Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Wantsen, Cicaden en Plantenluizen => Topic gestart door: arpwifi op februari 22, 2017, 21:05:55 PM

Titel: Gebed zonder einde: Graphosoma italicum (!) Wat gaan we doen?
Bericht door: arpwifi op februari 22, 2017, 21:05:55 PM
In de afgelopen jaren heb ik - ook hier in het forum - diverse keren het "Franse Graphosoma-probleem" aangehaald.

Vandaag stuit ik op de lang geleden aangekondigde publicatie die de criticasters van de synonymie (italicum==lineatum) gelijk moet gaan geven:

Lupoli, Roland (2017) Graphosoma lineatum (L., 1758) and G. italicum (O.F. Müller, 1766), two valid and distinct species, probably derived from the Zanclean mediterranean transgression (Hemiptera Pentatomidae). -  L'Entomologiste, vol.73(1), pp.19-33. (@researchgate (https://www.researchgate.net/profile/Roland_Lupoli/publication/313010845_Graphosoma_lineatum_L_1758_and_G_italicum_OF_Muller_1766_two_valid_and_distinct_species_probably_derived_from_the_Zanclean_mediterranean_transgression_Hemiptera_Pentatomidae/links/588c730baca272fa50df1f63/Graphosoma-lineatum-L-1758-and-G-italicum-OF-Mueller-1766-two-valid-and-distinct-species-probably-derived-from-the-Zanclean-mediterranean-transgression-Hemiptera-Pentatomidae.pdf))

Wat was er aan de hand?
Ik zal proberen dit kort te houden, want Roland vat het nu goed samen in de inleiding van bovenstaand artikel.
Linnaeus beschreef Cimex lineatus ooit op basis exemplaren uit Noord-Afrika en publicieerde die voor het eerst geldig in 1758. Later, in 1766, werd onze "Pyjamawants" door Müller uit Italië beschreven als Cimex italicus.
In de jaren/eeuwen daarna zijn beide, af en aan, soms gesynonymiseerd en weer uit de synonymie gehaald, of werd italicum als ondersoort ingedeeld - lang niet altijd met reden onderbouwd overigens. De laatste echt inhoudelijke behandeling van dit thema was tot voor kort die van Wagner uit 1956, waarin ze weer synoniem werden verklaard. Aldus (synoniem) werd het ook door Rider opgenomen in de Palearctische catalogus van Aukema en Rieger (2006) en in navolging daarvan op Fauna Europaea, het Nederlands Soortenregsiter en veel andere toonaangevende websites. Bij ons is onze Pyjamawants dan ook sinds jaar en dag bekend als Graphosoma lineatum.

Maar één klein virtueel dorpje entomologen bleef moedig weerstand bieden  O0 

Met name op insecte.org werd halsstarrig vastgehouden aan een classificatie als twee afzonderlijke soorten, waarbij "onze" Europese Pyjamawants dan als Graphosoma italicum benoemd werd en de naam G. lineatum werd gereserveerd voor de Noord-Afrikaanse beesten. Dat leidde nogal eens tot verwarring, wat ook weer in vragen hier op het forum resulteerde.

Eén en ander is destijds stevig bediscussieerd op het forum van insecte.org, waarbij o.a. bleek dat men de publicatie van Wagner eigenlijk niet kende, maar verder sowieso niet zoveel op had met gefundeerde toonaangevende publicaties die niet hun mening deelden. Alles werd nogal makkelijk weggewuifd, zonder dat er dus een gefundeerde publicatie was om de synonymie op te heffen.

Welnu, die publicatie ligt er nu dus en Roland Lupoli levert daarmee eindelijk een degelijke onderbouwing voor wat ze altijd geroepen hebben. Dikke pluim dus voor de vasthoudendheid en vooral voor al het werk wat daarin is gaan zitten (!)

Voor wie het nog eens dunnetjes wil nalezen (o.a. met veel links naar historische publicaties etc.) zijn hier een paar ingangspunten:
Dat is verre van compleet, maar de belangrijkste argumenten kom je via deze links tegen.

En nu?
Ik heb het artikel van Roland nog niet helemaal uitgespeld en kan ook de precieze implicaties van enkele problemen waar hij met het DNA tegenaan liep - en de deels daarvoor gevonden oplossingen - niet helemaal op waarde inschatten (doe zelf nooit DNA-onderzoek). Het is ook duidelijk dat hij van meet af aan naar een "wenselijke" uitkomst toegewerkt heeft, dus het zou kunnen zijn, dat dit ergens invloed heeft gehad, maar in eerste instantie lijken de gepresenteerde uitkomsten voor mij overtuigend genoeg om hem te feliciteren met tenminste een duidelijk bewijs voor de eigen soortstatus van italicum (bij een paar andere soorten rammelt het denk ik nog een beetje, vooral door de beperkte hoeveelheid materiaal die hij ter beschikking had).

Als mensen als Berend en David Rider zijn conclusie ook accepteren, moeten we voortaan onze Pyjamawants Graphosoma italicum gaan noemen, in plaats van lineatum. Da's sneu in verband met de Soortzoeker Pentatomidae en de nieuwe Veldgids die net gedrukt is, maar zo gaan die dingen.

Momenteel voeren we (op observado) italicum als aparte "synoniemsoort" die dus synoniem staat met lineatum. Dat zou dan moeten veranderen.
Alle waarnemingen op nl/be van "lineatum" betreffen natuurlijk gewoon italicum (sensu Lupoli) dus het zou verweg het eenvoudigst zijn om de huidige twee soorten (italicum en lineatum) samen te voegen onder de naam italicum. Dat is in verband met buitenlandse (Afrikaanse) waarnemingen van lineatum niet correct en die zouden dan individueel teruggezet moeten worden. Dat is goed te doen.

Probleem is meer dat we nu vervolgens tot in de lengte van dagen mensen blijven houden die een Europese Pyjamawants willen invoeren als lineatum en deze dan niet kunnen vinden (op nl/be). Maar we kunnen er ook geen volledig synoniem voor aanmaken, want dat klopt dus niet.

Is het wat om er dan een synoniem voor aan te maken in de geest van:
Graphosoma lineatum (partim) Auct.

en de Noord-Afrikaanse soort aanmaken als:
Graphosoma lineatum s.str. (Linnaeus, 1758) sensu Lupoli, 2017

Of wat zouden jullie voorstellen zijn om ermee om te gaan?

(Maar first things first - eerst maar eens navragen hoe Berend en David erin staan.)
Titel: Re: Gebed zonder einde: Graphosoma italicum (!) Wat gaan we doen?
Bericht door: paulhoekstra op februari 22, 2017, 22:30:09 PM
Ik heb alleen even snel de methoden, resultaten, samenvatting en plaatjes doorgelezen. Dat G. lineatum en G. italicum verschillend zijn lijkt vast te staan als een huis, maar zijn beschrijving van 2 nieuwe ondersoorten lijkt mij een beetje te enthousiast. Ze hebben maar zeer weinig DNA-support om die ondersoorten te onderscheiden van de andere ondersoorten en bovendien heeft hij maar 1 mitochondriaal gen gebruikt, waarmee je hybride-populaties over het hoofd ziet. Verder zou het kunnen dat als je een nuclear gen gebruikt je ineens een ander patroon vindt, dat blijkt overigens veel vaker voor te komen dan vroeger (<10 jaar) gedacht werd, maar het moet inderdaad wel heel gek gaan lopen als G. lineatum en G. italicum dan niet meer als 2 verschillende soorten tevoorschijn komen.

Hoe de naamgeving op observado aan te pakken mogen wantsenmensen beslissen
Titel: Re: Gebed zonder einde: Graphosoma italicum (!) Wat gaan we doen?
Bericht door: arpwifi op februari 22, 2017, 23:36:38 PM
Bedankt voor je mening en uitleg Paul  :duim:

Zoals gezegd kan ik door gebrek aan ervaring niet alle implicaties goed overzien, maar had wel het gevoel dat er hier en daar wat iffy dingen zaten, ook op basis van eerder gepubliceerde problemen met DNA-gebaseerd "bewijs" in ander onderzoek, maar als ik er zelf nooit mee zal werken is het me te ingewikkeld om me er voor de lol echt grondig op in te lezen om alles te snappen :rolleyes: