Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Reptielen, amfibieƫn en vissen => Topic gestart door: bjornvanlieshout op november 01, 2005, 19:13:26 PM

Titel: Bruine kikker???
Bericht door: bjornvanlieshout op november 01, 2005, 19:13:26 PM
Opnieuw een kikker mogen fotograferen. Zelf maak ik er een bruine kikker van, maar voor de zekerheid wil ik jullie nog even om een mening vragen. De reden dat ik twijfel is de erg lichte kleur en het grote formaat in verhouding met de andere bruine kikkers die ik heb gefotografeerd (deze was ongeveer 8 cm.)

Alvast bedankt voor de hulp.
Titel: Bruine kikker???
Bericht door: tekenaar op november 02, 2005, 12:45:13 PM
volwassen mannetje bruine kikker
Titel: Bruine kikker???
Bericht door: wj_emsens op november 02, 2005, 16:39:03 PM
Hoe zie je dan het verschil tussen mannetjes/vrouwtjes?
Titel: Bruine kikker???
Bericht door: tekenaar op november 02, 2005, 19:05:18 PM
geslachtsonderscheid bij bruine kikkers:

In dit jaargetijde in de eerste plaats aan de hand van de lichaamsbouw: vrouwtjes hebben alle reserves al om straks eieren te gaan leggen en zijn dus veel dikker. Verder hebben mannetjes duidelijk dikkere/stevigere voorpoten (die van vrouwtjes zijn wel een derde deel dunner). Ik zie het verder ook aan subtielere verschillen in de vorm en afmetingen van de kop, de lengte en vorm van de poten (mannetjes hebben stevigere en grotere 'voeten') en soms aan de kleur (oranje exemplaren zijn vaak - maar niet altijd- vrouwtjes; een wat grijzige-blauwige keel is typisch voor veel mannetjes). De allergrootste zijn meestal vrouwtjes (in Nederland bijna alle exemplaren van boven de 10 cm kopromplengte).

Als je er eentje optilt valt de 'dikke duim' van de mannetjes op (eigenlijk de wijsvinger: kikkers hebben geen duim). Alleen is dit niet te zien op deze foto.

In het voorjaar hebben mannetjes een 'opgerekte huid': het huidoppervlak wordt groter, vermoedelijk als hulp bij de ademhaling onder water. Ze lijken dan erg los in hun huid te zitten. Dit begint ook nu al, maar is op de foto niet goed te zien. (Kikkers kunnen via hun huid zuurstof opnemen uit het water. Met een groter huidoppervlak hoeven ze dus minder vaak boven te komen. Vrouwtjes bruine kikkers zijn in het voorjaar minder actief als mannetjes en hebben dit vergrote huidoppervlak dus niet nodig.)

Het helpt om er (heel) veel te bekijken en ze na te tekenen :D