Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Wantsen, Cicaden en Plantenluizen => Topic gestart door: Erik Simons op augustus 19, 2015, 20:48:24 PM

Titel: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Erik Simons op augustus 19, 2015, 20:48:24 PM
Hallo,

Klopt het dat dit http://waarneming.nl/waarneming/view/105563768 (http://waarneming.nl/waarneming/view/105563768) Piezodorus lituratus is? Zat werkelijk massaal op Gaspeldoorn (Ulex europaeus).

alvast dank
Erik
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Arp op augustus 19, 2015, 21:50:03 PM
Leuk hoor   :blink:

De lijst van Natur In NRW (http://natur-in-nrw.de/HTML/Artenlisten/wanzenpflanzen.html#Pentatomidae) is samengesteld uit vijf toonaangevende bronnen, maar geeft Ulex niet.

De BRC Database (http://www.brc.ac.uk/dbif/invertebratesresults.aspx?insectid=6861) geeft Ulex europaeus wel. De bron (http://www.brc.ac.uk/dbif/interactions.aspx?insectid=6861&hostid=5785) daarvoor zou dan zijn (inderdaad ook inclusief nimfen, dus ook ontwikkeling op deze plant): Southwood, T.R.E. & Leston, D. (1959) Land and water bugs of the British Isles 1-436:44

Prima dat je waardplant dus bij de waarneming hebt ingevuld  :duim:
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Leon Olsthoorn op augustus 19, 2015, 21:54:12 PM
Citaat van: Arp op augustus 19, 2015, 21:50:03 PM
Prima dat je waardplant dus bij de waarneming hebt ingevuld  :duim:

Maar is met op de foto's alleen imago's en niet eileggend wel vast te stellen dat Ulex europeus in dit geval ook werkelijk de waardplant was? Ik vind zelf dat zeer terughoudend moet worden omgegaan met het opgeven van een waardplant, ik heb het idee dat er nogal wat onjuiste opgaven zitten tussen de opgegeven waardplanten.
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Arp op augustus 19, 2015, 22:10:58 PM
Daar heb je principieel wel gelijk in Leon, maar eerlijk gezegd denk ik dat massaal voorkomen van deze niet erg algemene wants op deze ene plantensoort wel een hele sterke aanwijzing is dat deze voor de beestjes ook daadwerkelijk een waardplantkandidaat is, c.q. dat deze imago's terplekke zijn opgegroeid. En de literatuur lijkt dat dus te bevestigen.

Natuurlijk zou het mooi zijn als Erik er ook nimfen had gezien, al is het daar nu wat laat (in het jaar) voor.
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Erik Simons op augustus 19, 2015, 23:27:03 PM
Hoi Leon en Arp,

dank voor de reacties!

ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik waardplant interpreteerde als de plant waarop ze (inderdaad adulten) zaten en zich ook voedden.

Het is daar echt een dicht vrij soortenarm struweel van Gaspeldoorn, gewone brem (Cytisus/Sarcothamnus scoparius komt daar, behoudens een enkele uitzondering NIET voor). In die NRW-website zag ik bij één bron ook Quercus en Betula staan, die stonden er her en der ook tussen, maar daar zaten ze zeker niet op, op de massaal aanwezige Ulex zaten ze daarentegen massaal. ;)
Een verklaring voor het niet noemen van deze plant op de NRW site, maar wel op die britse site, zou kunnen zijn dat Ulex europaeus veel algemener is in GB dan op het continent, het is een Atlantische soort.
http://www.gbif.org/species/2951984 (http://www.gbif.org/species/2951984)
http://www.floraweb.de/webkarten/karte.html?taxnr=29791 (http://www.floraweb.de/webkarten/karte.html?taxnr=29791)
http://bsbidb.org.uk/maps/?taxonid=2cd4p9h.p9b (http://bsbidb.org.uk/maps/?taxonid=2cd4p9h.p9b)

groeten
Erik
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Arp op augustus 19, 2015, 23:38:24 PM
Goed punt Erik  :duim: Leuk, dit soort puzzeltjes :)
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Leon Olsthoorn op augustus 19, 2015, 23:45:39 PM
Ik ben in principe geen wantsenmens, maar een microvlinderaar, behalve wat bijvangst. Maar binnen het microvlinderwereldje is een waardplant puur de plant waar de rups van vreet (dus niet eens alleen de plant waar een rups op zit) of de plant waarop het wijfje de eitjes afzet. Misschien wordt hier binnen andere soortgroepen ruimer mee omgegaan, maar als ik bij een plantensoort op "waardplant" druk, zie ik soms soorten verschijnen die in de literatuur niet als waardplant gelden en die ik zelf zeer onwaarschijnlijk acht. Het is jammer dat je met het klikken op de soortnaam dan niet op die specifieke waarneming komt, zodat je kunt controleren of er ook bewijs is voor de waardplant-melding.
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Arp op augustus 20, 2015, 03:13:39 AM
Gevoelsmatig zou het voor mij ook een plant moeten zijn die als primair voedsel voor de ontwikkeling kan dienen, al zal daar strikt genomen ook wel discussie over mogelijk zijn als (gedurende een deel van het jaar) imago's de plant als essentiële voedselbron gebruiken. Is het bij veel vlinders niet zo dat de imago's geen voedsel meer opnemen? Dan speelt zoiets ook niet.

Anyway, in principe zijn we het daar wel over eens, maar ik denk niet dat er bij deze specifieke waarneming in die zin echt wat misgaat door het als waardplant te benoemen - ik ben er wel van overtuigd dat dit klopt als je nu ze massaal verse imago's op die plant vindt. Het bewijs is dan niet keihard, maar het zal wel kloppen.

Ik heb even door de andere waarnemingen heen gekeken en dit zullen zo goed als zeker wel daadwerkelijk Piezodorus-eitjes zijn, ook al staan ze op "nog niet te beoordelen": http://waarneming.nl/waarneming/view/103570780

@Erik: Het is wellicht nog wel mogelijk om terplekke lege eipakketjes te vinden?

Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Henk Soepenberg op augustus 20, 2015, 08:20:01 AM
Twee citaten even tussendoor als dat mag:

"Piezodorus lituratus: leeft zoöfytofaag op brem en gaspeldoorn!" (Berend Aukema)

"waardplant is vrij interpretabel" (Hisko de Vries)
Titel: Re: (brem)wants op gaspeldoorn?
Bericht door: Arp op augustus 20, 2015, 11:08:05 AM
Bedankt Henk,

Citaat van: Berend Aukema op augustus 23, 2010, 00:51:20 AM
Piezodorus lituratus: leeft zoöfytofaag op brem en gaspeldoorn!
Ik zal het destijds ook gelezen hebben, maar had het niet onthouden - ook niet dat de soort deels zoöfaag is dus :)

Veel van de foto's van eipakketjes zijn precies op de peulen van de genoemde waardplanten. Ik heb altijd gedacht dat de zaden daarin het door de moeder toebedachte voedsel waren, maar wellicht zoekt ze de peulen dan zelfs wel uit op aanwezigheid van (de larven van?) de kleine kevertjes die daar vaak in zitten?

Weet iemand dat specifieker?

Net als Thijs toen, struikelde ik gisteren een beetje over de soortinfo (http://waarneming.nl/soort/info/8505). Ik heb de twijfelachtige zin nu wat omgebouwd naar:
"De soort leeft zoöfytofaag op brem en gaspeldoorn, maar wordt ook waargenomen op allerlei loofbomen, struiken en kruiden".