming. Dus open ik de onzekere waarneming altijd. Dit zou je als admin helemaal moeten kunnen begrijpen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Observant op februari 16, 2020, 09:23:45 am
"
We merken een grote toename in het aantal waarnemingen van aangeplante planten. Wij zijn hier als plantenvalidatoren fel op tegen. Waarneming.nl is en blijft echter een notitieboekje voor de waarnemer. Het is daarmee aan de waarnemer of diegene aangeplante planten wil melden of niet. Desondanks zouden we iedereen met ontzettende klem willen verzoeken om dit niet te doen. We hebben het al druk zat, we zien het nut niet van aanplant melden en misschien nog wel de belangrijkste reden: wij hebben de kennis niet in huis om tuinplanten te valideren. Dit betreffen vaak buitenlandse soorten en niet beschreven kruisingen en cultivars die met geen mogelijkheid betrouwbaar op naam te brengen zijn."

Is het in dit verband niet handig om als gebruiker een soort tag te kunnen toevoegen dat aangeeft dat validators de waarneming mogen/kunnen overslaan omdat de waarneming voor het eigen notitieboekje is ingevoerd?
Misschien bestaat er al zoiets maar ken ik deze functie (nog niet).
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: tekenaar op februari 16, 2020, 09:33:33 am
bij andere groepen (herten in hertenparken, vogels in een voliere, vis op de markt) keur ik dit type waarnemingen af, maar wel met opgave van reden: omdat ze een foutieve stip genereren op de verspreidingskaarten, want die zijn bedoeld voor de verspreiding van in het wild voorkomende dieren en planten (AL DAN NIET ONTSNAPT). Vervolgens blijft de afgekeurde waarneming wel in het lijstje van de waarnemer staan, maar wordt niet meegenomen in de overzichten. Signaal lijkt me duidelijk.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op februari 16, 2020, 09:49:34 am
Dat is waar wij ook graag naar toe willen. Een tijd geleden gaf Hisko de Vries aan dat er een NDFF discussie gaande is over dit onderwerp. Ik weet niet goed of ik deze discussie kan volgen en of deze al ten einde is gekomen. Maar Hisko adviseerde om deze discussie af te wachten.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Deborah op maart 08, 2020, 08:04:06 am
  • Controleer je oude fotowaarnemingen die nog niet beoordeeld zijn. Dit doe je als volgt: Selecteer onder Mijn waarnemingen de optie Mijn foto's en vink vervolgens in het scherm onder Validatie de optie onbekend aan. Kijk of hier foute determinaties bij zitten en of de kwaliteit van de foto's wel voldoende is voor determinatie.

Zou het een idee zijn om deze waarnemingen, die wel al bekeken zijn maar onvoldoende onderbouwd, op (nog) niet te beoordelen te zetten eventueel met reden wat er nog mist om de waarneming te kunnen valideren?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Willemien Troelstra op maart 08, 2020, 13:12:40 pm
De oproep van dit topic gaat om wat de waarnemer kan doen, niet om wat de validatoren kunnen doen. We proberen juist door dit soort verzoeken de hoeveelheid werk voor validatoren te verminderen. Door bij alle onvoldoende gedocumenteerde waarnemingen instructies te gaan geven over de benodigde documentatie halen we ons als validatoren meer werk op de hals ipv minder. (Hetgeen niet wegneemt dat we dit soort aanwijzingen wel regelmatig geven).
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Bart en Iris op april 04, 2020, 09:36:00 am
Ik wil even een duit in dit zakje doen als absolute beginner.  ;)
Laat ik voorop stellen, wat een levendige community! Zowel op de site als op het forum. Dat is mooi voor de informatievoorziening.

Ik liep tegen de site aan omdat ik me wat meer wil gaan verdiepen in de flora en fauna in NL. Ik zit in de grijze sector die ICT heet en wil graag wat meer richting groen. Dan is dit volgens mij echt hťt platform om wat te kunnen leren. De interesse is er wel.

Uiteraard ben ik eerst in het forum gedoken aangezien ik absoluut geen planten en dierenkenner ben (nog niet  ;D ) en er bij een waarneming termen worden gebruikt die ik absoluut niet ken. Na een weekje rondneuzen ben ik nog steeds niet overal achter. Geen idee nog wat b.v. al die 'imago'-termen betekenen.
Dus..... In hoeverre is ervaring van belang om mee te kunnen doen?

Ik ben ontzettend leergierig, maar na het lezen van dit topic ben ik toch wat bang dat ik de validatoren teveel werk ga geven. Een aantal test-waarnemingen heb ik maar even verwijderd.

Ik heb in ieder geval een nieuwe camera aangeschaft voor mooiere macro-opnamen en de Heukels voor determinatie.  :duim:

Groet en een fijn weekend!
Bart

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op april 04, 2020, 09:50:08 am
Dag Bart,

Het is geen probleem om met weinig ervaring je waarnemingen te melden via waarneming.nl.  :duim:

Ik kan je wel wat tips meegeven:
- Focus je eerst op bloeiende planten, later op vegetatieve planten
- Spreid je interesse (bekijk elke keer een paar planten, volgens en insecten), gooi niet al je energie in ťťn soortgroep, probeer eerst uit te vinden welke groepen je leuk vindt
- Doe mee aan excursies, rondleidingen en cursussen (na het Corona gebeuren uiteraard)
- Focus op wilde soorten, niet op aangeplante soorten in parken en tuinen
- Gebruik de herkennissoftware om in de goede richting te komen, maar probeer daarna zelf te bevestigen of deze voorspelling klopt.

Groeten, Niels
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Bart en Iris op april 04, 2020, 09:59:07 am
Hi Niels,

Dank voor je reactie. Uiteindelijk ben ik meer van de beestjes dan de planten, maar bij mij vrouw is het net andersom. Het zal dus inderdaad in het begin wel van alles wat worden. Het is gewoon leuk om ermee bezig te zijn.
Sowieso ook erg leuk om gewoon planten te 'schieten' en dan, zonder te plaatsen, wel te laten determineren door het systeem. Dat werkt echt gaaf.

Professioneel zou ik ook wat meer richting groen willen, maar dat is vrij lastig als je alleen 22 jaar in de ICT hebt gewerkt. Ik heb in ieder geval al een goed gesprek gehad bij Landschapsbeheer Drenthe, dus daar hoop ik na Corona wat te gaan doen.

Ik zal zoveel mogelijk zelf proberen uit te pluizen maar zal nog wel her en der hulp nodig hebben.

Om on-topic te blijven; Ik zal de kwaliteit zoveel mogelijk proberen te waarborgen. Dit weekend duik ik de tuin in met mijn nieuwe camera. Kijken of de beestjes ook naar buiten willen komen met dit mooie weer.  ;D
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Willemien Troelstra op april 04, 2020, 12:59:17 pm
imago is trouwens een term voor insecten (dat ze volwassen zijn of hoe noem je dat), niet relevant voor planten.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op april 04, 2020, 14:47:22 pm
 :duim: Bart & Iris :

Niks gezelliger dan samen de tuin afstruinen! Jij bij de beestjes en je vrouw bij de plantjes-ook onkruid vooral niet vergeten !
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op april 27, 2020, 18:16:02 pm
Toch nog even laten weten hoe dit is afgelopen in BelgiŽ. Vandaag kregen we bericht van Natuurpunt. Het komt op het volgende neer. "Wij willen zoveel mogelijk waarnemingen, het maakt echt niet uit van wat, en trekken jullie validatoren jullie plan daarmee."
Nu moeten jullie weten dat Natuurpunt al dertig jaar lang met niks anders in het nieuws komt dan gezeur over tuinplanten en exoten.


Uit de correspondentie van Hisko op het forum blijkt steeds meer dat dit stilaan ook voor waarneming.nl een topprioriteit aan het worden is (kwantiteit). En ook dat ze daar vinden dat validatoren compleet overbodig zijn geworden door hun 'slimme' software. Dus even bezinnen vooraleer je nog eens besluit enkele duizenden waarnemingen te bekijken.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op april 27, 2020, 18:52:58 pm
Citaat Dirk ;

Nu moeten jullie weten dat Natuurpunt al dertig jaar lang met niks anders in het nieuws komt dan gezeur over tuinplanten en exoten.

Moesten we ze eigenlijk alleen maar tuinplanten aanleveren de komende tijd....  ;)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rob Koelman op april 27, 2020, 19:01:32 pm
... En ook dat ze daar vinden dat validatoren compleet overbodig zijn geworden door hun 'slimme' software.

Gelukkig niet iedereen bij waarneming.nl, maar helaas wel een paar personen die een stevige vinger in de pap hebben bij beleid.

Misschien moet iedereen eens een tijdje bij alle ingevoerde waarnemingen klakkeloos de soort-suggesties van ObsIdentify overnemen. Dan krijg je wel de gewenste kwantiteit, maar zal de kwaliteit een stuk lager komen te liggen dan momenteel. Helaas raak je daar vooral de admins mee, die al die foutieve determinaties dan weer moeten corrigeren...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op april 27, 2020, 21:21:06 pm
Ik zie meer heil in een collectief besluit van de validatoren om toch voorkeur te geven voor kwaliteit en aanplant af te keuren. Hoe je het ook wendt op keert, de kwantiteit is altijd hoger mťt validatoren dan zonder validatoren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op april 27, 2020, 21:34:39 pm
Het citaat is letterlijk onderstaande.
De beeldherkenning werkt ondertussen voor 13.767 soorten uit de Benelux.
De keerzijde van de medaille is dat mensen die geen ervaring met waarnemingen.be hebben niet beseffen dat deze site bedoeld is voor wilde flora. Ook in je tuin groeien spontaan, wilde planten. Maar aanplant en zeker potplanten horen niet thuis in waarnemingen.be. De validators hebben nu extra veel werk om de nieuwelingen op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat deze waarnemingen best verwijderd worden, zoniet afgekeurd worden. Heb jij zin om de validators met deze specifieke taak een handje te helpen? Neem contact op met Roosmarijn, het hard werkende team zal jou zeer dankbaar zijn!
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op april 27, 2020, 21:46:31 pm
Betekent dat dat we waarnemers mogen verzoeken om aanplant te verwijderen?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op april 27, 2020, 23:48:49 pm
Het citaat is letterlijk onderstaande.
De beeldherkenning werkt ondertussen voor 13.767 soorten uit de Benelux.
De keerzijde van de medaille is dat mensen die geen ervaring met waarnemingen.be hebben niet beseffen dat deze site bedoeld is voor wilde flora. Ook in je tuin groeien spontaan, wilde planten. Maar aanplant en zeker potplanten horen niet thuis in waarnemingen.be. De validators hebben nu extra veel werk om de nieuwelingen op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat deze waarnemingen best verwijderd worden, zoniet afgekeurd worden. Heb jij zin om de validators met deze specifieke taak een handje te helpen? Neem contact op met Roosmarijn, het hard werkende team zal jou zeer dankbaar zijn!

Dat komt uit Planten.flits.
De mail van Natuurpunt aan de validatoren had een heel andere toon. En ook een duidelijke ondertoon 'wij hebben jullie niet nodig'.
Ik ben er dan maar onmiddellijk mee gestopt.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op april 27, 2020, 23:52:05 pm
Overigens. De laatste tijd kwamen er eindelijk ook eens plantenwaarnemingen binnen uit mijn eigen regio. Wat blijkt: de overgrote meerderheid is zelfs niet bij benadering goed gesitueerd. Als je zoiets meldt bij de ontwikkelaars lachen ook diť jou vierkant uit. Etc. etc....
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op april 27, 2020, 23:56:56 pm
Ik merk recent ook een groot aantal waarnemingen waarbij de locatie niet correct is. Nieuwe waarnemers gebruiken diverse apps met telefoons waarbij de GPS-locatie niet goed vastgesteld wordt. Ook ingebouwde GPS-software in de foto's (of hoe dat ook heet) lijkt vaak niet te werken.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: frkvh op april 28, 2020, 11:35:57 am
Ook in je tuin groeien spontaan, wilde planten.
= onkruid voor 99% vd bevolking. mensen zijn meer geÔnteresseerd in hun mooie hortensia's dan in dat irritant plantje dat ze al 100 keer uitgetrokken hebben en altijd maar blijft terug komen.

m.i is dit van voorbijgaande aard. eens het corona gedoe achter de rug zullen de meeste wel de interesse verliezen en blijven enkel de serieuze over.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op april 28, 2020, 13:54:12 pm
Mogelijk is het van tijdelijk aard maar het is, met wat ik nu ervaar als een stormloop, nu ook heel duidelijk wat er misgaat (en al misging). Je wilt (denk en hoop ik nog steeds) een database met de natuurlijke biodiversiteit hebben, dus moet je inbouwen dat je de niet natuurlijke op een liefst vriendelijke manier parkeert. Rode kruizen en negatief commentaar zijn niet een aangename kennismaking voor mensen die nietsvermoedend een kamerplant insturen, maar de validatoren hebben verder geen instrumenten. 

Antoon schreef als voorstel een parallelle website en zoiets heb ik nu opnieuw als voorstel doorgezonden. Er zijn vast ook mensen die het leuk vinden om met tuin-, balkon en kamerplantenherkenning bezig te zijn. De huidige schare validatoren wil dat niet maar worden wel geacht de grotendeels nu door Natuurpunt veroorzaakte stroom (tuinproject en obsidentify in alle kranten en nieuwssites) in te dammen en te reguleren. Het is niet gek dat we ook als admins dan in een stress schieten. Liever zwaaien we dan niet direct met een ontslagbrief, maar dat moet ieder voor zich weten.

Ook binnen Natuurpunt zijn er natuurlijk verschillende doelen. De ene tak wil zo'n breed mogelijk publiek betrekken en altijd en overal vriendelijk blijven, de andere tak focust zich meer op een beperktere groep kenners die met een serieuze studie bezig zijn en die juist af en toe discussies moeten voeren om een oplossing voor een vraagstuk te krijgen. Dit hoeft niet te botsen, maar als je die samenvoegt op 1 medium, met 1 soort validatoren, eerder vage regels (ook al heb ik die duidelijk proberen op te schrijven) dan gaat het mis.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: frkvh op april 28, 2020, 14:22:01 pm
Antoon schreef als voorstel een parallelle website en zoiets heb ik nu opnieuw als voorstel doorgezonden. Er zijn vast ook mensen die het leuk vinden om met tuin-, balkon en kamerplantenherkenning bezig te zijn.
zoiets bestaat eigenlijk al, het heet mijntuin.org
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op april 28, 2020, 14:31:59 pm
Grappig. https://www.mijntuin.org/plants/plantifier

Die hebben natuurlijk geen vindplaats, gestandaardiseerde naam etc. , maar inderdaad lijkt dat wel op wat ik zou willen (voor anderen). In ieder geval niet meer direct op waarnemingen.be / waarneming.nl .
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op april 28, 2020, 17:18:45 pm
Ondanks het vele gecultiveerde toch af en toe leerzaam lijkt me.
 
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op april 28, 2020, 17:40:41 pm
Met 'MijnTuin' heeft Waarnemingen zijn kans verspeeld. Jammer. Misschien valt dit nog te recupereren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op april 28, 2020, 18:16:45 pm
Ondanks het vele gecultiveerde toch af en toe leerzaam lijkt me.
 
Ik vind de dierentuin en een tuincentrum ook leerzaam.

Wat een groot probleem is, en daarom sleept dit ůůk al zo lang aan, is dat er altijd wel een paar botanisten zijn, ook ergens hoger op de ladder, die aanplant kennelijk wel leuk, interessant, nuttig, wel aardig en 'ja-doen-misschien-kunnen-we-er-nog-iets-mee' vinden. Na 30 jaar (sinds rond 1990 kun je aanplant invoeren (vooral bomen) bij Floron) zou dat dan wel duidelijk zijn, toch? Volgens mij is 1 ding duidelijk geworden; Je er kunt er NIETS mee en meer nog: Het zit in de weg. Het brengt verspreidingskaarten om zeep, zorgt voor verkeerde informatie over bijzondere (inheemse/uitheemse) planten en het leidt tot vele verkeerde determinaties (welke botanist weet er bijvoorbeeld echt iets van aangeplante loof- en naaldbomen?).

Nu men echt alle gecultiveerde planten gaat invoeren is het tijd dat we een radicale keuze maken. Aanplantwaarnemingen moet je, wat mij betreft, niet meer in je 'echte' database opnemen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op april 28, 2020, 19:15:05 pm
Quote Rutger: Aanplantwaarnemingen moet je, wat mij betreft, niet meer in je 'echte' database opnemen
Natuurlijk ben ik het helemaal eens met wat je zegt maar ook gewone mensen (en die zijn er meer dan botanici) hebben nood om hun waarnemingen en kiekjes vast te leggen. En om die te delen, te becommentariŽren, etc. Dat gebeurt al op grote schaal op Facebook en nu op MijnTuin maar dat is erg vluchtig en sommigen willen wel iets beter en georeferenced. In dan is Waarnemingen.be/nl voor hen de oplossing. Maar voor botanici is dat overlast. Daarom is er nood aan een parallelle database en invoersite.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op april 28, 2020, 19:42:45 pm
Ik wil geen aanplant meer valideren, ik besteed mijn tijd liever alleen aan wilde (en verwilderde) planten. Dat kost al meer dan genoeg tijd en wordt alleen maar meer.

In 2019 merkten we een toename van 70% in het aantal fotowaarnemingen dat binnenkwam ten opzichte van 2018, een uitzondelijke toename. Ik heb deze zelfde vergelijking gemaakt voor de eerste vier maanden van 2020 gemaakt en de toename 85% ten opzichte van 2019.

De fotovalidatie door ObsIdentify haalt een deel van de validaties weg (de gemakkelijke validaties), maar dat is niet voldoende. Om de hoeveelheid werk per validator gelijk te houden, zouden we dit jaar een toename van 85% validatoren nodig hebben.

Samengevat, de tijd die we spenderen aan het valideren is groot. We hebben geen tijd, geen zin en geen kennis om dan ook nog alle waarnemingen van aanplant te valideren.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rob Koelman op april 28, 2020, 20:21:22 pm
Samengevat, de tijd die we spenderen aan het valideren is groot. We hebben geen tijd, geen zin en geen kennis om dan ook nog alle waarnemingen van aanplant te valideren.

Probleem is dan natuurlijk nog altijd dat aanplant lang niet altijd als zodanig gelabeld wordt ingevoerd. Als het gaat om aangeplante exemplaren van soorten die ook van nature in ons land voorkomen of waarvan bekend is dat ze kunnen verwilderen, dan zul je toch alle waarnemingen van dergelijke soorten moeten beoordelen, ook al zijn ze niet voorzien van het label 'aangeplant'.

De discussie hierboven is helder voor de admins en de meeste forumbezoekers. Je moet je echter vooral ook richten op de waarnemers zelf en die constant duidelijk blijven maken dat aanplant niet dient te worden ingevoerd, bijvoorbeeld door een overduidelijke disclaimer op te nemen op de invoerpagina als het gaat om planten.

Ook moet er niet continu alleen maar worden geroepen dat je vooral zoveel mogelijk waarnemingen moet invoeren (iedere keer weer juichende berichten over de zoveel-honderdduizendste-waarneming in een maand...), maar in plaats daarvan benadrukken dat er ook gestreefd wordt  naar kwaliteit en dat niet alles maar klakkeloos ingevoerd dient te worden.

Bij veel soortgroepen zal het aangehaalde probleem overigens niet of nauwelijks spelen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Plantoon op april 28, 2020, 21:19:08 pm
We hebben geen tijd, geen zin en geen kennis om dan ook nog alle waarnemingen van aanplant te valideren.
Een parallelle site heeft net het voordeel dat alle 'rommel in de ogen van de botanicus' met 1 klik kan afgevoerd worden. Het kan zelfs automatisch in het geval van bv tulpen en aardappelen.  Geen enkele admin, ook Niels niet, is verplicht om aanplant te beoordelen maar er zullen wel geÔnteresseerden zijn.
Probleem is dan natuurlijk nog altijd dat aanplant lang niet altijd als zodanig gelabeld wordt ingevoerd. Als het gaat om aangeplante exemplaren van soorten die ook van nature in ons land voorkomen of waarvan bekend is dat ze kunnen verwilderen, dan zul je toch alle waarnemingen van dergelijke soorten moeten beoordelen, ook al zijn ze niet voorzien van het label 'aangeplant'.
Het probleem dat Rob aanhaalt is niet te voorkomen. Gisteren spotte ik bv in Gent een Judasboom met 10 zaailingen. Ik heb dat wel gedocumenteerd.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 04, 2020, 15:28:30 pm
Ook in je tuin groeien spontaan, wilde planten.
= onkruid voor 99% vd bevolking. mensen zijn meer geÔnteresseerd in hun mooie hortensia's dan in dat irritant plantje dat ze al 100 keer uitgetrokken hebben en altijd maar blijft terug komen.

m.i is dit van voorbijgaande aard. eens het corona gedoe achter de rug zullen de meeste wel de interesse verliezen en blijven enkel de serieuze over.

Het blijft maar duren, met steeds nieuwe golven. Als ik zie wat er uit eigen regio en aangrenzende regio's allemaal is binnengekomen de laatste tijd, dat is echt om te huilen. Jaren van werk van heel veel mensen worden hiermee voorgoed teniet gedaan.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: theomuusse op mei 04, 2020, 20:32:15 pm
Dirk, het goede nieuws is dat die rommel alleen in de stad wordt ingevoerd. Ik als boswachter merk er in de natuurterreinen niet veel van.
En inderdaad, ik denk ook dat het tijdelijk is.
Straks gaat iedereen weer lekker in de file staan.

Theo
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op mei 05, 2020, 11:36:15 am
In Nederland is dit wat meer gescheiden door de ruimtelijke ordening, dus zijn er niet veel tuinen in of zeer dichtbij natuurgebieden. In Vlaanderen is het gehele landschap doorweven met huizen en bijliggende tuinen. Ik las dat 9% van het grondoppervlak van Vlaanderen uit tuinen bestaat en dat is veel meer meer dan in Nederland. Dat zou slechts 0,7% zijn. 13 keer minder.

https://mijntuinlab.be/

Citaat
9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Een enorm potentieel voor de natuur en de wetenschap. Maar wat groeit er in die 9%? Niemand heeft zicht op deze blinde vlek in Vlaanderen. Behalve jij. Met Mijn Tuinlab krijg je een zicht op wat je tuin voor jou kan betekenen en hoe jij de wetenschap kan helpen.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 05, 2020, 18:00:29 pm
In Nederland is dit wat meer gescheiden door de ruimtelijke ordening, dus zijn er niet veel tuinen in of zeer dichtbij natuurgebieden. In Vlaanderen is het gehele landschap doorweven met huizen en bijliggende tuinen. Ik las dat 9% van het grondoppervlak van Vlaanderen uit tuinen bestaat en dat is veel meer meer dan in Nederland. Dat zou slechts 0,7% zijn. 13 keer minder.

https://mijntuinlab.be/

Citaat
9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Een enorm potentieel voor de natuur en de wetenschap. Maar wat groeit er in die 9%? Niemand heeft zicht op deze blinde vlek in Vlaanderen. Behalve jij. Met Mijn Tuinlab krijg je een zicht op wat je tuin voor jou kan betekenen en hoe jij de wetenschap kan helpen.

Inderdaad, in Vlaanderen hebben we zo goed als geen natuur. En eerlijk gezegd: Echte natuur is, denk ik, voor veel (amateur)floristen oersaai. Na ťťn bezoek heb je het allemaal gezien, als je vijf jaar later teruggaat zie je exact hetzelfde. Geeuw geeuw.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 05, 2020, 22:45:50 pm
Ik weet niet meer wie ,maar men verwachtte dat na de 'Corosis' het aantal waarnemingen weer snel zou terugvallen op voorheen.
Ik heb daar grote twijfels over. Natuur is [en wordt steeds meer ] in.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 10, 2020, 16:45:28 pm
Tijdens het weekend weer een nieuwe golf rotzooi. Ook iemand die verontwaardigd is dat hij een reactie kreeg op potjes met aangeplante tomaat. Het ziet er intussen uit dat die gevleugelde helden van Natuurpunt het niet langer dan een dag hebben uitgehouden met aanmerken van aanplant....
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 10, 2020, 18:14:09 pm
 ;).    ...maar altijd nog beter een nieuwe golf rotzooi dan een nieuwe golf Corona...   ;)
[ik heb trouwens een golf Pasadena...]
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op mei 12, 2020, 10:26:03 am
Er komen extra oplossingen aan, maar we zullen wederom veel geduld moeten hebben. Intussen moeten we ook geduld hebben met goedwillende waarnemers. Ook iemand die een cactus in een potje post kan uitgroeien tot een gewaardeerde natuurwaarnemer. Dat we de waarneming niet accepteren moeten we wel direct (liefst zo droog mogelijk) mededelen.

Citaat
Op deze site worden de waarnemingen van pot- en kamerplanten niet geaccepteerd. Graag beperk je je tot wilde planten en bij uitzondering tot buiten aangeplante soorten.

Groeten, Rutger.
Admin Planten Waarnemingen.be
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 17, 2020, 16:09:42 pm
Komt allemaal te laat. Alles waar vroeger voor gevreesd werd is bewaarheid geworden. Ook mensen die waarnemingen.be al langer gebruiken doen er plots aan mee (en geven in tegenstelling tot vroeger niet meer aan als het om aanplant gaat). Er komen steeds meer zaadmengsels binnen. Mensen reageren misnoegd als je hen vraagt dat op verwilderd/ingezaaid te zetten. De rest reageert helemaal niet. De nieuwe Waarnemer 247360 vond er niks beter op om een hele botanische tuin in Luik in te voeren gisteren enz. enz. enz...
Van Natuurpunt moet je niks verwachten, mocht daar ook maar ťťn iemand tussen zitten die half competent is was het uiteraard nooit zover gekomen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 17, 2020, 18:52:48 pm
Heerlijk recht toe recht aan ben je toch.     ;)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 17, 2020, 19:23:02 pm
Dirk overdrijft niet. In Nederland is in 2020 maar liefst 5,8% van de binnenkomende fotowaarnemingen met label "aangeplant" gemarkeerd, in BelgiŽ is dit nůg hoger, 6,7%.

Deze 5,8% aanplant-waarnemingen op waarneming.nl vertaalt naar ongeveer 33.800 aanplant-waarnemingen in 2020. En dat zijn alleen nog maar de fotowaarnemingen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 17, 2020, 20:39:37 pm
En voor mijn eigen regio mochten we vandaag een nieuweling verwelkomen... https://vwgzwv.waarnemingen.be/waarnemingen_all_wg3.php?groep=10 .
Wie in 's hemelsnaam bedacht die 'avatars'?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: frkvh op mei 17, 2020, 21:16:45 pm
grappig, ik zou niet eens weten hoe je dat moet doen...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 17, 2020, 22:24:19 pm
En voor mijn eigen regio mochten we vandaag een nieuweling verwelkomen... https://vwgzwv.waarnemingen.be/waarnemingen_all_wg3.php?groep=10 .
Wie in 's hemelsnaam bedacht die 'avatars'?

Iemand die zich op een dergelijke manier aanmeldt en 'vermomt' zou de wacht aangezegd moeten worden...! :police:   Dit kan toch niet doorgaan ??? !
Ik ben ook al s zo'n computerpoppetje tegengekomen..
Asjeblieft -asjeblieft paal en perk [---bijtijds !---] aan stellen.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op mei 18, 2020, 20:37:08 pm
Tja. Ik gaf gisteren wat mooi beredeneerd commentaar bij een stel aanplantwaarnemingen die onjuist gedetermineerd waren en toen bleek er een jong kind waarnemingen te hebben ingestuurd.
Bij de waarnemers moeten we dus zeker niet zijn met ferme teksten.

Dat er een aanzienlijk deel 'lagere-school-waarnemingen' binnen komen is wel al een tijd duidelijk en ik vrees dat we er nooit meer vanaf komen anders dan ze even massaal van commentaren te voorzien als dat ze binnenkomen. Zou dat niet op 1 of andere manier te automatiseren zijn?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Marleen op mei 18, 2020, 21:18:19 pm
ik vrees dat we er nooit meer vanaf komen anders dan ze even massaal van commentaren te voorzien als dat ze binnenkomen. Zou dat niet op 1 of andere manier te automatiseren zijn?

Kan er bij planten invoer (al dan niet tijdelijk) een tekst komen? Over wilde planten / aangeplante planten.
Net als !Deze soort is zeer zeldzaam, vul zoveel mogelijk details toe! (eh ofzoiets, was het toch?)

Maar dan iets van "Dit invulformulier is voor wilde planten. Weet je zeker dat deze plant wild en niet aangeplant is? Bij twijfel zie: <info>"

En als info o.a. locatie (tuin, park, gemeenteberm) en of het wel/niet netjes op een rijtje staat,
of het in een vak staat, of er onkruid weggehaald is, of het gemaaid wordt etc.

Misschien kan er ook iets bij over dat je in het commentaarveld evt een motivatie kan zetten als je het toch invoert als aangeplant.
Want nou ja, wellicht zijn er incidenteel toch "goede" redenen om aangeplante planten in te voeren?

Groetjes, Marleen
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 18, 2020, 21:54:14 pm
Citaat Rutger : Bij de waarnemers moeten we dus zeker niet zijn met ferme teksten.

Een kind hier op de site is erg uitzonderlijk lijkt me.Om daarmee meteen de uitspraak te doen dat we voorzichtig moeten zijn...?
Zowat iedereen hier is volwassen genoeg om op een nette maar duidelijk manier uitgelegd te worden wat de ťchte bedoeling is van Waarn.nl.

Misschien is filteren vůor de upload mogelijk door te vragen [bijv] :
-' staat deze plant in een tuin of park ?'
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: frkvh op mei 19, 2020, 09:51:48 am
gisteren keurde ik een reeks bloemen in een plantenbak af en kreeg ik deze reactie:

Citaat
Waarom voorziet deze site dan in godsnaam bij 'gedrag' of 'activiteit' de mogelijkheid om 'aangeplant' te zetten?! Als de intenties van deze site echt zoals u zegt dat ze zijn, moet men consequent zijn en die optie gewoon niet voorzien.

ik denk dat door die optie af te zetten er nog maar meer rommel gaat binnenkomen. ik ben nog maar enkele dagen bezig met het controleren van obsidentify waarnemingen op onzin/aanplant, maar als we alles in een pot, vaas of bak moeten afkeuren, dan mogen voor mijn part ook alle laan- en parkbomen, meestal toch exoten, afgekeurd worden.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 19, 2020, 12:24:15 pm
Ik denk .dat de uitslag ' AFGEKEURD'  de waarnemer vaak zal ontmoedigen om de volgende keer weer zo stoutmoedig te zijn om alle onzin hier neer te pleuren.
Wij-mensen worden niet graag AFGEKEURD...! :wacko:
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op mei 19, 2020, 12:42:16 pm
gisteren keurde ik een reeks bloemen in een plantenbak af en kreeg ik deze reactie:

Citaat
Waarom voorziet deze site dan in godsnaam bij 'gedrag' of 'activiteit' de mogelijkheid om 'aangeplant' te zetten?! Als de intenties van deze site echt zoals u zegt dat ze zijn, moet men consequent zijn en die optie gewoon niet voorzien.

ik denk dat door die optie af te zetten er nog maar meer rommel gaat binnenkomen. ik ben nog maar enkele dagen bezig met het controleren van obsidentify waarnemingen op onzin/aanplant, maar als we alles in een pot, vaas of bak moeten afkeuren, dan mogen voor mijn part ook alle laan- en parkbomen, meestal toch exoten, afgekeurd worden.
Er is een (cosmetisch) verschil tussen in een bak / pot en in de volle grond. Vandaar laanbomen etc. wel en potplanten niet. We voorzien aanplant en inzaai om de waarnemingen te scheiden en in ieder geval juist aan te duiden mocht iemand af en toe of per ongeluk of vanwege zwaarwegende argumenten toch aanplant invoeren.

Wat mij betreft is het niet een vrijbrief om veel of alleen aanplant in te voeren. Het probleem is dat dit moeilijker uit te leggen is en zeker niet besteed is aan mensen die een app aan het uitproberen zijn en gewoon voor de lol hun probeersels doorsturen. Vandaar dat het signaal (op aangeplant gezet) al een goed begin is. Als iemand veel en vrijwel alleen aanplant invoert, dan stuur ik een ontradend commentaar. Het afkeuren van pot- en kamerplanten is allicht het best te doen door de admins die toch al een dikke huid hebben.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op mei 19, 2020, 16:11:09 pm
Het afkeuren van pot- en kamerplanten is allicht het best te doen door de admins die toch al een dikke huid hebben.

Ik ken daar wel iemand voor  ;D
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Deborah op mei 19, 2020, 18:36:38 pm
Het afkeuren van pot- en kamerplanten is allicht het best te doen door de admins die toch al een dikke huid hebben.

Ik ken daar wel iemand voor  ;D

Hilarisch die foto! XD
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 23, 2020, 21:00:40 pm
Na een betere week weer een rampzalige dag. En het zou leuk zijn mocht de rotapp zo nu en dan eens de correcte soort suggereren. Heeft men hier reclame rond gemaakt in ťťn of andere vrouwenblaadje overigens?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rien Ondersteijn op mei 23, 2020, 21:56:20 pm
 ;D.     :duim:
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op mei 27, 2020, 13:26:51 pm
Nog een duidelijk tendens: er komen steeds meer zaadmengsels binnen... Buitengewoon irritant.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op mei 31, 2020, 13:36:58 pm
Het afkeuren van pot- en kamerplanten is allicht het best te doen door de admins die toch al een dikke huid hebben.

Ik ken daar wel iemand voor  ;D

(https://forum.waarneming.nl/index.php?action=dlattach;topic=450739.0;attach=826376;image)
ObsIdentify is helaas niet zeker: de eerste voorspelling Schotse Hooglander Bos taurus var. highland (27.3%). Probeer de foto bij te snijden.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op juni 08, 2020, 17:52:45 pm
Ondertussen is er gebleken dat het niet echt meer beter wordt. Het wordt feitelijk steeds erger. Sommige tot voor kort erg zeldzame planten zijn ondertussen dagelijkse kost geworden en dat heeft niks met een waarnemerseffect te maken. En ook dat wordt nog steeds erger (zo zal binnenkort Herfstalsem een erg gewone plant worden, niet in werkelijkheid zo, maar gewoon verkeerd gedetermineerd door obsidentify). Ook steeds meer fotograferen. Waarom kunnen ze niet oprotten naar flickr etc... of misbruiken ze de waarnemingensites om hun spul gedetermineerd te krijgen?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op juni 13, 2020, 22:42:14 pm
Oogst uit eigen regio vandaag https://vwgzwv.waarnemingen.be/waarnemingen_all_wg3.php?groep=10 . Meer dan vier pagina's met bijna niks anders dan onzin. En dan moet je dit ook nog allemaal afgekeurd krijgen...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Maakun op juni 14, 2020, 11:14:47 am
Ook steeds meer fotograferen. Waarom kunnen ze niet oprotten naar flickr etc... of misbruiken ze de waarnemingensites om hun spul gedetermineerd te krijgen?

Ik ben hier ook nieuw, maar dit snap ik niet. Het wordt toch juist toegejuicht om foto's mee te sturen met de waarneming? Ik voeg ook veel voorkomende soorten in inclusief foto, als dat blijkbaar een groot probleem is en mensen boos maakt dan doe ik het niet natuurlijk, maar ik dacht dat dat juist wel de bedoeling van de site was? Misschien is het handig om op de website dan een helder verhaal neer te zetten met wat wel en niet de bedoeling is want voor nieuwe mensen is dat lastig te vinden.

Ik vind het leuk om te ontdekken wat er allemaal leeft bij mij in d eomgeving, en ben daar inderdaad mee begonnen vanuit wat Coronaverveling. Vind het allemaal razend interessant om dat na ruim 20 jaar weer op te pakken. Alleen zie ik hier op het forum nu dat veel admins niet zo blij zijn met nieuwe mensen die veel dingen invoeren via ObsIdentify. Snap ik ook, zeker als het allemaal onzin is wat mensen invoeren. Maar een handige richtlijn hoe het dan wel moet en wanneer wel en niet een foto etc zou dan wel prettig zijn.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op juni 14, 2020, 14:01:39 pm
Sorry, dit is een misverstand. Uiteraard beter om waarnemingen te documenteren met foto's. Ik heb het over een ander fenomeen. Mensen die geÔnteresseerd zijn in fotografie en graag met hun kiekjes uitpakken. Planten interesseren hen niet echt. Dergelijke mensen hebben de irritante gewoonte om foto's te leveren waar er weinig op te zien is wat een determinatie mogelijk maakt. Vogelfotografen zijn verstandig genoeg om een vogel in z'n geheel te fotograferen. Die plantenfotografen fotograferen alleen maar (bij wijze van spreken) een stuk van een poot, een stuk van de staart, het oog etc. van de vogel.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op juni 14, 2020, 22:19:27 pm
O, en vandaag nog iemand die z'n hele tuin heeft ingevoerd... Hallo Natuurpunt?
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op juni 14, 2020, 22:29:01 pm
We hebben vorige week vanuit Natuurpunt bevestiging gekregen dat we dergelijke planten mogen afkeuren Dirk. Binnenkort krijg je hier iets uitgebreide instructies over. Het komt er op neer dat onzin-soorten die overduidelijk aangeplant zijn, afgekeurd mogen worden. Inheemse bomen en struiken en frequent aangeplant uitheemse bomen en struiken blijven we wel valideren (onder activiteit aangeplant).
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rutger Barendse op juni 15, 2020, 10:04:58 am
Even voor de duidelijkheid: De mitsen en maren zijn wel dusdanig dat we hier dus nog niet mee aan de slag kunnen in BelgiŽ. De verantwoordelijken zijn nu tijdelijk, buiten hun schuld, buiten bedrijf.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Liz Main op augustus 18, 2020, 13:52:27 pm
Als nieuwe beginnende waarnemer heb ik net met zeer veel interesse dit topic doorgelezen en nu voornamelijk alleen maar meer bewondering voor het werk dat geleverd wordt.

Inmiddels had ik door zelf al eens wat fouten gemaakt te hebben al het 1 en ander opgepikt, maar uiteindelijk merkte ik behoefte aan meer duidelijkheid wat betreft wanneer wat wel/niet hoe en waarom invoeren. Mijn persoonlijke motivatie die mij op waarneming.nl bracht was dat ik al enige jaren me bezig houdt met (inheemse) flora en fauna, maar het daadwerkelijk determineren nooit echt onder de knie kreeg. Toen ik kortgeleden erachter kwam wat voor gaaf systeem er achter deze website huist (de suggesties die je krijgt als je een foto upload) besloot ik me aan te melden. Het helpt mij enorm en ik merk nu al dat ik namen beter onthoud en planten sneller herken.

Maar.... ik wil jullie absoluut niet met een berg extra werk opzadelen, en ik wil al helemaal geen stoorzender zijn met een bult waarnemingen waar niemand iets mee kan. Ik zou juist graag een bijdrage willen leveren aan het in kaart brengen van de NLse flora en fauna, en als dat betekend dat 'bij wijze van spreken' alleen de saaie planten op de foto mogen, so be it. (Waarbij ik trouwens zelfs als niet-kenner juist steevast erg onder de indruk ben van juist de inheemse planten en hun variaties, en probeer ik daar in onze eigen tuin ook steeds meer de focus op te leggen en ruimte voor te maken.)

Wat mij brengt bij de volgende vraag;

Het verhaal rondom duidelijke inzaai/aanplant is vrij helder. Van de planten/bomen waar ik vrijwel zeker van weet dat ze daaronder vallen zal ik dan ook geen foto's meer maken. Mijn redenering eerder was; 'ik wil graag vastleggen wat er om ons heen groeit en bloeit.' Daar vielen dus ook de imposante populieren langs de weg onder. Maar ik begrijp nu dat die eigenlijk niet gewenst zijn. Maar er zijn ook de gevallen 'vermoedelijk'. Wat kan ik als waarnemer daar het beste mee doen? En wat betreft verwilderde gevallen eigenlijk deze vraag. Hier in de omgeving zie je veel zaailingen van met name eik, els, berk, wilg, paardenkastanje, esdoorn en es bijvoorbeeld. Een (soms overgroot) deel daarvan komt van een aangeplante boom af. Dus is verwilderd. Maar soms (vaak zelfs wel) maken ze wel deel uit van het geheel en zijn ze echt onderdeel geworden van het gebied. Hoe kan ik als waarnemer daar het beste mee om gaan?

Ik hoop dat ik mijn vragen duidelijk heb weten te omschrijven, en nogmaals als afsluiter, dankjulliewel voor de enorme hoeveelheid werk die jullie achter de schermen verrichten.

Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: nielseimers op augustus 18, 2020, 16:40:32 pm
Dag Liz,

Ik heb je waarnemingen de afgelopen tijd voorbij zien komen en je bent geen stoorzender. Dat het voornamelijk algemene soorten zijn, is ook geen probleem. Over een tijdje herken je de meeste algemene soorten en ga je vanzelf over naar de meer afwijkende of zeldzamere planten die je nog niet eerder getroffen hebt. Zo lang je niet 100+ waarnemingen per dag uploadt, zal de hoeveelheid werk voor validatoren ook erg meevallen. Kwaliteit boven kwantiteit.

Wat betreft je andere vragen, daarvoor kan je eens kijken op dit forum topic:
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,466341.0.html (https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,466341.0.html)
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Liz Main op augustus 18, 2020, 19:36:29 pm
Dankjewel Niels! Dat is prettig om te horen. En ja, dat topic had ik inmiddels inderdaad ook al gevonden, waardevolle handvaten worden erin benoemd!

En hahaha, honderden waarnemingen, nou moet ik zeggen dat ik behoorlijk wat heb ge-upload al. ;) Maar zonder gekheid, ik denk dat ik snap wat je bedoeld. Zal vast ook een kwestie zijn van het juiste onderbuik-gevoel ervoor ontwikkelen.  :duim:
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 01, 2020, 18:05:03 pm
Op de Belgische site blijft het maar van kwaad naar erger gaan. De nieuwste trend is ingezaaide groenbedekkers op akkers invoeren. Ongeveer nog het enige dat we binnen krijgen. Bovendien zijn zo goed als alle waarnemingen van planten verkeerd gelokaliseerd (en niet een klein beetje). Gaat werkelijk compleet nergens meer over.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Rob Koelman op november 01, 2020, 18:15:48 pm
Op de Belgische site blijft het maar van kwaad naar erger gaan. De nieuwste trend is ingezaaide groenbedekkers op akkers invoeren. Ongeveer nog het enige dat we binnen krijgen. Bovendien zijn zo goed als alle waarnemingen van planten verkeerd gelokaliseerd (en niet een klein beetje). Gaat werkelijk compleet nergens meer over.

Gaat over een zo groot mogelijk aantal waarnemingen. Daar wordt vanuit waarneming.nl steeds op gehamerd: INVOEREN! ALLES! MAAKT NIET UIT WAT! ALS WE MAAR KUNNEN LATEN ZIEN DAT WE DE GROOTSTE ZIJN!

Er zit daarbij geen enkele beperking op wat er ingevoerd kan worden. Gewoon je smartphone op iets richten, foto maken en ObsIdentify komt wel met een of meer namen. Daarna gewoon een van de suggesties bevestigen en weer een waarneming ingevoerd! Roze olifant? Prima. KLIK, en weer een waarneming ingevoerd!

Aan de admins daarna de (on)dankbare taak om alle rotzooi te corrigeren...

Kwaliteit? Mwaah, komt later misschien wel een keer...
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: Maakun op november 04, 2020, 08:52:53 am

Ik heb sinds kort ook een klein scala aan "standaard teksten" die ik kopiŽer en plak in het commentaarveld. Dit zijn teksten die de verschillen uitleggen tussen sterk gelijkende soorten die vaak fout gedetermineerd worden. In die teksten wordt vaak doorverwezen naar een forum topic met meer uitgebreide toelichting. Ik heb die teksten als notepad bestanden opgeslagen in een mapje en dit mapje aan mijn werkbalk gekoppeld, zodat ik ze snel tevoorschijn kan toveren (zie bijlage). Scheelt enorm veel tijd en de waarnemers waarderen vaak het enorm dat ze zo'n uitgebreide reactie krijgen.

Ik ben in ieder geval iemand die dit inderdaad enorm waardeert, bij deze dus heel erg bedankt voor het nuttige commentaar bij dit soort waarnemingen!

Gr, Maarten
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: dirder op november 08, 2020, 00:07:08 am
Op de Belgische site blijft het maar van kwaad naar erger gaan. De nieuwste trend is ingezaaide groenbedekkers op akkers invoeren. Ongeveer nog het enige dat we binnen krijgen. Bovendien zijn zo goed als alle waarnemingen van planten verkeerd gelokaliseerd (en niet een klein beetje). Gaat werkelijk compleet nergens meer over.

Gaat over een zo groot mogelijk aantal waarnemingen. Daar wordt vanuit waarneming.nl steeds op gehamerd: INVOEREN! ALLES! MAAKT NIET UIT WAT! ALS WE MAAR KUNNEN LATEN ZIEN DAT WE DE GROOTSTE ZIJN!

Er zit daarbij geen enkele beperking op wat er ingevoerd kan worden. Gewoon je smartphone op iets richten, foto maken en ObsIdentify komt wel met een of meer namen. Daarna gewoon een van de suggesties bevestigen en weer een waarneming ingevoerd! Roze olifant? Prima. KLIK, en weer een waarneming ingevoerd!

Aan de admins daarna de (on)dankbare taak om alle rotzooi te corrigeren...

Kwaliteit? Mwaah, komt later misschien wel een keer...

Daar lijkt het inderdaad wel op. Sommige mensen laten ook weten dat ze niet beseffen dat er ergens een waarneming wordt geregistreerd. Het is duidelijk dat obsidentify hier een erg grote rol in speelt. Al moet ik wel zeggen dat het zonneklaar is dat obsidentify ook enorm veel bruikbare plantenwaarnemingen oplevert.
Titel: Re: Oproep: houd de kwaliteit van je waarnemingen hoog
Bericht door: frkvh op november 08, 2020, 11:42:40 am
tegenwoordig ook heel veel paddenstoelen die als plant worden gedetermineerd. hier heb ik de afgelopen twee maanden al zeker 50 waarnemingen van veranderd naar 'paddenstoel onbekend', wat dus niet alleen meer werk voor plantenadmins maar ook voor paddenstoeladmins met zich meebrengt.