Forum van Waarneming.nl

Overige natuuronderwerpen => Ethiek en wetgeving => Topic gestart door: phegi op oktober 25, 2016, 14:41:10 PM

Titel: Braakliggend land en zorgplicht
Bericht door: phegi op oktober 25, 2016, 14:41:10 PM
In mijn gemeente ligt een stuk land aan de haven al 15 jaar braak. Er is een floristisch gezien leuk stukje natuur gegroeid. Zo werd daar onlangs de Kleine kattenstaart ontdekt. Natuurlijk is er een bestemmingsplan en zelfs een mooi plan de haven weer te vullen met nieuwe bedrijfspanden. Vandaag is men begonnen met de grond te egaliseren. Weg planten dus en mogelijk ook de fauna, daar heb ik geen kijk op. Ik vraag me af of je na zo lange tijd niet eerst moet bekijken wat de natuurwaarde is van zo'n stuk land. Er groeien dan wel geen beschermde soorten, volgens mij is de algemene zorgplicht hier in het geding. Niet dat de gemeente hier niet mag bouwen maar na onderzoek hadden misschien sommige planten kunnen redden. weet iemand hoe dat zit?
Titel: Re: Braakliggend land en zorgplicht
Bericht door: WimV op oktober 26, 2016, 19:56:35 PM
Braaknatuur is heerlijk om in te struinen en vaak kom je er allerlei gaaf spul tegen. Maar tegelijkertijd weet je dat het sterk frustrerend is. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat de meest mooie braakterreinen na verloop van tijd "schitterende" leegstaande kantoorpanden zijn geworden. Zorgplicht is hier nauwelijks van toepassing, omdat het bestemmingsplan nu eenmaal bebouwing is. Wees blij dat het 15 (!!!) jaar braak heeft gelegen. Hier in Utrecht mag ik blij zijn dat iets 2 jaar braak blijft liggen.
Erger vind ik juist wat men de laatste tijd vaak in Utrecht doet. Eerst komt iets braak te liggen. In een half jaar ontwikkeld zich een interessant terrein met erg leuke soorten (kan je zo een hele rits noemen..), maar daarna schaven ze het dicht, gooien er grond op en zaaien het in met een vervuild grasmengsel...(want dat staat netter..) En zo kom je dus aan massa's Hanepoten en Reuzenberenklauwen. Om het daarna alsnog te bebouwen....
Oftewel, het wordt er niet beter op.

Heb het dus over echte braakterreinen. Opgespoten terreinen fungeren net weer wat anders. Die kunnen ook braak komen te liggen, omdat er bijv. een dikke crisis is. Het hangt er dan vanaf van waar het opgespoten zand vandaan komt, of het dan saai, wel aardig of leuk wordt. Afijn, dit soort terreinen liggen vaak wat langer te wachten op bebouwing, maar ook hier zal een gemeente niet of maar zeer zeer sporadisch iets doen voor eventuele flora of fauna.
Oftewel, als je iets tegenkomt op zulke terreinen, en je wilt dat beschermen, doe je burgerplicht en dus zal je zelf in actie moeten komen. Wat ik in al die jaren toen gedaan hebt, zijn de desbetreffende plantensoorten (ik zeg dit wat kort door de bocht) er gewoon uitrukken en in mijn herbarium stoppen.
Want, om het even naar jouw voorbeeld te verplaatsen, waar zou je in hemelsnaam Kleine kattenstaart dan moeten hebben herplanten? Het is nu niet een soort die je overal even neer kunt kwakken en hoppa, hij gaat weer vrolijk verder groeien.
Kortom, het beste is om een brede rug te ontwikkelen..

Groetjes,
Wim
Titel: Re: Braakliggend land en zorgplicht
Bericht door: phegi op oktober 27, 2016, 15:48:08 PM
Bedankt Wim voor je goede reactie!