Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Zoogdieren => Topic gestart door: Freek Verkerk op mei 03, 2013, 13:02:19 PM

Titel: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 03, 2013, 13:02:19 PM
Hi,
een beetje net als het onderwerp "Wolf terug in Nederland" open ik hier een vergelijkbaar topic over de wilde kat. Aanleiding was het "nieuws" http://www.nu.nl/binnenland/3413652/wilde-kat-duikt-weer-in-nederland.html (http://www.nu.nl/binnenland/3413652/wilde-kat-duikt-weer-in-nederland.html). Al eerder waren er waarnemingen in Noord Brabant, met name in de Peel en nog een paar, alles bij elkaar een beetje incidentieel. Maar nu lijkt het dier zich dan toch definitief in Nederland gevestigd te hebben.


Of niet?


Al eerder waren er vergelijkbare meldingen: http://www.zoogdiervereniging.nl/node/321 (http://www.zoogdiervereniging.nl/node/321)


Als ik zo de waarnemingen bekijk van de wilde kat in België:  http://waarnemingen.be/soort/maps/433?from=2000-05-01&to=2013-05-01&count_ex=0&only_valid=0&grid=5000&kwart=0&st=&second_specie= (http://waarnemingen.be/soort/maps/433?from=2000-05-01&to=2013-05-01&count_ex=0&only_valid=0&grid=5000&kwart=0&st=&second_specie=)  dan lijkt Nederland een beetje de meest noordelijke grens van het verspreidingsgebied van dit dier.


De Nederlandse wikipedia meldt over dit dier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_kat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_kat)
De Engelstalige wikipedia is iets uitgebreider: http://en.wikipedia.org/wiki/Wildcat (http://en.wikipedia.org/wiki/Wildcat)


Ik vind het opvallend dat de wilde kat in Schotland voorkomt en verder niet in Engeland. Kennelijk is de temperatuur geen probleem, dus zou wat dat betreft de kat rustig in Nederland kunnen komen. Maar het dier lijkt op de een of andere manier toch erg gevoelig te zijn voor voor mij onbekende omstandigheden. Mogelijk is het in het verleden slachtoffer geworden van strikken bestemd voor konijnen.


Ik hoop met dit onderwerp de discussie te stimuleren over waar het dier zit en wat er gedaan kan worden om de verbreiding te vergroten.




Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: ZLHaberham op mei 03, 2013, 13:57:08 PM
NOS heeft camera-val-foto's: http://nos.nl/artikel/502859-wilde-kat-duikt-op-in-limburg.html
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: hiskodevries op mei 03, 2013, 14:56:35 PM
zijn wel mooie cameraval foto`s
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op mei 03, 2013, 16:02:16 PM
Denk er wel aan dat zuivere wilde kat alleen via DNA is aan te tonen: hybrides kunnen alle uiterlijke kenmerken hebben (om nog maar niet te spreken van de vele "gewone" huiskatten die erg goede dubbelgangers kunnen zijn).
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: garryb op mei 03, 2013, 16:36:39 PM
Is er documentatie over een middels DNA gedetermineerde hybride die morfologisch 100% op Wilde Kat leek?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op mei 03, 2013, 16:58:45 PM
Ik heb dit van René Janssen gehoord, die zich bezighoudt met o.a. wilde kat. Zelf heb ik de artikelen hierover niet gelezen, maar ik denk dat hij binnenkort vast dit topic wel ziet en er wat zinnigs/meer over kan zeggen ;)

Een paralel topic: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=215982.0
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op mei 03, 2013, 17:42:27 PM
De Zuid-Limburgse kat van deze week ziet er qua uiterlijke kenmerken goed uit. Maar nog niet alle kenmerken zijn gechecked. Er zijn echter nog flink wat niet geanalyseerde foto's die nog bekeken gaan worden op specifieke details. Van René heb ik begrepen dat er in België, niet ver van de waarnemingsplek in Nederland al eerder een wilde kat is gesignaleerd, waarbij het mogelijk om hetzelfde dier gaat.


Rob koelman
Zoogdiervereniging
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Oenanthe op mei 03, 2013, 18:27:53 PM
Ik vrees dat het grootste gevaar voor de wilde kat in Nederland kruising met tamme katten is. Dat zal in de rest van Europa ook wel het geval zijn maar het is het eerste dat bij me opkwam bij het lezen van de vraag van Freek wat we kunnen doen om de verbreiding te vergroten.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 03, 2013, 23:08:36 PM
Citaat van: Oenanthe op mei 03, 2013, 18:27:53 PM
Ik vrees dat het grootste gevaar voor de wilde kat in Nederland kruising met tamme katten is. Dat zal in de rest van Europa ook wel het geval zijn maar het is het eerste dat bij me opkwam bij het lezen van de vraag van Freek wat we kunnen doen om de verbreiding te vergroten.


Van wolven is ook wel bekend dat er kruizingen zijn met honden, dus ook met wilde katten zou dat kunnen. Toch ben ik er niet al te bang voor. Bij wolven is het zo dat de mannetjes wat avontuurlijker zijn, eigenlijk eerst een gebied bezetten, een territorium vormen en dat pas daarna de dames komen. De heren hebben weinig met de opvoeding ta maken. Dat is vrouwenwerk. Ik heb er geen enkel probleem mee dat een wilde kat een huiskat bezwangerd. (is dat het juiste woord?) Dan komen er gewoon hybrieden ergens in een keuken in Geleen ter wereld. Leuk  :)




Ik denk dat de wilde kat ook problemen heeft bij het vinden van plaatsen om jongen ter wereld te brengen. Nederland is misschien iets teveel aangeharkt. In Duitsland zeggen ze dat de verbindingszones ontbreken, of daar zijn ze in ieder geval bang voor. Misschien is dat in Nederland ook een probleem, dat die wilde katten vrijwel geen boeren land kunnen oversteken. Ik weet het niet, of rivieren.

Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op mei 03, 2013, 23:12:23 PM
En die hybriden gaan vervolgens ook weer kruisen met de wilde katten die nog niks met een normale huiskat hebben, etc etc.. Gezien de grootte van een nest katten, en de hoeveelheid wilde katten die NL binnenkomen (= laag), zal er dus na enkele generaties alles hybride zijn..

Bij honden is het probleem veel minder, gezien er veel minder verwilderde honden rondrennen, dan katten die rondzwerven (al dan niet verwilderd)..
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op mei 04, 2013, 11:37:30 AM
Citaat van: Douwe van der Ploeg op mei 03, 2013, 23:12:23 PMBij honden is het probleem veel minder, gezien er veel minder verwilderde honden rondrennen, dan katten die rondzwerven (al dan niet verwilderd)..

Wolven hebben we (nog!) niet in Nederland, dus voorlopig zijn verwilderde / vrij rondzwervende honden in ons land geen probleem als het gaat om het risico van kruisingen met wolf. Echt verwilderde honden - zoals je in bijvoorbeeld zuidelijk Europa wel aantreft - hebben we volgens mij in Nederland sowieso niet. Wel zijn er honden die de hele dag vrij loslopen.

Rob Koelman
Zoogdiervereniging

PS:
Het is niet mijn bedoeling om nu een wolven-topic te starten in dit wilde katten topic...   :blink:
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op mei 04, 2013, 16:28:24 PM
Dat is mij (natuurlijk) bekend, maar doet niks af aan het feit dat (in mijn ogen) een nieuwe wilde kat kwetsbaarder is voor hybridisatie-vervuiling dan een nieuwe wolf.

Een oplossing hiervoor? Geen idee, het gaat erg lastig (onmogelijk, zelfs) worden om mensen te dwingen hun katten altijd thuis/in de buurt te houden en alle overige, verwilderde dieren op te ruimen..
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op mei 04, 2013, 16:56:27 PM
Heb zelf 2 katten, komen alleen onder begeleiding buiten. Dus het kan wel.
Daarnaast? Alle katten die wel gewoon naar buiten gaan/mogen sterriliseren. Scheelt veel "onverwachte" nesten, en ook is hybridisatie dan een stuk onwaarschijnlijker.

Klinkt waarschijnlijk nogal rigoreus, maar ik ben voor
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Oenanthe op mei 04, 2013, 17:09:42 PM
Goed dat jij je katten niet zo maar buiten laat zwerven maar er zijn helaas veel mensen die minder zorgvuldig zijn. En daarnaast komen er (hoewel de omvang van de populatie mij niet bekend is) nogal wat verwilderde katten voor die helemaal los van menselijk toezicht leven. Die vormen niet alleen een directe concurrent voor de wilde kat maar kruisen er ook makkelijk mee.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 04, 2013, 22:51:08 PM
Het zou kunnen dat de hybridisatie het grootste probleem is voor de wilde kat in Nederland, maar gevoelsmatig geloof ik dat niet.


Argumenten waarom ik denk dat hybridisatie geen probleem is:
* Ik denk dat de wilde katten in andere gebieden zitten dan de huiskatten, dat ze dus fysiek gescheiden zijn. Huiskatten zitten vlak bij de mensen, hun voedselbron tenslotte. Daar hebben ze hun territorium (hebben katten eigenlijk een territorium?). Een binnendringende wilde kat is iets groter dan de huiskat en waarschijnlijk ook sterker en zal een territorium veroveren in een door mensen onbewoond gebied. Ik denk niet dat die wilde katten midden in woonwijken gaan zitten. In voor hen geschikte natuurgebieden zullen weinig huiskatten zitten. Misschien komen er wel hybriden, maar de echte wilde katten hebben superieure eigenschappen en zullen de hybriden verdringen. Denk ik.




Maar wat is dan wel het probleem?
*bij otters heeft men het over veel verkeersslachtoffers. Wordt ook wel genoemd voor de wilde kat. Is tenslotte ook een grote doodsoorzaak voor de huiskat.
* Weinig geschikt natuurgebied met zowel voldoende voedsel (muizen) als plaatsen om jongen groot te brengen.
* Veel voedsel concurrentie (huiskat, vos, roofvogels).
* de menselijke bestrijding van de muizen, (hun hoofdvoedsel?)
* De geschikte gebieden zijn niet (goed) verbonden, waardoor de zwervers van het ene gebied naar het andere last hebben van voedselgebrek, auto's, huiskatten en mogelijk andere vervelende dieren zoals natuurlijke vijanden (wat zijn hun natuurlijke vijanden? Vos, Lynx, hond, wolf, das????).


Het probleem van de Wolf en de Lynx en mogelijk ook van de das, was dat de mensen hen dood jaagden. De wilde kat had / heeft andere problemen denk ik. Wolf, Lynx en Das (en Otter) komen terug omdat de (illegale) jacht verminderd. Dat heeft uiteraard ook een gunstige invloed op de wilde kat. Maar ten eerste denk ik niet dat de wilde kat erg gejaagd werd. Er werd tenslotte gezegd dat ze vlak na de komst van de romeinen al verdwenen. Ten tweede denk ik dat het moeilijk is om een soort helemaal uit te roeien, zeker ten tijde van de romeinen.


Ook weet ik niet hoe het komt dat ze nu weer terug komen.


Mogelijk waren ze nooit verdwenen, maar waren ze altijd nog aanwezig, alleen in kleine aantallen diep in het bos.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op mei 04, 2013, 23:20:04 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 04, 2013, 22:51:08 PMHet zou kunnen dat de hybridisatie het grootste probleem is voor de wilde kat in Nederland, maar gevoelsmatig geloof ik dat niet.

Argumenten waarom ik denk dat hybridisatie geen probleem is:
* Ik denk dat de wilde katten in andere gebieden zitten dan de huiskatten, dat ze dus fysiek gescheiden zijn. Huiskatten zitten vlak bij de mensen, hun voedselbron tenslotte. Daar hebben ze hun territorium (hebben katten eigenlijk een territorium?). Een binnendringende wilde kat is iets groter dan de huiskat en waarschijnlijk ook sterker en zal een territorium veroveren in een door mensen onbewoond gebied. Ik denk niet dat die wilde katten midden in woonwijken gaan zitten. In voor hen geschikte natuurgebieden zullen weinig huiskatten zitten. Misschien komen er wel hybriden, maar de echte wilde katten hebben superieure eigenschappen en zullen de hybriden verdringen. Denk ik.

Maar wat is dan wel het probleem?
*bij otters heeft men het over veel verkeersslachtoffers. Wordt ook wel genoemd voor de wilde kat. Is tenslotte ook een grote doodsoorzaak voor de huiskat.
* Weinig geschikt natuurgebied met zowel voldoende voedsel (muizen) als plaatsen om jongen groot te brengen.
* Veel voedsel concurrentie (huiskat, vos, roofvogels).
* de menselijke bestrijding van de muizen, (hun hoofdvoedsel?)
* De geschikte gebieden zijn niet (goed) verbonden, waardoor de zwervers van het ene gebied naar het andere last hebben van voedselgebrek, auto's, huiskatten en mogelijk andere vervelende dieren zoals natuurlijke vijanden (wat zijn hun natuurlijke vijanden? Vos, Lynx, hond, wolf, das????).

Het probleem van de Wolf en de Lynx en mogelijk ook van de das, was dat de mensen hen dood jaagden. De wilde kat had / heeft andere problemen denk ik. Wolf, Lynx en Das (en Otter) komen terug omdat de (illegale) jacht verminderd. Dat heeft uiteraard ook een gunstige invloed op de wilde kat. Maar ten eerste denk ik niet dat de wilde kat erg gejaagd werd. Er werd tenslotte gezegd dat ze vlak na de komst van de romeinen al verdwenen. Ten tweede denk ik dat het moeilijk is om een soort helemaal uit te roeien, zeker ten tijde van de romeinen.

Ook weet ik niet hoe het komt dat ze nu weer terug komen.

Mogelijk waren ze nooit verdwenen, maar waren ze altijd nog aanwezig, alleen in kleine aantallen diep in het bos.


Ik denk dat de wilde katten in andere gebieden zitten dan de huiskatten
Nee dus, in het buitengebied kom je ook op grote afstand van bebouwing huiskatten tegen. Huiskatten zijn daarnaast goed in staat om te verwilderen, en dus niet per se afhankelijk van de aanwezigheid van mensen.

Misschien komen er wel hybriden, maar de echte wilde katten hebben superieure eigenschappen en zullen de hybriden verdringen.
Dat is biologisch gezien onzin. Wilde katten zijn niet superieur aan huiskatten, alleen meer specifiek aangepast aan bepaalde typen landschappen met geen of relatief weinig menselijke invloeden.

* Veel voedsel concurrentie (huiskat, vos, roofvogels).
Geloof ik niks van...

* de menselijke bestrijding van de muizen, (hun hoofdvoedsel?)
Muizen zat, ondanks lokale bestrijding. Bovendien eet een wilde kat veel meer diersoorten dan alleen maar muizen.

Mogelijk waren ze nooit verdwenen, maar waren ze altijd nog aanwezig, alleen in kleine aantallen diep in het bos.
Wilde kat is met 100% zekerheid uit Nederland verdwenen geweest en komt nu langzamerhand weer terug vanuit de leefgebieden in aangrenzende landen.


Rob Koelman
Zoogdiervereniging
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op mei 05, 2013, 00:07:52 AM
Citaat van: Rob Koelman op mei 04, 2013, 23:20:04 PM
Misschien komen er wel hybriden, maar de echte wilde katten hebben superieure eigenschappen en zullen de hybriden verdringen.
Dat is biologisch gezien onzin. Wilde katten zijn niet superieur aan huiskatten, alleen meer specifiek aangepast aan bepaalde typen landschappen met geen of relatief weinig menselijke invloeden.
Zijn kruisingen tussen wilde kat en huiskat uberhaupt vruchtbaar? Als dat niet zo is, dan zullen de hybrides dus steeds maar 1 generatie beslaan.
Citeer
* Veel voedsel concurrentie (huiskat, vos, roofvogels).
Geloof ik niks van...
Mee eens. Als dat al zo was, dan zou de wilde kat hier nu al last van hebben. Dus in de gebieden waar ze al leven (belgie/duitsland)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op mei 05, 2013, 00:14:49 AM
Citaat van: jeroenroelofsen op mei 05, 2013, 00:07:52 AM
Zijn kruisingen tussen wilde kat en huiskat uberhaupt vruchtbaar? Als dat niet zo is, dan zullen de hybrides dus steeds maar 1 generatie beslaan.

Yep, een snelle google leverde dit artikel op: http://mbe.oxfordjournals.org/content/18/9/1679.long
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op mei 05, 2013, 13:13:58 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 04, 2013, 22:51:08 PM maar gevoelsmatig geloof ik dat niet.
Beste Freek: Het idee/ gevoel hebben dat/ ... lijkt mij niet echt de beste manier om tot antwoorden te komen, wel!? Mogelijk is het slim eerst eens wat literatuur te lezen over hybridisatierisico's voor wilde kat, en daarna er iets over te schrijven? Het is maar een suggestie. Verdere antwoorden: Zie vooral Rob zijn inhoudelijke reactie.

Citaat van: JeroenRoelofsenZijn kruisingen tussen wilde kat en huiskat uberhaupt vruchtbaar? Als dat niet zo is, dan zullen de hybrides dus steeds maar 1 generatie beslaan.
Ja, die zijn vruchtbaar en dat is ook het probleem; vraag is natuurlijk altijd in hoeverre je een kruising tussen wilde kat en huiskat zes generaties terug en daarna weer gekruisd met wilde katten, nog hybride moet noemen. In een ander topic heb ik hier al eens iets over verteld: Alterra heeft samen met mij in opdracht van de Provincie Limburg een uitgebreide studie gedaan naar de risico's van huiskatten (en daarbinnen vallen de niet werkbare begrippen huiskat, erfkat, boerenkat, verwilderde kat ook onder) voor de wilde kat (Lammertsma et. al., 2011). Deze studie is echter (nog) niet openbaar. Ik zal eens polsen of ik een deel van de conclusie hier (al) mag posten.



René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PM
Ik probeer met gezond verstand het geheel te begrijpen. Ik krijg de indruk dat de heersende mening hier is dat de huiskatten de wilde katten tegen houden, door met hen te kruizen.


Gevoelsmatig geloof ik dat niet. Gevoel is niet altijd goed, maar bij mij komt het voor het verstand. Nu ik het even heb kunnen laten bezinken komen de argumenten en die zijn:


* Toen de huiskatten verdwenen uit Nederland, volgens de bronnen vlak na de Romeinen. Was toen ook al de huiskat de voornaamste reden? Ik vraag me af of er zoveel romeinen woonden en of de aanwezige Germanen / Batavieren / Friezen etc toen opeens allemaal huiskatten gingen nemen. Wat was toen de reden van het verdwijnen van de wilde kat?


* Vreemd vind ik het ook dat de Wilde kat bijvoorbeeld wel in België / Duitsland voorkomt. Alsof ze daar geen huiskatten hebben.


Dus ik blijf bij mijn gevoel dat de huiskatten alleen niet voldoende reden zijn om de verdwijning van de wilde  kat te verklaren. En ook eigenlijk verklaard dit niet waarom de wilde kat nu terugkomt. Alsof er minder huiskatten zijn.


Maar ik moet toegeven dat ik ook geen andere grond kan bedenken. Gebrek aan nestplaatsen denk ik dan, maar vossen zijn wel overal aanwezig en die eten grotendeels hetzelfde. Ik weet het niet.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op mei 07, 2013, 21:35:24 PM
Je maakt het er niet duidelijker op Freek

Wat je zegt van vossen klopt. Maar hou er rekening mee dat vossen zich super makkelijk aan passen (enkele voorbeelden, vossen die uit de waterleiding duinen zandvoort in trekken om vuilniszakken open te trekken, oostvaardersplassen waar de vossen toch ook meer dag actief zijn dan plekken waar ze "op de huid worden gezeten").

Mijn beperkte kennis van katten zegt me dat ze veel moeilijker aanpassen.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op mei 08, 2013, 10:41:40 AM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMIk probeer met gezond verstand het geheel te begrijpen. Ik krijg de indruk dat de heersende mening hier is dat de huiskatten de wilde katten tegen houden, door met hen te kruizen.
Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMGevoelsmatig geloof ik dat niet. Gevoel is niet altijd goed, maar bij mij komt het voor het verstand. Nu ik het even heb kunnen laten bezinken komen de argumenten en die zijn:
Ik denk dat het verstandiger is om artikelen te lezen dan ergens gevoelsmatig ergens over te rederneren... maar soit...  Maar ik ga in herhaling vallen, geloof ik...

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PM* Toen de huiskatten verdwenen uit Nederland, volgens de bronnen vlak na de Romeinen. Was toen ook al de huiskat de voornaamste reden? Ik vraag me af of er zoveel romeinen woonden en of de aanwezige Germanen / Batavieren / Friezen etc toen opeens allemaal huiskatten gingen nemen.
Ik denk dat je hier wilde kat bedoeld? Ik snap je niet geheel, vergeet vooral niet dat het landschap de afgelopen 250 jaar sterk verstedelijkt is. Vergelijk voor dit beeld eens kaarten van Ferraris (1750-1775) met nu: je schrikt je dood hoeveel bos er gewoonweg verdwenen is. Allemaal kerngebied van wilde kat: bos met extensieve weilandjes: http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html (http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html)

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMWat was toen de reden van het verdwijnen van de wilde kat?
Zie boven: de wilde kat is gewoon grotendeels uitgeroeid, net als veel andere roofdieren als wolf, bruine beer, steenmarter... De terugkeer van deze soorten heeft ten eerste vooral met hun beschermde status te maken en daarnaast dat sommige soorten zich hebben weten aan te passen aan de verstedelijking van grote gebieden van West-Europa (wild zwijn: Mais; Steenmarter: Huize; Vos: stedelijke omgeving).

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PM* Vreemd vind ik het ook dat de Wilde kat bijvoorbeeld wel in België / Duitsland voorkomt. Alsof ze daar geen huiskatten hebben.
Kijk eens naar de gebieden waar ze voorkomen: Dat zijn over het algemeen gebieden op hoogte (dus koud!), en daarnaast in grote boscomplexen met tussendoor extensieve weilanden waar huiskatten niets te zoeken hebben wanneer het er koud is en ladingen sneeuw liggen met weinig bebouwing/ boeren (met voerbakjes). Vooral als er voerbakjes her- en der te vinden zijn hebben huiskatten een enorm concurrentievoordeel: voor het plezier jagen en als je honger hebt, eet je brokjes en lig je lekker warm in het hooi/stro bij een boer op de hooizolder.

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMDus ik blijf bij mijn gevoel dat de huiskatten alleen niet voldoende reden zijn om de verdwijning van de wilde  kat te verklaren. En ook eigenlijk verklaard dit niet waarom de wilde kat nu terugkomt. Alsof er minder huiskatten zijn.
Wanneer een soort beschermd is, en er meer dieren geboren worden dan er door gaan, kan een soort zich uitbreiden. Dit vindt nu plaats, waarbij ze nu ook te maken krijgen met hybridisatie door grote hoeveelheden huiskatten die in bossen rondlopen.

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMMaar ik moet toegeven dat ik ook geen andere grond kan bedenken. Gebrek aan nestplaatsen denk ik dan, maar vossen zijn wel overal aanwezig en die eten grotendeels hetzelfde. Ik weet het niet.
Ik hoop dat ik je "gevoel" enigszins heb kunnen rationaliseren met bovenstaande... Nadenken met gevoel kan ik helaas niet zo veel mee, sorry daarvoor!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 09, 2013, 00:07:34 AM
Citaat van: Rene Janssen op mei 08, 2013, 10:41:40 AM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PM* Toen de huiskatten verdwenen uit Nederland, volgens de bronnen vlak na de Romeinen. Was toen ook al de huiskat de voornaamste reden? Ik vraag me af of er zoveel romeinen woonden en of de aanwezige Germanen / Batavieren / Friezen etc toen opeens allemaal huiskatten gingen nemen.
Ik denk dat je hier wilde kat bedoeld? Ik snap je niet geheel, vergeet vooral niet dat het landschap de afgelopen 250 jaar sterk verstedelijkt is. Vergelijk voor dit beeld eens kaarten van Ferraris (1750-1775) met nu: je schrikt je dood hoeveel bos er gewoonweg verdwenen is. Allemaal kerngebied van wilde kat: bos met extensieve weilandjes: http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html (http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html)


Ja wilde kat sorry. ik ben het helemaal met je eens dat er veel geschikt gebied voor wilde katten is verdwenen, maar de Romeinen waren al 1700 jaar voor die Ferraris in europa. Toen was er nog veel meer bos. veel meer. en erg weinig mensen. Ik denk niet dat de achteruitgan van hun leefgebied en de jacht door de romeinen toe al zo sterk was.

Citaat van: Rene Janssen op mei 08, 2013, 10:41:40 AM

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMWat was toen de reden van het verdwijnen van de wilde kat?
Zie boven: de wilde kat is gewoon grotendeels uitgeroeid, net als veel andere roofdieren als wolf, bruine beer, steenmarter... De terugkeer van deze soorten heeft ten eerste vooral met hun beschermde status te maken en daarnaast dat sommige soorten zich hebben weten aan te passen aan de verstedelijking van grote gebieden van West-Europa (wild zwijn: Mais; Steenmarter: Huize; Vos: stedelijke omgeving).
klink logisch, voor die andere soorten geloof ik dat wel, maar niet voor de wilde kat. Omdat de wilde kat al verdwenen was voor de grote jacht begon.

Citaat van: Rene Janssen op mei 08, 2013, 10:41:40 AM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PM* Vreemd vind ik het ook dat de Wilde kat bijvoorbeeld wel in België / Duitsland voorkomt. Alsof ze daar geen huiskatten hebben.
Kijk eens naar de gebieden waar ze voorkomen: Dat zijn over het algemeen gebieden op hoogte (dus koud!), en daarnaast in grote boscomplexen met tussendoor extensieve weilanden waar huiskatten niets te zoeken hebben wanneer het er koud is en ladingen sneeuw liggen met weinig bebouwing/ boeren (met voerbakjes). Vooral als er voerbakjes her- en der te vinden zijn hebben huiskatten een enorm concurrentievoordeel: voor het plezier jagen en als je honger hebt, eet je brokjes en lig je lekker warm in het hooi/stro bij een boer op de hooizolder. 
dit wil ik wel geloven.

Citaat van: Freek Verkerk op mei 07, 2013, 18:06:38 PMDus ik blijf bij mijn gevoel dat de huiskatten alleen niet voldoende reden zijn om de verdwijning van de wilde  kat te verklaren. En ook eigenlijk verklaard dit niet waarom de wilde kat nu terugkomt. Alsof er minder huiskatten zijn.
Wanneer een soort beschermd is, en er meer dieren geboren worden dan er door gaan, kan een soort zich uitbreiden. Dit vindt nu plaats, waarbij ze nu ook te maken ,krijgen met hybridisatie door grote hoeveelheden huiskatten die in bossen rondlopen.
Samenvattend begrijp ik dat jij zegt dat nu de soort beschermd is ze terug komt, net als wolf, lynx, otter, das etc.  Waarbij ze last hebben van de huiskatten, dus eerst in die gebieden zich zullen vestigen, ver weg van de huiskatten, tenzij zij zich gaan aanpassen en ook de brokjes gaan eten en in de stal gaan slapen.  Waarbij zij het voordeel hebben dat ze niet gecastreerd of gesteriliseerd worden. 


We zullen zien wat er gaat gebeuren. Hun verspreiding gaat wel een stuk langzamer dan die van de wolf of Lynx. Voor mij trouwens weer een reden om niet te geloven dat alleen de jacht en hun beschermde status voor hun terugkomst verantwoordelijk is.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op mei 09, 2013, 00:14:08 AM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 09, 2013, 00:07:34 AM
We zullen zien wat er gaat gebeuren. Hun verspreiding gaat wel een stuk langzamer dan die van de wolf of Lynx. Voor mij trouwens weer een reden om niet te geloven dat alleen de jacht en hun beschermde status voor hun terugkomst verantwoordelijk is.
Inderdaad, we zullen zien wat er gaat gebeuren... :angel: ::) :rolleye:
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Johan Helmus op mei 09, 2013, 11:06:33 AM
Geloof er vrolijk op los, Freek. ;)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Timo Roeke op mei 15, 2013, 18:57:08 PM
In een van de berichten wordt aangegeven dat de wilde kat zich wellicht laat stoppen door water in de vorm van rivieren. Het is belangrijk om het prinsessen-gedrag van onze huiskatten niet toe te schrijven aan wilde soorten. Het kan zo zijn dat de wilde kat geen fan is van water maar zal het niet uit de weg gaan in zoektocht naar een geschikt territorium.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: lennartv op mei 15, 2013, 20:00:51 PM
Citaat van: Timo Roeke op mei 15, 2013, 18:57:08 PM
In een van de berichten wordt aangegeven dat de wilde kat zich wellicht laat stoppen door water in de vorm van rivieren. Het is belangrijk om het prinsessen-gedrag van onze huiskatten niet toe te schrijven aan wilde soorten. Het kan zo zijn dat de wilde kat geen fan is van water maar zal het niet uit de weg gaan in zoektocht naar een geschikt territorium.


Op Youtube zijn in elk geval genoeg filmpjes te vinden van zwemmende katten dus fysiek zullen ze er wel toe in staat zijn. Al is een rondje in een zwembad natuurlijk anders dan de Rijn oversteken....
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op mei 21, 2013, 00:16:33 AM
Citaat van: lennartv op mei 15, 2013, 20:00:51 PM
Op Youtube zijn in elk geval genoeg filmpjes te vinden van zwemmende katten dus fysiek zullen ze er wel toe in staat zijn. Al is een rondje in een zwembad natuurlijk anders dan de Rijn oversteken....
Het zal eerder de Maas zijn, niet?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 22, 2013, 17:44:23 PM
Citaat van: Rene Janssen op mei 21, 2013, 00:16:33 AM
Citaat van: lennartv op mei 15, 2013, 20:00:51 PM
Op Youtube zijn in elk geval genoeg filmpjes te vinden van zwemmende katten dus fysiek zullen ze er wel toe in staat zijn. Al is een rondje in een zwembad natuurlijk anders dan de Rijn oversteken....
Het zal eerder de Maas zijn, niet?


Wat mij betreft gaat het om alle rivieren en kanalen die je als wilde kat tegen komt op je tocht van de Ardennen naar Den Helder.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op mei 22, 2013, 21:29:10 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 22, 2013, 17:44:23 PM
Citaat van: Rene Janssen op mei 21, 2013, 00:16:33 AM
Citaat van: lennartv op mei 15, 2013, 20:00:51 PM
Op Youtube zijn in elk geval genoeg filmpjes te vinden van zwemmende katten dus fysiek zullen ze er wel toe in staat zijn. Al is een rondje in een zwembad natuurlijk anders dan de Rijn oversteken....
Het zal eerder de Maas zijn, niet?


Wat mij betreft gaat het om alle rivieren en kanalen die je als wilde kat tegen komt op je tocht van de Ardennen naar Den Helder.
Maar dan zal een kat er ook niet voor schuwen om heel simpel een brug over te steken. Ik acht ze daar slim en moedig genoeg voor.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op mei 23, 2013, 01:11:59 AM
Van wolven is ook bekend dat ze gebruik maken van door mensen gemaakte wegen en waarom dan niet bruggen. Ik denk ook dat die katten daar gebruik van kunnen maken.


Overigens is er een melding van een wilde kat in Overijssel, met (beetje onduidelijke) foto's.

Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Timo Roeke op mei 23, 2013, 08:15:37 AM
Die zijn er inmiddels al af gehaald. Was een melding in Haaksbergen. Maar zelfs op de vage foto's was naar mijn bescheiden mening te zien dat het geen wilde kat kon zijn. Maar nogmaals... ben geen kenner :)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op mei 23, 2013, 13:44:30 PM
Dag allen!

Wilde kat en huiskat zijn niet gemakkelijk uit elkaar te houden: sterker nog: Europese experten blijken er ook nog wel eens naast te zitten. Voor een test mochten 10 Europese wilde kattenexperts foto's bekijken van katten die genetisch onderzocht waren. Er waren twee categoriën: - huiskat en 100% wilde kat en wat bleek: de experts zaten er nog wel eens naast... ! Het is dus absoluut niet gemakkelijk en goede foto's zijn een must. Foto's waarop je net kan zien dat het een (cypers getekende) kat is en verder enkel blokjes, is daarmee onvoldoende.

Daarnaast... Een wilde kat bij Haaksbergen zou een omzwerving van 100 km gemaakt moeten hebben vanaf zijn/ haar bronpopulatie:
http://www.bund-nrw.de/fileadmin/bundgruppen/bcmslvnrw/PDF_Dateien/Themen_und_Projekte/Naturschutz/Projekte/Bundesweiter_Wildkatzenplan_A4.pdf (http://www.bund-nrw.de/fileadmin/bundgruppen/bcmslvnrw/PDF_Dateien/Themen_und_Projekte/Naturschutz/Projekte/Bundesweiter_Wildkatzenplan_A4.pdf)

En ja, wilde katten zitten zeker in Limburg. Vind ze alleen maar eens. De dichtheden zijn laag, het gebied groot en in de Voerstreek bleek dat op vier locaties < 100 meter) bij de plek waar wilde kat op de camera stond, hij/ zij niet langs liep, ondanks goed ruikende valeriaanolie. Een hoge dichtheid aan cameravallen is de boodschap.


René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op mei 30, 2013, 22:05:22 PM
Citaat van: Timo Roeke op mei 23, 2013, 08:15:37 AM
Die zijn er inmiddels al af gehaald. Was een melding in Haaksbergen. Maar zelfs op de vage foto's was naar mijn bescheiden mening te zien dat het geen wilde kat kon zijn. Maar nogmaals... ben geen kenner :)
Staat er nog wel op;
http://waarneming.nl/waarneming/view/76245477
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Timo Roeke op mei 30, 2013, 22:47:55 PM
Zelf een foto meer dan de eerste invoering.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: tekenaar op juni 01, 2013, 20:09:26 PM
maar dat zijn inderdaad van die foto's waar moeilijk iets van te maken is. De kop lijkt mischien wat aan de smalle kant voor wilde kat, maar hoeveel zegt dat? Mocht het geen wilde zijn dan is de kans groot om dezelfde kat in hetzelfde gebied terug te vinden en om betere foto's te kunnen maken.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op juni 01, 2013, 20:18:29 PM
Citaat van: tekenaar op juni 01, 2013, 20:09:26 PM
maar dat zijn inderdaad van die foto's waar moeilijk iets van te maken is. De kop lijkt mischien wat aan de smalle kant voor wilde kat, maar hoeveel zegt dat? Mocht het geen wilde zijn dan is de kans groot om dezelfde kat in hetzelfde gebied terug te vinden en om betere foto's te kunnen maken.
Je zegt, mocht het geen wilde zijn.... etc.
Maar ook ook een wilde blijft toch op die plek als het er echt een zou zijn? Of zijn wilde katten veel minder honk vast dan een tamme/verwilderde kat?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op juni 01, 2013, 22:37:09 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op juni 01, 2013, 20:18:29 PM
Citaat van: tekenaar op juni 01, 2013, 20:09:26 PM
maar dat zijn inderdaad van die foto's waar moeilijk iets van te maken is. De kop lijkt mischien wat aan de smalle kant voor wilde kat, maar hoeveel zegt dat? Mocht het geen wilde zijn dan is de kans groot om dezelfde kat in hetzelfde gebied terug te vinden en om betere foto's te kunnen maken.
Je zegt, mocht het geen wilde zijn.... etc.
Maar ook ook een wilde blijft toch op die plek als het er echt een zou zijn? Of zijn wilde katten veel minder honk vast dan een tamme/verwilderde kat?


UIteraard zin wilde katten veel minder honkvast. Op een gegeven moment moeten ze bij hun moeder weg op zoek naar een eigen plekje en in die fase zwerven ze. Dat hebben huiskatten helemaal niet. Die kunnen niet weg.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: tekenaar op juni 02, 2013, 08:19:10 AM
Ik ga ervan uit dat huiskatten meestal een kleinere homerange hebben dan wilde katten, om de simpele reden dat ze "nog wel ergens wat te eten krijgen". Individuele katers kunnen wel degelijk een hele grote homerange hebben, minstens een aantal vierkante kilometers.

In de "boerderijsituatie", nu niet zo veel meer in Nederland, maar ik zie het dagelijks in Slovenie, trekken eenjarige katers weg uit hun "geboortedorp" en zwerven een tijdlang rond. Uiteindelijk komen ze uit in een ander dorp, wat best een aantal kilometers verderop kan liggen. Hier houden ze zich eerst vlak buiten het dorp op, om zich in een aantal maanden "het dorp in te vechten". Uiteindelijk proberen ze dominant te worden in de kattengemeenschap in het dorp, wat veel onrust en gevechten betekent, eerst met de poezen, daarna met de dominantere katers. Dit gaat zo ver dat de levensverwachting van de katers niet heel hoog is, doordat ze steeds weer verwondingen oplopen in onderlinge gevechten. De levensverwachting van poezen is ook niet heel hoog, doordat ze steeds weer jongen verzorgen en in die tijd in conditie achteruit gaan maar dat terzijde.

Met name subadulte katers kunnen heel ver van bebouwing gezien worden. Poezen blijven in hun "geboortedorp" en zwerven dus niet zo. Dit gaat dus over huiskatten.

Bij wilde kat zijn poezen territorialer (bij huiskatten zijn poezen tolerant tegen "familieleden"), al kan voor zover ik weet het territorium van moeder en dochter blijvend overlappen. Het verschil tussen huiskatten en wilde katten is gradueel, niet absoluut.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op juni 02, 2013, 11:43:03 AM
Hierbij een artikel over de wilde kat in Duitsland. http://www.tagblatt.de/Home/nachrichten/nachrichten-newsticker_artikel,-Die-Wildkatze-breitet-sich-langsam-wieder-aus-Ihr-groesster-Feind-ist-das-Auto-_arid,216296.html (http://www.tagblatt.de/Home/nachrichten/nachrichten-newsticker_artikel,-Die-Wildkatze-breitet-sich-langsam-wieder-aus-Ihr-groesster-Feind-ist-das-Auto-_arid,216296.html)


Interessante opmerking aan het einde: "So genannte Hybride sind übrigens rar: Nur vier der 21 Totfunde waren Tiere, die Gene der Haus- wie der Wildkatze in sich trugen."   Toch nog 4 van de 21 gevonden dieren waren hybride.  Dat vind ik best wel veel.
[/size]
[/size]Overigens denk ik dat de natuur met haar natuurlijke selectie de best aangepaste (FIT) laat overleven. Het inmengen van huiskatten eigenschappen in de wilde kat zal alleen doorzetten als dit gunstig is. Ze worden er alleen maar beter van.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: tekenaar op juni 02, 2013, 21:42:59 PM
of ze worden er een tijdje beter van om dan, als er eens een extreme winter van komt, allemaal het loodje te leggen. Ik bedoel maar, wilde soorten zijn door natuurlijke selectie niet alleen aangepast aan de gemiddelde omstandigheden in hun leefgebied, maar juist ook aan de meest extreme, ook als die maar heel zelden voorkomen. Anders waren ze wel uitgestorven. Huiskat is en blijft een gedomesticeerde afrikaanse wilde kat, m.a.w. genetisch aangepast aan een beduidend ander klimaat als Europese wilde kat.

Een ander mogelijk senario is dat een wilde soort helemaal opgaat in hybriden of zelfs verdwijnt. Gezien de duidelijke fascinatie die we met wolven en huiskatten hebben (altans hier op het forum) betwijfel ik of dat wel is wat we willen.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: augustvansteensel op juli 13, 2013, 23:09:50 PM
http://waarneming.nl/waarneming/view/77527352
op mij komt hij op het eerste gezicht over als een huiskat.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Certhia op juli 14, 2013, 01:23:40 AM
Huiskat idd
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op juli 14, 2013, 15:17:42 PM
Dag August,


Die was aan mijn aandacht ontsnapt. Ik heb er een opmerking bijgeplaatst.



René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jva op oktober 07, 2013, 09:15:13 AM
Even dit bericht nieuw leven inblazen..

@Rene, ik post de vraag maar even hier vanwege het onderwerp van mijn vraag: jij hebt onlangs toch grootschalig onderzoek met cameravallen gedaan naar (o.a.) wilde kat in Zuid-Limburg e.o.? Ik lees nu nml. net dat Stichting ARK ism Natuurmonumenten momenteel precies zoiets aan het doen is. Ik vroeg me dan ook af of dit onderzoek nieuw licht op het geheel zal brengen, aangezien het onderzoek zo kort volgt op het andere?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op oktober 07, 2013, 09:36:46 AM
Dag Jelle,


Het is een vervolg op het onderzoek dat ik voor Ark in de winter van 2012/2013 heb gedaan. Het zal aantonen of dat dier er nog zit of niet, en zo niet, dan wordt er gezocht waar het zich nu naar toe heeft geplaatst.



René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: joostheeremans op november 13, 2013, 19:02:20 PM
https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7840/tweede-kamer-wil-verbod-afschieten-katten

In dit artikel staat:" Jaarlijks worden tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, maar er worden ook regelmatig huiskatten en wilde katten gedood."

Er is mij niets bekend van wilde katten die per abuis zijn doodgeschoten in de veronderstelling dat het een verwilderde kat zou zijn. Heb ik iets gemist  (en gebeurt het inderdaad regelmatig?) of is dit een mooi staaltje retoriek?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op november 13, 2013, 21:58:14 PM
Hallo Joost,


Geen idee of er (betrouwbare) afschot-gegevens over verwilderde of niet verwilderde huiskatten beschikbaar zijn. Ik vermoed van niet, omdat jagers daar niet mee te koop zullen lopen (het ligt bij het grote publiek denk ik toch wel gevoelig). Het afschieten van wilde katten zou best kunnen plaats vinden, maar het kost al vreselijk veel moeite om de aanwezigheid van de soort in NL überhaupt aan te tonen. Heel veel wilde katten zullen er dan ook niet rondlopen in ons landje. Het ligt voor de hand om dat te koppelen aan afschot van verwildere huiskatten, maar zo'n link is pure speculatie. Het kan plaats vinden, maar verkeer (auto's...) lijken mij een veel groter gevaar voor de wat grotere landzoogdieren in Nederland. Kortom, ik vermoed dat de PvdD de uitspraken niet hard kan maken en geen onderliggend rapport heeft met cijfers. En uiteraard ken ik wel organisaties die graag onderzoek zouden doen om beter onderbouwde uitspraken te kunnen doen  8) .


Vriendelijke groet,
Maurice
(op persoonlijke titel)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op november 13, 2013, 22:09:52 PM
Binnen de Dierenbescherming worden huiskatten die verwilderd zijn, ook "wilde katten" genoemd, ze zijn immers wild in hun ogen: ze zijn wild in gedrag en leven in het wild.

In de Grensregio's werden er al nauwelijks katten geschoten (zie afschotcijfers), op Cyperse katten werd niet geschoten doordat dit niet altijd zichtbaar is (interviews met jagers die er zo over dachten).

Het rapport van Alterra en Bionet Natuuronderzoek over een uitgebreid onderzoen naar huiskatten/ erfkatten/ buiten katten/ verwilderde katten in de Boswachterij Vaals is hier te downloaden http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/11/Rapport-Lammertsma-et-al-2011.pdf (http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/11/Rapport-Lammertsma-et-al-2011.pdf) en gaat in op onder andere de vraag of TNR (trap neutral release) een effectieve methode is om het hybridisatierisico voor de wilde kat te verkleinen.


René


EDIT: nav Gijs opmerking over de verkeerde link.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: GijsB op november 13, 2013, 22:24:12 PM
http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/11/Rapport-Lammertsma-et-al-2011.pdf (http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/11/Rapport-Lammertsma-et-al-2011.pdf)


Dit is de goede link
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op november 14, 2013, 12:07:18 PM
Gezien de waarnemingen op onze belgisch zuster site verwacht ik dat we de beste kans hebben wilde katten te vinden in de buurt van Weert en zuid Limburg.  http://waarnemingen.be/soort/maps/433?from=2010-11-13&to=2013-11-13 (http://waarnemingen.be/soort/maps/433?from=2010-11-13&to=2013-11-13)  In Duitsland is er een grootschalig inventarisatie-project waarbij men katten lokt met een voor katten aantrekkelijk geurtje namelijk Bladriaan. Dat wordt op stokjes gespoten die speciaal voor dit doel in de grond geslagen worden. Deze stokjes zijn ook ruw gemaakt zodat als de katten zich eraan schuren, er haren blijven hangen die via (DNA) analyse de aanwezigheid van de wilde kat kunnen aantonen.


Deze stokjes worden door vrijwilligers wekelijks bekeken. Het project loopt in de bronstijd voor wilde katten. Uit wat ik erover lees is het een erg effectieve methode. Van overal komen meldingen dat er toch nog enkele wilde katten zitten. Het lijkt erop dat de wilde kat aan het terugkrabbelen is nadat het jaren geleden behoorlijke klappen gekregen heeft.


Ik weet eigenlijk niet of de wilde kat wel ooit in Nederland geleefd heeft? Ik denk het wel.


Ik denk dat de baldriaan-methode een goede is en misschien goedkoper dan de camera's.


Overigens vindt men in Duitsland ook verkeersslachtoffers langs de weg. Ook een goede methode om dieren te vinden.



Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op november 14, 2013, 12:37:15 PM
Dag Freek,


Tijdens het cameravallenonderzoek 2012/2013 dat ik in opdracht van Ark Natuurontwikkeling heb mogen uitvoeren, bleek dat er wel wilde katten liepen, maar ze zich nauwelijks tot niet aangetrokken voelden op de valeriaanwortel (Baldrian is het in het Duits). De situatie in een gebied met een gevestigde populatie (met hogere dichtheden) is blijkbaar anders dan in een populatie waar maar weinig dieren rondlopen en blijkbaar ook dieren zijn die zich er nauwelijks toe aangetrokken voelen, terwijl huiskatten wel het
"kopjes-geef-gedrag" op de lokstof lieten zien.


Anders gezegd: de praktijk is soms (wat) weerbarstiger dan de buitenkant doet vermoeden...



René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: joostheeremans op november 15, 2013, 14:37:58 PM
Inmiddels is de tekst op de website van dierenbescherming aangepast en is de passage over wilde katten weggehaald.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op november 15, 2013, 17:57:41 PM
Bedankt voor je melding!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op december 21, 2013, 20:28:17 PM

Rene Janssen en Jaap Mulder hebben hun rapport afgerond. Nu de meest recente info over wilde kat en boommarter in Zuid-Limburg, via: http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/12/Aanvullende-cameravalzoektocht-naar-wilde-kat-en-boommarter-in-Zuid-Limburg-en-de-Voerstreek-in-2012-2013-klein.pdf (http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/12/Aanvullende-cameravalzoektocht-naar-wilde-kat-en-boommarter-in-Zuid-Limburg-en-de-Voerstreek-in-2012-2013-klein.pdf)


Maurice
admin
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op december 23, 2013, 01:22:01 AM
Citaat van: maurice.lahaye op december 21, 2013, 20:28:17 PM

Rene Janssen en Jaap Mulder hebben hun rapport afgerond. Nu de meest recente info over wilde kat en boommarter in Zuid-Limburg, via: http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/12/Aanvullende-cameravalzoektocht-naar-wilde-kat-en-boommarter-in-Zuid-Limburg-en-de-Voerstreek-in-2012-2013-klein.pdf (http://www.bionetnatuuronderzoek.nl/wp-content/uploads/2013/12/Aanvullende-cameravalzoektocht-naar-wilde-kat-en-boommarter-in-Zuid-Limburg-en-de-Voerstreek-in-2012-2013-klein.pdf)


Maurice
admin
Heel goed onderzoek. De wilde kat lijkt in Nederland aangekomen. Als ik zo het kaartje bekijk is het overigens wel een triest geheel. Weinig geschikte biotoop voor het dier. (bossages, aaneengesloten, zonder tussenliggende grotere kale vlaktes).  Als we willen dat het dier zich verder verspreid in Nederland moeten we zorgen dat er ook voor dit dier goede ecologische verbindingszones zijn. In Duitsland legt men die inmiddels aan, dus als men het in Nederland niet weet kan men een voorbeeld nemen aan de duitsers. :)  We zeggen graag dat we beter zijn dan Duitsers, dus hopelijk pakt men in Limburg de handschoen op.  Hierbij nog een link naar hoe de Duitsers het (soms) aanpakken.  [size=78%]http://www.echo-online.de/region/odenwaldkreis/kreis/Suche-nach-der-Wildkatze;art1279,4575668 (http://www.echo-online.de/region/odenwaldkreis/kreis/Suche-nach-der-Wildkatze;art1279,4575668)[/size]
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op januari 06, 2014, 21:17:11 PM
Even ophalen, blijft een ijzersterk rapport  :duim: .
Maurice
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Cygnus op januari 06, 2014, 22:26:29 PM
Citaat van: maurice.lahaye op januari 06, 2014, 21:17:11 PM
Even ophalen, blijft een ijzersterk rapport  :duim: .
Maurice

Bedankt voor de link. De leukste zin uit het rapport:

"3.2 Waargenomen soorten
....... Wanneer mensen per paard waren, zijn deze ook als mens gerekend...... "
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Johan Helmus op januari 08, 2014, 12:02:22 PM
Geen lynx, wel wilde kat in Nederland (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3573798/2014/01/08/Geen-lynx-wel-wilde-kat-in-Nederland.dhtml)
Is eigenlijk niet meer dan een kleine samenvatting van het hier eerder genoemde rapport.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Wil op januari 27, 2014, 14:56:09 PM
Zie vandaag bericht van L1.

www.l1.nl/nieuws/241432-wilde-kat-opnieuw-gespot-zuid-limburg
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op januari 29, 2014, 14:28:39 PM
vondst van een verkeersslachtoffer?
http://waarneming.nl/waarneming/view/81452385
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Johan Helmus op januari 29, 2014, 14:53:09 PM
Huiskat. Zie ook:

(http://www.l1.nl/sites/default/files/imagecache/modal/imagenodes/wilde-kat-vs-huiskat-jeroen-helmer.jpg)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op januari 29, 2014, 14:57:12 PM
Thanx voor de info.
Zag nog geen Admin reactie er bij staan, vandaar dat ik hem hier melde
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Truus op januari 30, 2014, 12:59:18 PM
http://www.bund.net/index.php?id=15703

Misschien interessant er komt een gendatenbank voor de Wilde kat
in Duitsland, er wordt toch heel veel werk verricht ook in de Eifel
en dat is toch weer interessant voor terugkeer in de Nederland.

Zat ook nog een leuk filmpje bij  :blink:
http://www.bund.net/index.php?id=19213

Groeten Truus
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op februari 09, 2014, 00:48:16 AM
Volgens mi is er al een genen databank bij de duitsers. Lees dit artikel maar, daarin wordt naar deze databank verwezen.
http://www.rheinneckarblog.de/07/samtpfoten-am-rhein-und-im-odenwald/42249.html (http://www.rheinneckarblog.de/07/samtpfoten-am-rhein-und-im-odenwald/42249.html)



Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op februari 09, 2014, 09:00:49 AM
@Freek, klopt. Het Senckenberg Institute in Gelnhausen analyseert alle wilde katten van Duitsland en heeft een zeer uitgebreide (referentie) database.
Maurice
admin
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op maart 09, 2014, 12:38:51 PM
En steeds maar weer heeft men het over de groene verbindingszones die belangrijk zijn. http://www.nr-kurier.de/artikel/27643-rettungsnetz-wildkatze-im-westerwald (http://www.nr-kurier.de/artikel/27643-rettungsnetz-wildkatze-im-westerwald)

Misschien een idee om de wilde kat in Nederland te herintroduceren, bijvoorbeeld op de Veluwe of de utrechtse heuvelrug. Zoiets heeft wel een sponsor nodig en dat kan een ambitieuze provincie zijn. Niemand kan tegen een wilde kat zijn. Het kan bijdragen aan een positief gevoel over een bepaald natuurgebied waar deze dieren zijn.

Voor herintroductie zijn een aantal zaken nodig zoals:
* een organisator
* een geschikt gebied
* een sponsor
* dieren om uit te zetten
* een monitoring programma

Als men zoiets wil oppakken kan als voorbeeld de herintroductie van de otters genomen worden. Toch een zeer succesvol project, achteraf , na aanvankelijk toch ook veel kritische geluiden.

Misschien kunnen we dat hier met z'n allen organiseren. Stap voor stap alle zaken oplossen.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op maart 09, 2014, 13:14:57 PM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 09, 2014, 12:38:51 PMMisschien een idee om de wilde kat in Nederland te herintroduceren, bijvoorbeeld op de Veluwe of de utrechtse heuvelrug. Zoiets heeft wel een sponsor nodig en dat kan een ambitieuze provincie zijn. Niemand kan tegen een wilde kat zijn.

Dieren 'introduceren' die momenteel al op eigen gelegenheid ons land binnen komen??? Wat een flauwekul! Beetje geduld hebben en zorgen voor een goede basis (inderdaad, die groene verbindingen).

Rob
(op persoonlijke titel)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op maart 09, 2014, 14:08:42 PM
Eens met Rob, kom op zeg..
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: ArjenDrost † op maart 09, 2014, 15:14:36 PM
Ook eens. Doet een beetje denken aan de discussie rond het introduceren van Zeearenden een aantal jaar geleden. Tegen de tijd dat de discussie afgelopen was, alle benodigde procedures doorlopen waren en men alle toestemmingen had, broedde de Arend aal uit zichzelf in ons land...


Gewoon even geduld...
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: grunsven op maart 09, 2014, 15:54:04 PM
Waarom zou je dat willen?

Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op maart 09, 2014, 17:24:38 PM
Als je geen geduld zou hebben.....
Maar dat is natuurlijk een slechte reden als ie sporadisch al wordt gezien.... En ook steeds vaker dicht bij de grens...
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op maart 09, 2014, 18:28:49 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op maart 09, 2014, 17:24:38 PMEn ook steeds vaker dicht bij de grens...
Het Noordal van vorig jaar was aan de Nederlandse kant van de grens...!

Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op maart 09, 2014, 19:32:38 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op maart 09, 2014, 17:24:38 PM
Maar dat is natuurlijk een slechte reden als ie sporadisch al wordt gezien....
Had al gezegd dat ie dus in NL wordt gezien ;)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op juni 05, 2014, 10:29:07 AM
Vers van de pers  :)
http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/drielandenpark/wilde-kat-gezenderd

En de FAQ:
http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/drielandenpark/veelgestelde-vragen


René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Remon op juni 05, 2014, 10:35:52 AM
Tof, ben benieuwd naar de resultaten!!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op juni 05, 2014, 12:59:09 PM
Gefeliciteerd. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
Maurice
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Tom1980 op juni 06, 2014, 13:38:24 PM
Proficiat :duim:
Mooie beelden trouwens B) http://www.l1.nl/nieuws/257742-wilde-kat-limburg-gevolgd-met-zender
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Vincent Hart op juni 06, 2014, 14:15:24 PM
Maar dat beest linksboven is toch geen Wilde Kat?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op juni 06, 2014, 15:09:54 PM
Ik neem aan dat je het plaatje met de 2 katten bedoeld (folder Ark). Nee, linkerkat is huiskat, maar soortnaam staat onder het dier afgedrukt. Echter, op de achtergrond staat groot in witte letters 'Wilde Kat', enigzings verwarrend, klopt.


Maurice
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Vincent Hart op juni 06, 2014, 16:31:36 PM
Nee ik bedoel het plaatje wat op de site van L1 staat (zie hieronder). Met de Ark-folder op schoot zie ik dan rugstreep die doorloopt op staart en meer dan 5 staartringen ...
Ik heb geen enkel verstand van Wilde Katten verder maar gewoon nieuwsgierig  :angel:
(http://www.l1.nl/sites/default/files/imagecache/modal/imagenodes/img_0347_0.jpg)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op juni 06, 2014, 22:49:20 PM
Rene Janssen meldt dat het weldegelijk een wilde kat was, alleen dat de foto ***** is. Maar ja, gezien je kenmerken lijk jij gelijk te hebben Vincent. Even wachten tot Rene weer terug is van weekje Lynxen, wolven en beren kijken. Daarna mag de discussie losbarsten.


Maurice
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op juni 06, 2014, 23:02:25 PM
Vincent en Maurice: Ik moet eigenlijk inpakken, maar goed.

Bijgaande twee beelden van hetzelfde dier maar dan een maandje later. De beelden zijn onder een andere hoek en met IR-flits. De hoek is beter om de staart te beoordelen en daarnaast meer pixels (het hele beeld op de L1-site is 1280 breed). De streep op de staart LIJKT doorgetrokken te zijn, maar zoals de bijgevoegde IR beelden laten zien is dat schijn en is dit dier op de staart gewoonweg wat donkerder.

De overige kenmerken kloppen allen voor wilde kat (ook de helft zwart op de achterpoten bv, zoals ook bij bijgevoegde IR-beelden te zien zijn. Het is overigens goed te stellen dat we enkel het dier kunnen beoordelen op fenotypische kenmerken in dit geval omdat er (helaas) geen DNA-materiaal verzameld kon worden. Hier dier reageerde niet via de Lurestick methode.


René
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op juni 09, 2014, 23:11:31 PM
En hier nog een link van het nieuws dat er een Nederlandse Wilde kat met een zender rondloopt. http://www.nu.nl/wetenschap/3795795/wilde-kat-in-limburg-krijgt-zender.html (http://www.nu.nl/wetenschap/3795795/wilde-kat-in-limburg-krijgt-zender.html)


Heel goed, het monotoring programma begint vorm te krijgen.


We krijgen dus nu resultaten binnen. Het is een beetje de vraag hoe openbaar dat is en hoe openbaar het zou moeten zijn. Zijn er redenen om het niet openbaar te maken?


de volgende fase is dat de binnenkomende resultaten geanalyseerd moeten worden.


En de daaropvolgende fase is dat er gereageerd moet worden op de analyse resultaten.


Overigens hoeft er wat mij betreft niet gewacht te worden op de analyse resultaten en kan er ook al wel op basis van gezond verstand een beleid gevoerd worden om de wilde kat verder in Nederland te verspreiden. Bijvoorbeeld door grond aan te kopen om verbindingszones te maken. Ik neem aan dat er in de provincie limburg en ook in de gemeente waar die gezendere kat nu rondloopt, dat daar wel budget is voor natuur en misschien wel specifiek voor deze wilde kat en zijn nageslacht. Begin maar eens door het gebied waar het dier nu rondloopt, door daarvan het bestemmingsplan te veranderen naar natuurgebied. Vervolgens kan dat dan aangekocht worden /  onteigend. Die procedures kosten jaren denk ik, dus begin maar vast. Verder kunnen potentiele leefgebieden in kaart gebracht worden en kunnen verbindingszones, voor deze kat geschikt gemaakt worden. Door z'n zender kunnen we zien hoe effectief dat beleid is. :)

Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: augustvansteensel op juni 14, 2014, 21:11:27 PM
http://waarneming.nl/waarneming/view/85464491

Wordt gemeld als wilde kat, maar is een huiskat toch?
Veel te grijs voor wilde kat, en er loopt een dikke zwarte streep over de staart.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op juni 14, 2014, 21:42:17 PM
Qua kleur kan een foto van een camera-schermpje al heel snel wat vertekend zijn.. En die dikke staarstreep zie ik eigenlijk alleen op foto 3, niet op 2, dus kan heel goed een reflectie oid zijn. Ben benieuwd naar de echte foto's.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: garryb op juni 15, 2014, 01:45:10 AM
CiteerOverigens hoeft er wat mij betreft niet gewacht te worden op de analyse resultaten en kan er ook al wel op basis van gezond verstand een beleid gevoerd worden om de wilde kat verder in Nederland te verspreiden. Bijvoorbeeld door grond aan te kopen om verbindingszones te maken. Ik neem aan dat er in de provincie limburg en ook in de gemeente waar die gezendere kat nu rondloopt, dat daar wel budget is voor natuur en misschien wel specifiek voor deze wilde kat en zijn nageslacht. Begin maar eens door het gebied waar het dier nu rondloopt, door daarvan het bestemmingsplan te veranderen naar natuurgebied. Vervolgens kan dat dan aangekocht worden /  onteigend. Die procedures kosten jaren denk ik, dus begin maar vast. Verder kunnen potentiele leefgebieden in kaart gebracht worden en kunnen verbindingszones, voor deze kat geschikt gemaakt worden. Door z'n zender kunnen we zien hoe effectief dat beleid is.
:rolleye: 
Ja hoor. Nou, ik denk dat het beter is voorlopig helemaal nergens aan te beginnen:
-'gezond verstand' daar koop je niks voor. Harde feiten wel. Wachten dus op resultaten.
-er lopen al 2,3 miljoen(!) katten rond in NL die hun stempel drukken op ecosystemen. Overtuig een beleidsmaker maar eens wat 1 kat extra daaraan toevoegt.
-wat dat budget betreft: de afgelopen 5 jaar op een andere planeet gezeten?
-een Wilde kat heeft misschien helemaal geen 'verbindingszones' nodig. Die loopt wellicht gewoon de snelste route van A naar B 's nachts. Toch maar eerst ff analyse resultaten?
-een bestemmingsplan wijzigen voor 1 zeldzaam beest aan de rand van zijn areaal? Dan kunnen we beter heel Zuid-Limburg ontvolken.


Ik zou vooral zorgen dat je op basis van de kennis die het zenderonderzoek van René Janssen oplevert bestaande leefgebieden beter beschermt (met het beetje budget dat er hopelijk is).
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Vincent Hart op juni 16, 2014, 09:13:28 AM
Citaat van: Rene Janssen op juni 06, 2014, 23:02:25 PM
Vincent en Maurice: Ik moet eigenlijk inpakken, maar goed.

Bijgaande twee beelden van hetzelfde dier maar dan een maandje later. De beelden zijn onder een andere zoek en met IR-flits. De hoek is beter om de staart te beoordelen en daarnaast meer pixels (het hele beeld op de L1-site is 1280 breed). De streep op de staart LIJKT doorgetrokken te zijn, maar zoals de bijgevoegde IR beelden laten zien is dat schijn en is dit dier op de staart gewoonweg wat donkerder.

De overige kenmerken kloppen allen voor wilde kat (ook de helft zwart op de achterpoten bv, zoals ook bij bijgevoegde IR-beelden te zien zijn. Het is overigens goed te stellen dat we enkel het dier kunnen beoordelen op fenotypische kenmerken in dit geval omdat er (helaas) geen DNA-materiaal verzameld kon worden. Hier dier reageerde niet via de Lurestick methode.


René
Lastig kenmerk dan  ;) Dank voor de toelichting ennehm gaaaaf!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op juni 16, 2014, 12:51:39 PM
Citaat van: garryb op juni 15, 2014, 01:45:10 AM
CiteerOverigens hoeft er wat mij betreft niet gewacht te worden op de analyse resultaten en kan er ook al wel op basis van gezond verstand een beleid gevoerd worden om de wilde kat verder in Nederland te verspreiden. Bijvoorbeeld door grond aan te kopen om verbindingszones te maken. Ik neem aan dat er in de provincie limburg en ook in de gemeente waar die gezendere kat nu rondloopt, dat daar wel budget is voor natuur en misschien wel specifiek voor deze wilde kat en zijn nageslacht. Begin maar eens door het gebied waar het dier nu rondloopt, door daarvan het bestemmingsplan te veranderen naar natuurgebied. Vervolgens kan dat dan aangekocht worden /  onteigend. Die procedures kosten jaren denk ik, dus begin maar vast. Verder kunnen potentiele leefgebieden in kaart gebracht worden en kunnen verbindingszones, voor deze kat geschikt gemaakt worden. Door z'n zender kunnen we zien hoe effectief dat beleid is.
:rolleye: 
Ja hoor. Nou, ik denk dat het beter is voorlopig helemaal nergens aan te beginnen:
-'gezond verstand' daar koop je niks voor. Harde feiten wel. Wachten dus op resultaten.
-er lopen al 2,3 miljoen(!) katten rond in NL die hun stempel drukken op ecosystemen. Overtuig een beleidsmaker maar eens wat 1 kat extra daaraan toevoegt.
-wat dat budget betreft: de afgelopen 5 jaar op een andere planeet gezeten?
-een Wilde kat heeft misschien helemaal geen 'verbindingszones' nodig. Die loopt wellicht gewoon de snelste route van A naar B 's nachts. Toch maar eerst ff analyse resultaten?
-een bestemmingsplan wijzigen voor 1 zeldzaam beest aan de rand van zijn areaal? Dan kunnen we beter heel Zuid-Limburg ontvolken.


Ik zou vooral zorgen dat je op basis van de kennis die het zenderonderzoek van René Janssen oplevert bestaande leefgebieden beter beschermt (met het beetje budget dat er hopelijk is).
Ik vind het leuk natuurlijk dat dit onderzoek gebeurt, maar ik heb niet te hoge verwachtingen van de resultaten. Wat we zullen zien is dat het dier zal rondlopen in een vast gebied, kennelijk z'n territorium. Zo nu en dan zal het kleinere uitstapjes maken.


Een wilde kat zal zich in grote lijnen net zo gedragen als een Lynx. Alle dieren een eigen territorium, mannetjes en vrouwtjes overlappend. En de territoria sluiten op elkaar aan als een lappendeken.
De wilde kat als soort zal pas zn leefgebied vergroten door een overbevolking en jonge dieren die eigen territoria zullen moeten vinden. Een enkele kat zal de beleidsmakers niet van mening doen verandeen, maar zoals je al zegt dit is de grens van het huidige leefgebied en er zijn meer wilde ktten over de grens, kennelijk is daar een gezond geboorteoverschot en er zullen er meerdere volgen.


Citaat van: garryb op juni 15, 2014, 01:45:10 AM
-wat dat budget betreft: de afgelopen 5 jaar op een andere planeet gezeten?

En over budgetten. Ik zie in Nederland een groeiende zorg om de gezondheid. Veel overgewicht met name. Ik denk dat wandelen en de natuur in het algemeen daarbij kan helpen. Bovendien hoeft het ook allemaal niet veel geld te kosten. Gewoon bestemmingsplannen veranderen en boerengrond opkopen voor enkele euro's per m2. Tegenwoordig doet men natuurbeheer met grote bulldozers, maar dat is meer vriendjespolitiek en werkgelegenheidsprojecten, dan dat het de natuur vooruit helpt. Bovendien: kijk een hoeveel geld er gaat naar de Korenwolf, ook een beestje dat aan de rand van zn leefgebed zit en echt met miljoenen in leven gehouden moet worden in Limburg. En ook de Korhoen is een subsidievreter. Budgetten zat zal ik maar zeggen. Verstand te kort, dat is het probleem.


Citaat van: garryb op juni 15, 2014, 01:45:10 AM
[/size]-een bestemmingsplan wijzigen voor 1 zeldzaam beest aan de rand van zijn areaal? Dan kunnen we beter heel Zuid-Limburg ontvolken.


Zo ingewikkeld is het niet om een bestemmingplan te wijzigen. En veel geld kost het ook niet. Het is juist een heel goedkope en effectieve maatregel. Zuid limburg hoeft niet helemaal ontvolkt te worden, maar een beetje minder boeren zou geen kwaad kunnen. Dat zijn tenslotte ook subsidievreters met weinig toegevoegde waardevoor de natuur. Mijn advies is om boerenland op te kopen en het op natuurlijke wijze zichzelf te laten omvormen tot natuurgebied / recreatiegebied. Een gebied waar mensen kunnen wandelen, rennen, kamperen, ontspannen en dat tegelijkertijd natuurgebied is.


Citaat van: garryb op juni 15, 2014, 01:45:10 AM
[/size]-een Wilde kat heeft misschien helemaal geen 'verbindingszones' nodig. Die loopt wellicht gewoon de snelste route van A naar B 's nachts. Toch maar eerst ff analyse resultaten?
Ik ben het wel met je eens dat als er voldoende overbevolking is van wilde katten, dat de jongen geen moeite zullen hebben om barrieres te omzeilen. De natuur wordt vaak onderschat en is vaak sterker dan gedacht. Wat dat betreft heeft de soort weinig hulp nodig en zal er ook wel op eigen kracht komen. Maar het is ook een signaalsoort. Als het de wilde kat goed gaat, gaat het de hele natuur goed inclusief de mens. Dit is juist een goede aanleiding om meer natuurgebied aan te kopen. Vrij baan voor de wilde kat, niet omdat die dat nodig heeft, maar omdat de mens natuur nodig heeft. Veel natuur, om te BBQ-en, kamperen etc. Zoveel dat er ruimte zat is ook voor wilde katten en de rest zoals Korenwolven, dassen, marters, Lynxen, zwijnen, edelherten, damherten, moeflons  etc. : Een beetje natuurgebied voor de mensen van Aken en Maastricht.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op juli 09, 2014, 16:49:58 PM
Citaat van: Freek Verkerk op juni 16, 2014, 12:51:39 PMIk vind het leuk natuurlijk dat dit onderzoek gebeurt, maar ik heb niet te hoge verwachtingen van de resultaten. Wat we zullen zien is dat het dier zal rondlopen in een vast gebied, kennelijk z'n territorium. Zo nu en dan zal het kleinere uitstapjes maken.
Goh, Freek! Ik ben blij dat jouw glazen bol waarheid heeft gesproken. Dat er werk aan de winkel is en nu duidelijk is WAAR dat werk geleverd kan gaan worden met veel zin voor deze soort, is gelukkig nu ook aangetoond:
http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/drielandenpark/licht-op-catwalk (http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/drielandenpark/licht-op-catwalk)

Citaat van: Freek Verkerk op juni 16, 2014, 12:51:39 PMEen wilde kat zal zich in grote lijnen net zo gedragen als een Lynx. Alle dieren een eigen territorium, mannetjes en vrouwtjes overlappend.
Dit is dan ook welgeteld bijna de enige overeenkomst (naast dat het katachtigen zijn) die lynx en wilde kat met elkaar gemeen hebben... :rolleye:
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Freek Verkerk op juli 10, 2014, 00:45:50 AM
Het onderzoek met gezenderde katten kan wel goed gebruikt worden om de locatie van de tunnels onder de wegen te bepalen. Hopelijk is er voldoende geld voor.w
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Jan Zwaaneveld op december 06, 2014, 12:27:33 PM
http://www.nu.nl/binnenland/3946540/twee-wilde-katten-geboren-in-nederland.html (http://www.nu.nl/binnenland/3946540/twee-wilde-katten-geboren-in-nederland.html)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: augustvansteensel op december 06, 2014, 13:31:49 PM
Fantastisch nieuws!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 06, 2014, 20:41:42 PM
Hè dat is nog eens een fijn bericht :duim:

Alleen vraag ik mij af of ze zuiver kunnen blijven met als die loslopende poezen in Nederland ;) ;D

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: HPM op december 06, 2014, 20:51:42 PM
Citaat van: jfbouwmeester op december 06, 2014, 20:41:42 PM
Hè dat is nog eens een fijn bericht :duim:

Alleen vraag ik mij af of ze zuiver kunnen blijven met als die loslopende poezen in Nederland ;) ;D

Jan Bouwmeester

Het is maar de vraag of er met al die loslopende poezen nog wel zuivere wilde bestaan.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jeroenroelofsen op december 06, 2014, 23:21:23 PM
Weet niet zeker, maar meen gelezen te hebben dat wilde katten een soort van afkeer hebben voor loslopende/verwilderde katten.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: OlivierO op december 07, 2014, 13:00:12 PM
Is er enig onderzoek gedaan naar de mogelijke "vervuiling" van de Wilde Kat met huiskatten? Of is dat bijvoorbeeld niet vast te stellen omdat een kruising altijd een soort van huiskat geeft, eventueel met een wat wild karakter?
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: M.Haverkamp op december 07, 2014, 13:35:18 PM
Citaat van: OlivierO op december 07, 2014, 13:00:12 PM
Is er enig onderzoek gedaan naar de mogelijke "vervuiling" van de Wilde Kat met huiskatten? Of is dat bijvoorbeeld niet vast te stellen omdat een kruising altijd een soort van huiskat geeft, eventueel met een wat wild karakter?


Kan me onderzoek herinneren dat ze niet of nauwelijks kruisen gelukkig.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: HPM op december 07, 2014, 13:51:00 PM
Een paar voorbeelden:

"The most dangerous threat to pure Wildcats is hybridization with feral domestic cats, which is happening on every continent. Of all subspecies analyzed (2007), only the Chinese Desert Cat showed no evidence of domestic cat genes, but the sample size was small. There may be very few genetically pure Wildcat populations remaining anywhere in the world."
http://www.wildcatconservation.org/wild-cats/eurasia/wildcat-felis-silvestris/
-
"interbreeding with feral cats is a significant threat to the wild population's distinctiveness"
http://en.wikipedia.org/wiki/European_wildcat
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jva op december 07, 2014, 17:52:39 PM
Citaat van: HPM op december 07, 2014, 13:51:00 PM
Een paar voorbeelden:

"The most dangerous threat to pure Wildcats is hybridization with feral domestic cats, which is happening on every continent. Of all subspecies analyzed (2007), only the Chinese Desert Cat showed no evidence of domestic cat genes, but the sample size was small. There may be very few genetically pure Wildcat populations remaining anywhere in the world."
http://www.wildcatconservation.org/wild-cats/eurasia/wildcat-felis-silvestris/
-
"interbreeding with feral cats is a significant threat to the wild population's distinctiveness"
http://en.wikipedia.org/wiki/European_wildcat

Yep, hetzelfde lot dat de wilde hond kent in Afrika helaas..


Die Chinese bergkat vermeerdert zich niet met huiskatten vanwege; 1). de habitat (2.500-5.000 meter hoogte) (en/)óf 2). omdat de huiskatten daar geen lang leven beschoren zijn (equivalent van babi pangang..).. ;D

Edit: dit laatste was een grap...
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: egilio op december 07, 2014, 18:42:46 PM
Wilde hond? Verwilderde honden in Afrika hybridiseren niet met de Afrikaanse wilde hond, wel met de Ethiopische wolf.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: migratorius op december 07, 2014, 20:01:49 PM
Citaat van: jva op december 07, 2014, 17:52:39 PMDie Chinese bergkat vermeerdert zich niet met huiskatten vanwege; 1). de habitat (2.500-5.000 meter hoogte) (en/)óf 2). omdat de huiskatten daar geen lang leven beschoren zijn (equivalent van babi pangang..).. ;D
Flauwekul: kat eet men in alleen Zuidoost-China en niet in de gebieden waar Felis bieti voorkomt.

JanHein
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: maurice.lahaye op december 07, 2014, 20:36:49 PM
De provincie Limburg heeft enkele jaren geleden onderzoek laten verrichten naar de risico's van hybridisatie en de mogelijke maatregelen: http://edepot.wur.nl/282333
Zolang (verwilderde) huiskatten worden gevoerd door 'medelevende' personen wordt de verwilde huiskatten populatie in stand gehouden........
Maurice
admin
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 07, 2014, 21:34:10 PM
"" risico's van hybridisatie en de mogelijke maatregelen""

De uitgebreide website heb ik voor een deel gelezen.
De kans op hybridisatie is dus heel groot. Dus ik vrees het ergste voor de echte wilde kat.

Zwerfkatten afschieten levert volgens mij ook het risico op, van niet goed herkennen van de verschillen tussen een wilde kat en een verwilderde kat.
Sterriliseren van verwilderde katten en weer terug zetten in "hun" habitat, begrijp ik niet zo goed. Verwilderde katten horen toch niet in de natuur thuis, hebben dan toch ook geen recht op een "eigen habitat" lijkt mij? Dit gaat toch weer extra vogellevens kosten.
Dat verwilderde katten recht op een eigen leven hebben, daar kan ik mij weer wel in vinden. Maar ze vormen toch een bedreiging van de wilde natuur.
Het heeft iets tegenstrijdigs voor mij. Maar het ligt dan denk ik toch aan de mensen die hun kat maar voor de helft als huisdier beschouwen.
Verwilderde katten zijn toch min of meer een creatie van de mens. Dood schieten is lullig voor de poes, laten leven is lullig voor de vogels.
Ik kom er voor mijzelf niet helemaal uit. Maar als ik moet stemmen, dan kies ik voor levende vogels en hebben alleen echte wilde katten recht op hun buit uit de natuur. ;)

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: tekenaar op december 07, 2014, 22:55:44 PM
Ik denk dat dat terugzetten van gesteriliseerde "zwerfkatten" gedaan wordt omdat je onmogelijk een verschil kunt zien tussen een "zwerfkat" en een "huiskat met eigenaar". Daarmee voorkom je dus dat je per ongeluk de poes van de buurvrouw afmaakt. Al zal die buurvrouw wel verbaasd zijn wanneer haar zwerfkatje ineens gesteriliseerd is.

Ik bedoel maar, ook stadsduiven en ratten worden door sommige mensen met veel liefde gevoerd terwijl we best weten wat dat voor gevolgen heeft op populatie-niveau.

p.s. mijn al dan niet verwilder(en)de katten, die ongetwijfeld in contact komen met wilde katten, zijn gesteriliseerd.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Douwe van der Ploeg op december 07, 2014, 23:16:28 PM
En daarnaast is het vanwege de schattigheids-factor in het algemeen een heel stuk makkelijker om begrip te vinden en geld te krijgen als de beestjes het overleven.. Voor wat ik begrijp wat schieten betreft: ik geloof dat degene die verwilderde katten schieten, alleen diegene proberen te raken die duidelijk geen wilde kat zijn. Lapjeskatten, rode tijgers, etc.
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 17:15:22 PM
"Ik geloof niet dat dezelfde figuren die met veel furie roofvogels, vossen, steenmarters, dassen, bunzing schieten een Wilde Kat zouden laten lopen. Ik geloof überhaupt niet in de noodzaak van jacht door de mens."

Het lijkt mij te generaliserend, wat je nu schrijft. Mensen met een jachtakte mogen deze dieren niet schieten. Slecht een rare stroper zou hiertoe in staat zijn.

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op december 20, 2014, 17:18:22 PM
Citaat van: jfbouwmeester op december 20, 2014, 17:15:22 PMSlecht een rare stroper zou hiertoe in staat zijn.

Maar daar zijn er nou juist weer meer van dan wenselijk is...   :rolleyes:
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rob Koelman op december 20, 2014, 17:35:52 PM
Citaat van: Norman op december 20, 2014, 17:28:51 PMStropers gaan doorgaans voor de buit (eten; haas, konijn, ree) en niet voor de concurrent.

Dat geldt voor de 'klassieke stroper'. Als je stropers in ruimere zin neemt heb je het over personen die illegaal wilde dieren doden, of dat nou voor het vlees is of om een andere reden, bijvoorbeeld vermeende concurrentie of predatie van weidevogels...
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 17:42:34 PM
Beste Norman,

"Mensen met een jachtakte mogen deze dieren niet schieten" dus als je de jagers op een hoop gooit met stropers, dan generaliseer je.

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 19:06:15 PM
"En laat nu net in het gebied waar de Wilde Kat voorkomt net een rapport te zijn afgerond van een Dasseninventarisatie in de terreinen van Staatsbosbeheer. Tijdens dit onderzoek viel het erg sterk op dat er veel hoogzitten en kansels stonden binnen schootsbereik van een Dassenburcht en dat er ook verschillende verdacht lege burchten werden aangetroffen in zeer rijk dassengebied. Iemand die een Das schiet, schiet waarschijnlijk ook een Wilde Kat."

Dit is toch gissen, of ben ik nou abuis?

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Carolien op december 20, 2014, 19:38:10 PM
Het lijkt mij te generaliserend, wat je nu schrijft. Mensen met een jachtakte mogen deze dieren niet schieten. Slecht een rare stroper zou hiertoe in staat zijn.

Jan Bouwmeester
[/quote]


Helaas houden sommige mensen met een jachtakte zich niet altijd aan de wet   :P
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 19:50:01 PM
Beste Carolien,

helaas houden sommige mensen zich niet altijd aan de maximum snelheid. ;)

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Carolien op december 20, 2014, 20:13:48 PM
Citaat van: jfbouwmeester op december 20, 2014, 19:50:01 PM
Beste Carolien,

helaas houden sommige mensen zich niet altijd aan de maximum snelheid. ;)

Jan Bouwmeester

(Je mag ook niks meer tegenwoordig  ;D ;D ) Nee Jan, even zonder gekheid, er zijn nog zoveel wantoestanden gaande omtrent de jacht. Met een IQ van 60 kun je tegenwoordig ook al een jachtakte halen; dus zo'n prestatie is dat allemaal niet. (komt ongeveer overeen met het niveau van een A-zwemdiploma ; een vierjarige kleuter dus) En even terug on topic: Leuk dat Norman aan haalt de Wilde Kat eens in de kijker te krijgen. Ik wil wel met je mee Norman  ;D
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 20:16:43 PM
Jaarlijks ga ik op vakantie in Limburg(Meinweg),

wie weet fotografeer ik ooit een wilde kat.
Maar slangen, hagedissen, vogels, vlinders en kevers boeien mij ook.
Vind ik nog veel leuker dan onze discussies. ;)

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Carolien op december 20, 2014, 20:21:54 PM
Citaat van: jfbouwmeester op december 20, 2014, 20:16:43 PM
Jaarlijks ga ik op vakantie in Limburg(Meinweg),

wie weet fotografeer ik ooit een wilde kat.
Maar slangen, hagedissen, vogels, vlinders en kevers boeien mij ook.
Vind ik nog veel leuker dan onze discussies. ;)

Jan Bouwmeester

En gelijk heb je. De Meinweg is echt prachtig; één van mijn favoriete plekjes in NL.   :duim: :duim:  Maar wat heeft dat te maken met jagersaktes waar je eerder in dit topic over berichtte????????
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jfbouwmeester op december 20, 2014, 22:03:25 PM
beste Carolien,

Lees het hele topic nog maar eens door, dan merk je dat mensen af en toe zijsprongetjes maken, net als wilde katten trouwens ;)

Jan Bouwmeester
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Carolien op december 20, 2014, 22:11:43 PM
Nee Jan Bouwmeester, bedankt voor je aanbod!
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Rene Janssen op december 27, 2014, 18:32:09 PM
Citaat van: Norman op december 20, 2014, 18:07:31 PM
En laat nu net in het gebied waar de Wilde Kat voorkomt net een rapport te zijn afgerond van een Dasseninventarisatie in de terreinen van Staatsbosbeheer.
Voor zover ik er weet van heb is dit rapport een intern rapport. Klopt dat nog steeds? Ik denk dat dit jammer is, hierdoor kan er openbaar geen repliek worden gegeven op de uitkomsten van het onderzoek. Hans Vink heb ik er inmiddels over gesproken en dit ook medegedeeld en er over van gedachte gewisseld (ook over onderstaande).

Citaat van: Norman op december 20, 2014, 18:07:31 PM
Tijdens dit onderzoek viel het erg sterk op dat er veel hoogzitten en kansels stonden binnen schootsbereik van een Dassenburcht
Is A+B=C? Volgens mij klopt je redernering niet echt/ echt niet. Volgens mij heeft het plaatsen van hoogzitten natuurlijk iets te maken met dassen zitten. Immers: Zitten dassenburchten bij hoogteverschillen? Dat is precies wat een jager nodig heeft om een goed zicht te hebben... Mogelijk dat een andere conclusie ook zou kunnen?? Daarnaast: In het Vijlenerbosch zitten ongeveer overal dassen. Dan is het lastig om ergens waar geen dassen zitten, een hoogzit te plaatsen.

[/size]
Citaat van: Norman op december 20, 2014, 18:07:31 PMen dat er ook verschillende verdacht lege burchten werden aangetroffen in zeer rijk dassengebied.
Wanneer je enkel de al bekende burchten langsloopt en vervolgens geen tijd hebt/ neemt/ krijgt om nieuwe burchten op te zoeken, dan kan het zomaar gebeuren dat er niet geheel op de waarheid gebaseerde conclusies worden getrokken. Ik denk dat dit jammer is. In de omgeving van de lege dassenburchten zijn meerdere wel bezetten dassenburchten bekend. Blijkbaar verhuizen dassen toch iets vaker dan wordt aangenomen???
Citaat van: Norman op december 20, 2014, 18:07:31 PMIemand die een Das schiet, schiet waarschijnlijk ook een Wilde Kat.
Zolang dassenvervolging strafbaar is, dient dit te worden vervolgd. Gelukkig dat de Groene Brigade hiervan in Limburg werk maakt! Ik vind het geen goede zaak mensen te beschuldigen die niet beschuldigd dienen te worden zolang we in een Rechtstaat wonen.René(op persoonlijke titel, niet als admin reagerend)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: jva op januari 29, 2015, 21:58:47 PM
Geen foto Rene, dus helaas geen zekere waarneming..  :angel:  :duim: :duim:

http://waarneming.nl/waarneming/view/97617069
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: hans parlevliet op juni 18, 2015, 13:34:16 PM
http://www.dichtbij.nl/eindhoven/regionaal-nieuws/artikel/4050453/bijzonder-wilde-kat-gespot-op-strabrechtse-heide.aspx
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: Johan Helmus op juni 18, 2015, 13:47:57 PM
Zo!  B)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: ArjenDrost † op juni 18, 2015, 20:19:28 PM
Je krijgt wel een heel andere kop als je de : erin weglaat...  ;)
Titel: Re: Wilde kat terug in Nederland?
Bericht door: tekenaar op juli 04, 2015, 20:02:09 PM
Ja, die foto is overtuigend.