Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Zoogdieren => Topic gestart door: wheijmans op januari 24, 2014, 14:56:07 PM

Titel: Rund.
Bericht door: wheijmans op januari 24, 2014, 14:56:07 PM
Welk runderras is dit ?? dit is een stier.
Gezien in een begrazingsgebied.
Titel: Re: Rund.
Bericht door: Wil op januari 24, 2014, 15:15:06 PM
Met wat googlen en wat foto's bekijken lijkt mij dit een pajuna rund.
Titel: Re: Rund.
Bericht door: wheijmans op januari 24, 2014, 15:36:23 PM
Vriendelijk bedankt Wil.

groetjes Wim.
Titel: Re: Rund.
Bericht door: tekenaar op januari 26, 2014, 17:05:02 PM
Heck-runderen zijn indertijd gefokt op basis van de toen bestaande kennis over het oerrund en op basis van toen beschikbare rassen en rassenkennis. Sindsdien zijn veel nauwkeuriger reconstructies gemaakt en ook gegevens over bestaande runderrassen zijn veel makkelijker beschikbaar (internet ... ). Uiteraard zijn er hierdoor veel nieuwe ideeen.

Het uitgangspunt van de Oostvaardersplassen is op zich goed: veel dieren bij elkaar op een terrein zetten en dan de natuurlijke selectie haar werk laten doen (zowel wintersterfte als natuurlijke partnerkeuze). Je kan verwachten dat de dieren gaandeweg beter aan de lokale omstandigheden aangepast worden. Het is echter de vraag of je hiermee grotere dieren krijgt met een andere lichaamsbouw en anders gevormde horens, die meer op oerrunderen lijken.   

Andere fokkers zijn andere richtigen in geslagen: sommigen selecteren heckrunderen op uiterlijk of kruisen daar andere rassen in om een rund te krijgen wat meer lijkt op het oerrund. In Duitsland heeft een fokker een Watoessie(Ankole) rund ingekruist om de hoornvorm en afmeting te verbeteren. Een recent project is helemaal opnieuw begonnen met andere rassen als uitgangspunt.

Ik verwacht dat de meest gelijkende dieren uiteindelijk zullen worden ingekruist in diverse kudden en dat we de komende tijd meer diversiteit gaan zien in de begrazingsprojecten.

Het is dus maar de vraag of deze stier een raszuiver dier is of het resultaat van deze recente kruisingen.

De aardigste informatie hierover ben ik tot nu toe tegengekomen op een blog:
http://breedingback.blogspot.com/ (http://breedingback.blogspot.com/)