Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Reptielen, amfibieƫn en vissen => Topic gestart door: vuurvlinder op augustus 07, 2007, 10:47:30 AM

Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op augustus 07, 2007, 10:47:30 AM
Dit beestje woont sinds een paar maanden in ons dorpsbos. Het schild is ongeveer 20 cm. lang. Zo af en toe laat hij/zij zich zien en afgelopen zaterdag, tijdens de libellenexcursie, kon Dolf hem op de foto zetten.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: petermeer op augustus 07, 2007, 10:53:05 AM
Lijkt me een Geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii). Een escape of domweg achtergelaten.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: laatvlieger op augustus 07, 2007, 11:51:36 AM
M.i. ook een geelwangschildpad
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op augustus 07, 2007, 15:19:43 PM
Bedankt voor het snelle antwoord! Ik dacht ook aan een Geelwang, tot dat ik hoorde dat er meer soorten met een gele kop tekening waren.
Zou het beestje het daar lang kunnen volhouden of zal ik hem proberen te vangen? Zal ook een hele operatie worden, want zodra hij iets verdachts ziet speert hij het water in.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: laatvlieger op augustus 07, 2007, 15:34:14 PM
Voer je hem s.v.p. ook even in met foto op http://waarneming.nl (http://waarneming.nl)?

Hij zal zich er prima kunnen redden, maar het is een dier dat daar eigenijk niet thuishoort. Dus als je hem vangt is dat ook niet erg.  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: petermeer op augustus 07, 2007, 15:45:14 PM
Naast de Geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii) heb je ook de Roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans).

Beide soorten leggen soms eieren, maar het geeft meestal (nog) geen resultaat.

Met het opwarmen van het klimaat kan het misschien op termijn wel, maar nu gaan ze er in de artikelen nog van uit dat het klimaat in Nederland nog niet warm genoeg is.

Zie http://www.ravon.nl/Soorten/Reptielen/Rood...61/Default.aspx (http://www.ravon.nl/Soorten/Reptielen/Rood...61/Default.aspx)
en http://www.stichtingnow.nl/html/nattigheid/roodwang.htm (http://www.stichtingnow.nl/html/nattigheid/roodwang.htm)

Laat maar gewoon zitten, kan die nog een keer ingevoerd worden.  :)  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: hdeheer op augustus 07, 2007, 16:41:33 PM
Geen scripta maar een picta
Volgens mij is dit geen roodwang en geen geelvlek. In de Fieldguide Reptiles and Amphibians (Audubon society)  is het geen Pond slider of Chrysemis scripta. Twee soorten: Chrysemis s.scripta, onze geelwang en Chrysemis s. elegans (onze roodwang). De eerste heeft een dikke gele haakvlek achter het oog en de tweede heeft een rode vlek achter oog.
Blijft over
1. Een Cooter:
een River Cooter,
een Florida Cooter,
2. een Red bellied turtle(Alabama-, Eastern-, Florida-)
of
3. een Painted turtle ( Eastern-, Western-, Midland-, of Southern).
Zij hanteren respectievelijk de volgende Latijnse namen:

1. Cooters:
River Cooter Chrysemis concinna
Florida Cooter: Chrysemis floridana

2. Redbellied turles:
Alabama r.b. turtle: Chrysemis alabamensis
Eastern r.b. trtle: Chrysemis c. concinna
Florida r.b. turtle: Chrysemis nelsoni

3. Painted turtles: Chrysemis picta
Eastern p. turtle: Chrysemis p.picta
Midland p. turtle: Chrysemis p. marginata
Southern p. turtle: Chrysemis p. dorsalis
Western p. turtle: Chrysemis p. belli

Volgens mij is het een Amerikaanse sierschildpad, dus 1 van de 4 laatst genoemde Painted turtles. Ik zoek nog even verder of ik de juiste van de 4 kan vinden. En dat zegt iets over de streek in Amerika, waar ze vandaan komen.
Herman de Heer
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: hdeheer op augustus 07, 2007, 19:20:50 PM
Volgens Rein Wiardi is dit toch een roodwangschildpad. Hij kweekt ze zelf en bij het ouder worden verdwijnt de rode wang (deze kleurt groen).
Het is een Trachemys of Chrysemis scripta elegans.
In de States zeggen ze Red-eared Pond slider.
Het boek zegt hierover:
"Millions have been raise on turtle farms and sold as pets. Few have survived to adulthood".
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op augustus 07, 2007, 20:16:40 PM
Lijkt mij hetzij picta, hetzij scripta elegans, maar geen scripta scripta. Koptekening is wel erg als elegans.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op augustus 07, 2007, 21:07:00 PM
Ook s.troostii kan ik niet uitsluiten (na het raadplegen van Pritchards Turtles of the World en Wermuth & Mertens Schildkroten, Krokodile & Bruckenechsen, allebei al wat oudere standaardwerken).
Toch heb ik wel het idee dat het een gele elegans is (en wat de geslachtsnaam is durf ik niet te zeggen, was in het verleden altijd Pseudemys)
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Northwinds op augustus 07, 2007, 23:08:43 PM
Citeer
Zou het beestje het daar lang kunnen volhouden of zal ik hem proberen te vangen? Zal ook een hele operatie worden, want zodra hij iets verdachts ziet speert hij het water in.
Laat maar zitten hoor!
Beest heeft het prima daar en overleeft onze winters zonder moeite.
Kan er verder ook niet echt kwaad doen.

Gr.
Peter
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op augustus 08, 2007, 09:50:38 AM
Oude mannetjes roodwangen (T.s.elegans) kunnen heel donker worden en dan verdwijnt inderdaad de rode wang. De hele koptekening is dan nauwelijks meer te herkennen en ook de schildtekening verdwijnt (het schild wordt wat vlekkig olijfkleurig). Iets als de hierboven beschreven "gele elegans" ken ik zelf niet (in opdracht van de EU heb ik o.a. opvangcentra bezocht en daar de variatie bij T. s. elegans bekeken. Dat was een paar jaar geleden toen er nog nauwelijks volwassen T. s. scripta en T. s. troostii in Nederland aanwezig waren).

Deze schildpad heeft een duidelijk herkenbare gele koptekening en is dus niet zo'n donker mannetje. De gele wangstreep sluit roodwang uit.

Geelbuik (T. s. scripta) kan eenvoudig worden uitgesloten door de childvorm (boller bij geelbuik) en koptekening (dikke gele "dwarsstreep" achter de ogen bij geelbuik).

Daardoor kom ik ook uit op geelwang (T. s. troostii), de ondersoort die als eerste werdt genoemd. Deze verschilt eigenlijk alleen van roodwang door de kop-kleur (en mischien ietsje kleinere buikvlekken bij juvenielen).

Alle drie bovengenoemde ondersoorten worden geregeld gevonden in Nederland. Vroeger werden roodwangen veel ingevoerd en kennelijk worden nog steeds volwassen exemplaren losgelaten (en overleven sommige losgelaten exemplaren meerdere jaren). Nadat de een importstop van roodwangen in de EU is de handel overgegaan op de andere ondersoorten en op verwante soorten zoals zaagrugschildpadden (Graptemys pseudogeographica) en Pseudemys-soorten, die inmiddels ook worden losgelaten in NL.

Allerlij Zuid-Amerikaanse verwanten van roodwangen (met rode wangen) worden nauwelijks ingevoerd/gehouden omdat de kwekerijen vrijwel allemaal in Lousiana gevestigd zijn, waar het klimaat niet geschikt is voor soorten uit een regenwoud. In de literatuur worden ze wel genoemd en een enkele gespecialiseerde liefhebber heeft er een paar, maar de kans dat we die in de natuur tegenkomen is nihiel. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat ze de winter overleven.

Een enkele keer zie je hybriden tussen de ondersoorten van T. scripta in de handel. Hiervan is T. s. scripta x T. s. elegans nog wel te herkennen (combineert de "dwarsstreep" op de kop met een vleugje oranje en heeft teveel buikvlekken voor T.s.scripta) en mischien ook T. s. scripta x T. s. troostii (teveel buikvlekken voor T. s. scripta, maar dit gaat niet op voor alle adulten). T. s. elegans x T. s. troostii zou wel eens lastig te herkennen kunnen zijn. Ik verwacht een roodwang-achtig beest met gemiddeld wat te bleke wangen maar ben daar niet zeker van.

In navolging van o.a. de EU wetgeving houd ik de naam Trachemys aan als genusnaam. Zie ook: http://www.reptile-database.org/ (http://www.reptile-database.org/) (al worden daar alle zuid-Amerikaanse taxa als ondersoorten van T. scripta beschouwd, wat ik weer beslist niet doe: er zijn een aantal duidelijke groepen binnen Trachemys die o.a. verschillen in baltsgedrag en buiktekening. Die allemaal als 1 soort beschouwen is te kort dor de bocht).

p.s. weet iemand een Nederlandse naam voor Trachemys scripta (inclusief alle drie ondersoorten)? Ik kom wel namen tegen voor de ondersoorten maar niet voor de soort!

p.s.2  T. s. scripta wijkt zoveel af van beide andere ondersoorten (o.a. schildvorm) dat het me niets zou verbazen als deze soort nog eens gesplit gaat worden.



Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op augustus 08, 2007, 15:46:32 PM
CiteerVoer je hem s.v.p. ook even in met foto op http://waarneming.nl (http://waarneming.nl)?

Hij zal zich er prima kunnen redden, maar het is een dier dat daar eigenijk niet thuishoort. Dus als je hem vangt is dat ook niet erg.
Ik had hem al eerder een keer doorgegeven via Landkaartje. Herman de Heer afgelopen zaterdag op waarneming.nl. De foto is niet van mij, maar van Dolf. Misschien kan Herman, met toestemming van Dolf, de foto uploaden.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op augustus 10, 2007, 17:10:21 PM
Waarneming staat nog steeds onder roodwang, is dat ook de bedoeling? Foto plaatsen is uiteraard geen probleem, vooral ook omdat het mijn waarneming niet is - had hem waarschijnlijk niet eens gezien als jullie (Astrid & Herman) hem me niet gewezen hadden.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Barbara1 op december 01, 2007, 12:36:58 PM
Alle vragen en foto's over schildpadden op

www.schildpadden.net
Ga naar het forum daar weten ze alles en kun je alles vragen


Groetjes Barbara1


---------
het juiste adres is: http://www.schildpaddenforum.net (http://www.schildpaddenforum.net)
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op december 01, 2007, 20:07:12 PM
????
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op december 01, 2007, 20:33:14 PM
Citeer????
De bedoeling is goed. :D
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Barbara1 op december 01, 2007, 20:40:49 PM
Wat bedoelen jullie?Heb ik me misdragen?

Groetejes Barbara1
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op december 01, 2007, 20:44:27 PM
CiteerWat bedoelen jullie?Heb ik me misdragen?

Groetejes Barbara1
Zover ik het denk,
Je gaf een link, Heel aardig bedoeld, Maar het sluit niet aan bij het topic, het is duidelijk hoe het allemaal zit met de soorten.
Maar je hebt zeker niets fout gedaan, het goed bedoeld en dat is mooi,
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op december 01, 2007, 20:49:03 PM
CiteerWat bedoelen jullie?Heb ik me misdragen?

Groetejes Barbara1
Nee hoor, maar deze vraag was een paar maanden geleden al beantwoord. Vandaar Dolf zijn vraagtekens en aansluitend mijn reactie.  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Vincent op december 01, 2007, 21:10:13 PM
CiteerWat bedoelen jullie?Heb ik me misdragen?

Groetejes Barbara1
Volgens mij plaatste Dolf de '???' omdat de link niet werkt, je komt in ieder geval niet op een schildpaddensite.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op december 01, 2007, 21:18:43 PM
CiteerVolgens mij plaatste Dolf de '???' omdat de link niet werkt, je komt in ieder geval niet op een schildpaddensite.
Dat denk ik niet, Barbara gaf het adres van een website en geen link. Die site kun je dan toch makkelijk vinden? Maakt verder niets uit, hier de link:

http://www.schildpadden.net/ (http://www.schildpadden.net/)
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op december 01, 2007, 21:39:51 PM
Das geen schilpaddensite, Wat het wel is geen idee,
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op december 01, 2007, 22:22:18 PM
de website waar je naar verwijst bestaat niet meer. Binnenkort verwijderen we het bericht met de link naar schildpadden.net en de erop gekomen reacties. Nu wordt het een lange discussie over een niet-bestaande site. Vandaar dat ik dit onderwerp sluit.

p.s. Barbara: klik zelf eens op de link, dan snap je waarover de commotie gaat.  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 26, 2008, 15:53:32 PM
Even een update over de schildpad. Het beestje is de winter goed doorgekomen, vanmiddag zag ik hem weer.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op april 26, 2008, 16:22:24 PM
Fotootje?

Maar geef hem (denk tenminste dat het een man is) een vrouwtje... (Volgens mij doen deze beesten niet echt kwaad)
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 26, 2008, 21:13:28 PM
CiteerFotootje?

Maar geef hem (denk tenminste dat het een man is) een vrouwtje... (Volgens mij doen deze beesten niet echt kwaad)
Ik had mijn fototoestel niet bij mij, maar hij/zij is door meerdere mensen gezien. Probeer morgen wel even een foto te maken.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op april 26, 2008, 21:16:30 PM
Geloof je wl, maar vind het gewoon leuk om hem weer terug te zien. :duim:  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 26, 2008, 21:35:19 PM
Wat ik graag zou willen weten is hoe zo'n dier overwinterd. Zijn schild zag er nogal modderig uit, overwinteren ze misschien onder de grond?
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: marcel123 op april 27, 2008, 07:44:43 AM
http://www.bureaustadsnatuur.nl/downloads/2008-1.pdf (http://www.bureaustadsnatuur.nl/downloads/2008-1.pdf)

Op de laatste pagina's staat iets over schildpadden
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 28, 2008, 21:36:10 PM
Dolf, hier een waardeloze :angry:  foto van gisterochtend. Moet dringend een fatsoenlijke camera, die snapt wat ik wil.  :rolleyes: Daarna heb ik hem niet meer gezien, dus helaas nog geen kans gehad om het opnieuw te proberen. @ Marcel, bedankt voor de link, maar hier kan ik niet echt iets vinden hoe ze overwinteren.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op april 29, 2008, 08:32:51 AM
zou je van een nieuwe vraag een nieuw onderwerp willen maken? Dan houden we het wat overzichtelijker...

Waterschildpadden overwinteren in de grond. Dat kan zowel in de bodem onder water als ingegraven op het land zijn.  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op april 29, 2008, 12:40:16 PM
Moi Astrid, ziet er zo'n beetje het zelfde uit en aangezien het op de zelfde plaats was, zal het dus wel hetzelfde beest zijn. Zoals Paul al zij overwinteren ze onder de grond of onder het water (als ze dat met dit soort winters al doen). Denk niet dat Zaagruggen hier goed kunnen overwinteren, maar de Trachemys beesten kunnen de meeste huidige winters wel aan.

@Paul.
Topic is oorspronkelijk door mij geplaatst, en gaat mi nog steeds over hetzelfde beest, dus wat mij betreft nog steeds hetzelfde topic.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 29, 2008, 19:27:18 PM
Ik vraag mij af hoe zo'n dier adem kan halen onder water en zo kunnen overwinteren. Schildpadden kunnen toch geen zuurstof uit het water halen?

Ik heb mijn vraag in hetzelfde topic gezet omdat het, zoals Dolf al opmerkte, om dezelfde schildpad ging.

@Dolf; ik was trouwens de starter van dit topic. Jij was de fotograaf die het beestje fatsoenlijk wist vast te leggen. :duim:  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: J&L op april 29, 2008, 22:27:58 PM
Hoi,

Winterslaap. Rust stand.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op april 29, 2008, 22:46:55 PM
CiteerIk vraag mij af hoe zo'n dier adem kan halen onder water en zo kunnen overwinteren. Schildpadden kunnen toch geen zuurstof uit het water halen?

Ik heb mijn vraag in hetzelfde topic gezet omdat het, zoals Dolf al opmerkte, om dezelfde schildpad ging.

@Dolf; ik was trouwens de starter van dit topic. Jij was de fotograaf die het beestje fatsoenlijk wist vast te leggen. :duim:
Oops, ja, zag als eerste een bekende foto en ging er toen ook maar vanuit dat ik de topic gestart was.  :whistle:
Schildpadden hebben wel wat aanpassingen onder water: Een stofwisseling die altijd al laag is, maar in de winter bijna geheel tot stilstand kan komen. Daarnaast slaan de dieren zuurstof in het lichaam op (ingewanden en botten meen ik, maar die kennis zit bij mij onderhand erg ver weg). Plus ze kunnen via de huid wat zuurstof op nemen - en dat laatste hoeft dan niet echt veel meer te zijn.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 29, 2008, 22:58:26 PM
Citeer
Oops, ja, zag als eerste een bekende foto en ging er toen ook maar vanuit dat ik de topic gestart was.  :whistle:
Schildpadden hebben wel wat aanpassingen onder water: Een stofwisseling die altijd al laag is, maar in de winter bijna geheel tot stilstand kan komen. Daarnaast slaan de dieren zuurstof in het lichaam op (ingewanden en botten meen ik, maar die kennis zit bij mij onderhand erg ver weg). Plus ze kunnen via de huid wat zuurstof op nemen - en dat laatste hoeft dan niet echt veel meer te zijn.
Ik las net op een ander forum: http://www.waterschildpad.nl/forum/topic.p...=57816&pagina=4 (http://www.waterschildpad.nl/forum/topic.php?tid=57816&pagina=4) dat schildpadden idd onder water kunnen overwinteren. Alweer wat geleerd! :D  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op april 30, 2008, 08:44:28 AM
Schildpadden kunnen zuurstof opnemen via de huid (slijmvlies) in de binnenkant van de bek (ik meen ook via de huid aan de binnenkant van de cloaca maar dat zal ik moeten nazoeken). De rest van de huid is bedekt met een stevige hoornlaag (ook poten, kop enz) en is niet doorlatend voor zuurstof.

Bij een lage temperatur hebben ze i.d.d. niet veel nodig (koudbloedige dieren: de stofwisseling is dan sterk vertraagd), bovendien is bij een lage temperatuur het zuurstofgehalte van water meest hoger (koud water kan meer zuurstof bevatten dan warm water) waardoor de opname makkelijker gaat.

Ik weet niet of ze zuurstof kunnen opslaan in het lichaam, maar als ze het al kunnen verwacht ik dat in de spieren en niet in de ingewanden of botten (myoglobine) en lijkt me dat eerder behulpzaam om een kwartiertje onder te kunnen blijven als om de hele winter onder te blijven. Dit is n.l. wat zeeleeuwen doen. Maar nogmaals: ik heb geen idee of ze dit daadwerkelijk kunnen.  
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op april 30, 2008, 21:46:59 PM
CiteerSchildpadden kunnen zuurstof opnemen via de huid (slijmvlies) in de binnenkant van de bek (ik meen ook via de huid aan de binnenkant van de cloaca maar dat zal ik moeten nazoeken). De rest van de huid is bedekt met een stevige hoornlaag (ook poten, kop enz) en is niet doorlatend voor zuurstof.

Bij een lage temperatur hebben ze i.d.d. niet veel nodig (koudbloedige dieren: de stofwisseling is dan sterk vertraagd), bovendien is bij een lage temperatuur het zuurstofgehalte van water meest hoger (koud water kan meer zuurstof bevatten dan warm water) waardoor de opname makkelijker gaat.

Ik weet niet of ze zuurstof kunnen opslaan in het lichaam, maar als ze het al kunnen verwacht ik dat in de spieren en niet in de ingewanden of botten (myoglobine) en lijkt me dat eerder behulpzaam om een kwartiertje onder te kunnen blijven als om de hele winter onder te blijven. Dit is n.l. wat zeeleeuwen doen. Maar nogmaals: ik heb geen idee of ze dit daadwerkelijk kunnen.
Ik vond nog wat informatie op een forum:

---edit (tekenaar): tekst weggehaald omdat bron onduidelijk waardoor geen duidelijkheid over copyright---
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op mei 03, 2008, 12:11:41 PM
tja, da staat e copyright onder... Wil je deze hele grote gekopieerde tekst vervangen door een linkje naar de pagina waar het op staat? Op deze manier is het een overtreding van de wet op het autersrecht... (Namelijk geen klein citaat meer.)
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op mei 03, 2008, 20:23:48 PM
Citeertja, da staat e copyright onder... Wil je deze hele grote gekopieerde tekst vervangen door een linkje naar de pagina waar het op staat? Op deze manier is het een overtreding van de wet op het autersrecht... (Namelijk geen klein citaat meer.)
Ik weet niet meer waar die tekst stond, was ook een of ander forum. Copyright probleem is opgelost.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: tekenaar op mei 04, 2008, 09:00:54 AM
nee: bron onbekend betekend niet dat je mag overnemen (een gestolen fiets doorverkopen is ook niet legaal wanneer je niet kan achterhalen van wie de fiets geweest is). Ik verwijder de tekst zodat er niet in de toekomst problemen ontstaan en zodat er op dit forum geen traditie ontstaat van "ongevraagd overnemen van teksten van elders". sorry
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: vuurvlinder op mei 04, 2008, 21:56:36 PM
Citeernee: bron onbekend betekend niet dat je mag overnemen (een gestolen fiets doorverkopen is ook niet legaal wanneer je niet kan achterhalen van wie de fiets geweest is). Ik verwijder de tekst zodat er niet in de toekomst problemen ontstaan en zodat er op dit forum geen traditie ontstaat van "ongevraagd overnemen van teksten van elders". sorry
Heb de site na wat zoekwerk weer gevonden:

http://www.chinesedriekiel.nl/forum/viewtopic.php?t=12 (http://www.chinesedriekiel.nl/forum/viewtopic.php?t=12)

Ik begrijp het verhaal wel, maar als ik dat copyright regeltje had gedelete had er geen haan naar gekraaid.
Titel: Wat voor schildpad is dit?
Bericht door: Goyatlah op mei 04, 2008, 22:31:40 PM
Is niet waar. Copyright is impliciet, dat betekent dat degene die iets de eerste keer publiceert (tenzij diegene vermeldt dat het anders is) automaties de eigenaar van het copyright is, ook al wordt dat niet vermeld!!! Ik vermoed overigens dat de site waar je het van overgenomen hebt, ook in de fout zit.