Forum van Waarneming.nl

Informatie => Waarneming.nl => Topic gestart door: tekenaar op september 16, 2005, 16:43:26 PM

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op september 16, 2005, 16:43:26 PM
Ik heb karpers het 'predikaat' exoot gegeven, met een uitleg in de soortomschrijving. Zou het een idee zijn om dit ook voor konijnen te doen?

Ter info: konijnen zijn, net als b.v. fazanten en dus ook karpers, in het verleden door mensen naar Nederland gebracht. Konijnen komen oorspronkelijk uit Spanje/Portugal en op grond hiervan zijn ze als exoot te beschouwen.

In feite geldt hetzelfde voor knobbelzwanen... (afkomstig uit Oost Europa, gekweekt voor ... donsveren en toen de handel in elkaar zakte hier losgelaten.)
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: laatvlieger op september 16, 2005, 17:05:25 PM
Ik dacht dat het van knobbelzwanen nog altijd onzeker is, wat de precieze herkomst is??

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op september 16, 2005, 17:41:50 PM
De variatie in jeugdkleed (wit & bruin, bruin hoort bij wildvorm) en pootkleur (donkergrijs is wildvorm, lichtgrijs is kweekvorm) wist op een niet-wilde herkomst. Hier wil ik best verder op ingaan maar dan moeten we het topic verplaatsen naar de vogels.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Peter Lubbers op november 21, 2005, 19:17:36 PM
Konijn is ingevoerd in de 13de eeuw.
Dus zeker geen oorspronkelijk fauna!!
Ze werden als jachtwild ingevoerd in speciaal ingerichte jachtterreintjes  (konijnenwarrande). Stroperij werd streng bestraft!

Woonde je als pummel vlakbij zo'n exclusief jachtterreintje en je had een hond of kat dan werden die zonder pardon van een van hun poten ontdaan!!
Hierdoor werd het stropen door de dieren bemoeilijkt.

Groet
Peter.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Freek Verkerk op november 21, 2005, 19:47:52 PM
Maakt het wat uit of je iets een exoot noemt?
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 21, 2005, 20:09:27 PM
Ja, want bij exoten kan je verwachten dat ze een invloed op hun omgeving/op andere soorten kunnen hebben waar andere (inheemse) soorten mogelijk niet op ingesteld zijn.

Het is zeker niet realistisch om alle exoten ooit kwijt te kunnen raken, maar ik zet wel vraagtekens bij een gerichte bescherming van exoten (konijn) en nog meer vraagtekens bij het regelmatig uitzetten van exoten (karper, tot voor een paar jaar ook fazant).  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Freek Verkerk op november 21, 2005, 20:12:39 PM
ok, duidelijk.

Van mij hoeft een konijn niet beschermd te worden, maar ik vind het altijd wel leuk als ik er een in het park zie. Ook kijk ik graag naar de fazanten en de halsbandparkieten.

Het zijn een soort vrijbuiters eigenlijk. Half ongewenst. Spreekt me wel aan.

B)  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 21, 2005, 20:22:49 PM
Citeerok, duidelijk.

Van mij hoeft een konijn niet beschermd te worden, maar ik vind het altijd wel leuk als ik er een in het park zie. Ook kijk ik graag naar de fazanten en de halsbandparkieten.

Het zijn een soort vrijbuiters eigenlijk. Half ongewenst. Spreekt me wel aan.

B)
Hier herken ik me ook wel in. Enerzijds probeer ik o.a. door voorlichting de verdere verspreiding van exoten af te remmen (dit is een van de redenen waarom ik vijvervisinfo.net heb opgezet). Anderzijds vindt ik het ook best boeiend om ze in het veld te zien en ik heb zelfs een huiskameraquarium met uitsluitend 'exoten' d.w.z. vissoorten en een kreeftesoort die ik in Slovenie heb gevangen maar die er niet thuishoren.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 21, 2005, 22:19:06 PM
Volgens recente inzichten (sorry bron kwijt), ligt de verdrijving van inheemse soorten, door uitheemse, in de meeste gevallen indirect aan de achteruitgang van de kwaliteit van het natuurlijk milieu van de inheemse soort.



Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Jan-Pieter op november 21, 2005, 22:27:55 PM
Ik vind het een beetje onzin om over exoten te praten als iets meer dan 700 jaar geleden hier gebracht is. Ze houden het al zo lang vol dus "verdienen " ze het om erkend t eworden. Wat volgt? Is exoot dus niet zeuren en knallen maar? UIteindelijk zal alles als exoot aangemerkt kunnen worden. Turkse Tortels zijn hier heen komen vliegen, helemaal zelf gedaan, maar hoen hier oorspronkelijk dus niet thuis. Dus als er aantoonbaar wordt gemaakt dat deze vogel een voedselconcurent is waar de huismus last van heeft moeten ze weg?
Zonloze discussie maar zo zijn er meer op het forum.

MVG JP
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 21, 2005, 22:46:15 PM
Citeer

Zinloze discussies zou ik me persoonlijk niet mee bemoeien !!!!

Je vind het onzin om over exoten te praten, maar je geeft zelf een uitgesproken mening !!!

Ik neem aan dat je laatste reactie geen reactie was op mijn voorafgaande stelling, want dan heb je deze misschien verkeerd begrepen.

Groet,

Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 08:01:26 AM
CiteerVolgens recente inzichten (sorry bron kwijt), ligt de verdrijving van inheemse soorten, door uitheemse, in de meeste gevallen indirect aan de achteruitgang van de kwaliteit van het natuurlijk milieu van de inheemse soort.



Elmar
soms wel, soms niet. Het is onmogelijk om één regel op te stellen waar alle exoten aan voldoen. De voortwoekering van guldenroedes treed bijvoorbeeld lang niet alleen op in verstorde levensgemeenschappen.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 08:03:08 AM
CiteerIk vind het een beetje onzin om over exoten te praten als iets meer dan 700 jaar geleden hier gebracht is. Ze houden het al zo lang vol dus "verdienen " ze het om erkend t eworden. Wat volgt? Is exoot dus niet zeuren en knallen maar? UIteindelijk zal alles als exoot aangemerkt kunnen worden. Turkse Tortels zijn hier heen komen vliegen, helemaal zelf gedaan, maar hoen hier oorspronkelijk dus niet thuis. Dus als er aantoonbaar wordt gemaakt dat deze vogel een voedselconcurent is waar de huismus last van heeft moeten ze weg?
Zonloze discussie maar zo zijn er meer op het forum.

MVG JP
Helemaal zelf gedaan als reachtie op door de mens geschapen habitats. Dat is volgens de biodiversiteitsconventie voldoende om ze te kwalificeren als exoot. Huismussen ook trouwens...

Voor mij zijn dit wel echte 'op het randje gevallen'.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 22, 2005, 09:17:34 AM
Dag tekenaar.

Ik geloof dat het van de week op de radio was (bij vroege vogels of zo), waar gezegd werd dat uit een onderzoek bleek dat in veel meer gevallen dan gedacht milieuveranderingen (op wat voor manier dan ook) ten grondslag lagen aan het verdwijnen/achteruitgang van een inheemse soort ten koste van een uitheemse.
Of dat in alle gevallen zo is ?
Ik denk het niet, maar zo een discussie zal wel uitdraaien op wat dan een milieuverandering precies is.
Als voorbeeld werd de Rijn genomen waar vervuiling de exoten de kans heeft gegeven hun plaats te veroveren. Wanneer er sprake zou zijn geweest van een ongestoord ecosysteem zouden die soorten die kans niet hebben gekregen.

En... Guldenroede, tja ik vind de Canadese en de late toch vaak op verstoorde plaatsen. Maar ik zei al eerder; het begrip verstoring is diffuus.


Vriendelijke groet,

Elmar

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: AvanderHeijden op november 22, 2005, 10:53:16 AM
CiteerVolgens recente inzichten (sorry bron kwijt), ligt de verdrijving van inheemse soorten, door uitheemse, in de meeste gevallen indirect aan de achteruitgang van de kwaliteit van het natuurlijk milieu van de inheemse soort.



Elmar
Volgens mij geldt dat alleen voor exoten die hier op eigen kracht komen (zoals de aangehaalde Turkse tortel). Als je ergens zelf beestjes of plantjes naartoe brengt hoeft er van tevoren waarschijnlijk geen sprake te zijn van een verstoorde situatie of achteruitgang van de leefsituatie, die factoren creëer je trouwens vanzelf op het moment dat je ergens een exoot loslaat.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 22, 2005, 11:28:52 AM
Volgens mij had het ook betrekking op ingevoerde soorten.
Blijkbaar heb jij het ook gehoord/gelezen. Weet jij nog wat de bron was en/of de naam van die onderzoeker ?
En ik heb het niet over de verstoring als gevolg van het invoeren van de soort,
maar over een uit het balans brengen/verstoren van het systeem daar aan vooraf gaand.

Maar ik gaf eerder ook al aan dat het begrip verstoring waarschijnlijk mogelijkheid biedt voor een ellenlange discussie.

Groet,

Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 12:30:24 PM
Ik verdiep me de laatste jaren mee en meer in de exotenproblematiek en als er een ding duidelijk is dan is dat wel dat je niet alle soorten over een kam kan scheren. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat we het hebben over zeer veel soorten (1500 + in Slovenie en waarschijnlijk ook in NL).

Inderdaad beginnen exotische planten vaak op verstoorde plaatsen, maar daar blijft het niet bij. In mijn omgeving ligt een gebied waarvan algemeen wordt verondersteld dat exotische planten zich er niet kunnen handhaven vanwege een zeer specifiek waterregime. Twee dagen inventariseren leverde echter meer dan 300 plekken met guldenroede (van het Amerikaanse soortencomplex) op en daarnaast ook veel klein springzaad. Die laatste soort breidt zich ook in de verder natuurlijke bosondergroei sterk uit.

Als onderdeel van MER's doe ik wel eens visinventarisaties en in vrijwel ALLE habitats (uitgezonderd echte forellenbeken) tref ik Pseudorasbora parva aan.

Grijze eekhoorn houdt zich volgens mij ook niet aan productiebossen als habitat.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Freek Verkerk op november 22, 2005, 12:58:05 PM
Over die grijze eekhoorn.

Volgens mij komt hij niet in NL voor toch. Op internet wordt hij wel als bedreiging van de rode eekhoorn gezien, maar kunnen we hem ook in NL verwachten?

Als je het hebt over exoten voeg je alles samen flora en fauna.

Beschrijving over exoten in de wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Exoot)

Dan heb je er al snel veel.

Als ik even kijk naar de zoogdieren op deze lijst met exoten in Nederland (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_exoten_in_de_Benelux) dan is het (nog) maar 10 % van het aantal verschillende soorten.

(als de lijst volledig is)

De wereld veranderd. Globalisering etc. Je houdt het toch niet tegen.
Geniet er maar van.  B)  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 22, 2005, 14:17:22 PM
We moeten inderdaad niet alles over één kam scheren.
Ben ik het helemaal mee eens.
Ik gaf al eerder aan dat het begrip verstoring een breed begrip is.
Die verstoring kan nogal wat genuanceerder liggen dan bij een productiebos.
Ik denk dat het een lastige discussie wordt waar we zo niet uitkomen.
Denk dat in principe naarmate een ecosysteem stabieler is hij minder kans biedt aan exoten.

Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 18:09:38 PM
CiteerOver die grijze eekhoorn.

Volgens mij komt hij niet in NL voor toch. Op internet wordt hij wel als bedreiging van de rode eekhoorn gezien, maar kunnen we hem ook in NL verwachten?

Als je het hebt over exoten voeg je alles samen flora en fauna.

Beschrijving over exoten in de wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Exoot)

Dan heb je er al snel veel.

Als ik even kijk naar de zoogdieren op deze lijst met exoten in Nederland (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_exoten_in_de_Benelux) dan is het (nog) maar 10 % van het aantal verschillende soorten.

(als de lijst volledig is)

De wereld veranderd. Globalisering etc. Je houdt het toch niet tegen.
Geniet er maar van.  B)
mmm. er gaan geruchten dat hij er al wel zit mar ik heb geen precieze gegevens.

In ieder geval zit hij in Noord Italie.

Die veranderende wereld wordt steeds armer doordat dezelfde set soorten het wereldwijd goed doet en plaatselijke varieteiten/soorten verdringd. Ik vindt dat jammer. Ga je naar verweggistan, kom je daar dezelfde planten en dieren tegen als thuis... (Erg egoistisch, ik weet het.)

Ik denk dat geen enkele exotenlijst volledig is.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Jan-Pieter op november 22, 2005, 20:14:21 PM
Ik weet niet of mijzelf nu goed terug lees maar ik geef wel degelijk een mening over exoten. Ik vind alleen niet dat we het konijn, dat hier dus al meer als 700 jaar rond huppeld nog een exoot mogen noemen. Dat is heel wat anders. Zwarte zwanen bv is heel ander verhaal en wat betreft een verstoring van systemen. Volgens mij is heel Nederland een groot verstoord systeem dus kan je niet meer zeggen dat wel en dat niet.

Maar ja wie ben ik he?

MVG JP
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 22:12:58 PM
Je draagt een heel goed punt bij. Het is een goede vraag vanaf wanneer we 'nieuwkomers' als exoten moeten beschouwen. Hier zijn dan ook veel verschillende meningen over. Sommigen nemen 1900 als uitgangspunt omdat we van voor die tijd minder gegevens hebben. Ik denk dat dit te kort geleden is, en bovendien erg arbitrair. Maar om nu alle agrofyten van na de laatste ijstijd als exoten te gaan beschouwen...

De Biodiversiteitsconventie geeft een oplossing door het jaar 1492 als (ook arbitrair) uitgangspont te nemen: het jaar waarin Columbus Amerika ontdekt heeft. Vanaf toen, redeneren zij, is de grootschalige versleping van dier- en plantensoorten over de verschillende continenten op gang gekomen. Ik heb geen betere oplossing. Dit maakt dus zowel konijn als fazant randgevallen (handhaven die zich echt van voor 1492 in Nederland? Vooral m.b.t. fazanten kan je daaraan blijven twijfelen omdat ze steeds zijn aangevult door uitzettingen). Knobbelzwanen worden eenduidig exoten. Voor de boerenkarpers zal het erom spannen, maar in ieder geval de huidige kweekkarpers zijn exoten (later uitgezet). Wat betreft snoekbaars is er geen twijfel.

(Sinds we dit onderwerp de laatste keer aanstipten heb ik dus ook weer wat bijgeleerd :-) Die precieze datum in de biodiversiteitsconventie kende ik toen nog niet.)
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 22, 2005, 22:15:12 PM
CiteerVolgens mij is heel Nederland een groot verstoord systeem dus kan je niet meer zeggen dat wel en dat niet.

Dat is echter wel anders wanneer Nederland een bron vormt voor verspreiding van exoten over andere delen van Europa. Dit is bijvoorbeeld het geval met Nijlganzen en planten als waterpest (beide soorten) en kroosvaren.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Jan-Pieter op november 22, 2005, 22:40:58 PM
Wat betreft soorten die de afgelopen 10tallenjaren NL binnen zijn gekomen en zich hiervandaan verspreiden is volgens mij een hele andere discussie. Feit is wel dat wij hier in Europa meer Nijlganzen hebben dan er in Africa rondrennen. Hij is daar bedreigd.
Wat betreft 1492 is inderdaad een gestelde tijd. Nadeel van die enorme tussenliggende periode is dat er niets goed te bewijzen is met de juiste documentatie want dat deed men gewoon weg niet op de manier zoals wij dat nu graag willen. Er zijn verschillende organisaties die anders beslissen over het zelfde. Jij zegt nu dat de Knobbelzwaan dus een exoot is als je 1492 aanhoud, DBA heeft de Knobbelzwaan op de lijst van NL avifauna staan dsu daar ga je al.

En dan is er nog de vraag: Moet je er wat aan doen als een soort als exoot wordt aangemeld. Van de week op BBC2 een documentaire over Oehoe in Groot Britannie. Geen goede documentatie dat deze soort daar vroeg voorkwam. Nu breid hij zich uit en men maakt zich zorgen. Wat gebeurt er als de konijnen, bulkvoedsel nummer 1, op raakt? Misschien vreet dat beest dan onze kwartelkoningen op waar wij zoveel gemeenschapsgeld aan bescherming in stoppen, zeggen de Engelse. Moeten dan alle Oehoe's afgeschoten worden terwijl een Oehoe op eigen kracht Engeland zou kunen bereiken, net als de Turkse Tortel met NL heeft gedaan ?

MVG JP
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Hinko op november 23, 2005, 11:19:29 AM
Ik verbaas me echt heel erg over de her en der opspattende exoten discussies op dit Forum. Ik ben zeker niet voor het stimuleren van exoten maar acceptatie van de exoten die er al zijn lijkt me een stuk gezonder voor ieders gemoedsrust. Ze zijn er! klaar! of je het nu leuk vind of niet, ze zijn er. En in de meeste gevallen krijg je ze ook niet meer weg. Je zult er mee moeten leren leven. tweederde van de Nederlandse Flora betreft soorten die hier oorspronkelijk niet voorkwamen. Of ze hier nu op eigen kracht gekomen zijn of niet, ze zijn er. Er zijn hierdoor geen soorten uitgestorven en Nederland is hier iig niet lelijker door geworden. Er stelt zich wel weer een nieuw evenwicht in. Natuur is iets dynamisch, niet een statisch geheel! Soorten komen en soorten gaan. zo is het altijd geweest, ook voordat de mens zich ermee ging bemoeien.

Na verloop van tijd burgeren exoten in en worden ze zelfs onmisbaar. De duinen gaan achteruit omdat er te weing konijnen zijn. In GB is na de myxomatose epidemie een vlindersoort uitgestorven omdat door konijnen afgegraasde vegetaties, waar hun gastheer (een mieresoort) voorkwam, verdwenen. Konijnen kwamen hier oorspronkelijk misschien niet voor maar er is duidelijk wel een niche voor ze. Dat is ecologisch gezien veel interessanter dan de vraag of ze exoot zijn of niet.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: AvanderHeijden op november 23, 2005, 12:03:54 PM
Hinko72: exoten brengen wel gevaren mee, denk maar aan de Europese zoetwaterkreeften die langzaam maar gestaag worden teruggeslagen door een schimmel die door exoten wordt verspreid. In NL hebben we nog maar 1 populatie met de oorspronkelijke soort en dat is een uitermate kwetsbare situatie. Affijn, Tekenaar wet daar veel meer over dan ik, maar feit blijft dat je op moet passen met exoten en dat je dus niet altijd moet zeggen: ze zitten er, accepteer dat en geniet ervan. Morgen komt er misschien weer een exoot bij en overmorgen, wie weet, ook wel. Als je dan alert bent kun je misschien voorkomen dat er veel schade wordt aangericht aan locale soorten die er kwetsbaar voor zijn.

Elmar: ik heb zelf niets gelezen over die theorie, maar alleen dingen gehoord dus ik kan niet zeggen van wie die afkomstig is. Ik geloof er alleen niet in dat er een verstoorde situatie nodig is voor een exoot om hier succesvol te zijn. Juist de afwezigheid van een soort die normaal de verspreiding van die exoot beperkt kan genoeg zijn. Bijvoorbeeld, Kattestaart is in de VS een enorme plaag. Dat is alleen maar zo omdat er daar een bodemschimmel ontbreekt die normaal de groei/woekering van Kattestaart beperkt. Die schimmel HOORT daar ook helemaal niet (net zo min als de Kattestaart) maar het ontbreken van die schimmel kan ik echt niet zien als een verstoorde situatie. Volgens mij (maar ik ben ook maar een amateur dus het is een mening/theorie en geen feit) kan zoiets alleen maar gebeuren als de Kattestaarten door de mens in de VS zijn verspreid. Als de Kattestaart op eigen kracht de VS had kunnen bereiken verwacht ik dat dat de bijbehorende schimmel ook wel was gelukt.
Resultaat van dat Kattestaartverhaal is WEL een verstoorde situatie: oorspronkelijke locale soorten worden namelijk wel beperkt door schimmels en dergelijke en krijgen er ook nog eens een snel groeiende, sterke concurrent bij op het gebied van voedsel, water, licht en bestuiving.

Bij Turkse Tortels en Huismussen en dergelijke is het een heel ander verhaal. Wij mensen hebben hier de oorspronkelijke natuur zo verstoord dat er uiteindelijk een situatie is ontstaan waar die soorten goed kunnen gedijen, ten koste van oorspronkelijke soorten. Daarna hebben die soorten daar dus gebruik van gemaakt.

Nogmaals, ik pas alleen toe wat ik weet en dat is lang niet alles. Ik vind dit interessante materie dus als jullie me willen corrigeren enzo dan moedig ik dat alleen maar aan!

Ik vind trouwens ook dat je ook moet kijken of een soort belangrijk is voor het in stand houden van een landschapstype waar we aan gehecht zijn. Ook het verdwijnen van exoten kan ten koste gaan van de soortenrijkdom ja (die konijnen in de duinen)!!!
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 23, 2005, 12:18:12 PM
Dat je vind dat je geen energie moet steken in het bestrijden van exoten is een keuze. Maar gebruik wel de goede argumenten.

Ten eerste zijn er volgens de Nederlandse standaardlijst. 271 archeofieten in Nederland (voor 1500 hier gekomen) 132 neofieten (na 1500) en 1102 inheemse soorten. Je getallen kloppen simpelweg niet.

Sommige soorten vormen inderdaad ook geen probleem en worden ook niet bestreden. In andere gevallen is dit zeker niet het geval en bedreigen exoten ecosystemen. Bijvoorbeeld:

Inheemse rivierkreeft is vrijwel verdwenen doordat andere soorten kreeftenpest hebben gebracht.
Grote waternavel kan mooie beeksystemen volledig overwoekeren.
Op eilanden zijn vele endemen uitgestorven door geintroduceerde predatoren.
Hawaii is vrijwel zijn hele laagland avifauna kwijt door geintroduceerde vogels met ziektes.
Rode eekhoorn is vrijwel uitgestorven in Engeland door de Grijze.
Grote delen van het zuidwesten van de VS verzilten door Tamarisk waardoor de oorspronkelijke vegetatie langs riviertjes vrijwel verdwenen is (Tamarisk (http://biology.usgs.gov/s+t/imagefiles/m6140w01.htm)).
Een varen uit Japan overwoekert delen van de Everglades (Varen (http://www.forestryimages.org/images/768x512/2308089.jpg)) waardoor de oorsprokelijke flora en fauna verdwijnt.
Een vegetaie opname in de Great plains van de VS kun je tegenwoordig doen met een Europeese flora, meer dan 90% van de bedekking zijn Europeese planten. De resten inheemse vegetatie (met eigen fauna) worden zeer strikt beheerd om te proberen ze in stand te houden.

Exoten zijn geen probleem? Ok economische problemen. De meest gevreesde onkruiden, ook in Nederland zijn exoten (oa. Knolcyperus). In de VS wordt jaarlijks 1 miljard dollar besteed aan het beperken van schade door exoten.

Hebben we in Nederland niet juist weinig problemen met exoten omdat het bestreden wordt?

Roy
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 23, 2005, 13:44:43 PM
wat is precies de definitie van een exoot?

groet,
Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: boogey55 op november 23, 2005, 13:47:22 PM
Citeerpootkleur (donkergrijs is wildvorm, lichtgrijs is kweekvorm) wist op een niet-wilde herkomst.
Hoe wetenschappelijk is dt? Vaak verandert een inzicht in de loop van de tijd, maar blijft het wetenschappelijk genoemd.

Als het zo duidelijk is allemaal, waarom moet dan de toevoeging exoot gebruikt worden?
Zijn negers in Amerika exoten?

Ik vind het persoonlijk allemaal wat idioot aandoen.

Maar ik wil ook graag leek blijven.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: AvanderHeijden op november 23, 2005, 15:05:34 PM
Citeer
Citeerpootkleur (donkergrijs is wildvorm, lichtgrijs is kweekvorm) wist op een niet-wilde herkomst.
Hoe wetenschappelijk is dt? Vaak verandert een inzicht in de loop van de tijd, maar blijft het wetenschappelijk genoemd.

Als het zo duidelijk is allemaal, waarom moet dan de toevoeging exoot gebruikt worden?
Zijn negers in Amerika exoten?

Ik vind het persoonlijk allemaal wat idioot aandoen.

Maar ik wil ook graag leek blijven.
Negers zijn geen aparte soort en geen kweekvorm dus dat doet inderdaad wat idioot aan ja.  :lol:  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: AvanderHeijden op november 23, 2005, 15:08:41 PM
Citeerwat is precies de definitie van een exoot?

groet,
Marijke
Volgens mij komt dat uit de voorgaande discussie ongeveer naar voren als:

"Een exoot is een plant- of diersoort die zich na 1492 heeft gevestigd in Nederland."

(Al dan niet door menselijk toedoen.)
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 23, 2005, 15:19:57 PM
Ik geef alleen aan dat ik denk de kans op succes ( zeker langdurig of explosief succes) voor een exoot groter is naarmate het ecosysteem minder in evenwicht is (of meer verstoord zo je wilt).

Overigens zijn er ook veel exoten die na een wat kortere tijd van explosieve uitbreiding vanzelf weer verdwijnen: de brede waterpest is bijvoorbeeld helemaal niet meer algemeen.

Ik ken de verhalen van de inheemse rivierkreeft. Volgens mij is er nog een zekere populatie en een onzekere (bij mij hier om de hoek). Van die laatste zijn er nog wel levende exemplaren in tuin langs de beek (tenminste een paar jaar geleden nog wel).

De verspreiding van de ziekte door de Amerikaanse rivierkreeft heeft zeker een belangrijke rol gespeeld bij de achteruitgang (bijna uitsterven) van de inlandse.
Wat voor rol heeft de achteruitgang van de kwaliteit van de beken en het deels ondergronds leghgen van die bken voor rol gespeeld. Ik heb wel eens gehoord dat dat een niet te onderschatten rol heeft gespeeld naast de kreeftenpest.
Hoe denk jij daar over tekenaar ?


Elmar

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Guus Peterse op november 23, 2005, 16:02:04 PM
Citeer"Een exoot is een plant- of diersoort die zich na 1492 heeft gevestigd in Nederland."

(Al dan niet door menselijk toedoen.)
Mij lijkt dat je niet van een exoot kunt spreken als een soort zich op eigen kracht hier heeft gevestigd. Anders zou je vermoedelijk heel wat soorten waar we allemaal een beetje verliefd op zijn geworden, als exoot moeten beschouwen. En allerlei soorten die hier ooit voorkwamen en zich na 1492 hier opnieuw hebben gevestigd (en waar in andere forum-onderwerpen lustig over wordt gespeculeerd en gediscussieerd), lijken dan ook binnen de definitie te gaan vallen.
Al met al ga je zo een groot deel van de natuurlijke dynamiek in verspreiding van soorten in de afgelopen eeuwen onder de noemer 'exoten' wegmoffelen. Het kan natuurlijk best, een definitie is immers maar een definitie, maar die wordt dan wel een beetje onwerkbaar en betekenisloos, lijkt me.

Guus
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 23, 2005, 16:12:27 PM
De rivierkreeft zou zeker ook achteruitgegaan zijn zonder kreeftenpest maar het is duidelijk dat het verschijnen van andere soorten met kreeftenpest op veel plaatsen de doodsteek is geweest en niet habitatvernietiging.

Maar om het breder te houden:
De term exoot is eigenlijk waardeloos want iedereen heeft een eigen definitie. Varierend van elke soort die op een plaats voor komt waar hij niet stond aan het begin van de jaartelling. Terwijl anderen het geen exoot meer vinden als een soort zich drie generaties in Nederland voortplant. En dan heb je nog het verschil tussen zelf gekomen (Turkse tortel) door mens gebracht en wel (Japanse oester) of niet opzettelijk (Wolhandkrab)

In ieder geval voor planten gebruik ik liever inheems, archeofiet (voor 1500 in Nederland gekomen, met name veel landbouwgerelateerde planten) en neofiet (na 1500 in Nederland gekomen). Dit is feitelijk, ondubbelzinnig en zonder waardeoordeel.

Het idee dat verstoorde plekken gevoeliger zijn voor invasies kom je vaak tegen maar dit is nooit echt aangetoond ondanks veel onderzoek. Persoonlijk geloof ik er niet in processen gaan daar alleen sneller en vallen dus meer op.
Het wel of niet in balans zijn van een systeem is een gevoelskwestie en niet kwantificeerbaar

Roy
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Guus Peterse op november 23, 2005, 16:33:09 PM
CiteerEn dan heb je nog het verschil tussen zelf gekomen (Turkse tortel) door mens gebracht en wel (Japanse oester) of niet opzettelijk (Wolhandkrab)
Dat lijkt me nou een prima bruikbaar en feitelijk onderscheid om je definities op te baseren. Hoe je dat dan noemt maakt me niet uit, als je met zijn allen dat afspreekt en je eraan houdt, weet iedereen waar je het over hebt. En als mensen zich er niet aan houden en hun eigen definities hanteren, nou ja, dat kan bij alle definities.

Het jammere van de onderverdeling inheems, archeofiet (voor 1500 in Nederland gekomen) en neofiet (na 1500 in Nederland gekomen) is, dat het volgens mij wezenlijke onderscheid tussen wel of niet op eigen kracht, dus op min of meer natuurlijke wijze hier terecht gekomen, erin wegvalt. En trouwens, zo feitelijk en ondubbelzinnig is dat onderscheid ook niet, want als je heel precies bent dan is natuurlijk alles wat geen neofiet is, een archeofiet want voor 1500 in Nederland aangekomen. Ooit was er niets in Nederland.
Nou kun je zeggen: muggenzifterij, of erger, maar is de bedoeling van definities niet, om heel precies te zijn en juist ook alle muggenzifterij uit te sluiten?

Guus
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 23, 2005, 16:39:53 PM
Inderdaad inheems versus archeofiet is gebaseerd op het verschil dat de archeofieten hier pas dankzij de mens zich hebben kunnen vestigen.

Het wel of niet opzettelijk of spontaan vestigen is overigens heel moeilijk vast te stellen in veel gevallen.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 23, 2005, 17:12:01 PM
Nou, wat betreft die Japanse oester. Die komt b.v. op Vlieland voor als banken waar je over kunt lopen met ontelbare aantallen. Opzettelijk uitgezet, maar niet daar. Bij mij weten in Zeeland. En verder spontaan naar Vlieland gekomen.
Tja, weer niet geheel duidelijk tenzij je de nederlandse grens als maatstaf beschouwd.

En archeofieten worden beschouwd als voor 1500 en dat zou betekenen zonder invloed van de mens ?
Van veel soorten is bekend dat ze al veel langer in Nederland zijn als cultuurvolger. Veel akkerkruiden b.v.

En met betrekking tot de trigger: zou je heel goed gelijk in kunnen hebben.
Dan rest de vraag: zou in een "onverstoord" ecosysteem de Amerikaan de inheemse hebben kunnen verdringen ?


Wie het weet mag het zeggen.


Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 23, 2005, 19:23:44 PM
Roy, ok even niet goed gelezen.
Dat inheems versus archeofiet: duidelijk!  Ik las per abuis even wat anders.

(en voor vele soorten zal het altijd onduidelijk blijven of niet; je weet het niet; we moeten het doen met wat we hebben)

Ik geloof er wel in dat ecologisch stabiele systemen minder gevaar lopen voor invasies van intruders, zeker op de lange termijn.


En volgens mij is het ecologisch evenwicht van een ecosysteem prima te kwantificeren in modellen en dus geen gevoelskwestie.

Elmar


Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Hinko op november 23, 2005, 20:21:58 PM
In mijn vorige potsje baseerde ik mij o.a. op een artikel in Trouw van Wil Tamis over Veranderingen in de Nederlandse flora in de twintigste eeuw (http://www.wetenschapsagenda.leidenuniv.nl/index.php3?m=&c=368).
Roy merkte heel scherp op dat ik de getallen (per ongeluk) wat verhaspeld heb. :(

Citeer
Inburgering is niet alleen iets voor allochtonen in onze maatschappij. Ook planten komen vanuit meer of minder verre oorden om zich hier te vestigen. En ook déze migratie wordt door sommigen met argusogen gadegeslagen. Het IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) bijvoorbeeld is van mening dat de vestiging van uitheemse plantensoorten alias 'exoten' de tweede belangrijke oorzaak is van de achteruitgang van de biodiversiteit op de wereld. Tamis kwam tot de, ook voor hemzelf verrassende, conclusie dat er voor Nederland helemaal geen aanwijzingen zijn voor deze wijdverbreide opvatting. Een kwart van de Nederlandse wilde flora bestaat inmiddels uit uitheemse soorten, eenderde daarvan zijn zogenoemde archeofyten, soorten die zijn ingeburgerd vóór 1500, tweederde zijn neofyten, dus ingeburgerd na 1500.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 23, 2005, 21:04:12 PM
Wat citaten vanuit de samenvatting van het symposium "Opdringerige natuur" georganiseerd door de KNBV 23 sept 2005.


"invasies kosten 2 miljard per jaar in Nederland"

"hoe lastig de ecologische globalisering ook is, van der Weijden heeft in zijn uitgebreide studie geen voorbeelden gevonden waarbij introducties van vreemde soorten leidden tot het uitsterven van andere soorten; wel op eilanden en meren elders in de wereld, maar niet op het vaste land van Europa"

"we hebben vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat uitheemse plantensoorten op nationale schaal een bedreiging vormen voor de de Nederlandse flora" citaat van der Meijden (en met we bedoelt hij mede promovendus Wil Tamis)



wat statistieken m.b.t. nederlandse flora :

archeofyten: 131
neofyten: 227
(samen niet inheems 358)
inheems 1098

Mmm, volgens mij nog gebasserd op oude heukels.
Maar geeft toch een beeld.

dus inderdaad: een kwart niet inheems en daarvan 1/3 voor 1500 en 1/3 na 1500.
Gaf Hinko ook al aan.

En wat wil ik hier mee bewijzen ?
Eigenlijk niets.

Alleen ter informatie aangeboden.

Groet,
Elmar






Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 24, 2005, 07:48:10 AM
Ik ben blij dat deze discussie richting feitelijkheid gaat. Hopelijk kunnen we hier wat mee.

Ik kom even terug op de rivierkreeften omdat ook dit een onderwerp is waarover ik meen te kunnen meepraten (ik werk aan een tabel voor de Centraal Europese kreeften-soorten).

Voor de inheemse rivierkreeft is het zeker zo dat ook watervervuiling een rol heeft gespeelt echter, de waterkwaliteit is sndsdien sterk verbeterd en op grond van waterkwaliteit zou het tegenwoordig voor deze soort mogelijk zijn om een groot deel van zijn vroegere areaal opnieuw te kolonseren. Het plaatselijk voorkomen van een Oost-Europeaan (Astacus leptodactylus) wijst ook in deze richting (beide soorten hebben een overlappende, maar niet helemaal gelijke biotoopkeuze. Ze zijn in vergelijkbare mate gevoelig voor vervuiling.)

de achteruitgang is veroorzaakt door twee exoten, die niet los van elkaar gezien kunnen worden: een schimmel genaamd kreeftenpest en Amerikaanse rivierkreeften. De schimmel komt van nature voor in de huid van Amerikaanse kreeften, die dan ook bijna allemaal drager zijn. In Europese kreeften woekert de schimmel door het hele lichaam, wat binnen een paar weken fataal is - voor hele populaties wel te verstaan.

Volgens een Alterra rapport zijn de kreeften in de eerder genoemde beek een paar jaar geleden uitgestorven. Waarschijnlijk door kreeftenpest. We hebben dus alleen nog die ene vijver over, al schijnen er plannen te zijn voor herintroductie.

De status van de rivierkreeft in omringende landen is vergelijkbaar slecht: hij overleeft alleen in geisoleerde wateren waar noch de kreeftenpest noch Amerikaanse kreeften hem hebben bereikt. Omdat kreeftenpest ook via besmet water (schimmelsporen) wordt verplaatst (natte laarzen, vismateriaal) vindt om de haverklap een plaatselijk uitsterven plaats. In met name Duitsland en Oostenrijk is veel ervaring met herintroducties van deze soort. Herintroducties zijn nu integraal onderdeel van de bescherming voor deze soort.

Zodra ergens Amerikaanse kreeften worden gesignaleerd is het afgelopen voor de Europese soorten. Uitroeiing van de Amerikaanse soorten is onmogelijk en herintroducties van inheemse zijn dan op die plek onzinnig geworden.

Inderdaad is de inheemse rivierkreet niet uitgestorven, maar als je het zo bekijkt zou dat wel eens een kwestie van tijd kunnen zijn. Omdat de soort voorheen door vrijwel heel Europa algemeen voorkwam, heet hij zich hier en daar nog kunnen redden.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 24, 2005, 07:55:35 AM
Citeer

"hoe lastig de ecologische globalisering ook is, van der Weijden heeft in zijn uitgebreide studie geen voorbeelden gevonden waarbij introducties van vreemde soorten leidden tot het uitsterven van andere soorten; wel op eilanden en meren elders in de wereld, maar niet op het vaste land van Europa"

Ik ken wel een aantal voorbeelden. Een aantal plaatselijk voorkomende (endemische) zoetwatervissen is uitgestorven door introducties van verwante exoten in Europa (met name houtingachtigen waaronder ook een soort die vroeger inNederland voorkwam en soorten uit de groep van 'beekridders', Salvelinus.  Sommige soorten komen niet meer in zuivere vorm voor door kruising met exoten, maar dan hol ik vooruit op de feiten - er is een vorm van de vlagzalm die, als hij nu nog in zuivere vorm zou bestaan, beslist als zelfstandige soort zou worden beschreven. )

Mischien meer "to the point": moet er een inheemse soort uitsterven om aan te tonen dat exoten een probleem vormen of is het voldoende wanneer de aantallen van een inheemse soort zodanig achteruit gaan dat hij wordt teruggedrongen tot een klein deel van het oorspronkelijke verspreidingsgebied (rivierkreeft)?  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Freek Verkerk op november 24, 2005, 08:31:11 AM
ok, soorten sterven uit.

Ik zag gisteren nog een kever (auto) op de weg en dacht die zijn er niet zoveel meer. Je went eraan. Het is ook niet altijd een ramp. Het is de vooruitgang zullen we dan maar cynisch zeggen.

Mensen willen ook niet altijd terug naar de oernatuur; kijk maar hoeveel moeite ik heb om de wolf ingevoerd te krijgen.

Een wasbeertje is veel schattiger dan een wolf.  B)  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 24, 2005, 09:55:01 AM
Verarming van de globale biodiversiteit vooruitgang noemen vind ik een beetje kort door de bocht.

(en wat introductie van Wolven betreft daar zijn onderhand al genoeg topics over)
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 24, 2005, 12:54:09 PM
Citeer
"Een exoot is een plant- of diersoort die zich na 1492 heeft gevestigd in Nederland."

(Al dan niet door menselijk toedoen.)
Wie bepaalt of ( en wanneer)  een soort zich hier gevestigd heeft?

Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 24, 2005, 13:39:49 PM
Dit gaat over planten en daar is het relatief eenvoudig. Als een soort zich meerdere generaties stand kan houden en nieuwe plaatsen kan koloniseren heeft hij zich gevestigd.
Meestal geeft dit geen problemen maar in feite blijft het een keuze.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 24, 2005, 18:29:45 PM
Dag tekenaar,

ik heb dat alterra-rapport nog even nagekeken (Niewold 2002).
Het lijkt er inderdaad op dat er hier een soort door introductie van een exoot bijna is uitgestorven. Op kaartjes uit 1958 staan nog heel wat stippen in zuidelijk nederland. (ibn rapport 1996 met kaartje van Holthuis.)
Het milieu en normalisatie etc. hebben de eerste forse klap toe gebracht
Daarna heeft de kreeftenpest enorm toegslagen, zo wordt beschreven en dat zijn de huidige theoriën dus daar gaan we van uit.

Misschien toch sprake hier van een probleem wat zich ook in een systeem met ecologisch evenwicht zou hebben voor gedaan.

Ik dacht dat er nog individuen bij S in de vijver zaten, maar je hebt gelijk ook daar uitgestorven.

Ik zal ook nog eens een avond gaan kijken in de R'beek voor de fun en zonder enkele verwachting. Wie weet?  't is 2 min. fietsen van hier dus die gok kan ik wel nemen.


Over het uitsterven van endemen: tja, we weten allebei dat die altijd kwetsbaar zijn. Eerder werd al een citaat door mij weergegeven waarbij wordt aangegeven dat eilanden uitzonderingen zijn. Of het nu echte eilanden zijn of ecologische eilanden.


groet,

Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 24, 2005, 19:35:26 PM
Ik ken de inheemse rivierkreeft vrij goed uit de Sloveense wateren. Bij mij in de buurt is een plek (Cerknica meer) waar de populatie zo'n 70 jaar geleden door krefetenpest is uitgestorven. De waterkwaliteit is sindsdien wat verslechterd. Toch is een herintroductie van een paar jaar geleden kennelijk succesvol. Ik ben ervan overtuigd dat er (veel) meer van dit soort voorbeelden zijn, in ieder geval voor deze soort.

Voor mij maakt het weinig uit of een inheemse soort volledig uitsterft of wordt teruggedrongen tot een laatste paar restpopulaties. In beide gevallen is er sprake van verarming. Diversiteit is namelijk niet alleen soortenrijkdom (hoeveel soorten komen ergens voor) maar heeft ook te maken met de relatieve aantallen waarin soorten voorkomen. Stel je hebt twee gebieden waarin twee diersoorten voorkomen. In beide gebieden komen 100 exemplaren voor, maar in gebied A zitten er 50 van de ene soort en 50 van de andere soort terwijl in gebied B 98 exemplaren van de ene soort en 2 exemplaren van de andere soort zitten. In beide gevallen is de soortenrijkdom gelijk (2 soorten), maar in gebied A is de diversiteit veel groter. (Dit wordt wel uitgedrukt in een getal: de evenness quocient.) In Nederland is dit proces van verarming op zeer grote schaal aan de gang en exoten dragen daaraan bij (uiteraard in veel mindere mate dan habitatvernietiging, maar toch...).

Ik denk dat endemen alleen maar eerder uitsterven dan 'vastelandsoorten' omdat er minder exemplaren van zijn, die bovendien nog eens in een klein gebiedje bij elkaar zitten. Uitsterven van soorten 'op het vasteland' duurt veel langer, maar op lange termijn is het m.i. maar de vraag of ze beter bestand zijn tegen binnenkomst van exoten...

Ik hoorde laatst iets over een ziekte waarvan Pseudorasbora parva (blauwband) drager zou zijn en waar Leucaspius delineatus (vetje) niet tegen kan. Dit zou een mogelijke verklaring zijn voor de achteruitgang van vetjes in Europa. Hiervoor moeten wel erg veel slagen om de arm worden gehouden want er zijn maar heel weinig visbiologen die vetjes goed weten te determineren (Nederlandse veldwaarnemers hebben met deze soort een voorsprong!).

Wat mij ook verontrust is dat in sommige gevallen de binnenkomst van een exoot de doodsteek geeft voor populaties van soorten die door habitatvernietiging hard achteruit gegaan zijn, maar wel goed reageerden op beheersmaatregelen (en waarschijnlijk levensvatbaar waren). Voorbeeld: zonnebaarzen versus knoflookpad. (En in Spanje: heel veel poelen die volkomen ongeschikt zijn gewordne voor amfinbieen door binnenkomst van rode Amerikaanse rivierkreeften, ook in Spanje: stekelstaarteendjes versus witkopeend - maar mogelijk wordt het tij nog net op tijd gekeerd d.m.v. afschot).

p.s. ik verplaats deze topic binnenkort, want het gaat amper meer over zoogdieren. Maar ik denk wel dat deze discussie zinvol en interessant is  :D

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 25, 2005, 11:54:58 AM
Ik denk dat bij endemen ook een andere belangrijke zaak nog een rol speelt m.b.t. versnelde kans op uitsterven t.o.v. kosmopolieten en dat is de beperkte genetische variatie.
Een veel kleinere kans dat er exemplaren of populaties binnen  de soort zijn die zich kunnen verweren tegen de bedreiging van die exoot.


Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: grunsven op november 25, 2005, 11:58:35 AM
Endemen zijn vaak ook geevolueerd in afwezigheid van bepaalde groepen organismen (bijv. predatoren, bepaalde herbivoren of ziektes) als deze er ineens wel zijn kunnen ze daar niet mee overweg.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 25, 2005, 13:58:57 PM
CiteerIk heb karpers het 'predikaat' exoot gegeven, met een uitleg in de soortomschrijving. Zou het een idee zijn om dit ook voor konijnen te doen?

Ter info: konijnen zijn, net als b.v. fazanten en dus ook karpers, in het verleden door mensen naar Nederland gebracht. Konijnen komen oorspronkelijk uit Spanje/Portugal en op grond hiervan zijn ze als exoot te beschouwen.

In feite geldt hetzelfde voor knobbelzwanen... (afkomstig uit Oost Europa, gekweekt voor ... donsveren en toen de handel in elkaar zakte hier losgelaten.)
Toen ik in mijn bescheiden lijstje waarnemingen de eerste exoot scoorde ( inderdaad, fazant) heb ik op de site gezocht wat er precies onder exoot verstaan wordt. De definitie heb ik niet kunnen vinden hier.
Is het niet wenselijk om eerst precies vast te stellen wat er onder exoot verstaan wordt voordat het predikaat toegevoegd wordt aan de waargenomen soorten?
Kennelijk zijn er niet alleen hier, maar elders ook verschillende interpretaties.

Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 25, 2005, 16:00:38 PM
Dat is waar ik met deze discussie naar toe wil  :rolleyes:

Overigens mag het best zo zijn dat de criteria bij verschillende groepen van elkaar verschillen.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 25, 2005, 16:34:25 PM
Nou, doe maar een voorstel.

Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 25, 2005, 17:23:53 PM
Je zou het ook helemaal weg kunnen laten en iedereen voor zich laten bedenken wat hij/zij er mee wil. Lekker simpel en geen oeverloze discussies over "eisen" die toch niet te controleren zijn!

Marijke


Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: RWester op november 25, 2005, 17:28:12 PM
'Exoot':

Soort die zich met behulp van de mens in Nederland heeft gevestigd en zich nu zelfstandig in Nederland voortplant en kan handhaven.

'Escape':

Soort ingevoerd in Nederland en d.m.v. merktekens en/of gedrag aantoonbaar ontsnapt uit een (Nederlandse)collectie.


Exoot: Sec. gezien: Als een Lammergier in Noord-Holland er van verdacht wordt uit een introductie-programma te komen en daarom niet telt, dan Ooievaar, Oehoe enz. ook niet.

Alhoewel ik wel van mening ben dat na een periode (25, 50jaar) na aantoonbare succesvolle voortplanting én handhaving dit zou kunnen komen te vervallen.

EscapeBijv. Dwerganzen worden ook gehouden in Nederlandse waterwild-collecties. Gedrag en of merktekens zouden dus moeten uitmaken of het een wild en of ontsnapt beest is.

Dit is een begin. Mijn uitleg voor Exoot en Escape is wel hoe ik er over denk qua status. Je hebt bijv. uitgezette Oehoe's (exoot) en ontsnapte Oehoe's (escape)

Soorten die zich al jaren zelfstandig kunnen handhaven en voortplanten in Nederland vind ik dus eigenlijk geen Escape meer.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: han.endt op november 25, 2005, 17:39:17 PM
CiteerSoorten die zich al jaren zelfstandig kunnen handhaven en voortplanten in Nederland vind ik dus eigenlijk geen Escape meer.
Bij planten wordt hiervoor de term ingeburgerd gebruikt.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 25, 2005, 18:08:53 PM
Remco,

mooier had je het probleem niet kunnen kenschetsen.

met behulp van de mens gevestigd en voortplantend !?
(sommige akkerkruiden zijn al duizenden jaren hier als cultuurvolger; wat doen we er mee ?) (van vele is de vestigingstijd in NL erg onduidelijk)

na25/50 jaar  ? (of 100 ?)

zou kunnen komen te vervallen !? (geef maar aan wanneer wel en wanneer niet)


Wat mij betreft is de opmerking van Marijke zo gek nog niet.

Blijft hetzelfde probleem als in de heukels: wat nemen we op en wat niet ?
(weet ik daar is wel een duidelijke grens vastgesteld; maar ik blijf weigeren om een prikneus door te geven !)

Elmar


Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: han.endt op november 25, 2005, 18:23:26 PM
Eigenlijk is de term exoot etc. alleen belangrijk voor diegene die soortenlijsten maken en met elkaar vergelijken. "Ik tel de fazant niet mee en dan mag jij het ook niet, want dat is een exoot".
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: elmar prins op november 25, 2005, 19:32:36 PM
dat denk ik ook !


Elmar
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 25, 2005, 22:48:24 PM
Citeer'Exoot':

Soort die zich met behulp van de mens in Nederland heeft gevestigd en zich nu zelfstandig in Nederland voortplant en kan handhaven.

'Escape':

Soort ingevoerd in Nederland en d.m.v. merktekens en/of gedrag aantoonbaar ontsnapt uit een (Nederlandse)collectie.

En wat is dan een soort die zich zonder hulp van de mens hier heeft gevestigd?
En hoe weten we dat?

En is een escape per definitie een eenling? Zodra het er meer zijn hoe weten we dan of het geen exoten zijn?
En wat als ze uit een duitse collectie ontsnapt zijn?

Het is niet de bedoeling om vervelend te doen maar volgens mij is het praktisch onmogelijk om tot een controleerbare definitie te komen en als dat niet lukt kun je het maar beter niet doen

Marijke

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: RWester op november 25, 2005, 23:11:25 PM
CiteerEn wat is dan een soort die zich zonder hulp van de mens hier heeft gevestigd?

Een geluksvogel! Nee, gewoon een (wilde) nieuwkomer in ons landje (bijv Wilde Zwaan). Maar dat kan ook betekenen dat een soort heel lang niet meer in Nederland heeft gebroed en nu weer terug komt.

CiteerEn is een escape per definitie een eenling? Zodra het er meer zijn hoe weten we dan of het geen exoten zijn?

Een escape is een aanduiding en kan één of meer vogels zijn. Voor je tweede zin: Dat is een kwestie van góed lezen wat ik schrijf.

CiteerEn wat als ze uit een duitse collectie ontsnapt zijn?
Zie mijn haakjes om 'Nederland' <_<

CiteerHet is niet de bedoeling om vervelend te doen maar volgens mij is het praktisch onmogelijk om tot een controleerbare definitie te komen en als dat niet lukt kun je het maar beter niet doen

Dat is een kwestie van naar een definitie van beide toe werken, wat op zich niet moeilijk hoeft te zijn naar mijn idee.

Een exoot is een ingeburgerde niet inheemse soort, een escape een duidelijk ontsnapte 'collectie'-vogel. Dus met merktekens ('collectie'ringen, plaatjes) en/of afwijkend, tam gedrag.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 26, 2005, 00:06:24 AM
Citeer
Een escape is een aanduiding en kan één of meer vogels zijn. Voor je tweede zin: Dat is een kwestie van góed lezen wat ik schrijf.

CiteerEn wat als ze uit een duitse collectie ontsnapt zijn?
Zie mijn haakjes om 'Nederland' <_<


Een exoot is een ingeburgerde niet inheemse soort, een escape een duidelijk ontsnapte 'collectie'-vogel. Dus met merktekens ('collectie'ringen, plaatjes) en/of afwijkend, tam gedrag.
Ik dacht dat ik wel aardig goed las eigenlijk.
Als je met (nederlandse) ook echt nederlands bedoelt dan kun je de haakjes wel weglaten en als je met (nederlandse) collectie een europese (of nog verder weg, algemeen dus) bedoelt dan kun je nederlandse wel weglaten.
Of zijn er nog meer mogelijkheden?

Is er dan een instantie die bijhoudt wanneer en of er nieuwe exoten zijn, m.a.w. wordt dit ergens officieel vastgelegd?
M.a.w. wie bepaalt wanneer en of een escape exoot wordt?
Zijn daar kerngetallen voor?
Bijv vogels:3 paartjes escape met nakomelingen gedurende 3 jaar zijn in het 4e jaar officieel exoot?

En kunnen exoten nooit inheems worden?

Groet,Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 26, 2005, 00:29:30 AM
Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat er heel wat zaken te benoemen zijn wil je tot een goede definitie komen.
En ik denk dat je dat eerst moet doen voor je met een definitie komt.

Marijke

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 26, 2005, 00:45:01 AM
En nog een:
wat is een exoot voor hij ingeburgerd is, dus voor hij exoot is? meestal een escape?
of moet er een onderscheid komen tussen " escape op eigen initiatief " (een echte ontsnapping dus van de soort) of gedwongen escape ( meegenomen en hier losgelaten, meestal door de mens denk ik)

Ingeburgerd en niet ingeburgerd , kan dat voor dieren ook niet?
Maakt het iets eenvoudiger denk ik

Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 26, 2005, 21:36:14 PM
Een escape is bijna per definitie ook een exoot (maar zie mijn commentaar verderop).

Exoot = Alien Species = een soort die in een gebied wordt aangetroffen waar hij van nature niet voorkomt. (Het probleem zit in bepalen wat 'van nature' is).

Ik heb moeite met de term 'ingeburgerd' omdat die impliceerd dat de betreffende soort een (min of meer onschadelijk) onderdeel van de inheemse flora/fauna is geworden. De biodiversiteitsconventie noemt geen term die als ingeburgerd op te vatten is. Wel noemen ze daar de term Invasive.

Invasive Alien Species = een exoot die zich weet te handhaven en in dusdanige aantallen voorkomt dat hij (potentieel) problemen veroorzaakt. de vraag hier is voor wie of wat de Invasives problemen veroorzaken en hoe dat vast te stellen is. Aangezien alle soorten plaats/nutrienten gebruiken (dus concurreren met inheemse soorten) ga ik ervan uit dat iedere exoot die zich handhaafd en zich uitbreid per definitie Invasive is.

Ergo: een ontsnapte grasparkiet is een exoot (en een escape) maar niet invasive omdat hij het in Nederland waarschijnliojk niet red (anders zaten de stadsparken inmiddels vol met grasparkieten).

Een probleem ontstaat bij soorten die van Nature Nederland kunnen bereiken (dus inheems kunnen zijn) maar die ook uit collecties kunnen ontsnappen (dus escape kunnen zijn). In de praktijk zijn dit heel vaak vogels en gelukkig is er een hele vereniging die zich over de beoordeling van deze soorten buigt: de Dutch Birding Association. Bij twijfel kunnen we dus kijken wat de DBA ervan vindt (of van vergelijkbare gevallen vindt). Dit geldt bijvoorbeeld voor sneeuwganzen en giervalken.

Wat mij betreft is het enige echte probleem de soorten die al eeuwenlang in Nederland zijn. De geschiedenis van deze soorten is niet altijd meer precies na te gaan (archeofyten), maar soms ook wel (konijn). Helpt het hier om een jaartal als grens te stellen (1492; 1500)?

Verder moeten we mischien losse 'aanvinkplekjes' maken voor escape, exoot en invasive. En dan een Nederlandse term bedenken voor invasive (invasief?).
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 26, 2005, 21:52:09 PM
nog wat commentaar op voorgaande opmerkingen:

landsgrenzen zijn in deze niet relevant. Een in Duitsland ontsnapte vogel blijft ook escape als hij de grens overvliegd. En een op sommige plekken van Nederland inheemse soort als de muurhagedis (inheems in Maastricht) is exoot zodra hij elders opduikt (Utrecht). Vermoedelijk wordt de beroemde monniksgier Carmen straks als escape aangemerkt omdat zij minder dan de helft van de afstand tussen Nederland en het gebied van oorsprong zelfstandig heeft gevlogen (zie laatste nummer van Dutch Birding).

Een verschil tussen escape en uitgezet is in de praktijk moeilijk hard te maken. Wat te denken van de (vele) krooneenden die door een particulier (illegaal) worden losgelaten in West Nederland? Bij de DBA wordne escapes en uitgezette exemplaren ook over een kam geschoren, maar daar wordt de term niet wilde herkomst gebruikt.

Ik zou er nog een kategorie aan willen toevoegen: gehouden dieren. Dit zijn o.a. de grazers die in omheinde natuurgebieden worden gehouden en de geleewiekte watervogels in stadsparken.

Waarom vaststellen wat een exoot is:
- niet alleen voor de soortenlijsten maar ook:
- exoten behouden zou in terreinbeheer een lage prioriteit moeten hebben/krijgen. Dit omdat uitbreiding van exoten vaak ten koste gaat van inheemse soorten. Maar dan moet je wel weten welke soorten inheems zijn.
- omdat de biodiversiteitsconventie vraagt om het opstellen van een actieplan voor het omgaan met exoten. Dit omdat wereldwijd de introductie van exoten als een toenemend probleem wordt gezien (zo zijn we terug bij het begin van deze berichtenreeks).
- juist bestanden als die van waarneming.nl kunnen een eerste indicatie geven van de uitbreiding van nieuwe exoten. Het zou dan wel erg handig zijn wanneer die als zodanig aangemerkt worden.
- Ook kan het gegevensbestand een aanwijzing geven welke soorten vaak ontsnappen uit gevangenschap. Dit zou weer kunnen leiden tot adviezen richting dierenhoudersverenigingen (maar dan denk ik wel erg ver in de toekomst?).  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Jan-Pieter op november 26, 2005, 23:47:23 PM
Is het, nadat ik het voorgaande allemaal gelezen heb, niet verstandig ons te richten op de tegenwoordige toevoegingen aan onze fauna en ons niet druk te maken over beesten die hier al honderden jaren leven en waar niets meer met zekerheid over te vertellen valt?

MVG JP
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 26, 2005, 23:53:39 PM
ok, het nut van de toevoeging exoot zie ik nu ook, maar van escape niet echt.
misschien snap ik het ook nog niet: want waarom is een fazant een escape en geen exoot?

"Exoot = Alien Species = een soort die in een gebied wordt aangetroffen waar hij van nature niet voorkomt. (Het probleem zit in bepalen wat 'van nature' is). "

dit lijkt me een contradictio in terminis: het lijkt me dat als  de soort zich voort gaat planten dat hij dan van nature aanwezig is.

is "indringer" een goede term voor "invasive"?

Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 27, 2005, 09:08:34 AM
Op waarnming.nl wordt (nog?) geen onderscheid gemaakt tussen escape en exoot. Fazanten zijn exoten (want door mensen naar Nederland gebracht) maar meestal geen escapes (al zal er best zo af en toe eentje ontsnappen).

Als fazanten zicvh in Nederland voortplanten (wat ze al enkele eeuwen doen) dan betekend dat niet dat de soort van nature in Nederland aanwezig is. Hun voorouders zijn immers door mensen naar Nederland gebracht. Ik zie de tegenstrijdigheid niet...



Je kan zowel een begintijdstip (een jaartal, bijvoorbeeld 1492) als een termijn (bijvoorbeeld 100 jaar) als grens nemen. Probleem met een termijn is dat soorten na een tijd vanzelf de status 'inheems' gaan krijgen en dan hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken over exoten (probleem lost zich automatisch op na verloop van die termijn). Probeer ze in Australie maar eens te vertellen dat konijnen daar inheems zijn omdat ze er al meer dan 100 jaar zitten, en op Galapagos woren de geiten dan inheems enz... Ik ben om deze reden groot voorstander van het vaststellen van een jaartal in plaats van een termijn. Het liefst zou ik ook geen jaartal nemen, maar alleen hoe een soort in Nederland (of ergens anders) terecht gekomen is, maar het gevolg daarvan is dat een te groote aantal soorten in een 'onbekende' kategorie terechtkomen.  
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 27, 2005, 11:48:50 AM
CiteerAls fazanten zich in Nederland voortplanten (wat ze al enkele eeuwen doen) dan betekend dat niet dat de soort van nature in Nederland aanwezig is. Hun voorouders zijn immers door mensen naar Nederland gebracht. Ik zie de tegenstrijdigheid niet...



Je kan zowel een begintijdstip (een jaartal, bijvoorbeeld 1492) als een termijn (bijvoorbeeld 100 jaar) als grens nemen. Probleem met een termijn is dat soorten na een tijd vanzelf de status 'inheems' gaan krijgen en dan hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken over exoten (probleem lost zich automatisch op na verloop van die termijn).

Net wat je zegt, wat is van nature!
Ik dacht meer in de trend van "van nature" ->"natuurlijk" en nog een stapje verder naar inheems.
Wij kunnen wel vinden dat een bepaalde soort hier niet thuishoort maar als die zich hier voortplant vindt die soort dat kennelijk zelf wel en wat doe je eraan? Hem exoot noemen?

Wie weet nou precies wat er hier "oorspronkelijk" was?
alle soorten zijn hier toch ooit een keer begonnen zonder dat we weten hoe?
En grenzen waren er sowieso al niet en later veranderden die vaak, dus wat voor gebied moet je aanhouden?

Het is toch raar om van 1492 uit te gaan alleen omdat toen Amerika ontdekt is en er daarna  meer "versleept"werd?
Dan zou je ook alleen uit moeten gaan van soorten per continent en niet per land.
Want daarvoor was het rustig???
Tijdens de kruistochten is er vast ook wel het een en ander gebeurd en met de Romeinse veldtochten etc.?
De enige goede methode lijkt me om uit te gaan van een grootschalige inventarisatie die er wel nooit geweest zal zijn???? Die zou dan recent geweest moeten zijn om als uitgangspunt te kunnen dienen.
Of uit gaan van de IJstijd.

We hebben al lang instanties die waken voor het binnenkomen van nieuwe soorten, het gebeurt toch.
Problemen met bepaalde soorten houd je toch, of ze nu "exoot" zijn of niet. En wat de een een probleem vindt vindt de ander een verrijking. En dan heb je weer een probleem!
Nogmaals, ik onderschat de problemen niet die kunnen ontstaan bij het binnenkomen van nieuwe soorten, maar misschien moet je het per geval beoordelen?

Jan Pieter heeft gelijk! Je kunt er een hoop energie instoppen en dan weet je het nog niet!

Marijke


Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 27, 2005, 20:39:29 PM
In dat geval is de hele aanduiding 'escape/exoot' een zinloze.

Ik denk dat er een probleem is met de betekenis van de term 'van nature'. Voor mij komen soorten 'van nature' in een gebied voor wanneer hun voorouders geheel op eigen kracht naar dat gebied toe zijn gekomen. Wanneer ergens in de geschiedenis de soort door mensen is getransporteerd en zich daarna verder heeft verbreid, komt hij in het betreffende gebied niet 'van nature' voor. Ik bedoel bijvoorbeeld: wasbeerhonden zijn in West Rusland uitgezet. vervolgens hebben ze zich uitgebreid en hebben op eigen kracht de Nederlandse grens bereikt. Omdat er een uitzetting (in Rusland!) aan vooraf is gegaan is de soort in Europa niet inheems: hij komt hier dus niet 'van nature' voor.

Er is niet één enkele instantie die een overzicht heeft van alle exoten in Nederland. Wel zijn er een heel aantal PGO's die voor hun groep een redelijk idee hebben. Een consequente aanduiding van welke soorten exoten zijn geeft een meerwaarde aan de gegevens van waarneming.nl doordat wij dat landelijke overzicht hier dan creeren!

1492 of 1500 is beide even arbitrair. Elk jaartal is dat. We kunnen ook geen jaartal nemen en alleen de manier van "Nederland binnenkomen" als criterium gebruiken. Ik ben alleen bang dat dit teveel onduidelijke soorten gaat opleveren.

>>Wij kunnen wel vinden dat een bepaalde soort hier niet thuishoort maar als die zich hier voortplant vindt die soort dat kennelijk zelf wel en wat doe je eraan? Hem exoot noemen?

Wat doe je eraan? In veel gevallen niets. In andere gevallen: stoppen die soort te importeren en bestrijdingsplan opstellen (brulkikker in een aantal EU landen, rosse stekelstaarteend enz). Voorlichting geven (plant geen ... in je tuin want het is een exoot die zich vanuit tuinen verspreid). Alternatieven aanbieden (geen vlinderstruik maar... als tuinplant).

De eerste stap is voorlichting en bewustwording. Hiervoor is nodig te weten welke exoten nu al in Nedeland voorkomen. De tweede stap is vermindering van de verspreiding van nieuwe exoten.

Zo te lezen maakt het een aantal van jullie weinig uit wat er langzamerhand met onze natuur gebeurt. Mij maakt dat wel uit en ik vindt het jammer om door een veld Amerikaanse guldenroede te lopen. Vooral wanneer ik me realiseer dat de insectenfauna daar maar een fractie van de oorspronkelijke is omdat alleen generalistische soorten de overstap naar deze exotische plant kunnen maken. De voedselspecialisten onder de insecten verdwijnen wanneer een exotische plant een gebied 'overneemt'...
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 27, 2005, 20:51:31 PM
Citeer

We hebben al lang instanties die waken voor het binnenkomen van nieuwe soorten, het gebeurt toch.
Neen, die hebben we niet! Alleen voor soorten die geimporteerd worden om uit te zetten in het kader van biologische bestrijding is een screening noodzakelijk (de Aziatische lieveheersbeestjes konden zich toch niet handhaven...???). Verder is er CITES, wat betekend dat een aantal bedreigde soorten niet uit de natuur mogen worden gehaald en vervolgens ge-exporteerd. Juist deze soorten zullen zich niet snel elders vestigen: in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied zijn ze al bedreigd (anders komen ze niet op de CITES lijsten).

Niemand controleerd wat tuincentra en dierenwinkels verkopen, en nog veel minder wat mensen van vakantie meenemen. De soorten die de grootste problemen veroorzaken kunnen nog steeds gewoon worden verkocht (op precies twee soorten na: muntjak en grote waternavel - even 'erge' andere soorten mogen gewoon worden verhandeld).

Een voorbeeld: watercrassula/naaldkruid (Crassula recurva) wordt veel verkocht als vijverplantje.  Ik heb in de poelen van New Forest gezien wat deze plant doet (wateroppervlak 100% bedekken met een drijvende mat vegetatie van 30 cm dik). Deze plant heeft invloed op ALLE dier en plantesoorten die in poelen voorkomen. De soort 'veroverd' poel na poel in Engeland en wat wordt gedaan? Hij wordt aangeprezen als een goede zuurstofleverancier voor vijvers (wat hij alleen is als er een paar bossen in de vijver staan: een hele mat geeft een donkere en vrijwel zuurstofloze waterlaag onderin de vijver!). Legaal, zowel in Engeland als op het vasteland. De soort is inmiddels ook in Nederlandse poelen vastgesteld.
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Jan-Pieter op november 27, 2005, 22:12:36 PM
Quote: "Een consequente aanduiding van welke soorten exoten zijn geeft een meerwaarde aan de gegevens van waarneming.nl doordat wij dat landelijke overzicht hier dan creeren! "

Wel een aardig idee dat je denkt dat deze site een landelijk overzicht zou kunnen creeëren. Ook leuk dat er mensen zijn die hier voor zichzelf gaan uitmaken wat nou onder exoot, escape zou moeten worden verstaan of wat er hier van nature voorkomt en wat we daar dan onder verstaan. Blijkbaar zijn er organisaties die zich erover buigen en uitspraken doen. Wie zijn wij dan om er hier over te oordelen. En nogmaals laten we ons nou drukmaken over de hedendaagse "bedreigingen" en niet over soorten die hier al zolang voorkomen, die geen bedreiging vormen in ons land en vaak zelfs een meerwaarde geven aan onze "natuur" dat ze eigenlijk gewoon van nature hier zijn.

MVG JP
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 27, 2005, 22:40:07 PM
Nogmaals, natuurlijk kunnen er grote problemen ontstaan doordat er "exoten" binnenkomen en is goede registratie van wat er binnen komt nodig, maar het met terugwerkende kracht als exoot benoemen van soorten die hier al eeuwen zijn en waarvan we de effecten (negatief en positief?) niet eens kennen lost m.i. niets op .
Gratie voor deze gevallen!
Wel de probleemveroorzakers aan pakken!

p.s Misschien heeft Rita Verdonk nog wel een advies!

Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: tekenaar op november 28, 2005, 08:37:34 AM
Ik denk dat we niet zover afstaan van de 'organisaties' die bepalen wat een exoot is. (Veel van de 'waarnemers' op deze site zijn gewoon lid van deze organisaties!)We kunnen de 'besluiten' van hen overnemen, zolang we maar een (min of meer) eenduidig criterium gebruiken.

De meerwaarde van met terugwerkende kracht bepalen welke soorten exoten zijn is het educatieve effect. Pas als duidelijk gemaakt kan worden om hoeveel soorten het gaat wordt ook duidelijk dat we wat moeten doen om de verspreiding van nieuwe exoten af te remmen.

Bovendien zijn er veel exoten die welliswaar al lang aanwezig zijn, maar die momenteel nog steeds in aantallen en verspreiding toenemen (mandarijneend, rosse stekelstaart, in mijn omgeving ook de Amerikaanse guldenroede-soorten). Met name in natuurgebieden kan ervoor gekozen worden om met gerichte maatregelen deze soorten in te dammen.

Waneer je eenmaal weet dat een soort als Robinia of appelbes al wel lang aanwezig is, maar zich ook nog steeds in nieuwe gebieden kan vestigen: moet je dan niet gaan nadenken of je zo'n soort wel in de tuin plant?
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: marijkehuysse op november 28, 2005, 11:35:06 AM
CiteerDe meerwaarde van met terugwerkende kracht bepalen welke soorten exoten zijn is het educatieve effect. Pas als duidelijk gemaakt kan worden om hoeveel soorten het gaat wordt ook duidelijk dat we wat moeten doen om de verspreiding van nieuwe exoten af te remmen.

Ik denk dat niet zozeer de aantallen educatief werken als wel de tot de verbeelding sprekende voorbeelden, zoals er in de discussie al meerdere genoemd zijn.

De soorten, die allang aanwezig zijn en problemen (dreigen te) veroorzaken, kun je evengoed aanpakken, daarvoor hoef je niet alles te inventariseren.

Marijke
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Piter Anjema op november 28, 2005, 19:13:07 PM
CiteerIk heb karpers het 'predikaat' exoot gegeven, met een uitleg in de soortomschrijving. Zou het een idee zijn om dit ook voor konijnen te doen?

Ter info: konijnen zijn, net als b.v. fazanten en dus ook karpers, in het verleden door mensen naar Nederland gebracht. Konijnen komen oorspronkelijk uit Spanje/Portugal en op grond hiervan zijn ze als exoot te beschouwen.

In feite geldt hetzelfde voor knobbelzwanen... (afkomstig uit Oost Europa, gekweekt voor ... donsveren en toen de handel in elkaar zakte hier losgelaten.)
Wat dacht je van de Snoekbaars als exoot?
Titel: Konijn = exoot?
Bericht door: Peter Lubbers op december 12, 2005, 20:08:17 PM
Geachte mensen,

Of het konijn nu een exoot is of niet, hij wordt zo belangrijk geacht voor de begrazing van de duinen dat nu een serieus project met de Wisent als plaastvervangend grazer wordt overwogen.


De wisent terug
14-04-2005 16:45
Stichting Kritisch Bosbeheer is op twee plaatsen betrokken bij de mogelijke herintroductie van de wisent in natuurgebieden. Het eerste project betreft de herintroductie van geheel vrij levende wisenten in een Duits natuurgebied van 13.000 hectare. Dit gebied is nog eens omgeven door zo'n 20.000 hectare bossen, zij het dat dit gebruikelijke bossen betreft waar de bomen die er groeien als ze groot zijn de houthandel moeten dienen. Een kleine groep ecologen is dit project aan het voorbereiden. Als deze voorbereidingen zijn afgerond zullen meer details volgen.


Het tweede project betreft de inzet van wisenten in een Nederlands natuurgebied. Hierbij zijn in hoofdlijnen drie partijen betrokken: Eén van de beheerders van Nationaalpark Zuid Kennemerland (PWN), Ecoplan Natuurontwikkeling BV en wijzelf, Stichting Kritisch Bosbeheer. Het voornemen om in het Nationaalpark Zuid Kennemerland, op het 300 hectare voor het publiek gesloten Kraansvlak een proef met wisentbegrazing te starten, is recent in de media verschenen.