Waarneming.nl

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => Determinatie voor gevorderden => Topic gestart door: Embert op september 05, 2013, 22:31:00 pm

Titel: Steppebuizerd?
Bericht door: Embert op september 05, 2013, 22:31:00 pm
Lastig onderwerp: steppebuizerden. Vandaag vloog deze vogel over mijn huis en ik vond het een opvallend gekleurde en getekende vogel. Het leek mij een kandidaat-steppebuizerd. Commentaar welkom.
Titel: Re: Steppebuizerd?
Bericht door: Guus Peterse op september 05, 2013, 22:38:27 pm
Kun je dan enig kenmerk noemen dat daarop wijst?
Titel: Re: Steppebuizerd?
Bericht door: Embert op september 06, 2013, 10:23:08 am
Vooral geheel effen, licht-bruinoranje kleuring van de onderdelen en staart vallen bij deze vogel op. Past bij roodbruine vorm steppebuizerd. Donkere kop pleit tegen, scherpe afbakening witte slagpennen en donkere achtervleugelrand moeilijk zichtbaar cq. niet aanwezig.
Ik heb de plaat gepost omdat ik een buizerd als deze zelden in NL zie. Deed me weer denken aan een mooie warme dag ooit in Zuid-IsraŽl met heel veel steppebuizerden...
Titel: Re: Steppebuizerd?
Bericht door: simonvb op september 06, 2013, 10:40:58 am
Dan kan mijn Gensbol de deur uit....
Titel: Re: Steppebuizerd?
Bericht door: Guus Peterse op september 06, 2013, 14:43:41 pm
Als ik er alleen even de ANWB-gids op na sla, dan zie ik dat er om te beginnen van steppebuizerd niet een dergelijke lichte vorm bestaat ('veel variatie zoals bij andere buizerds, zij het dat witte vorm ontbreekt'.) Nu kun je natuurlijk altijd twisten over wat een witte vorm is, maar noch op de afbeeldingen in de gids noch op foto's op Observado zie ik iets dat in de buurt komt van deze vogel. Verder lees ik o.a: 'witte slagpennen met fijne maar duidelijke bandering'. Zie ik niets van terug. Andere genoemde kenmerken lijken me niet te beoordelen.
Maar buiten dat alles: op de foto zie ik gewoon een redelijk doorsnee variant van gewone buizerd waaraan ik niets zie wat me zou verontrusten.
Titel: Re: Steppebuizerd?
Bericht door: Embert op september 06, 2013, 15:30:21 pm
Dank voor het commentaar en meedenken. Ik laat mijn verontrusting ook varen. ;)