Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Zoogdieren => Topic gestart door: TESS13 op januari 29, 2007, 20:29:57 PM

Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: TESS13 op januari 29, 2007, 20:29:57 PM
Hallo Allemaal,

Is het waar dat deze soort van Damherten zeldzaam zijn?
Henk Jan van de Kolk had dat eens gehoord, is dat zo of is dit maar een gewoon mooi
Damhert.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: TESS13 op januari 29, 2007, 20:30:47 PM
foto 2
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: Tim Asbreuk op januari 29, 2007, 20:34:18 PM
Als ik me niet vergis is dat een volwassen (wild) exemplaar. Damherten in gevangenschap die vaak met mensen (vijanden) geconfronteerd worden behouden namelijk hun stippen. Stippen bij een volwassen damhert zijn dus eigenlijk heel onnatuurlijk.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: TESS13 op januari 29, 2007, 23:53:28 PM
Dag Tim,

Dit is zeker een wild exemplaar, en ik heb hem vanmiddag in Oranjezon (Zeeland gezien.
Ook lopen er zo'n 200 in de Manteling in vrijheid en daarvan hebben veel volwassen dieren stippen.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: tekenaar op januari 30, 2007, 12:07:01 PM
Stippen/geen stippen heeft zowel met zomervacht te maken (wintervacht = minder duidelijke stippen) als met een reeks van kleurmutaties. Omdat alle damherten van hertepark-exemplaren afstammen is er geen uiterlijk verschil tussen "wilde" en "gekweekte" exemplaren.  
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: TESS13 op januari 30, 2007, 14:05:51 PM
Dag Paul,

Bedankt voor deze uitleg,daarmee heb ik weer wat geleerd!!!
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: Tim Asbreuk op januari 30, 2007, 17:11:30 PM
Beste paul,

Zo bedoelde ik het ook niet. Het volwassen damhert wat veel in contact met mensen komt (bijv. op een kinderboerderij), raakt zijn stippen niet kwijt. Hiermee bedoel ik de stippen die het hert als jong heeft. Als het dier meer de vrijheid krijgt bijv. in een natuurgebied verliest het zijn stippen.

Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: grunsven op januari 30, 2007, 17:23:16 PM
Als hij veel geaaid wordt houdt hij zijn stippen?

Ik zie niet in hoe dat zou moeten gebeuren.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: Tim Asbreuk op januari 30, 2007, 17:26:20 PM
Nee, ik ook niet de genitische kant van het verhaal snap ik ook niet maar dit heeft mijn leraar fauna beheer mij vertelt. Kan het niet komen omdat hij door de constante schrik reacties door menselijk contact zijn schutkleur in de vorm van stippen behoud.  
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: tekenaar op januari 30, 2007, 18:15:49 PM
Dat is een wat raar verhaal waar ik (ex leraar faunabeheer :huh: ) geen snars van geloof! Waarom houden andere hertensoorten in gevangenschap dan geen stippen? Of hebben axis herten (en een aantal andere soorten) ook in de natuur levenslang stippen? Of waarom heeft het mesopotamische damhert (een loeizeldzame ondersoort van het damhert die nauwelijks in gevangenschap wordt gehouden) dan altijd stippen, zowel in de natuur als in gevangenschap?

Overigens is de genetische achtergrond van de kleurpatronen van damherten vrij goed bekend. Er is een heel aantal genen & mutaties verantwoordelijk voor de precieze kleur en om helemaal witte damherten te krijgen is het nodig dat maar liefst vier verschillende recessieve mutaties homozygoot aanwezig zijn. Is daarvan een of meer (maar niet alle vier) aanwezig dan krijg je lichter gekleurde damherten met een duidelijk stippenpatroon, wat ook in de wintervacht zichtbaar blijft. Om het even hoeveel ze in contact met mensen komen.  
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: Tim Asbreuk op januari 30, 2007, 18:21:49 PM
Dan ga ik er maar van uit dat je gelijk hebt paul

Ik ben niet zo thuis in de genitische materie. Maar zoiets is me altijd bijgebleven omdat ik het zelf ook zo'n appart verhaal vond.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: tekenaar op januari 30, 2007, 19:01:44 PM
Even terug naar de vraag: ik kom er niet helemaal uit of dit damhert een aparte rijze kleur heeft of "gewoon" een donker (ongevlekt) exemplaar is. De donkere (ongevlekte) kleurvariant komt vrij veel voor maar die grijze tint komt mij niet bekend over en zou dus best wel eens een weinig voorkomende variant kunnen zijn.
Titel: Is dat WAAR?
Bericht door: vastenhouw op februari 14, 2007, 21:16:30 PM
Wat ik altijd heb begrepen is dat jagers en beheerders van natuurgebieden met damherten de roodbruine gevlekte vorm meestal niet graag zien en afschieten. Daarom is de gevlekte vorm vrijwel alleen te zien in hertenkampen en de bruin-grijze vorm vrijwel alleen in natuurgebieden.

Dit is een vrij proza-ische verklaring, maar lijkt me waarschijnlijker dan dat de bezoekers van de hertenkampen er vlekjes bij aaien.  ^_^


Mvg.

Bart.