Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Reptielen, amfibieën en vissen => Topic gestart door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 27, 2012, 13:22:35 PM

Titel: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 27, 2012, 13:22:35 PM
www.sosvuursalamander.nl
Nieuwe website van RAVON, vandaag is het Natuurbericht uitgegaan, dit wordt goed opgepikt door de (social) media

Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op augustus 27, 2012, 15:49:08 PM
Nog maar 11 stuks na intensieve speurtocht? Tjee, dat is wel heel erg zorgwekkend! Zo'n aantal scoorde ik 15 jaar geleden met gemak in mijn eentje met een avondwandeling van slechts een paar uur. Ik heb meteen wat geld overgemaakt!!! Op hoop van zege...
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: hiskodevries op augustus 27, 2012, 17:02:17 PM
"Het belangrijkste leefgebied van de soort in Nederland was het Bunderbos" =>http://www.sosvuursalamander.nl/Feiten.aspx
"Binnen de terrarium-wereld is de vuursalamander een populaire soort. Onderzocht wordt of er sprake is geweest van wegvangen van vuursalamanders uit de laatste leefgebieden." =>http://www.sosvuursalamander.nl/Onderzoek.aspx
ik zou dan toch de lokatie weg laten uit de 'feiten'
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op augustus 27, 2012, 18:34:26 PM
Ik hoop niet dat de sanering van de vuilnisbelt op de Kruisberg van een paar jaar geleden er iets mee te maken heeft.
Maar even iets anders (bedenk ik me pas nadat ik al geld overgemaakt had) -> Is onze overheid volgens EU-verdragen niet verplicht tot een "duurzame staat van instandhouding". -> Er moet verplicht overheidsgeld en -inspanning in gestoken worden in deze situatie volgens mij!
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 27, 2012, 18:42:30 PM
Het ligt inderdaad erg voor de hand dat het ook in de politiek opgepakt gaat worden. Daar wordt aan gewerkt en daarover zullen we vast de komende tijd meer horen. @Bart Dank voor je bijdrage overigens  :duim: !
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op augustus 27, 2012, 21:03:14 PM
Vuursalamanders worden in het buitenland (o.a. Duitsland) volop gekweekt. Helaas is een legaal in Duitsland gekochte vuursalamander eenmaal in Nederland even illegaal als eentje die in het wild is gevangen. Voor mensen die kosten wat het kost deze soort willen houden, is er dus geen enkele stimulatie om dat op een etisch juiste wijze te doen. Uiteraard is het diep triest dat dieren uit kleine, geisoleerde populaties worden weggevangen, om het even om welke soort het gaat.

Wat ik hiermee wil zeggen: dat vuursalamanders populair zijn als terrariumdier (is dat wel zo in Nederland, of geld dat alleen voor landen waar ze legaal gehouden worden?) hoeft niet te betekenen dat al die vuurslamanders dan ook uit het wild weggevangen zijn.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 27, 2012, 21:23:22 PM
Ik wil benadrukken dat de oorzaak nog onbekend is. We denken zelf op dit moment vooral aan een ziekte die door de populaties is geraasd, we hebben nml al 21 dode dieren open en bloot gevonden (zie pagina feiten op www.sosvuursalamander.nl)  en dit is zeer ongebruikelijk voor salamanders. Aan de andere kant willen we alle andere mogelijke oorzaken (inteelt, waterkwaliteit, gif etc.) wel gaan onderzoeken in een breed gedragen onderzoeksprogramma met andere samenwerkingspartners en het liefst dus ook over de grens kijken of daar nog wat aan de hand is. We gaan dus niets bij voorbaat uitsluiten, zodat we niet alle pijlen op dierziektes of op wegvang richten.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op augustus 27, 2012, 21:33:46 PM
Mmh, Als er inderdaad een ziekte doorheen gejaagd is vrees ik het ergste... Maar wie weet wat onderzoek nog oplevert aan verontreiniging (vuilnisbelt?, vliegveld?, DSM?) -> Ik had net per e-mail contact met mijn broer en die herinnerde zich dat hij in de jaren 80 erg verbaasd was over de grote aantallen gammarus vlokreeftjes die hij aantrof in de bronbeekjes in Bunderbos (=indicatie voor eutroof water).
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op augustus 28, 2012, 20:34:03 PM
Ik had hier in Slovenie in een onlangs herstelde poel van het voorjaar veel dode amfibieen (3 soorten watersalamanders, spring- en bruine kikkers, alles bij elkaar minstens 100 dode dieren gezien) en dacht in eerste instantie ook aan een ziekte. Toen viel me op dat gewone padden ongedeerd waren en er ook veel gezonde dieren in de poel waren, maar geen enkele zichtbaar zieke. De dode dieren waren allemaal in een korte periode gestorven,w at niet past bij een ziekte, die later in de poel aankomende dieren ook aansteken en dan zou je dus lang dode, vers dode en zieke dieren verwachten.

Uiteindelijk denk ik dat het kwam door het ongewoon warme en droge voorjaarsweer waardoor veel amfibieen tijdens gortdroog en winderig weer zijn gaan trekken. Van diegene die de poel bereikten, is een deel door de opgedane uitdroging gestorven. Amfibieen die later trokken hadden beter weer en bleven ongedeerd, terwijl gewone padden minder gevoelig zijn voor uitdroging en dus geheel ongedeerd bleven.

Er is een filmopname uit Denemarken waar ze trek van gewone pad tijdens droge, warme en winderige omstandigheden hebben weten vast te leggen: erg dramatisch, volledig uitgedroogde dieren die als zombies voortstrompelen.

Ik begrijp dat jullie in Nederland dit jaar ook ongebruikelijke weersomstandigheden hebben gehad? Uiteraard is voor mij volstrekt onmogelijk te beoordelen wat in het bunderbos aan de hand is en ben het met jullie eens dat een breed onderzoeksprogramma de meeste hoop bied. Amfibieen kunnen nog wel eens frustrerend zijn omdat je dode dieren vindt als de doodsoorzaak zelf niet meer aanwezig is, m.a.w. je moet zoeken in de (vaak onbekende) geschiedenis van een paar dagen of weken eerder (dit frustreerde io.a. ook Amerikaans onderzoek naar de oorzaak van misvormingen bij kikkers).
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 28, 2012, 21:51:08 PM
De verdwijning speelt niet alleen in het Bunderbos. De beide andere populaties  (1 uitgezette en 1 natuurlijke) waren altijd al kleiner, maar lijken allebei te zijn verdwenen. In het Geuldal zijn dit jaar 40 veldbezoeken gebracht, resultaat 0 vuursalamanders.  De dode dieren zijn vooral in 2010 en 2011 gevonden.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 30, 2012, 00:14:28 AM
Inmiddels zijn er 8 vragen in de Tweede Kamer gesteld  :duim: aan de staatssecretaris Bleker door Stientje van Veldhoven (D66) over de achteruitgang van de vuursalamander. De politiek heeft het dus opgepakt en we zijn erg benieuwd naar de reactie. 
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: laatvlieger op augustus 30, 2012, 06:59:40 AM
Overigens vind ik berichten over mogelijk weggevangen dieren voor terrariumhandel geen handige media berichten als een andere oorzaak veel meer voor de hand ligt. Als andere Nederlandse populaties ook lijken te zijn verdwenen en er dode dieren zijn gevonden, dan ligt een ziekte of extreem weer inderdaad veel meer voor de hand en dan zou ik me in eerste instantie vooral daarop richten in plaats van mensen onnodig aan een schandpaal te plaatsen. En al helemaal niet als de oplossing is om de laatste beesten weg te vangen en deze zelf uit te gaan kweken.

Zijn er eigenlijk berichten over de populaties in onze buurlanden? Hoe is het daarmee verlopen de afgelopen paar jaar? 
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: hiskodevries op augustus 30, 2012, 08:33:22 AM
Vlaanderen http://www.natuurpunt.be/uploads/Vereniging/Publicaties/documenten/natuur.pdf
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 30, 2012, 21:19:49 PM
Voor de buitenlandse populatie net over de grens staat op de website sosvuursalamander toegelicht wat we nu weten. (zie tabblad FAQ).  Het komt er op neer dat  in Wallonië en in Duitsland (de dichtstbijzijnde populaties) geen gedetailleerde monitoring plaatsvindt.

Wat betreft het opzetten van de kweekgroep: RAVON is zeer terughoudend met uitzetten en/of kweken. Alleen in noodgevallen wordt hiertoe overgegaan en daarvan is hier duidelijk sprake. Nog langer wachten zou er toe leiden dat ze helemaal uitsterven en dan zijn we nog verder van huis. Een en ander is ook zorgvuldig afgestemd met de Provincie Limburg (opdrachtgever voor het veldonderzoek in 2012) en met het Ministerie van EL&I.

 
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 30, 2012, 21:25:04 PM
De media berichten over wegvangen komen niet per definitie vanuit RAVON :-[ . Voor het originele persbericht zie het natuurbericht van 28 augustus, dat is de versie die naar buiten is gebracht. De kranten en internet maken daar vaak net iets anders van, dat hebben we helaas niet 100% in de hand. Het stuk in de Limburger (zie pagian nieuws op sosvuursalamander.nl) is overigens een voorbeeld van een goed krantenbericht dat zeer dicht blijft bij de door ons uitgegeven informatie in het natuurbericht.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op september 01, 2012, 08:51:37 AM
Ik ben meermalen van mening verandert over kweekprogramma's.

Enerzijds is er uiteraard het risico dat ieder voor zich "kweekprogramma's" begint en daarvoor dieren wegvangt (ik herinner me dat er een rechtzaak was vanwege mensen die muurhagedissen gevangen hadden voor dit doel), wat uiteraard het einde van populaties kan betekenen ...

anderzijds, wanneer een populatie uitsterft vanwege een ziekte, ben je dan blij wanneer iemand nog een aantal dieren in een terrarium blijkt te hebben, al dan niet legaal?

In het geval van (nog) gezonde populaties is het geen probleem wanneer een klein aantal dieren wordt weggevangen, maar hoe zorg je ervoor dat het daarwerkelijk blijft bij een onschadelijk klein aantal?

Hoe kan je in Nederland legaal ervaring opdoen met het houden en kweken van inheemse soorten? In het geval van vuursalamanders is het geen probleem om aan in het buiteland legaal gekweekte dieren te komen, die kan je proberen te houden en kweken zonder dat dit ten koste gaat van natuurlijke populaties. Echter, dat mag dus niet, je krijgt daar in Nederland never nooit geen ontheffing voor. Moeten we dan de laatste Nederlandse dieren aan buitenlandse kwekers geven, omdat we hier geen ervaring mochten opdoen? Of geven we ze aan zeer goede Nederlandse kwekers, die in het verleden illegaal dieren hebben gehouden?

En wanneer begin je hiermee, als de laatste dieren nog net te vinden zijn (en je dus een hopeloos smalle genetische basis over hebt) of zet je in een eerder stadium reserve-populaties op? Hoe bepaal je wie dieren gaat kweken (en geef je die personen daarvoor subsidie?)? In het geval van dit soort gevoelige dieren zijn kweekresultaten bij ervaren hobbyisten vaak beter als in dierentuinen (ik ben zowel dierentuinmedewerker als dierenhouder), maar bij hobby-dierenhouders is het veel afhankelijker van de belangstelling van 1 persoon. Ervaring leert dat belangstelling na 3 jaar vaak vermindert en dan stappen mensen over naar andere diersoorten. Hoe houd je de belangstelling vast voor zeg 10 of 20 jaar?

(p.s. dit speelt bijvoorbeeld binnen de Goodeid Working Group, die reserve-populaties van met uitsterven bedreigde Mexikaanse vissen in stand houdt. Maar is het niet triest dat we dit legaal kunnen doen met buitenlandse visjes maar niet met de inheemse soorten?)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Norman op september 01, 2012, 09:07:00 AM
Citaat van: tekenaar op september 01, 2012, 08:51:37 AM
Ik ben meermalen van mening verandert over kweekprogramma's.

Enerzijds is er uiteraard het risico dat ieder voor zich "kweekprogramma's" begint en daarvoor dieren wegvangt (ik herinner me dat er een rechtzaak was vanwege mensen die muurhagedissen gevangen hadden voor dit doel), wat uiteraard het einde van populaties kan betekenen ...

anderzijds, wanneer een populatie uitsterft vanwege een ziekte, ben je dan blij wanneer iemand nog een aantal dieren in een terrarium blijkt te hebben, al dan niet legaal?

In het geval van (nog) gezonde populaties is het geen probleem wanneer een klein aantal dieren wordt weggevangen, maar hoe zorg je ervoor dat het daarwerkelijk blijft bij een onschadelijk klein aantal?

Hoe kan je in Nederland legaal ervaring opdoen met het houden en kweken van inheemse soorten? In het geval van vuursalamanders is het geen probleem om aan in het buiteland legaal gekweekte dieren te komen, die kan je proberen te houden en kweken zonder dat dit ten koste gaat van natuurlijke populaties. Echter, dat mag dus niet, je krijgt daar in Nederland never nooit geen ontheffing voor. Moeten we dan de laatste Nederlandse dieren aan buitenlandse kwekers geven, omdat we hier geen ervaring mochten opdoen? Of geven we ze aan zeer goede Nederlandse kwekers, die in het verleden illegaal dieren hebben gehouden?

En wanneer begin je hiermee, als de laatste dieren nog net te vinden zijn (en je dus een hopeloos smalle genetische basis over hebt) of zet je in een eerder stadium reserve-populaties op? Hoe bepaal je wie dieren gaat kweken (en geef je die personen daarvoor subsidie?)? In het geval van dit soort gevoelige dieren zijn kweekresultaten bij ervaren hobbyisten vaak beter als in dierentuinen (ik ben zowel dierentuinmedewerker als dierenhouder), maar bij hobby-dierenhouders is het veel afhankelijker van de belangstelling van 1 persoon. Ervaring leert dat belangstelling na 3 jaar vaak vermindert en dan stappen mensen over naar andere diersoorten. Hoe houd je de belangetelling vast voor zeg 10 of 20 jaar?

De Korenwolf bewijst dat fokprogramma's wel degelijk heel nuttig kunnen zijn. Maar wel goed geregisseerd en niet op eigen initiatief.
En daarnaast dient er wel transparant te zijn wat de oorzaak is van de teruggang. Herintroductie heeft pas zin als de oorzaak word weggenomen.

Daarnaast zijn de legaal gekweekte vuursalamanders uit het buitenland (die incidenteel ook in NL met CITES worden aangeboden) vaak van een ander ondersoort  (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)dan onze Nederlandse Vuursalamander en daardoor hooguit een alternatief als ons eigen ondersoort (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)is uitgestorven, waarbij het risico bestaat dat de betreffende ondersoort subtiele biotoop verschillen verlangd waardoor deze niet op dezelfde locatie een levensvatbare populatie kunnen opbouwen.

Ik zou de regie bij een dierentuin, waarbij Rotterdam wel weer heel geschikt is vanwege hun ervaring, en de uitvoering bij particulieren kan plaatsvinden. Er zijn verschillende salamanderliefhebbers in NL die voldoende ervaring hebben met het houden en kweken van vuursalamanders dat hier zeker kansen liggen.

Het is goed dat er in ieder geval actie word ondernomen. Jammer is het wel dat het initiatief uit RAVON moet komen en geen overheidsinitiatief betreft. Overigens zou ik nog steeds de locaties van de restpopulaties weglaten om het risico op wegvangen zoveel mogelijk te voorkomen of in ieder geval er niet aan bij te dragen.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op september 01, 2012, 13:34:21 PM
Even een balletje opgooien. De Vuursalamanders zijn allen indivudieel herkenbaar aan de tekening. Zelf heb ik in het Bunderbos tijdens elk bezoek wel Vuursalamanders gevonden. Een deel daarvan is vast ook gefotografeerd.
Ik kan me voorstellen dat het nuttig is om de foto's op Wrn.nl en bij waarnemers te vergelijken.
Mogelijk kan er dan met terugwerkende kracht ook een betere schatting gemaakt worden? En wellicht de maximale leeftijd bepaald worden van enkele nu nog levende exemplaren.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Norman op september 01, 2012, 13:36:14 PM
Citaat van: Jeroen Nagtegaal op september 01, 2012, 13:34:21 PM
Even een balletje opgooien. De Vuursalamanders zijn allen indivudieel herkenbaar aan de tekening. Zelf heb ik in het Bunderbos tijdens elk bezoek wel Vuursalamanders gevonden. Een deel daarvan is vast ook gefotografeerd.
Ik kan me voorstellen dat het nuttig is om de foto's op Wrn.nl en bij waarnemers te vergelijken.
Mogelijk kan er dan met terugwerkende kracht ook een betere schatting gemaakt worden? En wellicht de maximale leeftijd bepaald worden van enkele nu nog levende exemplaren.

:duim:

Goed idee inderdaad!
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 01, 2012, 14:06:47 PM
Goed idee om de vuursalamander foto's te vergelijken :duim: , hoe meer gegevens hoe beter. Wie wil meehelpen om te bekijken of de salamanders op de adoptiepagina (8 stuks) al eerder zijn aangetroffen en in welk jaar?

Wat betreft de kweeklocatie: er worden momenteel contacten gelegd met meerdere dierentuinen om de mogelijkheden voor kweek en opvang te bekijken, het besluit om te gaan kweken is nog erg vers en zijn vooral meer mannetjes nodig. Ook hebben we nauw contact met de salamandervereniging via een aantal prominente leden van deze vereniging. 
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 01, 2012, 14:12:19 PM
@Norman, we hebben de foto eraf gehaald, je hebt gelijk dat we geen foto's moeten vertonen van gehanteerde dieren, dat was een beetje dom.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 01, 2012, 14:23:33 PM
@Paul We willen de kweek juist bij voorkeur niet bij particulieren, niet omdat die niet deskundig zijn maar vanwege het risico dat er dieren doodgaan en mensen daar op aangekeken worden. Dit zijn afbreukrisico's voor individuele mensen die je in kweekprogramma's niet zou moeten nemen. Daarom gaat onze sterke voorkeur uit naar een dierentuin of een opvangcentrum, daar zit overigens ook in Nederland ruime expertise voor het verzorgen en kweken. Daarnaast heeft een dierentuin vaak als voordeel dat je de soort veel beter onder de aandacht krijgt. Bovendien zijn dierentuinen zich steeds meer bewust van de taak die ze hebben in bescherming van inheemse soorten. Allemaal zaken die pleiten voor het onderbrengen bij dierentuinen i.p.v. particulieren.

Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Norman op september 01, 2012, 14:31:50 PM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op september 01, 2012, 14:12:19 PM
@Norman, we hebben de foto eraf gehaald, je hebt gelijk dat we geen foto's moeten vertonen van gehanteerde dieren, dat was een beetje dom.

Ik heb de post verwijderd met de foto. Bedankt.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op september 03, 2012, 19:54:50 PM
Citaat van: Norman op september 01, 2012, 09:07:00 AM

De Korenwolf bewijst dat fokprogramma's wel degelijk heel nuttig kunnen zijn. Maar wel goed geregisseerd en niet op eigen initiatief.
En daarnaast dient er wel transparant te zijn wat de oorzaak is van de teruggang. Herintroductie heeft pas zin als de oorzaak word weggenomen.

Daarnaast zijn de legaal gekweekte vuursalamanders uit het buitenland (die incidenteel ook in NL met CITES worden aangeboden) vaak van een ander ondersoort  (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)dan onze Nederlandse Vuursalamander en daardoor hooguit een alternatief als ons eigen ondersoort (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)is uitgestorven, waarbij het risico bestaat dat de betreffende ondersoort subtiele biotoop verschillen verlangd waardoor deze niet op dezelfde locatie een levensvatbare populatie kunnen opbouwen.

Het kweekprogramma van de hamsters gaat inderdaad goed, de financiele compensatie van landbouwers echter allerbelabberst, waardoor er tot nog toe geen sprake is van een succesvolle herintroductie die op lange termijn kansen bied.

Salamandra salamandra terrestris wordt in Duitsland gewoon te koop aangeboden. Echter niet met CITES documenten wat de vuursalamander valt niet onder CITES. M.a.w als ze in Nederland met CITES documenten worden aangeboden klopt er iets niet. Deze worden voor deze soort namelijk in het geheel niet afgegeven!

Ik heb hier in de dierentuin van Ljubljana Salamandra salamandra terrestris, Duitse (legale) nakweek. Dit zijn nog jonge dieren, ik verwacht volgend jaar de eerste larven (afkloppen). Herkomst van de voorouders is niet bekend, op een exemplaar na, wat van een kwa kleurpatroon afwijkende populatie afstamt. In de zomerperiode heb ik problemen gehad met warmte (25 graden is echt heel benauwd voor salamanders), o.a. voor deze soort hebben we een airco geinstalleerd in ons terrariumgebouw. Nu is het goed gegaan, alleen was het soms best lastig om aan regenwormen te komen met de droogte van afgelopen zomer. Ik sta open voor samenwerking, maar denk ook dat Blijdorp de eerste tuin is die in aanmerking komt.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Norman op september 03, 2012, 23:01:45 PM
Citaat van: tekenaar op september 03, 2012, 19:54:50 PM
Citaat van: Norman op september 01, 2012, 09:07:00 AM

De Korenwolf bewijst dat fokprogramma's wel degelijk heel nuttig kunnen zijn. Maar wel goed geregisseerd en niet op eigen initiatief.
En daarnaast dient er wel transparant te zijn wat de oorzaak is van de teruggang. Herintroductie heeft pas zin als de oorzaak word weggenomen.

Daarnaast zijn de legaal gekweekte vuursalamanders uit het buitenland (die incidenteel ook in NL met CITES worden aangeboden) vaak van een ander ondersoort  (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)dan onze Nederlandse Vuursalamander en daardoor hooguit een alternatief als ons eigen ondersoort (http://www.caudata.org/cc/articles/Salamandra_guide.shtml)is uitgestorven, waarbij het risico bestaat dat de betreffende ondersoort subtiele biotoop verschillen verlangd waardoor deze niet op dezelfde locatie een levensvatbare populatie kunnen opbouwen.

Het kweekprogramma van de hamsters gaat inderdaad goed, de financiele compensatie van landbouwers echter allerbelabberst, waardoor er tot nog toe geen sprake is van een succesvolle herintroductie die op lange termijn kansen bied.

Salamandra salamandra terrestris wordt in Duitsland gewoon te koop aangeboden. Echter niet met CITES documenten wat de vuursalamander valt niet onder CITES. M.a.w als ze in Nederland met CITES documenten worden aangeboden klopt er iets niet. Deze worden voor deze soort namelijk in het geheel niet afgegeven!

Ik heb hier in de dierentuin van Ljubljana Salamandra salamandra terrestris, Duitse (legale) nakweek. Dit zijn nog jonge dieren, ik verwacht volgend jaar de eerste larven (afkloppen). Herkomst van de voorouders is niet bekend, op een exemplaar na, wat van een kwa kleurpatroon afwijkende populatie afstamt. In de zomerperiode heb ik problemen gehad met warmte (25 graden is echt heel benauwd voor salamanders), o.a. voor deze soort hebben we een airco geinstalleerd in ons terrariumgebouw. Nu is het goed gegaan, alleen was het soms best lastig om aan regenwormen te komen met de droogte van afgelopen zomer. Ik sta open voor samenwerking, maar denk ook dat Blijdorp de eerste tuin is die in aanmerking komt.

Paul,

Bedankt voorde correctie. Salamandra s.terrestris heeft idd. geen Cites. Ik ben er duidelijk te lang uit (10 jaar inmiddels).
Ik begrijp dat de dierentuin van Ljubljana, naast Blijdorp een goede kandidaat kan zijn, maar ook de Duitse dierentuinen en eventueel dus ook de Duitse terrariumhouders die deelnemen aan het stamboek (hebben ze dat ook in duitsland?).
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 03, 2012, 23:06:04 PM
Een dierentuin in NL is wellicht wat meer voor de hand liggend dan Ljubljana, bespaart in ieder geval de vuursalamander een lange reis en een heleboel transport/reiskosten.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Theo Linders op september 04, 2012, 12:50:50 PM
De meest voor de hand liggende opties zijn dan Blijdorp en Artis, beide hebben veel ervaring met amfibiën en ook met herintroductieprojecten. Probleem bij Blijdorp kan zijn dat ze flink bezuinigen en 40 werknemers ontslaan, dus dat het misschien niet haalbaar is voor hen om een kweekprogramma erbij te doen...

Het is jammer dat er geen grotere reptielentuinen meer zijn in NL, enkel nog (semi-)opvangcentra en recent een hobbyist in Breda....

Maar misschien zou Burgers Zoo ook een kandidaat kunnen zijn, al hebben die vooral ervaring met Amfibien in een grote hal en niet zozeer kweek daarvan...

Ook gaiapark zou een interessante optie zijn, vooral omdat het in Kerkrade gevestigd is en er dus educatief een erg sterk verhaal verteld kan worden, ook hebben zij ervaring met herintroducties (korenwolf), het is alleen de vraag of de expertise met amfibiën aanwezig is, omdat die in de collectie ontbreken.

In Duitsland zou ik naar Keulen en Frankfurt kijken.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op september 04, 2012, 21:53:14 PM
Een in Nederland beschermde diersoort in het buitenland onderbrengen voor een kweekprogramma lijkt me eerlijk gezegd een finke omweg.

Contact opnemen met Blijdorp, de Salamandervereniging en de ESF. Een aantal dieren onderbrengen in een dierentuin en een paar andere bij een particulier, vanwege risicospreiding: mocht een ziekte uitbreken dan verlies je niet ineens alles, en zowel particulieren als dierentuinen hebben sterke en minder sterke kanten. Zeker in dit stadium kan je niet uitsluiten dat een of meer van de dieren een besmetting onder de leden heeft, wat een extra argument is voor onderbrengen bij verschillende adressen. Vuursalamanders zijn niet erg sociaal, dus er is wat dat betreft geen reden om ze in 1 groep bij elkaar te willen houden. Het is een klein wereldje, dus het is geen enkel probleem om na te gaan wie betrouwbaar en ervaren genoeg is. Wie is/wordt formeel "eigenaar" van de dieren?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 04, 2012, 22:09:28 PM
@Paul Contacten met dierentuinen zijn inmiddels al gelegd, dit loopt maar stuit nog wel op enkele praktische hobbels. Splitsing van de groep is voor de hand liggende weg i.v.m.  risicospreiding. Via de site www.sosvuursalamander.nl laten we weten als het onderdak geregeld is

Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 21, 2012, 21:03:34 PM
Antwoorden van de staatssecretaris Bleker op de Kamervragen over de achteruitgang van de vuursalamander:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/09/19/beantwoording-kamervragen-over-achteruitgang-vuursalamanders.html
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op september 21, 2012, 22:07:13 PM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op september 21, 2012, 21:03:34 PM
Antwoorden van de staatssecretaris Bleker op de Kamervragen over de achteruitgang van de vuursalamander:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/09/19/beantwoording-kamervragen-over-achteruitgang-vuursalamanders.html

Klopt zijn antwoord op vraag 4?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 21, 2012, 22:17:16 PM
Ja, we zijn in gesprek met EL&I.  Zodra daar meer concrete uitkomsten over zijn melden we dat via www.sosvuursalamander.nl
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: maurice.lahaye op september 21, 2012, 22:26:00 PM
Beetje off-topic: @Paul, aan de financiële compensatie voor landbouwers (in verband met de korenwolf) wordt hard gewerkt middels een grote LIFE+ aanvraag (België, Nederland en 4 Duitse Deelstaten). Ik ben hoopvol en met name EL&I heeft zich enorm ingezet om de aanvraag mogelijk te maken.

Maurice
(op persoonlijke titel)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op oktober 09, 2012, 17:09:42 PM
Vorige week op 2 avonden in totaal 10 vuursalamanders gevonden, waaronder gelukkig ook 6 mannetjes. Teller totaal voor levende dieren in 2012 staat nu op 21.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op oktober 09, 2012, 17:13:28 PM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op oktober 09, 2012, 17:09:42 PM
Vorige week op 2 avonden in totaal 10 vuursalamanders gevonden, waaronder gelukkig ook 6 mannetjes. Teller totaal voor levende dieren in 2012 staat nu op 21.

Hoi Raymond,

Zijn die nu in gevangenschap voor kweek?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op oktober 09, 2012, 17:27:08 PM
Ze zitten in de opvang. Voordat we de kweek echt starten moet er eerst uitsluitsel zijn over de genetische verwantschap van de dieren, dit om te bekijken welke dieren het beste bij elkaar geplaatst kunnen worden. De verwantschap wordt momenteel onderzocht door een specialist op het gebied van vuursalamander-genetica (dr. Steinfartz van de univ. Bielefeld). De kweek wordt dan uitgevoerd op andere locaties (waarschijnlijk twee dierentuinen), de locaties zijn bijna geregeld maar worden tzt bekend gemaakt via een persmoment/natuurbericht
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op oktober 09, 2012, 17:36:33 PM
Dit klinkt als een potentieel mooie basis. Omdat de achteruitgang zo snel is gegaan en vuursalamanders relatief lang leven, geloof ik dat hiermee een goede kans is op een voldoende brede genetische basis (het zijn immers dieren die geboren zijn in de tijd dat de populatie nog gezond was, m.a.w. niet ingeteelt). Ben benieuwd naar de uitkomst van genetisch onderzoek.

Ik ben ook benieuwd of iemand nog illegaal vuursalamanders uit deze populatie in een terrarium heeft. Dit zou een mooi moment zijn om daarmee voor de dag te komen, al dan niet annoniem.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op oktober 10, 2012, 10:10:44 AM
Citaat van: tekenaar op oktober 09, 2012, 17:36:33 PM
Ik ben ook benieuwd of iemand nog illegaal vuursalamanders uit deze populatie in een terrarium heeft. Dit zou een mooi moment zijn om daarmee voor de dag te komen, al dan niet annoniem.

Ik moet ergens nog een naam hebben van iemand die rond 2004-2006 larven heeft meegenomen en opgekweekt.
Toen was de situatie echter nog zo dat er vele 10-tallen, zoniet 100-en larven waren... Hiervoor moet ik eens diep gaan graven in oude notitie-boekjes in de hoop dat het erin staat.

Buiten dit geval moeten er zeker ook anderen gevallen zijn.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op oktober 10, 2012, 11:52:45 AM
RAVON is blij met alle toevoegingen aan het kweekprogramma, alle dieren zijn welkom. Ze worden eerst genetisch gescreend voordat ze aan de kweek worden toegevoegd.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op februari 07, 2013, 19:17:25 PM
Zaterdag 16 februari geeft Wilbert Bosman van Ravon een spreekbeurt over de raadselen rondom de verdwijning van de vuursalamander tijdens de Genootschapsdag in Roermond: http://www.nhgl.nl/page/standard.asp?Section=project&Level=2
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: frankmeer op februari 11, 2013, 12:55:32 PM
Voor degenen die het nog niet gezien hadden; Freek Vonk in DWDD.



http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia[mediaid]=209889&cHash=32936927bf09e1c9746529cfe91990b5 (http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia%5Bmediaid)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Margreet Kwh op februari 11, 2013, 13:37:08 PM
Citaat van: frankmeer op februari 11, 2013, 12:55:32 PM
Voor degenen die het nog niet gezien hadden; Freek Vonk in DWDD.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia[mediaid]=209889&cHash=32936927bf09e1c9746529cfe91990b5
(http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia%5Bmediaid)
Dank voor het plaatsen, Frank. Ik had alleen een stukje gezien (van de naaktslak die in zijn geheel naar binnen ging, best indrukwekkend).
De uitzending is te vinden op donderdag 7 februari 2013.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Bart van Hoogstraten op februari 11, 2013, 13:42:42 PM
Citaat van: Margreet Kwh op februari 11, 2013, 13:37:08 PM
Citaat van: frankmeer op februari 11, 2013, 12:55:32 PM
Voor degenen die het nog niet gezien hadden; Freek Vonk in DWDD.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia[mediaid]=209889&cHash=32936927bf09e1c9746529cfe91990b5
(http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Gesprekken.2269.0.html?&tx_varamedia%5Bmediaid)
Dank voor het plaatsen, Frank. Ik had alleen een stukje gezien (van de naaktslak die in zijn geheel naar binnen ging, best indrukwekkend).
De uitzending is te vinden op donderdag 7 februari 2013.

Hier: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/209889
Kijk wel uit met die Vuursalamanders! (zie foto van Freek): http://www.natuurbericht.nl/?id=10145
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Margreet Kwh op februari 11, 2013, 14:49:59 PM
Dat is wel een macho foto, zeg! Eigenlijk niet zo passend voor het object van studie, dat vooral als schattig werd gekenschetst bij DWDD.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: jva op februari 11, 2013, 21:57:51 PM
Citaat van: Margreet Kwh op februari 11, 2013, 14:49:59 PM
Dat is wel een macho foto, zeg! Eigenlijk niet zo passend voor het object van studie, dat vooral als schattig werd gekenschetst bij DWDD.
We weten inmiddels allemaal wel hoe hij Eva Jinek aan de haak heeft geslagen...precies.. :duim:
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op april 04, 2013, 12:56:34 PM
Vandaag is de quarantaine periode in Gent beëindigd en worden de vuursalamanders overgeplaatst naar de dierentuin  @kasteeelparkBorn
zie ook het natuurbericht van vanochtend
http://www.natuurbericht.nl/?id=10402 (http://www.natuurbericht.nl/?id=10402)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op april 13, 2013, 23:07:31 PM
Van de gekweekte-vuursalamanders-met-onbekende-herkomst in Ljubljana ZOO hebben we inmiddels larven (niet heel veel, maar toch ...), hoe staat het met de Nederlandse? Hebben die in de quarantaine al larven afgezet?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op augustus 04, 2013, 23:23:35 PM
Dag Paul


Zag nu pas je reactie. Enkele dagen geleden het volgende bericht op Facebook geplaatst:
In het voorjaar zijn nog meerdere drachtige vrouwtjes gevangen, ze hebben samen ruim 100 jonkies gekregen en die zitten heerlijk koel bij de opvang @RAVON bij 15 graden!
[/size]
[/size]Deze jonkies (deels nog larven, maar ook veel juvenielen zijn geboren uit vrouwtjes die al drachtig waren toen ze in de opvang kwamen. Er wordt nog niet actief gekruist/gekweekt, dat kan pas als we meer weten over de oorzaak van achteruitgang. De genetica van de salamanders in de opvang is alvast wel in kaart gebracht.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 03, 2013, 23:13:29 PM
Spectaculair: De oorzaak voor de sterfte is gevonden door een nauwe samenwerking van onderzoekers van de Universiteit Gent, RAVON en Imperial College London.

Hierbij het originele artikel in PNAS (Proceedings of the Natural Academy of Sciences of the United States of America). Onze Nederlandse vuursalamanders blijken om te vallen door een volledig nieuwe schimmelziekte. Bijzonder want de eerste schimmelziekte heeft een wereldwijde epidemie veroorzaakt onder amfibieën, hierdoor zijn tientallen soorten amfibieën verdwenen. Daarmee is de ontdekking van de tweede ziekte heel erg groot nieuws dat inmiddels de hele wereld over gaat en de aandacht heeft van vele onderzoeksgroepen. kan hele grote consequenties hebben voor amfibieën-populaties

http://www.pnas.org/content/early/2013/08/28/1307356110.full.pdf+html (http://www.pnas.org/content/early/2013/08/28/1307356110.full.pdf+html)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: laatvlieger op september 04, 2013, 07:38:04 AM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op september 03, 2013, 23:13:29 PM
Spectaculair: De oorzaak voor de sterfte is gevonden door een nauwe samenwerking van onderzoekers van de Universiteit Gent, RAVON en Imperial College London.

Hierbij het originele artikel in PNAS (Proceedings of the Natural Academy of Sciences of the United States of America). Onze Nederlandse vuursalamanders blijken om te vallen door een volledig nieuwe schimmelziekte. Bijzonder want de eerste schimmelziekte heeft een wereldwijde epidemie veroorzaakt onder amfibieën, hierdoor zijn tientallen soorten amfibieën verdwenen. Daarmee is de ontdekking van de tweede ziekte heel erg groot nieuws dat inmiddels de hele wereld over gaat en de aandacht heeft van vele onderzoeksgroepen. kan hele grote consequenties hebben voor amfibieën-populaties

http://www.pnas.org/content/early/2013/08/28/1307356110.full.pdf+html (http://www.pnas.org/content/early/2013/08/28/1307356110.full.pdf+html)
Oké, spectaculair nieuws! Maar wat betekent dat voor de in gevangenschap levende salamanders? Ik vind het namelijk lastig te verkopen dat die nu al 2 jaar buiten de voortplanting worden gehouden. Nu kunnen ze gelukkig best wel oud worden, maar toch. Ik neem aan dat er nu vanaf volgend jaar wel met de dieren wordt gekweekt? Zijn er eigenlijk al veel dieren in gevangenschap doodgegaan? En zijn er levende dieren gevangen met deze nieuwe schimmelinfectie?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 04, 2013, 13:06:30 PM
Er was/is veel kritiek op de opvang. Ik zal toelichten waarom we dit gedaan hebben:


de beslissing om dieren te gaan opvangen was dan ook geen gemakkelijke beslissing, de diverse deskundigen op dierziektenkundig gebeid, de terreinbeheerders en vrijwilligers waren het in eerste instantie ook niet helemaal met elkaar eens. Het was ook voor ons een uiterst lastig dilemma: gaan we toekijken hoe in het veld alles verdwijnt (96% sterfte in twee jaar tijd) of gaan we nog een deel opvangen om ze beschikbaar te hebben voor een mogelijk kweekprogramma. Wij hebben de laatste keuze gemaakt, het risico dat we in 2014 alles in het veld kwijt zijn was naar onze mening veel te groot. Ook in gevangenschap zijn eind 2012 dieren doodgegaan
(19 vd 39) , bij de eerste gevallen zijn ze toen meteen onder strikte quarantaine (Biosecurity Level 2)  in Gent geplaatst. De groep is meteen behandeld met o.a schimmelremmende medicijnen en daarmee is de infectie gestopt en zijn er geen nieuwe gevallen meer bijgekomen. Er zijn momenteel 30 dieren in de opvang (dit voorjaar zijn er enkele bijgekomen) en ca 80 larven/juvenielen, afkomstig van enkele vrouwtjes die dit voorjaar drachtig de opvang binnenkwamen. In het veld zit dus ook nog een deel, maar we weten niet hoeveel en het is maar afwachten wat we dit najaar nog aantreffen.


Voorlopig is het vangen stop gezet om de resterende populatie (naar schatting zitten er nog enkele tientallen dieren in het veld) ook een kans te geven er op eigen kracht doorheen te komen. Het probleem is overigens niet een gebrekkige voortplanting maar de absurd hoge sterfte van volwassen dieren in het veld, waardoor ze niet eens aan voortplanten toe komen. Daardoor zakt de populatie naar een niveau waarop gevreesd moet worden voor het voortbestaan.


Op de dode dieren uit het veld kon in eerste instantie niets gevonden worden (omdat ze te ver heen waren), de eerste ontdekking is gedaan op de dode dieren uit de opvang. Zonder opvang waren we dus waarschijnlijk nooit achter de oorzaak gekomen en hadden we nu nog steeds in het duister getast. De geraadpleegde deskundigen hebben onlangs toegegeven dat de beslissing om de dieren op te vangen achteraf de juiste beslissing is gebleken.


Nu moeten we verder doorpakken, er valt een heleboel uit te zoeken en we staan pas aan het begin.



Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Remon op september 04, 2013, 13:13:00 PM
Raymond,

Duidelijk betoog, helemaal mee eens!
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 04, 2013, 16:26:15 PM
Ronkende teksten van de site van PNAS, over het belang van het artikel van Univ. Gent en RAVON: er is een duidelijke link naar de global amphibian crisis

Significance
Chytridiomycosis has resulted in the serious decline and extinction of >200 species of amphibians worldwide and poses the greatest threat to biodiversity of any known disease. This fungal disease is currently known to be caused by Batrachochytrium dendrobatidis, hitherto the only species within the entire phylum of the Chytridiomycota known to parasitize vertebrate hosts. We describe the discovery of a second highly divergent, chytrid pathogen, Batrachochytrium salamandrivorans sp. nov., that causes lethal skin infections in salamanders, which has resulted in steep declines in salamander populations in northwestern Europe. Our finding provides another explanation for the phenomenon of amphibian biodiversity loss that is emblematic of the current global biodiversity crisis.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: laatvlieger op september 04, 2013, 19:54:12 PM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op september 04, 2013, 13:06:30 PM
Er was/is veel kritiek op de opvang. Ik zal toelichten waarom we dit gedaan hebben:


de beslissing om dieren te gaan opvangen was dan ook geen gemakkelijke beslissing, de diverse deskundigen op dierziektenkundig gebeid, de terreinbeheerders en vrijwilligers waren het in eerste instantie ook niet helemaal met elkaar eens. Het was ook voor ons een uiterst lastig dilemma: gaan we toekijken hoe in het veld alles verdwijnt (96% sterfte in twee jaar tijd) of gaan we nog een deel opvangen om ze beschikbaar te hebben voor een mogelijk kweekprogramma. Wij hebben de laatste keuze gemaakt, het risico dat we in 2014 alles in het veld kwijt zijn was naar onze mening veel te groot. Ook in gevangenschap zijn eind 2012 dieren doodgegaan
(19 vd 39) , bij de eerste gevallen zijn ze toen meteen onder strikte quarantaine (Biosecurity Level 2)  in Gent geplaatst. De groep is meteen behandeld met o.a schimmelremmende medicijnen en daarmee is de infectie gestopt en zijn er geen nieuwe gevallen meer bijgekomen. Er zijn momenteel 30 dieren in de opvang (dit voorjaar zijn er enkele bijgekomen) en ca 80 larven/juvenielen, afkomstig van enkele vrouwtjes die dit voorjaar drachtig de opvang binnenkwamen. In het veld zit dus ook nog een deel, maar we weten niet hoeveel en het is maar afwachten wat we dit najaar nog aantreffen.


Voorlopig is het vangen stop gezet om de resterende populatie (naar schatting zitten er nog enkele tientallen dieren in het veld) ook een kans te geven er op eigen kracht doorheen te komen. Het probleem is overigens niet een gebrekkige voortplanting maar de absurd hoge sterfte van volwassen dieren in het veld, waardoor ze niet eens aan voortplanten toe komen. Daardoor zakt de populatie naar een niveau waarop gevreesd moet worden voor het voortbestaan.


Op de dode dieren uit het veld kon in eerste instantie niets gevonden worden (omdat ze te ver heen waren), de eerste ontdekking is gedaan op de dode dieren uit de opvang. Zonder opvang waren we dus waarschijnlijk nooit achter de oorzaak gekomen en hadden we nu nog steeds in het duister getast. De geraadpleegde deskundigen hebben onlangs toegegeven dat de beslissing om de dieren op te vangen achteraf de juiste beslissing is gebleken.


Nu moeten we verder doorpakken, er valt een heleboel uit te zoeken en we staan pas aan het begin.
Raymond,

Het gaat me niet om het in quarantaine zetten. Uiteraard is dat een goede keuze geweest. Waar het mij wel om gaat is dat de dieren wel zijn opgevangen, maar dat er geen pogingen zijn ondernomen om er in gevangenschap mee te kweken. En dat al 2 jaar niet. Correct me if i am wrong maar ik meen zelfs ergens gelezen te hebben dat er destijds wel een vergunning voor opvang, maar geen vergunning voor kweek is afgegeven. Dat kan ik overigens nergens terugvinden, dus misschien heb ik dat verkeerd. Los van hoe het nu zit, het lijkt me goed om die kweek nu wel op te zetten, nu er duidelijk is dat een het wederom een chytridiomycose besmetting betreft. De dieren in quarantaine zijn nu behandeld, dus dan zou je daar toch mee aan de gang moeten gaan?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 04, 2013, 20:15:19 PM
Dag Wouter


Goed dat je het navraagt, het behoeft wat uitleg. Voor zover ik weet zijn we in april 2012 begonnen met de opvang (17 maanden geleden). In de lente van 2102 hadden we alleen 11 vrouwtjes en maar 1 mannetje (Sjeng en zijn harem), dat is sowieso lastig om te kweken (arme Sjeng :rolleye: ). Om een kweekprogramma met een goede slagingskans te beginnen heb je van elk geslacht er minimaal 15 nodig. In het najaar (sept. okt 2012)  zijn er dieren bijgekomen, waaronder mannetjes. Toen die enkele weken binnen waren begonnen ze om te vallen (vooral juist de verse mannetjes) en daarmee was het niet verantwoord om de kweek te beginnen.
De schimmel is pas begin deze zomer definitief gekarakteriseerd, dus ook dit voorjaar hadden we nog steeds geen zekerheid over dat de schimmel echt de boosdoener was. Nu weten we dat wel maar zitten we nog steeds met te weinig volwassen levende mannen. De opvang in Kasteelpark Born lijkt nu schoon en als we daar nog een paar mannen aan kunnen toevoegen kunnen we met de kweek beginnen, ze moeten eerst nog eigenlijk genetisch gescreend worden omdat je liever geen broers met zussen bij elkaar zet. Daarvoor is overigens nog geen budget (kost veel).
We hebben wel ca 80 juvenielen van dieren die dit jaar drachtig waren, daar is bijna geen uitval.   
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 05, 2013, 16:59:23 PM
Vandaag de 100 juvenielen gepasseerd, er zitten nog 4 larven in het water maar de rest is inmiddels de kant op.
https://www.facebook.com/SoSvuursalamander (https://www.facebook.com/SoSvuursalamander)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: ZLHaberham op september 06, 2013, 01:54:21 AM
Hebben jullie al enig idee of er van de overgebleven salamanders exemplaren zijn die wel besmet zijn, maar niet ziek worden? Ik kan me zo voorstellen dat die schimmel op zich gewoon aanwezig blijft in het habitat van die beesten (althans, ik neem aan dat die schimmel verschillende voedselbronnen kan gebruiken en niet alleen van vuursalamanders afhankelijk is), en dat je als je enige hoop op herpopulatie wilt houden je dus het liefst met resistente dieren zou willen kweken. Of is het nog veel te vroeg om daar überhaupt ook maar over te kunnen speculeren?
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 06, 2013, 12:51:32 PM
Citaat van: ZLHaberham op september 06, 2013, 01:54:21 AM
Hebben jullie al enig idee of er van de overgebleven salamanders exemplaren zijn die wel besmet zijn, maar niet ziek worden? Ik kan me zo voorstellen dat die schimmel op zich gewoon aanwezig blijft in het habitat van die beesten (althans, ik neem aan dat die schimmel verschillende voedselbronnen kan gebruiken en niet alleen van vuursalamanders afhankelijk is), en dat je als je enige hoop op herpopulatie wilt houden je dus het liefst met resistente dieren zou willen kweken. Of is het nog veel te vroeg om daar überhaupt ook maar over te kunnen speculeren?


Ngo geen dieren gevonden in het veld die wel besmet waren maar niet dood zijn gegaan. In het lab leidt besmetting onherroepelijk tot de dood, tenzij ze behandeld worden met schimmelremmers.
Andere gastheren en vectoren (dragers die zelf niet ziek worden) zijn nog niet bekend of nog niet onderzocht. De schimmel is nu vooral in het lab bestudeerd. Van Bd is bekend dat er ook vectoren zijn die het overbrengen naar wel gevoelige soorten.
Er zullen een heleboel huidswabs moeten worden genomen of uit te zoeken waar de schimmel zich nog meer ophoudt, zodra het weer gaat regenen zitten onze mensen in het veld.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op september 06, 2013, 17:13:17 PM
Vanavond zitten er al 5 onderzoekers in het veld, als het tenminste een beetje wil regenen in Zuid-Limburg. We gaan alle amfibieën swabben met wattenstaafjes en die worden dan in het lab geanalyseerd op de nieuwe schimmel.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Margreet Kwh op september 08, 2013, 15:15:07 PM
Gisteren in Trouw een artikel over de vuursalamander in Nederland, van Jelle Reumer/NMR "Salamander die oogt als een levend fossiel".
(de Verdieping, p. 15, rubriek Jelle' s weekdier)
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op januari 14, 2014, 22:35:39 PM
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1774227/2014/01/14/Huidetende-schimmel-bedreigt-nu-ook-Belgische-vuursalamanders.dhtml (http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1774227/2014/01/14/Huidetende-schimmel-bedreigt-nu-ook-Belgische-vuursalamanders.dhtml)


De salamanderetende en dodelijke schimmel B. salamandrivorans is nu ook in België (Wallonië) geconstateerd
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op mei 07, 2014, 12:48:19 PM

Nu ook massale sterfte van vuursalamanders in Robertville (Wallonië) , 24 km ten zuiden van Eupen. Het tweede geconstateerde geval in Wallonië, de ziekte grijpt ook daar snel om zich heen en waarschijnlijk is dit nog maar het begin. Er zijn 21 dode dieren bij elkaar gevonden langs een wandelpad, het topje v.d. ijsberg

http://www.natuurbericht.nl/?id=12469
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: laatvlieger op mei 07, 2014, 13:28:19 PM
Citaat van: Raymond Creemers-RAVON op mei 07, 2014, 12:48:19 PM

Nu ook massale sterfte van vuursalamanders in Robertville (Wallonië) , 24 km ten zuiden van Eupen. Het tweede geconstateerde geval in Wallonië, de ziekte grijpt ook daar snel om zich heen en waarschijnlijk is dit nog maar het begin. Er zijn 21 dode dieren bij elkaar gevonden langs een wandelpad, het topje v.d. ijsberg

http://www.natuurbericht.nl/?id=12469
Zo snel mogelijk dus een kweekprogramma opzetten voor alle europese soorten, die hiervoor mogelijk gevoelig zijn! Nu is er nog genoeg genetische diversiteit! Als er een paar jaar gewacht wordt, wellicht niet meer! Om kosten te sparen, kun je r ook over denken om particulieren bij het project te betrekken. Er zijn vast een aantal mensen in europa die heel goed met salamanders kunnen kweken.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: grunsven op mei 07, 2014, 13:59:21 PM
Dat is geen goed nieuws.
Kweken van vuursalamanders is nog niet zo makkelijk. Ze zijn onder andere erg gevoelig voor hoge temperaturen. Ook voor de meeste hobbyisten die andere salamanders houden lijkt dat me geen haalbare kaart.
Daarnaast is het ook niet echt handig om met mogelijk besmette dieren te gaan slepen.


Er zijn wel een aantal (onder)soorten die al een heel beperkte verspreiding hebben, zoals S. lanzai en S. a. aurorae, en die verdwenen kunnen zijn voor iemand het door heeft. Die moeten minstens goed in de gaten gehouden worden.



Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Remon op mei 07, 2014, 14:20:11 PM
Citaat van: grunsven op mei 07, 2014, 13:59:21 PM
Er zijn wel een aantal (onder)soorten die al een heel beperkte verspreiding hebben, zoals S. lanzai en S. a. aurorae, en die verdwenen kunnen zijn voor iemand het door heeft. Die moeten minstens goed in de gaten gehouden worden.

Die twee zitten (gelukkig...) nog wel een eindje uit de buurt, maar afhankelijk van de verspreidingssnelheid van die schimmel lijkt het me niet uit te sluiten dat die gebieden ook bereikt worden.

Een aantal ondersoorten in Spanje heeft trouwens ook maar een beperkte range, maar dat is nog verder weg voorlopig. Eerst de Belgische situatie maar goed in de smiezen krijgen; dramatisch nieuws hoe dan ook!!
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: tekenaar op mei 07, 2014, 21:33:50 PM
Als je zulke dieren goed (inteeltvrij) zou willen kweken heb je een tamelijk groot bestand nodig (op termijn honderden - al is het goed mogelijk te beginnen met een stuk of 20) op een kweekstation waar geen andere amfibieen worden gehouden. Hobbyisten zijn meestal erg enthousiast "soorten aan het verzamelen" met het daarbijkomende risico van insleep van ziekten. Bovendien hebben ze meestal van iedere soort maar een paar exemplaren die ook nog eens aan elkaar verwant zijn. Echt voor instandhouding van genetische diversiteit kweken kan wel, maar is een dure zaak. Wie wil nou veel van dezelfde dieren kweken voor een periode van liefst tientallen jaren, zonder dat hij de nakweekdieren kwijt kan?

Nou net die lanzai en aurorae zijn bovendien nog veel gevoeliger voor hoge temperaturen: die moet je dan ook nog eens permanent in een koelcel houden.

1 populatie "ex-situ" in stand houden betekent in feite 2 salarissen betalen (vanwege vakanties, ziekteverlof enz heb je twee mensen nodig die de dieren verzorgen). En dan heb je het alleen nog over amfibieen ... Ik denk dat natuurreservaatjes in stand houden uiteindelijk goedkoper is en ook een zekerder methode is voor behoud van soorten in de toekomst. Kweken kan als tijdelijke maatregel in uitzonderlijke situaties wel nuttig zijn.

Ik ben overigens bang dat juist de mensen die zulke dieren vaker in handen hebben, een risico vormen voor verspreiding van ziekten. Dat geld zowel voor veldwerkers als voor hobbyisten die (ook wanneer ze heel goedbedoelend alleen gekweekte dieren houden) uiteraard ook graag dieren in de natuur zien.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op mei 07, 2014, 22:12:13 PM
Goede argumentaties Paul. :duim:
Voor een goed en professioneel opgezet kweekprogramma zijn middelen nodig, een aantal dierentuinen staat in ieder geval wel in de startblokken. Er zijn enekle tientallen volwassen dieren in de opvang aanwezig en ca. 100 jonge dieren, verdeeld over drie dierentuinen.

RAVON en de Univ. Gent zijn nu dit jaar vooral bezig met pathways (hoe is de ziekte binnengekomen (als dat al na te gaan is)) en met potentiële reservoirs voor de schimmel (bodem, water, andere flora en fauna, andere amfibieën?). Ook de monitoring gaat door, er leven nog steeds een aantal vuursalamanders in het wild in NL en die worden nauwlettend gevolgd. Dit zijn allemaal nog zaken waar je eerst wat meer vanaf zou moeten weten.
Daarnaast noem je heel terecht ook het handelingsperspectief: wat te doen met de nakweek als je nog niets weet over hoe de ziekte zich gaat gedragen. Kortom er zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Titel: Re: actieplan voor de vuursalamander
Bericht door: Raymond Creemers-RAVON op mei 08, 2014, 15:20:54 PM
http://www.amphibians.org/news/second-population-of-fire-salamanders-hit-hard (http://www.amphibians.org/news/second-population-of-fire-salamanders-hit-hard)


Ook internationaal verspreidt het nieuws zich, in België is men gealarmeerd en de vrees voor verdere uitbreiding naar andere landen is reëel