Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Bijen wespen en mieren => Topic gestart door: xenion op juni 08, 2007, 21:52:47 PM

Titel: Osmia?
Bericht door: xenion op juni 08, 2007, 21:52:47 PM
Onderstaande bij heb ik afgelopen dagen al vaker zien rondvliegen in de tuin, en vandaag heb ik hem dan eindelijk op de foto gezet.
De bij is opvallend grijs gekleurd en zit altijd met zijn achterlijf omhoog als hij in een bloem zit. De grootte is iets kleiner dan een Honingbij maar wel met een breder achterlijf.
Gezien zijn achterlijf lijkt het mij een Osmia, maar welke soort kan het dan zijn?
Titel: Osmia?
Bericht door: xenion op juni 08, 2007, 21:53:35 PM
En van opzij, met achterlijf omhoog:
Titel: Osmia?
Bericht door: Jelle op juni 09, 2007, 23:49:44 PM
Het is een mannetje Behangersbij (Megachile).  
Titel: Osmia?
Bericht door: xenion op juni 11, 2007, 22:27:39 PM
Bedankt Grusgrus :)
Het feit dat hij op een Klokjesbloem (Campanula) kan niet helpen bij de determinatie?
Titel: Osmia?
Bericht door: Jelle op juni 15, 2007, 10:24:42 AM
Een goede vraag! Over de relatie tss bloem en bij wil ik hier wel even iets kwijt. Bij het observeren van bijen de laatste jaren is mij één ding sterk opgevallen. Veel soorten houden zich niet aan de regels, vooral mannetjes dan. Bijvoorbeeld mannelijke klokjesbijen (Kleine en Grote Klokjesbij) patrouilleren in de tuin voortdurend rond Beemdooievaarsbek, Bloedooievaarsbek en Muskuskaasjeskruid en gaan er regelmatig nectar halen. Waarom patrouilleren ze daar? Ze verwachten dus wijfjes op de planten. En inderdaad, er is regelmatig een stuifmeel verzamelend vrouwtje van de Grote Klokjesbij te zien op Muskuskaasjeskruid. Andere voorbeelden zijn mannetjes van gespecialiseerde Zijdebijen, die op verschillende bloemen zijn te zien.
Moet misschien eens nader onderzocht worden. Het zou kunnen dat er een preferentie is voor planten en dat ze bij afwezigheid van hun lievelingsplant overschakelen op alternatieve planten. Stuifmeelkorrelstructuur? Tis maar een ideetje.