Observation international

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: birdingholland op februari 12, 2008, 16:10:06 pm

Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 12, 2008, 16:10:06 pm
Tja, zal ik schrijven, zal ik niet...

Lang nagedacht, toch besloten het te doen, in de wetenschap dat ik waarschijnlijk wel wat lange tenen en zere benen tegenkom in mijn schrijven.

Een aantal opties is de revue al gepasseerd. Tenzij er echt kwaadwillenden aan de gang geweest zijn, weet niemand wat daadwerkelijk de reden voor het niet kunnen terugvinden van de uil is.

Wat mij blijft storen aan dit soort discussies is het oratio pro domo gehalte, anders gezegd: iedereen lijkt maar te roepen wat hem in beste in zijn straatje lijkt te liggen.
Een fotograaf die beweert (en daar waarschijnlijk ook nog serieus in is) dat het flitsen van een vogel overeenkomt met een bliksemflits, mensen die een vogel nog niet gezien hebben, die kunnen vertellen waarom tapen echt werkelijk waar geen nadelig effect heeft, twitchers die vol blijven houden dat een vogel geen last heeft van een meute opgewonden en soms behoorlijk opdringerige vogelaars etc.

Gisterochtend ben ik zelf (ook twitcher) wezen kijken. Ondanks de "het-ging-allemaal-best-goed" en "zo-erg-was-het-niet" stukjes die ik gelezen heb, vond ik dat helemaal niet. Ondanks het feit dat de vogel zich op momenten ogenschijnlijk niet veel aantrok van de vele vogelaars in de buurt, ben ik ervan overtuigd dat hij niet geheel vrijwillig uit zijn holletje is gevlogen, maar zich niet op zijn gemak voelde door de immer oprukkende fotografen. De opmerking dat de vogel toen zelfs tussen de mensen door vloog en daarom geen last van de mensen had, raakt natuurlijk kant noch wal...

Ik heb gisteren geen schokkende taferelen gezien die de vogel geen andere keus lieten dan meteen voorgoed te verdwijnen, lang leve de sociale controle.
Toch is de vogel nu weg.

Ik had niet de indruk dat dit een vogel was die hier toevallig één of twee nachtjes sliep en nu toevallig weg is. Mijn indruk was een vogel die hier al langer zat en hier nog wel even zou blijven zitten. Een broedgeval hier ter plekke leek mij helemaal niet onmogelijk heb ik aan verschillende mensen gezegd.
Toch is de vogel nu weg.

Het is in mijn ogen ook niet uitgesloten dat de vogel inderdaad in een ander deel van hetzelfde bos zit te wachten tot het op de oorspronkelijke plek wat rustiger geworden is. Wat ik niet begrijp is dat mensen dit wel een logische en plausibele verklaring vinden, maar daar niet aan kunnen verbinden dat vogels wel degelijk last kunnen hebben van een massale twitch...
Waarom is het toch zo moeilijk voor veel mensen om gewoon op de paden te blijven en van daaraf de vogels te zien? De uil was bepaald niet lastig te vinden in de kale boompjes, of zelfs maar matig te zien. Waarom altijd dat dichterbij lopen dan? Omdat men denkt dat als je het maar rustig doet de vogel er geen last van zal hebben?
Toch is de vogel nu weg.

Er zijn nog veel meer punten die ik wil aandragen in deze discussie, maar om het stukje niet al te lang te laten worden, laat ik het voor dit moment even hierbij.

Voor mensen die erop willen reageren: graag, maar kom aub niet met van die "ja-maar" of "meester, jantje deed het ook" argumenten.
Ik bedoel niet deze of gene persoonlijk aan te vallen en heb dat volgens mij ook niet gedaan. Wat ik wel bedoel is te proberen een wat grotere blik op dit soort situaties (want die komen er geheid weer, een snoeiharde soort vraagt nu eenmaal om gestresste vogelaars, mezelf niet uitgezonderd) te krijgen.

Als (met nadruk ALS) de vogel inderdaad verjaagd is door een overschot aan aandacht, lijkt het me voor iedereen van belang dit een volgende keer te voorkomen en een discussie hier kan daar een eerste stap voor zijn.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Gerard Troost op februari 12, 2008, 16:14:22 pm
slotje!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 16:14:35 pm
Hoi Pieter,

Mijn vraag aan jou, dit gelezen hebbend, is heel concreet: blijf jij nu bij de volgende twitch thuis, om het welzijn van de vogel in kwestie? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Er zijn gisteren, naar je zelf ook aangeeft, geen rare dingen gebeurd. Er was sociale controle en bij de volgende twitch zijn we er allemaal weer. Waar moet deze discussie dan toe leiden? Hij is al zo vaak gevoerd.....
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 12, 2008, 16:27:54 pm
Pieter schrijft volgens mij iets anders dan jij leest, Peter:

Citaat
Gisterochtend ben ik zelf (ook twitcher) wezen kijken. Ondanks de "het-ging-allemaal-best-goed" en "zo-erg-was-het-niet" stukjes die ik gelezen heb, vond ik dat helemaal niet.

Of begrijp ik je verkeerd!?

Overigens, ik ben (nog) niet wezen kijken, maar wat is het jou waard Peter, om zo'n vogel te zien? Moet ik je antwoord zo begrijpen dat een eventuele verstoring op de koop toe moet worden genomen?

Het is maar een discussie he!?

Bram

ps. wat een opluchting om zo'n kritische noot eens van iemand anders (dan mijzelf) te horen :)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Weia op februari 12, 2008, 16:35:45 pm
Citaat
slotje!
Snap ik niet. Wat bedoel je?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: frankw op februari 12, 2008, 16:36:26 pm
Citaat
Citaat
slotje!
Snap ik niet. Wat bedoel je?
ik denk topic op slot?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: peter66 op februari 12, 2008, 16:39:30 pm
De discussie is inderdaad van alle tijden. Ieder voor zich heeft een reden voor hoe hij handelt en kan dat verdedigen. De één gaat wel en neemt de omstandigheden daamee voor lief, de ander gaat niet om welke reden dan ook en baalt toch dat hij dit bijzondere beestje niet te zien krijgt. Niets mis mee.

Vandaag is hij nog niet gezien. Om direct het gebeuren van de afgelopen dagen, hier direct aan te koppelen gaat mij in eerste instantie te ver. Het nadeel van vogels is dat ze vleugels hebben en zich daarmee makkelijk over grotere afstanden kunnen verplaatsen. Kleine vogels hebben daarbij nog een nadeel ; je ziet ze makkelijk over het hoofd en als ze dan ook nog de onhebbelijke eigenschap hebben spechtenholen te kraken ben je een gelukkig iemand als je een zeldzaam vogeltje in je gezichtsveld krijgt.

Enige naslag leert, dat er ten oosten van de plek van waarneming een redelijk aantal broedparen aanwezig is, waarbij men geen idee heeft of die er al lang was of in korte tijd ontstaan.

Kortom, dit kleine vogeltje dat moeiteloos "verdwijnt" in spechtenholen, in vlucht lijkt op een specht, kan gewoon nabij zijn en wachten op rustiger tijden.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ben Wielstra op februari 12, 2008, 16:43:45 pm
Ik denk dat 'slotje' hint op het sluiten van de discussie. Ook denk ik dat het als een grap bedoeld is, ik moest in ieder geval wel even gniffelen.

Ik denk dat het goed is dat er over dit etisch beladen onderwerp gediscussieerd wordt en blijft. Pieter heeft zich hier al vaker voor in gezet. Top!

Het is mooi om te lezen hoe iedereen zich in het uiltje kan inleven en precies weet hoe het uiltje zich voelt bij alles wat er gebeurd.

Maar goed, als ie nog teruggevonden wordt ga ik zaterdag ook een kijkje nemen en zo niet dan misschien toch nog.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Joey Kuipers op februari 12, 2008, 16:46:09 pm
Slimme oplossing:

Vind je een Zeldzame soort... De locatie van het beestje blijft aankomende 2 dagen GEHEIM.
Zo wordt het niet overrompeld, het is gezien, het bestaat... het wordt genoteerd.

( Natuurlijk in voorbehoud met wat het is...

Dit uiltje zou een goede oplossing zijn geweest voor 2 dagen Geheim. Zo kunnen de eerste waarnemers ( mischien wel in swm een andere organisatie ) er achter komen WAT de vogel er doet. Wellicht was deze uil de eerste broedvogel in jaren...

Door middel van een kleinschallig onderzoek, in rust en vrede... hadden we daar achter kunnen komen. )
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Certhia op februari 12, 2008, 16:53:32 pm
Mijn inziens snijdt Pieter hier een paar goede dingen aan. De geschiedenis lijkt zich namelijk weer te herhalen. (ik herinner mij een Withalsvlieg die twee dagen naar vrijgeven ook weg was en of dit door het twitchen kwam laat ik hierbij in t midden maar het leverde toendertijd een zelfde discussie op en t zet toch zeker aan tot denken)

Verder  begreep ik van andere vogelaars die ' smiddags zijn geweest dat in tegenstelling tot 's ochtends (toen ik er ook was en iedereen nog op t pad stond en de dwerguil op redelijke afstand in t perceel zat) iedereen onder de boom stond waar de vogel in zat. Dus wat dat betreft ben ik t zeker met Pieter eens, uiteindelijk weet men toch geen afstand te houden. Dit is en blijft een terugkerend fenomeen en juist daarom moet de discussie open blijven. Als er niet over gepraat wordt verandert er zeker niks.


Groeten
Marc van der Aa
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Joey Kuipers op februari 12, 2008, 16:55:33 pm
Niet praten is inderdaad geen verandering... Die tijd is nu aangebroken.

dat mensen dit graag willen zien, snap ik, ik was in mijn nopjes... maar we blijven kinderen...

de regel : MET DE OOGJES KIJKEN, NIET MET DE HANDEN, verliezen we jammer genoeg uit het oog bij zoiets... we willen net dat beetje meer...  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: hiskodevries op februari 12, 2008, 17:06:29 pm
oplossing.
Bij de eerstvolgende megatwitch kaartjes kopen via ticketservice.nl
Het terrein is alleen te betreden voor mensen met een geldig toegangsbewijs.
controle vind plaats door de bevoegde instanties (terrein eigenaar ?) die de kosten gedekt ziet door de ticket verkoop.
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: egilio op februari 12, 2008, 17:11:12 pm
Citaat
oplossing.
Bij de eerstvolgende megatwitch kaartjes kopen via ticketservice.nl
Het terrein is alleen te betreden voor mensen met een geldig toegangsbewijs.
controle vind plaats door de bevoegde instanties (terrein eigenaar ?) die de kosten gedekt ziet door de ticket verkoop.
En wat wil je daarmee bereiken?
Dat bij een bepaalde hoeveelheid verkochte kaartjes het niet meer uitmaakt dat een vogel verjaagd wordt omdat ie genoeg op heeft gebracht?

Of zou je een max aantal kaartjes per dag willen verkopen? En dan vliegt de vogel naar het perceel ernaast waar mensen zonder kaartjes een mooie voerplek hebben gemaakt...

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: carel op februari 12, 2008, 17:12:34 pm
Ben er vanmorgen geweest van 7.45 uur tot 12.45 uur
geen uil te bekennen

wel een iemand die met een stokje tegen de boom aan stond te tikken in de hoop dat hij/zij daarmee uit het holletje zou vliegen
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: frankw op februari 12, 2008, 17:17:14 pm
die had je meteen ff aan moeten pakken zeg ik! :spam:  :censored:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 17:23:53 pm
Het enige wat ik jammer vind, is dat ik nog steeds niet van Pieter weet of hij de volgende keer thuis blijft. Als hij nou vond dat er gisteren dingen zijn gebeurd die niet door de beugel konden (wat ik niet heb gezien); ik heb hem gisteren niet gehoord.

Ik ben niet van plan om mijn gedrag te veranderen, omdat ik oprecht van mening ben dat bij de meeste twitchen geen vogels worden verstoord. Soms gebeurt dat wel, en ik ben er ook van overtuigd dat vogels daar een goede oplossing voor hebben. Ze gaan dan ergens anders zitten. Alle WP soorten hebben namelijk de eigenschap dat ze kunnen vliegen (behalve de Reuzenalk, maar die is al eerder over de kling gejaagd). Of ze blijven hangen en raken gewend aan de aanwezigheid van lieden met camera's en telescopen (Blauwstaart)

Misschien zie ik het verkeerd, maar elke keer wordt deze discussie weer opnieuw aangezwengeld, en vrijwel altijd zie ik dat degenen die de discussie hebben aangezwengeld zelf de vogel hebben gezien. Zij zijn er dus ook geweest. Als ze het niet okee vinden wat er tijdens een twitch gebeurt; niet komen. In die zin ben ik benieuwd of Pieter zijn conclusies gaat trekken, maar ik denk het niet. En wat mij betreft hoeft het ook niet.

Er is immers maar één manier om zeker te weten dat een vogel niet wordt verstoord, en dat is niet twitchen. Of nog beter; niet gaan vogelen. Want ook de aanwezigheid van vogelaars in de Ezumakeeg-Noord zal de steltjes die vooraan zitten op hun zenuwen werken. En ook het checken van een groepje mezen leidt tot onrust. Afkijken van ganzen doen we vanuit de auto, om ze niet te verontrusten. Dat geeft weer CO2 uitstoot. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bij de volgende twitch ben ik er gewoon weer.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 12, 2008, 17:29:43 pm
Citaat
Citaat
oplossing.
Bij de eerstvolgende megatwitch kaartjes kopen via ticketservice.nl
Het terrein is alleen te betreden voor mensen met een geldig toegangsbewijs.
controle vind plaats door de bevoegde instanties (terrein eigenaar ?) die de kosten gedekt ziet door de ticket verkoop.
En wat wil je daarmee bereiken?
Dat bij een bepaalde hoeveelheid verkochte kaartjes het niet meer uitmaakt dat een vogel verjaagd wordt omdat ie genoeg op heeft gebracht?

Of zou je een max aantal kaartjes per dag willen verkopen? En dan vliegt de vogel naar het perceel ernaast waar mensen zonder kaartjes een mooie voerplek hebben gemaakt...


- Excursies organiseren, waarbij maximaal een bepaald aantal mensen tegelijk bij de vogel is en maximaal een bepaald aantal minuten kan kijken...? Groepje van 10, 5 minuten kijken, daarna weer achteraan de rij aansluiten als je dat wilt.
Kan werken volgens mij. Iedereen betaalt bovendien 5 euro of zo en dat gaat naar de terreinbeherende instantie. Ook in nl hebben we dat al vaker gedaan, maar dan was het terrein volgens mij niet vrij toegankelijk.
In Engeland wordt het vaker zo gedaan.
- Bovendien: niet van de paden en bekken dicht zou ook al een stuk helpen.
- Net als 1 fotograaf uitkiezen die dan eventueel wel het gebied in mag om de vogel te documenteren. Documenteren lijkt me bij zo'n vogel als dit belangrijker dan dat het nu de allermooiste plaatjes worden. Als je mooie plaatjes wilt schieten van zo'n soort, dan moet je dus naar het buitenland....
- Accepteren dat de vogel al goed is gefotografeerd en dat niet iedereen zo nodig zijn eigen plaatje hoeft te schieten, lijkt me in dat verband ook een stap in de goede richting.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Gerard Troost op februari 12, 2008, 17:35:05 pm
Dat deze vogel weg is heeft naar mijn idee niets te maken met de vogelaars van gisteren.
Ik ken een steenuil die zeker door half Nederland is gezien (die van de Blikken bij Groede). Die vogel gaat toch ook niet weg?

Citaat
Accepteren dat de vogel al goed is gefotografeerd en dat niet iedereen zo nodig zijn eigen plaatje hoeft te schieten, lijkt me in dat verband ook een stap in de goede richting.

Daar ben ik het wel mee eens. Er zijn mensen die uren en uren onder de boom blijven staan. Waar is dat voor nodig. Maak een paar plaatjes (waarom 1000+?) en ga lekker weer het bos in om vogels te kijken (of vlinders, ik had mijn eerste Dagvlinder van het jaar op 500mtr van de plek)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Christian op februari 12, 2008, 17:38:28 pm
Even tussen haakjes, waarom zou je ergens niet op af mogen gaan als je vindt dat anderen het niet juist aanpakken? Dan laat je je hobby dus verzieken door een stelletje %$@$!&*&^. Lijkt mij niet de bedoeling.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Guus Peterse op februari 12, 2008, 17:39:49 pm
Ik vind eerlijk gezegd de discussie wat vaag. Er lopen twee zaken door elkaar: die over het twitchen op zich en die over het gedrag bij het twitchen. Al vanaf de opening van deze discussie worden die twee niet helder gescheiden. Het lijkt me goed om dat wel te doen.
Over fout gedrag bij twitchen kunnen we kort zijn: daar is iedereen tegen, ook wie niet tegen is zal dat hier nooit toegeven.
Wat betreft het twitchen zelf:
Ten eerste: als je je netjes gedraagt kan niemand jou iets verwijten en als er 200 mensen zijn die zich netjes gedragen kan geen van die 200 mensen dus iets verweten worden. En iemand die er zelf bij was kan al helemaal niet iemand anders verwijten dat die er ook was.
Verder is het allemaal speculatief. Het zou kunnen dat er soms verstoring optreedt maar dat weet je nooit zeker. Gisteren leek het daar, toen ik er was, niet op. Maar toen renden er ook geen mensen het bos in en bleef iedereen redelijk op afstand.
Het zou ook zomaar kunnen dat een massale twitch juist door de grote sociale controle helpt voorkomen dat mensen zich fout gaan gedragen. Heeft in dit, en in de meeste andere gevallen niet 100% gewerkt maar toch: als er weinig mensen zijn zouden die wellicht eerder geneigd kunnen zijn het bos in te hollen als de vogel daarin verdwijnt.
Dit lijkt misschien ook wel weer zo'n voorbeeld van iemand die zijn eigen straatje schoon schrijft, maar ik kan echt niet inzien wat er fout aan is als je rustig bij een zeldzame vogel gaat kijken, gewoon om van dat beestje te genieten, en intussen je best doet het beestje niet, of niet meer dan minimaal en onvermijdelijk is, te verstoren. Als we dat niet meer willen accepteren, moeten we allemaal stoppen met vogelen, stoppen met wandelen in de natuur, stoppen met naar buiten gaan, stoppen met leven zelfs want we verstoren altijd.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: laatvlieger op februari 12, 2008, 17:55:33 pm
Citaat
oplossing.
Bij de eerstvolgende megatwitch kaartjes kopen via ticketservice.nl
Het terrein is alleen te betreden voor mensen met een geldig toegangsbewijs.
controle vind plaats door de bevoegde instanties (terrein eigenaar ?) die de kosten gedekt ziet door de ticket verkoop.
Ik mag toch hopen dat het niet zover komt! Ik probeer mij altijd zoveel mogelijk aan de regels te houden en in ieder geval zoveel mogelijk na te denken over de gevolgen van mijn acties. Zo'n actie zou voelen alsof ik gestraft wordt voor het misplaatste gedrag van anderen. Men moet gewoon mensen aanspreken op hun gedrag! En ook eens bij zichzelf ter rade gaan. Fotografen kunnen dat geld nog weer terugverdienen met goede foto's. Gewone liefhebbers betalen alleen maar in zo'n geval. Ik vind zo'n actie zeer onrechtvaardig. En bovendien wat is een megatwitch en wat niet? En kan een organisatie wel zomaar mensen verplichten te betalen?  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Peter Verhelst op februari 12, 2008, 17:56:14 pm
Ik ken ook twitchacties die geen natuur verstorend karakter, maar wel verkeer verstorend :P ......

Een beetje lol mag nog wel hoor na deze super soort! Al die negatieve discussies! 't Is geen eend  :P !
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjoerd v Wierst op februari 12, 2008, 18:01:56 pm
Je bedoelt die steppekievit?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Peter Verhelst op februari 12, 2008, 18:04:19 pm
Citaat
Je bedoelt die steppekievit?
Onder andere... bij de kroonboszanger waren het ook hectische taferelen. Maar dat vind ik de humor van zulke acties...
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: laatvlieger op februari 12, 2008, 18:38:16 pm
Dan terug naar het topic. Verstoren van een geval gebeurt inderdaad altijd wel als je gaat kijken, zeker bij een megasoort valt te verwachten dat er een hoge opkomst is van mensen. Af en toe zal een soort daardoor verstoort worden, vaak zal het zo zijn dat een soort gewoon weer verder doortrekt ( en dat eventuele verstoring geen rol speelt). De reden van vertrek zal vaak lastig zijn om aan te wijzen.

Echter je kunt er best wel een beetje je best voor doen, dat een vogel enigszins zijn normale gedrag kan blijven vertonen. Daarmee verstoor je de vogel zo min mogelijk en vergroot je tegelijkertijd de kans dat meer mensen van een soort kunnen genieten. Wat ook de reden van het vertrek van de dwerguil is, ik baal ontzettend dat ik hem niet gezien heb en op zo'n moment denk je natuurlijk wel dat de oorzaak ligt bij enkele dwazen die weer te dicht bij moesten komen. Emotie speelt daarbij misschien een nog iets te grote rol, zeg ik er eerlijk bij.

Het tapen van vogels zou in bepaalde gevallen misschien best moeten kunnen en de eventuele schade zou best wel eens heel wat minder kunnen zijn dan dat er veelal geschetst wordt. Maar op het moment dat er eenmaal is aangetoond dat een vogel ergens zit, dan hoeft er op dat moment toch niet getaped te worden? Ik kan me nog wel het klein waterhoen herinneren, waarbij de vogel even 10 min zijn snavel hield. Een aantal mensen besloot toen om meteen te gaan tapen. Echt belachelijk, de vogel riep daarna misschien nog 10 keer en vertrok toen vervolgens steeds dieper het riet in om daarna zijn bek te houden... Of dat door de tape komt is uiteraard niet aan te tonen. Opmerkelijk is het wel. Wacht gewoon een uur of twee, voordat je tot tapen overgaat.    

Ik begrijp best dat iedere fotograaf de beste foto's wil hebben, maar als er al goede bewijsfoto's zijn, dan moet je als fotograaf beseffen dat je pech hebt. Als je een dwaalgast goed wilt platen dan moet je maar naar het land van herkomst gaan. Of gaan digiscopen. Door steeds dichter op een vogel te gaan zitten, verstoor je een vogel in zijn natuurlijke gedrag. 50 vogelaars op 100m zal een stuk minder bedreigend zijn (of bijvoorbeeld minder hinderlijk bij het foerageren) dan 50 vogelaars op 5m.  Behalve dat afstand voor een vogel prettiger is, is het ook voor eventuele vogelaars die nog naar een soort willen komen kijken prettiger.

Ook lijkt mij de setting van een twitch belangrijk. Misschien dat je zou kunnen aantonen dat een enkel flitslicht nauwelijks schadelijk of verstorend werkt op een vogel, maar is die situatie dan te vergelijken met 30 flitslichten en het gedrang van 100 nerveuze mensen?

Ik heb nu al meerdere keren opmerkingen gehoord die in de trant waren van "ach, zo loopt het nu eenmaal bij twitches". "Wat heeft het voor zin om politieagentje te spelen" "Je bent toch niet zo naïef dat je ervan uitgaat dat het wel rustig verloopt".
Waarom zo reageren? Het kan echt wel anders hoor! Het heeft ook niks te maken met politieagentje te willen spelen, het gaat gewoon om een beetje denkwerk en elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Dat moet toch gewoon lukken lijkt me?
en als er dan af en toe een soort weer vertrekt, dan is dat jammer. Dan hebben we in ider geval ons best gedaan om een en ander enigszins netjes te laten verlopen. Bij een mogelijk slecht verlopen twitch verliezen twitchers heel veel goodwill en dat is zorgelijk!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Kees van Bochove op februari 12, 2008, 18:41:59 pm
Citaat
- Accepteren dat de vogel al goed is gefotografeerd en dat niet iedereen zo nodig zijn eigen plaatje hoeft te schieten, lijkt me in dat verband ook een stap in de goede richting.

voor sommige vogelaars is dat moeilijk hoor :P
ze heten niet allemaal johan;)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Hans Bossenbroek op februari 12, 2008, 18:45:42 pm
Het wordt tijd voor een sociologisch onderzoek naar dit verschijnsel. Zijn we gelijk uitgepraat.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 19:04:13 pm
Citaat
Het wordt tijd voor een sociologisch onderzoek naar dit verschijnsel. Zijn we gelijk uitgepraat.
Of we gaan met z'n allen vliegtuigen spotten. Die zijn minder verstoringsgevoelig ;)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 12, 2008, 19:05:27 pm
Ik zal op twee reacties reageren, helaas met veel quote-unquote, maar zo worden de punten in ieder geval het duidelijkst naar voren gebracht:

Citaat
Het enige wat ik jammer vind, is dat ik nog steeds niet van Pieter weet of hij de volgende keer thuis blijft. Als hij nou vond dat er gisteren dingen zijn gebeurd die niet door de beugel konden (wat ik niet heb gezien); ik heb hem gisteren niet gehoord.
Waarschijnlijk is de inhoud van mijn mail iets aan je voorbij gegaan. Ik heb niet aangegeven dat twitchen fout is, dat twitchers fout zijn of zelfs maar dat fotografen fout zijn.
Wat ik heb aangegeven is dat er foute twitchers en foute fotografen zijn die zich niet (niet in het veld, maar zeker niet op een forum) WILLEN laten aanspreken op hun gedrag en dat zulke mensen het gaan verpesten (of al hebben verpest) voor andere vogelaars en fotografen.
Dat je mij gisteren in dit verband niet gehoord hebt, kan maar één ding betekenen: jij was er op een ander moment dan ik...

Citaat
Ik ben niet van plan om mijn gedrag te veranderen, omdat ik oprecht van mening ben dat bij de meeste twitchen geen vogels worden verstoord. Soms gebeurt dat wel, en ik ben er ook van overtuigd dat vogels daar een goede oplossing voor hebben. Ze gaan dan ergens anders zitten. Alle WP soorten hebben namelijk de eigenschap dat ze kunnen vliegen (behalve de Reuzenalk, maar die is al eerder over de kling gejaagd). Of ze blijven hangen en raken gewend aan de aanwezigheid van lieden met camera's en telescopen (Blauwstaart)
Ik ben ook niet van plan mijn gedrag te veranderen. Om de voor jou zo belangrijke vraag te beantwoorden: de volgende keer ben ik er waarschijnlijk weer. Ik ben er overigens NIET van overtuigd dat bij de meeste twitchen geen vogels worden verstoord. Die zin kun je op twee manieren opvatten: a) ik vind dat er meestal wel verstoring plaatsvind, of b) ik WEET niet of er verstoring plaatsvindt, maar pretendeer dat ook niet te weten (dit in tegenstelling tot de mensen die zeggen dat er geen of weinig verstoring is, maar het in ieder geval zeker WETEN). Antwoord B is het antwoord dat ik bedoeld heb te geven.

Citaat
Misschien zie ik het verkeerd, maar elke keer wordt deze discussie weer opnieuw aangezwengeld, en vrijwel altijd zie ik dat degenen die de discussie hebben aangezwengeld zelf de vogel hebben gezien. Zij zijn er dus ook geweest. Als ze het niet okee vinden wat er tijdens een twitch gebeurt; niet komen. In die zin ben ik benieuwd of Pieter zijn conclusies gaat trekken, maar ik denk het niet. En wat mij betreft hoeft het ook niet.

Dit is net zo'n manke redenering als iemand die tegen iedereen die zegt geen vlees te eten, zegt dat ze wel leren schoenen aanhebben. Ik heb met nadruk NIET gezegd dat twitchers of fotografen per definitie fout bezig zijn. Dat probeer jij me nu wel in de mond te leggen. Als er bij een twitch geen "ethisch geweten" is, (ik ben overigens gisteren niet de enige geweest die wel wat gezegd/gedaan heeft in dit kader overigens) denk je dat het dan beter gaat? Ik geef toe dat het wel makkelijker zal gaan...

Citaat
Er is immers maar één manier om zeker te weten dat een vogel niet wordt verstoord, en dat is niet twitchen. Of nog beter; niet gaan vogelen. Want ook de aanwezigheid van vogelaars in de Ezumakeeg-Noord zal de steltjes die vooraan zitten op hun zenuwen werken. En ook het checken van een groepje mezen leidt tot onrust. Afkijken van ganzen doen we vanuit de auto, om ze niet te verontrusten. Dat geeft weer CO2 uitstoot. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ook dat is onjuist. Ook wandelaars kunnen (onwetend) een vogel verstoren. Vind ik een wereld van verschil met onverschillige twitchers en fotografen die een soort willens en wetens verstoren, "omdat er toch wel verstoring plaatsvindt". Ten eerste zit er een enorme tegenspraak in je redenering (eerder vind je dat er geen verstoring is, nu is er wel verstoring), ten tweede heb ik het persoonlijk niet zo op zo'n soort van redeneren. Want inderdaad, als iedereen zo redeneert, zal er nooit iets veranderen....
Overigens zet ik de motor uit als ik ganzen afkijk. Scheelt weer uitstoot, maar geeft ook een stabieler scoopbeeld.

(als het lijkt alsof ik Peter wil afbranden: dat is per se niet mijn bedoeling, ik ben blij met zijn inbreng, al verschillen we van mening en heb ik die verschillen soms wat scherper aangezet dat ik ze daadwerkelijk bedoel, dit om die verschillen te onderstrepen.)

Uit de mail van Guus Peterse:
Citaat
Verder is het allemaal speculatief. Het zou kunnen dat er soms verstoring optreedt maar dat weet je nooit zeker. Gisteren leek het daar, toen ik er was, niet op. Maar toen renden er ook geen mensen het bos in en bleef iedereen redelijk op afstand.

Dat was een beetje het punt wat ik probeerde te maken. Het verschil is dat ik wel DENK dat er (toen ik er was) sprake was van enige verstoring en jij DENKT dat dat niet zo was. Een verschil van inzicht, niks mis mee. Overigens merk ik wel op dat Guus één van de weinigen is van het "kamp" (bij gebrek aan een beter woord) van de niet-verstoringsdenkers, die niet pretendeert te WETEN wat er in de uil is omgegaan. Die manier van redeneren maakt deze discussie alleen maar beter, want daarmee wordt er niet meteen van uitgegaan dat je weet hoe de vork in de steel zit, want het is inderdaad ook allemaal speculatief.

Zoals gezegd, ook ik ben twitcher en ik was ook fotograaf. Ik ben niet tegen twitchen en niet tegen fotograferen. Bij een volgende mogelijkheid zal ik er weer zijn, net als vele anderen met mij. Verschil tussen mij en anderen zit misschien wel in het feit dat ik bereid ben een soort te missen als ik weet dat ik een soort alleen kan zien als dat kan door ernstige verstoring. Uiteraard zal ik daar niet blij mee zijn, maar ik zal wel mijn verantwoording nemen en met een soort minder huiswaarts keren.

Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JGVO op februari 12, 2008, 19:30:28 pm
Ik ben gister ook even een kijkje gaan wagen.. En heb genoten!
Ik heb me eerlijk gezegd wel enigzins gestoord aan een aantal (met name fotograven). Ik fotografeer zelf ook graag en begrijp niet waarom je : als je rustig kunt fotograferen van een meter of tien met ze alle op 5 meter moet gaan staan. Ben je alleen jah dan kun je is wat proberen maar met z'n alle..

Het lijkt wel een plaatselijke drijfjacht af en toe.. Mensen die geluidjes gaan maken en gaan roepen om de aandacht van het beestje te trekken om hem er mooi op te krijgen.. nee ik dacht dat fotograveren  wachten was. Wachten op het juiste moment. Schijnbbaar raakt het geduld van de hedendaagse fotograaf een beetje op.

En als ik lees in het forum dat er vandaag idd iemand met een stok op een boom aan het kloppen is om te kijken of het beestje eruit komt. Jah dan vraag ik me echt af waar je mee bezig bent.

Een paar klopjes met een stok op het hoofdje van deze persoon zijn dan ook wel op zn plaats!

Het was een leuke soort en zeker de moeite waard.. Jammer van vandaag!

Johan


 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 19:41:09 pm
Citaat
Verschil tussen mij en anderen zit misschien wel in het feit dat ik bereid ben een soort te missen als ik weet dat ik een soort alleen kan zien als dat kan door ernstige verstoring. Uiteraard zal ik daar niet blij mee zijn, maar ik zal wel mijn verantwoording nemen en met een soort minder huiswaarts keren.
Hoi Pieter,

Ik heb niet het gevoel dat ik afgebrand word hoor, en ik kan wel wat hebben. Maar waar jij vindt dat mijn redeneringen soms wringen (en ook ik heb ze scherp aangezet), heb ik nog steeds een dubbel gevoel bij jouw visie. Want je gaat wel naar de volgende twitch zeg je zelf. Maar je neemt je verantwoordelijkheid als je een soort alleen kan zien door ernstige verstoring. Ik heb nog steeds niet duidelijk waar voor jou de grens ligt. En als die ligt bij ernstige verstoring (zoals je stelt), wanneer is daarvan dan sprake? Gaat het dan alleen om de vogel? Of ook om planten? Was er gisteren sprake van ernstige verstoring? Kan je dat van tevoren inschatten? Zo ja; hoe dan? Mag een klein beetje verstoring dan wel? En zo ja, waarom dan?

Natuurlijk ben ik met je eens dat er grenzen (moeten) zijn. Die verschillen kennelijk van persoon tot persoon. De Gedragsregels en het gezond verstand zijn de beste raadgevers. Als iedereen het hoofd een beetje koel houdt en zijn verantwoordelijkheid neemt valt het allemaal wel mee.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 12, 2008, 19:43:30 pm
Citaat
ik herinner mij een Withalsvlieg die twee dagen naar vrijgeven ook weg was en of dit door het twitchen kwam laat ik hierbij in t midden maar het leverde toendertijd een zelfde discussie op en t zet toch zeker aan tot denken)

https://listserv.surfnet.nl/scripts/wa.cgi?...d0606&L=ebnnl#1 (https://listserv.surfnet.nl/scripts/wa.cgi?A1=ind0606&L=ebnnl#1)

Voor de liefhebber.

Zie topics: geheimhouding, soort vandaag niet waargenomen en de withals.
Volgens mij in deze volgorde lezen.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: lexie op februari 12, 2008, 19:58:38 pm
Met verbazing zag ik gisteren het aantal foto's en meldingen van deze vogel. Lijkt haast wel een bende jonge kinderen bij de Super die lopen te vechten om voetbalplaatjes.
Of de vogel nu wel of niet door  :censored: gedrag van een stel dwazen is weggejaagd doet er niet eens zo toe.
Laat dat beest met rust!!!!!

Wat ik wel weet is dat mocht ik ooit eens toevalligerwijs tegen een zeldzaam exemplaar oplopen dan zal ik never nooit de juiste lokatie prijsgeven.
Dat scheelt het beest en de hele omgeving een hoop trammelant.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: ArjenDrost op februari 12, 2008, 20:07:50 pm
Citaat
Wat ik wel weet is dat mocht ik ooit eens toevalligerwijs tegen een zeldzaam exemplaar oplopen dan zal ik never nooit de juiste lokatie prijsgeven.
Dat scheelt het beest en de hele omgeving een hoop trammelant.
Goh ja, die reactie hadden we hier nog gehad  ^_^

Dit lijkt me toch eigenlijk een discussie die we al een paar keer eerder gevoerd hebben en waar we ook niet uit gaan komen. Bij een echte zeldzaamheid (om de een of andere reden vaak bij Noordelijke soorten die niet echt schuw zijn) wil men graag dichtbij komen om hem goed te zien/goed te fotograferen. Sommige mensen ergeren zich daaraan en dan ontstaat deze discussie weer. Maar bij de volgende redelijk tamme Hazelhoen doen we het allemaal weer... Overigens niet echt (meer) mijn idee van natuurbeleving.

Gelukkig hebben vogels vleugels en zoeken ze als het ze te gek wordt vanzelf een ander plekje. Aan de andere kant, hij zal hier ook vliegend naartoe gekomen zijn, dus hij moest een keer vertrekken... Toevallig net nadat d'r een bult mensen door het gebied lopen.
Overigens, als deze vogel echt "weggepest" zou zijn, waarom bleef hij dan de hele dag zitten?

Groetjes, Arjen
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: laatvlieger op februari 12, 2008, 20:15:15 pm
Citaat

Overigens, als deze vogel echt "weggepest" zou zijn, waarom bleef hij dan de hele dag zitten?

Groetjes, Arjen
Hypothese:
Misschien omdat de vogel niet zozeer bang is voor mensen maar zijn prooi wel. Als deze vogel een dag en schemer jager is en er lopen de hele dag mensen voor zijn voeten, dan komt hij mogelijk onvoldoende aan jagen toe en mislukt dat te vaak. Dan zal zo'n vogel genoodzaakt zijn om een ander plekje op te zoeken.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Niels Godijn op februari 12, 2008, 20:22:21 pm
De vogel heeft vanaf dat hij werd teruggevonden 's ochtends vroeg tot iig 3 uur precies één keer geprobeert een prooi te bemachtigen, en dat slaagde. De muis werd overigens direct opgeborgen in z'n holletje
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: bertus2 op februari 12, 2008, 20:27:36 pm
De verklaring van wouter vind ik zeer aannemelijk. Het is naar mijn inziens zeer goed mogelijk dat de vogel nog niet eens zo veel last had van de drukte, (hij bleef immers mooi en rustig zitten) en maakte op mij een indruk dat het hem niets kon schelen zolang hij maar mooi hoog op de tak zat. De opdringerigheid vond ik reuze mee vallen, ieder bleef naar mijn inziens op gepaste afstand en als het beest er wel last van gehad dan was ie wel weggevlogen. Een feit is wel dat door zoveel activiteit van ons vogelaars op de grond de prooidieren wel afgeschrikt worden en daardoor een veilig onderkomen hebben gezocht.

Kortom het idee wat Wouter oppert lijkt mij een zeer aannemelijke verklaring waarom de uil vandaag niet op de bekende locatie is aangetroffen.

Vriendelijke groet Bert Haamberg
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 20:33:59 pm
Ik weet het niet. De Hooghalense Sperweruil heeft, zo heb ik begrepen, met alle publieke belangstelling heel wat muizen bemachtigd. En Dwerguilen schakelen makkelijk over op zangvogels, en die waren er in overvloed.

Ik sluit trouwens helemaal niet uit dat de vogel nog gewoon in het gebied aanwezig is. Maar vind hem maar eens terug als hij een paar honderd meter verderop zit.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Guus Peterse op februari 12, 2008, 20:48:22 pm
Citaat
Het verschil is dat ik wel DENK dat er (toen ik er was) sprake was van enige verstoring en jij DENKT dat dat niet zo was. Een verschil van inzicht, niks mis mee.
Ik denk niet dat het een verschil in inzicht was. Ik denk dat we er eenvoudigweg niet op hetzelfde moment waren. Want als jij het inderdaad hebt over duidelijk verwijtbaar gedrag, wat ik uit je laatste bijdrage begrijp, dan kan ik me niet voorstellen dat ik heb zien gebeuren wat jij bedoelt. Toen ik er was bleef iedereen netjes op afstand en holde echt niemand het bos in toen de vogel het bos in vloog (was ook geen reden voor, want we hadden allemaal ruim de tijd gehad om van de vogel te genieten), er werd niet getaped voor zover ik het horen kon en ook niet geflitst (nou ja wat wil je, midden op de dag en volop zon).
Maar natuurlijk, dat de aanwezigheid van tientallen met telescopen en telelenzen gewapende vogelaars op 20 meter afstand niet verstorend heeft gewerkt, kan niemand garanderen. Het zag er niet naar uit, maar dat zegt ook niet alles.

Overigens, in welk kamp ik thuishoor weet ik zelf niet eens. Mij indelen in het kamp van de niet-verstoringsdenkers gaat echter voorbij aan het onderscheid dat ik (en blijkbaar jij ook) wil maken. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat allerlei 'fout' gedrag van twitchers niet verstorend werkt. n ik beweer ook niet dat het niet heeft plaatsgevonden. Wat ik alleen maar wil zeggen is dat ik, toen ik er was, dergelijk gedrag niet heb opgemerkt.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Guus Peterse op februari 12, 2008, 20:57:43 pm
Citaat
De verklaring van wouter vind ik zeer aannemelijk. Het is naar mijn inziens zeer goed mogelijk dat de vogel nog niet eens zo veel last had van de drukte, (hij bleef immers mooi en rustig zitten) en maakte op mij een indruk dat het hem niets kon schelen zolang hij maar mooi hoog op de tak zat. De opdringerigheid vond ik reuze mee vallen, ieder bleef naar mijn inziens op gepaste afstand en als het beest er wel last van gehad dan was ie wel weggevlogen. Een feit is wel dat door zoveel activiteit van ons vogelaars op de grond de prooidieren wel afgeschrikt worden en daardoor een veilig onderkomen hebben gezocht.

Kortom het idee wat Wouter oppert lijkt mij een zeer aannemelijke verklaring waarom de uil vandaag niet op de bekende locatie is aangetroffen.
Nee, ik kan het me niet voorstellen. Naast de opmerking van Niels: er lag een heel bos in zijn rug waar echt niemand was en zelfs als er een keertje een paar idioten dat bos in zijn gehold had-ie daar echt nog wel plek genoeg om te jagen.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 12, 2008, 21:07:33 pm
Citaat
Citaat

Overigens, als deze vogel echt "weggepest" zou zijn, waarom bleef hij dan de hele dag zitten?

Groetjes, Arjen
Hypothese:
Misschien omdat de vogel niet zozeer bang is voor mensen maar zijn prooi wel. Als deze vogel een dag en schemer jager is en er lopen de hele dag mensen voor zijn voeten, dan komt hij mogelijk onvoldoende aan jagen toe en mislukt dat te vaak. Dan zal zo'n vogel genoodzaakt zijn om een ander plekje op te zoeken.
Wouter, je denkt toch niet dat een paar muizen zich ook maar iets van de waarnemers die op het pad stonden hebben  aangetrokken. Bovendien de vogel had meer dan genoeg eten. Zondagmiddag een muis, maandagmiddag nog een. En die stopte hij in zijn voorraadkast.
Verder is dit topic een beetje 'ontploft' en iedereen grijpt zijn kans om weer eens zijn eigenste mening over die verderfelijke twitchers en fotografen te spuien. En vooral door mensen die niet eens aanwezig waren.
Dat wil niet zeggen dat ik het niet eens ben met de starter van dit topic. Bij de waarneming hebben we van tevoren die ochtend nog onze bezorgdheid tegen mekaar geuit en hoopten dat iedereen op de paden zou blijven.
En wat ik hoorde van de waarnemers die na mij kwamen zijn er ook geen incidenten geweest. Alleen het feit dat de vogel tot donker bleef is m.i. genoeg bewijs.
En morgen zit de vogel er gewoon weer, dan wel overmorgen!

jan
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: duck op februari 12, 2008, 21:23:51 pm
Jammer hoor dat de vogel is weggejaagd uit zijn territorium en wellicht wel zijn BROEDGEBIED. Goed gedaan hoor. :duim:
Iemand die nu nog beweerd dat de vogel niet is verstoord met zo'n een grote groep soortenjagers vlak bij hem in de buurt snapt en leert hier niets van.

Bovendien als de vogel wel terug keert op de plek om bijvoorbeeld te broeden, laten jullie hem dan wel met rust? of gaan we er dan weer massaal voor zijn neus staan?
Of gaat jullie eigen belang boven die van de vogel?
Ik dacht altijd dat alle vogelaars ook voor vogelbescherming waren, heb ik me effe vergist.  :angry:
Mischien kan dit topic beter verplaatst worden naar natuurverstoord.nl
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 21:27:52 pm
Citaat
Jammer hoor dat de vogel is weggejaagd uit zijn territorium en wellicht wel zijn BROEDGEBIED. Goed gedaan hoor. :duim:
Iemand die nu nog beweerd dat de vogel niet is verstoord met zo'n een grote groep soortenjagers vlak bij hem in de buurt snapt en leert hier niets van.

Bovendien als de vogel wel terug keert op de plek om bijvoorbeeld te broeden, laten jullie hem dan wel met rust? of gaan we er dan weer massaal voor zijn neus staan?
Of gaat jullie eigen belang boven die van de vogel?
Ik dacht altijd dat alle vogelaars ook voor vogelbescherming waren, heb ik me effe vergist.  :angry:
Hoi Marcel,

Hoe weet jij dat de vogel is verjaagd?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: martinharskamp op februari 12, 2008, 21:29:21 pm
De oplossing tegen verstoring is lang geleden al bedacht door Staatbosbeheer. Bij de ingangen van natuurgebieden staan bordjes met "vrij wandelen op wegen en paden"! Als er 100 man op die paden staan en blijven is er niets aan de hand, de vogel vliegt wel een stukje bij de paden vandaan.

Goed: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=284667 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=284667)

Fout: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285129 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285129)
Fout: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285128 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285128)

Martin Harskamp
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: duck op februari 12, 2008, 21:30:00 pm
Hoi Peter,
Waarom denk jij van niet?

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Thijs Fijen op februari 12, 2008, 21:31:14 pm
Ik was er zelf gisterenmiddag tot de schemering. Op een gegeven moment viel mij op dat de vogel erg schichtig was en continue de fotograven die letterlijk onder de boom stonden in de gaten hield. Toen de eerste flits werd gemaakt omdat de sluitertijd net iets te laag was of wellicht een foutje maakte de vogel letterlijk een sprongetje, even later werd er om de 5 seconden geflitst en iedere keer schrok de Dwerguil. Je kan mij niet vertellen dat dit geen overlast was. Ik stond toen zelf op het pad en heb er toen niks van gezegd... Achteraf denk ik natuurlijk dat ik dat wel had moeten doen.

Ja, ik heb wel in het bosje zelf gestaan, wel op een afstand waarvan ik denk dat het echt geen overlast kan bezorgen (niet dichterbij dan de ingang van het bosje)

Jammer dat er niks van de flitsen is gezegd, misschien was dat de oorzaak misschien ook niet... Wie zal het weten??
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ies Meulmeester op februari 12, 2008, 21:31:43 pm
Citaat
Hoi Peter,
Waarom denk jij van niet?
Dat kan jij toch ook wel uitleggen Marcel of niet?  jij was er toch ook gisteren?

Of is het weer iets van de klepel en de klok....
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 12, 2008, 21:32:35 pm
Citaat
Jammer hoor dat de vogel is weggejaagd uit zijn territorium en wellicht wel zijn BROEDGEBIED. Goed gedaan hoor. :duim:
Iemand die nu nog beweerd dat de vogel niet is verstoord met zo'n een grote groep soortenjagers vlak bij hem in de buurt snapt en leert hier niets van.

Bovendien als de vogel wel terug keert op de plek om bijvoorbeeld te broeden, laten jullie hem dan wel met rust? of gaan we er dan weer massaal voor zijn neus staan?
Of gaat jullie eigen belang boven die van de vogel?
Ik dacht altijd dat alle vogelaars ook voor vogelbescherming waren, heb ik me effe vergist.  :angry:
Kijk dat bedoel ik, geen enkele nuance. Mening al klaar: de vogel is weggejaagd!
En we nemen gelijk een voorschot, natuurlijk gaan we de vogel verstoren als hij op zijn eieren zit.

Voorstel: laten we stoppen met waarneming.nl. Immers vogelvangers profiteren er van. laten we stoppen met waarnemingen doorgeven, anders komen er twitchers en fotografen, laten we stoppen met tellen, want we verjagen alleen maar de vogels, laten we stoppen met ringen, de vogels raken er van in de stress. Stoppen dus!

Jan
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: GijsB op februari 12, 2008, 21:38:06 pm
De vogel is in eens gekomen, dus waarom zou die dan niet ook in eens weer weg gegaan zijn. Het kan toch gewoon zijn dat de vogel weer werder is gegaan. Als die met rust gelaten zou zijn zou die ook weer zelf weer weg gaan lijkt me.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rikstar op februari 12, 2008, 21:40:43 pm
persoonlijk ga ik voor de optie dat het beest gevangen is. Ik vind het gruwelijk om dat te denken maar ik vind het allemaal wel heel toevallig dat gisteravond nog de opmerking is gemaakt over die jeep en dat zo'n beestje hier heel kwetsbaar voor. De dwerguil was zeer tam en had makkelijk gevangen kunnen worden helemaal als hij in een hol zat.

Zelf heb ik helaas de dwerguil nog niet kunnen zien maar wat ik zo te horen en gelezen had, is dit uiltje zeker niet verstoord en trok het zich niet tot weinig aan van de mensen menigte.

Ik hoop echt dat hij terugkeerd, en een eerste broedgeval zou natuurlijk een hele gave droom zijn :D

wat ik net zie dat de uil zomaar weer weg kan zijn, kan natuurlijk altijd maar lijkt mij onwaarschijnlijk. Dit uiltje had al echt een territorium volgens mij en die is niet de één op de andere dag weer weg.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 21:44:02 pm
Citaat
Hoi Peter,
Waarom denk jij van niet?
Laat ik het zo zeggen. Ik vind het knap dat jij het wel weet, want jij bent gisteren niet geweest. Ik heb de vogel twee en een half uur geobserveerd. In die tijd heb ik de vogel alleen dingen zien doen die uilen doen als ze op hun gemak zijn. Dat heet comfortgedrag. Tenen knabbelen, vleugels strekken, rusten, soms even alert en de lucht checken op roofvogels. Gedurende die tijd is de vogel geen enkele keer gaan vliegen door toedoen van een van de aanwezigen.

Is je vraag daarmee beantwoord?

Wat ik je mee wil geven is dit. Oordelen moet je pas doen als je de feiten kent.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: duck op februari 12, 2008, 21:44:51 pm
Was er inderdaad niet bij ik kan niet overal tegelijk zijn!
Bovendien kan ik best meepraten over iets wat ik lees zoals van Thijs met het flitsen of van Pieter met te dicht bij komen.
Je mag toch wel mee praten over iets waar je geen getuigen van bent geweest, anders mag je nergens meer over meepraten op het forum.
Bovendien vindt ik het argument dat je hier geen vogels mee verstoord hetzelfde als een visser die beweerd dat het haakje in de vis zijn bek geen pijn doet, klopt ook niet.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: duck op februari 12, 2008, 21:49:46 pm
Hoi Peter,
Was je er ook nog toen Thijs er was, met de flitsende fotograven?
Noem je dat dan geen verstoring.
Ik hoef daar niet bij geweest te zijn om daar een oordeel over te hebben, dat kan ik na het lezen zo wel raden.
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 12, 2008, 21:57:08 pm
Citaat

Was je er ook nog toen Thijs er was, met de flitsende fotograven?
Noem je dat dan geen verstoring.
 
Nee. Toen was ik er niet. Ik weet niet of flitsen verstoring oplevert; daar ken ik het gedrag van uilen onvoldoende voor. Handig is het niet. Maar om daar nou de conclusie aan te verbinden vogel weg is OMDAT hij is verstoord, zoals jij doet, is met alle recpect onzin.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: duck op februari 12, 2008, 22:05:57 pm
Nee daar heb ik ook geen 100% zekerheid voor peter.
Maar het is wel erg aannemelijk, maar dat is wat anders.
Misschien toch wat te STELLIG geweest, sorry ;)
Maar het zou wel jammer zijn als de vogel is gevlogen.

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Peter Verhelst op februari 12, 2008, 22:06:26 pm
Citaat
Citaat

Was je er ook nog toen Thijs er was, met de flitsende fotograven?
Noem je dat dan geen verstoring.
 
Nee. Toen was ik er niet. Ik weet niet of flitsen verstoring oplevert; daar ken ik het gedrag van uilen onvoldoende voor. Handig is het niet. Maar om daar nou de conclusie aan te verbinden vogel weg is OMDAT hij is verstoord, zoals jij doet, is met alle recpect onzin.
Ik was er toen wel(andere peter). Ik heb 1 flitsende fotograaf gezien. Maar dat was zeker niet continue. Ik heb maar twee keer gezien dat de vogel z'n poten van de tak af deed. Dat was niet omdat die schrok maar omdat even achter z'n oren moest krabben.

Trouwens er werden gelijk opmerkingen over het flitsen gemaakt......
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: edwin de weerd op februari 12, 2008, 22:07:18 pm
Over vangen een jeep en al niet meer, er word zomaar wat bedacht zonder dat er ook maar iets van aantoonbaar bewijs is, denk nu allemaal eens na voordat je wat beweert.

Groet Edwin.

(pak willekeurig een paar vogelboeken uit de kast en je zult je verbazen bij hoeveel foto`s geflitst is (nee ik ben er ook geen voorstander van en zou het zelf ook erg irritant vinden steeds geflitst te worden en vind dan ook dat de verantwoordelijkheid bij de fotograven zelf ligt).

Wat is te dichtbij?
Gezien de grote hoeveelheid slechte plaatjes (slechts 1 superplaat op deze site naar mijn smaak) van een vogel die zich zo mooi liet bekijken was een wat grotere afstand misschien wel mooier geweest.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: GijsB op februari 12, 2008, 22:10:02 pm
Jullie moeten niet vergeten dat het terretorium van een vogel wel meer is dan alleen een paar bomen. Een terretorium kan zeker wel een aantal hectare zijn. Dan zie je hem niet zo 1,2,3. van wat ik op het kaartje heb gezien is het een redelijk groot bos. het kan best zijn dat de uit in een ander deel van het bos zit nu.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: joostverhoeven op februari 12, 2008, 22:14:53 pm
Ben het wat betreft flitsen zeker eens met Thijs, ik was aanwezig op de 1e avond dat hij gezien was en je zag de vogel wel degenlijk schrikken als er een flits kwam, een soort schok/tril effect gaf hij toen. Echter gister had hij overdag echt geen last van de aanwezige vogelaars. Hij deed idd alles wat met het eerdergenoemde comfortgedrag hoort. Dus niet flitsen lijkt me wel gepast.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: guidomeeuwissen op februari 12, 2008, 22:22:35 pm
Dag Pieter e.a.
Ik heb de grootste waardering voor de uiterst zorgvuldige en voorzichtige manier waarop Pieter deze topic geopend heeft. Zo met elkaar omgaan spreekt me wel aan.
Wat mij dan opvalt in deze hele discussie onder vogelliefhebbers is dat sommige schrijvers mensen indelen in twitchers, spotters, fotografen enz. en dan vaak in negatieve zin. Deze hokjesgeest veroorzaakt natuurlijk een hoop ellende en conflicten. Door mensen af te wijzen om het anders zijn, wat in wezen gebeurt in de discussie, ontstaat de agressie, ergernis, boosheid en noem maar op.
Het interesseert mij absoluut niet tot welke club iemand behoort, elk mens treedt je toch onbevangen tegemoet en laat je in zijn waarde?
Goed deze overbodige ballast opgeruimd.
Ik ben ook voorstander van het geruime afstand (20-100mtr) houden tijdens observatie van een dwaalgast. Leer het gedrag van een dwaalgast eerst goed kennen en dan kan er door een enkele fotograaf wellicht een foto gemaakt worden of zoals gezegd: ga digiscopen.
Onder de roestboom gaan staan, dat is smeken om het vertrek van zo'n uil.
Tapen loopt altijd uit de hand, in alle handboeken staat: doe het alleen in uiterste noodzaak en deskundig.
Zelf heb ik eens een Alpenheggenmus ontdekt op Terschelling(in 2000). Alleen kon ik de vogel op 3 mtr benaderen en de volgende dag stond een grote groep vogelaars de vogel te bewonderen op gepaste afstand en tot de late avond. De volgende dag was ie weg door een snelle weersomslag, ideaal trekweer en niet door alle gedoe.
De Haakbekken in Groningen zijn door 100-en vogelaars bekeken, aanvankelijk vanachter afzettingslint. Ze bleken uitzonderlijk mak, werden zelfs geaaid.
Als de Dwerguil terugkomt is hij makker als gedacht, maar tapen, posten onder de roestboom en flitsen is waarschijnlijk wat teveel van het slechte. Het is geen Haakbek.
Moet je voor een broedgeval niet met z'n twee zijn?
Op de goede afloop.
Guido Meeuwissen
 
 
   
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: redmar_woudstra op februari 12, 2008, 22:31:53 pm
Ik geloof dat een deel van de heftige reacties die onderwerpen als deze oproepen voortkomt uit het feit dat een hoop "twitchers" zich moeten verdedigen (of voelen dat ze zich moeten verdedigen) voor acties van anderen. Ik heb vergelijkbare discussies gevold op het forum van birdpix en eigenlijk is iedereen het er over eens dat bepaald gedrag niet getolereerd kan worden. Helaas zijn het nooit de personen die zich misdragen die op enige wijze reageren in dergelijke discussies. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die hier reageert juist wél zich goed gedraagd (of iemand kan de waarheid goed verdraaien). Misschien dat er iemand ballen durft te tonen en er voor uit durft te komen, denk het niet. Misschien dat ze wel meelezen en heel misschien dat ze hun gedrag hierdoor veranderen. Helaas lijkt me ook die kans klein.

Zoals Martijn Bot in het andere topic al aangaf: oppassen met stigmatiseren. Misschien weten sommigen nu wel hoe moslims zich moeten voelen als zij een blonde politicus horen praten.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Guus Peterse op februari 12, 2008, 22:43:39 pm
Citaat
Goed: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=284667 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=284667)

Fout: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285129 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285129)
Fout: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285128 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=285128)

Martin Harskamp
We kunnen natuurlijk ook een discussie beginnen over hoe schadelijk het is om je (een meter? enkele meters?) buiten een pad te begeven, hoe precies en principieel je daarin moet zijn etc. En moge hij / zij die nooit eens om wat voor reden dan ook het pad verlaten heeft, de eerste steen werpen.
De discussie hier gaat echter over het al dan niet verstoord zijn van de uil. De mensen op de foto die een stukje het pad af waren, deden dat niet om dichter bij de uil te komen want die zat aan de andere kant van het pad. Die deden dat om wat beter zicht te hebben (niet bijna recht omhoog hoeven kijken want de boom waarin de uil zat stond onmiddellijk langs het pad), omdat er onvoldoende ruimte was op het pad, misschien zelfs om enige afstand tot de uil te bewaren. Het feit dat mensen hier van het pad afgegaan zijn, heeft dus op zich niet tot verstoring geleid want de afstand tot de uil was er alleen maar groter door.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Martijn Bot op februari 12, 2008, 22:44:33 pm
Citaat
Wat ik wel weet is dat mocht ik ooit eens toevalligerwijs tegen een zeldzaam exemplaar oplopen dan zal ik never nooit de juiste lokatie prijsgeven.
Dat scheelt het beest en de hele omgeving een hoop trammelant.
Ach ja, er blijven al zo veel vogels jaarlijks onontdekt, waar we nooit iets van zullen weten, daar kunnen alle mega's van Lexie ook nog wel bij...

Ik zal geen moment twijfelen mijn waarneming door te geven. Als ik zie wat een enthousiasme een tot de verbeelding sprekende vogel teweeg kan brengen, wil ik dat niemand onthouden. Ik heb gisteren bij de Dwerguil, maar ook bijvoorbeeld laatst bij een overwinterende Zeearend net onder de stad Groningen, gezien dat 1 vogel meer nieuwe natuurliefhebbers kan opleveren dan tien wervingsacties van de Vogelbescherming bij elkaar. Als we ook elkaar dan nog even op een vriendelijke manier op onze verantwoordelijkheden blijven wijzen wanneer ons enthousiasme het dreigt te winnen van de normen en waarden van de gedragingen in de natuur, dan kan er volgens mij een win-win-situatie ontstaan.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: eline1234 op februari 12, 2008, 23:55:03 pm
Heeft iemand ooit al eens onderzocht hoe lang dwerguilen normaal gesproken in een gebied blijven waar ze 'nieuw' zijn?
Misschien was het niet meer dan een verkenning, komt ie volgende week met al zijn vriendjes en vriendinnetjes  ;)
Zonder gekheid, hoe kun je nu zeggen dat die vogel door verstoring ervandoor gegaan is? Het is niet eens zeker dát ie er vandoor is! Laat staan dat je nu, op basis van één enkel geval, kunt zeggen hoe dat dan zou komen.
Bij een vogel die bij elke menselijke aanwezigheid de benen neemt, oké, maar een vogel die rustig een dag of wat blijft hangen?

Wat dat gedrag betreft: daar zijn al zoveel discussies over geweest, wat dat aangaat ben ik het met Redmar eens, de 'misdragers' zullen zich hier waarschijnlijk niet melden...
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjaak Schilperoort op februari 13, 2008, 01:20:17 am
Ik heb niet de indruk dat de vogel zich liet verjagen. Maar ik voelde me wel ongemakkelijk bij de manier waarop "de groep" zich gedroeg. Er werd ook overdag veelvuldig geflitst. Vermoedelijk waren dit invulflitsen voor als de vogel even niet in het zonlicht zat. Als de vogel de ogen dicht deed, dan werd er meteen geroepen, gefloten of geklakt om de vogel weer actief te krijgen. Er waren mensen die zichzelf lieten fotograferen, terwijl ze op korte afstand met de rug naar de vogel toestonden. Allemaal onnodig, en bovendien zonder consideratie met de vogel en met de mensen die de soort nog "moeten".  Maar de vogel leek zich er niet aan te storen en had meer belangstelling voor mezen en een passerende sperwer dan voor mensen.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: luc.hoogenstein op februari 13, 2008, 07:37:20 am
Over snachts flitsen of het gebruik van zaklampen: daar hebben ze in het buitenland meer ervaring mee:

Citaat
One Hour of Blindness: Retinal rods take 30-40 min to dark adapt (i.e. achieve their maximal sensitivity so they can detect single photons) after being exposed to bright light. This is true for both birds and mammals. A nocturnally-hunting bird would therefore be out of action in dim light for around 1 hour after being exposed to the spotlight. If that hour were crucial for survival, or if another team came later and compounded the problem, then spotlighting would have deleterious effects that night.

Het volledige artikel staat hierzo (http://photo.net/learn/nature/owlflash) en is de moeite waard om te lezen.

Luc
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Steven Wytema op februari 13, 2008, 07:40:57 am
http://waarneming.nl/gedragsregels.php (http://waarneming.nl/gedragsregels.php) en
http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html (http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html)

ik kan zo 10 namen opnoemen (en van wat ik hier lees nog meer) die zich hier niet aan hielden.
Overigens ben ik zelf ook naar de eerste mensen* toegelopen om hun er op aan te spreken, maar die hadden dermate koppige antwoorden dat ze niet voor rede vatbaar waren. Die eerste mensen weten dondersgoed wie ze zijn.*hier staat mensen om geen vooroordeel te beinvloeden over twitchers, vogelaars, foografen etc
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 13, 2008, 08:07:36 am
Citaat
http://waarneming.nl/gedragsregels.php (http://waarneming.nl/gedragsregels.php) en
http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html (http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html)

ik kan zo 10 namen opnoemen (en van wat ik hier lees nog meer) die zich hier niet aan hielden.
Overigens ben ik zelf ook naar de eerste mensen* toegelopen om hun er op aan te spreken, maar die hadden dermate koppige antwoorden dat ze niet voor rede vatbaar waren. Die eerste mensen weten dondersgoed wie ze zijn.*hier staat mensen om geen vooroordeel te beinvloeden over twitchers, vogelaars, foografen etc
Hoi Steven,

Wat voor misstanden heb jij geconstateerd? Wie maakten zich hieraan schuldig? Wat doet de DBA er aan? Alleen zeggen dat je "zo wel 10 namen kunt noemen" zet niet zo veel zoden aan de dijk. Als er echt zaken zijn misgegaan, hebben we ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik heb het niet gezien. Jij hebt wel overtredingen van de gedragsregels gezien. Wat ga je er mee doen? Is het geen wijsheid om deze mensen even individueel te benaderen (de adrenaline is nu wel gezakt) en ze te confronteren met wat je hebt gezien?

Een oproep aan een ieder, inclusief mijzelf. Ik weet dat adrenaline bij een zeldzame soort nog wel eens een slechte raadgever is. Er zijn in het verleden onverkwikkelijke dingen gebeurd. Daardoor wordt er na elke (verdwenen) dwaalgast weer een dergelijke discussie gevoerd. Er zijn mensen die zeldzaamheden "onder de pet" houden (Bargerveen!!). Realiseer je dat dit soort- in mijn ogen betreurenswaardig- gedrag in de hand gewerkt kan worden als wij ons niet aan onze eigen regels houden. Gebruik je gezond verstand. Hou je aan de regels, en laten we hopen dat dergelijke discussies in de toekomst niet meer hoeven voor te komen.

Amen ;)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 09:28:50 am
Ik reageer maar niet op precieze citaten, want dat wordt zo'n gezoek. Maar een reactie n.a.v. het geheel.

- Het lijkt me wél goed dat zo'n discussie voortdurend gevoerd wordt.
Als door internet etc. de toeloop bij twitches groter wordt, is bewustwording van de noodzaak van goed gedrag ook des te meer nodig. Laten we elkaar er elke keer maar weer aan herinneren! Dat vergroot de kans
(1) dat iedereen die dit gelezen heeft zich er de volgende keer aan houdt (ik ben, i.t.t. sommigen niet van mening dat waarneming.nl'ers zich wel aan de regels zullen houden...) en
(2) dat iedereen een ander er op aan gaat spreken. Nog al te vaak lezen we: ik zag het wel, maar heb er niets van gezegd. Als je weet dat jouw mening door vogelaars breed gedragen wordt, dan durf je ook sneller op iemand toe te stappen.

- Het lijkt me niet nodig dat alleen zij die aanwezig geweest zijn reageren (n.a.v. reactie van Jan).
Immers: je kunt best je mening geven over hoe het hoort te zijn. Alleen: als je niet aanwezig geweest bent (zoals Marcel H.) dan kun je niet oordelen over hoe het is. Op grond van de reactie van een enkeling constateren dat de vogel per se verstoord is, lijkt me al te pretenteus, zeker als je het gedrag van vogelaars noch van vogel geobserveerd hebt.
En Jan, jij zegt dat het vreemd is dat mensen er niet waren er wel iets van zeggen, terwijl Peter (v. W.) juist zegt dat je, als je kritiek hebt, juist je consequenties moet trekken en niet komen...

- Wat is het probleem van verstoring? (Let wel: ik ben tégen verstoring :P; het lijkt me alleen nuttig dat we ook nuchter nadenken over de gevolgen van verstoring.)
(1) Het is onzinnig om nu al te gaan spreken over het verstoren van een broedgeval. Er zijn voor zover ik weet geen aanwijzingen van een territorium, laat staan van de aanwezigheid van een tweede exemplaar, laat staan van een broedgeval.
(2) Al durf ik er geen stellige uitspraak over doen, ik kan me best voorstellen dat de uil zich verstoord voelde. Maar ja, hoe lang heeft dat helemaal geduurd? En hoe radicaal zijn de gevolgen. Laat de uil het één dag moeilijk gehad hebben, maar het belemmerde hem niet in zijn voeding (dus de verstoring heeft hem niet laten wegkwijnen). En iedereen heeft wel eens een dag dat het wat minder lekker loopt...
Bovendien: waarom is die ene verstoring van een zeldzame vogel (voor de vogel) erger dan de verstoring van een (om iets te noemen) Blauwe Reiger in een stadspark?
Bovendien: de vogel had voldoende bewegingsvrijheid om zodra het hem te veel zou worden de vleugels te nemen; bos genoeg, en ik neem ook aan: bomen met holen genoeg - nu ja, even zoeken misschien, maar niet hopeloos. De vrijheid die deze vogel had en heeft is veel groter dan van een vogel in een kooitje; en hoeveel bestaan er daar niet van...
(3) Verstoring kan ook plaatsvinden doordat kwetsbare vegetatie vertreden wordt. Iets dergelijks geldt bijvoorbeeld enigszins voor Woerden en Zandvoort, maar in een 13-in-een-dozijnbos is er van werkelijke vegetatieverwoesting niet snel sprake.
(4) Natuurlijk is verstoring onprettig voor degenen die het beest niet gezien hebben (verschillende reacties in dit topic laten iets van frustratie/teleurstelling doorklinken). Maar die teleurstelling zou er ook zijn als dit geval verzwegen was.
Kortom: het is onzin om van desastreuze verstoring te spreken.

- Bovenstaande neemt niet weg, dat verstoringsgedrag als zodanig alleszins laakbaar is.
Ook al zijn de gevolgen niet desastreus: we hebben ons fatsoenlijk te gedragen. Dat is
(1) onze plicht: als er staat dat je een zandpad niet in mag rijden, dan mag je een zandpad niet inrijden. Als er staat dat je na zonsondergang niet meer in het bos mag komen, dan mag je na zonsondergang niet meer in het bos komen. Als er staat dat je slechts op wegen en paden mag wandelen, dan mag je slechts op wegen en paden wandelen. Dat geldt voor een groep nog eens te meer dan voor een individu.
(2) beter voor het imago: als mensen twitchers slechts kennen van asociaal, verstorend gedrag (NB: ik zeg niet dat dit zo is, alleen dat het niet zo moet zijn), dan zorgt dat voor negatieve bejegening. (a) Dit kan goodwill verminderen, waardoor mensen bijvoorbeeld hun tuin gesloten houden. (B) Dit kan ervoor zorgen, dat mensen weinig met vogelaars te maken willen hebben, en zodoende hun belangstelling voor de natuur verliezen.
(3) vruchtbaarder voor het vogelen: (a) meer twitchers kunnen ervan meegenieten, (B) in bepaalde gevallen kan het zorgen voor een broedgeval (zoals gezegd: dit geldt niet in dit geval), zodat Nederland langer wat aan zo'n vogel heeft.
(4) leerzaam: als we het nu niet leren, leren we het nooit.

- Als er namen bekend zijn van verstoorders, mogen die niet hier geplaatst worden.
Het 'aanpakken' van bewuste personen lijkt me vooral een individuele verantwoordelijkheid, niet zozeer een gezamenlijke. Want wie is dan 'wij'? En wie geeft de 'waarneming.nl-community' het recht tot oordelen?
Daarom: als Steven namen weet, lijkt het me inderdaad goed om die te persoonlijk te benaderen.
Wat wél een gezamenlijke verantwoordelijkheid is:
(1) bewustwording bij jezelf; daarvoor is zo'n topic heel goed.
(2) verstoorders aanspreken op het moment dat het verkeerd gaat. Ik neem aan dat iedereen die dit topic gelezen heeft dat vanaf nu gaat doen!? :D
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 13, 2008, 09:33:05 am
Citaat
Ik heb niet het gevoel dat ik afgebrand word hoor, en ik kan wel wat hebben. Maar waar jij vindt dat mijn redeneringen soms wringen (en ook ik heb ze scherp aangezet), heb ik nog steeds een dubbel gevoel bij jouw visie. Want je gaat wel naar de volgende twitch zeg je zelf. Maar je neemt je verantwoordelijkheid als je een soort alleen kan zien door ernstige verstoring. Ik heb nog steeds niet duidelijk waar voor jou de grens ligt. En als die ligt bij ernstige verstoring (zoals je stelt), wanneer is daarvan dan sprake? Gaat het dan alleen om de vogel? Of ook om planten? Was er gisteren sprake van ernstige verstoring? Kan je dat van tevoren inschatten? Zo ja; hoe dan? Mag een klein beetje verstoring dan wel? En zo ja, waarom dan?

Natuurlijk ben ik met je eens dat er grenzen (moeten) zijn. Die verschillen kennelijk van persoon tot persoon. De Gedragsregels en het gezond verstand zijn de beste raadgevers. Als iedereen het hoofd een beetje koel houdt en zijn verantwoordelijkheid neemt valt het allemaal wel mee.

Peter,

in welke mate iemand vindt dat er verstoring is, is een uitermate persoonlijke inschatting, dus ernstige verstoring is dat net zo. Een beroep doen op iemands gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel lijkt de makkelijkste en beste optie, alleen die beide zaken zijn net zo persoonlijk en dus voor iedereen anders.
Twitchen geeft per definitie een vorm van overlast, de vraag is: wanneer is voor iemand de grens bereikt en zegt hij tot hier en niet verder?

Ik hanteer daar vrij eenvoudige basisregels voor:
1) als je ziet dat een vogel last heeft van je aanwezigheid, ga je weg. Ook als dat betekent dat je de vogel minder goed ziet dan je gewild zou hebben.
2) De wegen en paden zijn normaalgesproken goed genoeg om een vogel te zien, waarom willen zoveel mensen altijd van het pad af om dichterbij te komen? Wat zie je meer aan een haakbek op 80 centimeter dan aan een haakbek op 8 meter?

Wat nog niemand mij heeft kunnen uitleggen is WAAROM er een groep fotografen van het pad afging en dichter en dichter op de uil kroop. Als mensen die vraag nu eens eerlijk zouden beantwoorden (want ik vermoed dat ik het antwoord wel weet), denk ik dat we een belangrijk deel van de discussie te pakken hebben.
Natuurlijk zijn er gevallen waarin een foto de doorslag kan geven over de determinatie van een soort, denk maar aan de Kroonboszanger. Dat lijkt me bij deze uil geen argument om dichterbij te gaan.

Het trieste is dat de verantwoordelijke en goedwillende fotografen, waar er gelukkig nog genoeg van zijn, op deze manier "gedwongen" worden om mee te gaan met de meute, anders zijn hun foto's minder gewild voor de vogelbladen.
In het verleden was er een fotograaf van wie 70% van zijn gepubliceerde foto's (het percentage is niet verzonnen) op- of wegvliegende vogels betrof. Ook toen heb ik bij bestuursleden van Dutch Birding er op aangedrongen dit soort foto's toch zo min mogelijk te gebruiken, want als er geen markt voor je product is, pas je je product wel aan de markt aan. Het pleidooi heeft overigens niet geholpen, zijn foto's bleven geplaatst worden.

Mijn punt is dat één keer verstoren (in welke mate dan ook) waarschijnlijk niet zoveel kwaad kan, twee keer ook niet, maar wanneer wel? Ik WEET niet of de vogel (of het nu deze uil of pak'm beet de withalsvliegenvanger is) weg is gegaan door verstoring. Opvallend vind ik het wel dat de vogels na een massale twitch wegzijn. Het argument dat het wilde vogels zijn die kunnen vliegen wanneer ze willen, getuigt als het in dergelijke gevallen steeds weer gebruikt wordt dan ook niet van een open mind...

En ik heb inderdaad wel eens een vogel niet gezien omdat ik het teveel verstoring vond geven. Het heeft toen nog een aantal jaren geduurd voor ik de betreffende soort alsnog kon bijschrijven. Het zij zo, dat is mijn verantwoordelijk die ik op dat moment genomen heb.

Groeten,
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 13, 2008, 09:34:13 am
Citaat
Hoi Steven,

Wat voor misstanden heb jij geconstateerd? Wie maakten zich hieraan schuldig? Wat doet de DBA er aan? Alleen zeggen dat je "zo wel 10 namen kunt noemen" zet niet zo veel zoden aan de dijk. Als er echt zaken zijn misgegaan, hebben we ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik heb het niet gezien. Jij hebt wel overtredingen van de gedragsregels gezien. Wat ga je er mee doen? Is het geen wijsheid om deze mensen even individueel te benaderen (de adrenaline is nu wel gezakt) en ze te confronteren met wat je hebt gezien?
 
De foto's van die mensen zijn al langs gekomen in dit of het andere topic, Peter.

Steven heeft in ieder geval gedaan wat hi er in het veld aan kan doen: mensen erop aanspreken dat ze niet het perceel in moesten lopen/te dichtbij gaan (onafhankelijk van of deze acties iets te maken hebben met het feit dat de vogel gistern niet is gezien).
Lijkt me dat het daarmee moet beginnen. Ik stond ergens helemaal aan de andere kant van de rij waarnemers en heb Stevens acties niet gezien/gehoord, maar heb wel van anderen gehoord dat Steven hier fanatiek in was. Goed!

Ikzelf heb aan de andere kant van de rij op dezelfde manier gemerkt dat mensen heel hard hun best doen zich niks aan te trekken van opmerkingen van medevogelaars. Bij herhaalde opmerkingen om niet van het pad af te gaan gewoon doorgaan en niks zeggen of zeggen: 'daar staan ze toch ook'. Op de vraag waarom ie nu toch in het perceel bleef staan: 'laat me nu eerst maar eens wat foto's maken ik sta hier nu toch'. Het feit dat er zo wordt gereageerd (en ik weet niet de naam) op verzoeken van medevogelaars vind ik misschien nog wel kwalijker dan niet aan regels houden.
Nogmaals, hoewel je niet weet of dit iets te maken heeft met het feit dat de vogel gisteren niet is gezien (ikzelf heb de overtuiging en hoop dat als er een week niemand komt, hij volgende week gewoon weer op z'n plekkie zit)
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 13, 2008, 09:43:38 am
Citaat
- Het lijkt me niet nodig dat alleen zij die aanwezig geweest zijn reageren (n.a.v. reactie van Jan).
Immers: je kunt best je mening geven over hoe het hoort te zijn. Alleen: als je niet aanwezig geweest bent (zoals Marcel H.) dan kun je niet oordelen over hoe het is. Op grond van de reactie van een enkeling constateren dat de vogel per se verstoord is, lijkt me al te pretenteus, zeker als je het gedrag van vogelaars noch van vogel geobserveerd hebt.
En Jan, jij zegt dat het vreemd is dat mensen er niet waren er wel iets van zeggen, terwijl Peter (v. W.) juist zegt dat je, als je kritiek hebt, juist je consequenties moet trekken en niet komen...

Ik bedoel niet dat je geen kritiek mag hebben als je er niet bij was, ik bedoel dat je je bij de feiten moet houden. Ik vind ook dat iedereen op de paden moet blijven, zich rustig moet gedragen enzovoort, en daarvoor maakt het niet uit waar je die dag was om dat ook te vinden. Maar nu wordt er weer een sfeer gecreëerd alsof de twitchers het weer gedaan hebben zonder dat er gekeken wordt hoe de situatie werkelijk was.

Over het aanspreken van fotografen: Steven zegt dat ze niet naar hem luisterden. Ik zou dan hulp inroepen van een wat meer vervaarlijk uitziende vogelaar. Als ik een groepje fotografen aanspreek dat ze terug moeten dan - gek genoeg - doen ze het altijd. Maar ik heb makkelijk praten met mijn twee meter - 100 kilo - kale kop.

En Steven je mag van mij best namen noemen en hulde dat je mensen aansprak op hun gedrag!

Jan
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 13, 2008, 09:52:38 am
Ik heb in een ander topic de opties 'territorium' en 'broedgeval' aangehaald. Leuk om te lezen dat iedereen dat zo graag wil ontkennen en dat het een eigen leven is gaan leiden. Wel begrijpelijk natuurlijk want we willen de vogel graag behandelen als dwaalgast waarvan het aannemelijk is dat hij op een gegeven moment wel zal doorvliegen.

Ik zal het toch maar even toelichten, anders maak ik het jullie te makkelijk. Een vogel die voedsel verzameld, het gebied lijkt te kennen en vaste slaapholen heeft, is niet de dag ervoor in het gebied aangekomen. Bovendien begreep ik dat er meerdere braakballen zijn gevonden; een uil produceert 1-2 braakballen per dag. Conclusie; het is heel goed mogelijk dat het gaat om een territorium (precies zo verwoorde ik het eerder) en stel dat het een mannetje is en hij begint binnenkort met roepen, dan zou het kunnen zijn dat hij een vrouwtje aanttrekt.

Maar wat graag wil men dat hierboven wegmoffelen met opmerkingen in de trant van 'ach ja, vogels vliegen'... Schandalig, dat is dus wat sommige vogelaars over hebben voor hun eigen lijstje.

Bram  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 13, 2008, 10:04:41 am
Citaat
Over het aanspreken van fotografen: Steven zegt dat ze niet naar hem luisterden. Ik zou dan hulp inroepen van een wat meer vervaarlijk uitziende vogelaar. Als ik een groepje fotografen aanspreek dat ze terug moeten dan - gek genoeg - doen ze het altijd. Maar ik heb makkelijk praten met mijn twee meter - 100 kilo - kale kop.

Zo makkelijk gaat het helaas niet altijd Jan. Ik ben ook niet de kleinste vogelaar die je makkelijk over het hoofd ziet (al haal ik die twee meter niet...), maar het gaat vaak volgens het principe "might is right", met andere woorden: je kunt zeggen wat je wilt, de grootste (groep) doet wat hij wil en laat zich dan ook niet door stevige en/of forse collega's wegsturen, ik weet helaas uit ervaring (het zien van een Kleine klapekster was op dat moment voor sommige mensen belangrijker dan broedende Kwartels in een veld) dat het aanspreken of wegsturen soms gewoon niet lukt.

Het collectieve besef zal hoger moeten worden dan het nu op dit moment klaarblijkelijk is.

Overigens is Jan één van de voorbeelden van een hardcore twitcher die zich verantwoordelijk gedraagt bij een twitch en zo ken ik er nog wel een paar, om aan te geven dat het probleem niet bij één groep (twitchers, fotografen etc.) kan worden neergelegd, maar eerder bij individuen ligt.

Groeten, 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 10:08:54 am
Citaat
Ik heb in een ander topic de opties 'territorium' en 'broedgeval' aangehaald. Leuk om te lezen dat iedereen dat zo graag wil ontkennen en dat het een eigen leven is gaan leiden. Wel begrijpelijk natuurlijk want we willen de vogel graag behandelen als dwaalgast waarvan het aannemelijk is dat hij op een gegeven moment wel zal doorvliegen.

Ik zal het toch maar even toelichten, anders maak ik het jullie te makkelijk. Een vogel die voedsel verzameld, het gebied lijkt te kennen en vaste slaapholen heeft, is niet de dag ervoor in het gebied aangekomen. Bovendien begreep ik dat er meerdere braakballen zijn gevonden; een uil produceert 1-2 braakballen per dag. Conclusie; het is heel goed mogelijk dat het gaat om een territorium (precies zo verwoorde ik het eerder) en stel dat het een mannetje is en hij begint binnenkort met roepen, dan zou het kunnen zijn dat hij een vrouwtje aanttrekt.

Maar wat graag wil men dat hierboven wegmoffelen met opmerkingen in de trant van 'ach ja, vogels vliegen'... Schandalig, dat is dus wat sommige vogelaars over hebben voor hun eigen lijstje.
- Ik heb slechts broedgeval uitgesloten (n.a.v. reactie van Marcel H., die spreekt over verstoring van broedgeval).
- Dat de vogel al eerder in het bos zat lijkt me (1) op grond van jouw argumenten (slaapholen, braakballen etc.) inderdaad bewezen en (2) niet meer dan logisch: het is al heel wat dat dit beest zondag gevonden is; in zo'n bos kan het maar zo zijn dat hij er al weken zit.
- Territorium is niet onmogelijk, maar zeker niet noodzakelijk van toepassing. Het gebeurt natuurlijk vaak dat vogels wekenlang op een plaats verblijven zonder daar een territorium te beginnen. Het is pas februari. Weliswaar beginnen uilen vaak vroeg aan territorium, maar februari is ook niet ongewoon voor een dwaalgast.
- De kans dat een enkele uil hier een vrouwtje krijgt is natuurlijk niet groot. Het feit dat er nog maar tweemaal eerder een Dwerguil in NL is waargenomen, maakt de kans wel érg klein dat precies in de tijd dat deze vogel in het Leenderbos zit er een vrouwtje haar vliegkoers richting het Leenderbos heeft verlegd.
- En daarvoor moet het inderdaad eerst nog een mannetje zijn... Het gaat mij er dus om: de kans dat hier een broedgeval van komt is zo minimaal, dat het onzinnig is om daarover te gaan speculeren. De kans dat er elders in NL een paartje Dwerguilen is neergestreken en ongezien aan een nest begint, lijkt me welhaast groter dan dat uit de vogel van het Leenderbos een broedgeval voortkomt. Die vogels zijn dan tenminste nog samen in NL aangekomen, wat de onzekere factor van ontmoeting van twee Dwerguilen in NL niet meer in zich heeft (als je graag verkering wilt met een Nederlands meisje, kun je beter in NL blijven dan met vakantie naar Australie gaan).
- Ik zeg dit alles niet voor mijn eigen lijst: ik ben vogelaar, en nauwelijks twitcher; zeker geen auto-twitcher.
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 13, 2008, 10:21:44 am
Zelfs als het hier niet om een territorium ging (ik zou niet weten wanneer je daar bij een Dwerguil dan wel van zou moeten spreken), dan zou je het - gezien de mogelijkheden, omstandigheden en feiten - op die manier moeten behandelen. Niet met een vooringenomen stelling dat het een dwaalgast is die wel weer door zal vliegen.

Hoe (on-)waarschijnlijk het is dat zo'n uil een partner vindt, tsja!? Ze broeden in Duitsland en Belgie, dacht ik zo.

Er wordt in ieder geval vrijblijvend mee gegokt en voorlopig hoeven we met geen van beide opties nog rekening te houden.

Bram
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Bas vd Burg op februari 13, 2008, 10:31:14 am
Citaat

Over het aanspreken van fotografen: Steven zegt dat ze niet naar hem luisterden. Ik zou dan hulp inroepen van een wat meer vervaarlijk uitziende vogelaar. Als ik een groepje fotografen aanspreek dat ze terug moeten dan - gek genoeg - doen ze het altijd. Maar ik heb makkelijk praten met mijn twee meter - 100 kilo - kale kop.
 
Je kan ook Pieter vd Luijt erbij roepen, dan luisteren de meeste ook wel. Pieter is wel niet zo lang als Jan vd Laan, maar imposant genoeg  B)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 10:35:27 am
Tijd voor het oprichten van TM, TwitchersMarechaussee? :P

(Kandidaten: Jan v.d. L., Pieter v.d. L.; commandant: Bas v.d. B.)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 11:01:11 am
Citaat
Een oproep aan een ieder, inclusief mijzelf. Ik weet dat adrenaline bij een zeldzame soort nog wel eens een slechte raadgever is. Er zijn in het verleden onverkwikkelijke dingen gebeurd. Daardoor wordt er na elke (verdwenen) dwaalgast weer een dergelijke discussie gevoerd. Er zijn mensen die zeldzaamheden "onder de pet" houden (Bargerveen!!). Realiseer je dat dit soort- in mijn ogen betreurenswaardig- gedrag in de hand gewerkt kan worden als wij ons niet aan onze eigen regels houden. Gebruik je gezond verstand. Hou je aan de regels, en laten we hopen dat dergelijke discussies in de toekomst niet meer hoeven voor te komen.

Hoi Peter en anderen.

Het is inherent aan de toenemende belangstelling t.a.v. het twitchen. Vergelijk de situatie nu eens met pakweg 20-25 jaar geleden. Toen stonden er op Texel nog zo'n 30/40 man rustig op een Blauwstaart te wachten. En neem dan de Blauwstaart van vorig jaar waar ook al zo'n ophef over was. De eerste dag waar ik met scoop en al zowat omver werd gelopen. En neem de situatie bij de Kroonboszanger waar toch zo'n kleine driehonderd man op af kwamen. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo'n paniek en chaos meegemaakt als daar. En dan twitch ik al zo'n 25 jaar. Vogelaars die met oogkleppen op een zeer drukke weg overstaken, de brandgangen/achteruitgangen van de bewoners die werden geblokkeerd, wat enkele boze reacties uitlokte en kinderen die letterlijk werden uitgescholden omdat ze op het daar aanwezige speelpleintje te rumoerig aan het spelen waren. Ik deed daar deels net zo hard aan mee en bij mij spoot de adrealine ook door mijn lichaam. Maar het zette mij achteraf wel aan het denken.

Je leest wel eens van die verhalen dat door een toenemende stress en drukte in onze samenleving steeds meer mensen ontspanning of juist een gezonde spanning zoeken en een soort van uitvluchtgedrag vertonen in allerlei hobby's en andere bezigheden. En dat we met z'n allen steeds meer egoistischer gedrag gaan vertonen. De rit naar de Dwerguil heb ik diverse malen op mijn rem moeten trappen omdat een automobilist zich het recht toeeigende om net nog even voor mij zijn of haar auto er tussen te proppen. En dat vertaalt zich ook weer in reacties die al eerder werden opgesomd. Verboden bospaden inlopen, net even stapje verder etc.

Wat kunnen we nu doen om te voorkomen dat dit soort discussies in de toekomst niet meer nodig zijn en dat een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Gedragsregels hanteren en iedereen die zich niet gedraagt er op aan spreken. Wat voor de één toelaatbaar is kan voor een ander ontoelaatbaar gedrag zijn. Waar leg je de grens en dan iemand aanspreken bij wie de hartslag tot 180 is opgelopen en dan vriendelijk vragen of die persoon zich iets meer in bedwang kan houden. Ik merk zelf ook steeds meer het aspect van korte lontjes en dan niet alleen in de situatie van een twitch. Een paar maanden geleden kreeg ik ruzie met een automobilist die mij vervolgens verbaal met een mes bedreigde. Gelukkig bleef ik rustig, kon de situatie onder controle houden en droop de persoon af. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik personen in trainingspakken onder het vogelaarsgilde nog niet ben tegen gekomen ;)

Het is daarom jammer dat juist door dit soort openbare discussies nog meer een negatief beeld ontstaat en er in de toekomst mogelijk meer zeldzame vogels stil gaan worden gehouden. En soort van neerwaartse spiraal die we alleen kunnen stoppen door elke keer zeer gedisciplineerd gedrag te vertonen bij een toekomstige twitch. Maar of dat ooit zover komt: dat durf ik eerlijk gezegd wel te betwijfelen.
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Hans Bossenbroek op februari 13, 2008, 11:14:50 am
Kunnen we niet de expertise inroepen van Britse twitchers. Die hebben volgens mij vaker met dit bijltje gehakt.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: redmar_woudstra op februari 13, 2008, 11:20:34 am
Citaat
Het is daarom jammer dat juist door dit soort openbare discussies nog meer een negatief beeld ontstaat en er in de toekomst mogelijk meer zeldzame vogels stil gaan worden gehouden. En soort van neerwaartse spiraal die we alleen kunnen stoppen door elke keer zeer gedisciplineerd gedrag te vertonen bij een toekomstige twitch. Maar of dat ooit zover komt: dat durf ik eerlijk gezegd wel te betwijfelen.
Tja, zoals ik al zei: ik heb niet het idee dat het de deelnemers aan deze discussie zijn, die zich moeten verontschuldigen.
Ik zou het zelf overigens toejuichen als Steven de namen vooral NIET openbaar maakt (het lijkt mij niet nodig mensen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen), maar het lijkt mij misschien wel zinvol als de namen bij Dutch Birding bekend worden. De dwerguil blijft hoe dan ook een "twitch", of je er nou heen gaat als twitcher, vogelaar of fotograaf, en "twitchen" is het kindje van de DBA. Wellicht is het een idee, dat als deze mensen lid zijn van de DBA, er een brief / mail heen gestuurd kan worden: dit gedrag brengt de DBA (en "twitchers", vogelaars etc) in diskrediet. De goeden moeten toch niet onder de slechte lijden? M.i. ligt hier een verantwoordelijkheid voor de DBA.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjoerd Radstaak op februari 13, 2008, 11:43:35 am
Kan een admin dit en het andere Dwerguil-topic sluiten. Ik heb zo her en der wat reacties gelezen, maar mensen kinderen wat een geblaat en geneuzel. En wat een kansloze reacties ook (daar zal dezen door sommigen ook onder worden gerekend). Ook veel goede reacties (Edwin, Martijn, Peter...complimenten)m maar wat een drukte om misschien wel niks. Dat uiltje is gewoon weg, om wat voor reden dan ook. Dat eindeloze gespeculeer over het al dan niet verjaagd zijn. Lekker boeiend, komen we toch nooit achter. Het zou erg spijtig zijn als dat daadwerkelijk zo is, maar het is nu eenmaal gebeurd. Ja, in de toekomst moeten we dat voorkomen....tuurlijk, en elke keer gebeurt het weer omdat er toch altijd (in wat voor groep dan ook) mensen zijn die zich niet kunnen gedragen omdat ze net even de vogel beter op de foto willen hebben dan die ander of de vogel zonodig bijna moeten kunnen aanraken. Zo iets voorkom je volgens mij ook in de toekomst niet. Of ben ik nu te sceptisch? Nou goed, ik wilde er ook niet meer woorden aan vuil maken. Laten we vooral niet te veel zeiken op elkaar, want ik zal toch niet de enige zijn die denkt: wat een gezeik....Op naar de volgende knaller, die hopelijk niet weer dezelfde discussie op gang zal brengen omdat een vogel toevalligerwijs een dag later ineens weg is! Vogels vliegen namelijk ook uit zichzelf en niet altijd zonder duidelijk aanwijsbare reden. Een vogel kan ontdekt worden en een dag later 'zo maar' weg zijn...even voor de mensen die denken dat DBA-ers, fotografen etc altijd daaraan schuldig zijn. Over en sluiten zou ik zeggen, want dit loopt weer (eens) de spuigaten uit...
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Hans Bossenbroek op februari 13, 2008, 11:48:23 am
Goed zo, Sjoerd :duim:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ben Wielstra op februari 13, 2008, 11:56:30 am
Goed zo? Ik vind het eigenlijk niet echt een zinnige reactie.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 12:00:48 pm
Citaat
Kan een admin dit en het andere Dwerguil-topic sluiten.
(...)
(...)
(...)
Over en sluiten zou ik zeggen, want dit loopt weer (eens) de spuigaten uit...
Beste Sjoerd,

Het is je goed recht om te pleiten voor sluiting van dit topic. Wees dan alleen alsjeblieft wel consequent. Pleiten voor sluiting van topic en vervolgens zelf nog je mening ten beste geven lijkt me niet geheel de juiste weg: geef dan zelf het goede voorbeeld, en beperk je tot die eerste zin...
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjoerd Radstaak op februari 13, 2008, 12:01:30 pm
Citaat
Goed zo? Ik vind het eigenlijk niet echt een zinnige reactie.
Hij is ook niet als zinnig bedoeld....maar vloeit voort uit het (grotendeels) geneuzel en geblaat in dit topic, Ben!  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjoerd Radstaak op februari 13, 2008, 12:02:33 pm
Citaat
Citaat
Kan een admin dit en het andere Dwerguil-topic sluiten.
(...)
(...)
(...)
Over en sluiten zou ik zeggen, want dit loopt weer (eens) de spuigaten uit...
Beste Sjoerd,

Het is je goed recht om te pleiten voor sluiting van dit topic. Wees dan alleen alsjeblieft wel consequent. Pleiten voor sluiting van topic en vervolgens zelf nog je mening ten beste geven lijkt me niet geheel de juiste weg: geef dan zelf het goede voorbeeld, en beperk je tot die eerste zin...
Haha Rinie, ik wilde enigszins aangeven waarom dit topic te sluiten, maar ja...lang van stof hé ;)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 12:05:27 pm
Citaat
Haha Rinie, ik wilde enigszins aangeven waarom dit topic te sluiten, maar ja...lang van stof hé ;)
'enigszins', ja ;).

(En zo zitten we al weer 7 reacties verder... :P)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: TjeerdBurger op februari 13, 2008, 12:10:29 pm
zoals edwin al zegt, massa-twitches kunnen het gevolg hebben als er niet aan de regels wordt gehouden dat er minder zeldzaamheden worden doorgegeven. Erg jammer maar begrijpelijk. We moeten met zn allen ons stinkende best doen om dit te voorkomen. Bij de dwerguil-twitch is dit voor het grootste deel goed gedaan maar blijkbaar zijn er toch duidelijk gevallen van verstoring. Ik zeg niet dat we vogel hebben 'weggepest', hoop van ganser harte dat hij nog terugkeerd, maar dit had n broedgeval kunnen worden. Het was in ieder geval een vogel met een territorium en hij leek al langer in het gebied te verblijven, aan zn gedrag te zien.  


had nog veel meer dingen willen zeggen, ben in het doorlezen van dit topic (wat inmiddels een heel werk is geworden) veel dingen tegengekomen waar ik iets op wou zeggen, maar ik laat het hierbij. Want ook ik vind dat de punten nu wel duidelijk gemaakt zijn.

Twitchen moet wel leuk blijven!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Steven Wytema op februari 13, 2008, 12:12:01 pm
ik vind het misschien wel zinnig, maar niet doordacht.
Die gedragsregels zijn opgesteld om een reden (namelijk omdat we toen ook al zagen dat het de spuigaten uit kon lopen).
Wat ik nog niet heb bespeurd maar wat ongetwijfeld gebeurt is dat men de gaten in die gedragsregels zal proberen te bespeuren, en dat is weer zo typisch Nederlands...(net als 124 rijden ipv 120).
Dus laten we ons nou eens houden aan die gedragsregels.
Citaat
Ja, in de toekomst moeten we dat voorkomen....tuurlijk, en elke keer gebeurt het weer omdat er toch altijd (in wat voor groep dan ook) mensen zijn die zich niet kunnen gedragen omdat ze net even de vogel beter op de foto willen hebben dan die ander of de vogel zonodig bijna moeten kunnen aanraken. Zo iets voorkom je volgens mij ook in de toekomst niet.
Misschien..maar ik vind dat we het in ieder geval moeten proberen.
Ik heb toch wel ff over nagedacht en als een situatie zich nog een keer voordoet ga ik om te beginnen maar eens contact op nemen met een boa.
Als die dr naast staat ben ik benieuwd hoeveel mensen dr nog het bos in lopen.

NB Vaak als het eerste schaap over de dam is....

(PS als ik 10 jaar jonger was geweest had ik me zo boos kunnen maken dat ik fysiek zou kunnen worden..gelukkig kan ik me tegenwoordig inhouden)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: frankvb op februari 13, 2008, 12:25:52 pm
Citaat
Overigens is Jan één van de voorbeelden van een hardcore twitcher die zich verantwoordelijk gedraagt bij een twitch en zo ken ik er nog wel een paar, om aan te geven dat het probleem niet bij één groep (twitchers, fotografen etc.) kan worden neergelegd, maar eerder bij individuen ligt.
Dit vind ik mooi gesproken. In het kader van de discussie lijkt het me aardig om hem wat aan te passen en om te draaien:

"het probleem ligt niet bij individuen, maar bij de (grootte van) de groep"

het is naar mijn idee de massaliteit die voor problemen kan zorgen
een paar mensen die naar een vogel kijken zal minder snel problemen geven dan een enorme groep

en blijkbaar is de groepsdruk groter dan de pressie van een aantal verantwoordelijke individuen (die zeker mijn respect hebben, mensen op hun gedrag aanspreken is vaak niet het leukste klusje), waardoor men makkelijker over de schreef gaat. en als er 1 schaap over de dam is....

of zit ik er totaal naast...

Overigens ben ik zeer blij met deze discussie en met name met het feit dat hij op een nette manier verloopt. want hoe makkelijker de communicatie van dergelijke waarnemingen, hoe groter het aangekaartte probleem
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: redmar_woudstra op februari 13, 2008, 12:45:01 pm
Citaat
Kan een admin dit en het andere Dwerguil-topic sluiten. Ik heb zo her en der wat reacties gelezen, maar mensen kinderen wat een geblaat en geneuzel. En wat een kansloze reacties ook (daar zal dezen door sommigen ook onder worden gerekend). Ook veel goede reacties (Edwin, Martijn, Peter...complimenten)m maar wat een drukte om misschien wel niks. Dat uiltje is gewoon weg, om wat voor reden dan ook. Dat eindeloze gespeculeer over het al dan niet verjaagd zijn. Lekker boeiend, komen we toch nooit achter. Het zou erg spijtig zijn als dat daadwerkelijk zo is, maar het is nu eenmaal gebeurd. Ja, in de toekomst moeten we dat voorkomen....tuurlijk, en elke keer gebeurt het weer omdat er toch altijd (in wat voor groep dan ook) mensen zijn die zich niet kunnen gedragen omdat ze net even de vogel beter op de foto willen hebben dan die ander of de vogel zonodig bijna moeten kunnen aanraken. Zo iets voorkom je volgens mij ook in de toekomst niet. Of ben ik nu te sceptisch? Nou goed, ik wilde er ook niet meer woorden aan vuil maken. Laten we vooral niet te veel zeiken op elkaar, want ik zal toch niet de enige zijn die denkt: wat een gezeik....Op naar de volgende knaller, die hopelijk niet weer dezelfde discussie op gang zal brengen omdat een vogel toevalligerwijs een dag later ineens weg is! Vogels vliegen namelijk ook uit zichzelf en niet altijd zonder duidelijk aanwijsbare reden. Een vogel kan ontdekt worden en een dag later 'zo maar' weg zijn...even voor de mensen die denken dat DBA-ers, fotografen etc altijd daaraan schuldig zijn. Over en sluiten zou ik zeggen, want dit loopt weer (eens) de spuigaten uit...
He Sjoerd,

Misschien dat een aantal fervente twitchers-haters en andere twitchers-critici zich nogal ergeren aan een dergelijke relativering. Je er zo eenvoudig bij neerleggen lijkt mij niet noodzakelijk en niet wenselijk. Dit vind ik toch neigen naar je hoofd weg draaien voor bepaalde belangrijke zaken, die helaas zijn gaan horen bij de (mega)twitches. Als je ziek wordt van deze discussies, ga ze vooral niet lezen, meng je er niet in en vind de volgende Dwerguil!  ;) Het scheelt je een hoop frustratie denk ik en wellicht levert je het nog een goede soort op.

EDIT: mijn reactie op Spambird ook maar even verwijderd.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 13, 2008, 12:51:29 pm
Citaat
Het meervoud van 'fotograaf' is 'fotografen'. Als ík geconfronteerd word met 100+ analfabeten, loop ik ook zo hard en zo ver weg als ik maar kan.

Citaat
Bovendien als de vogel wel terug keert op de plek om bijvoorbeeld te broeden, laten jullie hem dan wel met rust? of gaan we er dan weer massaal voor zijn neus staan?

Alsof ook maar 1 van die verachtelijke twitchers nog geïnteresseerd zou zijn, eenmaal de vogel op de jaarlijst staat. Wishfull thinking!
Ah een trol!

En ook nog een zonder naam!

 :grin:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 13, 2008, 12:57:32 pm
Citaat
Ah een trol!

En ook nog een zonder naam!

En het erge is dat dit nog niet eens de domste reactie van vandaag was....

(Maar inderdaad, trollen is een beetje kinderachtig en hoort niet op dit forum thuis, misschien dat FOK! iets voor je is?)

Groeten,
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 13, 2008, 13:04:54 pm
Citaat
Kan een admin dit en het andere Dwerguil-topic sluiten. Ik heb zo her en der wat reacties gelezen, maar mensen kinderen wat een geblaat en geneuzel. En wat een kansloze reacties ook (daar zal dezen door sommigen ook onder worden gerekend). Ook veel goede reacties (Edwin, Martijn, Peter...complimenten)m maar wat een drukte om misschien wel niks. Dat uiltje is gewoon weg, om wat voor reden dan ook. Dat eindeloze gespeculeer over het al dan niet verjaagd zijn. Lekker boeiend, komen we toch nooit achter. Het zou erg spijtig zijn als dat daadwerkelijk zo is, maar het is nu eenmaal gebeurd. Ja, in de toekomst moeten we dat voorkomen....tuurlijk, en elke keer gebeurt het weer omdat er toch altijd (in wat voor groep dan ook) mensen zijn die zich niet kunnen gedragen omdat ze net even de vogel beter op de foto willen hebben dan die ander of de vogel zonodig bijna moeten kunnen aanraken. Zo iets voorkom je volgens mij ook in de toekomst niet. Of ben ik nu te sceptisch? Nou goed, ik wilde er ook niet meer woorden aan vuil maken. Laten we vooral niet te veel zeiken op elkaar, want ik zal toch niet de enige zijn die denkt: wat een gezeik....Op naar de volgende knaller, die hopelijk niet weer dezelfde discussie op gang zal brengen omdat een vogel toevalligerwijs een dag later ineens weg is! Vogels vliegen namelijk ook uit zichzelf en niet altijd zonder duidelijk aanwijsbare reden. Een vogel kan ontdekt worden en een dag later 'zo maar' weg zijn...even voor de mensen die denken dat DBA-ers, fotografen etc altijd daaraan schuldig zijn. Over en sluiten zou ik zeggen, want dit loopt weer (eens) de spuigaten uit...
Totaal geen reden om het topic te sluiten - dit is iets wat veel mensen bezig houdt, niemand scheldt elkaar verrot (heb alleen spambird verwijderd, hoewel ie in een aantal reacties terugkomt) en zelfs Steven wordt niet fysiek  ;).

Overigens zouden jullie (jij en collega's) als vogellijnbeheerders een topic als dit volgens mij juist met grote interesse moeten volgen en kijken of je hier en daar wat ideeen kunt opdoen of prikkelende vragen kunt stellen. Als er in vogelend Nederland namelijk mensen zijn die meer dan gemiddelde invloed op het verloop van twitches hebben, dan is dat de vogellijnbeheerder (samen met wat anderen). Zelfs al wordt de vogellijn tegenwoordig minder gebeld. Ook in het verleden heeft de vogellijn regelmatig een regulerende rol kunnen spelen.

(en dit is zeker niet bedoelt als kritiek op jullie bijdage de afgelopen dagen - prima routebeschrijving etc, maar wel als suggestie voor de toekomst)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: frankw op februari 13, 2008, 13:09:53 pm
Citaat
Citaat
Het meervoud van 'fotograaf' is 'fotografen'. Als ík geconfronteerd word met 100+ analfabeten, loop ik ook zo hard en zo ver weg als ik maar kan.

Citaat
Bovendien als de vogel wel terug keert op de plek om bijvoorbeeld te broeden, laten jullie hem dan wel met rust? of gaan we er dan weer massaal voor zijn neus staan?

Alsof ook maar 1 van die verachtelijke twitchers nog geïnteresseerd zou zijn, eenmaal de vogel op de jaarlijst staat. Wishfull thinking!
Ah een trol!

En ook nog een zonder naam!

 :grin:
mooi is dat altijd ja, lekker anoniem schreeuwen op het internet B)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 13, 2008, 13:27:01 pm
Citaat
Overigens zouden jullie (jij en collega's) als vogellijnbeheerders een topic als dit volgens mij juist met grote interesse moeten volgen en kijken of je hier en daar wat ideeen kunt opdoen of prikkelende vragen kunt stellen.

Johan,

strak gezegd!
Zeker gezien het feit dat er soms stemmen opgaan om de vogellijnbeheerder(s) een eventuele rij te laten managen die bij een soort ontstaat als er volgens engels model gewerkt gaat worden....


Groeten,
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Sjoerd Radstaak op februari 13, 2008, 13:35:34 pm
Citaat
He Sjoerd,

Misschien dat een aantal fervente twitchers-haters en andere twitchers-critici zich nogal ergeren aan een dergelijke relativering. Je er zo eenvoudig bij neerleggen lijkt mij niet noodzakelijk en niet wenselijk. Dit vind ik toch neigen naar je hoofd weg draaien voor bepaalde belangrijke zaken, die helaas zijn gaan horen bij de (mega)twitches. Als je ziek wordt van deze discussies, ga ze vooral niet lezen, meng je er niet in en vind de volgende Dwerguil!  ;) Het scheelt je een hoop frustratie denk ik en wellicht levert je het nog een goede soort op.
Hoi Redmar e.a,

Tuurlijk heb je gelijk als je zegt dat mijn 'relativering' (of hoe je het noemen wilt) wat cru overkomt en meer pleit in het voordeel van wat men dan noemt soortenjagers. En natuurlijk is een goed verloop bij de massatwitches van tegenwoordig belangrijk (maar ik ben er sceptisch over), alleen uit de hele discussie komt zo bijzonder weinig (vernieuwends) naar voren. Zoals gezegd: geblaat, geneuzel, gelul...kom op, dat moet je toch ook wel zien. Het gros van de reactie's is gebaseerd op pure speculatie, hokjesdenken, wishfull thinking....whatever. En zoals gezegd: we komen er nooit achter...

@ Johan: ik heb zoveel zinvollers te doen  (al lijkt het er even niet op gezien mijn rel. snelle reageren) dan het volgen van een grotendeels kansloze discussie...studeren, sporten, vogels kijken etc. Klinkt erg cru en ik vind eigenlijk ook wel dat je gelijk hebt, maar ik heb echt geen zin om om de zoveel uur (als je even een avondje weg bent) weer 3-4 pagina's met grotendeels onzin door te spitten. Goede, vernieuwende ideeën komen hopelijk alsnog via de DBA alsnog bij ons (vbh's) terecht.

   
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 13, 2008, 13:44:14 pm
Citaat
Citaat
He Sjoerd,

Misschien dat een aantal fervente twitchers-haters en andere twitchers-critici zich nogal ergeren aan een dergelijke relativering. Je er zo eenvoudig bij neerleggen lijkt mij niet noodzakelijk en niet wenselijk. Dit vind ik toch neigen naar je hoofd weg draaien voor bepaalde belangrijke zaken, die helaas zijn gaan horen bij de (mega)twitches. Als je ziek wordt van deze discussies, ga ze vooral niet lezen, meng je er niet in en vind de volgende Dwerguil!  ;) Het scheelt je een hoop frustratie denk ik en wellicht levert je het nog een goede soort op.
Hoi Redmar e.a,

Tuurlijk heb je gelijk als je zegt dat mijn 'relativering' (of hoe je het noemen wilt) wat cru overkomt en meer pleit in het voordeel van wat men dan noemt soortenjagers. En natuurlijk is een goed verloop bij de massatwitches van tegenwoordig belangrijk (maar ik ben er sceptisch over), alleen uit de hele discussie komt zo bijzonder weinig (vernieuwends) naar voren. Zoals gezegd: geblaat, geneuzel, gelul...kom op, dat moet je toch ook wel zien. Het gros van de reactie's is gebaseerd op pure speculatie, hokjesdenken, wishfull thinking....whatever. En zoals gezegd: we komen er nooit achter...

@ Johan: ik heb zoveel zinvollers te doen  (al lijkt het er even niet op gezien mijn rel. snelle reageren) dan het volgen van een grotendeels kansloze discussie...studeren, sporten, vogels kijken etc. Klinkt erg cru en ik vind eigenlijk ook wel dat je gelijk hebt, maar ik heb echt geen zin om om de zoveel uur (als je even een avondje weg bent) weer 3-4 pagina's met grotendeels onzin door te spitten. Goede, vernieuwende ideeën komen hopelijk alsnog via de DBA alsnog bij ons (vbh's) terecht.
Hey Sjoerd,

Ik ken inmiddels jouw soms lekker pittige en prikkelende wijze van reageren, maar misschien is het, als mede vogellijnbeheerder, minder handig om opvattingen waar jij je niet in kunt vinden af te doen met termen als geblaat, geneneuzel, gelul, pure speculatie, hokjesdenken, wishfull thinking....whatever.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Dorine op februari 13, 2008, 13:53:00 pm

Het lijkt me om op dit moment veel leuker de grote groep kijkers te volgen
ipv de zeldzame uil.
De Leenderbossen liggen voor mij niet zo ver weg ..... ;)


groetjes Dorine
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Gert Veurink op februari 13, 2008, 13:55:16 pm
Ik heb eigenlijk zin om ook heel veel zinloos verbaal geweld toe te passen. Ik ben het voor een groot deel met Sjoerd eens. Toch vin ik dat een trieste constatering dat we kennelijk als vogelliefhebbers onder elkaar niet in staat zijn om hier iets constructiefs mee te doen...
Volgens mij kunnen we daar best een poging toe wagen.

- Laten we eerst ophouden over de reden waarom de uil weg is, die weten we namelijk geen van allen
- Vervolgens is het misschien mogelijk om nog eens te hebben over de dingen waarover we het eens zijn. Zijn we het erover eens dat flitsen en tapen niet wenselijk is?
- Ten slotte zouden we dan een 'gedragscode' wat vaker moeten lezen of op moeten beroepen, zodat dat in het veld ook een geldige omgangsvorm wordt.

Dit is waarschijnlijk al te veel gevraagd, maar als dat niet gaat lukken is dit volgens mij inderdaad een kansloze discussie.
Ik vind echter wel dat wij allemaal, maar met name vbh's en admins een taak hebben hierin. Het lijkt me goed wanneer op de vogellijn of op de sites dingen worden geroepen als:
"blijf op de paden, denk om de kwetsbaarheid van het gebied, niet flitsen, niet
tapen" etc.
Moralistisch? misschien, maar dat toch liever dan cynisch
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 13, 2008, 14:00:24 pm
Mag ik het eens in dit licht zetten? ‘Tragedy of the commons’, een theorie uit de milieukunde. Een hedendaags voorbeeld daarvan is visvangst; in feite is vis voor iedereen beschikbaar (common) en velen proberen daar dan ook de kost mee te verdienen. Dat heeft als gevolg dat vis steeds schaarser wordt, de prijzen gaan omhoog en meer vissers proberen daarvan te profiteren. Uiteindelijk wordt de concurrentie moordend; steeds minder vis en steeds grotere investeringen om dat kleine beetje nog te voorschijn te halen (vandaar het steeds groter wordende vermogen van vissersschepen). Die investeringen nopen echter wel weer tot terugverdienen, grotere inspanningen en uiteindelijk is de vis op.

Naar analogie van de zeldzame vogel is het onduidelijk wie de autoriteit is op het gebied van visvangst, is die autoriteit aanvankelijk terughoudend in het stelen van maatregelen, zijn die maatregelen uiteindelijk onvoldoende om het tij te keren (zie uitgestorven Kabeljauwpopulaties in Canadese wateren), gaat iedereen steeds een stapje verder als iemand hem is voorgegaan en worden kritische geluiden tegengesproken en genegeerd. Bekende reacties zijn dan natuurlijk ‘ik ben niet de enige, hij heeft ook schuld’ en ‘het is helemaal niet zo erg als ze zeggen, wie heeft er nou verstand van’.

De ‘vis is op’ staat in dit geval natuurlijk gelijk aan ‘de vogel is weg’. Geen rampen van dezelfde omvang, maar nu ook niet iets om te bagatelliseren. In ieder geval niet naar mijn mening. Voor wat betreft de vraag of de vogel nu wel of niet is weggevlogen doordat er te veel vogelaars/fotografen waren; niemand weet het zeker, maar ik denk dat je het risico zoveel mogelijk zo moeten vermijden/beperken.
 
Excuus voor deze lezing, maar ik denk dat het nuttig is om vragen op basis hiervan te formuleren. Bij wijze van voorzet:

Bestaat er een autoriteit die dit soort twitches in goede banen kan leiden, die de ‘vissers’ kan leiden, die desnoods per twitch maatregelen kan nemen om dat doel te bereiken en die mensen kan aanspreken als zij zich niet naar dat doel gedragen?

Bram

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Rinie van Reenen op februari 13, 2008, 14:06:17 pm
Citaat
Bestaat er een autoriteit die dit soort twitches in goede banen kan leiden, die de ‘vissers’ kan leiden, die desnoods per twitch maatregelen kan nemen om dat doel te bereiken en die mensen kan aanspreken als zij zich niet naar dat doel gedragen?
1. Er is natuurlijk geen twitchers-instantie met wettelijk gezag.
2. Boa's hebben wel gezag, maar zijn natuurlijk niet van zins om als reguleerder op te gaan treden. Tenzij hun terrein gevaar loopt.
3. Je zou de AID in kunnen schakelen.
4. Er zijn natuurlijk wel instanties wiens woord bovengemiddeld zwaar telt (DBA; misschien onderhand waarneming.nl? ;)), maar die kunnen hooguit adviseren.

Dus toch: tijd voor een TM: TwitchersMarechaussee.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 14:24:31 pm
Citaat
Dus toch: tijd voor een TM: TwitchersMarechaussee.

Doet mij denken aan de DBA-weken op Texel eind jaren tachtig. Toen liep er ook een soort TwitchersMarechaussee-mannetje rond die al weken van te voren wist dat die verfoeilijke twitchers weer naar het eiland kwamen. Oh wee, als je je letterlijk één stap buiten de paden bij de tuintjes begaf. Dan werd je onherroepelijk op de bon geslingerd. Ik heb dat ook mogen ervaren, maar nooit de bon thuis gekregen B)
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Bas vd Burg op februari 13, 2008, 14:31:22 pm
TwitchersMarechaussee, leuk woord voor galgje.................

Maar goed, ik meen ergens in dit topic (of het andere topic over Dwerguil) ergens gelezen te hebben dat de terreinbeheerder in eerste instantie eigenlijk niet wou gaan kijken omdat "men" huiverig was om wat ze zouden aantreffen; het "gedrag" van de twitchers was al vooruit gesneld. Echter, de terreinbeheerder is wel gaan kijken en vond dat het allemaal op zich goed ging.

Ik denk als iedereen de gedragsregels op de DBA-site en op waarneming.nl doorleest en zich er ook aan houden we een aardig eind op weg zijn. En als dan de vogellijnbeheerders/admins van waarneming.nl ook nog eens de mensen op het hart drukt zich te houden aan de regels, wat moet/wil/kan je dan nog meer?

Bij een hoop twitches gebeurd wel wat, wat niet door de beugel kan. Zomaar wat voorbeeldjes:
- de massahysterie bij de Blauwstaart waarbij mensen ondersteboven werden gelopen en het befaamde "gat-in-hek-incident",
- het ongevraagd betreden van het erf van de manege op het moment dat de Kroonboszanger naar de overkant van de weg was gevlogen, terwijl de eigenaar bij lokalen bekend staat om zijn agressie,
- het plattrappen van het duindoornperceel in het verboden gebied van  duingebied Meijendel waar in 1990/1991 een Bruine Boszanger zat (die vanaf het pad ook goed was te zien),
- het gedoe rondom het betreden van de tuin waar de Humes' Bladkoning zich bevond in Oosterbeek,

Er zijn ook goede dingen gebeurd in mijn optiek, waar iedereen zich voorbeeldig gedroeg:
- de excursie naar de Grijze Wouw in het Amsterdamse Veld
- de excursie naar de steltstrandloper in de Blauwe Kamer

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel voorbeelden te noemen waar het goed en slecht is gegaan.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 13, 2008, 14:54:47 pm
Citaat
Er zijn ook goede dingen gebeurd in mijn optiek, waar iedereen zich voorbeeldig gedroeg:
- de excursie naar de Grijze Wouw in het Amsterdamse Veld
- de excursie naar de steltstrandloper in de Blauwe Kamer

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel voorbeelden te noemen waar het goed en slecht is gegaan.
Helemaal mee eens, ik denk ook aan excursies voor mindere goden, zoals:
- vorig jaar de excursie in Kwintsheul naar een Nachtzwaluw in een achtertuin
- lang geleden een excursie in de Biesbosch naar de eerste twitchbare Cetti's zanger sinds jaren (kunnen we ons nu niet meer voorstellen).
- ook bij libellen gebeuren dergelijke dingen: excursies naar zeldzame soorten (soms in afgesloten gebieden), zoals sierlijke witsnuitlibel (waarbij ik mezelf ook net helemaal volgens de regels heb gedragen, maar vervolgens wel de excursie heb helpen organiseren  :huh:  -  ben dus ook niet roomser dan de paus), Oostelijke witsnuitlibel en Donkere waterjuffer.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Gert Veurink op februari 13, 2008, 15:05:50 pm
Citaat
Helemaal mee eens, ik denk ook aan excursies voor mindere goden, zoals:
(...)  sierlijke witsnuitlibel, Oostelijke witsnuitlibel en Donkere waterjuffer.

 
?
Ik hoop toch wel Johan dat dat derde streepje niet meer onder de mindere goden valt maar dat je samengevat bedoelde te zeggen "bij mindere goden en ook bij libellen"...  ;)

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 13, 2008, 15:32:19 pm
Citaat
Citaat
Helemaal mee eens, ik denk ook aan excursies voor mindere goden, zoals:
(...)  sierlijke witsnuitlibel, Oostelijke witsnuitlibel en Donkere waterjuffer.

 
?
Ik hoop toch wel Johan dat dat derde streepje niet meer onder de mindere goden valt maar dat je samengevat bedoelde te zeggen "bij mindere goden en ook bij libellen"...  ;)
euh.... ja! Dat bedoelde ik1 :huh:  ;)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Weia op februari 13, 2008, 18:08:21 pm
Het is juist uitstekend als dit soort discussies telkens weer gevoerd worden. Er is nu eenmaal voortdurend instroom van nieuwelingen die naar zeldzaamheden gaan kijken (door ondermeer waarneming.nl) en ik vermoed dat een deel van de nieuwelingen geen benul heeft van het feit dat er gedragsregels op de dba-site, deze site en bij birdpix staan. Dus zo'n discussie is het tegendeel van 'kansloos'.

De vogel is weg en het zou kunnen dat er een procentje verstoring bij meegeholpen heeft. Stel dat het 3% is en stel dat dit het gemiddelde bij alle twitches is, dan wordt 1 op de 30 megatwitches voor de laatkomers verpest door de eerderen. Maar zo houden?

Als bij een twitch 100% van de aanwezigen 100% van de tijd op de paden blijft krijgt twitchen een heel goede naam, leidt dat tot meer aandacht voor vogels enzovoort. Het is echter geen 100%, ook deze keer niet. Misschien is het 90 of 95 of 99, maar het zóu 100 kunnen zijn. Of omgekeerd: de slechte klank die twitchen soms heeft komt door de missende 10%, 5% of 1%. Gezamenlijk eraan werken dat dat 0% wordt. Lijkt me.

Naast de eventuele verstoring van het uiltje heeft ook het bos heel wat meegemaakt aan benzinedampen en padverslemping. Als ik de haast hitsige berichten mag geloven over hoe je bij het uiltje kon komen, dan is het afschuwelijk om 1, 2 of 3 kilometer te moeten lopen. Dus er kan nog bij: als 100% van de twitchers met het openbaar vervoer gaat krijgt twitchen helemaal een zeer goede naam.

Laatste losse opmerking: ik ben libellen-admin maar als ik over vogels wat opmerk weet waarneming.nl niet dat ik dan 'uit functie' ben en komt toch dat bordje 'admin' bij mijn berichtje te staan...

(PS voor Edwin: ik was een paar keer bij de sibtjif van De Bilt in trainingspak. Oei!)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 13, 2008, 18:42:27 pm
Citaat


Dus toch: tijd voor een TM: TwitchersMarechaussee.
Ik stel voor dat we bij de volgende massatwitch gaan collecteren voor de aanschaf van stroomstootwapens en pepperspray. Alleen mannen (m/v) van meer dan 2 meter, met kaalgeschoren hoofd en van onberispelijk gedrag mogen solliciteren!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 18:48:15 pm
Citaat
PS voor Edwin: ik was een paar keer bij de sibtjif van De Bilt in trainingspak. Oei!)

Oeps, dan heb ik hopelijk geen ruzie met je vader gehad :lol:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Tim de Boer op februari 13, 2008, 18:49:51 pm
Citaat
Dus er kan nog bij: als 100% van de twitchers met het openbaar vervoer gaat krijgt twitchen helemaal een zeer goede naam.

 
Zou erg gezellig zijn! kom zelden vogelaars tegen als ik met de trein kom en dan zijn er op de twitch zelf ineens heel veel :D
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 13, 2008, 18:50:53 pm
Citaat
Citaat


Dus toch: tijd voor een TM: TwitchersMarechaussee.
Ik stel voor dat we bij de volgende massatwitch gaan collecteren voor de aanschaf van stroomstootwapens en pepperspray. Alleen mannen (m/v) van meer dan 2 meter, met kaalgeschoren hoofd en van onberispelijk gedrag mogen solliciteren!
Ik ben meer voor de Ghandi / Martin Luther King aanpak. Ik ga dus de volgende keer voor de fotografen liggen!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 18:54:12 pm
Citaat
Ik stel voor dat we bij de volgende massatwitch gaan collecteren voor de aanschaf van stroomstootwapens en pepperspray. Alleen mannen (m/v) van meer dan 2 meter, met kaalgeschoren hoofd en van onberispelijk gedrag mogen solliciteren!

Nou, dan kom ik al aardig in de buurt. In ieder geval zo goed als een een kale kop, 1.85 en redelijk zwaar gebouwd. Geen strafblad en heb alleen geen ervaring als uitsmijter :D Ik neem aan dat de bijhorende attributen door de DB worden gesponserd :)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Weia op februari 13, 2008, 18:57:12 pm
Citaat
Nou, dan kom ik al aardig in de buurt. In ieder geval zo goed als een een kale kop, 1.85 en redelijk zwaar gebouwd. Geen strafblad en heb alleen geen ervaring als uitsmijter :D Ik neem aan dat de bijhorende attributen door de DB worden gesponserd :)
Dan krijg jij ook een traningspak! (Mijn pa is al heel lang dood hoor. En sloop altijd net zo lang richting vogel tot ie opvloog...)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 18:58:54 pm
Citaat
Citaat
Nou, dan kom ik al aardig in de buurt. In ieder geval zo goed als een een kale kop, 1.85 en redelijk zwaar gebouwd. Geen strafblad en heb alleen geen ervaring als uitsmijter :D Ik neem aan dat de bijhorende attributen door de DB worden gesponserd :)
Dan krijg jij ook een traningspak! (Mijn pa is al heel lang dood hoor.)
Oke, mijn oprechte excuses. Dat kon ik natuurlijk niet weten en als je er prijs op stelt dan zal ik mijn reactie onmiddelijk verwijderen.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: ArjenDrost op februari 13, 2008, 19:00:30 pm
Citaat
Citaat


Dus toch: tijd voor een TM: TwitchersMarechaussee.
Ik stel voor dat we bij de volgende massatwitch gaan collecteren voor de aanschaf van stroomstootwapens en pepperspray. Alleen mannen (m/v) van meer dan 2 meter, met kaalgeschoren hoofd en van onberispelijk gedrag mogen solliciteren!
Ha, dan hoef ik alleen m'n kop nog kaal te scheren (al gebeurt dat vanzelf ook al wel). 2m red ik wel, en kan ook wel een verklaring van goed gedrag overleggen :-)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 19:27:10 pm
Is dit beestje nu wel of niet schuw.

http://www.grasduinen.nl/nieuws/nieuws.asp?id=1513 (http://www.grasduinen.nl/nieuws/nieuws.asp?id=1513)

En de eerste filmpjes.

http://www.xrobot.com/list.php?q=dwerguil (http://www.xrobot.com/list.php?q=dwerguil)

EDIT: Op dit filmpje lijkt de vogel zich ook niets van het flitsen zich maar iets aan te trekken.

http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dw...-Pygmy-Owl.html (http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dwerguil-Pygmy-Owl.html)

Dit ziet er toch redelijk gedisciplineerd uit.

http://www.pbase.com/image/92873675 (http://www.pbase.com/image/92873675)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 13, 2008, 19:36:45 pm
Citaat
Nou, dan kom ik al aardig in de buurt. In ieder geval zo goed als een een kale kop, 1.85 en redelijk zwaar gebouwd. Geen strafblad en heb alleen geen ervaring als uitsmijter

Mmm, ik wás vroeger uitsmijter en mis dat eigenlijk helemaal niet.
Jan, ik kom naast je liggen OK?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 13, 2008, 19:40:54 pm
Citaat
Mmm, ik wás vroeger uitsmijter en mis dat eigenlijk helemaal niet.

Dan kun je in ieder geval mij de kneepjes van het vak nog bijleren.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jankees op februari 13, 2008, 20:37:00 pm
Ben het met Pieter eens. Prima betoog.

Ik ben een uurtje wezen kijken/ fotograferen en heb geen wangedrag gezien. Ik vind het overigens jammer dat menig bezoeker hier al een conclusie heeft getrokken en de vogelaars/vogelfotografen veroordeeld.

Er is ook zoiets als sociale controle. Als ik iets doe wat storend is, word
ik door een andere vogelaar hierop gewezen en andersom doe ik dat ook. Dit werkte prima bij de velduilen in België (prima sfeer) waar de mensen af en toe verzocht werden minder hard te praten.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Jaap Dijkhuizen op februari 13, 2008, 21:01:49 pm
Citaat
Mmm, ik wás vroeger uitsmijter en mis dat eigenlijk helemaal niet.
Jan, ik kom naast je liggen OK?

Doet me denken aan die nacht voordat we de Roodoogvireo op Vlieland zagen, Pieter! Samen in een klein tentje, zonder matrasje, op de keiharde grond en in boven ons constant onweer op camping de Lange Paal! Maar die Roodoog was super!!!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 13, 2008, 21:25:06 pm
Citaat
Is dit beestje nu wel of niet schuw.

http://www.grasduinen.nl/nieuws/nieuws.asp?id=1513 (http://www.grasduinen.nl/nieuws/nieuws.asp?id=1513)
Ja, dan kriebelt het bij mij weer om te zeggen dat je dat daar niet van kan aflezen; als je een Kievietskuiken na het ringen weer de wei in laat, begint deze meteen te foerageren. Dat is oversprongsgedrag, ziet er heel ontspannen uit, maar dat is het niet.

In ieder geval komen we blijkbaar niet uit de vraag of het nu wel of niet te ver is gegaan/tot verstoring heeft geleidt. Wat mij betreft (en alleen op basis van hetgeen ik heb gelezen) is het duidelijk, maar daar doen we in dit verband niets mee.

Jammer,

Bram  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Thijs Fijen op februari 13, 2008, 22:16:26 pm
Citaat
EDIT: Op dit filmpje lijkt de vogel zich ook niets van het flitsen zich maar iets aan te trekken.

http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dw...-Pygmy-Owl.html (http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dwerguil-Pygmy-Owl.html)
Hier stond ik naast degene die dit filmpje had gemaakt. Had toen niet eens door dat er geflitst werd, maar ik doelde eigenlijk op iets later.

Op een gegeven moment in het filmpje poetst de vogel zich, een geratel van camera's en de uil kijkt wel direct naar beneden om het allemaal te controleren.

Dus later was het erger, toen maakte ie echt een schrikbeweging!
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 14, 2008, 00:10:32 am
Citaat
Doet me denken aan die nacht voordat we de Roodoogvireo op Vlieland zagen, Pieter! Samen in een klein tentje, zonder matrasje, op de keiharde grond en in boven ons constant onweer op camping de Lange Paal! Maar die Roodoog was super!!!


Ja, dat waren nog eens twitches, tussen twee nachtdiensten in, een Don Quichot actie van formaat, enorme hoosbuien, lekkende tent, stevig onweer, maar bovenal een knaller van een Roodoogvireo, nog voor de hele meute met de boot op het eiland aankwam...

Ook als ik in de toekomst naast Jan lig, zal mijn hart altijd bij jou zijn Jaap :grin:

Groeten,
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvantoor op februari 14, 2008, 07:25:41 am
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: vastenhouw op februari 14, 2008, 08:00:54 am
Bij dit filmpje kun je toch duidelijk zien dat het beest verstoord is:

http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dw...-Pygmy-Owl.html (http://www.xrobot.com/video/UOY4A3oYLvc/Dw...-Pygmy-Owl.html)


Het zit nerveus rond te kijken en vertoond constant oversprong-poets-gedrag.

Ook wordt er constant geflitst.

Dit is toch wel een duidelijke aanwijzing dat er maandag door sommige mensen niet zo netjes is gevogeld.

Of dit ook de reden is wat de vogel dinsdag weg was weet ik niet, maar met dit filmpje wordt het wel steeds waarschijnlijker.


Tijd inderdaad om de vogel-etiquette tips van de DBA weer eens onder de aandacht te brengen:

http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html (http://www.dutchbirding.nl/website/regels.html)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jvdlaan op februari 14, 2008, 08:19:27 am
Citaat
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!
Hallo, wel even bij de feiten houden. Zo kijken namelijk alle Dwerguilen, met grote ogen. Zo was de vogel ook in de ochtend toen de vogel de vogelaars nog niet eens had gezien!

Dus weer zo'n snelle conclusie, of cherry-picking noemen we dat.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 14, 2008, 08:21:01 am
Citaat
Citaat
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!
Hallo, wel even bij de feiten houden. Zo kijken namelijk alle Dwerguilen, met grote ogen. Zo was de vogel ook in de ochtend toen de vogel de vogelaars nog niet eens had gezien!

Dus weer zo'n snelle conclusie, of cherry-picking noemen we dat.
Precies,

Ik was pas bij mijn huisarts. Die zei ook: goh, wat kijk jij angstig je ogen :(  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jankees op februari 14, 2008, 08:22:00 am
Citaat
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!

 
Je kunt toch niet aan de ogen zien of de vogel angst heeft!!!  Ik heb ooit eerder een discussie gehad met iemand over dit onderwerp. Flauwekul.

Ik geloof meteen dat de vogel gestoord zou kunnen zijn door het flitsen en het geluid maar ga niet dit soort dingen vertellen.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Edwin Russer op februari 14, 2008, 08:27:27 am
Citaat
Het zit nerveus rond te kijken en vertoond constant oversprong-poets-gedrag.

Dit moet jij toch eens nader verklaren :mellow: Ik kan niet in de hersentjes van een Dwerguil kijken.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 14, 2008, 08:36:57 am
Citaat
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!
Knap dat jij de blik in de ogen van een uil kunt interpreteren. Ik zal het eens proberen te doen met enige achtergrondinformatie.

Ik heb (zoals eerder gezegd) een uil gezien die het grootste deel van de twee en een half uur dat ik hem observeerde gedrag heeft vertoond dat in Uilen van Europa wordt omschreven als roesten en comfortgedrag. Toen de vogel (overigens zonder aanleiding) van de Larix waar hij invloog naar een kaal loofboompje vloog, (moment van de meeste filmopnamen) was hij meer alert. Op dat moment stonden de meeste vogelaars ook erg dichtbij. Hij had zeker enige belangstelling voor wat er om hem heen gebeurde, maar van vluchten was geen sprake. Dit terwijl Uilen van Europa letterlijk een hoge alertheid om de vluchten bij Dwerguilen op de roestplaats signaleert. Ik blijf dus denken dat het met verstoring meeviel.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: vastenhouw op februari 14, 2008, 08:37:43 am
Citaat
Citaat
Het zit nerveus rond te kijken en vertoond constant oversprong-poets-gedrag.

Dit moet jij toch eens nader verklaren :mellow: Ik kan niet in de hersentjes van een Dwerguil kijken.
Ha Edwin,

Ik kan ook niet in hersentjes kijken. Wie wel?

Maar ik kan wel naar een filmpje kijken. Over overspronggedrag zijn vast wel artikelen te vinden op internet.

Even zoeken dus...
 :duim:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: RWester op februari 14, 2008, 08:38:37 am
Hoi Bart,

Ik heb de vogel maandag ook gezien. Zelfs toen de vogel op grote afstand in het bos zat vertoonde het het gedrag als op het filmpje.

Ondertussen zit de uil zich wel (rustig) te poetsen op het filmpje. Doe je ook niet als je niet lekker zit lijkt me.  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 08:42:30 am
Even wat feiten:

De uil heeft een lengte van 16-19 cm, even groot als de lengte richting van een A5-velletje

Groote van het territorium kan 2-3 soms 4 km2 zijn

Leenderbos is: 2309 ha

aan de noordkant grenzen de volgende gebieden eraan:
Valkenhorst en Heezerheide: 525 ha
Groote heide: 510 ha
Gemeentebossen Heeze: 171 ha

aan de zuidkant grenst er aan:
Opperbos: 114 ha
Malpiebeemden: 122 ha
Plateaux-hageven: 500 ha

En nog veel meer kleine gebiedjes en ligt de Strabrechtse heide aan de andere kant van Heeze met z'n 1500 ha.

Bij elkaar zijn de grote gebieden (excl. strabrechtse heide) die ik noem goed voor bij elkaar: 4251 ha

Dat is dus genoeg voor een territorium. Ga maar eens in al die gebieden een A5-velletje zoeken. Dat is zoiets als een speld zoeken in een hooiberg. Vooral als je er regelmatig komt weet je dat de gebieden ongelofelijk groot zijn, als je iets kleins zoekt. Bovendien, als de uil zich 4 meter het sparrebosje in trekt en zich daar stil houdt ziet ook niemand hem.

Ik ben ook wezen kijken en heb gezien dat toen de vogel even wegvloog meteen iedereen er achteraan dook. Ik heb zelf ongeveer 10 minuten maar staan kijken. Toen de vogel van de spar afvloog ben ik ook meteen weer weggegaan. De hele groep van 50 mensen kwam in beweging. Ik heb vol verbazing staan kijken. Ook werd er een paar keer geflitst. Ik weet niet of het onhandige mensen waren die met een compact-camera een foto probeerde te maken en per ongeluk de flitser omhoog komt of dat het expres was met een spiegelreflex. Er werd wel meteen iets van gezegd, maar volgens bij trok desbetreffende zich daar weinig van aan. Maar ik stond te ver weg om dat goed te beoordelen.

Ik hoop voor de vogel dat hij niet meer gezien wordt. Ik wil er ook nog even bij zeggen, dat ik eigenlijk nooit naar een bijzondere vogel ga kijken, tenzij hij practisch om de hoek zit. Anders heb ik daar de KM niet voor over. Ik snap ook niet dat mensen uit de randstad of het noorden helemaal hierheen komen om de vogel te zien, om hem maar op de lijst te zetten.
Ik ben niet gaan kijken omdat het een dwerguil was, als dit een kerkuil was geweest was ik ook gaan kijken.

Groetjes,
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Thijs Fijen op februari 14, 2008, 08:46:06 am
Vrijwel de meeste mensen die vinden dat de verstoring wel meeviel waren er niet 's avonds hebben ze eerder op dit forum aangegeven. Toeval???
 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: vastenhouw op februari 14, 2008, 08:46:43 am
Hoi Remco,

Op het filmpje zie ik een uil die niet rustig zit te poetsen.
Ook is men druk aan het flitsen.

Dit lijkt me geen goede situatie.


Ik was maandag niet ter plekke, dus ik kan alleen op het filmpje afgaan. En dat geeft een slechte indruk.

In mijn post zeg ik dat sommige mensen niet netjes hebben gevogeld, ongetwijfeld hebben veel anderen zich wel netjes gedragen.

Wat dat betreft vindt ik mijn reactie nog erg terughoudend. Blijkbaar trap ik toch op lange tenen?
 :wacko:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 08:52:24 am
Bij ieder geluid (afgaan van de camera's) kijkt de vogel schichtig naar beneden. Dat zie je gewoon, dat is ook het eerste wat je opvalt als je naar de beelden kijkt.

Ik vraag me af tot hoe laat maandagavond mensen de vogel hebben gevolgd?

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jankees op februari 14, 2008, 08:55:50 am
Citaat
Vrijwel de meeste mensen die vinden dat de verstoring wel meeviel waren er niet 's avonds hebben ze eerder op dit forum aangegeven. Toeval???
Daar zit wat in Thijs. Mensen die in de avond kwamen en foto's gingen maken, moesten flitsen. Kan me voorstellen dat dat het beestje erg afschrikt.

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Thijs Fijen op februari 14, 2008, 08:57:51 am
Citaat
Citaat
Vrijwel de meeste mensen die vinden dat de verstoring wel meeviel waren er niet 's avonds hebben ze eerder op dit forum aangegeven. Toeval???
Daar zit wat in Thijs. Mensen die in de avond kwamen en foto's gingen maken, moesten flitsen. Kan me voorstellen dat dat het beestje erg afschrikt.
Ik snap wat je bedoelt, maar er zit een verschil in. Ze moesten niet flitsen, ze wilden het persé want ze wilden toch een net iets betere foto ten koste van de vogel! Dat vind ik het jammere..

(hierbij scheer ik niet alle fotograven over 1 kam, het ligt, zoals zo vaak, aan enkelen)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 14, 2008, 09:00:57 am
Haha, lange tenen, dat zou je wel zeggen ja, maar ik denk niet dat we enkel op het filmpje af kunnen gaan als we een oordeel willen vellen over de vraag of de vogel nu wel of niet verstoord is.

Wat mij betreft is het duidelijk dat de vogel bezig is met de toeschouwers, hij kijkt regelmatig op om te controleren wat er aan de hand is. In mijn ervaring met uilen zegt dat genoeg (maar dat is een enigzins subjectief oordeel); dat is verstoring en een uil die op die manier wordt verstoord zal verhuizen.

Dat er veel of weinig aan het gedrag op die dag is af te lezen, zegt wat mij betreft niet zoveel. Dat de vogel bijvoorbeeld rakelings langs iemand vliegt bij wijze van argument contra verstoring, slaat natuurlijk nergens op.

Bram  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 09:01:22 am
Citaat
(hierbij scheer ik niet alle fotograven over 1 kam, het ligt, zoals zo vaak, aan enkelen)

is het niet altijd en overal hetzelfde. Dat de goeden moeten lijden onder de slechten. Mensen moeten zich gewoon aan de regels houden. Als er gevraagd wordt om niet te tapen of te flitsen, dan moet je dat ook gewoon niet doen.

Maar er zijn altijd mensen die denken dat die boodschap niet voor hen is bedoeld.


 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Thijs Fijen op februari 14, 2008, 09:02:47 am
Citaat
Citaat
(hierbij scheer ik niet alle fotograven over 1 kam, het ligt, zoals zo vaak, aan enkelen)

is het niet altijd en overal hetzelfde. Dat de goeden moeten lijden onder de slechten. Mensen moeten zich gewoon aan de regels houden. Als er gevraagd wordt om niet te tapen of te flitsen, dan moet je dat ook gewoon niet doen.

Maar er zijn altijd mensen die denken dat die boodschap niet voor hen is bedoeld.
Klopt helemaal! Maar dat is algemeen bekend... Wat doe je er tegen he??  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 09:07:34 am
Citaat
Wat doe je er tegen he??

Euhh, ja das een hele goeie. Als direct aanspreken niet helpt, dan moeten degene wellicht door iemand aangesproken worden met meer "gezag", vanuit waarneming of dutch birding. Of wellicht moeten dutch birding en waarneming een mail rond sturen, waar alles nog eens haarfijn wordt uitgelegd.

Mij lijkt wel dat de namen wel bekend moeten worden bij dat "gezag".

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 14, 2008, 09:07:53 am
Van een vogelaar met lokale kennis ontving ik zojuist onderstaande mail:
(ik heb de tekst ietwat ingekort en de namen vervangen door algemene benamingen)

Citaat
Hallo Pieter,
[…]
Ik ben toch erg bang dat het om vangen en niet om verstoren gaat. De foto's van Helmondse lijmstokken staan mij nog scherp op het netvlies, en bijvoorbeeld Putters worden hier in de regio veelvuldig weggevangen.
[…]
Wat moet er nou in bij grote twitches gedaan worden? Ten eerste moeten meer mensen aanstoot nemen aan fotografen die onzinnige dingen doen. Met z'n allen op een open plek achter sparretjes staan: vooruit...
Die sparretjes inlopen (Fotograaf 1): fout.
Vanaf het pad fotograferen als de vogel ernaast gaat zitten en niet wegvliegt: goed.
De begroeiing inlopen zelfs als de vogel gewoon van het pad te zien is (Vogelaar 1 als ik me niet vergis, en vogelaar 2: fout. 
Gaan zeiken als je boos wordt om dat gedrag (diezelfde vogelaar 2): helemaal fout.
Enige ondersteuning van de omstanders zou wel fijn zijn...

Groetjes,

Gaat het toch om wegvangen?

Verder wordt duidelijk aangegeven waar we wat kunnen winnen bij een volgende twitch: zorgen dat het eerste schaap niet over de dam gaat en een duidelijke steun van een grotere groep serieuze vogelaars en fotografen (het "ethische geweten" bij een twitch.

Groeten,
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Niels Godijn op februari 14, 2008, 09:08:03 am
Citaat
Ellen Luijks Geplaatst op Feb 14 2008, 08:52 AM
  Bij ieder geluid (afgaan van de camera's) kijkt de vogel schichtig naar beneden. Dat zie je gewoon, dat is ook het eerste wat je opvalt als je naar de beelden kijkt.

Ik vraag me af tot hoe laat maandagavond mensen de vogel hebben gevolgd?
 

Je kan het ook anders zien. In plaats van dat de vogel bij het klikken van de camera's naar beneden kijkt, is het eigenlijk dat als de vogel naar de camera's kijkt dat daardoor juist iedereen 't knopje indrukt en het dus lijkt of de vogel angstig naar dat geklik zit te kijken. Want zeg nou zelf, een foto waarop die leuke gele oogjes je aankijken is toch het leukst ^_^  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Dorine op februari 14, 2008, 09:13:45 am
Het vele flitslicht verbaasde mij, dat had ik eigenlijk niet verwacht.
Als ik zo lees is het behoorlijk druk geweest in het Leenderbos en
dan mag ik aannemen dat er de hele dag door geflitst is door fotografen.
Lijkt me niet prettig voor dat dwerguiltje.
Beestje heeft tot een paar dagen geleden een lekker rustig bestaan gehad en ineens staan er hordes mensen voor zijn neus.
(met rare geluiden en felle lichtflitsen)
Het zal best vreemd voor hem/haar geweest zijn.

Hier staan meer filmpjes:
http://www.xrobot.com/list.php?q=dwerguil (http://www.xrobot.com/list.php?q=dwerguil)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 09:24:17 am
ik ben het er helemaal mee eens dat het de leukste foto geeft als ie je aan kijkt. Maar ik hoor eerst een klik en dan draait ie z'n kop.

Als ie weggevangen is, vind ik dat erg laag van degene die dat doen. Sowieso mensen die uberhaupt wilde vogels vangen. Hier in de buurt wordt dat idd veel gedaan met lijmstokken. Goudvinken, putters ed worden hier zelf op embargo gezet om dat te voorkomen.

 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: roelofdebeer op februari 14, 2008, 09:25:23 am
Citaat van: jvantoor,Feb 14 2008, 07:25 AM
Dit filmpje laat zeler GEEN rustig poetsende uil zien.

Als ik in de ogen van de uil kijk zie ik alleen maar ANGST...
Beestje heeft geen rust gehad zo te zien!


Jij denkt zeker ook dat alle Zilvermeeuwen gemeen zijn en Stormmeeuwen lieve schatjes. De uil keek precies zo toen ie nog op 40 meter afstand rustig op een tak zat. Hij bewoog toen ook zo snel en alert.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Martijn Bot op februari 14, 2008, 09:30:02 am
Net als bij de discussie over de herkomst van de clip van de Tafeleend, krijgt ook deze discussie weer de (soms waarneming.nl wel een beetje eigen) hoge graad van luchtfietserij. Er wordt maar lukraak, vaak met ongepaste stelligheid en met een grote graad van veroordeling hypotheses op het forum geslingerd, die vaak kant nog wal raken maar in ieder geval nooit te verifieren zijn. Ook hier begint weer een welles-nietes spelletje waar je gerust nog maanden mee door kunt gaan, maar die met een cirkeltje steeds bij het zelfde antwoord uit zal komen: we weten niet waarom het beestje weg is (zelfs de mensen die menen ogen van uilen te kunnen lezen hebben me in ieder geval niet overtuigd), punt uit.
Wat nu inmiddels ook wel duidelijk is, is dat sommige mensen zich niet altijd aan de gedragsregels hebben gehouden, en dat sommige andere mensen (en wellicht ook de vogel) zich daaraan terecht storen.
Misschien is het een goed idee om de discussie zo langzamerhand te sluiten met de conclusie dat wanneer "goede" vogelaars tijdens een twitch worden geconfronteerd met "slechte", ze daar op het moment zelf wat van zeggen. Iedereen die naar een vogel toe gaat is in een bepaalde mate verantwoordelijk voor het welzijn van die vogel, en hoort dat in het veld ook het woord bij de daad te voegen (ik zeg dit overigens zonder te pretenderen dat ik zelf altijd een feilloos schoon blazoen heb).
Verder zou ik tenslotte willen voorstellen dat mensen die nooit bij een twitch zijn, maar daar wel een (daarmee dus ongefundeerde) mening over hebben, ergens anders een eigen forum oprichten, dit om te voorkomen dat we dit voorjaar bij de Zwarte Leeuwerik weer in dezelfde discussie belanden.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: hiskodevries op februari 14, 2008, 09:34:42 am
Citaat
soms waarneming.nl wel een beetje eigen
hoho, mensen die in dit forum posten hoeven geen enkele relatie met Waarneming.nl te hebben.
Citaat
Verder zou ik tenslotte willen voorstellen dat mensen die nooit bij een twitch zijn, maar daar wel een (daarmee dus ongefundeerde) mening over hebben, ergens anders een eigen forum oprichten
Waarom zou dat moeten, iedereen mag toch een mening hebben ?
Het leuke van dit forum is juist het gemeleerde gezelschap, waardoor discussie kan ontstaan.
Zolang mensen zich aan de forum regels houden is het prima http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?act=boardrules (http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?act=boardrules)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Hans Peterse op februari 14, 2008, 09:42:07 am
De laatste post van Martijn Bot kan ik (en ik denk de meesten) alleen maar onderschrijven. Maar één kanttekeningetje: als je daar als bescheiden nieuwkomer in de rijen staat en een paar (vermoedelijk) oude rotten (waarbij 'oude' overigens niet op leeftijd slaat) gaan het terrein in alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, dan is 'er iets van zeggen' nog niet zo makkelijk.

Hans Peterse
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: BramtK op februari 14, 2008, 09:42:16 am
Beste Martijn,

Inderdaad een bekende discussie en een voorspelbaar verloop. Ik zou echter graag wat meer horen dan 'laten we elkaar de volgende keer aanspreken als het fout gaat'. Dat is namelijk de put dempen als het kalf al verdronken is en bovendien, die intentie is eerder uitgesproken en het is toch opnieuw niet helemaal verlopen zoals we zouden wensen. Vrijblijvendheid genoeg lijkt me. Wat gaat er nu eigenlijk gebeuren?

Nog een laatste punt, als we niet willen dat twitchers worden bestempeld als fout, zonder ze dan niet af van mensen die ook het volste recht hebben om een mening te hebben en te ventileren over de Nederlandse avifauna en de wijze waarop we daar (naar hun mening) mee om moeten gaan. Die Dwerguil is niet het exclusieve bezit van twitchers.

Onder die laatste mensen schaar ik mezelf ook, al ben ik vaak zat bij een twitch geweest.

Bram

ps. Voor wat betreft de optie vangen, ik neem aan dat een ieder heeft geleerd om het kenteken van een auto te noteren als je die 's avonds het bos in ziet gaan, zeker wanneer in dat bos iets bijzonders te vinden is.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Dorine op februari 14, 2008, 10:01:16 am
Zelf ben ik nog nooit bij een twitch geweest.
Dat het erg druk is geweest kan ik me wel voorstellen hoor,
het was, geloof ik, pas de derde keer dat een dwerguil in ons land is gezien en
dat trekt uiteraard heel veel kijkers, logisch.
Dan zijn er altijd wel een paar die zich niet aan de gedragregels houden,
dat heb je overal, niet alleen bij vogelaars.
Echter het was wel één in het wild levende vogel die normaal gesproken geen drukte gewend is.
Het zeer zeldzame van zijn aanwezigheid bracht drukte in het Leenderbos, heel logisch.
Maar alle drukte om die uil heen kan best verstorend werken.
Dit is geen verwijt richting degene die zijn gaan kijken maar gewoon een simpele gedachte.

Een uil kan iets op grotere afstand heel goed zien, beter als dat wat hij in zijn poten heeft.
Een uil moet nu eenmaal met zijn hoofd draaien om alles wat ie hoort in de gaten te kunnen houden.
Hoe meer geluiden een uil hoort, hoe meer hij met zijn kop zal draaien.
En dat deed ie best veel, tenminste als ik de filmpjes bekijk.


 
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Martijn Bot op februari 14, 2008, 10:17:44 am
@ Hisko: Ik zeg ook niet dat iedereen een relatie heeft met wn.nl, maar zij die posten bepalen wel het niveau van het forum. En dat forum is af en toe bedenkelijk qua niveau (soms ook niet, overigens, dit is ook niet bedoeld als kritiek op wn.nl en iedereen die zich voor de site inzet)
En nuurlijk mag iedereen een mening hebben, maar sommige discussies zijn gevoerd, de standpunten zijn duidelijk, het is bekend. Ik ga ook niet op een forum van vliegtuigspotters mijn mening geven. Het zal best mogen, maar ik heb het nog nooit gedaan en kan er dus niets gefundeerds van zeggen. Mensen die niets van twitchen weten zouden zich dat ook best eens kunnen realiseren.
@Hans: Oude rotten hebben niet meer rechten dan nieuwkomers. Verantwoordelijkheid voor de natuur is van ons allen. Ik begrijp dat dat best moeilijk kan zijn, overigens...
@Bram: Ik vrees dat veranderingen toch echt vanuit de vogelwereld zelf zullen moeten komen. Er is geen betere controle dan controle van elkaar, gelijkgezinden. Als we dat toch zouden kunnen bereiken, daar kan geen autoriteit tegenop.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ellen Luijks op februari 14, 2008, 11:19:09 am
Martijn

Wijs gesproken!
 ;)  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Gert Veurink op februari 14, 2008, 11:45:55 am
ja maar...
het is toch ook heel leuk om met modder te gooien? Het voorziet duidelijk aan een behoefte.
Kunnen we het aan het eind goedmaken met een groepshug en dan later dit jaar met z'n allen een avonddikbek optrappen!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: jankees op februari 14, 2008, 13:31:24 pm
Ben overigens erg blij dat de discussie hier een stuk vriendelijker verloopt dan sommige discussies op birdpix. Zegt ook wel iets over het niveau van de mensen die hier komen (zoals  mijn hoog niveau  :gap:)
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: JohanvantBosch op februari 14, 2008, 13:37:59 pm
Citaat
ja maar...
het is toch ook heel leuk om met modder te gooien? Het voorziet duidelijk aan een behoefte.
Kunnen we het aan het eind goedmaken met een groepshug en dan later dit jaar met z'n allen een avonddikbek optrappen!
Zullen we een nieuw forum opstarten? Moddergooien.nl?  :P  :grin:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 14, 2008, 15:21:31 pm
Citaat
ja maar...
het is toch ook heel leuk om met modder te gooien? Het voorziet duidelijk aan een behoefte.
Kunnen we het aan het eind goedmaken met een groepshug en dan later dit jaar met z'n allen een avonddikbek optrappen!
Neeeeeeeee... niet optrappen. dan begint al het gedonder weer opnieuw :lol:

Maar deze discussie heeft veel goeds opgeleverd, waaronder een heuse DBA ordedienst met een pascifistische tak!!! Bij de volgende soort doen we de groepshug wel. Ik hoop alleen dat het pad breed genoeg is.
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: frankw op februari 14, 2008, 15:52:22 pm
licht de grens van de twitchpolitie nu bij 2 meter of 100kg? in het laatste geval kan ik ook bij de knokploeg  :D  B)  Ik Twitch alleen niet zo heel veel :rolleyes:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Bas vd Burg op februari 14, 2008, 15:54:23 pm
't zal me een groepshug worden zeg! 300+ vogelaars die en masse elkaar omhelzen enzo............ vogelaars hebben nu al een bepaalde naam, laat staan als die groepshug doorgaat  :gap:

Goed, nu de locatie voor de groepshug, het parkeerterrein Noordduinen in Katwijk is er groot genoeg voor, nu nog een leuke kwikstaart/leeuwerik daar rond laten lopen en dan gaat het helemaal goedkomen  :lol:  
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: Ben Wielstra op februari 14, 2008, 15:57:58 pm
Werd er niet pas een Zwarte Leeuwerik beloofd hier?
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: P1234 op februari 14, 2008, 16:08:31 pm
Citaat
Werd er niet pas een Zwarte Leeuwerik beloofd hier?
Daar heb ik wel een groepshug voor over!!!!!!
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: birdingholland op februari 14, 2008, 16:13:25 pm
Even voor mijn beeldvorming, als beoogd lid van de pacifistische ordedienst:

Als die groephug nou zodanig veel mensen omvat dat men van het parkeerterrein te veel richting de vogel dreigt te gaan huggen en de vogel daarbij misschien wel, maar misschien ook wel niet verstoort, is het dan de bedoeling dat ik er met Jan en Jaap voor ga liggen?

Groeten,
Titel: Waarom is de dwerguil niet gezien?
Bericht door: hiskodevries op februari 14, 2008, 16:19:14 pm
klaar.

EDIT Johan:
Binnen de Admingroep van waarneming.nl zijn we van mening dat we het onderwerp nu beter even kunnen laten rusten
Over een paar weken eens verder brainstormen hoe we met z'n allen in de toekomst kunnen zorgen dat de regels wel nageleefd worden.
Iets waar waarneming.nl, Dutch Birding en Birdpix en terreinbeherende instanties misschien samen een bijdrage kunnen leveren.

Het topic dat door Pieter was gestart, staan al wat ideeen. Heb je zelf ook ideeen over hoe we dingen in de toekomst in goede banen kunnen leiden, mail ze even persoonlijk aan mij of aan info@waarneming.nl.
We zullen er dan binnenkort op terugkomen.