Observation international

Diversen => Verrekijkers en telescopen => Topic gestart door: HWJR op februari 05, 2016, 13:41:32 pm

Titel: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op februari 05, 2016, 13:41:32 pm
Beste forumleden,

Na een jaartje wat serieuzer bezig te zijn met vogels kijken wil ik graag een telescoop (spotting scope) aanschaffen om ook de vogels verder weg goed te kunnen zien (weiland, plassen, kust e.d.). Digiscoping is niet echt mijn doel maar met een smartphone (en dus een adapter) wat kiekjes maken lijkt me wel leuk. De scope moet ook niet al te zwaar zijn. Budget is rond de 1000 euro (zonder statief en statiefkop). Bij de vogelbescherming heb ik al wat scopes geprobeerd (Havik, swarovski ats, vanguard XF). Na behoorlijk wat zoekwerk op het internet kom ik tot de volgende shortlist:

Meopta S 1 - 75  APO (20-60X)
Zeiss Victory Diascope 65 T* FL Lotutec (15X45) (2e hands maar dan eigenlijk nog behoorlijk boven budget)
VORTEX RAZOR HD 65 MM (16-48X)

Kan iemand mij helpen bij de keuze? Of weet iemand nog een andere goede optie in deze prijsklasse? Ik heb nog geen winkel kunnen ontdekken die alle scopes beschikbaar heeft.  Ik woon overigens in de omgeving van Utrecht.

Bij voorbaat veel dank!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: jeroenroelofsen op februari 07, 2016, 00:42:26 am
Weet niet hoe het zit met Telescopen, maar je zou hier eens kunnen informeren;
http://www.houseofoutdoor.com/verrekijkers/
Ze zitten in Maarsen, dus lekker dicht bij.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op februari 08, 2016, 08:58:19 am
Spannende keuze! Alles wat ooit zeer goed was (naast wat je noemde ook Swarovski Ats HD 65, Nikon fieldscopes en nog steeds nieuw de kleinste de Nikon ED 50, Kowa's, leica apo televid), zijn nog steeds erg goed. Ik raad je aan wel voor een HD versie te kiezen en eentje waar je zelf echt een wow-gevoel van krijgt. Anders echt nog even doorsparen want de kans bestaat dat je je bij mindere scopes gaat irriteren. Ik raad je aan om een vaste vergroting van 30X te nemen (32x bij leica) want de zooms van de iets mindere goden zijn vaak stukken minder (donkerder, klein blikveld). heel veel succes en ik ben benieuwd wat het wordt. Ook Rooijmans uit Budel heeft vaak 2e hands staan.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Sander Haak op februari 08, 2016, 15:38:00 pm
Als je die tweedehands Zeiss voor een scherpe prijs kunt kopen, hoef je er de komende jaren bijna niets op af te schrijven. Dat geldt ook voor Swarovski, Leica en de betere modellen van Kowa. Veel van die tweedehands modellen zijn in 5 jaar nauwelijks goedkoper geworden.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op februari 08, 2016, 19:26:09 pm
Bedankt Jeroen, Marijn en Sander!

 Ik heb inmiddels ook de OPTICRON HR 66 GA ED aan de shortlist toegevoegd. Het lastige is dat ik nog geen winkel heb ontdekt waar ik deze 4 (side by side) kan vergelijken. House of Outdoor in Maarssen is idd een goede tip. Volgens mij Meopta, Zeiss en Opticron dealer. Ga zaterdag de 2e hands Zeiss bekijken. Ik houd me aanbevolen voor meer tips, ervaringen en advies (qua scopes en/of winkels)!

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: jeroenroelofsen op maart 01, 2016, 13:08:28 pm
En? Heb je al een knoop door kunnen hakken?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 02, 2016, 11:37:41 am
Heb me inmiddels in 2 winkels goed voor laten lichten (ja: ook in Maarssen).

Conclusie 1 is dat alles wat geen swarovski, zeis, meopta of leica is uit dezelfde fabrieken uit Azie komt. Kan best goed zijn maar geen exemplaar is hetzelfde (kwaliteit kan variëren vanwege hoge productieaantallen).

Verder zoek ik in een lastige prijscategorie. Meeste mensen kopen of goedkoper (tot zo'n 700 euro, qua kwaliteit hoogstens een 8 ) of gaan voor de top (vanaf 1500, kwaliteit een 10). Ik zoek dus een 9 voor rond de 1000  ;)

Wat me door beide winkels is aangeraden als ik toch niet wil doorsparen voor de 10 is: de MEOPTA. Deze maakte tot voor kort waarschijnlijk ook lenzen voor Zeiss en komt uit Tsjechië.  Er wordt 1 vrijblijvend besteld zodat ik kan proberen.

 Toch denk ik dat een (goed exemplaar van) Opticron of Vortex ook niet echt slecht zal zijn. Dus ga kijken of ik deze ook kan testen. Maar ze zijn lastig verkrijgbaar (door de dus niet populaire prijscategorie).

Zal mn ervaringen hier delen.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 02, 2016, 12:50:53 pm
Beste Henrik,

Goed dat je niet over 1 nacht ijs gaat! Wat betreft dezelfde fabriek: er schijnt inderdaad een megaverrekijkerfabrieken te zijn maar ook Nikon en Kowa maken ze in eigen beheer of hebben het productieproces dan onder controle. De duurdere kijkers van Nikon en volgens mij alle kijkers van Kowa worden in Japan gebouwd.

Welke Meopta wordt voor je besteld, de S1 of de nieuwste S2?

Er staan nu overigens meerdere Leica televids 77 (geen APO) en Zeiss Diascope 65 op marktplaats en zelfs binnen je budget Nikon EDG's!! Over die laatste hoef je geen seconde te twijfelen: doet niet onder voor vergelijkbare Swaro's (ATM HD), was alleen wat zwaarder (http://www.tvwg.nl/testrapporten/telescoop/edg_telescopen_nikon.shtml) . Heb je ook de kleinere Nikon ED50 geprobeerd? Makkelijk binnen je budget, ED-glas, lichtgewicht!

Ben erg benieuwd wat het wordt! Succes,

Edit: ook de scopes van Vortex of de havik van Vogelbescherming zijn goed lijkt me maar als je een Nikon ED 82 kan vinden ben je spekkoper. In Belgie populairder: Kite scopes (ook erg goed getest) maar geen idee of die er 2e hands zijn.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 02, 2016, 14:46:11 pm
Hoi Marijn,

Superbedankt voor het meedenken! Had de MEOPTA S1 75 APO besteld (S2 is boven budget) maar vandaag gehoord dat dit model vervangen gaat worden door een nieuw model. Er is waarschijnlijk nog een demo model. Dat  hoor ik volgende week. Ik houd marktplaats ook in de gaten. De leica's hebben inderdaad geen APO. De Diascopes blijken bij doorklikken veel duurder en de Nikon EDG 65 is volgens mij niet angled (must met mijn lengte) en heeft een 24X lens (wil graag zoom of  fixed lens met wat grotere vergroting). De ED50 lees en hoor ik ook goede verhalen over alleen heb ik zorgen over de lensdiameter en daarmee licht (de S1 heeft 1,5 x grotere lens). Heb jij ervaring hiermee?

Er is bij vortex overigens wat gesteggel tussen NL importeurs en zorgen bij winkels over de befaamde VIP garantie (wat er ook gebeurt: altijd een gratis reparatie of nieuwe..). Opticron is ook van Japanse makelij. Maar het model wat ik noemde is wederom erg moeilijk te krijgen/testen alhier. Zucht.. ;)
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 02, 2016, 21:18:29 pm
Hoi Henrik,

Heb even gekeken en ik zie dat er idd een nieuwe S1 is (diameter 75mm) die helaas ook geen APO heeft. Ben benieuwd hoe goed hij is. Ring Foto in Voorburg heeft volgens mij heel wat Opticron. Ik heb enkele keren door de Nikon ED50 gekeken en was echt verbaasd over de kwaliteit. Nadeel bij Nikon is dat de vergroting van een oculair kleiner wordt naarmate de diameter van de frontlens kleiner is maar de kwaliteit staat als een huis van dit model. Ook staat er op MP een nieuwe KOWA Tsn 601, een prima instapscope volgens alle reviews. Als je durft trouwens: Eagle Optics in Amerika verkoopt nog nieuwe Pentax PF 65mm en 80mm met zoom (en ED-glas) in jouw prijsklasse. Destijds ook erg goed bevonden. En er schiet me er nog een te binnen: Zen Ray wordt in Amerika ook erg goed beoordeeld maar is hier nog onbekend, bijv een demo: http://www.zen-ray.com/shop/demo/zenspotter82-angled-demo.html. Ooit heb ik met ze gemaild en dat klonk heel schappelijk: uitproberen en als ik het niks vond mocht ik 'm terug sturen en zou ik mn geld terugkrijgen. Nou, het zal de keus niet makkelijker maken :-)

Blijf razend benieuwd waar je voor gaat uiteindelijk. ben benieuwd of je ongezien een onbekender model durft. Ik word zelf altijd erg ongeduldig als ik eenmaal iets wil waardoor ik wel eens te snel heb gekozen... Blijven speuren naar een goede 2e-hands of doorsparen geeft wellicht de meeste zekerheid tenzij je echt tevreden bent met een wat minder bekend model. 
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 07, 2016, 12:17:52 pm
Bedankt weer voor het meedenken Marijn! En ik ken het ongeduldige gevoel ;) maar bij zo'n bedrag moet ik van mezelf de tijd nemen. Aan de andere kant stond ik laatst in de kijkhut bij de Davidsplassen (Dwingelderveld) en kon ik veel niet determineren met mijn 8x42..
Ik koop liever bij een fysieke winkel dan een webshop en zeker niet bij een buitenlandse (web)shop. Verder  sta ik open voor Aziatische merken maar dan wel die merken waarbij "quality control" goed is ingericht en daarmee "sample variation" minimaal is. Dan kom je al snel bij Japanse productie uit lees ik. De duurste lijn van Vortex (Razor) wordt daar geproduceerd. Hoewel ik trouwens veel kritiek hoor/lees over de "sample variation" bij de Razor scopes. De goedkopere lijnen worden blijkbaar in China of elders gemaakt. . Opticron hanteert dezelfde strategie als Vortex. Zen Ray lijkt me Chinese makelij. De Pentax 80 ed zou ik zeker bekijken mocht deze nog leverbaar zijn hier (ook Japanse makelij) maar ik kan hem nergens meer vinden. Heb echter nog wel 1 (Japanse) optie toegevoegd aan mijn shortlist: de KOWA TSN-663: http://www.kowa-prominar.com/product/spotingscope/tsn660/index.html (er bestaat ook een 663M (andere kleur, betere coating tegen vuil) maar die lijkt hier niet leverbaar). Vroeger was daar de zoomlens het probleem maar die is vervangen door een betere. Ik ga binnenkort kijken of ik dus de volgende 3 naast elkaar (misschien nog samen met een swaro 65 ats als referentie) kan proberen:

Meopta S 1 - 75  APO (20-60X)
Zeiss Victory Diascope 65 T* FL Lotutec (15X45) (2e hands maar dan eigenlijk nog behoorlijk boven budget)
KOWA TSN-663  (20-60X) (iets boven budget)

En dan moet toch echt een keer de knoop worden doorgehakt... :-\

Wordt vervolgd..
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 07, 2016, 20:39:34 pm
Conclusie 1 is dat alles wat geen swarovski, zeis, meopta of leica is uit dezelfde fabrieken uit Azie komt. Kan best goed zijn maar geen exemplaar is hetzelfde (kwaliteit kan variëren vanwege hoge productieaantallen).
Helaas scheer je hiermee wel alles over kam wat uit het oosten komt. Ik zou daarbij op z'n minst onderscheid maken tussen de grote Chinese bulk en toch redelijke gerenommeerde merken als Kowa en Nikon. Met die laatste twee merken is weinig mis.

Citaat
Verder zoek ik in een lastige prijscategorie. Meeste mensen kopen of goedkoper (tot zo'n 700 euro, qua kwaliteit hoogstens een 8 ) of gaan voor de top (vanaf 1500, kwaliteit een 10). Ik zoek dus een 9 voor rond de 1000  ;)
Zie mijn voorgaande opmerking, wat dacht je hiervan: http://link.marktplaats.nl/m1023351015
Volgens mij ga je dan toch heel hard richting de 10 ;-)

Met vriendelijke groet,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 08, 2016, 07:59:26 am
Idd Jaap, dat is een hele goede scope! Die verkoper heeft er meer en met verschillende oculairen zodat je het oculair kan verwisselen? Als je een los oculair moet kopen kom je weer een stuk duurder uit. Ik blijf toch ook de Nikon ED 50 een optie vinden. Overdag zul je echt niet veel licht te kort komen (en daar staat een fantastische scherpte tegenover), hoogstens in de ochtend- of avondschemer heb je iets minder tijd. Hij zal echter wel zn waarde houden. Voor mij telt scherpte harder dan lensdiameter of vergroting (vaste vergroting vs zoom is ook een lange discussie maar ik gebruik de zoom heel zelden).
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 08, 2016, 08:25:58 am
@Jaap: Dank voor je inbreng! inmiddels denk ik al genuanceerder over Azië. Zie mijn laatste post. Heb niet voor niets de KOWA TSN 663 toegevoegd aan mijn shortlist (heeft iemand hier ervaring mee???). Die Nikon lijkt me inderdaad fantastisch maar is volgens mij of met een 20X oculair of met een DSLR adapter en straight ipv angled: http://cameraenoccasion.nl/winkel/index.php?route=product/category&path=67_70&page=1. Of zie ik het nou verkeerd? Ik wil graag een oculair met meer vergroting dan 20X of zoom (kost dan nieuw gelijk 450 euro) en een angled ipv straight (ivm lengte). Kan even bellen natuurlijk..Verder is ie wel 2x zo zwaar als bijvoorbeeld de KOWA.

@MArijn: moet toch echt eens door die ed50 kijken. Misschien ben ik dan ook om. Lees echter ook vaak dat dit toch vaak als 2e telescoop gebruikt wordt. Zucht..Welke scope(s) heb jij eigenlijk?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 08, 2016, 09:35:36 am
ha Henrik,

Ik heb zelf sinds een jaar of 7 een Kowa TSN 883 dus heb makkelijk praten  :angel:  Ik startte met een nieuwe Bynolyt S70 (nooit doen) en 3 weken later een Swaro ATS65 met zoom, zonder HD (al een verademing), daarna een Nikon ED82A (met vast 30x en zoom maar die gebruik ik nooit): wat een fijn apparaat was dat, echter, de Kowa blies mij omver en blijft dat doen. Als je het zo een beetje opbouwt vallen de uitgaven per keer mee ;-) Klopt dat de ED50 als reisscope wordt gebruikt, grappig dat hij dan wel goed genoeg is ;-)  En in scope-land geldt toch wel nog steeds dat men de grootste wil om mee te tellen dus laat je daar niet door misleiden.

Ik baseer me wat de andere scopes betreft op wat ik voelde toen ik er voor het eerst doorheen keen: WOW of teleurstelling. Zelfs als ik door een bijna 30 jaar oude Kowa van m'n broer kijk vind ik het nog een mooi beeld (met 20x). In NL werden de Nikons nooit veel verkocht maar zelfs op Ebay staan nu amper 2e hands Nikon Fieldscopes te koop (ook de ED III 60mmm is mega).

Die NIkon EDG op MP met diameter 65mm is een angled en er staat ook een straight met 20x oculair. Die oculairen zijn verwisselbaar en je kunt er eventueel later een (2e hands) ander oculair bij kopen. Zo bouw je het op. maar uitproberen blijft het beste en opbouwen kan geen kwaad natuurlijk: wellicht heb je over een tijdje de middelen om er een ander oculair bij te kopen? Op MP staan nu ook een Zeiss diascope 65 zonder oculair voor € 699 en een 30x oculair voor € 351, net als een leica Televid (geen APO) binnen je budget. En anders nog eens een rondje grote jongens (oa Rooijmans Budel) bellen of ze nog iets hebben staan of binnenkort verwachten?  Echter, de Zeiss en Leica zijn wel al bijna 20 jaar op de markt....

Als ik nog even google op "best spottingscope under 1000" dan zie je vooral Nikon en Vortex.

Edit: in het goedkopere segment heb je hier misschien iets aan : http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=324745.0
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 08, 2016, 13:43:14 pm
Hoi Marijn,

Dank weer voor je verhaal. Ik realiseer me nu steeds meer dat de manier van vogels kijken meer mee moet wegen. Probleem is dat ik daar ook nog zoekende in ben. Lopend door een bos voldoet nu voor mij de verrekijker. Als het weidser wordt (plassen, kust, rivieren, polder e.d.) dan voldoet deze geregeld niet meer. Vogels kijkend doe ik toch met name wandelend (en misschien ook meer fietsend)  en meestal niet vanuit een paar vaste punten vlakbij de auto. Dan lijkt me een "grote" scope lastiger. Hoe vogel jij (ik zie dat je mn grote scopen hebt (gehad))?

Als ik voor de EDG 65 zou gaan dan heb ik voor 1000 euro een toptelescoop (met een wat beperkte vergroting (20X) dus dat wordt idd ook  doorsparen voor een 30x). Maar wel 1 van 2 kg. daar moet een stevig statief bij. Vraag is: sluit dat aan bij hoe ik dit het meest ga gebruiken? De Meopta, Zeiss, maar zeker de KOWA zijn lichter. Maar de ed50 is nog lichter (3 x zo licht als de edg 65) en kan met een statief in een rugzak las ik hier ergens. Lijkt me ideaal. Oftwel ik begin steeds meer te voelen voor de ed50...

De Zeiss Diascope 65 op marktplaats is een dode link. Op de website van de FOKA OUTLET vind ik hoogstens 1000 euro als laagste prijs (zonder oculair). Vraag me ook af of de zilveren versie wel het laatste model is.

Goed: ik ga weer verder met overpeinzen  ;)

groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 08, 2016, 16:01:27 pm
Ha Henrik,

terechte vragen die je jezelf stelt en die ik mij niet hoefde te stellen want meestal met auto maar ook wel eens met fiets of regelmatig stukken wandelend werkt het prima, zo'n grotere scope. Het is uiteindelijk maar wat je gewend bent. En anders heb je daar ook weer mooie draagoplossingen voor zoals bijv. Scopac. Heb zelf nooit gedacht van "had ik nu maar een kleinere scope" maar ken wel vogelaars die bewust zijn overgestapt naar kleiner. Je leest echter steeds vaker dat kleiner absoluut niet slechter betekent. Hooguit kun je iets later kunt starten en iets eerder moet ophouden met je scope in de schemer maar daar mis je geen soorten door (en bij twitches rond die tijdstippen kun je altijd even door andersmans scope kijken).

Wat statief betreft hetzelfde: er zijn uitstekende betaalbare statieven die in 90% van de tijd voldoen tenzij je veel over zee tuurt. Zwaar hoeft hier niet per se stabieler te betekenen maar een kleinere scope stelt idd minder eisen aan het statief. 

Volgens mij werd de Zeiss 65 in het zilver en groen gebouwd en zijn de meeste recente versies alleen in het zwart (pas een paar jaar op de markt).

Ik blijf benieuwd naar je overwegingen en je keuze!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: stevenschoevaart op maart 08, 2016, 17:40:44 pm
Dag Henrik,

Ik ga het je nog even moeilijker maken... :rolleye:
Op Birdforum staat in GB al een tijdje deze top-telescoop te koop:

Excellent Kowa TSN-824 82mm Prominar Fluorite scope
Met paraattas en 32x WW oculair.

Voor (nu) 350 GBP met verzending in Engeland.
Maar hij staat al lang erop, dus verzending naar NL moet volgens mij best uit te onderhandelen zijn.

Ik heb overigens verder geen belangen hierbij...

Steven Schoevaart
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 08, 2016, 21:34:49 pm
Jahaaaa!!  Doen!!! Dit was dè voorganger van de 883. Het lukt me even niet om de link te plakken maar het betreft een straight.  Wel ook een Nikon EDIII 60MM zonder oculair.  Alleen zichtbaar na inloggen
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 09, 2016, 10:04:44 am
Hier een bijdrage van een Nikon liefhebber. Misschien heb je mijn oudere forumbijdrages al gelezen. Daarin meer over mijn lichte en compacte combinatie van de ED50 met het Velbon Ultra statief en Lowepro Flipside rugzak. Overigens wil ik de ED50 niet zozeer een reistelescoop noemen maar liever een struintelescoop.
Voordat ik de ED50 kocht had ik al een grote telescoop. Eerst een Zeiss 85 maar die heb ik vorig jaar omgeruild voor een Nikon ED82 waarmee ik sindsdien ook wat digiscoop. Die switch is ondermeer gedaan om de 3 occulairen tussen de grote en kleine Nikon te kunnen uitwisselen. Ik ben lyrisch over de mobiliteit en flexibiliteit van de compacte en lichte ED50 combinatie (scoop/statief/rugzak). Het statief kan zowel op volle hoogte als op tafelstatief hoogte worden ingesteld. Dat laatste is ideaal in een vogelhut.
Ik ben erg tevreden met beide Nikons maar als ik noodgedwongen een keus moest maken tussen die twee dan mag de kleine blijven. Op statische goed bereikbare uitzichtpunten waar ik nu mijn grote Nikon gebruik zou ik ook prima de ED50 kunnen opstellen en lever ik niet eens zo heel veel in. Maar ik ga niet zo gauw met die grote telescoop zeulen naar die vogelhut op dat moeraseiland waar ik nu wel fluitend met de kleine naar toe struin. Niet dat te lui voor dat sjouwen maar ik wil gewoon lekker bewegingsvrijheid en geen hele stellage op mijn rug  of op mijn schouders als ik wandel of fiets  in de natuur. Op deze manier heb ik toch altijd mijn telescoop bij me.
Succes met je keuze !   


Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 09, 2016, 10:54:18 am
@Steven & Marijn: bedankt voor de tips! Als het een angled was had ik voor de prijs zeker geboden! Straight is met mijn lengte (1.96) niet echt te doen is mijn ervaring. De Nikon heeft een redelijke prijs maar hoeveel win ik met een 60MM tov de ed50?

@Wilfred: Dank voor je reactie. Naast Marijn's lofzang  ;) waren inderdaad jouw bijdrages mede de reden dat ik enthousiast ben geworden over de ed50. Welk type statief zou je met mijn lengte adviseren (alles in 1 rugzak lijkt me overigens wel het ideaal). Die Velbon Maxi L is nergens meer te vinden lijkt het.

Neig steeds meer naar eerst maar eens de nikon ed50 bekijken (kan dat ergens in regio Utrecht (of moet ik naar Tiel?)) en deze bij goed ervaring aanschaffen met 2 oculairen (denk aan een zoom tot 40x en een wide angle 27?).Heb ik ieder geval iets goeds voor nu en kan ik daarnaast blijven uitkijken naar buitenkansjes voor gebruikte grote topkijkers zoals die aangedragen door Steven en Marijn. Een nikon is dan wel het handigst lijkt me (uitwisselbaarheid oculairs). Las trouwens dat Nikon uit de telescopenbusiness gaat stappen. Klopt dat?

Nogmaals bedankt heren.

Gegroet,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 09, 2016, 12:11:39 pm
Ha Henrik,

Mooie praktische aanvulling van Wilfred! De EDIII60 heeft 20% meer lensoppervlak en zal dus lichtsterker zijn maar ik weet niet hoe dat in de praktijk uitvalt. De EDIII60 is het kleinere broertje van de ED82 die met kop en schouders boven de rest uitsteekt vwb prijs/kwaliteit. Wellicht kan Wilfred daar iets over zeggen als hij de grote en kleine Nikon met elkaar vergelijkt? Als hij er maar 1 mocht houden zou het de kleine zijn dus ik vermoed dat het wel snor zit. De EDIII 60 biedt wel net een betere vergroting met dezelfde oculairen. Persoonlijk zweer ik bij een vast 30x WA oculair.

Wellicht dat je in eerste instantie met de zoom al uit de voeten kunt, kun je altijd later nog een vaste vergroting kopen als dat nodig is. De 27x vast is 50x op de grootste Nikon-scopes met als nadeel vaak een klein blikveld wat volgens mij kleiner wordt met een geringere frontlens.

Of er leveranciers in/rondom Utrecht weet ik niet. je zou natuurlijk via internet kunnen bestellen en dan heb je hem 14 dagen op zicht
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: stevenschoevaart op maart 09, 2016, 12:24:45 pm
Lengte is geen argument hoor...
Ik ben 1.93 en heb altijd rechte inkijkscopen gebruikt zonder problemen.
Gewoon een goed statief eronder en klaar!

Steven Schoevaart
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 09, 2016, 13:18:31 pm
@Steven: goed dan komt het misschien niet door de lengte maar is het een persoonlijke voorkeur. Ik heb door beide inmiddels gekeken.

@Marijn (en de rest): Denk dat ik als ik een 50ed heb dan eerder nog voor een echt grote scope (bijvoorbeeld de ed 82) ga. Verder is estellen en uitproberen is inderdaad een optie. Zit dan wel te dubben over welk oculair (11-40X zoom of 27 fixed). Daarbij knaagt er nog 1 ding aan me: hoe verhoudt de 50ed zich tot zijn direct concurrent: de opticron mm3 50 ga ed:

http://www.opticron.co.uk/Pages/mm3_scope.html
http://fotorooijmans.nl/wordpress/?product=opticron-mm3-50-ga-ed-sdlv2-12-36x-zoom

reviews:
http://www.opticron.co.uk/Pages/mm3_reviews.html

ietsje zwaarder en iets duurder maar wel degelijker gebouwd. Vraag is: optisch net zo sterk??? En ik ben hier ook erg bang voor "sample variation" t.a.v. kwaliteit. Weet niet of deze lijn in China of in Japan wordt gemaakt. Nikon lijkt me qua optische kwaliteit veel zekerder.

Misschien beide bestellen, uitproberen  en 1 terug sturen?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 09, 2016, 13:34:07 pm
De EDIII60 heeft 20% meer lensoppervlak en zal dus lichtsterker zijn maar ik weet niet hoe dat in de praktijk uitvalt.

Klopt niet helemaal. Met 60mm heb je 20% meer diameter t.ov. 50mm, maar niet 20% meer oppervlak. Qua oppervlak heb je 44% meer en de oppervlakte bepaalt de lichtsterkte. Even googlen op de theorie achter "schemergetal" en "helderheid" en je vindt zo de formules die je een beeld kunnen geven over de prestaties van kijkers bij weinig licht. Ik zal hier de technische kant even laten voor wat het is om niet te ver off-topic te gaan. Maar het is niet voor niets dat de ED50 "slechts" een 13-30 keer vergroting heeft. Bij 30 keer vergroting zul je bij minder licht al snel merken dat het beeld donkerder wordt omdat het helderheidsgetal en de uittreepupil dan erg klein zijn. Maar op een heldere dag kun je op deze vergroting nog prima uit de voeten.

Groeten,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 09, 2016, 13:44:11 pm
Daarbij knaagt er nog 1 ding aan me: hoe verhoudt de 50ed zich tot zijn direct concurrent: de opticron mm3 50 ga ed:
En om het nog gemakkelijker te maken: De Vortex Razor 50 HD (http://www.birdwatching.com/optics/vortex/razor50mm_vs_nikon50mm.html), hier vergeleken met de Nikon.
Verder heeft Vogelbescherming op dit moment de Viking 50 ED Pro in het assortiment. Geen idee hoe deze is, maar ook uitgerust met ED glas en vergelijkbare specs.

Groeten,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 09, 2016, 14:20:32 pm
Daarbij knaagt er nog 1 ding aan me: hoe verhoudt de 50ed zich tot zijn direct concurrent: de opticron mm3 50 ga ed:
En om het nog gemakkelijker te maken: De Vortex Razor 50 HD (http://www.birdwatching.com/optics/vortex/razor50mm_vs_nikon50mm.html (http://www.birdwatching.com/optics/vortex/razor50mm_vs_nikon50mm.html)), hier vergeleken met de Nikon.
Verder heeft Vogelbescherming op dit moment de Viking 50 ED Pro in het assortiment. Geen idee hoe deze is, maar ook uitgerust met ED glas en vergelijkbare specs.

Groeten,
Jaap
Alvast even inhakend op die test:
Het geteste Nikon 13-30 zoom wat nauwelijks nog wordt gebruikt schijnt veel minder te zijn dan de 13-40.
Nikon is vooral sterk in zijn vaste Wide occulairen.
(hierop en op wat andere zaken kom ik later nog terug)
 
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 09, 2016, 14:54:29 pm
Daarbij knaagt er nog 1 ding aan me: hoe verhoudt de 50ed zich tot zijn direct concurrent: de opticron mm3 50 ga ed:
En om het nog gemakkelijker te maken: De Vortex Razor 50 HD (http://www.birdwatching.com/optics/vortex/razor50mm_vs_nikon50mm.html (http://www.birdwatching.com/optics/vortex/razor50mm_vs_nikon50mm.html)), hier vergeleken met de Nikon.
Verder heeft Vogelbescherming op dit moment de Viking 50 ED Pro in het assortiment. Geen idee hoe deze is, maar ook uitgerust met ED glas en vergelijkbare specs.

Groeten,
Jaap
Alvast even inhakend op die test:
Het geteste Nikon 13-30 zoom wat nauwelijks nog wordt gebruikt schijnt veel minder te zijn dan de 13-40.
Nikon is vooral sterk in zijn vaste Wide occulairen.
(hierop en op wat andere zaken kom ik later nog terug)

Ik zat even te zoeken en kwam beide tegen 13-30 en 13-40. Bij zooms is de kwaliteit van het oculair sterk bepalend, een vaste vergroting levert altijd kwaliteit winst op (en een grotere kijkhoek).  De zoom zal zeker bij 40x met een 50mm een wel erg kleine uittreepupil opleveren. Maar nogmaals, bij voldoende licht nog steeds bruikbaar.

Groeten,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 09, 2016, 15:24:12 pm
En dan heb je ook nog een 60mm versie (nauwelijk zwaarder):

http://www.verrekijkerwinkel.nl/opticron-mm3-60-ed45-1236-zoom-p-1233.html

Maar goed net als bij Vortex: hoe zit het met de kwaliteitsverschillen tussen exemplaren???

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 09, 2016, 15:33:18 pm
Ik bedoel: van deze post word ik niet vrolijk...:

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=303971

citaat:
In the end I did not keep the Opticron MM3 60. The focus was a bit choppy right out of the box and became even worse with time. I got sent home a second copy which had great focus, but it was not nearly as sharp as the first one. I had both copies at home simultaneously and therefore could compare them side by side.

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 09, 2016, 21:08:56 pm
@Wilfred: ik zie op MP een Velbon Ultra Luxi L (jij hebt volgens mij de M maar ik ben  1.96 lang):

Gewicht: 1,32 kg
Maximaal draaggewicht: 2,5 kg
Lengte ingeklapt: 36 cm
Minimale werkhoogte: 19,0 - 161,0 cm

Hij staat er voor 95 euro (nieuw ooit 170 dacht ik ergens te zien). Nergens nieuw meer te krijgen en ik zie ook geen soortgelijke statieven.

Doen?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 09, 2016, 21:25:23 pm
Wat betreft de Nikon occulairen. Op mijn ED50 zit de 27MCwide en op mijn ED82 de 30DSwide. Dit zijn ook de meest populaire combinaties waar beide scopes het beste mee uit de bus komen.
Met de 30x op mij kleine Nikon wordt het een 16x. Inderdaad meer licht maar dan mis in veel gevallen een belangrijk stuk vergroting. En met de 27x op de ED82 wordt het een 50x maar dan weegt de extra vergroting meestal niet op tegen inlevering van licht en resolutie.
Sinds kort heb ik een zoom 13-40/25-75 MCII die ik 2e hands redelijk goedkoop kon scoren op Marktplaats.
Ook die is rete-scherp en eigenlijk valt ie me niks tegen ondanks alle verhalen over smal blikveld en tunnelzicht. Maar blijkbaar ben ik al zo gewend aan de vaste Wide occu's dat de extra vergroting van de zoom nauwelijks iets toevoegt omdat het boven de pakweg 40-45x (op de ED82) toch allemaal rap minder wordt met de resolutie, net zoals bij de meeste andere zooms. 
Verder heb je zonder zoom een veel rustiger kijkgedrag doordat je niet steeds met die zoom aan het jojo'en bent. Dat viel me ook al op toen ik na jaren Zeiss 85 met zoom de eerste keren met de Nikon ED50 in het veld was. Ik heb na het afscheid van de Zeiss de zoom ook nooit echt gemist.     
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 09, 2016, 22:46:44 pm
Ik ben zelf 1.78 en heb inderdaad de Ultra Luxi M.
Je kan met een lichaamslengte tot maximaal 1.80 nog comfortabel kijken met de M zonder ongemakkelijk te moeten bukken.
Daarbij zit de bovenzijde van PHD41Q statiefkop op circa 136 cm en de hoogste zijde van het MC27 occulair op circa 160 cm. 
(het spreekt voor zich dat in deze setup alleen een gehoekte inkijk mogelijk is).
 
De Ultra Luxi L zou volgens de test op FotoVideo een 22.5cm grotere werkhoogte hebben waarmee volgens mijn theorie dan een lichaamslengte tot pakweg 2.02 mtr af te dekken moet zijn waarbij de bovenzijde van het occulair op circa 183 zit.
Ondanks dat de ingeklapte lengte slechts 4.5 cm langer is dan de M wordt het dan voor de Flipside 200 wat krap en zul je mogelijk uit moeten wijken naar de iets ruimere 300 rugzak.
Vanwege de, door de langere lengte, wat zwaarder uitgevoerde statief en de wat zwaardere rugzak zal deze combi wel iets meer wegen dan die van mij maar wellicht kan een vent van bijna 2 meter ook wat meer torsen. En het blijft nog steeds de meest lichte combinatie die maar denkbaar is.

Wat betreft de PHD41Q statiefkop. Dat is een prima bruikbare en solide kop maar je moet de dwarse hendel (die je bijna nooit gebruikt met scopen) vervangen door een vleugelmoer anders past ie nooit in je rugzak.
 
(onze laatste berichten eerder deze avond hadden elkaar bijna gekruist dus vergeet mijn bijdrage over de occulairen niet te lezen, mocht je die over het hoofd hebben gezien)
 
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 08:39:45 am
Dank Wilfred,

heb een bod van 75 euro gedaan. Volgens mij moet ie nog net in de flipside 200 passen (binnenmaat =38 cm en statief ingeklapt=36) en anders maar de 300 inderdaad.

Voor wat betreft het oculair:  de 27MCwide kan ik nergens nieuw of 2e hands vinden. Is de DS versie een goed alternatief?
Ik neig er naar om eerst de 13x40 MCII mee te bestellen en dan op zoek naar een 27MCwide of 27DSwide. Goede keuze?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 09:57:24 am


Nog even over statieven. Mocht het niet lukken via MP. Is de ultrekserie van Velbon een goed alternatief?:
http://www.velbon.co.uk/ut_series.html

Bijvoorbeeld deze:
http://www.cameranu.nl/nl/p387814/velbon-ut-43d-ii-statief-qhd-43d

Veel vragen ik weet het. Maar de reacties worden zeer gewaardeerd  :duim:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 10, 2016, 10:31:36 am
Vwb scope is het idd een goed idee om met de nieuwe zoom te starten. En dus geen Kowa 663of een EDIII?  :angel:

Qua statief heb ik persoonlijk minder goede ervaringen met Velbon maar had altijd een zwaardere scope. Ik heb er altijd op gelet dat ik het stafief zonder middenzuil uit te schuiven staand kon gebruiken (ben 1,93). Die middenzuil is de minst stabiele factor. Statief 1 (055 geloof ik) van Manfrotto bijv is weliswaar wat zwaarder maar wel lekker groot en met een 128rc-kop stabiel. Reken dan met een statief van ca 1.70-.175m zonder middenzuil want + kop (+10cm) + scope (schuin + ca 10 cm) geeft een prima kijkhoogte voor iemand rond de 1,93m.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 10:58:19 am
Hoi Marijn,

Dank weer voor je input. Dan ga ik eerst maar eens voor de zoom. En nee: nog geen grotere scope. Heb echt besloten om te beginnen met een echte "struin-set"  ;). En voel verder te weinig vertrouwen vwb kleinere scopes van  Vortex en Opticron dus ga voor Nikon.

Nu ik wat geld over houd kan ik voor een wat beter statief gaan. Wel een travel maar grotere diameter poten en hoger draaggewicht. Ik denk nu sterk aan deze:

http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_velbon-ut-53d-1403868.html?channel_code=472&product_code=108039797&referer=google&gclid=CISIwO3stcsCFYMK0wod83IK7w&gclsrc=aw.ds

https://www.youtube.com/watch?v=-UH_1M4dBjs

Is een balhoofd trouwens wel handig met een scope? Geen hendels in je rugzak is natuurlijk zoiezo gunstig maar werkt het goed?

Met een beetje mazzel ga ik vandaag alles bestellen. Kan ik het weekend mooi aan de gang (mooi weer! Misschien die middelste zaagbek maar eens bekijken     :blink: )
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 10, 2016, 11:04:59 am
Als niet brildrager vind ik mijn MC's met uitdraaibare cup comfortabeler en fijner kijken dan mijn 30DS zonder cup.
Voor brildragers maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit.
Als je er toch zeker van bent dat je de zoom wil (is altijd MC) dan zou ik die eerst kopen en dan rustig wachten tot er een keer een 27MC wordt aangeboden.
Geduld wordt uiteindelijke toch beloond zo heb ik onlangs meegemaakt nadat ik bijna een jaar had zitten azen op een Nikon zoom via MP.
In november kwamen er ineens twee achter elkaar op Marktplaats van dezelfde aanbieder, volgens mij een gestopte fotograaf die zijn magazijn opruimde.
Spijt dat ik ze niet allebei heb gekocht want ik kan je zeggen dat het 2e hands aanbod van de ED50 en de ED82 als ook de occulairen tegenwoordig heel magertjes is.


Die Ultek zou best wat kunnen zijn maar een balhoofd onder een telescoop lijkt mij niet optimaal.
De videokop die op het statief daarboven wordt afgebeeld is dan veel fijner.
Maar ook hier geldt: geduld en Marktplaats in de gaten houden.
De Ultra Luxi statieven worden nog wel regelmatig aangeboden 2e hands.


@Marijn: het Ultra Luxi statief is een verbazingwekkend degelijk ding, voelt ook nog best solid en zwaar aan en er zit ook (bijna)geen kunststof aan.
Het past perfect bij de ED50, is zeer snel op te zetten en veelzijdig.
Spreidpoten in 3 standen en een in deels afschroefbare middenkolom aan de onderzijde voor als je de poten spreid in hun korte stand.
Maar inderdaad je moet er geen grotere, zwaardere scopes op zetten.
Overigens staat mijn ED82 wel op een zwaarder manfrotto 055 statief.
Het probleem van de ED50 in combinatie met een zwaarder statief is dat je dan inlevert op het "compact en light" idee en dat is nou juist het sterke punt deze struintelescoop, tenminste in mijn beleving en zoals ik hem gebruik.
Wat ook nog kan is dat je er een zwaarder statief erbij koopt voor die keren dat je niet struint maar hem bij wijze van spreken naast je auto opstelt. Maar dat kan later altijd nog als daar behoefte aan komt. 
.... ik lijk wel een verkoper maar het is toch echt mijn enthousiasme  :D
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 12:11:33 pm
OK. Dank weer Wilfred. Ik ga voor de MC Zoom. Ik ga hem bij bij de webshop van Foto Semeins bestellen.


Ik zie dat de Ultra Luxi L nog wel op ebay in de UK te bestellen is:

http://www.ebay.nl/itm/Velbon-Ultra-Luxi-L-Aluminium-Tripod-1525mm-UK-Stock-/121227915332?hash=item1c39bf3044:g:PlAAAOSwEK9UEFVk

Denk dat ik dit maar doe. Niet eens veel duurder dan 2e hands op MP (95 euro).  En daar ontbreekt volgens mij ook een plaatje (?):

http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/fotografie-statieven-en-balhoofden/m1025540779-velbon-ultra-luxi-l-reis-statief.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Jaja: de zoektocht lijkt toch echt een (voorlopig) einde te naderen.. ;)

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 12:55:59 pm
Scope met oculair en flipside 300 rugzak zojuist besteld. Worden morgen geleverd.

Statief via Ebay ook besteld: komt helaas pas volgend weekend..

Iedereen ontzettend bedankt voor de bijdrages (met name Marijn en Wilfred). :duim:

 Ik laat uiteraard mijn ervaringen zsm weten.

Groeten en een fijne dag!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 10, 2016, 14:46:24 pm
Gaaf dat je de knoop hebt doorgehakt! Inderdaad leuk om te lezen hoe iedereen ervaringen deelt waardoor een aardig compleet plaatje ontstaat. Voor de ED50 bestaat zelfs een soort case om hem vanuit de hand te gebruiken: http://www.amazon.co.uk/Nikon-ED50-Handholding-Case-Fieldscope/dp/B000RGUPKC

Succes met je aanwinst!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 10, 2016, 15:39:25 pm
O nee! Word ik gebeld: 4 weken levertijd...Tssss. Nou ja: nergens goedkoper en geduld is een schone zaak..Wel misleidende website.

Verder werd gezegd dat voor eventuele digiscoping de straight beter zou zijn? Weet jij hier iets van Wilfred?

@Marijn: leuke case inderdaad. Het overwegen waard. Zelf deze nog gevonden (aangezien de meegeleverde geen stay-on is):

http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-ED50-fieldscope-angled-stay-on-protection-cover-camouflage-or-black-/111513284501?hash=item19f6b5af95:g:r7cAAOSwabhUYgYH

wel de zwarte uiteraard  ;)
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 10, 2016, 16:54:38 pm
Is dat bij die aanbieder in Tiel ?
Dezelfde ervaring heb ik gehad met mijn digiscoop adapter.
Bleek ook niet voorradig te zijn terwijl dat wel op hun site stond.


Ik zou absoluut voor de angled versie gaan.
Dat voor digiscoping de straight beter is is mij niet bekend maar zou best kunnen als je ze 1 op 1 vergelijkt.
Digiscopen met de kleine ED50 kan wel maar zou ik zowieso ondergeschikt laten zijn.
Als je een goede camera op je telefoon hebt en je kunt zelf een eenvoudige adapter (gsm hoesje+pvc dop)  maken dan behoud je ook daarin het "light en compact" concept en kun je hele leuke (bewijs)plaatjes schieten.

De handcase waar Marijn naar verwijst: lijkt mooi maar je krijgt een dermate onrustig beeld dat het binnen 5 seconden vervelend begint te worden. Ik heb het ooit met een monopod geprobeerd icm een 16x vergroting en zelfs dat was echt geen succes.

De onpraktische case die er standaard bij wordt geleverd kan overigens zo de prullenbak in. Daar heb je niks aan. 
De case die jij op ebay hebt gevonden ziet er wel bruikbaar uit.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 10, 2016, 18:21:25 pm
Ai, lullig dat hij niet leverbaar is. Prijs scheelt iets van € 30 met andere aanbieders toch? maar idd, geduld is een schone zaak  ;)  bedankt voor je aanvulling Wilfred, had het kunnen weten want elke vergroting boven de 10x wordt met 2 handen ook al onrustig.

vwb digiscoping: De opmerking van Wilfred zegt al genoeg maar en verder is het ook al onzin, sterker, ik denk dat angled makkelijker is maar die discussie begin ik niet.

Tot over een week of 4!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 10, 2016, 18:59:38 pm
Inderdaad jammer van die levertijd.
Ik sta ook versteld van slechte verkrijgbaarheid van de Nikon scopes vandaag de dag.
Het dealernet was in Nederland altijd al dun bedekt maar nu is het wel erg dramatisch geworden.
Die van mij heb ik in 2013 nog gekocht bij Rooijmans in Budel.
Dat was jarenlang een vertrouwd adres voor Nikon telescopen.
Een prettige vakzaak met nette prijzen, goed advies en alles op voorraad.
Je zou toch nog eens kunnen informeren daar (ze sturen ook op).
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 11, 2016, 07:43:49 am
Leuk om te horen wat het geworden is. Gefeliciteerd met je aankoop, al duurt het helaas nog even voor je 'm hebt. Wel bijzonder om te zien hoe je in de loop van dit topic tot je uiteindelijke keuze  gekomen bent. Eerlijk gezegd zit ik wel eens aan eenzelfde stap te denken. Ik heb nu een 80mm Eye-Witness (Bresser Pirsch-kloon) scope. Bij lage vergroting (20X) prima bruikbaar, bij hogere vergroting wordt het duidelijk minder. Maar wel een forse scope en zo'n kleintje met een goede beeldkwaliteit lijkt me daarom wel een praktische overstap. Zelf ga ik denk ik binnenkort eens langs bij Vogelbescherming oom naar de Viking 50mm ED Pro te kijken. Een wat onbekend merk, afkomstig uit Engeland, maar een gevonden review van de 80mm ED variant geeft mij wel te denken (in positieve zin) (http://www.dannysdigiscoping.com/vikingedpro80mmscope.htm). En voor leden is de 50mm variant ook netjes geprijsd.

Groeten,
Jaap

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 11, 2016, 09:49:17 am
Hoi Jaap,

Een leuk keuzeproces inderdaad. Juist door dit forum zijn mijn wensen helderder geworden waardoor ik een betere keuze heb kunnen maken.

Die Viking lijkt zeker ook mooi (vooral die zonneklep is een voordeel t.o.v. de Nikon of Opticron). Viking lijkt echter wel een (Engelse) importeur van optiek gemaakt in China:

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=125763

Ook hier lees je al ervaringen met kwaliteitsverschil tussen (batches van) exemplaren. Vanwege meer vertrouwen in Nikon t.a.v. dit aspect zijn voor mij Vortex, Opticron en Viking afgevallen. Een persoonlijke afweging dus. Wil absoluut niet zeggen dat een Viking niet (super)goed zou kunnen zijn. Hoor graag je ervaringen mocht je er voor gaan.

@Wilfred & Marijn: Tsja: ze hebben in Tiel gewoon geen harde koppeling tussen de voorraadstatus op de site en hun voorraad. Ze hebben excuses aangeboden. De scope en het oculair kunnen altijd eerder komen. 4 weken is de max. Ze komen zoiezo heeft Nikon laten weten.  Nog maar even met de 8x42 dit mooie weekend...

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 11, 2016, 10:02:05 am
Het voordeel van de Viking is dat je die natuurlijk in Zeist kunt testen/bekijken en zo eventuele exemplarische onvolkomenheden (zo die er mochten zijn) direct kunt vaststellen.
Ik heb overigens geen vliegende haast, het zal een keer de komende weken zijn als ik in de buurt van Zeist ben dat ik eens langs ga. Ik ben vooral benieuwd hoe zo'n travel scope presteert naast een B/C merk grote scope zoals ik die nu heb. Vooral het ED glas lijkt me een absolute stap voorwaarts. Dat mis ik nu wel in mijn scope. 'k Heb zelf een Nikon kijker met ED glas (Monarch 7), nu alweer twee jaar en nog geen moment spijt gehad. Maar ook toen lastig te krijgen. Bij twee winkels op de webshop op voorraad, maar uiteindelijk toch niet. Toen ben ik ook bij VB in Zeist geweest om e.e.a. te testen, o.a. de Zeiss Terra. Grappig dat je denkt een Zeiss te kopen maar dat er onderop in kleine lettertjes ook staat "Made in China". Overigens een prima kijker voor z'n geld, maar de Nikon won het toch duidelijk.

Groeten,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 11, 2016, 11:02:47 am
Hoi Jaap,

Helder verhaal. Bij de vogelbescherming altijd goede service. Het assortiment is wel behoorlijk smal geworden de laatste tijd. Misschien kan je meerdere exemplaren van de viking naast elkaar uitproberen. Zie je gelijk of er veel variatie in de kwaliteit zit.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 11, 2016, 11:51:46 am
@Wilfred: Phonescoping is denk ik de enige digiscoping  die ik wil gaan doen met de ed50.

 Is dit iets (om te plakken op een eigen smartphone-case):

http://www.ebay.nl/itm/PhoneSkope-C-3-adapter-for-Nikon-MC2-zoom-eyepiece-eg-13-40x-on-ED50-/262291725779?hash=item3d11ce1dd3:g:Rq0AAOSwkZhWTc7T

of kan je dit ook zelf maken?

Best nog prijzig namelijk.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op maart 11, 2016, 12:17:54 pm
Volgens mij niet heel ingewikkeld om zelf te maken. Even googlen op "homemade digiscoping adapter" en je ziet dat velen het al hebben gedaan.
Wat je nodig hebt is een stukje pvc buis o.i.d. dat netjes om het oculair het past. Vervolgens is het een kwestie van dit buisje uitlijnen voor de camera lens, zowel op het midden als op de juiste afstand. Mocht je een telefoon hebben met een verwisselbare achterkant dan kun je overwegen om zo'n achterkant op te offeren en de adapter daarop vast te plakken.

Groeten,
Jaap
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 11, 2016, 12:24:03 pm
Inderdaad zoiets bedoel ik.
In een van de vorige editie's van het blad "Vogels" van de vogelbescherming stond een heel hoofdstuk over phonescoping.
Daarin ook een zelfmaak oplossing die hier veel op lijkt.


Het serieuze digiscopen doe ik vooral met mijn NikonED82/Nikon V1 combi en zelfs dan valt het nog niet mee om mooie fotos te maken.
Je kunt nou eenmaal geen droomplaat maken van een beest op 100 mtr afstand.
Dat lukt ook die mannen met de supertelelenzen niet.
Dus leg de lat niet te hoog.
Het is wel leuk om op deze manier plaatjes te schieten voor je waarnemingen.
Beetje bewerken,croppen en verscherpen en dan toevoegen aan je database op waarneming.nl.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 11, 2016, 12:50:00 pm
Ik zal je verlangen naar de Nikon nog wat kracht bijzetten met een mooi voorbeeld.
Bijgaand een foto vanuit een van de meest bijzondere vogelhutten in Nederland, gelegen in een rietmoeras en aan een grote plas waar altijd veel waterspul te zien is, ook de zeearend. Het Harderbroek !!! Maar… voor veel scoop bezitters is deze hut een drama en dus komen die er niet zoveel. Je moet namelijk eerst een eind lopen met je zware scoop en statief en vervolgens kom je in een hut waar eigenlijk geen ruimte is voor een telescoop opstelling en dan moet ie ook nog onhandig laag worden gezet. Met de ED50 combinatie heb ik tijdens de wandeling mijn handen vrij aan de verrekijker. Eenaal in de hut kan ik al zittend op de eerste rij probleemloos de plas af scopen. Hiervoor zijn de 2 voorpoten in hun uiterste stand gespreid en staat de achterste uitgeschoven op het bankje tussen mijn benen. Het onderste deel van de middenkolom is eraf gedraaid vanwege de korte spreidstand. Een sublieme oplossing die altijd belangstelling trekt.

 
[/size]
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 11, 2016, 13:06:57 pm
Dat ziet er zeer goed uit Wilfred! Binnenkort staat ie van mij er naast  ;)
Zal het Vogelsblad  er eens op naslaan.
Flipside 300 net gearriveerd. Ziet er goed uit.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 11, 2016, 14:38:52 pm
Dat ziet er zeer goed uit Wilfred! Binnenkort staat ie van mij er naast  ;)
Zal het Vogelsblad  er eens op naslaan.
Flipside 300 net gearriveerd. Ziet er goed uit.

Staat in Vogels+    nr 3 najaar 2015 (dit blad is onlangs opgeheven dacht ik)
Via de app van de vogelbescherming is het nog te downloaden.
Via hun reguliere site kan ik het zo snel even niet vinden.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 11, 2016, 15:58:05 pm
Ja op pagina 19. Goedkope hardcase telefoon hoesje, dopje van de bouwmarkt die om het oculair past, gat precies in het midden en lijmen op het hoesje zodat dit precies samenvalt met de camerauitsparing van hoesje. Voor 15 euro klaar. Nu maar hopen dat ze die dopjes bij de bouwmarkt in de maat van het zoomoculair van de ed50 hebben. Kan je een eventueel een (reserve)dop bij nikon bestellen voor een oculair?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 11, 2016, 20:44:39 pm
Als de telescoop al moeilijk verkrijgbaar is waar moet je dan in hemelsnaam zo'n Nikon dop vandaan halen  :rolleye:
Ik heb even mijn zoom afdekdop bekeken maar die lijkt me niet ideaal om te verlijmen (al was het idee goed).
Het is een zacht rubberachtig materiaal met het woord Nikon in opliggend profiel op de bovenzijde.
Niet optimaal voor een goede hechting lijkt me.
Dan beter iets van hard pvc met een gladde bovenzijde.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 16, 2016, 13:16:15 pm
Even een update:

Scope uiteraard nog niet binnen. Statief wel. Past precies in de flipside 300 (zie foto) en de werkhoogte is prima. Degelijkheid en gebruiksgemak vallen me op het eerste gezicht ook zeker niet tegen (heb er even met mijn DSLR op gespeeld).

@Wilfred: is het nu raadzaam om de horizontale hendel te vervangen door een vleugelmoer?

Verder valt de zoektocht naar het 27X Wide MC oculair niet mee zeg..De gewone (dus niet wide) versie is nog wel te vinden maar dat lijkt niks te zijn. Is de DS versie nu echt zoveel vervelender voor een niet-brildrager (optisch zijn ze toch identiek)?

Welke grotere nikon fieldscopes pakken dezelfde oculairs als de ed50? Zie bijvoorbeeld 78, 80 82 versies. Sommige zijn 15 jaar oud. Wat is (op termijn ;-)) een goed aanvulling: alleen de 82 of ook andere vroegere versies?

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 16, 2016, 21:13:52 pm
Hallo Hendrik,
Gefeliciteerd met je aanwinst. Nu nog wachten op het mooiste; de telescoop.
Goed dat je de Flipside 300 hebt genomen met dit wat grotere statief. Je hoeft die dwarse hendel niet noodzakelijk te vervangen door een vleugelmoer maar in mijn geval paste het spul anders niet in mijn (kleinere F.200) rugzak. En steeds die hendel erop en eraf draaien lijkt mij niet handig. Verder is die dwarse hendel ook een beetje een onhandig uitsteeksel. Met een vleugelmoer is het ruimteprobleem opgelost en kun je de betreffende kantelfunctie toch blijven gebruiken voor de zeldzame keren dat je die nodig hebt.
Overigens heb ik de statiefhoes niet in gebruik. Da's allemaal dubbelop in de rugzak en kost extra tijd als je effe snel je spul wil opzetten. Mogelijk moet je het statief wel wat "opsluiten" met een stuk polyether oid om het te voorkomen dat het gaat schudden of zweven in je rugzak.       
Verder nog een belangrijke tip:
Als je die routine nog niet hebt is het in het begin lastig om te bepalen hoe strak/sterk je de poten van dit specifieke Velbon systeem moet aandraaien. Je zult in het begin nog wel eens schrikken van een inzakkende poot omdat je er een te voorzichtig had aangedraaid of helemaal vergeten was aan te draaien. Verzeker je er telkens goed van dat de poten voldoende staan gefixeerd door even stevig op middenkolom te drukken voordat je er wat op plaatst. Verder blijf ik altijd bij mijn statief in de buurt vooral als er mensen of dieren in de nabijheid zijn. Dit type statief heeft namelijk geen inwaartse spreidstand blokkering (wel uitwaarts) dus het risico op een inklappend statief en schade is wat groter als er eens iets of iemand tegen de poten loopt of bij een plotselinge windvlaag.
Wat betreft de occulairen:
Ik heb de indruk dat Nikon inmiddels helemaal is gestopt met de produktie van de MC occulairen. Ze vonden het waarschijnlijk niet meer lonend om twee volledige occulairlijnen (DS+MC) in stand te houden voor de oude Fieldscope telescoop-lijn waarvan alleen de ED50 nog nieuw wordt verkocht. Dat men dan de DS lijn aanhoudt is ook wel logisch omdat je daar zowel mee kunt digiscopen als observeren hoewel dat laatste net wat prettiger is met een MC. Dus ik zou gewoon een DS (nieuw) kopen en verder Marktplaats in de gaten blijven houden voor een MC als je daar nog behoefte aan blijft houden.
Wat betreft een grotere Nikon scoop:
Meest voor de hand liggend is een ED82. Dat is de sterk verbeterde opvolger van de nog oudere 78. De 80 ken ik verder niet.
Nogmaals; het aanbod van ED50, ED82 alsmede de Fieldscope occulairs via Marktplaats is echt zeer schaars.
Geduld is hierin een schone zaak. Vroeg of laat komt de dag dat er ineens iets staat aangeboden, gegarandeerd.
Tot die tijd lekker genieten van de spullen die je al hebt.  :blink:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 17, 2016, 07:52:55 am
Idd gefeliciteerd Hendrik!

Aanvullend op Wilfred zou je bij een paar grote zaken (oa Rooijmans te Budel) altijd kunnen vragen of ze je willen informeren als er een Nikon 82ED wordt aangeboden. De DS-oculairen passen hier iig op. (hoewel ik de 78 nooit heb gezien in NL en de 80 niet ken zijn de fora unaniem van mening dat de 82 DÉ scope van Nikon is). Hou ook amamzon en ebay in de gaten. heb nooit iets via Ebay gekocht maar via Amazon.de gaat het bij mij altijd goed (en daar staan verschillende DS-oculairen te koop).

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 17, 2016, 10:59:31 am
Ik sluit me aan bij het advies van Marijn.


Nog een toevoeging aan mijn laatste bericht:
Ik was even vergeten dat je waarschijnlijk reeds het zoom occulair hebt besteld tesamen met de ED50.
In dat geval zou ik de aanschaf van een nieuwe 27DS of tweedehands hands 27MC occulair sowieso nog even uitstellen en het eerst maar eens aankijken. 
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 18, 2016, 20:47:04 pm
Dank weer heren.

De DS 27X Wide is voor 180 euro overigens nieuw te krijgen. Is dat een goede prijs? Er wordt een rubberen eyecup bijgeleverd voor "normal viewing" ipv digiscoping.

Zal Rooijmans eens bellen voor de zoekopdracht voor de 82ed.  Zie ze op Ebay in Japan nog wel te koop. Veel straight versies trouwens. Nog geen bericht uit Tiel helaas.. :(

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 19, 2016, 09:08:56 am
Lijkt mij een nette prijs.
Die rubberen eyecup (een soort hoesje) voor "normal viewing" zit volgens mij standaard bij de DS occulairen en stelt niet zo heel veel voor.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: hendrik.h op maart 19, 2016, 11:06:31 am
 
Citaat
Nog geen bericht uit Tiel helaas..
2 x een scope proberen te bestellen in Tiel,wat een drama. Op de site staat op voorraad maar eenmaal besteld blijkt dat ze niet op voorraad zijn ,of de scope kan geleverd worden of het oculair maar nooit tegelijk en geen duidelijkheid wanneer het dan wel geleverd wordt.Heb 2 maal mijn geld terug gevraagd en snel terug gekregen ,wil je niet ontmoedigen maar ik denk niet dat je hem snel hebt.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 19, 2016, 16:03:05 pm
Toch raar dat deze winkel zoveel goede beoordelingen krijgt. Op tweakers maar ook op kieskeurig (9.2 obv 107 reviews). Geef ze tot uiterlijk 7 april. Vandaag weer behoorlijk behoefte gehad aan een scope...
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 19, 2016, 17:27:42 pm
Toch raar dat deze winkel zoveel goede beoordelingen krijgt. Op tweakers maar ook op kieskeurig (9.2 obv 107 reviews). Geef ze tot uiterlijk 7 april. Vandaag weer behoorlijk behoefte gehad aan een scope...


Ik denk dat er met het bedrijf "an sich" niks mis is en ze hebben natuurlijk wel messcherpe prijzen.
Het probleem is dat blijkbaar bij alle produkten op hun website de standaardzin staat vermeld "voor 17.00 besteld, volgende dag bezorgd".
Daarmee wekken ze de indruk wekken dat het betreffende produkt op voorraad is wat misleidend is.
Eigenlijk zou daar moeten staan "voor 17.00 besteld, volgende dag bezorgd, mits op voorraad".
Helaas heb je m.b.t. de Nikon ED50 aankoop nauwelijks alternatieven.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: hendrik.h op maart 20, 2016, 12:51:17 pm
Citaat
Helaas heb je m.b.t. de Nikon ED50 aankoop nauwelijks alternatieven.
Dat was ook de reden waarom ik het daar probeerde te bestellen.
Citaat
Daarmee wekken ze de indruk wekken dat het betreffende produkt op voorraad is wat misleidend is

Toen ik er bestelde stond er ook bij dat het op voorraad was.

Citaat
Geef ze tot uiterlijk 7 april

Hoop dat je hem dan hebt
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 20, 2016, 13:42:34 pm
@Hendrik: je hebt hem uiteindelijk dus nooit ontvangen? Hoe lang heb je gewacht?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 20, 2016, 15:04:01 pm
Ik ken foto Semeins niet maar er zijn anderen (wel iets kostbaarder): artencraft.be zegt hem ook op voorraad te hebben en vermoedelijk kunnen specialiseten als Rooijmans of anderen er makkelijker en zekerder aan komen? Je kunt een weborder volgens mij altijd annuleren binnen de 14 dagen na ontvangst, laat staan als je hem nog niet binnen hebt.

€ 180 voor een nieuw DS-oculair lijkt mij een prima prijs maar zoals Wilfred eerder schreef is het wellicht beter om eerst met je zoom te spelen en te kijken rondom welke vergroting je behoefte aan een vast oculair werkelijk ligt.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: hendrik.h op maart 20, 2016, 16:24:31 pm
Idd ik heb hem nooit ontvangen ,de eerste keer heb ik 14 dagen gewacht na dat ik na 3 dagen na de order contact had opgenomen met foto semeins ,kreeg toen een verhaal dat het mis was gegaan in een centraal magazijn en dat het binnen een week verzonden zou worden. Toen ik na 14 dagen nog niks ontvangen had weer contact opgenomen en geld terug gekregen.
De tweede keer eerst gebeld en zeiden ze dat de scope en oculair op voorraad was dus meteen besteld na 3 dagen nog niks,weer het verhaal over een centraal magazijn ,toen was ik er wel klaar mee  en heb het geld weer terug gekregen.
Toen maar doorgespaard en een swarovski gekocht,omdat nikonscope,s toch moeilijk leverbaar zijn bij de bekende aanbieders.


Hoop dat jij hem wel krijgt.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 20, 2016, 21:12:44 pm
Jeetje: dat voorspelt weinig goeds. Zal volgende week eens bellen hoe het staat. Bij andere aanbieders ben ik toch snel 60 (artsencraft) tot 100 euro (kameraexpress) duurder uit. Daar staan ze inderdaad op voorraad maar dat weet je dus maar nooit.. Ik zal uiteindelijk toch niet moeten uitwijken naar de opticron mm3 50 GA ED?...

Als iemand op dit forum ooit een nikon ed50 geleverd heeft gekregen van Foto Semeins uit Tiel dan hoor ik het graag.

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Roy Sluis op maart 20, 2016, 21:53:01 pm
Toen ik vorig jaar ook de ed50 wilde hebben ben ik maar eens naar Tiel gereden omdat dat voor mij niet zo ver is. In de winkel geen Scope of kijker te bekennen, verder nette zaak hoor maar alleen camera's. Voorraad was er dus niet en alleen te bestellen, dat viel me wat tegen. Omdat ik twijfelde aan 50mm en de verkrijgbaarheid van de oculairen niet geweldig is, ben ik afgehaakt. Uiteindelijk tevreden met een Pentax pf65 ed2. Is ook niet heel gemakkelijk te krijgen, maar misschien nog wel een alternatief. Succes!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 20, 2016, 22:54:25 pm
Ik zou me er niet zo'n zorgen om maken en zeker niet te snel afhaken.
Ze moeten hem bestellen en dat duurt bij dit produkt gewoon even wat langer.
Daarbij is het niet ondenkbaar dat de importeur hem niet eens op voorraad heeft liggen en ie van verder weg moet komen.
Als je er niet gerust op bent maandag gewoon even een belletje naar Tiel om te informeren.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 21, 2016, 08:39:58 am
ha Henrik,

Switchen naar een andere scope hoeft niet hoor en wat ik aan prijzen zie scheelt het voor de Nikon € 27 met Belgie en ca € 55 met andere NL-aanbieders (alleen de body). Een rondje bellen of ze hem werkelijk hebben en wat hun prijs is kan helpen.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 23, 2016, 13:56:27 pm
He Marijn,

Prijsverschillen die ik noemde zijn inclusief oculair. Dat is immers wat telt.

Eerder vandaag de status nagevraagd in Tiel. Ze hebben de vraag doorgezet naar Nikon Nederland. Ik hoor wat als zij wat horen. 4 weken vind ik in deze tijd trouwens ook wel enorm lang: waar het ter wereld ook vandaan moet komen. Zal zeker niet snel switchen van scope maar distributie is blijkbaar wel een ding bij deze lijn. Zal ook gelden voor oculairen, accessoires of zelfs reparaties e.d.

Heb de "werkelijke"voorraadstatus per mail nagevraagd bij artencraft en kamera express.

Wordt vervolgd..

Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 24, 2016, 19:51:15 pm
Update:

Ben inmiddels teruggebeld en wat blijkt? De scope was al binnen?!?! Alleen het oculair was er nog niet. Deze zou hopelijk binnen 4 dagen bij Nikon Nederland binnenkomen. Heb het oculair afbesteld. Was geen probleem. Morgen wordt de scope bezorgd! :duim:  Het oculair heb ik inmiddels bij Kamera Express gehaald voor dezelfde prijs als in Tiel (vanwege hun laagsteprijsgarantie).  :duim: :duim:  Morgen dus alles binnen. Eind goed al goed! Weekend lekker uitproberen. Heb er zin in. Dank nogmaals voor al het meedenken. Ik laat mijn ervaringen nog weten!

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 25, 2016, 15:05:05 pm
Bij deze mijn gloednieuwe scoping kit. Ben er blij mee  :blink: Lekker scherp beeld trouwens. Zelfs vanuit huis met dit donkere weer. Zondag ga ik het veld in voor de eerste echte test.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 25, 2016, 16:45:00 pm
Top Henrik :duim:
Ziet er goed (en bekend) uit.
Veel plezier zondag, ik kijk uit naar je ervaringen.
Nog een handige tip voor het statief:
De achterwaartse hendel heeft een dubbele functie voor zowel pannen (horiz.) als tilten (vertic.).
Als je de hendel slechts een tikkeltje losdraaid kun je pannen terwijl de tilt functie nog net gefixeerd blijft. Handig om met rustig beeld een veld of water af te scannen zonder dat je telkens de hendel vast moet zetten als je iets ziet.
Let wel: het gebeurt mij wel eens dat ik pan en dus denk de hendel iets los te hebben terwijl in werkelijkheid de boel gefixeerd staat maar het pannen mogelijk is doordat de bovenste deel van de middenkolom losdraaid op het deel eronder. Hij draait er zomaar niet vanaf doordat ie een lang schroefdraad heeft maar wel in de gaten houden.     
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op maart 25, 2016, 18:49:30 pm
Ben ook benieuwd naar je ervaring, zit er zelf ook aan te denken om mijn eerste telescoop te kopen.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: hendrik.h op maart 25, 2016, 20:26:22 pm
Mooi dat je hem hebt,veel plezier er mee.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 26, 2016, 12:03:30 pm
Toch nog vlot gegaan! Veel plezier ermee, ben benieuwd naar je ervaringen
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 28, 2016, 20:15:47 pm
De eerste ervaringen zijn opgedaan. Zaterdagochtend langs de Lek en zondagmiddag in de Onlanden (Drenthe). De scope is kleiner en voelt lichter dan verwacht. Scope, oculair en statief wegen samen nog geen 2 kg. Met tas 3 kg. Het reisstatief (velbon ultra luxi L) is supersnel op te zetten en de scope klik je er met de snelkoppelplaat zo op. Het beeld met het zoomoculair (13X-40X MC II) is scherp en helder. Tuurlijk wordt het donkerder boven de 30X maar het blijft verrassend bruikbaar. Door het wisselvallige paasweer heb ik er met zowel met een zonnige als een bewolkte hemel (zelfs met regen) door heen kunnen kijken.

2 concrete voorbeelden om de meerwaarde van de scope voor mij te illustreren:

1: Met mijn verrekijker (8x42 ed) zag ik al wandelend langs de plasjes/uiterwaarden langs de Lek in de verte vaak groepen zwarte vogels op het water. Mijn aanname was dat dit waarschijnlijk vooral meerkoeten en wat kuifeenden waren. Door het gebruik van de scoop zag ik zaterdagochtend weer zo'n groep maar toen ik keek via de scope zag ik dat er Dodaars en Smienten tussen zaten. Deze had ik echt niet kunnen determineren zonder het gebruik van de scope.

2: Zondagmiddag in de Onlanden. Ineens een kiekendief dichtbij jagend boven het riet. Helaas vliegt hij snel weg en is uit het zicht. De scope er bij gepakt en de boomrand afgespeurd (bedankt voor de tip ta.v. het "pannen" Wilfred!). Ineens zie ik hem behoorlijk ver weg, bijna stilstaand hangend in de lucht door de tegenwind. Minutenlang kan ik (maar ook langslopende vogelaars) de Steppekiekendief (want dat bleek het te zijn!) bekijken. Wel behoorlijk ingezoomd en daardoor wat donkerder en met een wat beweeglijk beeld door de felle tegenwind maar toch zeer duidelijk te zien door de scherpte. Met de kijker ook geprobeerd maar dit was echt niet te doen. 

Je merkt dat de "sweetspot" qua vergroting i.r.t. helderheid bij deze scope met dit oculair rond de 27X vergroting zit. Toch was ik enorm blij met de extra zoom (zie voorbeeld 2 hierboven). Denk wel dat ik op termijn een 27X DS Wide oculair ga aanschaffen voor de omstandigheden waarvoor deze vergroting voldoende is (en dat lijkt me meestal). Puur voor de extra field of view. De scherpte en helderheid vind ik van de zoom ook al prima.

Enige "mindere" ervaring die ik heb gehad is  dat bij stevige wind (vermoed een windkracht 5 of meer) in het open veld (Onlanden) de combinatie van het lichte statief en maximaal inzoomen het beeld soms behoorlijke deed trillen. Maar dat lijkt me niet meer dan logisch. Vraag is ook hier weer hoe vaak dit gaat voorkomen (veel wind icm behoefte aan veel zoom).  Ik kan me echter voorstellen dat als je voornamelijk in open landschap (bijv aan de kust) en dan zeker in de herfst/winter vogels wil kijken dit vaak zal optreden.

Conclusie: ik ben zeer tevreden. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 28, 2016, 22:37:12 pm
Beste Henrik,
Superleuk om je eerste ervaringen met de ED50/Velbon/Flipside te lezen en fijn dat het spul zo goed bevalt.
Windtrillingen zijn samen met warmtetrillingen (die komen nog wel) de grootste pretbedervers voor telescoop observatie's.
Ook grote scopes en zwaardere statieven hebben in meer of mindere mate last van wind al schijnen de goede, dure carbon statieven wel ietsje beter met windtrillingen om te gaan.
Maar het blijft behelpen als er veel wind staat zoals vandaag.
Gelukkig waait het lang niet altijd hard en naast een kleinere vergroting is er ook nog een andere goede oplossing: ga zo laag mogelijk zitten !
Neem een opvouwbaar zitmatrasje mee in je rugzak of een opvouwbaar stoeltje.
Ook weer vanwege het "compact en light" idee heb ik daarvoor zo'n uitzetbaar driepoot stoeltje van nog geen 20 euro (een goedkope merkloze uitvoering van de bekende Walkstool).
Die kun je mooi aan de buitenzijde van je Flipside in de uittrekbare statief-flap plaatsen en wat verder naar boven vastzetten met de riempjes.
Overigens gebruik ik die lage zit oplossing even vaak ook voor mijn grote statief/scope combinatie als het hard waait.
Een lage opstelling is de beste remedie tegen wind en/of als het kan de luwte opzoeken van een boom, schutting, huisje, stal, etc. 
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op maart 29, 2016, 10:00:36 am
Leuk om te lezen Henrik, blij dat de set bevalt!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 30, 2016, 14:42:39 pm
Dank weer voor de reacties heren!  Denk wel dat voor het speuren boven hoge rietkragen het statief toch behoorlijk hoog gezet moet worden. Maar voor de meeste situaties kan het uiteraard lager. Heb inmiddels zo'n stoeltje besteld.

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 30, 2016, 18:51:36 pm
Graag gedaan Henrik
Nou, als ik ooit eens iemand tegenkom die net als ik met een kleine Nikon, Flipside en Velbon combinatie rondhuppelt dan moet jij het haast zijn.  :duim:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 30, 2016, 21:19:35 pm
Zul je altijd zien....
Heeft Henrik met de nodige moeite net z'n nieuwe Nikon aangeschaft staat er ineens een hele jonge tweedehands ED50 + 27DS occulair + Velbon statief (niet het Ultra statief wat Henrik en ik hebben) te koop op Marktplaats.
De laatst keer dat er een tweedehands ED50 te koop stond op MP is zeker 1 jaar geleden (dat weet ik omdat ik lange tijd naar een zoom occulair voor mijn ED50 heb zitten jagen in dezelfde rubriek).
Dus als er nog liefhebbers zijn..... sla je slag.
Hier de link:
http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m1036332906-nikon-fieldscope-ed50-incl-nikon-wide-ds-27x-oculair.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op maart 30, 2016, 23:28:05 pm
Bedankt Wilfred  :duim: Ik heb contact opgenomen met de verkoper.
Ik zag ook deze set: http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m1036607652-bynolyt-spacelyt-t-100-ed-telescoop-accessoires.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr (http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m1036607652-bynolyt-spacelyt-t-100-ed-telescoop-accessoires.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr) die is wel een stuk zwaarder.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op maart 31, 2016, 00:07:13 am
Bedankt Wilfred  :duim: Ik heb contact opgenomen met de verkoper.
Ik zag ook deze set: http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m1036607652-bynolyt-spacelyt-t-100-ed-telescoop-accessoires.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr (http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/optische-apparatuur-telescopen/m1036607652-bynolyt-spacelyt-t-100-ed-telescoop-accessoires.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr) die is wel een stuk zwaarder.

Het hangt er vanaf of licht, compact en daarmee een grote mate van mobiliteit belangrijk voor je zijn.
Zo niet dan kun je net zo goed een grotere scoop zoeken.
Die Bynolyt 100 is een flinke telescoop waar er volgens mij niet heel veel van in omloop zijn.
Als je hem statisch gebruikt zou het best eens wat kunnen zijn, met name vanwege zijn lichtsterke objectief lijkt me.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op maart 31, 2016, 08:09:34 am
Denk dat het daarom niks voor mij is, ik doe alles op de fiets of lopend en dan is dat gewicht wel belangrijk.
Bedankt voor de reactie in ieder geval  :duim:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op maart 31, 2016, 17:26:38 pm
Haha! Had het idd al gezien op marktplaats (zoek immers nog een oculair en een 82 ed ;) ) Had inderdaad wat gescheeld. Maar wil m'n zoom niet missen en had misschien ook toch een ander statief er bij moeten kopen. Heb je hem al Mark?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op maart 31, 2016, 19:26:48 pm
Heb hem nog niet, heb wel contact gehad en zou hem zaterdag op kunnen halen. Voor mij nog wel een aardig eindje reizen vanaf Enschede, maar heb gratis reizen in het weekend dus dat scheelt. Waarschijnlijk meteen even daar in de buurt uitproberen. Ik heb zelf al een statief, het was ook mogelijk om hem zonder statief te kopen voor €400. Kijk nog even of ik hem met of zonder statief wil. Ben benieuwd of het goed gaat.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 01, 2016, 15:03:03 pm
Jammer genoeg reageert de verkoper nergens meer op, hoop dat hij wel voor morgenochtend reageert  of de telefoon opneemt :(
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 02, 2016, 13:12:17 pm
En?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 02, 2016, 15:37:40 pm
Hij heeft nog steeds zijn telefoon niet opgenomen en zijn mail niet beantwoord ... heb zijn adres nog niet eens dus helaas :(
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op april 02, 2016, 19:38:29 pm
Eerder had hij een Kowa TSN 821 staan voor net iets meer dan 200 euro aldus Google. Het niet reageren en een eerdere advertentie onder de normale prijs geeft mij vraagtekens. Mocht je nog contact krijgen let dan wel op een aankoopbewijs, telescopen worden nog altijd geregeld gestolen.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 03, 2016, 11:32:43 am
Het laatste wat ik in de mail naar vroeg was zijn adres en of hij het aankoopbewijs had en waar hij hem gekocht had. Die mail heeft hij nooit beantwoord. Wellicht probeerde hij het inderdaad zonder te verkopen...
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 03, 2016, 13:46:34 pm
Hoi Mark. Jammer zeg. Mocht je voor nieuw willen gaan: Ik was voor de scope en een (zoom) oculair (295+255=) 550 euro kwijt.

Groeten,
Henrik
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 03, 2016, 17:47:48 pm
Allebei bij foto semeins gekocht?
Ik denk dat ik dan ook voor die optie ga.  ;D
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 03, 2016, 22:57:33 pm
Het laatste wat ik in de mail naar vroeg was zijn adres en of hij het aankoopbewijs had en waar hij hem gekocht had. Die mail heeft hij nooit beantwoord. Wellicht probeerde hij het inderdaad zonder te verkopen...

Advertentie is intussen verwijderd, zie ik.
Ik heb het vermoeden dat hij al voorafgaand aan jou contact pogingen een rechtstreekse koper heeft gehad die de scope dit weekend heeft opgehaald. Beetje vreemde gang van zaken en jammer voor jou.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 04, 2016, 08:59:15 am
Allebei bij foto semeins gekocht?
Ik denk dat ik dan ook voor die optie ga.  ;D

Uiteindelijk oculair bij kamera express voor dezelfde prijs (vanwege laagste prijs garantie) omdat levering wat lang duurde. Scope (en rugzak flipside 300) wel bij Semeins. Ik zou eerst even bellen voor de "echte" voorraadstatus en levertijd. De website is wat misleidend. Verder prima service overigens.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 04, 2016, 12:58:10 pm
Bij foto semeins zeggen ze dat het oculair half april wordt verwacht, bij kamera express krijg ik hetzelfde antwoord.
Heb ze nu bij foto semeins besteld.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 04, 2016, 13:55:38 pm
 :duim: Super! Hoop dat je ze snel hebt. En dat je er veel vogelplezier aan zult beleven!
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 04, 2016, 21:42:50 pm
Overigens vanmiddag voor 179 euro het 27x ds wide oculair bij Bol.com gekocht. Hij lijkt nu niet meer leverbaar..

Fieldscope DS 40x/50x Wide op bol.com: http://go.bol.com/p/9000000012455058
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 05, 2016, 09:10:12 am
Overigens vanmiddag voor 179 euro het 27x ds wide oculair bij Bol.com gekocht. Hij lijkt nu niet meer leverbaar..

Fieldscope DS 40x/50x Wide op bol.com: http://go.bol.com/p/9000000012455058 (http://go.bol.com/p/9000000012455058)


Een verstandige aankoop Henrik.
Ben afgelopen zondag met mijn grote en kleine Nikon scope op pad geweest maar heb nagenoeg alleen de vaste vergrotingen gebruikt die ik op beiden standaard heb zitten.
Ik had ook de deze winter aangeschafte tweedehands zoom bij me maar dat is slechts 2 minuten gebruikt om een ver weg zittende rover te kunnen determineren. Toen ik merkte dat dat ondanks de extra vergroting geen winst in detail opleverde is ie weer terug de tas in gegaan. En zoals ik al eerder schreef: het steeds maar willen in- en uitzoomen geeft ook veel onrustiger observatiegedrag bij een zoom en daar hoef je je niet meer mee bezig te houden bij een vast occulair. Da's echt een stuk relaxter. Ben benieuwd hoe de vaste je gaat bevallen.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 05, 2016, 11:36:19 am
Overigens vanmiddag voor 179 euro het 27x ds wide oculair bij Bol.com gekocht. Hij lijkt nu niet meer leverbaar..

Fieldscope DS 40x/50x Wide op bol.com: http://go.bol.com/p/9000000012455058 (http://go.bol.com/p/9000000012455058)


Een verstandige aankoop Henrik.
Ben afgelopen zondag met mijn grote en kleine Nikon scope op pad geweest maar heb nagenoeg alleen de vaste vergrotingen gebruikt die ik op beiden standaard heb zitten.
Ik had ook de deze winter aangeschafte tweedehands zoom bij me maar dat is slechts 2 minuten gebruikt om een ver weg zittende rover te kunnen determineren. Toen ik merkte dat dat ondanks de extra vergroting geen winst in detail opleverde is ie weer terug de tas in gegaan. En zoals ik al eerder schreef: het steeds maar willen in- en uitzoomen geeft ook veel onrustiger observatiegedrag bij een zoom en daar hoef je je niet meer mee bezig te houden bij een vast occulair. Da's echt een stuk relaxter. Ben benieuwd hoe de vaste je gaat bevallen.

Misschien wijzig ik mijn bestelling dan nog wel gezien de goede ervaringen met de vaste vergroting. Vind het nu iets teveel geld om beide te kopen, maar dat kan later nog. Bij foto semeins klopt alleen de beschrijving van het product niet: https://www.fotosemeins.nl/nikon-27x-40x-50x-groothoek-ds-fieldscope-oculair (https://www.fotosemeins.nl/nikon-27x-40x-50x-groothoek-ds-fieldscope-oculair). De vergroting van deze is dan 27x bij een ed50.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 05, 2016, 17:22:11 pm
Bij Bol was hij wel erg scherp geprijsd maar Semeins is daarna zeker de goedkoopste.   Heb zelf uiteraard nog geen voorkeur (Wilfred is hier de ervaringsdeskundige) maar de zoom op zich vind ik ook prima. Heb met name vanwege de prijs nu al toegehapt. Op birdforum zie je hier ook veel topics over. De vaste wide oculairen lijken ook daar vaak de voorkeur te hebben. Zelfs vaak de 16x boven de 27x.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 05, 2016, 19:08:07 pm
Mark:
Het was zeker niet mijn bedoeling om je aankoop in twijfel te trekken. De zoom is messcherp en je zult er zeker geen spijt van krijgen. Maar het zoombereik tussen pakweg 30 en 40 (op de 50ED) voegt meestal niets toe. Overigens heb ik dezelfde ervaring ook op de grote Nikon waar in dat geval voor zoom-vergrotingen boven pakweg 45 hetzelfde geldt.
Vergrotingen van rond de 30 zijn eigenlijk ideaal en met de Wide occu's heb je dan toch een breed en bruikbaar blikveld waardoor je ook de meest uitgezoomde stand van de zoom (13x) niet mist. Uiteraard heb ik met de 30x wel veel meer licht op de grote dan met de 27x op de kleine scope maar dat valt vooral op als ik vlak na elkaar gebruik of direct naast elkaar. 
Henrik:
Ik heb mijn 30x van de grote scope wel eens overgezet op de kleine Nikon waar het dan een 16x is. Dan heb je inderdaad meer licht wat zeker fijn(er) is en voor eventueel digiscopen bijna noodzaak. Maar dan mis ik toch net een belangrijk stuk vergroting en is het verschil met een verrekijker niet eens meer zo heel groot, tenminste qua beleving.
Toen ik in 2013 mijn ED50 kocht heb ik ook alle forums afgestruind naar gebruikers ervaringen. Ieder heeft zo zijn voorkeur maar de uitblinkers en grootste favorieten bij Nikon zijn toch wel de vaste occulairen. Overigens zijn de vaste occulairen met de allergrootste vergrotingen ook nagenoeg onbruikbaar dus laat die gerust links liggen.

     
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 05, 2016, 19:48:06 pm
Ben alleen maar blij dat jullie je ervaringen delen  ;) Heb nu wel mijn bestelling gewijzigd. Heb de 27x besteld bij Kamera Express, met de laagste prijs garantie, bedankt Henrik voor de tip (zonder die tip had ik daar overheen gekeken). Ik kom er wel achter of ik het zoomen toch graag had gewild. In dat geval bestel ik het oculair met zoom er later nog bij.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 05, 2016, 20:51:03 pm
Goeie zet, die switch naar de 27x vast. Overigens, die prijsgarantie tip kwam waarschijnlijk van Henrik.
Hij heeft binnenkort naast het zoom ook het 27x vast occulair. Ik ben benieuwd of hij hetzelfde gaat ervaren als ik.
Zo ja dan moet je je afvragen of je de investering in een nieuwe zoom überhaupt ooit nog wel moet doen.
Ik heb het zoom occulair gekocht puur uit nieuwsgierigheid. Ben wel blij dat ik het tweedehands voor een derde van de nieuwprijs heb kunnen scoren anders was het in mijn geval (omdat ik het vaste occulair immers al had) toch een te dure investering geweest.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 05, 2016, 21:32:44 pm
Overigens, die prijsgarantie tip kwam waarschijnlijk van Henrik.

Je hebt inderdaad gelijk dat was Henrik, ik haal jullie namen door elkaar.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 06, 2016, 13:21:21 pm
Geen dank hoor ;). Inmiddels de 27X Wide DS binnen. Prachtig oculair zeg! Vooral de enorme FOV en helderheid bij zo'n vergroting. Qua scherpte is hij denk ik identiek aan de zoom. Mis de twistup eyecup van de zoom wel een beetje. Tip: als je de meegeleverde losse rubberen eyecup  niet helemaal er op duwt maar alleen over het eerste dikke stuk van het oculair dan kijkt dat (voor mij als brilloos persoon) beter. Ervaringen in het veld moeten uitwijzen hoe vaak ik een vogel toch dichterbij wil krijgen dan 27X.  Gewoon uit nieuwsgierigheid: Tot welke afstand vind jij dit oculair (prettig) bruikbaar Wilfred? Dus niet alleen voor determinatie maar ook voor een nog acceptabel detailniveau.

@Mark: heb je de bol.com of de semeins prijs gekregen bij Kamera Express
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 06, 2016, 14:37:59 pm
De semeins prijs heb ik betaald, bij bol.com staat dat hij niet leverbaar is en dat telde dus niet.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 06, 2016, 20:36:55 pm
Als het goed is komen het oculair en de body morgen allebei aan, ben benieuwd  :blink:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 06, 2016, 20:40:14 pm
Geen dank hoor ;). Inmiddels de 27X Wide DS binnen. Prachtig oculair zeg! Vooral de enorme FOV en helderheid bij zo'n vergroting. Qua scherpte is hij denk ik identiek aan de zoom. Mis de twistup eyecup van de zoom wel een beetje. Tip: als je de meegeleverde losse rubberen eyecup  niet helemaal er op duwt maar alleen over het eerste dikke stuk van het oculair dan kijkt dat (voor mij als brilloos persoon) beter. Ervaringen in het veld moeten uitwijzen hoe vaak ik een vogel toch dichterbij wil krijgen dan 27X.  Gewoon uit nieuwsgierigheid: Tot welke afstand vind jij dit oculair (prettig) bruikbaar Wilfred? Dus niet alleen voor determinatie maar ook voor een nog acceptabel detailniveau.

@Mark: heb je de bol.com of de semeins prijs gekregen bij Kamera Express

Je zult nog wel tegen de frustratie aanlopen dat als je de vogel dichterbij wil hebben en je de 27vast vervangt door de zoom het in veel gevallen niks oplevert. Ja je hebt dan een inderdaad grotere vogel maar niet meer detail doordat het beeld donkerder is en/of meer ruis bevat. Uitzondering daarbij zijn de misschien de observaties binnen het bereik van pakweg 200 mtr omdat je op die korte afstanden nauwelijks last hebt van atmosferische invloeden zoals vochtige of opstijgende warme lucht wat het detail op grotere afstanden icm grote vergrotingen al snel negatief beinvloed.
Bij bruikbaarheid op detailniveau moet je denken aan afstanden tot 200-300 mtr. Maar voor determinatie kun je dat in veel gevallen gerust verdubbelen en zeker als het om wat grotere vogels zoals eenden en ganzen gaat zelfs meer dan verdriedubbelen. Ook hier hangt alles weer samen met atmosferische invloeden zoals opstijgende warme lucht, vochtige lucht, windtrillingen, helderheid, etc.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op april 07, 2016, 12:44:36 pm
Hoewel ook ik zeer bij een vaste vergroting van 30x (weliswaar met een 88mm scope) in 99% van de gevallen ken ik genoeg vogelaars die zweren bij een zoom (want altijd alle mogelijkheden bij de hand). Op zich een leuke discussie waard  ;)  Volgens mij beginnen de meesten wel met een zoom om daarna voor zichzelf te ontdekken wat het beste werkt.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Jaap van Steensel op april 07, 2016, 13:30:23 pm
Dat is volgens mij erg persoonlijk. Voor de één is een wijd en iets scherper beeld belangrijk, voor de ander de flexibiliteit. Zelf heb ik ooit een Vixen D60 scope gehad met zowel een 20-60x zoom en een 22x WA oculair. In de praktijk kwam de WA eigenlijk nooit erop. Alleen bij langdurige observatie vanaf één punt (over zee kijken) pakte ik weleens de WA, maar tijdens vogeltrips waar je vaak op verschillende plekken bent, met vogels ook op verschillende afstanden vond ik de zoom juist prettiger, ondanks de wat mindere scherpte en FOV.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 07, 2016, 14:39:38 pm
Uiteraard, die voorkeur is heel persoonlijk en verschilt ook per merk.
Mijn ervaring is overigens strikt van toepassing op de Fieldscope lijn waarvan breed bekend is dat de zwakke plek daar zit bij de beperkte FOV van de zoomocculairs. Juist om die reden zijn bij Nikon de vaste occu's waarschijnlijk populairder dan bij de meeste andere (top)merken. Ik heb op mijn Zeiss Diascope ,die ik voor de Nikons had, nooit de behoefte gehad aan een vast occulair. Die stond juist bekend om z'n enorme FOV (volledig uitgezoomd echter wel met hele brede onscherpe randen, dus alleen scherp in het midden maar ik was niet anders gewend)
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 08, 2016, 10:11:42 am
Gisteren even een snelle eerste ervaring opgedaan, iets teveel buien voor een goede test.
Eerste ervaringen zijn in ieder geval goed, kon veel meer zien dan door mijn verrekijker, vond het een helder en scherp beeld!
Moet nog wel even wennen aan het gebruik van de telescoop, was even wennen hoe ik er precies door moest kijken.
Heb in ieder geval mijn eerste geoorde futen gezien  ;D afstand was denk ik zo'n 300m http://waarneming.nl/waarneming/view/116197123 (http://waarneming.nl/waarneming/view/116197123)
Kon ook heel mooi de aanwezige wintertalingen en zomertaling (en nog veel meer andere eenden) bekijken, deze had ik nog nooit zo goed kunnen bekijken.
Ik hoop dat ik hem zaterdag goed kan testen in de buurt van Zwolle.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 08, 2016, 12:12:55 pm
Ziet er goed uit Mark! Hoe heb je de foto's gemaakt? Gewoon je smartphone er tegen aan?
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 08, 2016, 12:26:14 pm
Ziet er goed uit Mark! Hoe heb je de foto's gemaakt? Gewoon je smartphone er tegen aan?

Ja maar dat ging nog niet in een keer goed, nogal lastig om hem er goed voor te krijgen  :rolleye:
Het gebied aan de andere kant van het spoor is niet toegankelijk, maar kon er dus nu wel mooi heen kijken.  :blink:
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 09, 2016, 20:52:20 pm
Vandaag nog uitgebreid kunnen testen en de telescoop bevalt me goed.
Heb o.a. 2 bruine kiekendieven mooi kunnen volgen.
Ook een goudplevier gezien, zonderde telescoop had ik hem niet kunnen determineren.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 10, 2016, 18:19:07 pm
Klinkt goed Mark! Gisteren ook nog een paar uurtjes er op uit geweest. Alleen de zoom gebruikt: spotten met het oog en verrekijker dan de vogel met de scope zoeken met 13X en dan inzoomen tot max 40X vergroting. Prachtig scherp en helder beeld. 7 km gelopen en de meeste tijd de scope en het statief tegen m'n schouder gedragen zonder enig probleem. Ook nog wat met de camera van m'n smartphone aangerommeld (zie bijlages). Alles met 40X geschoten. Foto's zijn wel behoorlijk verkleind vanwege de maximale grootte alhier op het forum. Al met al een prima dagje (al liet de zwarte specht het afweten  ;))
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 10, 2016, 22:33:06 pm
Haha! Had het idd al gezien op marktplaats (zoek immers nog een oculair en een 82 ed ;) ) Had inderdaad wat gescheeld. Maar wil m'n zoom niet missen en had misschien ook toch een ander statief er bij moeten kopen. Heb je hem al Mark?

Henrik, alsof het zo moet zijn: er staat sinds vandaag een 82ED op Marktplaats !!
Met een mooi lichtsterk  30x  DS occulair en digiscoop adapter, statief en rugzak.
Kan goed anderhalf jaar geleden zijn dat er voor het laatst een is aangeboden.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 11, 2016, 07:35:35 am
Mooie set inderdaad! Denk alleen dat mijn financiele ruimte te beperkt is. Wat is een reeele prijs? Alleen statief+scope+oculair is voor mij voldoende overigens..
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 11, 2016, 08:59:16 am
Mooie set inderdaad! Denk alleen dat mijn financiele ruimte te beperkt is. Wat is een reeele prijs? Alleen statief+scope+oculair is voor mij voldoende overigens..


Phoee ... lastig te zeggen. De Nikon ED82 telescopen waren destijds nieuw al een stuk voordeliger dan de andere topmerken. Ik denk dat een bedrag tussen de 600 en 900 voor de scope + occulair redelijk is en voor de andere zaken 100 euro meer. Maar je zou ook de aanbieder eens kunnen mailen wat zij voor prijs in gedachten hebben. Soms kan dat verrassend laag als het bijvoorbeeld onderdeel is van iemands nalatenschap die wordt verkocht.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 11, 2016, 09:28:52 am
Dank voor je reactie Wilfred. Had echt geen flauw idee. Misschien nog net te doen voor mij. Heb mail gestuurd.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 11, 2016, 09:54:52 am
Dank voor je reactie Wilfred. Had echt geen flauw idee. Misschien nog net te doen voor mij. Heb mail gestuurd.


Goed gedaan, ben benieuwd.
Overigens leuk te lezen hoe je er eergisteren lopend op pad bent geweest met de set. Precies waar het spul voor bedoeld is.
Dat doe je dus niet zo makkelijk met een grote telescoop plus bijbehorend groot statief. Ook mijn complimenten voor de foto's. Ik ben ook wel eens in de weer met mijn smartphone en de ED50. Dat valt niet altijd mee maar het is wel een leuke uitdaging om op die manier een zo goed mogelijk bewijsplaatje toe te voegen aan je waarnemingen. Er zijn overigens heel handige en simpele bewerkingsapps voor je telefoon of tab om je foto's te croppen, te verscherpen, belichting en kleur aan te passen, etc. Ik lees ook dat je erg in je sas bent met je zoom. Misschien ben ik wat te negatief geweest en zijn mijn ervaringen vooral gebaseerd op sombere winterse dagen met weinig licht (ik heb hem pas sinds begin van de winter).
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Mark B. op april 12, 2016, 21:25:48 pm
Klinkt goed Mark! Gisteren ook nog een paar uurtjes er op uit geweest. Alleen de zoom gebruikt: spotten met het oog en verrekijker dan de vogel met de scope zoeken met 13X en dan inzoomen tot max 40X vergroting. Prachtig scherp en helder beeld. 7 km gelopen en de meeste tijd de scope en het statief tegen m'n schouder gedragen zonder enig probleem. Ook nog wat met de camera van m'n smartphone aangerommeld (zie bijlages). Alles met 40X geschoten. Foto's zijn wel behoorlijk verkleind vanwege de maximale grootte alhier op het forum. Al met al een prima dagje (al liet de zwarte specht het afweten  ;))

Die foto's zien er wel aardig uit, vooral die appelvink! Is nog aardig lastig om je smartphone er goed voor te houden, maar misschien heb je dat probleem bij het zoom oculair niet zo erg. Heb ontdekt dat het foto's maken met het 27x oculair wel aardig gaat als je er een plakband rolletje tussen doet. Heb even snel een foto gemaakt met plakband rolletje er tussen. Afstand tot het gebouw is zo'n 300m.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: HWJR op april 19, 2016, 09:00:05 am
Scherpe plaatjes Mark en bedankt voor de plakbandrolletjestip!

Inmiddels ben ik de koning te rijk: gisteren de ed82-set van marktplaats opgehaald (helemaal blut nu dus ;-)).

Voor 800 euro het volgende gekregen:
Nikon ed82-a
Oculair Wide DS 16X/24X/30X
Statief: Velbon Sherpa pro 635 CF (Carbon)
Statiefkop: Velbon FHD 51Q
Rugzak: lowepro flipeside 300 (ja nu heb ik er 2 ;-))
Digitaal camera Bracken fsb-6
Remote Controller ML-L3

Mijn inziens (met uiteraard mijn beperkte kennis maar goed) alles in topconditie!

Dus nu voor mijn oorspronkelijke (totaal)budget: 2 scopes, 2 statieven, 3 oculairen, 2 rugzakken en een digiscopemogelijkheid (alleen nog een Coolpix  p5000/5100/6000 scoren ;-)).

Nogmaals mijn meer dan hartelijk dank voor alle tips en hulp.

@Wilfred: Mocht ik je in het veld tegenkomen: je krijgt een biertje van me! ;-)Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: M. Hoogteijling op april 19, 2016, 12:34:14 pm
Echt een topaankoop, gefeliciteerd!! ben benieuwd jaar ervaringen met de grote broer. Heb m zelf met enorm veel plezier gebruikt. En het blijft zonde dat Nikon de cocurrentie heeft stopgezet op scope-gebied.
Titel: Re: Welke van de drie? Aanschafadvies gevraagd telescoop
Bericht door: Wilfred op april 19, 2016, 23:06:18 pm
Van harte proficiat met je nieuwste aanwinst Henrik.
Een hele nette prijs ook voor die complete set, echt top.
Wat een mazzel dat er net zo'n 82ED met van alles erbij voorbij kwam op MP.
Volgens mij is dat ook nog eens heel aardig statief, die Velbon Sherpa Pro.
Met de beide Nikons, occulairen, statieven, rugtassen en accesoires kun je voortaan alle kanten op.
Mooi om terug te zien hoe alles begon met jouw eerste bericht begin februari en stap voor stap is gegroeid naar de huidige complete set.
Leuk dat we (jij, Marijn, ik) tussendoor ook Mark nog warm hebben kunnen draaien voor de ED50.
Mijn bijdrage's zijn met veel plezier en vooral veel enthousiasme geschreven.
Verzoekje: geef nog eens een verslagje uit als je de grote Nikon wat langer/uitgebreider hebt gebruikt.
 :duim: