Observation international

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: acherontia op augustus 17, 2005, 10:45:40 am

Titel: Sluipwesp(en)
Bericht door: acherontia op augustus 17, 2005, 10:45:40 am
Hoi allemaal,

Nu ik de meeste inheemse macro nachtvlinders wel zo'n beetje allemaal gezien heb, veel ook al een keer gekweekt en ik vooral de biologie en ecologie van de beestjes leuk vind heb ik besloten mij ook te gaan verdiepen in de parasieten. Veel rupsen die je in het vrije veld vindt zijn geparasiteerd door sluipwespen of -vliegen. Tot voor kort liet ik de sluipwespen altijd vrij als deze uit een kweek tevoorschijn kwamen. Inmiddels draag ik ze over aan de expert op dit gebied Mark Shaw in Schotland.

Sluipwespen vormen een onbekend terrein er is nog veel niet bekend bijvoorbeeld over de gebruikte hosts. Daarnaast zijn ze veelal erg klein en moeilijk te determineren. Dat terwijl sluipwespen wel meer en meer gebruikt worden bij biologische bestrijding.

Veel sluipwespen zijn erg host-specifiek en goed in staat om hun host te vinden. Onderstaand wijfje is (samen met een tiental broers en zussen) tevoorschijn gekomen uit een rups van Hadena bicruris, ze is in werkelijkheid inclusief legboor 5 mm groot. De rupsen van Hadena bicruris leven in de zaaddozen van allerlei silene-achtigen zoals dagkoekoeksbloem en blaassilene. Deze sluipwesp (ik weet nog geen naam) is in staat om de rupsen in de zaaddozen te detecteren en boort dan met haar legboor rechtstreeks in de rups om haar eitjes te leggen. Het is een echte endoparasiet hetgeen wil zeggen dat de larven zich in de rups ontwikkelen.

De foto is des te interessanter omdat de sluipwesp direct begon te vreten van de zaaddoos waaruit duidelijk blijkt dat sluipwespen zich niet uitsluitend met nectar voeden zoals vaak beweerd wordt. Het feit dat ze over kaken beschikken is al een eerste aanwijzing dat andere bronnen zoals bijvoorbeeld stuifmeel waarschijnlijk een belangrijkere voedselbron zijn.

Wil men ook dit soort uigekweekte beesten opgenomen hebben bij Waarneming.nl of uitsluitend vondsten in het vrije veld?

(http://www.butterflies-moths.com/foto/images/h.bicruriswasp.jpg)


Vriendelijke groeten,

Jeroen
Titel: Sluipwesp(en)
Bericht door: marcel123 op augustus 17, 2005, 16:37:59 pm
Citaat
Wil men ook dit soort uigekweekte beesten opgenomen hebben bij Waarneming.nl of uitsluitend vondsten in het vrije veld?

Hoe denk je een 5mm groot beest op te sporen in het vrije veld? Uitkweken lijkt me de enige optie en bij de locatie zul je dan de vindplaats van de host moeten vermelden denk ik. Een interessant verhaal en een mooie foto van zo;n klein beestje.