Forum van Waarneming.nl

Informatie => Observation.org => Topic gestart door: mdhaen op november 08, 2016, 11:17:56 AM

Titel: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op november 08, 2016, 11:17:56 AM
Ondanks het enorme succes van Observado.org bij Belgische en Nederlandse gebruikers lijkt het me dat het succes ook enkel tot inwoners van de lage landen beperkt blijft. Om één of andere reden wordt het platform niet, of toch heel weinig, door naturalisten in het buitenland gebruikt. Belgen en vooral Nederlanders mogen dan misschien wel tot 's werelds meest actieve wereldreizigers behoren, de echte kracht van een netwerk als observado is nog steeds het bundelend vermogen van een, liefst zo divers mogelijk, publiek.

Recentelijk is een nieuw platform opgericht - INaturalist.org - met oorsprong in de US, een nog beperkt aantal gebruikers en veel beperkter aantal waarnemingen van observado, maar wél met een veel groter potentieel.
Meerdere, gelijkaardige, invoerplatformen is voor iedereen nadelig.

Bijvoorbeeld: ik werk momenteel in een Congolees park samen met naturalisten van heel diverse afkomst. Niemand van hun had al van observado.org gehoord, iedereen hier gebruikt INaturalist. Op het moment dat ik dit hoorde had ik echter al tientallen, zo niet honderden waarnemingen ingevoerd in de regio op observado. Ook stap ik liever niet over naar INaturalist (heb tenslotte al duizenden waarnemingen bij observado staan), al zou dat voor het inventariseren van de biodiversiteit in het park zelf echter wél voordelig zijn (nog geen waarnemingen in het gebied op observado, verschillende honderden waarnemingen in het gebied op INaturalist).

Daarom mijn vraag: is het mogelijk voor de designers van INaturalist en Observado, om eens samen te zitten en beide databases aan elkaar te koppelen?

Bedankt,

Mathias
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: nicolaasvanzalinge op november 09, 2016, 10:27:47 AM
Het schijnt dat het Amerikaanse 'ebird' ook al veel gebruikt wordt, bijv. in Australie. Wel merkte ik dat in Spanje observado.org al gebruikt wordt door een aantal lokale mensen. Niettemin sluit ik me aan bij de oproep van Mathias de Haen om te overleggen met de andere website designers.

Succes!
Nicolaas van Zalinge
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: marcel123 op november 09, 2016, 17:09:48 PM
https://observation.org/stats_country_map.php
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: garryb op november 10, 2016, 00:14:26 AM
Citeerhttp://observation.org/stats_country_map.php

Met zo'n taalfout, ga je het internationaal niet ver schoppen.  :-\
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: marcel123 op november 10, 2016, 23:25:00 PM
Citaat van: garryb op november 10, 2016, 00:14:26 AM
Citeerhttp://observation.org/stats_country_map.php

Met zo'n taalfout, ga je het internationaal niet ver schoppen.  :-\
Number off observations per country
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: David Tempelman op november 12, 2016, 14:26:43 PM
beste allemaal,

Dankjewel Marcel, voor het attent maken op deze discussie.
Er zijn gesprekken geweest met eBird en inaturalist. Dat heeft nog niet tot een samenwerking geleid helaas. Ik heb de waarnemingen van Congo gezien, schitterend werk hoor. Voorlopig zullen de portalen nog wel even naast elkaar staan (ja, dat is niet wenselijk, dat vind ik ook), maar ik hoop dat er op lokaal niveau toch samenwerking komt, bijv. in ver afgelegen nationale parken zoals deze.

Meldingen van taalfouten mag je altijd naar mij sturen, liefst naar mijn eigen adres (deze post had ik gemist). edit: ik heb deze (inderdaad gruwelijke) fout aangepast  ;)

Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op november 13, 2016, 20:23:54 PM
Hoi,
iNaturalist bestond 3 jaar geleden uit een afstudeer project van studenten waarbij de fotos op Picasa en Flickr stonden en was vooral project based (precies wat wrn.nl niet is, want we hebben amper projecten) .
Is dat erg veranderd ? Het was meer iets om je fotos in een gemeenschappelijke database te stoppen. Mijn data inlezen kon maar met 600 waarnemingen per keer...
Heeft iemand andere ervaringen ? Toen was het een studentenproject.
Als het project eenmaal bestaat ben je al te laat..ik zou eerder op reclame via rmaillijsten in bijv India en Brazilie gokken.

Vroeger had je over het hele land een grutto, een kievit, een tuinvogel of een huismussen project en omniet voor elk project een database aan te maken gingen ze dat samen in iNaturalist doen.
En ook fotografen die hun fotos in een waarnemingendatabase wilde zetten en hun fotos toch al op Flickr hadden staan konden meedoen.

CiteerOok iNaturalist.org is een site   die je toelaat om je natuurobservaties te registreren.  De integratie   met Flickr maakt het erg gemakkelijk om foto's die je daar al hebt   opgeslagen over te nemen (met inbegrip van tijdstip van opname, en   eventueel de beschrijving die je aan je foto had toegevoegd.)
  Voorlopig wordt iNaturalist nog veel minder intensief gebruikt dan   waarnemingen.be, maar voor een 'persoonlijk inventaris' is de site   eigenlijk veel bruikbaarder.  Herinner je je nog mijn postje over vogelen, vogelaars en hun lijstjes?  Wel, ik heb tegenwoordig ook mijn lijstjes!
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: arjan.kop op november 13, 2016, 20:32:15 PM
Er staan drie miljoen waarnemingen, maar zo te zien staan alle foto's elders. Slim misschien, maar wat als Flickr stopt? Het validatiesysteem is ook te vrijblijvend. Tenzij ik verkeerd keek mag iedereen iets roepen.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op november 13, 2016, 20:56:47 PM
Het waren destijds dacht ik studenten...in tijden dat er nog geen google maps bestond..en data en kaarten echt extreem duur waren.
Wat is daar HEEL veel veranderd.
En ze hadden veel last dat het interne referentiesysteem, opslagstructuur van bijv Flickr telkens veranderde, dus dat moesttelkens hersteld worden.
Wel kun je in Flickr bijv VEEL GROTERE fotos kwijt dan in OBservado.
Omdat de gebieden (USA is groter dan Nederland) zo groot zijn kende de studenten (geen biologen dacht ik) niemand en werd het echt een socio project. Het gaat daar ook veel meer om iets als de Klapekster, de lieveheersbeestjes of Pissebedden projecten met vrij weinig soorten..

JE gaat naar iNaturalist en kiest dan als Citizen Science een project die je wel wilt helpen door daar waarnemingen voor te gaan verzamelen..je gaat dan niet 'doelloos' an de slag.

Ze gebruiken een soort facebook principe

CiteerMaar hoe staan jullie tegenover tools als "Community supported ID" (iedereen kan akkoord gaan of niet met de opgegeven identificatie en de telling is voor iedereen te zien) en andere openbare feedback van waarnemers zoals je bij de nieuwste concurrente kan vinden als iNaturalist, iSpot en projectnoah? Zou er geen optie kunnen zijn om ongedetermineerde waarnemingen op te roepen en andere waarnemers de kans te geven ID suggesties te geven (cf. http://www.inaturalist.org/observations/id_please)? Dit lijkt me laagdrempeliger dan communicaties via verborgen berichten per e-mails en dit forum. De uiteindelijke aanvaarding kan nog steeds door een admin gebeuren. En wat denken jullie over een reputatie systeem (bv. http://www.ispot.org.uk/help-reputation) aan de hand van de ID suggesties of blinde testjes via foto's of ... Dan heb je ook een idee van de betrouwbaarheid van waarnemingen zonder foto. Dit laatste is misschien wel minder geschikt voor observado, maar eerder voor wn.be en wn.nl.

STATISTICS  http://www.ornitho.de/index.php?m_id=23

Citeer

eneral overview
Observations overall : 22437028Observations this year : 5114759Observations this month : 190610
Last updated : saturday, november 19th, 2016, 22:59
Observations on the peak day overall : 48699Observations on the peak day this year : 48699Observations on the peak day of this month : 24599
Last updated : saturday, november 19th, 2016, 03:36
Municipalities visited overall : 12487Municipalities visited this year : 11434Municipalities visited this month : 4910
Last updated : saturday, november 19th, 2016, 03:41
Registered persons : 19089
Last updated : saturday, november 19th, 2016, 22:59



Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Hans Verdaat op november 15, 2016, 20:38:02 PM
Ik herken de discussie en het naar mijn mening heeft het vooral met het uitdragen te maken. Veel Nederlanders en Belgen gebruiken Observation.org (persoonlijk gebruik ik dat liever als de naam Observado) omdat ze er al ervaring mee hebben via waarneming.nl / waarnemingen.be maar maken er weinig reclame voor naar buiten.
Site als eBird, iNaturalist, Naturgucker.de en Ornitho dragen heel actief uit wat ze doen en vragen meer van waarnemers, er zit ook meer geld achter de reclame uitingen. Deze sites worden gesponsord of onderhouden door kapitaal krachtigere organisaties.

eBird en Ornitho zijn groter als Observation maar beperken zich enkel tot vogels !!

Er zijn veel gebieden waar Obervado / Observation.org goed gebruikt wordt maar meer samenwerking / uitwisseling zou goed zijn.  :duim:
In Duitsland zou samenwerking met Naturgucker voor de hand liggen.
   
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: HPM op november 15, 2016, 21:08:12 PM
Citaat van: Hans Verdaat op november 15, 2016, 20:38:02 PM
...
eBird en Ornitho zijn groter als Observation maar beperken zich enkel tot vogels !!
...

Volgens mij is er geen reden om ornitho tot vogels te beperken. ornitho.it en ornitho.cat doen dat ook niet.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op november 27, 2016, 19:09:30 PM
Zit er echt zoveel geld achter  eBird, iNaturalist, Naturgucker.de en Ornitho  ?
Ik weet het niet hoor..maar iNaturalist had vroeger in elk geval niet eens eigen foto servers voorzover ik weet.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Rutger Koperdraad op november 28, 2016, 14:30:20 PM
Omdat ik in Peru woon, heb ik veel meer aan eBird als het gaat om distributiekaartjes en recente waarnemingen, omdat eBird veel meer wordt gebruikt door Zuid- en Noord-Amerikanen. Daarom registreer ik tegenwoordig ook in eBird, en heb ik alle waarnemingen uit observado.org daar geïmporteerd.

Wat superhandig zou zijn, en volgens mij ook niet zo moeilijk, is een exportfunctie in observation.org die exporteert in het recordformaat van eBird, zodat het vervolgens zonder veel handmatige acties geïmporteerd kan worden in eBird.

groet,
Rutger.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Henri van Dodeweerd op november 28, 2016, 16:27:44 PM
Citaat van: cucucucu op november 28, 2016, 14:30:20 PM

Wat superhandig zou zijn, en volgens mij ook niet zo moeilijk, is een exportfunctie in observation.org die exporteert in het recordformaat van eBird, zodat het vervolgens zonder veel handmatige acties geïmporteerd kan worden in eBird.


Ook leuk als het andersom ook zou kunnen ;)
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: dirder op november 28, 2016, 19:53:14 PM
Ik heb ervaring met een boel van die alternatieven en de meesten zijn verschrikkelijk irritant op allerlei mogelijke manieren. Waarnemingen, waarneming en observado steken er met kop en schouders bovenuit (maar zien er wel minder aantrekkelijk uit). 
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op november 29, 2016, 10:06:07 AM
@ Henri: andersom is mogelijk. Ik nam contact op met een aantal sleutelfiguren bij INat en heb al mijn waarnemingen van observado in bulk kunnen oploaden bij Inaturalist.

Weet iemand of het mogelijk is om dit ook omgekeerd te doen? maw, al mijn waarnemingen van INaturalist als CSV te downloaden en vervolgens in bulk up te loaden naar observado?
Omdat ik hier (Garamba np, DR Congo) de enigste observado gebruiker ben neig ik toch over te schakelen...
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: RW Akkermans op november 29, 2016, 10:08:22 AM
Helaas, de grote Amerikaanse sites zijn slechts uit op het binnenhalen van zoveel mogelijk waarnemingen en niet op samenwerking met een Europese site. Een gelijkwaardige uitwisseling wordt afgehouden. Het bestuur van Observation International heeft daarom besloten vooralsnog geen uitwisseling met deden aan te gaan. Laten we niet alle data naar Amerika laten verdwijnen, maar onze zaken ook in Europa houden. Dus blijf Observation (ObsMapp en Iobs) gebruiken.

Reinier Akkermans
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: arjan.kop op november 29, 2016, 10:20:23 AM
Citaat van: dirder op november 28, 2016, 19:53:14 PM
Ik heb ervaring met een boel van die alternatieven en de meesten zijn verschrikkelijk irritant op allerlei mogelijke manieren. Waarnemingen, waarneming en observado steken er met kop en schouders bovenuit (maar zien er wel minder aantrekkelijk uit).

Met dat laatste ben ik het niet helemaal eens. Op een aardig grafisch schilletje na vind ik de site waar het hier om begon echt een draak.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op november 29, 2016, 13:31:08 PM
@ Reinier, 'een gelijkwaardige uitwisseling wordt afgehouden', maw INaturalist wil wel data van observado importeren maar geen eigen data delen? Spijtig om dat te lezen.

Ik blijf graag observado gebruiken (ondanks ik hier wel tussen twee vuren zit, cfr de problematiek van meerdere databanken in een afgelegen gebied zoals hierboven beschreven) en daarom mijn vraag: is het mogelijk, of kan het mogelijk gemaakt worden, om per bulk (CSV-file) waarnemingen in te voeren bij observado.org?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: marcel123 op november 29, 2016, 13:36:50 PM
Citaat van: mdhaen op november 29, 2016, 13:31:08 PM
is het mogelijk, of kan het mogelijk gemaakt worden, om per bulk (CSV-file) waarnemingen in te voeren bij observado.org?

1.000.000
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=380161.0
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op november 29, 2016, 13:36:54 PM
dat kan, alleen kun je dat niet zelf
bestand even naar mij emailen.
Maar tussen ons. als je een beetje behoorlijk wat data van een gebied hebt kun je met observation.org wel heel erg veel.
zowel met statistieken en kaarten
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op november 30, 2016, 08:40:16 AM
Voor onderzoek wordt internationaal steeds vaker teruggevallen op GBIF (http://www.gbif.org/, ruim 600 miljoen waarnemingen zitten hierin). Ik zie dat observado ook download vanuit GBIF (deze bv: http://observado.org/waarneming/view/107699683). Dat is ook prima, want de data van GBIF is weliswaar open data, maar ook vrij lastig toegankelijk (je kunt downloads opvragen). Snel een kaartje maken of zo kun je niet. Maar het is er wel en volledig gratis en vrij toegankelijk.

Op termijn zou het goed zijn als alle nationale en internationale databestanden zouden doorleiden naar GBIF. Zou een enorme boost geven aan internationaal onderzoek met deze data. Maar ik begrijp ook alle redenen dat niet te doen. Zo kunnen we het in Nederland niet omdat het verdienmodel van de NDFF (die ook jaarlijks 320.000 euro bijdraagt aan waarneming.nl, en daarmee vermoedelijk de belangrijkste financier is van zowel waarneming.nl en indirect dus ook van observado) nu eenmaal gedeeltelijk gebaseerd is op de verkoop van data.

Maar op termijn hoop ik dat zoveel mogelijk databanken gaan doorleiden naar GBIF.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: bartvanhoof op november 30, 2016, 10:09:14 AM
@Chris

een terzijde ...
mbt GBIF ... als voorbeeld http://observation.org/waarneming/view/112722061 ... wat moet ik hier van maken als ik zoiets zie? Een cocoon? Een dood imago? Of is het een default instelling van datum geweest voor een imago op deze plek (i.e. eerste dag van het jaar). Hoe kom ik er achter wat achter deze waarneming zit (en dus andere van GBIF)?

Anyway, volg dit gesprek met interesse. De groepen in Spanje waar ik bij zit (vlinders, moths en libellen) gebruiken fijn Observado, sommige waarnemingen zijn "hidden" mbt ons werk, maar toch, de data is er.
Heb geen ervaring met andere tools ... SEO BirdLife gebruikt een ander systeem, maar dat gebruik ik niet want uiteindelijk komt Observado data toch bij hun terrecht via eurobirdportal.org.

gr,
b.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op november 30, 2016, 10:20:55 AM
Gbif is zeker een aanwinst. maar daar heb ik nog wel een 'leuke' anekdote over.
op een gegeven moment waren een aantal nederlanders in Estland geweest en hadden hun waarnemingen keurig op observation.org gezet.
Enige tijd later kreeg ik deze email
Citeer"Recently (6-11 apr) I guided a birding tour for a Dutch birding group led by Jacob van der Weele in Estonia. Now it has come to my attention that they have uploaded all the observations into Observado with exact GPS coordinates. I personally use an Estonian database for my observations at elurikkus.ut.ee. This database hides the exact locations of protected species and it is forbidden by Estonian laws to publish the exact locations of protected species. Some of the species I showed them are protected and sensitive to disturbance. Is it possible to hide the exact locations for these species?

Sensitive protected species are: Capercaillie, Hazel Grouse, Ural Owl, Pygmy Owl, Three-toed Woodpecker, White-backed Woodpecker, Lesser Spotted Woodpecker."

Ik de beste man de vraag gesteld of die mij dat wetsartikel kon doen laten toekomen. Keurig gekregen en ja zijn beweringen klopten als een bus. Die soorten zijn nu verborgen voor Estland.
Daarna eens even gbif ingedoken en wat schertste mijn verbazing , elurikkus.ut.ee heeft al zijn data op gbif gezet inclusief bovenstaande soorten met de exacte lokatie. Waarschijnlijk naar binnen gelokt met een mooie subsidie maar zonder de consequenties te overzien.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op november 30, 2016, 11:13:26 AM
@Bart: daarvoor moet je de originele data bekijken in GBIF. Ik gok dat als je op GBIF deze soort download met als landenfilter Rusland, je hem vrij makkelijk ertussen vindt. Dan zie je alle velden, en dus wellicht ook info over de periode (zou zo maar kunnen slaan op het jaar 2011) of noem maar op. Zou trouwens slordig zijn als een jaarwaarneming wordt opgeslagen op 1 januari, maar misschien is dat niet het geval.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: bartvanhoof op november 30, 2016, 11:53:41 AM
:) hehe. Tja.

Even snel onze Pieris napi observaties onderzocht zoals Chris het aangaf ... 01.01.11 klopt niet als datum denk ik, ik weet niet wat in hun systeem fout is gegaan.

- Ze zijn dus eigenlijk in Finland ... tja, het is ook net de grens met Rusland en de Observado area polygoon zal misschien niet 100% nauwkeurig zijn, opzich geen probleem.

- dit is de link http://www.gbif.org/occurrence/search?HAS_GEOSPATIAL_ISSUE=false&GEOMETRY=31.22%2062.61%2C31.22%2062.86%2C32.08%2062.86%2C32.08%2062.61%2C31.22%2062.61&TAXON_KEY=1920494

- daar staan 4 waarnmening zonder maand (in 2011) ... als ik er een pak ... http://www.gbif.org/occurrence/1064347182

- dan zie ik dat die op 28.07.11 is gemaakt (onder Identification Details), ik denk dat het een imago betreft want er staat bij "Sampling Protocol: Netting" (onder Occurrence Details) ... ik neem dus aan met een netje gevangen.

Anyway, sorry dat ik in dit gesprek over stap op GBIF ... viel me gewoon op. Zal de originele discussie niet meer onderbreken.
Dank anyway, en Chris, je hebt me een handje geholpen om GBIF beter te brgrijpen ... is niet het meest gebruikersvriendelijk. :)
gr,
b.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op november 30, 2016, 12:21:47 PM
GBIF geeft zelf aan:
INTERPRETATION ISSUES

GBIF found issues interpreting the verbatim content of this record:
Coordinate rounded
Geodetic datum assumed WGS84
Recorded date mismatch

Zo'n waarneming zou eigenlijk met een grovere schaal moeten worden opgenomen in observado, nu staat hij erin met een precisie van 1000m. Gek genoeg staat hij idd in het GBIF kaartje wel binnen Finland. En ook de datum klopt niet. En bij EVENTDATE staat idd 2011-07-28/2011-07-28. 28 juli is een stuk waarschijnlijker dan 1 januari, zeker hier. Maar goed, ik weet niet hoe Hisko deze waarneming heeft omgebouwd (want voor de goede orde: deze is in GBIF gezet door het Department of Forest Sciences (ik denk van Finland), en vervolgens door Hisko gedownload van GBIF en in observado gezet. Bij zo'n omzetting kan duidelijk wat mis gaan.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: caliprobola op november 30, 2016, 16:34:25 PM
De Vlaamse data staan op GBIF :-)
http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=8019 (http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=8019)

Vanuit NDFF zou het in principe ook mogelijk zijn als je een vertraging van X aantal jaar en een onzekerheid van x aantal km inbouwt. Dan beperk je het datagebruik dat niet via NDFF gaat maar werk je toch mee met internationaal datagebruik (waar die inzekerheid van locatie wat minder van belang is). De Vlaamse data is ook ingevoerd op basis van 5x5km hok wat internationaal gezien erg precies is maar voor Vlaams gebruik behoorlijk ruim.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: maurice_tijm op december 02, 2016, 11:46:13 AM
Wat mij betreft is een wereldwijd Observado met alle data beschikbaar voor iedereen niet wenselijk en is de huidige situatie al veel te open. Voor iedereen ter wereld zijn de locaties van waarnemingen tot op de paar meter nauwkeurig terug te vinden. Het is nu de verantwoordelijkheid van de gebruiker om waarnemingen te verbergen, ik vind dit voor élk van soorten die wereldwijd bedreigd zijn zeer discutabel.

Het is totaal niet in te schatten hoe onze waarnemingen worden gebruikt.
Wij denken vooral vanuit een 'blije ecologen zeepbel' hoe we onze eigen lifelist kunnen aanleggen, andere liefhebbers kunnen helpen en data kunnen delen met onderzoeksinstanties. Ondertussen lezen we ook hoe goed de wildlife crime zich organiseert en hoe handig mensen online aan het worden zijn in landen met een minder goede natuurbescherming en handhaving. Zelfs in Nederland is men met reden al steeds voorzichtiger geworden met waarnemingen locaties.

In landen Maleisie, Thailand, Indonesie wordt heel gericht op bepaalde soorten gestroopt (en wie weet waar nog meer). Je wilt toch niet dat Observado door stropers/handelaren wordt gebruikt om gericht naar dichtheden en locaties van Helmeted Hornbills, Cockatoos, Pangolins, Binturongs, Sun Bear etc. etc. te zoeken omdat wij het wel leuk vinden om onze waarnemingen terug te zien bij thuiskomst?

Dit is zo belangrijk dat je als Observado zijnde niet de wensen van lokale organisaties zoals het voorbeeld in Estland af moet wachten. Ik denk dat om te beginnen de enige juiste weg de volgende is:
1. een gestandaardiseerde vervaging van waarnemingen van wereldwijd bedreigde soorten tot 5 km2 niveau. Stel je de situatie voor dat wij maar ook lokale gebruikers zoals gidsen en boswachters bewust en onbewust stropers helpen door met de app van Observado nesten te markeren etc.: dat wil je toch niet.
2. + het uitschakelen van de mogelijkheid om van deze soorten kaarten te plotten om zo locaties met hoge dichtheden te bepalen. Deze informatie kun je altijd d.m.v. een email aan de waarneming vragen of een verslag op nalezen (de wereldwijde beschikbaar van locaties in verslagen is een ander punt van aandacht).

Als gebruiker zelf moet je goed nadenken waarom je een exacte waarneming-locatie invoert
- Is het vooral voor je eigen lijst? Dan is de exacte locatie eigenlijk niet relevant
- Denk je er iemand mee te helpen? Het is de vraag wie je er mee helpt. Voor wie is de exacte locatie van belang? In heel veel gevallen is de exacte locatie niet relevant:
1. als je als organisatie wilt weten welke soorten in een park voorkomen om de bescherming ervan te promoten hoef je daar geen exacte locaties van te hebben.
2. de exacte locatie is voor een andere reiziger maar ten dele nuttig: vaak is de volgende Europeaan er pas maanden later. Terwijl de exacte locatie lokaal wel kan worden misbruikt door mensen die wel snel ter plekke kunnen zijn.
Ik snap wel dat stropers vooral met lokale eigen kennis werken maar hier geldt wat mij betreft het voorzorgsprincipe: zo lang je niet kunt uitsluiten dat de informatie uit observado wordt misbruikt moet je deze zo voorzichtig mogelijk ontsluiten.

Ik ga mijn eigen waarnemingen uit het verleden hier nog extra op nalopen. Aandachtspunt is Obsmap (waarnemingen in het veld): je zou eigenlijk standaard in moeten stellen dat al jouw uploads met 5km2 vervaging geupload worden, dat zou in ieder geval mijn wens zijn.

Vriendelijke groet,

Maurice Tijm


Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Erik van Dijk op december 02, 2016, 13:03:02 PM
Citaat van: maurice_tijm op december 02, 2016, 11:46:13 AM
Wat mij betreft is een wereldwijd Observado met alle data beschikbaar voor iedereen niet wenselijk en is de huidige situatie al veel te open. Voor iedereen ter wereld zijn de locaties van waarnemingen tot op de paar meter nauwkeurig terug te vinden. Het is nu de verantwoordelijkheid van de gebruiker om waarnemingen te verbergen, ik vind dit voor élk van soorten die wereldwijd bedreigd zijn zeer discutabel.

Het is totaal niet in te schatten hoe onze waarnemingen worden gebruikt.
Wij denken vooral vanuit een 'blije ecologen zeepbel' hoe we onze eigen lifelist kunnen aanleggen, andere liefhebbers kunnen helpen en data kunnen delen met onderzoeksinstanties. Ondertussen lezen we ook hoe goed de wildlife crime zich organiseert en hoe handig mensen online aan het worden zijn in landen met een minder goede natuurbescherming en handhaving. Zelfs in Nederland is men met reden al steeds voorzichtiger geworden met waarnemingen locaties.

In landen Maleisie, Thailand, Indonesie wordt heel gericht op bepaalde soorten gestroopt (en wie weet waar nog meer). Je wilt toch niet dat Observado door stropers/handelaren wordt gebruikt om gericht naar dichtheden en locaties van Helmeted Hornbills, Cockatoos, Pangolins, Binturongs, Sun Bear etc. etc. te zoeken omdat wij het wel leuk vinden om onze waarnemingen terug te zien bij thuiskomst?

Dit is zo belangrijk dat je als Observado zijnde niet de wensen van lokale organisaties zoals het voorbeeld in Estland af moet wachten. Ik denk dat om te beginnen de enige juiste weg de volgende is:
1. een gestandaardiseerde vervaging van waarnemingen van wereldwijd bedreigde soorten tot 5 km2 niveau. Stel je de situatie voor dat wij maar ook lokale gebruikers zoals gidsen en boswachters bewust en onbewust stropers helpen door met de app van Observado nesten te markeren etc.: dat wil je toch niet.
2. + het uitschakelen van de mogelijkheid om van deze soorten kaarten te plotten om zo locaties met hoge dichtheden te bepalen. Deze informatie kun je altijd d.m.v. een email aan de waarneming vragen of een verslag op nalezen (de wereldwijde beschikbaar van locaties in verslagen is een ander punt van aandacht).

Als gebruiker zelf moet je goed nadenken waarom je een exacte waarneming-locatie invoert
- Is het vooral voor je eigen lijst? Dan is de exacte locatie eigenlijk niet relevant
- Denk je er iemand mee te helpen? Het is de vraag wie je er mee helpt. Voor wie is de exacte locatie van belang? In heel veel gevallen is de exacte locatie niet relevant:
1. als je als organisatie wilt weten welke soorten in een park voorkomen om de bescherming ervan te promoten hoef je daar geen exacte locaties van te hebben.
2. de exacte locatie is voor een andere reiziger maar ten dele nuttig: vaak is de volgende Europeaan er pas maanden later. Terwijl de exacte locatie lokaal wel kan worden misbruikt door mensen die wel snel ter plekke kunnen zijn.
Ik snap wel dat stropers vooral met lokale eigen kennis werken maar hier geldt wat mij betreft het voorzorgsprincipe: zo lang je niet kunt uitsluiten dat de informatie uit observado wordt misbruikt moet je deze zo voorzichtig mogelijk ontsluiten.

Ik ga mijn eigen waarnemingen uit het verleden hier nog extra op nalopen. Aandachtspunt is Obsmap (waarnemingen in het veld): je zou eigenlijk standaard in moeten stellen dat al jouw uploads met 5km2 vervaging geupload worden, dat zou in ieder geval mijn wens zijn.

Vriendelijke groet,

Maurice Tijm

Beste Maurice,

Dit is een terecht aandachtspunt!

Maar dit was in de beginjaren van Waarneming.nl ook het geval nu is alles veel beter ingericht door vrijwilligers en stakeholders van de soortgroepen en zijn deze problemen op de achtergrond geraakt. Via KNNV-, SBB-, IVN-, en PGO-websites is anno nu het eenvoudiger om locaties van bijvoorbeeld orchideeën te vinden dan via waarneming.nl.

En als mensen de moeite nemen om voor kritische soorten gemotiveerd standaard vervaging aan wordt dit bijna altijd gehonoreerd.

Kortom niet lullen maar poetsen. Meld de soorten aan die zeer gevoelig zijn voor stropen. Ik zal een apart topic voor maken.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: caliprobola op december 02, 2016, 14:52:45 PM
Ik ben slechts ten dele akkoord, het deel waar het gaat over het vrij delen van informatie, daar kan ik me in vinden dat de situatie in bepaalde regio's anders is dan in Nederland en België en dat er omzichtig moet omgesprongen worden met informatie. Hoewel ik betwijfel of de lokale stropers observation.org nodig hebben om de dieren die ze willen hebben te stropen. Vaak zijn die minstens even goed of zelfs veel beter op de hoogte van de lokale situatie dan de toevallige Nederlandse reiziger.

Wat de locatie betreft die aan de waarneming vasthangt. Dit staat los van een eventueel vervagingsbeleid. Wat mij betreft, hoe exacter de locatie, hoe beter. Zelf ben ik tegenwoordig vooral met dagvlinders bezig en daar kan het een hele hap schelen als je de locatie 500m verder invoert. Als deze data daarna gebruikt worden voor analyses naar habitatvoorkeur, dan krijg je een hele soep waar je niets kan uit afleiden.

En wat obsmapp betreft. Daar kan je al lang perfect op instellen dat je je waarnemingen standaard vervaagd (5x5km-hok-niveau) of onder embargo (niet publiek zichtbaar voor zelf in te stellen periode) invoert.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: maurice_tijm op december 03, 2016, 21:55:04 PM
Hoi Eric en Pieter,

Bedankt voor de reacties.
Het gaat mij erom dat Observado zich ervan bewust is dat het niet correct zou zijn om de verantwoordelijkheid voor negatieve gevolgen van het gebruik van Observado af te schuiven op de gebruiker of het land waar waarnemingen worden gedaan.

Het automatisch verbergen van wereldwijd bedreigde soorten van soortgroepen kwetsbaar voor stroperij (vogels, zoogdieren, bepaalde reptielen etc.) is een goede praktische oplossing. Dit is inderdaad nooit geweigerd. Ik zal meehelpen bij het indienen van soorten die maar beter geblokt kunnen worden.

Vriendelijke groet,

Maurice
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: bas.van.schooten op december 06, 2016, 18:23:56 PM
Ene arjan dwarshuis had onze waarnemingen gebruikt om dwarf vireo en occelated trasher een paard agen later te twitchen in mexico.

Ik gebruik observado al jaren en woon al jaren in het buitenland.

Ebird zuigt en de informatie daar komt eerst ten goede van cornell dan pas waarnemers. Hun opzet met lijsten en hotspots is erg irritant als je achter iemands waarneming aan wilt gaan.... Wel goed in lijstjes bijhouden.

Ik voer waarnemingen in op Inaturalist.org ebird en observado. Op Inaturalist als het erg veel toevoegd voor verspreiding en aleen non-vogels. Ebird alleen als ik iets zeldzaams heb gezien dat anderen willen weten. Ik gebruik voor mezelf meestal observado.

De beste functie van Inaturalist is dat je op genus en familie waarnemingen kan zoeken met foto's erbij. Dit maakt een klaver op naam brengen in los angeles super gemakkelijk. Zelfs slangen en vlinders op naam brengen via inaturalist gaat veel sneller dan via een boek omdat je van je locatie gebruik kunt maken. En Ze hebben een wedstrijd tussen los angeles en san fransisco gehad om zoveel mogelijk waarnemingen in te voeren op Inaturalist. Praktische ieder organisme van veel groepen in Californie staat er met een foto op...Die achterstand loop je nooit meer in.

En je gaat niemand overtuigen met ebird te stoppen als ze al zoveel waarnemingen daar hebben. Ik heb het geprobeerd. Mensen willen niet veel werk doen als ze al aan een systeem gewend zijn.

Ik haat ebird je kan er bijna niks mee via je telefoon. Zonder 4G  is op je telefoon waarnemingen invoeren onmogelijk..... Sta je dan in de bergen of in het buitenland....

Ik denk dat het onmogelijk is mensen te overtuigen om van iets te switchen tenzij ebird of inaturalist.org om geld gaan vragen (wat ze nooit gaan doen lijkt mij...). Ook zul je een export functie voor ze moeten maken om naar observado te switchen iets waarvoor ze niemand moeten mailen maar met een paar clicks kunnen doen.

Dus we moeten vooral zorgen dat het een hit in europa word voordat inaturalist en ebird daar teveel voet aan de grond krijgen.

Nu arjan ze waarnemigen alleen op observado zet zie je meteen hoe nuttig die exacte coordinaten zijn. je ziet waar de trails ongeveer zijn waar mensen precies geweest zijn. Voor onze peru trip hebben we al arjans punten voor goede soorten over genomen. Veel beter info dan menig tripreport. Ik denk dat pricisie het verkooppunt voor het gezamenlijk gebruik van observado is. Iedereen gebruikt die platforms voornamenlijk voor zichzelf en dan pas voor een hoger doel als een database.

Dus ik gebruik ze alle 3 omdat ze alle 3 hun sterke punten hebben. De openheid (kan contact op nemen met waarnemers) en exactheid via gps waarnemingen is echt het best in observado.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op december 07, 2016, 14:56:10 PM
Maurice, van een aantal bedreigde zoogdieren is dit al centraal geregeld. Dat zie je snel via https://observation.org/soortenlijst.php?q=neushoorn&g=2&f=0&type=0&z=0&local=0&local=1&p=0&sound=0&sort_lat=0&all_lang=0&exact=0&lang=nl

Verder is dit een prachtige discussie die, in elk geval voor mij, heel leerzaam is.
Bijvoorbeeld dat je veel leert van familie en genus overzichten. Zelf gebruik ik niet anders, blijken kan niet iedereen die vinden.
page in spanje https://spain.observation.org/familie/view/267
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: bas.van.schooten op december 07, 2016, 17:41:52 PM
https://www.inaturalist.org/observations?place_id=1&taxon_id=128095
Alle carex waarnemingen in de united states zijn zo gevonden op Inaturalist.org
Of los angeles county....

http://unitedstates.observado.org/soortenoverzicht_wg.php?q=carex&g=10&f=0&z=0&p=0&p=1&a=0
In observado zo ee overzicht proberen te krijgen vergt toch echt veel meer kennis van hoe de website in elkaar steekt. Geen idee of ik het ook voor los angeles county kan doen.
Begrijp ik dat ik om een land te selecteren naarde land site moet gaan? en dan op soorten zoeken in het submenu. Dat ik een stuk meer begraven dan op inaturalist.org

De zoek functie op Inaturlist werkt gewoon soepel. Zouden we ook naar moeten streven. Probeer het maar eens al levert carex in nederland niks op :-) dus ze zijn vooral nuttig in amerika en misschien andere locaties.

Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Douwe van der Ploeg op december 07, 2016, 18:40:02 PM
Het is maar wat je simpel noemt, ik snap er niks van.. Hoezo zou Carex in Nederland niks opleveren? En waarom zou je een kaart willen met alle waarnemingen van alle soorten binnen een genus?!

Alle waarnemingen van een soort snap ik, kan ook best: http://waarneming.nl/soort/maps/6532?from=2015-12-07&to=2016-12-07

Of het genus-overzicht: http://waarneming.nl/familie/view/10199?genus=Carex&week=0&s%5B%5D=S&c2368=0&c2369=0&c315681=0&c6473=0&c6532=0&c6533=0&c2391=0&c2392=0&c6534=0&c9234=0&c2393=0&c2394=0&c2395=0&c2396=0&c6535=0&c6536=0&c116037=0&c197845=0&c2397=0&c2398=0&c2399=0&c6537=0&c6538=0&c6539=0&c2400=0&c6540=0&c6541=0&c6542=0&c2401=0&c6543=0&c6544=0&c2402=0&c188815=0&c2403=0&c6545=0&c2404=0&c128516=0&c160000=0&c2405=0&c2406=0&c2407=0&c17131=0&c2408=0&c2409=0&c26874=0&c6546=0&c6548=0&c6549=0&c2410=0

Kaartje met alle waarnemingen binnen een gebied? Geen probleem: http://waarneming.nl/monitoring.php?id_gebied=22718&id_soort=6532&u%5B%5D=1&j%5B%5D=2016&j%5B%5D=2015&j%5B%5D=2010&a%5B%5D=0&orignal_precision=0&markers=0&markers=1


Ik snap best dat er sommige dingen niet altijd even intuïtief werken op Observado, maar er kan veel meer mee dan de meeste mensen denken, als je maar even goed kijkt..
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: bas.van.schooten op december 07, 2016, 18:56:52 PM
Douwe als je op inaturalsit.org naar carex in nederland zoekt staan er geen waarnemingen in.

De navigatie van familie naar genus etc is gewoon super soepel aldaar.
Stel ik heb een plant waarvan ik denk dat het een lipbloemige is dan kan ik snel fotos tevoorschijn toveren van alle lipblomigen die in mijn gemeente/staat/land zijn waargenomen met fotos. Dan zie ik snel A wat er kan en hoe het er uit ziet en kan ik snel dingen op naam brengen. Dit is de rede voor mij om inaturalist.org te gebruiken.

In inaturalist kan ik binnen 3 seconden van een willekeurige familie,order suborder op een willekeurige locatie(wereld,land,stad,gemeente provincie you name it) alle waarnemingen zien met foto's en ik kan super snel dignen aanpassen als la county niet genoeg waarnemingen geeft doe ik californie etc. Ik doe dit voor insecten planten geleedpotigen.
Het gemak waarmee het kan is wat verkoopt. Ik raad je aan de website even te proberen

https://www.inaturalist.org/observations
Hier kun je alles in amerika in ieder geval snel opzoeken en snel van groep wisselen van plant naar insect en van californie naar lacounty of een willekeurige vierkant van de aarde. Het werkt als een tierelier. Ik vraag me af hoeveel bandbreedte het vreet maar ik kan em voorstellen dat Nederlanders zo functie ook leuk vinden. Ik kan ook alle waarnemingen in me straat bekijken ongeacht welk phylum.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: arjan.kop op december 08, 2016, 10:09:04 AM
Citaat van: bas.van.schooten op december 06, 2016, 18:23:56 PM
Iedereen gebruikt die platforms voornamenlijk voor zichzelf en dan pas voor een hoger doel als een database.



Die generalisatie klopt niet. Waarom zou ik een site als waarneming.nl of broer observado alleen voor mezelf willen gebruiken? Dan had ik net zo goed alles in telmee kunnen knallen.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op december 08, 2016, 11:20:34 AM
CiteerHet gemak waarmee het kan is wat verkoopt. Ik raad je aan de website even te proberen
Ik denk ook dat je op te weinig manieren bepaalde overzichten bereikt en dat veel dingen die wel mogelijk zijn gewoon niet te vinden zijn..omdat je maar op weinig manieren dat doel kunt bereiken.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: marcel123 op januari 21, 2017, 00:17:40 AM
Bij Obsmapp werd deze vergelijking gepost http://thetestgarden.com/for-the-birds/tech-birds/

Frappant is altijd weer waarnemingen.nl  in  http://thetestgarden.com/for-the-birds/tech-birds/observation/
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op juni 06, 2017, 12:01:30 PM
Om terug te komen op de eigenlijke discussie, waarin geopperd werd een gedeelde database te maken die gelinked is aan verschillende platforms als INaturalist, eBird en anderen: INaturalist deelt zijn 'Research grade' waarnemingen (zijnde de bevestigde waarnemingen) met GBIF.org.
Doet observation.org dit ook?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op juni 06, 2017, 19:10:33 PM
Nee dat gebeurt, nog, niet.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op juli 04, 2017, 15:30:06 PM
Ik heb eergisteren de nieuwe obsmapp geprobeerd en vandaag de iNaturalist..en ik ben idd zwaar onder de indruk. Ik snap al niet waarom ik vooraf aan op moet geven of het een zweefvlieg is of een zoogdier wat ik invoer..maar bij iNaturalist komt ie daar helemaal zelf mee.

Maar ik zie dat Wouter een toppertje is : https://www.inaturalist.org/people

CiteerDe navigatie van familie naar genus etc is gewoon super soepel aldaar.
Stel ik heb een plant waarvan ik denk dat het een lipbloemige is dan kan ik snel fotos tevoorschijn toveren van alle lipblomigen die in mijn gemeente/staat/land zijn waargenomen met fotos. Dan zie ik snel A wat er kan en hoe het er uit ziet en kan ik snel dingen op naam brengen. Dit is de rede voor mij om inaturalist.org te gebruiken.

In inaturalist kan ik binnen 3 seconden van een willekeurige familie,order suborder op een willekeurige locatie(wereld,land,stad,gemeente provincie you name it) alle waarnemingen zien met foto's en ik kan super snel dignen aanpassen als la county niet genoeg waarnemingen geeft doe ik californie etc. Ik doe dit voor insecten planten geleedpotigen.
Het gemak waarmee het kan is wat verkoopt. Ik raad je aan de website even te proberen

En de grootte van de fotos is ook opmerkelijk...1500 bij 2000pixels

Noemen ze me nu daar ?
https://www.dropbox.com/s/wjof3yz571a649u/Phasmida.ai?dl=0
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: KoenVerhoogt op juli 19, 2017, 15:52:29 PM
Citaat van: Marleen op juli 19, 2017, 11:42:46 AM
Wat ik nu mis is dat ik in observado niet kan zien welke soorten er in dit land voorkomen.

Als je norway.observation.org gebruikt kan je dat wel ;)
met de overige dingen kan ik je niet echt helpen
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op juli 19, 2017, 16:21:43 PM
Marleen, kan allemaal, maar dan moeten wel de handjes uit de mouwen worden gestoken.
Zowel voor vertalen als specifieke soortenlijsten. Na mijn vakantie verder.
Ik heb ook contact gehad met een Noor die aan soortenlijsten kan komen.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Carnifex op augustus 07, 2017, 19:17:17 PM
Just my 2 cents:
I have been using observado for some years now, uploading almost all of my observations (except birds in my country, where I use the regional platform). I found the App quite helpful as well, especially when being abroad. But still, after using it a lot, I do not find it easy to use and the search functions and statistics are not at all intuitive to use.
I tried to improve both the website and ObsMapp, making comments in the forum, exchanged thoughts with Hisko and Alex Kwak, helped translating the website into German and also adding hundreds (maybe thousand) vernacular names to the species and families.

The issue Marleen raises I can full-heartedly agree with, although there are annotated experts (curators) for various taxa, I rarely see my observations evaluated, with some exceptions (birds, plants, grasshoppers). I am missing a community and the communication with other user, and also don't want to post every observation I am not sure about in the forum.
What I find really frustrating is that as I have a hard time understanding Dutch, I can not really follow what is going in the forum, about improvements, new implications, bug, problems - I don't even know, when I raise an issue, if this hasn't been already asked. Yes, people answer me in English, but in the same thread quickly switch to Dutch again.
If observation.org really has the ambition to attract users from around the world, and not just be used by Dutch people travelling abroad, things have to change in my opinion.

I am testing iNaturalist for some months now and finally made the decision to switch to their platform. Although there are some differences as in what kind of observations can be entered, I find it much easier to use, have already been helped a lot with determinations and, yes, I find it just fun to use.

Will not completely abandon observation.org, as some atlas projects are going on, but I will not handle two databases in parallel, and recommend everyone interested to use iNat.

Best,
Lorin
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: David Tempelman op augustus 08, 2017, 14:36:40 PM
dear all,

Thanks you for sharing your thoughts and comments on observation.org.
You both are absolutely right that without feedback, it may be discouraging to upload photos of unidentified insects, plants etc and that the photos are not commented upon.
We are looking for experts who can help identify and validate records - but it's a long process indeed ! But i would say that for some species groups such as locusts, butterflies, birds, dragonflies and plants, our validators many times quickly help in identifying - other groups, such as spiders, Scorpions, crabs, algae, lack international validators. Also bear in mind, that for Dutch / Belgian validators, it is really difficult to validate species in far away countries, as so many different species and look-a-likes occur.
Personally I have identical experiences, as most of my own moths still lack names  :'(
https://observation.org/user/photos/12303?from=1012-08-08&to=2017-08-08&a[]=0&sex=0&k[]=0&s[]=X&genus=&sure=0&exo_not=0&tag=0&exo_only=0&fam=0&jaar=0&groep=8&prov=0&sort=date&seasons=0&validatie=B&maand=0&specie=0&stars=0&q=&list_in_lat=0&z=0&type_foto=0&hidden=0&page=17

So I hope we can attract more local experts for this work.

Please also bear in mind it's summer now. Many validators themselves are abroad, which may explain delays in validating.
As for translations, this indeed is an enormous task. Thank you Lorin for your work. This is truly appreciated.

I have gone through your photos and validated some. Unfortunately my expertise is limited to mainly macroinvertebrates.
Again thanks for sharing your comments.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op augustus 10, 2017, 09:16:11 AM
Hadn't checked iNaturalis for a long time, so based on this discussion decided to give it a closer look, upload some observations and see what happens. Indeed it's much more based upon a community feeling. I had the impression you can only add observations with photo, which seems a bit odd to me. Also they lead all observations which receive a 'research grade' (meaning there are two identical id's) to GBIF, that way making such observations easily available for research and conservation. So that's a good thing. Anyone can id the photos of someone else, and in that way support the community.
And of course it looks really good (Americans are good in that) and is indeed fun to use (as stated by Lorin).
I like especially the direct uploading to GBIF a lot, so here you know your observations can be used immediately for research and conservation. As far as I know observado is not doing that. This makes a difference to me to think about.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op augustus 10, 2017, 10:18:56 AM
Another problem I had when showing observado to foreign visitors here in Netherlands, is that such observations go to a different site than observado (to waarneming.nl, or waarneming.be in Belgium). This is very confusing, and actually it was the end of me showing them observado, as they did not like to have to look for their observations at three site. Now Hisko showed me the alternative lately (was it world.observation.org ?), but that was too late already (a first impression is so important). Furthermore this site is not so nice as the basic site. So a -1 for observado when showing it to foreigners.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op augustus 12, 2017, 09:55:43 AM
Lorin, I can not agree more with you.
I've been with observado/waarnemingen.be since the beginning of the platform, I've submitted thousands of observations, have spent days discovering what other users shared and above all has the website played an invaluable role in the development of my passion. Today I am not even an inch away of changing to INaturalist.

The power of the observado is without doubt the massive amount of users in BE and NL, and even more the density of observations they created. If you live in village X in BE or NL and you want to know what has been seen in your local nature reserve, there is for sure a vast amount of observations added on observado, whereas on other platforms you have to be lucky to see a single one.

The platform has had massive potential, but to me it seemed to have failed to uplift it further than just BE and NL.

Then what might have been the reason for INat becoming more popular?
-Observado is too much focused on dutch speakers. Observado is not an international thing. It's dutch users going international.
-Interface in observado is plain and simple, whereas INat managed to make it look GOOD (yes their structure was not that good in the past, but look how they portray brown bear data today: https://www.inaturalist.org/taxa/41641-Ursus-arctos
-INat is an open source platform - I can download all observations of everyone and use it however I want.
-INat has much more means - I do not doubt that the ID-software they are working with and of which we see the first versions today are gonna develop rapidly. I highly doubt observado will be able to keep up with that.
-Last but not least - the 101 subsites is a mess and confuses people.

I'm sorry to be so negative about it, I know a lot of people spend a lot of time trying to make things better, but failing to admit the above would be dishonesty. Again, the reason why I initially started the discussion is to promote a way in which all platforms can be united. because that's the only outcome which does not involve tears :-)
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Dylan op augustus 13, 2017, 15:28:38 PM
Hi everybody,

Thanks for the feedback, including the points where other platforms show we can improve upon. With everything going on in the world, I am very happy that everybody is free to use the portal he or she likes best.

Some of the issues raised, such as a simpler layout and easier onboarding for international users will be addressed in the big update that we will start to roll out soon. We are very eager to get feedback on those screens, I suspect that a call for volunteers to have a first look will not ve far away.

Thanks!

Dylan
co-founder Observation.org / Waarneming.nl
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Dylan op augustus 13, 2017, 15:30:13 PM
BTW, thanks for the Brown Bear example, I think that is definitely better than what we do now. Let's see what we can do in the new version
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Carnifex op augustus 13, 2017, 20:24:35 PM
Thanks all of you for your opinions.

I didn't want to sound too negative, just wanted to mention the points which I find most annoying.

Now I want to mention that ObsMapp is actually still quite of considerable value for me - I would not want to miss it when travelling abroad, where I can quickly add species without photos and internet connection. Also, for atlas projects or winter census (where you want to keep your hands warm as best as possible), this app outweighs by far the old pen and paper method. iNat relies heavily on photographic evidence, so right now for me a co-existence of both platforms is guaranteed. Waiting for a detailed manual for the app, hope this is on the way  :blink:

Looking forward for the new interface

Best,
Lorin
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: David Tempelman op augustus 19, 2017, 12:39:31 PM
hi, Again,

Dear Marleen, not all family overviews at Observado are empty. check out this one https://observation.org/familie/all?diergroep=6 or this one https://observation.org/familie/view/12043
Some groups are lagging behind, such as the Pterophoridae. But yes, a lot of work there.
As for Germany, moths are being validated since last summer, by a German specialist, e.g. https://nrw.observation.org/waarneming/view/142957593
I hope that more specialists join, which would make it much more fun for our users and more importantly, making the platform more than just a 'dutch party'.

Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op oktober 01, 2017, 12:25:07 PM
Citaat van: mdhaen op augustus 12, 2017, 09:55:43 AM
Lorin, I can not agree more with you.

The platform has had massive potential, but to me it seemed to have failed to uplift it further than just BE and NL.
Then what might have been the reason for INat becoming more popular?
-Observado is too much focused on dutch speakers. Observado is not an international thing. It's dutch users going international.
-Interface in observado is plain and simple, whereas INat managed to make it look GOOD (yes their structure was not that good in the past, but look how they portray brown bear data today: https://www.inaturalist.org/taxa/41641-Ursus-arctos
-INat is an open source platform - I can download all observations of everyone and use it however I want.
-INat has much more means - I do not doubt that the ID-software they are working with and of which we see the first versions today are gonna develop rapidly. I highly doubt observado will be able to keep up with that.
-Last but not least - the 101 subsites is a mess and confuses people.

Ik las dat export van data een sterkpunt is van iNaturalist..maar die kan ik juist niet vinden.(ik zoek met name export als gpx)
Net als hun Weblog en feedback pagina waar ik geen fan van ben..veel te lastig en lastig te vinden. Juist voor heavy users vraag ik me af of iNaturalist nog voldoet.

Maar hun methode om 'Fun to use' daar ben ik het zeker mee eens.
Ik vond hun Anoles pagina een goed voorbeeld..maar nu ik hier iets beter naar kijk
(ik zie veel maar lees soms slecht) 

zag ik dat ik al in hun screendump voorkom.
Hier dus hun voorbeeld van 'fun to use' zoals een aantal bovenposters al zeiden.

http://www.anoleannals.org/2017/09/13/help-train-inaturalists-artificial-intelligence-to-identify-anole-species-from-photographs/

Volgens mij wordt ik hier genoemd:
http://www.anoleannals.org/wp-content/uploads/2017/09/Asset-6@3x-2.png


En hier ook

https://www.dropbox.com/s/wjof3yz571a649u/Phasmida.ai?dl=0
https://www.inaturalist.org/posts/18007-inaturalist-for-stick-and-leaf-insect-phasmida-citizen-science

En die determinatie app gaat idd als een dolle..begonnen met 12.000 species zitten ze maanden later op 20.000. Het toevoegen van een soort elke 2 uur is dus blijkbaar toch geen grootspraak...


Voor de jeugd hebben ze een competitie app, helemaal fun:
https://questagame.com/
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op oktober 02, 2017, 08:16:21 AM
Ik gebruik het rinat package in R (zie bv. https://ropensci.org/blog/blog/2014/03/26/rinat). Die maakt direct gebruik van hun API. Vanuit R kun je alles ermee doen, ook zo nodig wegschrijven naar andere formaten.
R rocks :-)
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op oktober 17, 2017, 22:19:37 PM
@andre123 voor export bij INat, kijk hier: https://www.inaturalist.org/observations/export?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Erik van Dijk op oktober 19, 2017, 00:24:06 AM
Citaat van: hiskodevries op juni 06, 2017, 19:10:33 PM
Nee dat gebeurt, nog, niet.


Waarom eigenlijk niet?

En volgens mij zijn er voor verschillende vogel, libellen en sprinkhanenprojecten toch we data gedeeld?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op oktober 20, 2017, 08:10:56 AM
Ik heb nog eens gekeken, maar vindt geen waarnemingen van observado in gbif (of ik zoek niet goed natuurlijk). Andersom trouwens wel: ruwweg 75% (bij de dagvlinders althans) van de waarnemingen op observado komt uit gbif (ja, je leest het goed, driekwart dus). Dat mag op zich (gbif data is voor iedereen vrij te downloaden en te gebruiken), maar het niet doorleveren naar gbif van observado waarnemingen vind ik wel een gemiste kans, zeker gezien de slogan 'samen ontdekken we meer'. Die wordt nu wel heel erg in één richting uitgelegd.

Volgens mij willen vrijwel alle waarnemers op observado dat hun waarnemingen in de verre en minder verre buitenlanden door lokale onderzoekers en beschermers gebruikt worden (of heb ik het mis?). Of hebben er iig niets op tegen. Dat valt heel simpel te organiseren door alles ook naar gbif te uploaden (en niet alleen te downloaden vanuit gbif). Eén handeling, waarnemers blij, onderzoekers blij, natuurbeschermers blij. Dan mag observado ook spreken van 'samen ontdekken we meer', nu is dat een eenrichtingsverkeer.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: arnoldwijker op oktober 29, 2017, 08:06:10 AM
Ik heb deze discussie eens doorgelezen. Kwam er via zoeken bij uit omdat ook ik worstel met wel / niet gebruiken van observation.org (wn.nl) en Inaturalist. Veel van wat ik lees klopt. Maar je komt er niet goed uit met alle pro's en cons. Dus elke gebruiker heeft zijn eigen voorkeur. Ook ik. En samenvoegen van databanken gaat ook niet snel gebeuren...

Als ik een hele grote tip aan observation.org / wn.nl mag geven? Zorg voor een goede import functie! (definieer vaste excel / csv lay-out, zorg voor import en feedback bij fouten)
(en dus niet de via Hisko handmatige procedure)

Ik kan heel gemakkelijk mijn obervation.org waarnemingen exporteren en in Inaturalist inlezen. Andersom mis ik het proces. Dit gaat obervation.org op den duur vele waarnemingen kosten. Niet alleen van mij, maar van heel veel gebruikers die de voordelen van beide invoerportalen inzien.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: jack_windig op oktober 30, 2017, 22:04:32 PM
Bij het voorbereiden van mijn reis naar Nieuw Zeeland kwam ik ook INaturalist tegen (daar heet het naturewatch.org.nz) en dat ziet er veel mooier uit dan observado of waarneming.nl. Kijk alleen al naar de startpagina: https://www.inaturalist.org/ prachtig, uitnodigend om er gelijk mee aan de slag te gaan, en als je dan naar observation.org kijkt is het heel wat saaier. Dan kan observado nog zo goed zijn, maar grote kans dat het dezelfde kant opgaat als hyves. Eens groot in Nederland maar volkomen overvleugeld door de Amerikaanse variant waar de rest van de wereld op zit. Ik ben een groot fan hoor van zowel observado als waarneming en op naturewatch.org.nz kan ik alleen met veel moeite vinden wat ik wil, maar ik kijk wel met bewondering hoe mooi het er uit ziet. Vergelijk deze: http://naturewatch.org.nz/taxa/12716-Turdus-merula bijvoorbeeld met deze https://newzealand.observation.org/soort/info/150

Volgens mij zijn in ieder geval drie dingen nodig om een toekomst voor observado te hebben 1) een veel betere vormgeving 2) een duidelijke omschrijving/webpage waarin direct duidelijk is wat de voordelen zijn ten opzichte van Inaturalist (en andere sites) 3) een "dedicated community behind the website which advocates the site to the rest of the world and contributes themselves to its quality (for example by validating)" [en ik zeg dit niet voor niets in het Engels]. Dat laatste is in Nederland vanzelf ontstaan, in België door natuurpunt, maar de rest van de wereld is er domweg niet.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: gardensafari op oktober 31, 2017, 08:49:08 AM
Ik deel de mening van Jack dat observado.org dezelfde kant op zal gaan als hyves.
Verschillende wereldwijde invoerportalen naast elkaar lijkt mij niks.
Idealiter heeft elk land zijn eigen waarneming.xx en is er één plek waar al die waarnemingen samen komen.
Observado.org kan daarin complementair zijn, in die zin dat Nederlanders en Vlamingen hun waarnemingen buiten hun eigen landen daar vast kunnen leggen.
Gewoon lekker een Nederlandstalig portaal. Alleen al door de taal zijn Arabische, Thaise of Japanse sites voor ons niet toegankelijk.
Observado.org zou vervolgens die waarnemingen moeten leveren aan de internationale site, die ze vervolgens levert aan de waarneming.xx van het betreffende land.
En daar zou gevalideerd moeten worden.
Valideren op Observado dan wel de internationale site zou zich moeten beperken tot landen die (nog) geen eigen waarneming.xx hebben.
Let wel, dit is een ideaalsituatie. Voorlopig verre van bereikbaar.
Observado.org kan nog een hele tijd doordraaien, maar internationaal zal de samenwerking moeten worden gezocht.

Jack geeft ook drie overpeinspunten, waarbij nummer 1, de layout van observado.org en waarneming.nl, en nummer 2, de toegankelijkheid van beide, een beetje met elkaar in tegenspraak zijn.
Ik ben het met Jack eens dat beide Nederlandstalige sites een beetje saai ogen. Wat meer kleur en geur kan geen kwaad.
Maar het sterke punt is dat je op waarneming.nl geen uitleg nodig hebt. De inhoud van de gehele site vind je op de openingspagina. Zeker, al die opties zijn misschien wat veel de eerste keer.
Maar eenmaal een beetje gewend is het geweldig alle opties en mogelijkheden op die openingspagina bij de hand te hebben.
Inaturalist.org is wat dat betreft een zooitje: je weet nauwelijks waar je wat moet zoeken.
Je zou kunnen zeggen dat Observado en Waarneming minimalistisch zijn, Inaturalist is barok.

Ik zie ook goede dingen op de Nieuw-Zeelandse site. Geen eigen pagina met soortinformatie, maar de Wikipedia-pagina laten zien.
Eigen informatiepagina's mogen we wel hebben, maar moeten bijvoorbeeld gaan over de verschillen tussen soorten.
Info over taxonomie, naamgeving en deels gedrag moet naar de Wikipedia-pagina. Dat voorkomt dubbel werk.
Helaas begrijp ik van onder anderen Thijs dat er eigenwijze flapdrollen op Wikipedia zitten die terechte verbeteringen weer ongedaan maken.
Misschien de moeite waard om daar eens dieper op in te gaan...





Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: HPM op oktober 31, 2017, 11:03:10 AM
Citaat van: gardensafari op oktober 31, 2017, 08:49:08 AM

Ik deel de mening van Jack dat observado.org dezelfde kant op zal gaan als hyves.
Verschillende wereldwijde invoerportalen naast elkaar lijkt mij niks.
Idealiter heeft elk land zijn eigen waarneming.xx en is er één plek waar al die waarnemingen samen komen.
Observado.org kan daarin complementair zijn, in die zin dat Nederlanders en Vlamingen hun waarnemingen buiten hun eigen landen daar vast kunnen leggen.
Gewoon lekker een Nederlandstalig portaal.
...

Het zou mooi zijn als Waarneming.nl en Waarnemingen.be echt samen zouden gaan. Of in ieder geval Nederland en Vlaanderen.

Al eerder heb ik gesuggereerd om Waarneming aansluiting te zoeken bij Ornitho (Nu bestaande uit Polen, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Catalonië en Italië). Allemaal dezelfde software maar verder veel vrijheid.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: gardensafari op oktober 31, 2017, 12:47:18 PM
Ornitho is veel te veel een vogelaarssite.
Waarneming is veel en veel breder.
Dus die Ornitho gaat hem niet worden, of je moet de voorpagina aanpassen.
Maar dan lijkt waarneming te weinig op die andere ornitho's.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: HPM op oktober 31, 2017, 13:05:31 PM
Citaat van: gardensafari op oktober 31, 2017, 12:47:18 PM

Ornitho is veel te veel een vogelaarssite.
Waarneming is veel en veel breder.
Dus die Ornitho gaat hem niet worden, of je moet de voorpagina aanpassen.
Maar dan lijkt waarneming te weinig op die andere ornitho's.

Kijk bijvoorbeeld eens naar http://ornitho.it/ en http://www.ornitho.cat/
Met planten, zoogdieren, reptielen, insecten ...
En de Franse voorpagina http://www.ornitho.fr/
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op oktober 31, 2017, 15:15:51 PM
Citaat van: jack_windig op oktober 30, 2017, 22:04:32 PM
Bij het voorbereiden van mijn reis naar Nieuw Zeeland kwam ik ook INaturalist tegen (daar heet het naturewatch.org.nz) en dat ziet er veel mooier uit dan observado of waarneming.nl. Kijk alleen al naar de startpagina: https://www.inaturalist.org/ prachtig, uitnodigend om er gelijk mee aan de slag te gaan, en als je dan naar observation.org kijkt is het heel wat saaier. Dan kan observado nog zo goed zijn, maar grote kans dat het dezelfde kant opgaat als hyves. Eens groot in Nederland maar volkomen overvleugeld door de Amerikaanse variant waar de rest van de wereld op zit. Ik ben een groot fan hoor van zowel observado als waarneming en op naturewatch.org.nz kan ik alleen met veel moeite vinden wat ik wil, maar ik kijk wel met bewondering hoe mooi het er uit ziet. Vergelijk deze: http://naturewatch.org.nz/taxa/12716-Turdus-merula bijvoorbeeld met deze https://newzealand.observation.org/soort/info/150

Volgens mij zijn in ieder geval drie dingen nodig om een toekomst voor observado te hebben 1) een veel betere vormgeving 2) een duidelijke omschrijving/webpage waarin direct duidelijk is wat de voordelen zijn ten opzichte van Inaturalist (en andere sites) 3) een "dedicated community behind the website which advocates the site to the rest of the world and contributes themselves to its quality (for example by validating)" [en ik zeg dit niet voor niets in het Engels]. Dat laatste is in Nederland vanzelf ontstaan, in België door natuurpunt, maar de rest van de wereld is er domweg niet.
Jack, wat ik mij afvraag , was jij bij de aftrapsessie van de nieuwbouw ? want deze zinnen zijn vrijwel letterlijk ter tafel gekomen.
Dus ja, dat zijn wel een aantal uitgangspunten van de nieuwbouw.
Deze nieuwbouw gaat traag maar gestaag. Omdat eerst veel onderwater functies moeten worden herschreven duur het nog wel even voordat van deze nieuwbouw zichtbaar wordt.
Alle software wordt herschreven in een andere ontwikkel omgeving welke moderner en veiliger is.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: KoenVerhoogt op oktober 31, 2017, 16:44:42 PM
Citaat van: hiskodevries op oktober 31, 2017, 15:15:51 PM
Dus ja, dat zijn wel een aantal uitgangspunten van de nieuwbouw.
Deze nieuwbouw gaat traag maar gestaag. Omdat eerst veel onderwater functies moeten worden herschreven duur het nog wel even voordat van deze nieuwbouw zichtbaar wordt.
Alle software wordt herschreven in een andere ontwikkel omgeving welke moderner en veiliger is.

:duim: Moet zeggen dat ik steeds meer benieuwd wordt naar deze nieuwbouw :)
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: jack_windig op oktober 31, 2017, 21:53:21 PM
Citaat van: hiskodevries op oktober 31, 2017, 15:15:51 PM
Citaat van: jack_windig op oktober 30, 2017, 22:04:32 PM
Bij het voorbereiden van mijn reis naar Nieuw Zeeland kwam ik ook INaturalist tegen (daar heet het naturewatch.org.nz) en dat ziet er veel mooier uit dan observado of waarneming.nl. Kijk alleen al naar de startpagina: https://www.inaturalist.org/ prachtig, uitnodigend om er gelijk mee aan de slag te gaan, en als je dan naar observation.org kijkt is het heel wat saaier. Dan kan observado nog zo goed zijn, maar grote kans dat het dezelfde kant opgaat als hyves. Eens groot in Nederland maar volkomen overvleugeld door de Amerikaanse variant waar de rest van de wereld op zit. Ik ben een groot fan hoor van zowel observado als waarneming en op naturewatch.org.nz kan ik alleen met veel moeite vinden wat ik wil, maar ik kijk wel met bewondering hoe mooi het er uit ziet. Vergelijk deze: http://naturewatch.org.nz/taxa/12716-Turdus-merula bijvoorbeeld met deze https://newzealand.observation.org/soort/info/150

Volgens mij zijn in ieder geval drie dingen nodig om een toekomst voor observado te hebben 1) een veel betere vormgeving 2) een duidelijke omschrijving/webpage waarin direct duidelijk is wat de voordelen zijn ten opzichte van Inaturalist (en andere sites) 3) een "dedicated community behind the website which advocates the site to the rest of the world and contributes themselves to its quality (for example by validating)" [en ik zeg dit niet voor niets in het Engels]. Dat laatste is in Nederland vanzelf ontstaan, in België door natuurpunt, maar de rest van de wereld is er domweg niet.
Jack, wat ik mij afvraag , was jij bij de aftrapsessie van de nieuwbouw ? want deze zinnen zijn vrijwel letterlijk ter tafel gekomen.
Eh, nee daar was ik niet en ik heb het helemaal zelf verzonnen. Maar mooi dat het al opgepakt wordt. Hard doorwerken zal ik maar zeggen, en ook ik ben erg benieuwd wat er uit de nieuwbouw komt. Is er ook een lijstje gemaakt van de punten waar observado sterker is dan Inaturalist?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: David Tempelman op oktober 31, 2017, 23:32:47 PM
een van de leuke dingen vind ik de 'cleverness' van het vertalen op de site hier; als je kennis hebt van een taal, vertaal je de boel zo. zo is er nu ObsMapp in het Hongaars. aan soortenlijsten moet worden gewerkt, dat gebeurt ook hoor Marleen. een ander vraagje, hoe worden de schietmotten op iNaturalist gevalideerd? kan ik iets leren van de validatie op iNaturalist mbt schietmotten? dat is voor mij als 'manager' van die groep insekten wel interessant.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Andre321 op november 01, 2017, 08:40:49 AM
@Jack
NieuwZeeland is een stronghold voor iNaturalist na Californie..dus niet vreemd dat ze daar formidabel scoren. En die openingspagina zie je toch alleen maar als je niet ingelogd bent...? Met een ingelogd useraccount kom je niet meer op die landingspagina volgens mij.
https://loarie.github.io/change_prerendered_countries2.html
https://www.inaturalist.org/posts/11671-how-international-is-inaturalist

@David
Schietmotten zal niet anders gaan dan andere groepen..maar die pagina kan ik zelf neit niet vinden. je kunt dingen als Projecten gebruiken..al zie ik daar de voordelen nog niet van in..van soorten binnen je project kun je dan weer meer zien.
Bij observado heb je admins of gebruikers, maar sommige mensen bij iNaturalist willen een 'reputation'  hebben. Dus dat je aan de validator kan zien of het een beginneling of een crack is. Dit schijnt iSpot (Open University UK) ook te hebben. https://en.wikipedia.org/wiki/ISpot#On-site_reputation
Overigens heb ik de indruk dat iNaturalist echt open source is..terwijl bij wrn.nl de API niet eens beschikbaar is.https://www.inaturalist.org/pages/api+reference
Als je toch bezig bent, in de Ideenbus waar ik tegenwoordig niet meer bij mag staan nog wat brilliante opmerkingen die het concept echt door hebben. Compleet raadsel waarom dat niet overgenomen is. Was maar een kwartier werk..zou ik zelf zo denken.

https://www.inaturalist.org/pages/managing-projects

http://ornitho.it/ http://www.ornitho.de/index.php?m_id=23 ziet er leuk uit, met links en rechts menu's zodat je je scrolmuis goed kunt gebruiken.

Bedankt voor de links hierboven overigens..
Citeerrinat package in R (zie bv. https://ropensci.org/blog/blog/2014/03/26/rinat). Die maakt direct gebruik van hun API. Vanuit R kun je alles ermee doen, ook zo nodig wegschrijven naar andere formaten

voor export bij INat, kijk hier: https://www.inaturalist.org/observations/export?

Open Souce https://www.inaturalist.org/pages/developers
API https://www.inaturalist.org/pages/api+reference

https://www.inaturalist.org/pages/help

https://www.inaturalist.org/posts/9394-inaturalist-user-guide

https://www.inaturalist.org/pages/curator+guide

Onderin wat leuke grafiekjes over aantal downloads van android en de enorme invoer van waarnemingen elk jaar in Maart
https://www.inaturalist.org/blog/11756-we-ve-reached-150-000-observers
Californie en Nieuw Zeeland zijn strongholds
https://www.inaturalist.org/blog/11590-6m-observations-total-where-has-inaturalist-grown-in-80-days-with-1-million-new-observations

https://www.inaturalist.org/blog/10633-5-000-000-observations
Groei van iNaturalist afgelopen 100dagen most recent million observations had the biggest relative impact?
https://inaturalist.carto.com/builder/660fd715-db44-41b8-8beb-5646e6886823/embed

CiteerThanks for the reports, folks. We recently moved house to a new server
provider (Rackspace to Microsoft Azure, if you're curious). We now
have a lot more room to grow, and Microsoft has been incredibly
generous in donating most of the resources we need on their platform,
so the move is actually a really good thing for all of us. The
downside is that like with any move, some things get jumbled or
overlooked. Right now we've got a few issues resolving some SSL /
HTTPS requests,
but we're working on it. Apologies for the
interruptions.


De Blog
I know http://inaturalist.tumblr.com/ also exists, but it looks like that Tumblr page mostly contains the observation of the week posts e.g., it's missing
https://www.inaturalist.org/blog/12475-socal-squirrels-and-inat
https://www.inaturalist.org/blog/12037-inaturalist-community-guidelines
https://www.inaturalist.org/blog/11756-we-ve-reached-150-000-observers
https://www.inaturalist.org/blog/11671-how-international-is-inaturalist
ID helpen Community Taxon
The Community Taxon will continue to operate as it did, but the taxon an observation is associated with should now be the most specific proposed taxon with which no one disagree
https://www.inaturalist.org/blog/13670-explicit-disagreement-update
https://docs.google.com/document/d/1BHX1pnoMEv9gf_PqDzoqdQmZjsvdU_j8O7TEGwdr6fg/edit
https://www.inaturalist.org/blog/13503-identification-disagreements-are-now-explicit
Computer Vision
https://www.inaturalist.org/blog/12981-vision-suggestion-updates
slightly more accurate (right answer in the top ten ~81% of the time), it knows about 20,217 species, so that's a 2,971 species improvement! (Komt neer op het toevoegen van een nieuwe soort elke 2 uur)

https://www.dropbox.com/s/wjof3yz571a649u/Phasmida.ai?dl=0
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: David Tempelman op november 01, 2017, 22:49:31 PM
dankjewel André en trouwens dankjewel allemaal voor jullie bijdragen aan de discussie. goede bijdragen  :duim:
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: dirder op november 03, 2017, 19:57:34 PM
Citaat van: andre123 op november 01, 2017, 08:40:49 AM

Dus dat je aan de validator kan zien of het een beginneling of een crack is. Dit schijnt iSpot (Open University UK) ook te hebben. https://en.wikipedia.org/wiki/ISpot#On-site_reputation


Klopt niet, want je kunt ook een 'crack' worden door de ene na de andere verkeerde validatie af te leveren. Inaturalist en Ispotnature zijn absoluut bagger en bulken uit van de verkeerde determinaties.

Hopelijk gaat waarneming.nl/waarnemingen.be nooit een soortgelijke kant op. Absolute gruwel.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: mdhaen op januari 26, 2018, 11:01:20 AM
Interessant artikel over de Artificial Intelligence achter Inaturalist: https://news.mongabay.com/wildtech/2017/08/smartphone-app-combines-computer-vision-and-crowdsourcing-to-explore-earths-biodiversity-one-photo-at-a-time/
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Gerard Troost op januari 30, 2018, 17:10:13 PM
Citaat van: cvsw123 op oktober 20, 2017, 08:10:56 AM
Ik heb nog eens gekeken, maar vindt geen waarnemingen van observado in gbif (of ik zoek niet goed natuurlijk). Andersom trouwens wel: ruwweg 75% (bij de dagvlinders althans) van de waarnemingen op observado komt uit gbif (ja, je leest het goed, driekwart dus). Dat mag op zich (gbif data is voor iedereen vrij te downloaden en te gebruiken), maar het niet doorleveren naar gbif van observado waarnemingen vind ik wel een gemiste kans, zeker gezien de slogan 'samen ontdekken we meer'. Die wordt nu wel heel erg in één richting uitgelegd.

Volgens mij willen vrijwel alle waarnemers op observado dat hun waarnemingen in de verre en minder verre buitenlanden door lokale onderzoekers en beschermers gebruikt worden (of heb ik het mis?). Of hebben er iig niets op tegen. Dat valt heel simpel te organiseren door alles ook naar gbif te uploaden (en niet alleen te downloaden vanuit gbif). Eén handeling, waarnemers blij, onderzoekers blij, natuurbeschermers blij. Dan mag observado ook spreken van 'samen ontdekken we meer', nu is dat een eenrichtingsverkeer.

Ook ik heb mij wel eens verbaast over de hoeveelheid GBIF data in Observado. (Vogels in bijv Duitsland is  ook grotendeels GBIF) maar heb mij nooit gerealiseerd dat dit blijkbaar eenrichtingsverkeer is. Klopt dit? En betekend dit dan écht dat ik mijn vakantiewaarnemingen ook in de locale portalen van die landen moet invoeren?
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: thijsdegraaf op januari 30, 2018, 20:09:06 PM
CiteerHelaas begrijp ik van onder anderen Thijs dat er eigenwijze flapdrollen op Wikipedia zitten die terechte verbeteringen weer ongedaan maken.
Misschien de moeite waard om daar eens dieper op in te gaan...
Dat is inderdaad het probleem van Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Thijsdegraaf  :( Een verwijzing kan nu ook naar betrouwbare informatie. Bij Nederlandse wantsen als blindwantsen heb ik bijvoorbeeld een verwijzing naar Faune de France gezet.

Ik kijk voornamelijk bij insecten, vooral wantsen en heb daar ook het gevoel, dat het nu meestal voor de Nederlanders, Belgen in het buitenland is.
Bij de wantsen mis ik experts uit het verre buitenland.
Ik probeer mensen op Flickr te helpen en zou elke keer als ik help, ze opmerkzaam kunnen maken op Observado. Alleen moet de kans veel groter worden, dat hun beest met enige zekerheid kan worden gedetermineerd. Die meerwaarde ten opzichte van Flickr is er niet.
Hier een voorbeeld van iemand, die momenteel in Thailand werkt https://www.flickr.com/photos/jacobs_ian/25681604948/
Hier India van Nitin https://www.flickr.com/photos/chandra-nitin/33128647414/ (kwam voor hem niet verder dan Acanthosomatidae)

In Australië is er voor insecten behalve enkele prima sites van amateurs weinig. Ik was op zoek naar de naam van een duidelijke nimf Coreidae, die te doen moet zijn. Ik heb zonder veel moeite een aantal dezelfde foto's gevonden, maar niemand weet veel meer. https://www.flickr.com/photos/thijsdegraaf/24824781797/ Maar ik ben met behulp van Flickr wel verder gekomen. Observado: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=416393.0 Daar heb ik niets aan.
Ik heb nu gemaild naar Professor Gerry Cassis of hij me kan helpen.( http://www.bees.unsw.edu.au/gerry-cassis ) Geen idee of ik een reactie krijg, maar je zult dergelijke mensen moeten binnenhalen als admin wil je tegen sites als inaturalist.org kunnen concurreren. Lijkt me een gigantische klus.

inaturalist kende ik niet. Als ik voor mijn wants naar Coreidae Australië kijk https://www.inaturalist.org/observations?locale=en&nelat=-35.124517&nelng=149.39928450000002&swlat=-35.9207621&swlng=148.7626752&taxon_id=51777&view=species
Slechts één zeer bekende soort. Ben er niet kapot van.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op januari 31, 2018, 08:43:13 AM
Citaat van: gtroost op januari 30, 2018, 17:10:13 PM
Citaat van: cvsw123 op oktober 20, 2017, 08:10:56 AM
Ik heb nog eens gekeken, maar vindt geen waarnemingen van observado in gbif (of ik zoek niet goed natuurlijk). Andersom trouwens wel: ruwweg 75% (bij de dagvlinders althans) van de waarnemingen op observado komt uit gbif (ja, je leest het goed, driekwart dus). Dat mag op zich (gbif data is voor iedereen vrij te downloaden en te gebruiken), maar het niet doorleveren naar gbif van observado waarnemingen vind ik wel een gemiste kans, zeker gezien de slogan 'samen ontdekken we meer'. Die wordt nu wel heel erg in één richting uitgelegd.

Volgens mij willen vrijwel alle waarnemers op observado dat hun waarnemingen in de verre en minder verre buitenlanden door lokale onderzoekers en beschermers gebruikt worden (of heb ik het mis?). Of hebben er iig niets op tegen. Dat valt heel simpel te organiseren door alles ook naar gbif te uploaden (en niet alleen te downloaden vanuit gbif). Eén handeling, waarnemers blij, onderzoekers blij, natuurbeschermers blij. Dan mag observado ook spreken van 'samen ontdekken we meer', nu is dat een eenrichtingsverkeer.

Ook ik heb mij wel eens verbaast over de hoeveelheid GBIF data in Observado. (Vogels in bijv Duitsland is  ook grotendeels GBIF) maar heb mij nooit gerealiseerd dat dit blijkbaar eenrichtingsverkeer is. Klopt dit? En betekend dit dan écht dat ik mijn vakantiewaarnemingen ook in de locale portalen van die landen moet invoeren?

Er zijn volgens mij twee mogelijkheden:
- Iedereen blijft nationaal op zijn data zitten (of het nu Artportalen of observado of hoe dan ook heet), data wordt niet uitgewisseld, met name in Zuid en Oost Europa wordt er niet geprofiteerd van alle extra kennis, waardoor vogels en vlinders minder goed beschermd kunnen worden (hier in NL zal het effect wel meevallen van het ontbreken van vogelwaarnemingen door Grieken in NL :-)
- Iedereen doet mee en deelt data. GBIF is in principe daarvoor opgezet. Inmiddels doen flink wat clubs mee, maar ook vooral heel veel organisatie en landen niet. Meestal vooral gedreven door angst dat anderen 'hun' data gaan gebruiken. Dat kan een valide argument zijn als je net een atlas of zo bent aan het maken waar je al heel veel tijd in hebt gestopt, maar daarna zou de data toch open kunnen worden? Als je puur vanuit de waarnemers of vanuit onderzoek of natuurbescherming denkt is het trouwens meestal wel helder: delen is beter. Maar toch gebeurt het nog erg weinig, helaas.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op januari 31, 2018, 09:20:30 AM
Komt helemaal goed w.nl, obs.org en gbif. Dit jaar wordt daar een groot project voor opgezet. In de tussentijd kunnen de lokale beheerders van observation.org subsites naar hartelust de data exporteren, zijn zo`n 12.000.000 records aan de tweede europese broedvogelatlas gedoneerd, ook de europese vlinders kunnen hun eigen data ophalen.
Vrijwel elk verzoek voor data bestemd voor (semi)wetenschappelijk onderzoek wordt gehonoreerd.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: caliprobola op januari 31, 2018, 09:36:49 AM
In Vlaanderen hebben wij de vlinderdata op GBIF (https://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=8019) gezet. Groot nadeel van GBIF is helaas dat je totaal geen zicht hebt op de kwaliteit van de data, de (vlinder)data die van GBIF naar observation.org zijn gegaan staan iig vol met fouten.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op januari 31, 2018, 10:06:05 AM
Dank je Hisko.
En Pieter, daar heb je gelijk in. Iedere organisatie kan data naar GBIF pompen, ook als er evidente onzin tussenzit. Het ontwikkelen van een plausibiliteitscheck zou hun eerste prioriteit moeten zijn. Dit zou ook aan de achterkant (dus waar je een download doet) neergezet kunnen worden, zodat je bv. alleen vanaf een of ander zelf in te stellen plausibiliteitsniveau ophaalt. Iets als:
1. Geen bewijs, buiten bekende range en vliegtijd
2. Geen bewijs. binnen bekende range OF bekende vliegtijd
3. Geen bewijs, binnen bekende range EN vliegtijd
4. Geen bewijs, binnen x km en y dagen van waarneming met bewijs
5. Bewijs voorhanden (en te vinden)
Volgens mij zou dat geeneens zo moeilijk hoeven te zijn. Mag iedereen zelf beslissen hoe goed of slecht hij wil ophalen.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op januari 31, 2018, 10:23:47 AM
wat ook een gbif instinker is: op basis van subsidies dumpen organisatie hun complete dataset die ook streng beschermde soorten bevat. Zo kun je alsnog de lokaties simpel achterhalen
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op februari 02, 2018, 08:23:17 AM
Een beetje tendentieus opgeschreven, Hisko. Als om de een of andere reden een subsidie wordt verstrekt, kan de subsidieverstrekker vragen de resultaten, die (als het een overheidssubsidie betreft) met publiek geld betaald zijn, ook publiek beschikbaar te maken (public money for public goods). En een private subsidieverstrekker mag de afspraken maken die hij wil, ook dat hij de gegevens wel of juist niet openbaar gemaakt wil zien. Daar zijn alle clubs helemaal zelf bij. Als ze niet willen dat bepaalde info openbaar wordt, moeten ze die of niet meeleveren, of de subsidie niet aannemen, of met de subsidieverstrekker gaan onderhandelen. Als ze hebben zitten slapen, vind ik dat niet de schuld van GBIF, maar van die club zelf. GBIF is in deze slechts een instrument. En een 'instinker' vind ik persoonlijk veel te tendentieus klinken, dat suggereert boze opzet van GBIF (en als je het niet zo bedoelt, dan had je het minder dubbelzinnig moeten opschrijven).

Er heerst nog veel angst voor open data. En als alles heeft het ook zijn voor- en nadelen. We kunnen ook moeiteloos voorbeelden vinden van punten waar juist gesloten data leidde tot fouten en missers. Kijk ik naar mijn ervaringen in Europa, dan zijn er voor de dagvlinders daar meer voordelen dan nadelen aan open data. Maar een simpel goed/slecht is het daar ook niet, het verschilt van plek tot plek en situatie tot situatie.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op februari 02, 2018, 08:43:10 AM
Voorbeeldje. De Oeraluil is in Estland streng beschermd, het openbaar maken van lokaties is verboden volgens de lokale wet (ik heb ze al eens aan de broek gehad)
en zie hier https://www.gbif.org/occurrence/map?has_coordinate=true&has_geospatial_issue=false&taxon_key=2497509&geometry=POLYGON%20((26.015625%2059.77188571395409,%2021.8408203125%2059.25914269643183,%2021.7529296875%2057.76748695221207,%2025.0927734375%2057.83773408611946,%2027.59765625%2057.55592375007425,%2027.861328125%2058.87512836447029,%2028.212890625%2059.41602061602643,%2026.015625%2059.77188571395409))
elke reisorganisatie kan de lokaties ophalen
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: cvsw123 op februari 02, 2018, 08:59:57 AM
Dat er dingen misgaan is evident. En ook andersom gaat er wel eens wat mis (verborgen waarnemingen leiden tot fouten).
Mijn opmerking ging over je woorden: gbif instinker, subsidies en dumpen.
GBIF instinker vind ik tendentieus en niet terecht, zoals ik hierboven betoog. GBIF laat niemand ergens instinken.
Subsidies vind ik ook tendentieus en niet terecht, zoals ik hierboven betoog.
En dumpen vind ik ook geen goed woord, al is het ondoordacht doorleveren aan GBIF natuurlijk iets dat daar dicht bij komt. Maar de meeste clubs zijn te goeder trouw, doen hun best, en maken wel eens fouten. Dat ligt niet aan GBIF, niet aan instinken en niet aan subsidies, maar aan mensen die het goed bedoelen. Dat was wat ik bedoelde (want ik was blijkbaar niet duidelijk genoeg, gezien je reactie).
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op februari 02, 2018, 09:03:33 AM
Chris, ik bedoel wat jij zegt.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op februari 02, 2018, 09:15:30 AM
In deze podcast leggen een aantal spanjaarden uit waarom je Observation.org zou moeten gebruiken
https://www.elbichologo.com/entrevista-administradores-observado/
Je moet wel het spaans machtig zijn.
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: Gerard Troost op februari 02, 2018, 12:13:27 PM
Citaat van: hiskodevries op januari 31, 2018, 10:23:47 AM
wat ook een gbif instinker is: op basis van subsidies dumpen organisatie hun complete dataset die ook streng beschermde soorten bevat. Zo kun je alsnog de lokaties simpel achterhalen

Dus Waarneming /  Observado gaan:

"Subsidies": de boel gratis geven?  :duim:
"streng beschermde soorten": niet alles geven?  :o
Titel: Re: Toekomst Observado.org - INaturalist
Bericht door: hiskodevries op februari 02, 2018, 14:54:47 PM
Onze organisatie is ook dol op subsidies.
Maar bij het uploaden zal zeker rekening worden gehouden met soorten die onder druk staan.
Denk aan Olifant, Neushoorn, zeldzame vogel soorten in Indonesie, etc.