Observation international

Overige natuuronderwerpen => Exoten => Topic gestart door: tekenaar op augustus 02, 2017, 15:52:03 pm

Titel: Sloveense veldgids exoten online
Bericht door: tekenaar op augustus 02, 2017, 15:52:03 pm
Soms is het goed te weten wat er gebeurt bij de buren. In het geval van exotische dier- en plantensoorten geldt dit zeker, want soorten kunnen zich makkelijk over landsgrenzen uitbreiden.

In het kader van project Sloveense LIFE-Artemis hebben we een determinatiegids gemaakt van te verwachten exoten in Sloveense bossen. De geselecteerde soorten omvatten maar een paar soorten die momenteel wijd verspreid zijn, en vooral soorten die nog erg plaatselijk voorkomen of alleen bekend zijn uit omringende landen. Doel hiervan is om Sloveense waarnemers attent te maken op het bestaan van deze soorten voor een vroege signalering in het veld. De gids is in Sloveense taal maar de tekeningen zijn - hopelijk - te begrijpen (die heb ik getekent). Je kan de gids in .pdf format downloaden via de onderstaande link:

http://tujerodne-vrste.info/wp-content/uploads/2017/07/Terenski-prirocnik_tujerodne-vrste_LIFE-ARTEMIS_WWW_nizka-locljivost.pdf
Titel: Re: Sloveense veldgids exoten online
Bericht door: Tim Drost op augustus 02, 2017, 20:25:40 pm
Mooie tekeningen Paul 👍🏻
(Waar zijn de vogels 😉 ?)
Titel: Re: Sloveense veldgids exoten online
Bericht door: tekenaar op augustus 02, 2017, 21:49:04 pm
die zijn vooralsnog niet relevant voor Sloveense bossen. Partner in het project is het Sloveense bosbouwinstituut, vandaar dat we in eerste instantie kijken naar soorten die negatieve invloed kunnen hebben op bos-ecosystemen. Overigens blijft het altijd een afweging welke soorten je opneemt, er zijn veel meer relevante soorten als die 100+ die in het gidsje staan. Tijgermug en aziatisch lhb bijvoorbeeld. De soorten die momenteel al wijd verspreid zijn (springbalsemien, zomerfijnstraal) gebruiken we een beetje om het systeem te testen. Komen daar geen meldingen van binnen, dan betekent dat dat niemand de moeite neemt om exoten te melden.
Titel: Re: Sloveense veldgids exoten online
Bericht door: bas.drost96 op augustus 15, 2017, 21:35:36 pm
Ik heb er doorheen gebladerd, mooie tekeningen!