Observation international

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: mwestra74 op mei 06, 2019, 15:03:31 pm

Titel: vraag indeling forma of varieteit
Bericht door: mwestra74 op mei 06, 2019, 15:03:31 pm
Hallo,

Heeft iemand een idee waarom de Chinese knobbelzwaan (Anser cygnoides forma domestica) valt onder de varieteiten en niet onder de forma, zoals de naam eigenlijk aangeeft? Net als bv de parkgans en de parkeend, dit zijn ook forma domestica.
Dit gewoon voor mijn nieuwsgierigheid.

MvrG,

Martin
Titel: Re: vraag indeling forma of varieteit
Bericht door: bas.drost96 op mei 06, 2019, 15:08:22 pm
Ik denk dat dit nogal subjectief is. Volgens de code voor zo÷logische nomenclatuur is ondersoort het "laagste" niveau dat bij dieren onderscheiden kan worden, dus bij dieren zijn er officieel geen variŰteiten en forma's (in tegenstelling tot planten). Omdat vanuit een ecologisch standpunt het interessant is om te weten of iets van een wilde of tamme populatie afkomstig is, wordt dit wel op waarneming.nl zo aangegeven.
Titel: Re: vraag indeling forma of varieteit
Bericht door: tekenaar op mei 12, 2019, 08:55:41 am
Beiden zouden geen aparte wetenschappelijke naam mogen hebben. Beter is om er Anser cygnoides "knobbelgans" van te maken, analoog aan wat ze bij cultivars van planten doen (en nadrukkelijk buiten de international code for zoological nomenclature om!).

(overigens een gans en geen zwaan ... al bestaan er wel hybriden tussen knobbelgans en knobbelzwaan ...  )

forma domestica (een foutieve naam!) is een vergaarbak van een heleboel rassen en kruisingen. "knobbelgans" is een vergaarbak van twee rassen en erop lijkende kruisingen.