Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Bijen wespen en mieren => Overige wespen => Topic gestart door: Gerard Seacloud op juli 19, 2018, 22:54:23 PM

Titel: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: Gerard Seacloud op juli 19, 2018, 22:54:23 PM
Beste mensen: Deze jaagt al weken in mijn hof, snuffelt alles na, zelfs in bloempotten. Welke is deze?
vr.gr. Gerard.

Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: wilde op juli 20, 2018, 09:29:31 AM
Polistes spec.
Je noemt helaas geen locatie. Als het in Nederland is zal het P. dominula zijn.
Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: Gerard Seacloud op juli 20, 2018, 21:29:39 PM
Beste Albert de Wilde, bedankt voor de soortnaam. Ik heb hem op Wiki opgezocht en het is hem.  De Polistes Dominula. Mijn locatie: Zuidoost Brabant, plm. 20 km. van de Belze grens. Volges Wiki een nogal gevaarlijk diertje. ,,Na de hoornaar rukt nu ook uit Frankrijk de P. Dominula op in Nederland. Zeer pijnlijke steek, gevaarlijke wesp" enz. enz. ;D Maar een wespesteek voel je amper. Het is een mooi beestje. Kruipt in mijn bloempotten onder de bladeren door, worstelt door de aspergeplanten, en is zo kippig als wat, ziet ieder besje of zaadje voor een prooi aan en duikt er op. Ik denk dat `ie solitair is, ik laat hem maar lekker doen. Vr.gr. Gerard.

Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: wilde op juli 20, 2018, 22:26:01 PM
Ik heb er tientallen nestjes van op mijn erf (onder de dakpannen) en heb er af en toe een steek van gehad. Dat stelt echt niets voor.  Het is net zo iets als de steek van een hommel. Steken van honingbijen en limonadewespen zijn vele malen pijnlijker. Agressief is de wesp niet. Ze steken alleen als je het nest aanraakt.
Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: wilde op juni 12, 2022, 10:17:26 AM
CiteerGrote en jonkies.
Als je bedoelt dat 'jonkies' kleiner zijn dan 'grote' is dat niet juist.
De grootte van de veldwespen heeft wat variatie, maar dat heeft niets met de leeftijd te maken. Je kunt ze dus niet onderscheiden als oud en jong.
Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: gbeersma op juni 12, 2022, 21:21:12 PM
Even voor iedereen die dat niet weet: wespen hebben een popstadium. De larven kunnen wel groeien, verpoppen zich op een gegeven moment en uit die pop komt het volwassen dier. Een klein wespje (of bijv. kevertje, vlindertje, vliegje) wordt dus nooit een groter exemplaar. Dit in tegenstelling tot bijv. sprinkhanen, die geen popstadium hebben. Een sprinkhaan (of wants, of libel) begint klein, vervelt een aantal keren waarbij hij steeds iets kan groeien en in het laatste stadium heeft hij volgroeide vleugels en kan dan ook vliegen.
Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: Olger Krischan op juni 30, 2022, 11:36:27 AM
Grappige waarneming Gerard  :duim:
Titel: Re: mooie slanke langpootwesp
Bericht door: gbeersma op juni 30, 2022, 14:12:37 PM
Je kunt mooi zien dat ze hun poten alle kanten op uitstrekken zodat het totale oppervlak zo groot mogelijk is, waardoor ze kunnen blijven drijven. Zeker afgekeken bij de schaatsenrijders.