Observation international

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: Dylan op augustus 14, 2005, 16:47:27 pm

Titel: Aphrophora alni
Bericht door: Dylan op augustus 14, 2005, 16:47:27 pm
http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=329160 (http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=329160)

Heb ik deze juist gedetermineerd of zit ik er gigantisch naast? En wat voo rbeestje is het eigenlijk? Cicade-achtig? Ik vond het een wonderlijk diertje.
Titel: Aphrophora alni
Bericht door: han.endt op augustus 14, 2005, 16:56:30 pm
Hij lijkt in ieder geval veel op die soort en je zit zeker in de juiste familie, nl. schuimcicaden. Welke soort het precies is durf ik niet te zeggen. Hans Arentsen kan je misschien wel verder helpen.

Han.
Titel: Aphrophora alni
Bericht door: gardensafari op augustus 16, 2005, 08:28:16 am
Ik was eventjes met andere dingen bezig, maar kan jouw vraag wel beantwoorden. Het gaat wellicht inderdaad om een Aphrophora, maar niet om een alni. De plaatsing van de witte vlekken klopt niet. Ook is hij een beetje te lichtbuin voor een A. alni. Helaas zijn er diverse, lastig te onderscheiden soorten. Je zult hem dus moeten opnemen als een Aphrophora spec.
Overigens kan het ook nog wel een beestje zijn uit een ander geslacht, want de geleerden voegen constant geslachten samen, om ze daarna weer te splitsen op een net iets andere wijze.... De wetenschappelijke indeling van cicades is nog steeds aan hevige discussies onderworpen. En van de redenen dat ze niet zo populair zijn bij natuurliefhebbers. Ik stuur je dit antwoord per e-mail en zet het op het forum.

Groetjes,

Hans Arentsen