Observation international

Overige natuuronderwerpen => Exoten => Topic gestart door: Freek Verkerk op april 02, 2019, 20:08:05 pm

Titel: Wasbeer
Bericht door: Freek Verkerk op april 02, 2019, 20:08:05 pm
Ook de wasbeer is een exoot. Ik zag deze link: https://www.nu.nl/dieren/5812389/provincie-limburg-gaat-akkoord-met-afschieten-wasberen.html (https://www.nu.nl/dieren/5812389/provincie-limburg-gaat-akkoord-met-afschieten-wasberen.html) en vroeg me af of er al een onderwerp was over wasberen in de groep exoten. Omdat ik die niet kon vinden heb ik zelf maar dit onderwerp geopend.

Aan de Admin, als ik met mijn neus gekeken heb, zet hier dan svp de link naar het "juiste"onderwerp.

Ze komen in grote aantallen voor in duitsland en dus nu kenneijk ook al in Limburg. In BelgiŽ zitten ze al stevig in de Ardennen.

Over welk die hebben we het: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_wasbeer (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_wasbeer)

De engelstalige Wikipedia is iets uitgebreider. https://en.wikipedia.org/wiki/Raccoon (https://en.wikipedia.org/wiki/Raccoon)

De duitse wikipedia is ook interessant omdat er in het duitse taalgebied al meer dan 1 miljoen wasberen rondlopen. https://de.wikipedia.org/wiki/Waschb%C3%A4r (https://de.wikipedia.org/wiki/Waschb%C3%A4r)

Een mooi plaatje met hun verbreiding in het jaar 2000. https://de.wikipedia.org/wiki/Waschb%C3%A4r#/media/File:Waschbaer-verbreitung.png (https://de.wikipedia.org/wiki/Waschb%C3%A4r#/media/File:Waschbaer-verbreitung.png) Je kunt nog duidelijk zien dat er 2 gebieden zijn waar de dieren zijn uitgezet/ontkomen.


 
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: Arjan Broekhuizen op april 12, 2019, 18:30:26 pm
Toch geen afschot van deze dieren:
Limburgse wasberen worden toch niet afgeschoten
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4676271/limburgse-wasberen-worden-toch-niet-afgeschoten (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4676271/limburgse-wasberen-worden-toch-niet-afgeschoten)
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: tekenaar op april 13, 2019, 10:46:00 am
zouden ze weten hoe een in de natuur opgegroeide, volwassen wasbeer zich gedraagt als je hem in een hok gaat houden? Daar doe je zo'n dier echt geen plezier mee ...

De wasberen in dierentuinen zijn in gevangenschap geboren en van jongsafaan gewent aan mensen, da's wel even wat anders ...

Dit nog afgezien van de voor mensen levensgevaarlijke spoelwormen die wasberen meestal hebben en die je alleen kan bestrijden door de wasberen een tijdlang strict hygienisch te houden op een te ontsmetten ondergrond en dan systematisch te behandelen tegen die wormen.

Verder is er de wettelijke verplichting om te voorkomen dat ze zich voortplanten, dat betekent dus sterilizatie & castratie (anders is er een risico dat ze alsnog ontsnappen en zich in de natuur voortplanten, ook wanneer je strict mannen- en vrouwen groepen gaat houden).

Zouden die 16000 mensen die de petitie ondertekent hebben bereid zijn dit allemaal te betalen, voor dieren die de rest van hun leven gestresst in een donker hoekje wegkruipen?
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: Freek Verkerk op september 11, 2019, 19:18:39 pm
in Bremen schijnen ze nu in toenemende mate voor te komen. Bremen, is redelijk dichtbij Groningen. https://www.butenunbinnen.de/nachrichten/gesellschaft/waschbaeren-nutrias-jagd-100.html (https://www.butenunbinnen.de/nachrichten/gesellschaft/waschbaeren-nutrias-jagd-100.html)
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: migratorius op september 11, 2019, 22:57:48 pm
Zie hier voor de verspreiding in NRW: een beetje opletten met de kaart, maar in Oostwestfalen (een van mijn favoriete landstreken, haha!) zijn ze al wijdverspreid.
http://www.saeugeratlas-nrw.lwl.org/art/Waschb%C3%A4r/de
Er worden er per jaar steeds meer gevangen en aangereden (behalve in Kreis HŲxter, waar de maximale aantallen blijkbaar bereikt zijn): https://nrw.nabu.de/natur-und-landschaft/landnutzung/jagd/jagdbare-arten/beutegreifer/06813.html

JanHein
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: peterv op december 12, 2019, 16:51:04 pm
https://www.dvhn.nl/drenthe/Grote-verrassing-in-Zwartemeer-wasbeer-sluipt-via-kattenluik-woning-binnen-en-eet-alle-kattenvoer-op-25129989.html
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: Freek Verkerk op december 19, 2019, 10:37:35 am
Een aantal dierenorganisaties pleit ervoor om het afschieten in Nederland te stoppen, maar de provincie Gelderland wil doorgaan. https://www.destentor.nl/apeldoorn/dierenorganisaties-provincie-stop-wasberenjacht~aa67ff799/ (https://www.destentor.nl/apeldoorn/dierenorganisaties-provincie-stop-wasberenjacht~aa67ff799/)
Titel: Re: Wasbeer
Bericht door: Freek Verkerk op februari 24, 2021, 18:46:49 pm
Ze blijven toenemen in Duitsland. dit jaar werden er 30% meer afgeschoten. https://www.neue-woche.com/redaktion/vom-waschbaer-ueber-marderhund-bis-zur-nilgans-niedersachsens-jaeger-erlegen-deutlich-mehr-neozoen/ (https://www.neue-woche.com/redaktion/vom-waschbaer-ueber-marderhund-bis-zur-nilgans-niedersachsens-jaeger-erlegen-deutlich-mehr-neozoen/) Maar qua gebied gaat het niet zo snel. De volgende link laat heel mooi de historische verspreiding zien in Duitsland. http://www.saeugeratlas-nrw.lwl.org/art/Waschb%C3%A4r/de (http://www.saeugeratlas-nrw.lwl.org/art/Waschb%C3%A4r/de) Mijn conclusie is dat ze er aan komen, alleen gaat het allemaal to niet zo snel. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een wasbeer in het wild gezien.