Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Geleedpotigen (overig) => Topic gestart door: laatvlieger op juli 23, 2007, 13:22:46 PM

Titel: oproller spec
Bericht door: laatvlieger op juli 23, 2007, 13:22:46 PM
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=2664964 (http://waarneming.nl/wn_details.php?id=2664964)

iemand een idee? Het lijkt me geen gewone oproller.  
Titel: oproller spec
Bericht door: spinnenvrouw op juli 23, 2007, 20:40:42 PM
Dit is geen pissebed maar een oprolmiljoenpoot, Glomeris marginata.
Je kunt het verschil zien aan het kontje, bij pissebedden meerdere sclerietjes naast elkaar (de staartjes van gewone pissebedden zijn bij oprolpissebedden sterk ingekort), bij de oprolmiljoenpoot is er één breed scleriet.
Om verwarring te voorkomen spreek ik zelf nooit van oproller, maar voeg er altijd -miljoenpoot  of  -pissebed aan toe.
Glomeris marginata heb ik tamelijk massaal in het gebied gevonden toen we het een paar jaar terug met de KNNV inventariseerden.  
Titel: oproller spec
Bericht door: laatvlieger op juli 24, 2007, 00:39:59 AM
Aha, die dingen kende ik totaal niet. Had er nog nooit van gehoord en nog nooit gezien! Grappig, ik ken wel de tropische varianten! Kon het ding ook al niet bij de pissebedden vinden en vroeg me al af wat ik nu in hemelsnaam gevonden had. Heel erg bedankt!  

http://www.diplopoda.de/html/arteneinh.php (http://www.diplopoda.de/html/arteneinh.php)  
Titel: oproller spec
Bericht door: A_kroon56 op juli 24, 2007, 22:24:30 PM
Het is inderdaad Glomeris marginata. Er komen in Nederland twee soorten oprolmiljoenpoten voor, G. marginata en G. intermedia. De laatste is zeldzaam en komt alleen in Zuid-Limburg voor. Glomeris intermedia is zwart-oranje gevlekt (niet verwarren met juvenielen van G. marginata die meer geel-zwart zijn gevlekt). Glomeris marginata komt voor van Zuid-Limburg tot Twente en in het westen in midden Brabant en de Veluwe.

Een ander kenmerk waaraan je Glomeris kunt onderscheiden van Armadillidium-soorten (oprolpissebedden) is het niet geheel cirkelvormige balletje nadat het dier zich heeft opgerold. Er zit een afgevlakt stukje in (ook te zien op de foto). Oprolpissebedden zijn altijd mooi rond van vorm. Er zijn trouwens 7 soorten oprilpissebedden in Nederland te vinden, Armadillidium vulgare, A. pictum, A. pulchellum, A. album, A. opacum, A. nasatum en Eluma caelatum.

Matty Berg

Coordinator Bodemfauna EIS-Nederland