Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Reptielen, amfibieën en vissen => Topic gestart door: julicher op maart 30, 2007, 20:50:47 PM

Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: julicher op maart 30, 2007, 20:50:47 PM
Hallo,
ik ben nieuw hier en misschien zit ik wel helemaal fout met mijn vraag, dus aub kraak me niet af als ik fout zit  ;) .

We hebben een vijver in de tuin met Vissen én kikkers. Het zijn goudvissen en de kikkers zijn voor zover ik op het internet kon vinden groene kikkers, ik denk poelkikkers vanwege de grasgroene kleur en de zwarte stippen. Zo'n 8 jaar geleden was er een stuk land van een boer dat niet gebruikt werd en er stond altijd een grote plas water. Daar zwommen kikkervisjes in en we gingen af en toe met een emmer erheen om er te vangen en uit te zetten in onze vijvers. Elk jaar zitten er weer veel kikkers op de rand van de vijver te bakken in de zon. Als het warm is dan, anders zie je ze bijna niet.

Vandaag zag ik 2 klompen kikkerdril in de vijver. Zo zag het eruit ten minste. Daarnet had ik gelezen dat er pas rond april/mei kikkerdril is. Zou dit dan niet iets anders dan kikkerdril zijn? Een eitje heeft de grote van een knikker en wat erin zit is een zwart staafje/bolletje en beweegt al. Een soort van ovale vorm heeft het. Ik weet dat de vissen de kikkervisjes als voedsel zien als ze net uit het ei zijn dus wilde ik ze wel beschermen.

Op internet heb ik wel eens gelezen dat je ze apart kunt zetten in het zelfde vijverwater, maar hoe dat precies moet en welke dingen ik moet doen om ze in leven te houden weet ik niet. Zou iemand me hier kunnen vertellen hoe dat moet, of zit ik hiervoor totaal verkeerd?
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: tekenaar op maart 31, 2007, 08:44:03 AM
Ik heb er een nieuw onderwerp van gemaakt, zo houden we het forum overzichtelijker. Ik denk dat anderen wel antwoorden, moet nu gaan... (haast... afspraak... )
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op maart 31, 2007, 10:31:37 AM
Gezien de tijd vavn het jaar en de omschrijving avn de eieren, zijn het zeer waarschijnlijk eitjes van de Bruione kikker, De kikkers die je in de vijver hebt zijn inderdaad groene kikkers, waar er 3 soorten van zijn, Poel-, Meer-, en Bastaardkikker, deze  3 zijn moelijk uit elkaar te houden, maar verder zijn de kikkervisjes bijna klaar om eruit te komen, de vissen zullen dan veel proberen om ze op te eten, In mijn eigenvijver leg ik een een stapel sten met zand waar de kikkervissen wel doorkunnen en de vissen niet, dan leg ik er nog kippen gaas over todat ze groot zijn, ik weet niet of dit ook mogelijk is bui jou, maar anders kan je ook een plastic bak (Van een bak ijs bijv.) nemen, en daar de zijkanten uithalen en dan daar fijn horgaas tegen plakken (Met stevige tape) , als de ruimte niet groot genoeg voor de kikkervisjes zou je er ook 2 kunnen maken,
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: julicher op maart 31, 2007, 17:01:48 PM
Bedankt voor de reactie.
Kippengaas heb ik nog wel, maar als de kikkervisjes er doorheen kunnen en de vissen niet dan kunnen de kikkervisjes toch nog steeds naar de vissen zwemmen? Dan worden ze alsnog opgegeten. Of zijn ze zo slim om dat niet te doen of zo?
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op maart 31, 2007, 17:28:18 PM
Ze zullen niet slim genoeg zijn, en zelf zit ook met het probleem jonge vissen, maar als je geen horgaans hebt kun je het ook proberen door gewoon gaatjes te prikken,
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: julicher op maart 31, 2007, 22:58:14 PM
Vanmiddag heb ik geprobeerd om een stukje van de vijver af te schermen. Ik had nog een stuk zeil gevonden en daar aan de bovenkant een lat op geniet en aan de onderkant een ketting vastgemaakt. Daarmee heb ik een stuk aan de kant van de vijver afgeschermd en daar het kikkerdril in gedaan. Het kikkerdril had ik met een emmer eruit geschept, maar ik merkte dat een aantal eitjes stuk gingen omdat er een aantal van die mini-kikkervisjes op de bodem lagen. Maar ik had de eitjes nog niet eens aangeraakt, alleen in de emmer laten stromen. Stonden die nou op het punt om uit te komen of heb ik ze nou gewoon de vernieling in geholpen? Gelukkig is het niet veel. Er liggen nu 2 klopen in het afgeschermde gedeelte. Ze liggen nu zo'n 1 tot 5 cm onder het wateroppervlak. Is dat een goede diepte?
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op april 01, 2007, 10:27:04 AM
Ze staan nu dus echt op het punt van uitkomen, ik heb het zelf ook gehad dat er bij verplaasting een aantal dood zijn gegaan, het is alleen even uitkijken dat de ketting niet gaat roesten, dan kan de waterkwaliteit sterk veranderen, bij mij is alles nu uitgekomen en daarvoor zonken ze zich iets af, dus de diepte is niks raars,
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: tekenaar op april 03, 2007, 08:40:07 AM
beetje mosterd na de maaltijd mischien, maar een deel van de vijver afschermen werkt alleen als de kikkervisjes daar absoluut niet uit kunnen. D.w.z. ik heb twijfels of kippengaas wel een goed idee is. Bovendien begint over een maandje de paaitijd van de vissen en dan gaan de vissen vrij heftig tekeer tussen de planten ... en tegen het gaas. Het is dan niet denkbeeldig dat de vissen zich beschadigen aan het gaas.

Je zult uiteindelijk een keuze moeten maken: een vijver met vissen (die kikkervisjes, salamanderlarven en libellenlarven opeten) of een vijver voor de amfibieen en libellen, maar dan zonder vis. Zowel kikkers (zoals je gemerkt hebt) als salamanders en libellen kunnen geschikte vijvers heel goed vinden, meestal zitten ze er al het eerste voorjaar na de aanleg in (mits er een redelijke hoeveelheid planten in de vijver staat). Bij zo'n natuur-vijver is een pomp onnodig en zelfs schadelijk omdat hij "kikkervisjes opzuigt".

Je kan natuurlijk ook twee vijvers aanleggen. Maak alleen de vijver voor amfibieen niet te klein: uit 1 klomp kikkerdril komen al snel zo'n 1000 kikkervisjes en kikkers houden ervan om veel klompen dril naast elkaar te leggen.  
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: julicher op april 04, 2007, 22:10:41 PM
In mijn geval heb ik geen kippengaas gebruikt. Ik heb er nu gaas in zitten wat ze in de grond leggen om onkruit tegen te houden. een kikkervisje kan er dus niet doorheen maar water wel. het is ook glad dus vissen zullen zich niet beschadigen. Een groot gedeelte van het kikerdril is volgens mij nu uitgekomen. Er liggen nu allemaal eitjes zonder zwarte bolletjes erin, in de vijver. Ik zie de mini-kikervisjes niet, maar die zullen zich dna wel ergens schuil houden. Is een beetje alg goed of juist niet goed voor de kikkervisjes. Ik dacht misschiend at het als voedsel kon dienen, maar aan de andere kant dat ze er ook in verstrikt konden raken. Zou ik het erin laten zitten of niet?
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: tekenaar op april 05, 2007, 11:15:56 AM
alg is prima, laat alsjeblieft zitten.
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: julicher op april 05, 2007, 19:27:02 PM
Ok dan. Alles zit er nog  :lol: . wat me daarnet opviel was dat al die kikkervisjes bovenop de lege eitjes gaat liggen. het is net een deken van kikkervisjes. De zon scheen op dat stuk van de vijver. Zou het daar aan kunnen liggen? Het was wel zo dat ze er niet vanaf gingen als het dril hevig bewoog.
Titel: kikkervisjes opkweken en vijvervraag
Bericht door: tekenaar op april 06, 2007, 17:15:36 PM
Ja, daar is het het warmste en bovendien vormen de restanten van het dril hun eerste voedsel.