Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Planten => Topic gestart door: A Kreffer op februari 23, 2014, 19:36:27 PM

Titel: smeerwortel
Bericht door: A Kreffer op februari 23, 2014, 19:36:27 PM

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/81917093 (http://waarneming.nl/waarneming/view/81917093)
Smeerwortel spec - Symphytum spec. gezien op 2014-02-23 Rijswijk (ZH) - Huis te Werve
Foto's:
(http://waarneming.nl/fotonew/3/6108813.jpg)

(http://waarneming.nl/fotonew/5/6108815.jpg)

bij voorbaat dank Anja Kreffer
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: Rien Ondersteijn op februari 23, 2014, 23:14:06 PM
Doet me erg aan S.grandiflorum denken Anja v.w.de spots op de bladen-de korte bloemstelen-de gelige kleur en het bodembedekkende karakter[ wordt nogal 's in tuinen gebruikt ]. trouwens : mooie foto!!


Groe[ntjes. Rien Ondersteyn.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: A Kreffer op februari 24, 2014, 00:07:01 AM
Dank voor je reactie Rien.
Dacht daar zelf ook al wel aan, maar kon de zwarte vlekjes niet zo plaatsen. Is misschien ook wel aangeplant daar, maar zo naast die boom? Verwilderd?
gr Anja

Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: Rien Ondersteijn op februari 24, 2014, 00:20:18 AM
Hoi Anja:
W.s. niet verwilderd[ofschoon ie dat wel kan doen ] maar daar aangeplant-ik was onlangs op dat landgoed en zag veel 'plantelingen' maar desondanks is 't mooi en educatief daar!

Veul groe[n]tjes. Rien
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: M.V.S op februari 24, 2014, 11:06:45 AM
Wellicht handig om je eigen waarnemingen eens na te lopen, en ze zelf óók op verwilderd of aangeplant te zetten.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: A Kreffer op februari 24, 2014, 11:35:03 AM
Rien: Te Werve is prachtig , was het een beetje vergeten, terwijl ik er toch een zeker een keer in de week langsfiets. Ga er nu zeker vaker heen.

Marc: Da's een goede tip, maar ook lastig. Verwilderd zal nog wel gaan, maar aangeplant , als je een gebied niet goed kent?
Op een landgoed is het waarschijnlijk al gauw aangeplant. Altijd dat aangeven dan? Ook als je er niet zeker van bent?

groet Anja

Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: M.V.S op februari 24, 2014, 14:32:42 PM
Blijft inderdaad lastig om in te schatten. Landgoederen zijn zo'n beetje het lastigst, vanwege de vele stinsenplanten die daar voor kunnen komen.

Het helpt al veel om te kijken naar het natuurlijke verspreidingsgebied van de planten die je vindt. Een voorbeeld: gevlekt longkruid is een plant die veel in dit soort milieus voorkomt. Van nature valt dit ver buiten het originele groeigebied van deze plant. Je kunt dus aannemen dat deze daar ooit in een ver verleden is aangeplant. Maar deze aangeplante planten blijven niet netjes op hun plaats staan en breiden zich uit. Je kunt ze dan verwilderd noemen en een ESC geven. Op die manier is in ieder geval duidelijk dat het geen origineel inheemse populatie betreft. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor stinsenplanten als gevlekte aronskelk, gele kornoelje, winterakoniet, allerlei bolgewassen zoals scilla's en galanthus, etc.

Voor deze soort heb je daar niet zo veel aan. Het is sowieso geen inheemse soort, dus die zal daar ongetwijfeld ooit aangeplant zijn. Kijkend naar de situatie zou je voor jezelf dus kunnen uitmaken of de plant "al" aan het verwilderen is, of netjes in zijn plantentuintje staat. Ik denk niet dat de plant tegen een boom is gezet, dus ik zou deze invoeren als verwilderd.

Ik ben geen moderator, dus misschien ga ik te kort door de bocht of zijn er nog welkome aanvullingen.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: petraw op februari 24, 2014, 16:34:04 PM
Beste Anja,

Hier is de richtlijn te vinden voor het invoeren van plantenwaarnemingen:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=44968.0
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: A Kreffer op februari 25, 2014, 08:04:59 AM
Beste Allen

Dank voor de reacties, heb de richtlijn doorgenomen (had dat ooit , mogelijk een andere , wel eens gedaan, maar goed om het nog eens te zien) en de "discussie" erbij, het laatste woord is nog niet geschreven hierover lijkt het.

Ik meld mijn waarnemingen ook als mij iets bijzonders opvalt, zoals bij deze mogelijk aangeplante en zeker niet inheems smeerwortel: in bloei terwijl het daar niet de tijd voor is.

Is waarneming hier eigenlijk niet voor en kan dat beter ergens anders worden gemeld?
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: M.V.S op februari 25, 2014, 09:30:19 AM
Mijn mening als niet-moderator: waarschijnlijk is het invoeren van deze exoot zelfs zinvoller dan het invoeren van bijvoorbeeld een inheemse brandnetel die er naast staat. Van die brandnetel weten we dat die er staat, maar van dit soort planten is nog niet zo duidelijk wat ze doen qua mogelijk permanente vestiging in ons land.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: A Kreffer op februari 26, 2014, 23:03:19 PM
Hoi Marc

Ik heb er niet voor doorgeleerd, maar mij lijkt het ook zinvol om te melden.
Zeker als uitheemse planten vrucht/zaad vormen, is dat door toedoen van inheemse insecten.
Daarmee zijn ze onlosmakelijk verbonden met het leven hier.

Hoorde ooit dat als een plant 30 jaar zelfstandig kan bestaan, het inheems "wordt" , zoals Vlinderstruik.
Moet je wel weten wanneer een plant "zelfstandig" wordt.

groet, Anja
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: Erik Simons op februari 27, 2014, 14:36:01 PM
CiteerZeker als uitheemse planten vrucht/zaad vormen, is dat door toedoen van inheemse insecten.
Daarmee zijn ze onlosmakelijk verbonden met het leven hier.

Dat hoeft niet. Planten kunnen zich uitbreiden dmv andere soorten kruisbestuiving (oa wind), zelfbestuiving, ongeslachtelijke voortplanting, en vermeerdering via stengeluitlopers, broedbolletjes, wortels etc.

Voor wat betreft aangeven of de plant is uitgezaaid, aangeplant of verwilderd: dat vind ik zelf nog wel eens lastig te beoordelen. Voor een plant als deze is het duidelijk, die komt oorspronkelijk helemaal niet voor in NL, ook niet in direct aangrenzende regio's. Hij staat daarom ook al als 'zwerver', 'exoot', 'tuinvlieder' oid. Lijkt mij daarom niet meer zo nodig om erbij te vermelden of deze plant ontsnapt, aangeplant, verwilderd oid is. Dat is in feite dubbelop, en de keuze voor een status blijft subjectief.
Persoonlijk ben ik ervoor om dat voor veel meer soorten te doen, evt aan lokatie gebonden. Een gevlekt longkruid in het subcentreuroop of zuidlimburgs district is dan een zeldzame, maar autochtone en inheemse waarneming, een gevlekt longkruid in de stad een veel algemenere, niet inheemse, vermoedelijk ook niet autochtone, verwilderde of aangeplante plant.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: M.V.S op februari 27, 2014, 14:56:44 PM
Citaat van: Erik Simons op februari 27, 2014, 14:36:01 PM
Voor een plant als deze is het duidelijk, die komt oorspronkelijk helemaal niet voor in NL, ook niet in direct aangrenzende regio's. Hij staat daarom ook al als 'zwerver', 'exoot', 'tuinvlieder' oid. Lijkt mij daarom niet meer zo nodig om erbij te vermelden of deze plant ontsnapt, aangeplant, verwilderd oid is. Dat is in feite dubbelop, en de keuze voor een status blijft subjectief.

Oneens! Heel erg oneens zelfs. Het maakt wel degelijk groot verschil. Een aangeplante exoot die netjes in zijn plantvakje staat en daar ook tot het einde der tijden blijft staan, heeft geen enkele waarde qua invoeren. Echter, waarnemingen van een exoot waar ik zaailingen van vind of populaties op plaatsen waar deze nooit is aangeplant, hebben wel degelijk waarde. Zo kun je monitoren welke exoten verwilderen en mogelijkerwijs inburgeren en onderdeel van ons ecosysteem gaan worden. 

Vandaar dat ik eerder ook al zei: een waarneming van een verwilderende soort als deze heeft waarschijnlijk veel meer waarde dan de waarneming van een inheemse grote brandnetel of iets dergelijks. Een waarneming van een aangeplante soort als deze, die netjes op zijn aangeplante plaats staat, heeft dan weer veel minder waarde.
Titel: Re: smeerwortel
Bericht door: Erik Simons op februari 27, 2014, 15:08:40 PM
CiteerEen aangeplante exoot die netjes in zijn plantvakje staat en daar ook blijft staan, heeft geen enkele waarde qua invoeren.

daar ben ik het mee eens.

CiteerEchter, exoot waar ik zaailingen van vind of populaties op plaatsen waar deze nooit is aangeplant, hebben wel degelijk waarde.

ik heb volgens mij nooit gezegd dat ik vind dat die waarnemingen geen waarde hebben.....

waar het mij om gaat is, dat ik niet zo'n fan ben van het feit dat de waarnemer voortdurend zou moeten interpreteren of iets wild of aangevoerd/verwilderd/gezaaid is. dat is veel te subjectief, bepalen vereist erg veel kennis, of in praktijk giswerk, en niemand heeft alle natuurlijke populaties van planten in z'n hoofd zitten.