Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Geleedpotigen (overig) => Topic gestart door: Arp op april 03, 2008, 15:14:15 PM

Titel: "Bruine kogel"
Bericht door: Arp op april 03, 2008, 15:14:15 PM
Hallo,

Kwam onlangs deze opvallend rood-bruine Glomeris tegen tegen (moet hem nog invoeren) en struikelde net ergens over de mogelijke benaming "var. lucida" daarvoor. Is daar wat voor te zeggen?

Op een frans forum (http://www.insecte.org/forum/glomeris-1-vt30863.html?sid=b113959b311c6c737ee7da6cc476ae83) kwam ik iets tegen dat wel heel erg op G. marginata lijkt, maar met een mooie rode zoom in plaats van zilver-transparant. Is dat ook een bekende "var." (naam?) van marginata (hebben "wij" die ook?) of moet het dan wat anders zijn?

De uk op de foto is zodanig gespikkeld (zie ze vaak zo) dat ik altijd in de verleiding kom te checken of het niet toch een keer wat anders zou kunnen zijn. Dat is dit natuurlijk niet, maar we zouden theoretisch ook Glomeris intermedia moeten hebben ... waar in NL moet ik er rekening mee houden die tegen te komen?

Nou dat waren mijn marginale vragen van de laatste tijd weer  ^_^

Alvast bedankt voor enige duiding.
Titel: "Bruine kogel"
Bericht door: A_kroon56 op april 03, 2008, 20:50:31 PM
Hej Arp,

Glomeris intermedia komt alleen in Zuid-Limburg voor. Het beste kenmerk zijn de dunne lijntje aan de zijkant van het eerste segment (aan de buitenkant), meer dan 4 bij G. intermedia, 4 of minder bij G. marginata. Een volwassen G. intermedia is zwart-oranje gespikkeld.

De Glomeris op de Franse site is een andere soort dan G. marginata. Althans, bij Nederlands materiaal komt deze rode zoom nooit voor. In NL is G. marginata altijd beigegeel gezoomd.

Inderdaad, juveniele G. marginata is altijd gespikkeld. Dit geld ook voor G. intermedia. Het kenmerk zijn de dunne lijntjes op het eerste segment.

Groet,

Matty
Titel: "Bruine kogel"
Bericht door: Arp op april 04, 2008, 01:01:43 AM
Helemaal duidelijk Matty  ^_^

Blijf het altijd verbazingwekkend vinden dat ze dan "een paar" km oostelijk (in NRW) weer wel minimaal twee andere Glomeris-soorten "hebben" - maar goed, wij hebben ook weer dingen die zijn niet hebben  :gap:

Bedankt Matty  :duim: