Waarneming.nl

Diversen => Praat maar raak => Topic gestart door: Windekind op januari 06, 2006, 15:40:06 pm

Titel: vossenjacht
Bericht door: Windekind op januari 06, 2006, 15:40:06 pm
Vind nog steeds plaats en steeds worden er weer  "redenen"  bedacht om vossen te schieten, en 't moet nu maar eens echt afgelopen zijn met de jacht op onze grootste predator.


Schiet maar !


Elmar


..dat is het enige dat ik kwijt wil m.b.t. dit onderwerp.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 06, 2006, 17:24:43 pm
Ik vind het altijd prachtige beelden als ik een Engelse vossenjacht zie. Paarden, honden, een jachthoorn, dampende paarden, een gezelschap dat speciaal voor die gelegenheid ouderwetse kleding heeft aangetrokken. Het lijkt een openlucht toneelstuk. Eigenlijk moeten ze dat soort zaken stimuleren; dat is pas cultuur! En traditie!

Ik zou er graag nog eens aan meedoen. Alleen al meerijden lijkt me heel leuk.

 B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 06, 2006, 19:33:43 pm
Citaat
En nu serieus ?
 
Ik heb geen last van vossen. Ik zie ze nooit. Ik ben voor zo weinig mogelijk ingrijpen in de natuur dus liever niet afschieten. Ik heb nog geen redenen gehoord of gelezen die mij overtuigen van het tegendeel.

Er zal hier en daar wel eens een vuilniszak worden opengebroken of een huiskonijn of kip worden gepakt, maar dan moeten de mensen maar beter opletten. Eigen schuld dikke bult.

 B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Els op januari 06, 2006, 20:04:51 pm
Citaat
Er zal hier en daar wel eens een vuilniszak worden opengebroken of een huiskonijn of kip worden gepakt, maar dan moeten de mensen maar beter opletten. Eigen schuld dikke bult.
Ik ben niet voor het afschieten van beesten, maar hier in de buurt verdwijnen er redelijk wat konijnen (wij hebben containers, dus van opengebroken vuilniszakken hebben we geen last ;) ). Ook zijn uit de duinen bijna de fazanten verdwenen, samen met de kolonie meeuwen die hier broedde.
De vossen lopen hier regelmatig over straat. Of dat zo'n goede ontwikkeling is vraag ik me toch af.

Els
Titel: vossenjacht
Bericht door: Floppy op januari 06, 2006, 22:16:15 pm
Citaat
en steeds worden er weer  "redenen"  bedacht om vossen te schieten.
Tja, ik sta ook vaak versteld als ik weer hoor dat uit oogpunt van "wildbeheer" er een lollig jachtpartijtje wordt georganiseerd. Hier op Walcheren is een vos een enorme zeldzaamheid. Je ziet er nooit een. Ooit werd er hier een waargenomen en die werd door zo'n enthousiaste "wildbeheerder" even neergelegd. Dat leidde weliswaar tot een storm van protest, maar dood was het beest toch wel.
Ik moet altijd een beetje grimlachen als ik hoor dat de mens de natuur weer even gaat "beheren" (en vooral als dat beheer leuk samenvalt met hobby). De al dan niet reële overlast is meestal een gevolg van eerdere menselijke missers in het natuurbeheer. <_<  
Titel: vossenjacht
Bericht door: kroonp op januari 07, 2006, 00:02:01 am
In weidevogelgebieden zien ook de natuurbeheerders de vossen liever gaan dan komen. Ze worden dus ook in natuurterreinen, in opdracht van natuurbeheerders afgeschoten. Een veel gebruikt argument daarvoor is dat vossen van nature niet in zulke natte gebieden thuis hoort, maar op de drogere delen van het land.
Dat vindt ik pas onzin.
Waarom is die vos daar gekomen?
Omdat die gebieden door de mens steeds droger zijn gemaakt en een rasopportunist als de vos neemt dergelijke gebieden maar al te graag in gebruik, vooral als er voldoende te eten is.
Waarom is die weidevogel daar gekomen?
Omdat de mens die gebieden ontgonnen heeft en er van die voedselrijke graslanden heeft aangelegd.
Dus die weidevogels komen daar zo massaal voor, door invloed van de mens en als dan de ontwikkelingen verder gaan en het gebied word ook geschikt voor de vos dan mag dat opeens weer niet.

Nederland is gewoon één grote dierentuin.

Het is wel makkelijk om de vos overal de schuld van te geven. Maar vaak ligt de grootste schuld bij de mensen. Afschieten dus die mensen. :gun:  :D

Peter

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Pim op januari 07, 2006, 08:57:47 am
Citaat
Ook zijn uit de duinen bijna de fazanten verdwenen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kom ik op een zomeravond soms 5-6 vossen tegen en >100 konijnen. Ook de fazant (door wijlen Prins Bernard veelvuldig neergeknald in dit gebied) hoor ik nog wel eens roepen.

Lijkt me een prima balans tussen vos en konijn.

Weidevogels en de vos is ook zo'n sprookje, de vos is maar een zeer kleine factor in de achteruitgang van bepaalde weidevogels (Sovon heeft hier onlangs onderzoek naar gedaan). Boeren en hun moderne "terreinbeheer" zijn hoofdschuldige. Hoeveel jonge grutto's komen niet in de maaimachine, als ze uberhaupt al tot broeden komen.

LANG LEVE REINTJE.

Minister Veerman is een sukkel die alleen de hele natuur vanuit een boerenvisie bekijkt, dus knallen maar.

groet,

Pim J.
Titel: vossenjacht
Bericht door: thijs op januari 07, 2006, 10:58:44 am
Ik ben het er wel mee eens dat vossen helemaal niet afgeschoten hoeven te worden, maar voor de pro-afschieters val soms ook wat te zeggen (weinig, maar iets).

In een duinvallei hier in de Schoorlse Duinen, broedde ooit een kolonie Stormmeeuwen, met zelfs enkele Zwartkopmeeuwen.
Toen kwam de vos langs, en drie jaar later was er niks meer over van de kolonie.
Geen Zwartkopmeeuwen, geen Stormmeeuwen.
Een aantal slimmeriken probeerden het nog eens in de bomen, maar de nesten vielen eruit, werden leeggeroofd en einde verhaal.

Ander verhaal: de Lepelaars van het Naardermeer, ja die zaten daar een beetje te broeden, werden ze opgegeten door de vos (een deel dan), de vossen zijn afgeschoten, maar de Lepelaars wilden niet terugkomen.

Dit zijn wel sneue verhalen, maar ik denk dat we ons erbij neer moeten leggen: vossen moeten ook eten
Soms eet de vos iets waar mensen van houden, maar de mens verkloot z'n omgeving ook dusdanig, dat de invloed van de mens nog x keer zo groot is.

Weidevogels en vos is natuurlijk stierenpoep zoals Pim al aangeeft.
Mensen die zeuren dat de weidevogels verdwijnen, en dan vossen de schuld geven, zijn niet echt doordacht bezig.

Is er op deze site eigenlijk iemand uitgesproken voor de vossenjacht?
Lijkt me wel interessant waarom.

Els: woon je ook ergens rondom Alkmaar?

Thijs
Titel: vossenjacht
Bericht door: Els op januari 07, 2006, 16:48:10 pm
Citaat
Els: woon je ook ergens rondom Alkmaar?
Nee, ik woon in Katwijk aan Zee. En de meeuwencolonie zat in de Zuidduinen hier (tussen Katwijk en Wassenaar).

Els
Titel: vossenjacht
Bericht door: Peter Lubbers op januari 07, 2006, 19:37:25 pm
Beste Elmar,

Wat betreft deze topic heb ik een tip¨voor je in de laatste uitgave van Zoogdier stond vermeldt dat er recent een verslag Naar een breed geaccepteerd vosenbeheer is verschenen. Het verslag is een samenvatting van en uitslagen van het in mei 2004 gehouden vossensymposium.. gaat helemaal over deze topic en een interessante link voor je..URL=http://http://members.home.nl/alberthidding/pg/predatie.htm]vossensite[/URL]*

En natuurlijk voor alle anderen die hierover mee willen discussieren.

Oh en ik ben het overigens vanuit ecologisch oogpunt volkomen met je eens!! Maar het is vaak ook meer een maatschappelijke kwestie, die vanuit economisch perspectief wordt bekeken. Met alle vaak onnodige gevolgen vandien!

Groet Peter,

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Peter Lubbers op januari 07, 2006, 20:16:13 pm
even grapje!!
Titel: vossenjacht
Bericht door: grunsven op januari 09, 2006, 10:00:58 am
Het rarte in de vossendiscussie vind ik het verdraaien van argumenten. ik geloof niet dat het beheer van vossen voor schadebeperking vaak geld. Toch wordt dit veel gebruikt.
Aan de andere kant vinden veel mensen hier dat je geen vossen uit een terein mag halen omdat het natuurlijk zou moeten zijn. Maar we maaien wel en halen berken en wilgen weg uit heide- en veengebieden.

Als mensen gewoon toegeven dat vossen in je woonwijk vervelend zijn en dat vossen in je jachtgebied konijnen eten die je zelf wil schieten OK dat snap ik.
Maar dan moeten mensen die tegen vossenjacht zijn ook echte argumenten gebruiken. Dat het afschieten van een vos in een agrarisch landschap de natuurlijkheid van het landschap aan zou tasten is natuurlijk bespottelijk.

Roy  
Titel: vossenjacht
Bericht door: laatvlieger op januari 09, 2006, 11:02:00 am
Vossen in weidegebied zitten daar omdat die weidegebieden steeds voller raken met tuintjes, bosjes, bomenlanen e.d.

Dat vossen nauwelijks kwaad doen, kun je niet blijven volhouden. daar waar een vos verschijnt veranderen er zaken. (Net als daar waar haviken verschijnen, ook zo´n toppredator). Dit kunnen heftige zaken zijn, zoals de eerdere aangehaalde gevallen van verdwenen meeuwenkolonies en lepelaars. (De zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen en visdieven zitten overigens tegenwoordig op de daken, waar mensen steen en been klagen over de herrie)

Maar of jagen de oplossing is tegen de vos? Ik weet dat in de Verenigde staten de coyotes hun jongenproductie gewoon enorm opschroeven als de bejaging sterker wordt. Zij konden daarom ook niet worden uitgeroeid. Het zou mij niks verbazen als dat ook met de vos zo zou zijn. Jagen leidt in dat geval alleen maar tot meer vossen. Anders zouden er nog territoriale beesten zijn die andere vossen weghouden, waardoor de aantallen niet zo hoog kunnen worden.    
Titel: vossenjacht
Bericht door: Peter Lubbers op januari 09, 2006, 18:03:37 pm
Beste Laatvlieger,

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de reproductie van de vos dichtheidafhankelijk is. Dus inderdaad schiet vossen af en de reproductie gaat omhoog!!

Afschieten is dus niet echt slim meer symptoombestrijding.

Groet Peter.
Titel: vossenjacht
Bericht door: grunsven op januari 10, 2006, 09:17:43 am
Dus jagers hebben geen effect op het aantal vossen. maar vossen wel op de zich razendsnal voortplantende muizen. Dat lijkt me moeilijk te geloven.
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 10, 2006, 09:37:39 am
Citaat
Ander verhaal: de Lepelaars van het Naardermeer, ja die zaten daar een beetje te broeden, werden ze opgegeten door de vos (een deel dan), de vossen zijn afgeschoten, maar de Lepelaars wilden niet terugkomen.
Die lepelaars zijn vervolgens verhuisd naar o.a de waddeneilanden (en een paar zijn tot in Denemarken terechtgekomen) waar ze voldoende bestaansmogelijkheden vonden. Landelijk neemt het aantal lepelaars sindsdien sneller toe.

Wat ik hiermee wil zeggen: natuurlijk verdwijnen 'witte grondbroeders' op plekken waar vossen gemakkelijk kunnen komen. Maar om te bepalen in hoeverre dat ingrijpen rechtvaardigd moet wel de stand van de hele (witte) vogelsoort in kwestie worden bekeken. Als er een meeuwenkolonie verdwijnt (waar vroeger veelvuldig eieren geschud werden om uitbreiding te in te dammen) dan betekend dat nog niet dat de meeuwesoorten in kwestie een probleem hebben. Meeuwen gaan overigens wel achteruit, maar dat heeft meer te maken met afdekken van huisvuil op stortplaatsen.        

Veel heeft te maken met nostalgische gevoelens en niet zozeer met natuurbeheer. 'Vroeger toen ik klein was waren hier prachtige meeuwenkolonies. Toen kwam die vos en waren de meeuwen weg. Nu moet de vos dus maar weg want die zat hier vroeger niet...'      

Vossen in de duinen zijn overigens het gevolg van een illegale introductie. In feite zijn het daar dus exoten (die overigens de duinen inmiddels ook wel zelfstandig zouden hebben bereikt en dus ook de status van 'ter plaatse inheems' kunnen krijgen).    
Titel: vossenjacht
Bericht door: grunsven op januari 10, 2006, 13:32:01 pm
Uiteraard kan lokaal de stand van prooidieren beinvloed worden door predatoren maar zo makkelijk als mensen zeggen dat dit niet geld voor jagen op vossen wordt direct aangenomen dat vossen dit effect wel hebben op muizen. Beide gevallen zijn volledig afhankelijk van habitat, voedselsituatie, en predatie/jachtdruk. Dit kun je niet generaliseren.

Roy
Titel: vossenjacht
Bericht door: thijs op januari 10, 2006, 14:17:41 pm
Citaat
Die lepelaars zijn vervolgens verhuisd naar o.a de waddeneilanden (en een paar zijn tot in Denemarken terechtgekomen) waar ze voldoende bestaansmogelijkheden vonden. Landelijk neemt het aantal lepelaars sindsdien sneller toe.
Is het dan te danken aan het feit dat ze verjaagd werden dat ze het nu zo goed doen op de Waddeneilanden?
Geluk bij een ongeluk :rolleyes:

Thijs  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 10, 2006, 23:41:43 pm
De mens is ook een (top) predator en door de mens zijn heel wat soorten uitgestorven. Ik denk dat predatoren in het algemeen en dus ook de vos best wel invloed hebben op de omvang van prooipopulaties. Of het hen lukt om bepaalde prooidieren helemaal uit te roeien denk ik niet omdat die prooidieren vaak wel plekjes weten te vinden waar ze onbereikbaar zijn voor de predatoren; zoals ook het voorbeeld van de vos en de lepelaar laat zien.

Iets anders is dat als ik kijk naar de kaart van de verspreiding van de vos op deze site. Dat ik zie dat de vos vrijwel overal zit. Op enkele uitzonderingen na. Ik vraag mij af hoe dat komt. Redenen die ik kan bedenken zijn:
- Ze zijn er afgeschoten (onwaarschijnlijk) omdat ze steeds weer zullen terugkomen
- Ze hebben er nooit gezeten en kunnen het niet bereiken. Waddeneilanden.
- We hebben er geen waarnemers; delen van Zeeland, groningen, Friesland, achterhoek, oost brabant.
- Volgens mij is heel nederland geschikt terrein voor de vos(misschien met uitzondering van de binnensteden); dus waarom is de kaart niet helemaal bedekt met waarnemingen? B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 11, 2006, 09:35:07 am
Citaat
- We hebben er geen waarnemers; delen van Zeeland, groningen, Friesland, achterhoek, oost brabant.
- Volgens mij is heel nederland geschikt terrein voor de vos(misschien met uitzondering van de binnensteden); dus waarom is de kaart niet helemaal bedekt met waarnemingen? B)
mmm, ik heb een tijd in Noordwest Friesland gewoont en zelfs daar zie je soms nog vossesporen (langs de waddenzee). Maar over het geheel genomen denk ik dat die natte zeeklei, open landschap en hoge grondwaterstand geen aangenaam leefgebied vormen voor vossen. Sommige witte plekken zijn m.i. een teken dat daar echt weinig vossen zitten. Zoals eerder geschreven: vossen hebben de duinen niet op eigen kracht bereikt.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Els op januari 11, 2006, 10:29:27 am
Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakke komen op het kaartje ook nog geen vossen voor. Voor de vos is het ook bijna niet te doen om hier te komen, denk maar aan o.a. de Brouwersdam en de Haringvlietdam. Bijna onneembaar voor de vos en de enige weg. Op het eiland zie je dan ook nog genoeg fazanten lopen in de duinen maar ook op de weilanden en teellanden.

Els
Titel: vossenjacht
Bericht door: grunsven op januari 11, 2006, 11:24:08 am
Er zijn voorbeelden waarin dit wordt aangetoond maar het is verre van algemeen. Er zijn zeker even veel voorbeelden waarin voedselaanbod reguleerd en predatoren aantallen dit volgen in plaats van leiden.
voorbeelden: Lemmingen en sneeuwhazen, treksprinkhanen in de Sahel.

Wat betreft vossen, argumenten wat er verkeerd aan is heb ik ook niet gehoord (preken voor eigen parochie is natuurlijk wel erg makkelijk)
Titel: vossenjacht
Bericht door: laatvlieger op januari 11, 2006, 11:35:27 am
Laat ik voorop stellen dat ik in een aantal situaties niet tegen vossenjacht zou zijn als ik zeker zou zijn dat het wat uithaalde.

Maar zoals ik al eerder aangaf, vermoed ik dat jacht de vossen alleen maar aanzet tot een hogere jongenproductie en dat daardoor het aantal vossen gelijk zal blijven of misschien zelfs toe zal nemen in een gebied waar gejaagd wordt (tenzij de jachtdruk enorm zou zijn, tot elk uiterste).

Dan heeft het niet zoveel zin om vossen te jagen, immers de aantallen nemen niet af, er is onnodig dierenleed, er is veel verstoring binnen de vossengemeenschap maar ook   in het gebied voor de andere dieren door al dat geknal.

Dan zou ik dus tegen zijn.

Maar als je kunt aantonen dat predatie en overlast afnemen door jacht, dan vind ik dat er in een aantal overwogen gevallen best tijdelijk gejaagd kan worden.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 11, 2006, 13:30:13 pm
Ik ben ook niet principeel tegen de jacht. Maar liever niet.

Wat me een beetje verbaasd is dat we hier bij waarneming.nl voornamelijk met vogelliefhebbers zitten en dat er van hen nog weinig mensen zich voor de jacht hebben uitgesproken. Ik heb bijvoorbeeld wel dingen gelezen over het wegschieten van vossen om bedreigde korhoenders te beschermen. Ik heb ook begrepen dat er in Friesland ter bescherming van de weidevogels op vossen gejaagd mag worden.
 
Ook las ik dat de stichting Boom en Das die zich nu bezighoud met het fokken van hamsters, dat er door hen gezegd werd dat het fokken een beetje zinloos leek als de uitgezette hamsters vervolgens vlot door de aanwezige vossen verorberd worden.

En waren er geen burgers uit Almere en zandvoort die bang waren voor hun huiskonijnen en kippen.

Dus .... B)
Titel: vossenjacht
Bericht door: laatvlieger op januari 12, 2006, 11:49:46 am
Citaat
Het schieten heeft geen nut m.b.t. aantalsvermindering, een vos is niet geschikt voor consumptie, dus het is een zinloze activiteit

Beste elmar,
 ik moet hier toch de boel een beetje nuanceren. Ik heb gezegd dat ik vermoed dat het geen nut heeft voor wat betreft aantalsvermindering, maar dat ik daar niet zeker van ben. Verder heb ik gezegd dat ik vermoed dat alleen bij zeer sterke jachtdruk het aantal wel verlaagd kan worden, maar dat dat allerlei andere nadelige gevolgen met zich meebrengt. Als beide waar zouden zijn, dan zou je gelijk hebben.

Ik denk dat het beste is om de gebieden die men vosvrij wil houden (bijvoorbeeld de polders) zo vos-onvriendelijk mogelijk in te richten. Dus eigenlijk zo kaal mogelijk. Dan ben je ook meteen van je broedende kraaien e.d. af die waarschijnlijk ook een groot deel van de predatie op hun geweten hebben. Maar op de een of andere manier houden Nederlanders opeens niet meer van het oerhollandse wijdse landschap en moeten er overal parkjes en bomen en lanen komen, ook op plekken waar die er al enkele honderden jaren niet meer staan.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 12, 2006, 16:38:14 pm
Ik denk dat vermindering van aantallen weidevogels niet zo interessant is, zolang de soort maar niet in gevaar komt. Dus of er nu 100.000 of 200.000 grutto's zijn (in europa). Ik noem maar wat. Niet interessant.
Ik denk dat de vos misschien plaatselijk bepaalde vogels laat verdwijnen, maar dat dit nergens zo erg is dat hele soorten verdwijnen. Dus wat mij betreft acceptabel en geen reden om te gaan jagen op de vos.
Vaak is het namelijk ook zo dat als de ene soort verdwijnt dit weer gunstig is voor een andere soort. Ik kan geen concrete soorten noemen, maar ik denk dat de aanwezigheid van vossen ook positieve gevolgen heeft.
 B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: laatvlieger op januari 12, 2006, 17:03:39 pm
Citaat
Vaak is het namelijk ook zo dat als de ene soort verdwijnt dit weer gunstig is voor een andere soort. Ik kan geen concrete soorten noemen, maar ik denk dat de aanwezigheid van vossen ook positieve gevolgen heeft.

bepaalde lintwormen schijnen het wel fijn te vinden dat er vossen zijn. ;)
Titel: vossenjacht
Bericht door: grunsven op januari 13, 2006, 09:26:29 am
Een aantal weidevogel soorten zijn wel degelijk bedreigd. De Grutto laat bijvoorbeeld een sterk negatieve trend zien in zijn hele verspreidingsgebied waarbij Nederland een van de plekken is waar hij het nog het beste doet c (We hebben ook 90% van de west-europeese Grutto's).

Dus dat deze geen bescherming behoeft is niet waar. Op het moment zijn er nog redelijke aantallen maar tussen 1990 en 2000 is het aantal ongeveer gehalveerd.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 28, 2006, 15:05:42 pm
Ah, weer een vossendiscussie.

Ik doe het nu eens simpeler.

Als ik een huisje op de prairie heb, met konijnen en kippen rondscharrelend etc.
en op een dag blijkt dat ik last van een vos heb.
Dan pak ik mijn geweer en schiet hem neer.
Probleem opgelost.

even in contrast:

Je wilt slapen en er zoemt een mug rond je hoofd, je doet het licht aan pakt een boekje en slaat hem naar het hiernamaals.

Zo zijn mensen nu eenmaal, wij staan bovenaan en ik vind dat wij dat recht hebben (evolutionair gezien).

Iets voor de lol doden is zinloos, maar ja, wat is voor de lol, wat is humaan en wat is noodzaak.
Daar zullen zo lang we leven de mensen het nooit over eens worden.
Ook daar zijn we mensen voor.

En dat is geen excuus maar een feit.

Groeten
Titel: vossenjacht
Bericht door: han.endt op januari 28, 2006, 15:20:06 pm
Citaat
en op een dag blijkt dat ik last van een vos heb.
Dan pak ik mijn geweer en schiet hem neer.
Probleem opgelost.
 
Ik heb ook wel eens last van mensen. :wacko:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op januari 28, 2006, 15:55:13 pm
:duim: ik ook nog meer dan van vossen die rondom me wonen.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 28, 2006, 15:59:28 pm
Offtopic

Kijk naar het nieuws en huiver.

Dat mensen elkaar iets aandoen hoort er ook bij.
Is ook een stukje instinct.

Gelukkig is er ook zoiets als maatschappelijke draagkracht, wat mensen tot een redelijke staat van denken brengt.
Toch vinden er hier en daar uitzonderingen of excessen plaats = onvoorkombaar.

Daar begint de discussie of zwaarder straffen werkelijk helpt om het aantal moordplegingen te verminderen.

Ik denk van niet.

Daar bestaat een film over die heel intrigerend is, daar kun je zien dat elk maar dan ook elk "normaal" mens tot moord in staat is.

Gelukkig wordt het in de meeste mensen nooit aangewakkerd.

Offtopic
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op januari 28, 2006, 16:00:47 pm
Citaat
Een aantal weidevogel soorten zijn wel degelijk bedreigd. De Grutto laat bijvoorbeeld een sterk negatieve trend zien in zijn hele verspreidingsgebied waarbij Nederland een van de plekken is waar hij het nog het beste doet c (We hebben ook 90% van de west-europeese Grutto's).

Dus dat deze geen bescherming behoeft is niet waar. Op het moment zijn er nog redelijke aantallen maar tussen 1990 en 2000 is het aantal ongeveer gehalveerd.
Veranderd mestbeleid is daarvan de grote boosdoener. Met als gevolg andere bewerkingen van de weiden en akkers. Verder subsidie op onkruidbestrijding d.m.v. mechanische bewerkingen van het maisland met soortgelijke gevolgen. Vossen waren er voor die tijd ook al.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 28, 2006, 19:39:50 pm
Citaat
... overigens Piter,


als ik mag kiezen tussen een mij niet bekend mens of een niet bekende oran oetan, dan kies ik voor de oran. Voor een mug niet, maar als het mijn eigen kat is, dan kies ik weer voor mijn kat. 
We kunnen over honderden cases discussiëren, maar maak mij niet wijs dat je een mens in elk geval boven een dier plaatst want dan daag ik je uit tot een fundamentele discussie en zal je aanspreken op alle mogelijkheden en keuzes die je maakt.

Evolutionair gezien vind jij mensen blijkbaar boven dieren staan.
Dat kan dan wel  "wetenschappelijk" kloppen, maar om daar nu meteen een waardeooordeel aan te hangen, lijkt me van een ongepaste arrogantie tonen.


Elmar

 misschien moet dit topic verplaatst worden onder de noemer "de mens staat boven het dier !!"
Dus je zit op een onbewoond eiland en je moet kiezen tussen een onbekende mooie vrouw of een orang oetan, en dan kies je voor de aap?

dan streef je je doel als mens heel ver voorbij.

Althans het doel waar de meeste mensen het over eens zijn.

En ik bedoel niet de mens als individu boven de dieren, er zijn mensen waar ik mijn vraagtekens bij heb, of die hun bestaansrecht hier op aarde eer aan doen.
Netjes uitgedrukt.

Maar over het algemeen heeft de mens de capaciteit om boven de dieren te staan, mocht die capaciteit nodig zijn ter bescherming van het leven, in een hele ruime zin van het woord.

Dan denk ik dat je hem moet, zoniet zal, gaan gebruiken.

dan kom je weer bij de discussie; wanneer moet het en wanneer niet?

maar daar ga ik niet op in, ik heb gemerkt dat je daar nooit een vast punt op in kunt nemen, mensen veranderen nou eenmaal.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 28, 2006, 20:21:54 pm
Ja, ik heb zelfs 2 honden.

Maar die ga ik geen eten uit hun mond sparen om een ver weg wonende hongerige afrikaan het leven te redden.

Dat is mijn pakkie-an niet.

Maar als die hongerige afrikaan een van de laatste zeldzame olifanten kan doden en opeten, om daarmee hem en zijn familie te redden, geef ik hem geen ongelijk.

Ik zou er geen seconde bij hoeven nadenken.

dat bedoel ik bij boven de dieren staan.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op januari 28, 2006, 20:23:06 pm
Ik denk dat wij met z'n allen meer vernietigen in, op of rond onze aardbol dan enige ander vorm van leven. Hoe kunnen wij dan nog spreken over "de superieure mens". De superieure mens zou toch zijn kracht of macht moeten doen blijken in het goede en zich niet laten verleiden tot de z.g.n. graaicultuur op allerlei gebied hetgeen op den duur leidt tot vernietiging van zijn eigen wereld.

Mooie discussie. Begint met een vos en .............
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op januari 29, 2006, 11:04:56 am
Zo is het Corry,

Wij paddestoelenmensen waren al lang naar Praat maar raak gestuurd.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 29, 2006, 14:02:21 pm
Toch is een beetje filosofische discussie over de relatie tussen mens en dier wel zinvol. De discussie wordt nu gevoerd via "Natuurbeheer" en "vossenjacht". Misschien moeten we de categorie "Natuurbeheer" waat breder maken zodat dit soort onderwerpen hier terecht thuis horen. "Natuurbeheer" gaat uit van een superieure mens die de natuur beheerd. We zouden het ook kunnen hebben over de nautur die de mens beheerd. Dat worden "plagen" genoemd.

De vos kan een plaag zijn (vanuit iemands gezichtspunt). Ik heb voorbeelden van miljoenen spreeuwen in Amsterdam Centrum die verjaagd worden. De duiven en de hondenpoep is bij ons ook bekend. Reiger kolonies die auto's onderpoepen. Paalwormen die funderingen vernielen, en torren die dennenbossen vernietigen. Exotische diersoorten. Australie! En ook bacterieen en schimmels kunnen vervelend zijn. Tegenwoordig wordt de kastanjeboom onderhanden genomen door een schimmel of zo. En er zijn wel meer voorbeelden bekend (iepziekte) waaruit blijkt dat de mens flink "gepiepeld" wordt. In Limburg was er last van een soort beestje dat in bomen zat en processies onmogelijk maakte. (Processierups???). De Spaanse Griep (20 miljoen doden) is ook de natuur. Malariamug. Watersnoodramp (Zeeland '53 ruim 1800 doden) USA New Orleans (2005). Vogelgriep (2006).

De mens is niet altijd superieur. Misschien moeten we dan naam "natuurbeheer" wijzigen in "Mens en natuur". Dat geeft een wat gelijkwaardiger verhouding weer.

 B)
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op januari 29, 2006, 14:23:32 pm
Ben ik het volledig mee eens. Mens en natuur is breder en maken de discussie's zinvoller wanneer het standpunt mens>beheer losgelaten wordt.
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op januari 29, 2006, 14:37:18 pm
Citaat
Ik heb ook liever een "mooie"vrouw, dan een lelijke oran, op een onbewoond eiland. Lekker vergelijken, zeg

Het is natuurlijk maar de vraag of jullie er na 1 maand nog zo over denken.

Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 29, 2006, 15:24:58 pm
Citaat
...tja Piter dat begrijp ik, overigens heb ik er ook niet veel moeite mee als een uitgehongerde siberiche tijger een mensje verorbert.
 
Geen probleem ^_^

Citaat
Citaat
QUOTE (ELMARPRINS @ Jan 28 2006, 19:50 PM)
Ik heb ook liever een "mooie"vrouw, dan een lelijke oran, op een onbewoond eiland. Lekker vergelijken, zeg

 

Het is natuurlijk maar de vraag of jullie er na 1 maand nog zo over denken.


Ik denk dat dat helemaal goedkomt, ook dat zit weer in het menselijk systeem verwerkt dmv. hormonenbalans en instinct.

Nr 1 basisbehoefte (naast eten en drinken) zal uiteindelijk naar bovenkomen.

Interessante discussie he?
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 30, 2006, 23:35:39 pm
Citaat
Evolutionair gezien vind jij mensen blijkbaar boven dieren staan.
Dat kan dan wel  "wetenschappelijk" kloppen, maar om daar nu meteen een waardeooordeel aan te hangen, lijkt me van een ongepaste arrogantie tonen.
Juist evolutionair gezien staat de mens niet boven andere soorten! De evolutie-theorie leert immers dat slechts toevallige mutaties en daarna een heleboel niet toevallige selectie de soorten van elkaar heeft laten verschillen. Daar zit niets van 'boven elkaar staan' bij. Integendeel: een watervlo staat evenhoog als de mens want ze hebben beide evenlang gedaan om van het begin van het leven te komen totaan waar ze nu zijn. Dat geldt overigens ook voor 'levende fossielen' die alleen maar levende fossielen genoemd worden omdat ze zeldzaam zijn (of ver weg van de westerse wereld voorkomen) en toevallig nog wat uiterlijke kenmerken hebben overgehouden van beesten die we voorheen alleen van erg dode fossielen kenden. In andere opzichten zijn ze dermate goed aangepast dat ze nu nog steeds overleven. Ze staan dus ook op hetzelfde niveau als wij! (M.a.w. soorten kunnen wel een aantal oorspronkelijke kenmerken hebben behouden maar dat wil niet zeggen dat ze minder ver ge-evolueerd zijn.)

Het idee dat de mens boven de dieren en boven de rest van de natuur staat is een religieus idee wat zijn wortels heeft in de Bijbel: de mens is aangesteld als rentmeester om te heersen over de wereld. Hij heeft kennis van goed en kwaad gekregen (op een oneigenlijke wijze!) en daarmee inzicht om dat rentmeesterschap op een goede of slechte manier uit te voeren. In hoeverre de wetenschap dit idee ondersteund moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken...  

Paul (die zich weer even wetenschapper voelt   :rolleyes:   )

naschrift: mmm, de beren worden onderhand weer wakker uit hun winterrust: tijd om me eens in de gedachtenwereld van een potentiele prooi te verplaatsen en een nachtwandeling te maken door het bos. Op die manier is dat 'boven de natuur staan' ook aardig te relativeren nietwaar? Alle zintuigen op scherp, hart kloppend in de keel en de wetenschap als een geweten in het achterhoofd. Het is niet zo moeilijk te bedenken waarom het Bijbelse idee van de mens die de natuur mag beheren (= beheersen) zo aansloeg in een tijd waarin grote roofdieren nog op meer plaatsen voorkwamen en landbouw betekende 'met een schepje de woeste heide bedwingen'...  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 30, 2006, 23:54:41 pm
Citaat
Juist evolutionair gezien staat de mens niet boven andere soorten!

Het idee dat de mens boven de dieren en boven de rest van de natuur staat is een religieus idee wat zijn wortels heeft in de Bijbel

Klopt helemaal.

Heb je weer een foutje in mijn argumenten gevonden? ;)

Toch vind ik, dat wij door onze mogelijkheden, lees "slimheid", "andere" dieren slimmer af zijn.
En dat je dat niet hoeft te onderdrukken.


 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 30, 2006, 23:58:13 pm
He Tekenaar,

Je komt zeker bij mij uit de buurt?
De parkeenden en de "witte" kauwtjes waar je het over had kloppen.

Groeten
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 31, 2006, 00:01:23 am
Ik heb een paar jaar in Stiens gewoont. Sinds een kleine twee jaar zit ik op een plekje met een hogere biodiversiteit maar zowel parkeenden als kauwtjes leven vrij lang dus de kans was groot dat ze er nog zitten. Wel leuk dat je dit bevestigd  :D  maar mischien gaan we wel erg off-topic. Om te voorkomen dat we verder afdwalen ga ik nu maar slapen - die nachtwandeling in het bos (zie hierboven) stel ik nog maar even uit.  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op januari 31, 2006, 00:05:33 am
Citaat
naschrift: mmm, de beren worden onderhand weer wakker uit hun winterrust: tijd om me eens in de gedachtenwereld van een potentiele prooi te verplaatsen en een nachtwandeling te maken door het bos. Op die manier is dat 'boven de natuur staan' ook aardig te relativeren nietwaar?

Neem je wel je geweer mee dan?

gefabriceerd door "slimme" mensen

Groeten
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 31, 2006, 02:04:13 am
Citaat
Toch vind ik, dat wij door onze mogelijkheden, lees "slimheid", "andere" dieren slimmer af zijn.
En dat je dat niet hoeft te onderdrukken.

Uiteraard begrijp ik het evolutionare verhaal, dus wat dat betreft staan we niet "boven" de dieren, maar ik vind wel dat de dieren (en de natuur in het algemeen) er "voor ons" zijn. (Een beetje christelijk is dat wel). Wij hebben belang bij een mooie natuur; want ontspannend, leerzaam en mogelijk nog wel veel meer. We moeten het goed beheren. (En ook dat is christelijk).

En gelukkig zijn we slim genoeg om dat te realiseren.

Alleen lopen er ook wel veel domme lui rond.

 B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 31, 2006, 13:03:43 pm
Elmar,

We zijn het grotendeels eens, maar ik kan het niet laten even een paar puntjes op de I te zetten.

De mens en de krokodil hebben gemeenschappelijke voorouders. Dus zijn we even oud. Misschien dat de krokodil al eerder als aparte soort bekend was en dat de voorouders van de mens zich later nog gesplitst hebben in verschillende soorten. Maar daardoor is de krokodil niet ouder. Het is heel goed mogelijk dat de krokodil zich alsnog splitst in verschillende soorten. De evolutie staat niet stil.

De mens is ook niet verder ontwikkeld als de krokodil, alleen anders en daardoor beter of slechter aangepast aan bepaalde omstandigheden.

Veel godsdiensten hebben al eerder nagedacht over de verhouding mens en dier. Het is wel interessant om die te kennen, zonder er nu in te geloven of er aanhanger van te zijn.

In individueel gedrag en politiek gedrag komen waardeoordelen; slaan we die mug dood, eten we een gehaktbal of vegetarisch, roeien we die ratten uit of laten we nog wat natuur in leven, leggen we een polder aan of een snelweg. Wat dat betreft is de natuur een keuze. Het is al wel duidelijk dat als we de natuur vervuilen, dat dit ook slecht is voor de mens. Ik noem lucht, water en bodemverontreiniging. In het verleden is er wat teveel natuur verdwenen. Ik denk dat de algemene opinie nu wel is dat er weer meer natuur moet komen, want dat is goed voor iedereen. B)
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 31, 2006, 14:15:03 pm
Citaat
De mens en de krokodil hebben gemeenschappelijke voorouders. Dus zijn we even oud. Misschien dat de krokodil al eerder als aparte soort bekend was en dat de voorouders van de mens zich later nog gesplitst hebben in verschillende soorten. Maar daardoor is de krokodil niet ouder. Het is heel goed mogelijk dat de krokodil zich alsnog splitst in verschillende soorten. De evolutie staat niet stil.
'de krokodil' is niet één soort maar een heel aantal niet eens zo nauw verwante soorten, waaronder enkele heel gespecialiseerde. Als groep staan krokodilachtigen dichter bij de vogels als bijvoorbeeld bij hagedissen of schildpadden. Systematisch gezien zijn reptielen geen eenheid.

Natuurlijk is de groep van de krokodilachtigen een oude, maar dat wil niet zeggen dat de huidige soorten ook 'primitief' zouden zijn.  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Maarten op januari 31, 2006, 18:21:25 pm
hallo Freek,

Wat betreft jouw artikel in mijn topic over de Bruine Beer, Verwacht je dat die beren en wolven realiteit worden in duisland?

Lijkt me zeer interessant.!!

Groeten van Maarten
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op januari 31, 2006, 19:59:58 pm
De hele natuur is interessant;

Terug naar de altijd weer boeiende vossenjacht.

Zijn er ook jagers op deze site?

Is dat nou moeilijk een vos te vinden en / of een jachtvergunning te krijgen?

Als ik dat ook zou willen hoe moet ik dat dan aanpakken?

 :gun:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op januari 31, 2006, 20:40:51 pm
Je kunt beter met een camera gaan schieten levert meer op.
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 31, 2006, 20:48:48 pm
Van de site van de KNJV geplukt:

'''''''''''''''''''''''''

Jagers zijn mensen die een jachtakte hebben, dat zijn er in Nederland zo'n 28.000. De jachtakte wordt aangevraagd bij de politie. De politie geeft alleen een jachtakte af als de aanvrager:

minstens 18 jaar is
het diploma van het jachtexamen gehaald heeft
WA-verzekerd is voor de jacht
aan kan tonen dat hij een jachtveld in Nederland heeft
geen strafblad heeft
Het diploma van het jachtexamen is te halen na de jachtcursus, die ongeveer een jaar duurt. De cursus wordt gegeven door de Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN). De cursus bestaat uit een theorie-deel en drie praktijk onderdelen, waarbij de veilige omgang met het geweer erg belangrijk is.

Er zijn ongeveer 30.000 jagers in ons land. Zij hebben heel wat kennis van de Nederlandse natuur. Ze jagen in Nederland op vijf wildsoorten: konijn, haas, fazant, wilde eend en houtduif. Voor deze dieren geldt een jachtseizoen.
Daarnaast worden jagers ook ingeschakeld voor het beheer van grote hoefdieren, zoals reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Deze dieren kennen in Nederland geen natuurlijke vijanden. Jagers worden ingeschakeld om de populaties te beheren.
Het optreden van jagers wordt ook gevraagd bij (dreigende) landbouwschade. Dit kan veroorzaakt worden door de wildsoorten, maar ook door dieren die in principe gedurende het hele jaar beschermd zijn, zoals bijvoorbeeld knobbelzwanen, meerkoeten en ganzen.  

''''''''''''''''''''''''''''

Overigens zullen ze vossenjacht geen 'jacht' noemen want 'jacht' is per definitie alleen jagen op bejaagbare soorten (konijn, haas, fazant, houtduif en wilde eend). Andere soorten schieten heet 'populatiebeheer', 'schadebestrijding' of 'schadebeperking' en geen 'jacht'.

Ik vraag me hierbij wel af wat die 2000 jagers zonder jachtacte nou precies doen  :D

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: tekenaar op januari 31, 2006, 23:23:43 pm
Ik denk eerder dat ze uitgaan van een andere visie: die van benutbaarheid van natuurproducten. Zo ongeveer zoals houtvesters bepalen hoe ze op de meest optimale manier een groot aantal kubieke meters hout uit een stuk bos kunnen halen, zo oogsten jagers een deel van de populaties bejaagbare soorten. Daar kan best bestrijding van predatoren bij horen en ik vindt dat evengoed een legitieme mening als een veldje blijven maaien om meer orchideeen te krijgen/behouden. En zo zijn we terug waar natuurbeheer allemaal bij begint: hoe kijken we tegen natuur aan, wat is natuur en wat willen we met beheer bereiken.

p.s. mijn mening is soms een andere als die van sommige jagers, maar ik pluk wel graag bosbessen en ik vang ook wel eens een visje om in mijn aquarium te houden. Ik benut dus net zo goed een aantal natuurproducten.  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 01, 2006, 03:19:33 am
Er was vorig jaar toch ook een plan om meer eetbare dingen in de bossen te krijgen zodat het interessanter zou zijn voor de allochtonen? Volgens mij bedoelden ze bramen en paddestoelen.

Persoonlijk vind ik een bos ook prachtig om doorheen te crossen op mijn paard, mountain bike of gewoon lopend. Ook leuk voor kamperen, vuurtje stoken, BBQ en hutten bouwen!  

Natuur is geweldig. Er moet meer natuur komen.

Vossenjacht lijkt me ook spannend!

En ik ben niet de enige blijkt wel.
 :gun:
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 01, 2006, 15:53:12 pm
Citaat
die vossen eten vooral muizen, wordt daar ook op gejaagd dan ?

Ja die vossen jagen toch op de muizen.

Binnen de natuur is de jacht heel normaal hoor. waarom mogen we daar als mens niet aan deelnemen. Echt een natuurlijk proces. En als je niet teveel schiet kan dat makkelijk lees ik continue.

 :gun:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Guus Peterse op februari 01, 2006, 18:03:06 pm
Citaat
Echt een natuurlijk proces.
Nou ja, geweren zijn natuurlijk zo natuurlijk niet. Ze maken de strijd erg ongelijk en daarmee de jacht erg onnatuurlijk.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 01, 2006, 20:37:29 pm
Waarom moet er altijd geschoten worden. We vernietigen al genoeg zonder geweer.
Neem liever een camera mee als je zonodig schieten moet. Dan kan een ieder meegenieten. Levert mooie plaatjes van vos en misschien welpen even spannend als schieten met een geweer met als resultaat een dode vos. Nou dan heb je plezier................kun je nog een rondedansje eromheen maken en dat was het dan voor het dier en voor jezelf.

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 02, 2006, 12:32:13 pm
Als ik zo een beetje uit mijn hoofd reken, dan kom ik op het volgende sommetje:
30.000 jagers mogen per jaar in Nederland schieten 10.000 vossen en 10.000 reeen.
Plus een bij mij onbekend aantal wilde eenden, fazanten, duiven, konijnen en hazen.
En mogelijk nog andere dieren als zwarte en bruine ratten, bisamratten, wasbeer etc.

En dan reken ik de vissers niet mee.

Dus zal de gemiddelde jager eens per 3 jaar een ree schieten en een vos en misschien een keer per jaar een konijn.

Volgens mij kun je er nog wel een hobbie bij hebben.

B)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Guus Peterse op februari 02, 2006, 14:04:51 pm
Eigenlijk is het wel opmerkelijk dat op waarneming.nl dit item staat onder Natuurbeheer. Veel jagers zouden misschien denken: zie je wel ...

Guus
Titel: vossenjacht
Bericht door: Pim op februari 02, 2006, 14:15:31 pm
Verplaatst naar "Praat maar raak".

Freek misschien kun je je aanmelden voor een jagersforum, ik begin me onderhand aardig te irriteren aan je pretentieloze geklets.

Maar Freedom of speech nietwaar...

gegroet,

Pim Julsing
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 02, 2006, 17:51:28 pm
Citaat
30.000 jagers mogen per jaar in Nederland schieten 10.000 vossen en 10.000 reeen.
.

Niet alle jagers mogen op reeen schieten en ook niet op wilde zwijnen. Vossen volgens mij ook niet want die krijg je ook niet dood met een beetje hagel.

Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 02, 2006, 18:06:38 pm
Als de jacht zou gebeuren door mensen met echt kennis van het gebied waar ze jagen zou er waarschijnlijk niets aan de hand zijn. Ze weten dan wat er aan wild zit en wat er uit moet. ( Er van uitgaande dat je niet vindt dat alles maar moet blijven lopen) Jacht als noodzakelijk kwaad dus.
Problemen krijg je pas als er "gasten"komen, vaak mensen die uitgenodigd zijn of willen betalen om mee te mogen doen. Zoals prijsschieters bij de ganzenjacht waarbij je later de aangeschoten ganzen in je weiland krijgt.
Je kunt het misschien vergelijken met eierenzoeken. Er van uitgaande dat het zinvol kan zijn om vroege eieren te zoeken ( ik zeg niet dat dat zo is ) dan zou dat moeten gebeuren door iemand die precies weet wat er in het gebied zit en niet zo'n rondreizende eierraper die vanuit de auto met een verrekijker kijkt waar hij moet zijn.
Ik heb echter nooit begrepen waarom je niet aan nazorg zou kunnen met een eierzoekverbod. Heb ik altijd een raar argument gevonden.
Ook snap ik niet dat iemand plezier kan hebben aan de jacht, het verblijven in de natuur, ja,  maar killing for fun???
Nogmaals als noodzakelijk kwaad, ja.

Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 03, 2006, 17:25:55 pm
Wt mij betreft hoeven dieren niet onnodig te lijden en kunnen dan worden afgeschoten. Dan is jacht  dus een noodzakelijk kwaad.

Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 03, 2006, 20:52:21 pm
Citaat
Wt mij betreft hoeven dieren niet onnodig te lijden en kunnen dan worden afgeschoten. Dan is jacht  dus een noodzakelijk kwaad.

Marijke
Hallo Marijke,

Dat kan ik geen jacht noemen dat is een dier uit zijn lijden verlossen. Kan een veearts ook doen.
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 03, 2006, 21:15:30 pm
Wat is de definitie van jacht? Een dier vangen en/of doden? Of moet je het ook perse opeten?????
Heeft iemand een exacte definitie?

Wat ik bedoel is dat er ingegrepen moet kunnen worden indien nodig. Zoals vorig jaar hier voor een ree waar een voorpoot bij bungelde omdat hij in paniek tegen een afrastering geknald was t.g.v. een luchtballon.  
Dat uit z'n lijden verlossen kan een veearts meestal niet , je zult eerst zo'n dier nog in handen moeten krijgen, dan kun je hem dus net zo goed meteen schieten.
Ik noem dat jacht als noodzakelijk kwaad, en als ik dan de term jacht misschien niet goed gebruik: het zij zo!

Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 04, 2006, 02:32:51 am
Zijn er ook grotere gebieden waar niet op de vos gejaagd wordt? Dan kan gekeken worden welke rampen er daar gebeuren.

Een vergelijking is dan mogelijk tussen gebieden met  en zonder jacht.

Het verstrekken van jachtvergunningen is toch een provinciale zaak? Worden er in alle provincies vergunningen verstrekt?

 :gun:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Hinko op februari 05, 2006, 15:21:06 pm
Citaat
Iets anders is dat als ik kijk naar de kaart van de verspreiding van de vos op deze site. Dat ik zie dat de vos vrijwel overal zit. Op enkele uitzonderingen na. Ik vraag mij af hoe dat komt. Redenen die ik kan bedenken zijn:
- Ze zijn er afgeschoten (onwaarschijnlijk) omdat ze steeds weer zullen terugkomen
- Ze hebben er nooit gezeten en kunnen het niet bereiken. Waddeneilanden.
- We hebben er geen waarnemers; delen van Zeeland, groningen, Friesland, achterhoek, oost brabant.
- Volgens mij is heel nederland geschikt terrein voor de vos(misschien met uitzondering van de binnensteden); dus waarom is de kaart niet helemaal bedekt met waarnemingen? B)
De vos komt wel degelijk in grote delen van Fryslân voor. Kijk maar eens op Digitale Natuur Atlas Fyslân (http://www.fryslan.nl/binfo/natuur/startDNA.htm) onder 'verspreiding' --> zoogdieren --> vossen

Zelfs in het natte en lege Fryslân buitendijks scharrelen vossen rond. Van vogelaar Meinte Engelmoer hoorde ik eens een verhaal over een 'hol' met welpjes in een oude rioolbuis. Door de verrommeling van het landschap (bebouwing, infrastructuur, beplanting) krijgt de vos nu kansen in gebieden die eeuwenlang onbewoonbaar waren voor de soort.

Verhogen van de grondwaterstand en het tegengaan van verrommeling wordt dan ook in verschillende rapporten genoemd als effectieve maatregel om de weidevogel predatie tegen te gaan.

Een andere redenen voor toegenomen predatie druk is dat het de kuikens in onze raaigras monoculturen meer tijd en moeie kost om voldoende voedsel te vinden. Door verminderde fitheid en langere fourageer tijd zijn ze veel kwetsbaarder geworden voor predatie.

Ik ben niet echt een voorstander van welke jacht dan ook maar ik ben er wel voor om actief de vos z'n schuilplaatsen (zoals de rioolbuis) te ontnemen. Dit lijkt mij de enige zinvolle manier om vossen te bestrijden. Het is een poging om een evenwicht dat we zelf verstoord hebben weer enigzins te herstellen.

Citaat
Volgens mij is heel nederland geschikt terrein voor de vos (misschien met uitzondering van de binnensteden)
Vossen komen overigens juist wel voor in binnensteden. In GB is zelfs het grootste gedeelte van de populatie 'Urbaan'.

Citaat
Het verstrekken van jachtvergunningen is toch een provinciale zaak? Worden er in alle provincies vergunningen verstrekt?
Alleen in een aantal provincies met een sterke jacht/weidevogel lobby (zoals Fryslân) is de jacht weer heropend. De jacht heeft weinig met wetenschappelijke argumenten te maken maar des te meer met mondige burgers.

Hinko
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op februari 05, 2006, 16:54:20 pm
Citaat
De vos komt wel degelijk in grote delen van Fryslân voor. Kijk maar eens op www.fryslan.nl --> kaarten en cijfers --> natuurmonitoring  (site doet tut nu net even niet).

Zelfs in het natte en lege Fryslân buitendijks scharrelen vossen rond. Van vogelaar Meinte Engelmoer hoorde ik eens een verhaal over een 'hol' met welpjes in een oude rioolbuis. Door de verrommeling van het landschap (bebouwing, infrastructuur, beplanting) krijgt de vos nu kansen in gebieden die eeuwenlang onbewoonbaar waren voor de soort.

 
Ben net terug van een tripje buitendijks, en tot mijn grote verbazing vond ik er veel verse vossensporen.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 17, 2006, 18:38:49 pm
Ik meng me meestal niet in deze discussies die toch geen oplossing voortbrengen maar ik moet toch even reageren op het bericht dat als laatste was geplaatst.

Als de predatiedruk te hoog wordt op weidevogels dan moeten er maar een zootje vossen worden afgeknalt????????????????????????

Ik vraag mij in alle gemoedsrust af waar mensen het recht, de lef en de edele moed vandaan halen om dit zo te stellen?
Knallen wij dan ook alle boeren af die met hun maaimachines ook een hoge druk uitoefenen op weidevogels en hun jongen? Het zei door de te vermorselen tussen de maaimessen of door over nesten heen te rijden die niet met een stokje zijn aangegeven.
Knallen wij alle roofvogels ook af als die een weiland leegplukken om hun jongen groot te brengen?
Knallen we ook alle wezels, hermelijnen en bunzingen af als die "te veel" jongen op eten?

De vos is nog steeds een beschermd dier die dezelfde rechten heeft als elk ander beschermd dier.

MVG JP
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: han.endt op februari 17, 2006, 20:33:45 pm
Het zijn de mensen die de weidevogels zo in het nauw hebben gebracht dat elke andere bedreiging, bv. predatie de populatie in gevaar brengt.
Het enige antwoord die we dan hebben is om maar het geweer te pakken.
Wel makkelijk trouwens om bv. de vos de schuld te geven, hoeven we niet zo naar onze eigen  fouten kijken. Net zoals de vissers die de aalscholver de schuld geven van de achteruitgang van de visstand in het IJsselmeer of de kokkelvissers die verwijzen naar de eiders.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 17, 2006, 21:41:14 pm
Ben het volledig met Han eens.

Wat de boeren betreft de mestwetten zijn de grote boosdoener voor vernietiging van broedsels.

Injecteren, inwerken enz. enz. er blijft geen legsel over. Dit in Nederland terwijl er op 5 km van ons huis in Duitsland totaal andere wetten geld. Daarmee bedoel ik niet dat er meer mest mag komen. Duitsland kent geen verplichte injectering van grasland of zoals bij akkerland het direct onder de grond werken.

Normaal zou een boer bemesten en blijft het grasland liggen tot het de tijd van beweiding of hooien is.
Het bouwland wordt pas geploegd als de tijd er rijp voor is en niet zoals nu in meerder bewerkingen.

Sinds deze wetten van kracht zijn geworden is het in mijn omgeving hollend achteruit gegaan met de weidevogels.

Ik heb er jaren achteraan gelopen nesten verplaatst, grutto's opgespoord enz. enz. maar het is op deze manier dweilen met de kraan open.
Titel: vossenjacht
Bericht door: han.endt op februari 17, 2006, 21:46:18 pm
Citaat
We kunnen alle gemalen stil zetten
Tja, maar dat willen we juist niet. We willen de akkers en weiden goed kunnen bewerken en dat gaat het beste als ze niet te nat zijn. Vandaar dat er zoveel gesproeid moet worden.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 17, 2006, 21:53:04 pm
Hogere waterstanden is ook een van de factoren.

Voedselvoorziening die voorheen optimaal was doordat de mest op het land lag en niet eronder gewerkt werd is ook een factor waar m.i. te weinig aandacht aan geschonken wordt.

Heb in onderzoeken gelezen dat het bodemleven na injecteren zelfs grotendeels vernietigd wordt door de ammoniak en andere stoffen, die dan wel niet in de lucht komen maar wel grote gevolgen hebben voor alles dat  zich in de bovenste grondlaag bevindt.
Nu als dat bodemleven door injecteren van mest grotendeels vernietigd is hoe kunnen de weidevogels dan nog voldoende voedsel vinden?
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 17, 2006, 22:08:16 pm
Onnatuurlijk vind ik de weilanden, waarin voor 15 jaar nog Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Veldleeuweriken enz. enz. voorkwamen, maar die er nu bijna verlaten bijliggen. Het begint meer en meer op de "dode lente" te lijken.
Dit alles niet door de vos maar door de mens.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Robert_BoZ op februari 18, 2006, 09:32:21 am
Ik kwam dit stukje nieuws tegen:

Citaat
‘Besluit om vos af te schieten voorbarig’
door Martin Woestenburg
17 februari 2006

Vossen roven gruttonesten leeg, en daarom mogen jagers en boeren vanaf 1 april weer vossen afschieten, vindt minister Cees Veerman van LNV. Een voorbarig besluit, vindt weidevogelexpert drs. Hans Schekkerman van Alterra.

Schekkerman werkt aan de afronding van een onderzoek naar de predatie op weidevogels, in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland en Landschapsbeheer Nederland. Gruttonesten werden hierbij onder meer met camera’s bewaakt. Op 11 maart presenteren de onderzoekers de resultaten.

’Wat uit het onderzoek gaat komen, ondersteunt het besluit om vossen te bejagen niet’, vertelt Schekkerman, al wil hij niet in detail vooruitlopen op de onderzoeksresultaten. ’Er is een grote variatie in de gebieden, de jaren en de soorten die bij de predatie van gruttonesten betrokken zijn. Het lijkt mij niet logisch om één soort te bestrijden. Er zijn ook gebieden waar wel vossen zitten, maar waar geen problemen zijn.’

’Je kunt je afvragen of de jacht op vossen effectief is voor de weidevogels’, aldus Schekkerman. ’In het verleden, toen de vossenjacht was toegestaan, werd vooral in het najaar en de vroege winter op vossen gejaagd. Dan duurt het nog maanden voordat het broedseizoen van de weidevogels begint.’

Een meer gerichte aanpak lijkt Schekkerman beter. ’Kijk per gebied wat er aan de hand is.’ Schekkerman is benieuwd wat er nu met de resultaten van het onderzoek gaat gebeuren. ’Ons onderzoek was bedoeld om feiten aan te dragen voor een goede discussie over wat er moet gebeuren.’ Het besluit van Veerman doorkruist dat.

De vos is niet de enige nestrover van de grutto. Ook bunzingen en hermelijnen roven eieren, vogels als reigers, buizerds en meeuwen eten de kuikens. Pikant detail is dat de camera’s op de gruttonesten ook een loslopende hond betrapten.

Bron: Wageningen UR (http://www.wur.nl/NL/)  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 18, 2006, 09:38:09 am
Bedankt Robert.

We wachten af of het onderzoek voor de Vos iets kan betekenen.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Hinko op februari 18, 2006, 13:52:49 pm
In de een speciaal thema nummer van de Twirre (http://www.twirre.info) over Steltlopers kun je uitgebreid lezen over onderzoek naar de achteruit gang van vele soorten weidevogels. Je zou een soort top10 van oorzaken kunnen benoemen en dan staat de mens op plaats 1 t/m 9.

Hinko
Titel: vossenjacht
Bericht door: Bram Rijksen op februari 18, 2006, 15:51:46 pm
Citaat
als de predatie druk in weidevogel gebieden of voor bedreigde soorten te gek wordt door die vossen dan moeten er gewoon een stel afgeknald worden, maar het hoeft niet overal
Komop Hans,

met dergelijke ongefundeerde en met cijfers weerlegbare uitspraken doe je je naam geen eer aan! Eerst écht iets onderzoeken, dan pas iets beweren aan de hand van de uitkomsten van die onderzoeken, en misschien dán pas besluiten een naam te kiezen die overeenkomt met de inhoud van je bijdragen op dit forum.

Vriendelijke groet,

Bram Rijksen
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 19, 2006, 14:21:48 pm
Hoe kan de vos zo algemeen worden?

Vossen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheden die op liggen. Vossenlopen tegenwoordig in de bebouwde kom rond en dat doen ze alleen maar omdat daar te eten is. Het zijn oportunisten die goed gebruik maken van de mogelijkheden.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: Windekind op februari 20, 2006, 10:48:07 am
Citaat
Onnatuurlijk vind ik de weilanden, waarin voor 15 jaar nog Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Veldleeuweriken enz. enz. voorkwamen, maar die er nu bijna verlaten bijliggen. Het begint meer en meer op de "dode lente" te lijken.
Dit alles niet door de vos maar door de mens.
Klopt, maar hoge dichtheden als destijds zijn ook onnatuurlijk.

Elmar
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 20, 2006, 17:02:14 pm
Wij, mensen, hebben door de landbouwvoering van vroeger een hoge dichtheid aan weidevogels mogelijk gemaakt. Daar zijn we in de lopop der jaren aan gaan wennen. Nu daalt die dichtheid door van alles en nog wat en nu schrikken we. Om  die hoge dichtheid te behouden zullen we weer moeten gaan doen als toen dat zal een stuk schelen maar .......................dat geeft weer zoveel andere zaken die aandacht vragen.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op februari 20, 2006, 19:23:12 pm
Citaat
Citaat
Onnatuurlijk vind ik de weilanden, waarin voor 15 jaar nog Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Veldleeuweriken enz. enz. voorkwamen, maar die er nu bijna verlaten bijliggen. Het begint meer en meer op de "dode lente" te lijken.
Dit alles niet door de vos maar door de mens.
Klopt, maar hoge dichtheden als destijds zijn ook onnatuurlijk.

Elmar
Dat ben ik niet helemaal met je eens
Titel: vossenjacht
Bericht door: Bram Rijksen op februari 20, 2006, 19:59:48 pm
De hoge aantallen weidevogels bestonden voorheen toch ook enkel en alleen bij de gratie van de hollandse boer gecombineerd met een -voor diezelfde boer- veel te hoge grondwaterstand? Geweldig was dat: overal blatende watersnippen, tuutende tureluurs, scheldende grutto's, jubelende veldleeuwerikken.. prachtig!
Maar ook die situatie was inderdaad verre van natuurlijk. De weidevogels (en vogelaars) hadden gewoon mazzel dat we in Nederland nog niet goed wisten hoe we er nou toch voor konden zorgen, dat we in april al met droge voeten een weilandje konden oversteken.
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op februari 20, 2006, 21:15:32 pm
Wat is onnatuurlijk?

De landbouw in nederland word al eeuwen bedreven.
Voordat er landbouw was zullen hier inderdaad weinig weidevogels gezeten hebben.
Door de jaren heen is de landbouw groeiende en daarmee ook het ideale leefklimaat van de weidevogels.
Omdat we volgens de hoge heren in Den Haag geen landbouw meer nodig hebben, worden de boeren langzaam de nek om gedraait.

De consument wil geen cent extra betalen voor de melk uit eigen land, en voor boeren is een intensievere bedrijfsvoering nodig om het hoofd boven water te houden.
Dus waterpeil verlagen zodat we meer controle hebben en eerder op het land kunnen, een-soortige, snelgroeiende, gras weilanden (meer rendement).

Dus door de mens gecreerd, maar onnatuurlijk?
Ik vond het wel ok.

Maar dan is alles onnatuurlijk in nederland.

Conclusie: teveel mensen, die geen cent voor de natuur over hebben
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 20, 2006, 22:19:24 pm
Ik vind het een beetje een kromme vergelijking of hoe je het ook noemen wil. Omdat mensen niet meer willen betalen voor een liter melk hebben ze geen geld over voor de natuur? Met andere woorden als boeren meer geld krijgen voor de melk dan kan de grondwaterstand omhoog, maaien ze net als vroeger en verzin nog meer meer dingen die toen wel konden en nu niet omdat de boeren meer redement uit hun bedrijf willen halen?
Ik denk dat als er meer voor de melk betaald wordt de boeren niet anders gaan werken maar denken dat ze nu eindelijk wat winst gaan maken. Dat gaan ze echt niet te niet doen door minder efficient te gaan werken.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: Piter Anjema op februari 20, 2006, 22:55:08 pm
Citaat
Ik vind het een beetje een kromme vergelijking of hoe je het ook noemen wil. Omdat mensen niet meer willen betalen voor een liter melk hebben ze geen geld over voor de natuur? Met andere woorden als boeren meer geld krijgen voor de melk dan kan de grondwaterstand omhoog, maaien ze net als vroeger en verzin nog meer meer dingen die toen wel konden en nu niet omdat de boeren meer redement uit hun bedrijf willen halen?
Ik denk dat als er meer voor de melk betaald wordt de boeren niet anders gaan werken maar denken dat ze nu eindelijk wat winst gaan maken. Dat gaan ze echt niet te niet doen door minder efficient te gaan werken.

MVG JP
Nee nu gaan ze niet anders meer werken. nu is het al te laat.

Als boeren net als vroeger gewoon betaald krijgen, hoeven ze niet zo nodig vroeg te maaien etc.

Vroeger waren de boeren rijk nu niet meer.
Nu moeten ze alles op alles zetten om een beetje te verdienen.

Let wel: Zij zorgen er wel voor dat je te eten hebt.

Maar nederland importeert het wel uit andere landen waar het goedkoper kan, want we moeten zo nodig een kennis economie.

Totdat er weer eens oorlog uitbreekt en we weer zelfvoorzienend moeten zijn, dan wordt het voedsel weer duur en hebben de boeren weer de macht.
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 20, 2006, 23:08:23 pm
Citaat
Als boeren net als vroeger gewoon betaald krijgen, hoeven ze niet zo nodig vroeg te maaien etc.

Vroeger waren de boeren rijk nu niet meer.
Nu moeten ze alles op alles zetten om een beetje te verdienen.

Heb je het nu over de tijd voordat de melk gesubsidieerd werd?

Groet,
Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 21, 2006, 00:43:30 am
Ik heb de indruk dat het boeren leven niet veel geld oplevert. Het is niet voor niets dat er steeds minder mensen in die sector werken. 40 jaar geleden was 10 melkkoeien een mooi aantal voor een boer. Volgens mij moet een boer er tegenwoordig tussen de 50 en 100 hebben om een normaal inkomen te verdienen. Er vindt in die sector een geweldige mechanisatie plaats gepaard gaand met uitstoot van mensen. Volgens mij zitten er veel tegen het bijstandsniveau aan. Op het platteland beginnen de dorpjes leeg te lopen.

Iets anders is dat de grondprijs ook flink is toegenomen zodat de boeren rijk worden zodra ze de boel verkopen.

Onze eigen super boer; winnaar van de elfstedentocht, (Evert van Benthem), was toch ook verhuist naar Canada. Ik zie hem zo nu en dan nog wel eens in de reclame.

En die subsidie van de melkprijs is dus niet voor niets. Overigens krijgen ze in de tuinbouw ook erg goedkoop gas! De boerenlobby is duidelijk wel goed geregeld!

Ik vind boeren leuke mensen (eigen ervaring!) alleen gebruiken ze wel asociaal veel grond!.
 B)
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op februari 21, 2006, 14:09:46 pm
En dan zegt de supermarktketen: ok, voor elke liter melk die we van die boer verkopen geven we hem 25 cent extra en vervolgens kopen ze de melk elders heel goedkoop in.

Groet,
Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 21, 2006, 15:55:47 pm
Nou ik denk dat het niet zo simpel licht dat al boeren meer geld krijgen voor hun melk dat ze dna later gaan maaien. Heel veel boeren hebben heel veel koeien die niet meer buiten komen. Die moeten dus gevoerd worden en dat doen ze door gras te maaien en uit te strooien in de stallen.  Dus ze gaan echt niet later maaien want dan hebben die koeien niets te vreten. Je kan ze natuurlijk ook buiten laten lopen, is maar een idee, en ze daar of in een stal melken. Scheelt een hoop gemaai.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 21, 2006, 17:00:30 pm
Het beste kunnen we het land opkopen van de boeren die in de AOW gaan en dan helemaal niet meer maaien. Gewoon de natuur zn gang laten gaan. Dan krijgen we leuke gebieden om te BBQ-en, hutten te bouwen, met AWDS te crossen en vogels te spotten.  :lol:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op februari 21, 2006, 18:36:17 pm
Citaat
Het beste kunnen we het land opkopen van de boeren die in de AOW gaan en dan helemaal niet meer maaien. Gewoon de natuur zn gang laten gaan. Dan krijgen we leuke gebieden om te BBQ-en, hutten te bouwen, met AWDS te crossen en vogels te spotten.  :lol:
En wie betaalt daarvoor............weet je wel hoe onze economie er dan uit gaat zien?

In ieder geval heeft de vos dan meer schuilplaatsen.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op februari 21, 2006, 21:20:46 pm
Freek deze reactie past helemaal in jou rijtje!!!
Land opkopen en niets doen is geen optie voor de weidevogels, waar daar ging het volgens mij de laatste tijd over. Verruiging is het laatste wat ze willen die vogels. Dus opkopen prima maar dan op zo'n manier laten beheren door pacht bv dat de vogels er wat aan hebben lijkt mij beter.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: Freek Verkerk op februari 22, 2006, 01:40:16 am
JP,
je hebt gelijk op twee punten; ik ben redelijk consequent en als je niet maait krijg je een andere habitat en andere dieren. Ik vind eigenlijk al dat gemaaide gras erg onnatuurlijk. Wat mij betreft mogen er best wat meer andere vogels komen. Overigens denk ik dat je met een zeker vorm van begrazing heus niet alle weidevogels hoeft kwijt te raken. Ik wil meer OVP, maar dan toegankelijk voor mensen.

 B)
Titel: vossenjacht
Bericht door: Robert_BoZ op februari 22, 2006, 15:33:46 pm
Citaat
Ik wil meer OVP, maar dan toegankelijk voor mensen.

 B)
Het Markiezaatsgebied is goed op weg - hoewel nog vollop in ontwikkeling- Maar ja, welk gebied is dat niet?
Op de schorren grazen nu Ijslandse paarden maar die "maaien" het gebied niet kaal. Er zijn bepaalde grassen en struiken waar ze niet aankomen dus krijg je zo toch een mooi ruig landschap. Aan de andere kant van het hek heb je de moerassen, kwelplassen en het spontane bos. Hier wordt niet of zo weinig mogelijk ingegrepen (een klein stuk wordt elk jaar een keer gemaaid en gesnoeid om de daar voorkomende orchideeen een kans te geven).
Tijdje geleden struikelde ik bijna letterlijk over de watersnippen. De vos komt daar ook regelmatig langs maar heeft voor zover is na te gaan nooit voor enige problemen gezorgd.
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Scio op maart 26, 2006, 13:59:17 pm
Boer, grondwater, maaien, weidevogels...leuke discussie  :D maar het ging over vossen

Ik heb er echter wel wat over te zeggen. Boeren in Nederland gebruiken 30% van het landsoppervlak maar komen aan nog een 10% van het BNP!!! Daarnaast zijn ze met hun 'nieuwe' methoden inderdaad funest voor de weidevogels. Maarja, die hebben we hier ook inderdaaad zelf heengehaald. We hebben de kernpopulatie grutto's van de wereld gecreëerd en verdommen het om nu de consequenties te zien. wij zijn nu verantwoordelijk voor het overleven of uitsterven van deze soort! Staat mooi op het cv van je land (als er zoiets is)! Er is echter geen weg terug, of je moet hopen dat de oostbloklanden onze boeren zo wegconcurreren dat we wel moeten en we overschakelen op kampeerboerderijen  

Over de vos....vossenjacht is achterlijk. De aantallen vos zijn onnatuurlijk hoog omdat die beesten zo ontzettend slim en succesvol zijn. Op mijn school werd me geleerd (HBO wel te verstaan voor degene die denken dat ze wat gemist hebben op de middelbare  ;) ) dat de vos een dier van de hogere zandgronden is! Bullshit!!! Vroeger hadden we parkbossen in Nederland, alsof de vos daar dan niet zou komen! Waarom is vossenjacht er eigenlijk? Hier in Zuid-Limburg is het momenteel om de Korenwolven te beschermen en het vee. Maar wat maakt het in hemelsnaam uit of je een kip verliest. Het is niet je belangrijkste bron van inkomen, dus wat is er dan zo fantyastisch aan je vee dat ze niet door een vos te grazen genomen mogen worden? Aan het eind wordt het beest toch opgevreten of naar de slagerij gebracht! Beetje hypocriet dus.

Met andere woorden: Lekker laten lopen die vos. Ik loop momenteel stage bij vossenonderzoek rond de hamsterkernleefgebieden en als je eenmal een vos in je handen hebt gehad wil je niet weten hoe trots je op jezelf bent hehe
Titel: vossenjacht
Bericht door: Robert_BoZ op maart 29, 2006, 00:23:56 am
40.000 mails tegen vossenjacht

De Faunabescherming is blij met de 40.000 mailbrieven die binnen een week door verontruste natuur- en dierenbeschermers naar de Tweede Kamer zijn gestuurd om de voorgenomen vogelvrij verklaring van de vos per 1 april a.s. te voorkomen. Door de adviezen van het Faunafonds, de Raad van State en onafhankelijk onderzoek door o.m. Alterra en Sovon vogelonderzoek te negeren, besloot minister Veerman de vos weer vogelvrij te verklaren in strijd met de uitgangspunten van de Flora- en faunawet. Minister Veerman heeft zelf aangegeven dat met tegenzin te doen, maar te buigen voor de lobby van CDA, VVD en LPF.

Door de beslissing van de minister zullen vanaf 1 april a.s. drachtige en zogende moedervossen weer bejaagd mogen worden, welpen worden doodgeknuppeld en mogen vossen bovendien weer bejaagd worden in de nachtelijke uren met behulp van lichtbakken, een stropersmethode. CDA, VVD en LPF (initiatiefnemers van de afbraak van de Flora-en faunawet) en D66 worden door de verontruste mailers om antwoord gevraagd op hun protest. Tot nu toe is dat uitgebleven.

Dat de bescherming van de weidevogels nadelig wordt beinvloed door de vossenjacht is kennelijk nog niet doorgedrongen tot de parlementariërs. Om die reden is de speciale actiesite www.stopdevossenjacht.nl in het leven geroepen, waar dierenbeschermers protestmails kunnen verzenden aan de fractievoorzitters en fractiespecialisten in de Tweede kamer. Na amper een week zijn 40.000 emails bij Tweede-Kamerleden binnengekomen. :duim:

Stuur ook een protestmail>> (http://www.stopdevossenjacht.nl/?page=mail)

Stukje film over de vossenjacht bij het Lauwersmeer: link (http://www.telpostbargerveen.nl/dwnld/reinaert/vossenjacht.zip) Let op: alleen voor mensen die dit denken aan te kunnen!

Bron: Faunabescherming
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op maart 29, 2006, 01:27:55 am
Hallo Robert,

Prachtig de link op deze site te zien. Ik wist tot nu toe helemaal niet dat er een mail-actie aan de gang was. Bedankt hebben ze weer post erbij :rolleyes:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Robert_BoZ op maart 29, 2006, 01:32:14 am
Ik wist het tot vandaag ook niet. Gelukkig nog voor 1 april ontdekt.
Heb op andere fora alweer tegen een aantal zere schenen getrapt maar ach, dat laat ik me dan maar welgevallen :rolleyes:
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Jan-Pieter op maart 29, 2006, 19:22:56 pm
1 april, jaja.

Vond wel dat dat ventje dat die vos neerlegt op dat filmpje zich blijkbaar heel wat voelde met zijn geweer, o wat was meneer stoer zeg.

MVG JP
Titel: vossenjacht
Bericht door: mezze op maart 29, 2006, 22:45:35 pm
Kennen jullie deze?:
http://www.fotonatura.com/fotonatura/RelaasDannyEllinger.pdf (http://www.fotonatura.com/fotonatura/RelaasDannyEllinger.pdf)

(want dat ge-uitgekleed van de F+F-wet, met de komende misselijke gevolgen, heeft die verhipte weidevogel'bescherming' als papieren reden)

Ik vond er ook nog een soort vervolg op:
http://www.natuurtotaal.nl/200504/gruttos_...subsidie_do.php (http://www.natuurtotaal.nl/200504/gruttos_worden_met_subsidie_do.php)

weshalve ik de SP eens mailde wat er was terechtgekomen van kamervragen. Tot op heden geen antwoord. Vervolgens sloeg ik de CDA-mevrouw om de oren, de dame die de motie indiende die tot wetsuitkleding leidde, en kreeg nogal kribbige mails terug van haar woordvoerder. Burgers kunnen lastige vliegen zijn...
Dus ga vooral door met (selectief!) kamerleden en zekere minister te bestoken met die petitie van www.stopdevossenjacht.nl  

dag, Annet
Titel: vossenjacht
Bericht door: Robert_BoZ op maart 30, 2006, 01:03:49 am
Citaat
1 april, jaja.

Vond wel dat dat ventje dat die vos neerlegt op dat filmpje zich blijkbaar heel wat voelde met zijn geweer, o wat was meneer stoer zeg.

MVG JP
Vooral het droge commentaar van "Disse is nog wol gesond" deed mijn klomp breken.
Ik snap het gewoon niet...

Ik heb trouwens antwoord gekregen van Diederik Samsom (pvda) en Marijke Vos (Groenlinks) per email. Welliswaar een algemene email maar toch...

Citaat
Ik ben het helemaal eens met uw boosheid over het vogelvrij verklaren van de vos. Wij hebben ons dan ook verzet tegen de uitholling van de Flora- en Faunawet door CDA, VVD en LPF. Deze partijen wilden dat ook mogelijke schade aan gewassen een reden wordt voor het doodschieten van beschermde diersoorten en bovendien hebben ze ervoor gezorgd dat de vos, kraai en kauw op de landelijke vrijstellingslijst.

 
De PvdA was en is tegen deze desastreuze aanpassing van de regels voor het jagen van vossen. Het is een volstrekt verkeerde ontwikkeling en bovendien onnodig . Als er al evnetuele schade wordt aangericht door beschermde fauna, dan is het al met de bestaande wetten mogelijk om dat te verhelpen. Helaas dachten CDA, VVD en LPF hier anders over. Zij hebben ervoor gezorgd dat de wijzigingen doorgingen.

 
Ik zie uw mail als een aansporing om de strijd voor bescherming van kwetsvare dieren als de vos in het parlement te blijven voeren en deze verkeerde ontwikkeling terug te draaien. Ik hoop vurig dat dat in ieder geval mogelijk wordt na de verkiezingen in 2007 als de verhoudingen in de kamer veranderen en er geen meerderheid meer is voor het doodschieten van beschermde dieren.

 
Met vriendelijke groet,
 
Diederik Samsom

Citaat
Beste mensen,
 

Jullie voeren een prima actie tegen de vossenjacht.

Alle complimenten daarvoor.

Ik heb vorige week deze zaak ook in de Kamer aan de orde gesteld.

GroenLinks is het helemaal met jullie eens en we trekken er hard aan.

 

Het is dan ook niet helemaal terecht dat jullie schrijven in de standaardbrief   "Tweede-Kamerleden  -  waarom hullen ze zich in diep stilzwijgen" - dat doen wij als GroenLinks helemaal niet!

Het zou een stuk adequater zijn als jullie deze mails naar die partijen stuurden die het eens zijn met Veerman, of i.i.g. hun stem er nog niet tegen hebben laten horen.

Groenlinks hoort in dat rijtje toch echt niet thuis.

 

Verder overigens in solidaire groet,

 

Marijke Vos (mede namens Femke Halsema, Wijnand Duyvendak en Ineke van Gent)

Het verhaal van Danny Ellinger kan ik volledig onderschrijven.
Voorheen ook ervaringen met een boer die zich helemaal niets aantrok van de door ons gemarkeerde nesten en deze zelfs met stok en al omver maaide.

Sommigen denken inderdaad dat de startdatum van de vossenjacht een 1 aprilgrap is.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Scio op april 05, 2006, 22:22:29 pm
Helaas, de wetswijziging is erdoor...een nieuw voorbeeld dat het feit dat de regering zich niet laat leiden door wetenschappelijke feiten maar puur op korte termijn denkt en zich daardoor laat leiden door degene die het hardst schreeuwen, in dir geval de boeren en jachtlobby.

Momenteel loop ik stage bij vossenonderzoek. Ironisch is dat vandaag dan ook een reporter van 1 op de middag (radio 1 programma) naar mijn stagebegeleider belde voor een interview, lekker achteraf denk ik dan!

Conclusie: De regering zorgt er nogmaals voor dat al het werk van onderzoekers en natuurbeschermers teniet wordt gedaan en waardeloos wordt. Juist voor een gedeelte om dit soort onzin te voorkomen wordt er zo hard getrokken aan onderzoek....op naar de kabinetsverkiezingen!!  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op april 06, 2006, 00:37:16 am
Jammer van ons belastinggeld dat gebruikt is voor het tot stand komen van de nieuwe Flora- en Faunawetgeving.

Jammer van al die onderzoeken der er aan ten grondslag liggen.

Jammer van alle tijd en energie die ook vrijwilligers in het verzamelen van gegevens steken.

Maar bovenal jammer voor de dieren die nu weer vogelvrij zijn.

Inderdaad we zijn bijna geen stap verder met de nieuwe wet. Ze wordt sneller afgebroken dan dat ze tot stand gekomen is.

Politiek Nederland laat zeker op het gebied van de Flora- en Faunawetgeving zien dat ze zeer onbetrouwbaar is.

Het aspect lobby is een heel groot begrip geworden in Den Haag. Voor mij en vele burgers met mij zit er een luchtje aan. In dit geval van de jagers en de boeren. Ook al zijn er bij de agrariërs uitzonderingen op de regel te vinden.

En de burger........natuurlijk die kan binnenkort weer stemmen maar of  het nog veel zin heeft is mij een vraag.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Scio op april 06, 2006, 17:25:07 pm
Citaat
Politiek Nederland laat zeker op het gebied van de Flora- en Faunawetgeving zien dat ze zeer onbetrouwbaar is.
Politiek Nederland kreeg het opgedrongen vanuit de EU. Ze vinden het totaal niet leuk dat deze wet er was, kost teveel en levert niks op (gezien vanuit de sociaal-economische visie natuurlijk, die wordt altijd gehanteerd in NL). Om moedeloos van te worden!
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op april 06, 2006, 18:07:58 pm
Citaat
Citaat
Politiek Nederland laat zeker op het gebied van de Flora- en Faunawetgeving zien dat ze zeer onbetrouwbaar is.
Politiek Nederland kreeg het opgedrongen vanuit de EU. Ze vinden het totaal niet leuk dat deze wet er was, kost teveel en levert niks op (gezien vanuit de sociaal-economische visie natuurlijk, die wordt altijd gehanteerd in NL). Om moedeloos van te worden!
Dan is de EU toch nog ergens goed voor.

Maar als de ontheffing zo snel verkrijgbaar is heb ik ook bij de EU mijn vraagtekens.

Moedeloos word ik van alle politiek zo langzamerhand.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op april 29, 2006, 20:07:49 pm
Wel dan,
tot mijn stomme verbazing liep ik vandaag tegen het toppunt van stompzinnigheid aan!!!
Heb je nog Oranjebitter in huis Elmar ?
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op april 30, 2006, 14:46:54 pm
Citaat
Wel dan,
tot mijn stomme verbazing liep ik vandaag tegen het toppunt van stompzinnigheid aan!!!
Heb je nog Oranjebitter in huis Elmar ?
Hoi Cees,

Die vos vierde op zijn manier Koninginnedag en ik kan hem nog gelijk geven ook :lol:  
Titel: vossenjacht
Bericht door: Windekind op mei 01, 2006, 18:28:34 pm
Hoi Cees ,

wat een prachtige ontmoeting. Wat een prachtig dier.

Wat een mooie foto !!!

Het toppunt van stompzinnigheid ? Ik snap echt niet wat je bedoelt, dat meen ik.
Het enige wat ik kan bedenken is dat de vos zich verdekt voelt opgesteld op deze manier.

Als ik denk in termen van stompzinnighed kan dat overigens alleen betrekking hebben op de activiteiten van de mens, waarvan men zegt dat die rationeel en verstandig kan denken.


En oranjebitter ? Heb ik nooit gedronken (lijkt me meer iets voor stompzinnigen).


Met vriendelijk groet,

Elmar


 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op mei 01, 2006, 19:11:30 pm
Wel Elmar,

Nou neem dan maar een Bittertje zonder oranje.

Want de bittere teleurstelling zit hem in het feit dat ik verast ben door ..........

JA HET IS ECHT WAAR !!

Een opgezet exemplaar.

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Windekind op mei 01, 2006, 19:42:17 pm
Cees ik neem er een of twee , want dit had ik natuurlijk helemaal niet verwacht.
Als ik goed kijk denk ik nu van tja is misschien te zien. Ik vond het al zo'n rare pose.
Maar dat is natuurlijk lekker gelul achteraf. Ben er met beide benen ingetuint.
Dat geef ik eerlijk toe.

Tja, dat bevestigd natuurlijk weer het stompzinnige van de mens (myself).

Een vos was hier natuurlijk nooit ingetrapt .

Groetjes,

Elmar
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op mei 01, 2006, 19:45:45 pm

Nou Elmar het  was allerminst mijn bedoeling om er een grap van te maken.
En je denkt toch zeker niet dat ik hem daar neer gezet heb.

Hij stond daar echt zoals ik hem gefotograveerd heb.

Om zoiets te doen , nou dat vind ik stompzinnig maar misschien is dit wel jagershumor.

 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Windekind op mei 01, 2006, 19:54:32 pm
dat begreep ik wel Cees.

jij moet ook nogal verrast zijn.

Jagershumor ? Zou kunnen.

Overigens zou ik graag een jager dit exemplaar zien schieten en dat op film vastleggen !!! :D  :rolleyes:  :P

Groetjes,

Elmar
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op mei 01, 2006, 20:01:10 pm
Ja dat kan ik mij voorstellen, dat zou echt lachen zijn.
Laten wij het maar laten bij jagershumor.

Ik heb trouwens enkele weken wel een levende op de foto gekregen op een afstand van nog geen 3 meter. Helaas in de hoge heide en natuurlijk geen tijd om te zoomen. Met die ontmoeting was ik inderdaad echt blij.
O ja het was op goede vrijdag.
Titel: vossenjacht
Bericht door: Corryabbink op mei 01, 2006, 21:13:28 pm
Hoi Cees,

Mooie grap. In eerste instantie had ik het niet gezien maar vond dat de Vos er erg wollig en agressief uitzag. Als ik ze tegenkom maken ze juist dat ze wegkomen. Dat bracht me aan het denken. Wat dat die daar doet snap ik ook niet maar vind het een prachtig exemplaar.
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op mei 01, 2006, 23:53:29 pm
Deze foto, minstens 70 jaar ouder dan die van Cees, is getiteld: "Vossen in 't Woold in hun hol verrast".
Zo staat-ie tenminste in de VVV gids van Winterswijk uit 1935.
Erg verrast kunnen ze niet geweest zijn, het waren door mijn opa opgestopte exemplaren!
De oorspronkelijke foto ( en nog een andere ) heb ik nog.
 
Groet,
Marijke
 
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op mei 02, 2006, 15:32:58 pm
Hallo Marijke,

Maar dit was in het kader van "Het doel heiligt het middel."
Er is dus weinig verandert in die 70 jaar, zij het dat nu de waarnemers verast worden in't woold en niet de vos.
Wel erg leuk dat je de originele foto nog hebt en natuurlijk de herinnering aan je opa.
Titel: vossenjacht
Bericht door: huysse op mei 02, 2006, 18:19:23 pm
Citaat
Maar dit was in het kader van "Het doel heiligt het middel."
.
Dag Cees,

Wacht maar eens af tot jullie volgende VVV gids uitkomt!

Groet,
Marijke
Titel: vossenjacht
Bericht door: Cees Veenema op mei 02, 2006, 19:49:20 pm
Hallo Marijke,

Ik houd mijn hart vast.
Titel: vossenjacht
Bericht door: erikvanderhorst op juli 26, 2006, 21:30:38 pm
Als ex-jager en opgegroeid op het platte land kan ik het niet laten wat te zeggen ^_^

Ik ben opgegroeid in Driel vlak bij Arnhem. De eerste vossen zijn daar over de A50 gekomen rond 15 jaar geleden. Dat de vos zich uitbreidt is inmiddels wel een gegeven denk ik.

Persoonlijk denk ik dat de vraag of je ze dan moet bejagen niet de juiste vraag is. De echte vraag is, willen wij "de natuur" in Nederland controleren of niet? Cultuurvolgers als vossen, kraaien, ratten, etc hebben het makkelijker dan andere soorten (denk bijv aan de korhoen, lepelaar, maar ook verschillende weidevogels en zoogdieren). Willen wij de andere soorten beschermen, dan zit er niet veel anders op dan de soorten die zich makkelijker aanpassen in te perken.
Willen wij "de natuur" zijn gang laten gaan dan moeten we dat niet doen.

Eerlijk gezegd twijfel ik zelf een beetje aan het natuurlijk evenwicht binnen het dichtgebouwde Nederland. Wanneer naast een combinatie van moderne landbouw en dichte bebouwing ook nog vossen en kraaien een rol gaan spelen zullen vele soorten vroeg of laat t loodje leggen... Misschien gebeurt het niet, maar wil je het te risico nemen? Ik heb er geen antwoord op.

Het probleem met dergelijke discussies is dat veel mensen - begrijpelijk- emotioneel aankijken tegen het doodschieten van dieren. Hoewel dat ook relatief is. Uit mijn jagertijd ken ik legio voorbeelden van anti-jagers die ineens belden wanneer vossen hun kippen opvraten of konijnen hun moestuin leeg aten...

Inmiddels is het geweer aan de wilgen gehangen dus ik snap beide kanten erg goed denk ik, wat de beslissing nog moeilijker maakt...

Groet Erik