Observation international

Soortgroepen => Paddenstoelen => Myxomyceten (Slijmzwammen) => Topic gestart door: jan-henk op november 08, 2018, 21:23:17 pm

Titel: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: jan-henk op november 08, 2018, 21:23:17 pm
Is deze zo te beoordelen?
Lijkt op Spitsstelig kristalkopje
Groeit op dode berken tak
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: boleto op november 09, 2018, 12:31:06 pm
Ze zijn nog niet helemaal rijp, maar ik moet me sterk vergissen als dit niet het Knikkend kalkkopje (Physarum album) is.
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: Marian Jagers op november 09, 2018, 19:15:19 pm
Dag heren,

Op een paar vruchtlichaampjes na (de witte die het voortijdig hebben opgegeven) zijn de vruchtlichamen goed ontwikkeld, mooi op kleur, mat en droog. Wat mij betreft is dit rijp materiaal, heel goed te determineren.

Inderdaad is dit een Physarum. Maar of het P. album durf ik niet te zeggen. Knikkende kopjes komt bij meer soorten voor (in meer of mindere mate). Voor P. album zijn de stelen vrij kort.
Voor de determinatie kan de vondst beter worden opgestuurd.
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: jan-henk op november 09, 2018, 20:16:55 pm
Opsturen weet ik inmiddels , maar ik wou even weten hoe dicht ik in de buurt zat bij mijn determineren van dit soort. ik denk dat ik dit en meerdere ga opsturen, allen even waarin?
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: Marian Jagers op november 10, 2018, 14:08:39 pm
Dag Jan-Henk,

Je gaat wat snel, eerst maar even afwachten welke soort het is, toch?
Verder, je begon goed met je keuze Didymaceae of Physaraceae (zijn familienamen).
Bij de twee genoemde Ned. namen kun je ondertussen de wetenschappelijke namen opzoeken en dan neem ik aan dat je zelf wel kunt inschatten hoever ze van elkaar verschillen (tot dezelfde familie behorend of niet, tot hetzelfde geslacht behorend of niet).
Wat het opsturen betreft. Zie de info eerder in het topic over laten controleren. Overleg zelf hoeveel je mag opsturen.
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: jan-henk op november 10, 2018, 20:08:48 pm
Bij de twee genoemde Ned. namen kun je ondertussen de wetenschappelijke namen opzoeken en dan neem ik aan dat je zelf wel kunt inschatten hoever ze van elkaar verschillen
Bij waarnemingen staat het een of ander wel afgebeeld maar de omschrijving is vaak treurig gesteld. Ook daarom kan ik weinig verder onderzoeken welke richting ik goed zit, wat hier wordt uitgelegd  kan ook wel bij waarneming worden ingevuld toch.
verder ben ik wel  :duim: met u.
Titel: Re: Didymiaceae of Physaraceae onbekend
Bericht door: Marian Jagers op november 11, 2018, 15:34:02 pm
Er is goede literatuur over slijmzwammen. Bovendien zijn slijmzwammen vooral een microscopische hobby. Maar dat bedoelde ik eigenlijk niet.

Jan-Henk, jij wilde weten hoever je van de uitkomst afzit. Ook zonder omschrijving van de genoemde soortnamen kun je e.e.a. al afleiden.
Je kop heet "Didymiaceae of Physaraceae" Het Spitsstelig kristalkopje (Didymium bahiense) behoort tot de familie van de Didymiaceae en het Knikkend kalkkopje (Physarum album) tot de Physaraceae. Dat is niet zo heel moeilijk af te leiden.
Ook al is er mogelijk een oppervlakkige gelijkenis, je zit er aardig naast als blijkt dat het Physarum album is of P. leucophaeum of nog wat anders. Het gaat dan namelijk om een soort uit een andere familie. Blijkt je vondst een Didymium dan zit je veel meer in de buurt. Dan kan het om de genoemde soort, D. bahiense (die het niet is) of een broertje gaan.

Wie iets over slijmzwammen wil weten kan hier terecht voor hulp. Topics worden nu eenmaal door meer belangstellenden dan alleen de waarnemer gelezen.Zet zelf tekst bij je waarneming. Schrijven dwingt je nu eenmaal tot beter kijken en dat is voor een waarnemer nu eenmaal veel belangrijker dan voor de beoordelaar, die e.e.a. al weet.