Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Kevers => Topic gestart door: Botervlieg op februari 28, 2012, 07:03:08 AM

Titel: "Project" Keverlarven
Bericht door: Botervlieg op februari 28, 2012, 07:03:08 AM
Beste kever-fans,

Naar aanleiding van dit topic (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176213.0) wil ik jullie vragen om mee te helpen met een bijzonder "project".

Over keverlarven is, op een aantal uitzonderingen na - zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, niet veel informatie beschikbaar en/of eenvoudig toegankelijk. Een aantal mogelijke redenen daarvoor vind je hier (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176213.msg1135806#msg1135806) door Arp beschreven.

Maar als niemand dat "probleem" oppakt, dan zullen we er ook nooit achter komen hoe de larven van de kevers eruit zien.

Mijn vraag aan jullie is om te helpen om zoveel mogelijk informatie en foto's over keverlarven, die je zelf hebt waargenomen vast te leggen.

Hoe kun jij bijdragen:

1)Foto's
Als je tijdens het waarnemen een keverlarve vind: Maak foto's!  Denk hierbij aan: Bovenkant lijf, onderkant lijf, achterkant van de larve, voorkant/kop van de larve, zijkant van het lijf. En indien mogelijk details, het liefst onder de microscoop / binoculair.

2)Kenmerken
Registreer zoveel mogelijk kenmerken. Bijvoorbeeld: Exacte locatie, dag/tijd/datum/temperatuur, lengte larve, kop (lengte, breedte), lengte van de poten, kleuren van de lichaamsdelen (kop, poten, lijf, haren) en allerlei andere details. Denk bij de exacte locatie ook aan: op hout, onder hout, in hout, wat voor soort hout, at het iets, zo ja wat?

3)Uitkweken
Heb je de tijd, interesse en mogelijkheden: Kweek de larve dan uit! Maak regelmatig foto's en leg veranderingen, vast (via foto of notitie).  Kweek hooguit een paar larven tegelijk uit. Alleen dan kun je dagelijks goed aandacht besteden aan de verzorging van de larven en het vastleggen van verandering.

Uitkweken, hoe doe je dat?
Boots in principe de omgeving waarin je de larve vond zo goed mogelijk na.
Neem bijvoorbeeld een ruime bak/pot met vochtige aarde op de bodem en dorre bladeren erop en het stuk hout waar je de larve onder vond daarop. Zet de pot buiten neer zodat de larve de juiste temperatuur en daglicht etc meekrijgt. De larve / kever mag natuurlijk niet ontsnappen dus zorg voor (fijn) gaas bovenop, of een deksel met voldoende kleine gaatjes. Als het gaat regenen mag de pot niet vollopen met water en in de zon wordt het snel een broeikasje, dus zet de pot op een beschutte plek.

Probeer erachter te komen wat voor soort larve het ongeveer zal zijn (soortgroep) en wat er eventueel over het voedsel bekend is. Leven de larves doorgaans van plantaardig materiaal, of juist andere insecten of slakken/wormen etc.? Zorg dan voor dit voedsel.

Als je de larve niet kan of wil uitkweken, is dat geen enkel probleem. Laat de larve dan op de plek waar je het vond. Je kunt ons ook al heel goed helpen door punt 1 en 2, voor zover als voor jou in het veld mogelijk, uit te voeren en vast te leggen op waarneming.

Dit topic kun je gebruiken om vragen te stellen over het uitkweken van keverlarven, uitwisselen van kennis en ideeën, elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen etc.

Hoe registreer je dit op waarneming?
Als je een larve hebt gevonden registreer je dit op waarneming zoals je gewend bent.
"Kever onbekend" (tenzij wel bekend), kleed larve, gedrag zal meestal ter plaatse zijn.
Je notities kun je in het veld "toelichting" zetten. Zorg dat het duidelijk leesbaar is. Maak dus volledige zinnen, gebruik leestekens. Als je na een paar dagen/weken nieuwe foto's hebt, voeg ze aan dat zelfde topic toe. Door "foto toevoegen" te gebruiken. LET OP! Zorg dat het kleed juist is. Is de larve een pop geworden of is de larve uitgekomen verander dan in het invoer venster van de foto het kleed! Heb je nieuwe informatie, voeg het weer toe aan het veld toelichting. Dit doe je door in het menu te kiezen voor "waarneming wijzigen" en dan je tekst aan het veld toe te voegen.

Vrijlaten
Is de kever uitgekomen, zijn er foto's gemaakt en zoveel mogelijk kenmerken vastgelegd? Probeer dan eerst een zekere identificatie van de kever te krijgen (via het forum of anders). Laat pas daarna de kever weer los. Let op! Breng bij voorkeur de kever terug naar de plek waar je het vond! Heel algemene soorten kun je wel gewoon buiten los laten. Maar het liefst terugbrengen naar de vindplaats. Dit vanwege de natuurlijke verspreiding van de soort.

Groetjes, Marleen (in samenwerking met Arp)
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: liptaster op februari 28, 2012, 22:41:25 PM
Het "probleem" wordt al lang onderzocht. Voor onze contreien goed samengevat in volgende boekenreeks: Die Käfer Mitteleuropas, Larven (Bde. L1 - L6). Hiaten blijven er uiteraard zijn.

Daar larven minder kenmerken hebben dan adulten dient er veel meer aandacht te gaan naar detailstructuren. Een larve beschrijven doe je door de monddelen eruit te prepareren, en als microscopische preparaten te bekijken (zoals onderstaande figuur).
(http://fotoforum.fr/photos/2012/02/28.271.jpg)
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: ajdees op maart 05, 2012, 23:59:05 PM
Hoi Marleen, Arp, Tim e.a.,
Ik ben het deels eens met Tim; goed onderzoek aan larven vergt veelal gedetailleerd microscoopwerk. In de delen van Käfer Mitteleuropas door Klausnitzer staat inderdaad al veel, echter wel met lijntekeningen en geen kleurenplaatjes. Ik realiseer mij goed dat veel kenmerken slecht of niet op foto's te zien zullen zijn, maar foto's geven -meer dan lijntekeningen- wel een levendig 'overall' beeld van de larf.
Ik ben nu toch even bezig met het kweken van larfjes, dus zet ik maar een paar foto's op de website erbij. Kleine moeite. Voordeel in dit geval is dat de larven 'ex ovo' zijn. Opgekweekt vanuit ei dus, waarbij ik de adulten (tenminste de moeder) ook heb en dus zeker ben van de determinatie. De adulten leven nu nog, maar die ga ik wel 'verzamelen', zodat eenieder die mijn determinatie niet vertrouwt deze kan controleren.
http://waarneming.nl/waarneming/view/63526659?_popup=1 (http://waarneming.nl/waarneming/view/63526659?_popup=1)
groeten,
Albert

Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: Arp op maart 06, 2012, 01:15:18 AM
Geweldig Albert, en erg fijn dat je foto's beschikbaar zijn onder een vrije licentie (!) - dat maakt het mogelijk ze tzt nuttig in een groter, hopelijk leerzaam geheel te verwerken  :duim:

Zoals in één van de hierboven door Marleen gelinkte topics al gezegd (meen ik, of was het PM?) ben ik al jaren aan het "sparen" voor een larvenoverzicht. Niet bepaald altijd even fanatiek, maar ik gooi links en foto's op een hoop om er ooit een keer meer gehakt van te maken. Niet alleen kevers overigens, maar min of meer alles.

Ik ben het helemaal met je eens dat foto's absoluut een belangrijke toevoeging zijn, ook als de diagnostische details misschien niet herkenbaar zijn. Anderzijds zijn er ook legio gevallen waarbij je met een goede habitusfoto wel tot de soort kunt komen, of zelfs hele groepen waarbij de larven in principe van foto te determineren zouden moeten zijn - als je ze maar kent. Het grote "probleem" is daarbij echter dat de diagnostische, microscopische details wel beschreven zijn (voor een deel van de groep), maar de foto-informatie niet gedocumenteerd is. Het zou mooi zijn als we dat zoetjesaan zouden kunnen gaan aanvullen en dat is denk ik waar het Marleen om te doen is.

Momenteel ben ik even wat intensiever met gaasvliegen een aanverwante bezig en probeer ook de larvjes "in beeld" te krijgen. Voor de Chrysopidae is er een redelijke sleutel, zelfs met kleurenfoto's, wat echt enorm helpt om ze sneller te "leren", maar ook dan is het absoluut nodig om er een soort referentiecollectie van fotomateriaal naast op te bouwen zodat je ook de individuele variabiliteit onder de knie krijgt. Voor de Hemerobiidae is de situatie minder en kun je eigenlijk alleen een beeld krijgen door veel foto's te verzamelen en deze te vergelijken met de uit veel afzonderlijke publicaties bij elkaar gescharrelde beschrijvingen en zwart-wit tekeningen. Zonder die foto's kun je het schudden.

Veel kevers zullen een probleem blijven, veel soorten en minimale onderlinge verzchillen, maar zelfs voor die gevallen denk ik dat we een heel eind kunnen komen, bijvoorbeeld tot genus ofzo en zou het sowieso fijn zijn om op een makkelijk toegankelijke manier een keer wat meer zicht te krijgen op de hoofdvormen en relevante details (6 Banden FHL liggen niet in ieders budget). Die info kan/zal er uiteindelijk ook toe leiden dat fotografen met goede hardware ook weten wat nuttig is om op hun foto's vast te leggen :)

Momenteel weet ik vaak niet eens of ik een loopkever- of kortschildlarve voor me heb, en ik ben niet de enige hier. Die kennis is er wel, maar kennelijk niet toegankelijk genoeg.

Als ik door m'n gaasvlieg8igen heen ben, zal ik hier beginnen om wat kleine overzichtje te maken, steeds per groep (Aaskevers, Cantharidae, etc) en steeds met enkele habitusfoto's (of links naar zulke elders) en literatuurverwijzingen. Die overzichten zullen niet compleet zijn - verre van - maar wel een instap bieden en hopelijk mensen motiveren om ze uit te breiden, c.q. materiaal daarvoor aan te leveren. Een paar overzichtjes komen op insektenfotos.de terecht (fotomateriaal van meer soorten), maar krijgen hier dan een uitgeklede versie voor de Nederlandse soorten en een link naar het topic daar.
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: liptaster op maart 06, 2012, 22:27:09 PM
Ik heb al moeilijkheden genoeg met de adulten, aldus begin ik niet aan de larven. Met andere woorden: ik ken geen bal van larven, maar wel de complexiteit bij adulten. In dat opzicht kan ik je garanderen dat werken met louter foto's enkel werkt voor een kleine groep meer herkenbare soorten, niet voor het merendeel.

Gebruikte techniek is meestal om vanuit de adulten te starten en ze dan proberen op te kweken. Voor zover ik weet is dat bij de meest gangbare soorten al gedaan. Voor een aantal lukt dit blijkbaar niet (zeldzame soorten of niet te kweken).

Belangrijkste boodschap: vind het warm water niet uit. Als het de bedoeling is om louter een foto-collectie aan te leggen zou ik aanraden om larven te zoeken, fotograferen, en daarna in een potje bijhouden voor identificatie. Via identificatie via literatuur zal je leren zien wat er belangrijke kenmerken zijn en wat niet, mijns inziens belangrijk om op te letten bij de foto. Deze werkwijze zal je veel tijd, energie en frustratie besparen.
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: Arp op maart 07, 2012, 00:04:24 AM
Ha Tim,

Bedankt voor je tips. Dat het moeilijk/onmogelijk is om hier "even" alle keverlarven bij elkaar te scharrelen en identificeerbaar te maken lijkt me duidelijk.

Citaat van: liptaster op maart 06, 2012, 22:27:09 PM
Belangrijkste boodschap: vind het warm water niet uit.
Dat is geen geheel treffende analogie. We weten dat warm water bestaat en dat er mensen zijn die er dagelijks in baden. Wijzelf en vele andere internetgebruikers met ons zouden het best leuk vinden om soms ook een paar meter van warm water af te kunnen zitten om de sfeer te proeven - zelfs als we niet dichtbij kunnen komen, laat staan kopje onder ;)

Of anders gezegd: Leuk dat die 6 banden van Klausnitzer/FHL (en vele andere publicaties) bestaan, maar ze zijn voor het grootste deel van de mensheid niet toegankelijk genoeg. In vele opzichten: Te kostbaar, te ver weg (bibliotheek), voor een leek niet te snappen etc.
Als we erin slagen hier op een toegankelijke manier - makkelijk vindbaar, gratis, met leuke plaatjes/foto's een tipje van de sluier op te lichten zie ik dat als winst.

De "professionele" info is vaak wel te vinden, maar meestal erg moeizaam en/of erg tijdsintensief (of, alternatief als het geen tijd mag kosten dan financieel kostbaar). Tijd kan ik, tot op zekere hoogte, investeren. Geld niet. Als ik 100 uur besteed heb aan rondsurfen en zoeken op internet, inkijken van veel PDFs (waarvan 90% nutteloos) etc etc en uiteindelijk gevonden heb wat ik zocht dan kan ik met een paar uur meer een samenvatting maken van mijn zoekresultaten. Dat hoeft niet, want zelf weet ik het nu, c.q. waar ik het kan vinden. Maar door het op een openlijk toegankelijk forum door te geven kan ik een aantal andere geïnteresseerden die 100 uur zoeken besparen.

Door dingen makkelijk/toegankelijk te maken kun je meer mensen motiveren om er wat mee te doen, om er ook eens naar te kijken - die larve toch maar weer eens te fotograferen. Wie weet wordt er wel iemand echt enthousiast en gaat er ooit echt werk van maken.

CiteerAls het de bedoeling is om louter een foto-collectie aan te leggen zou ik aanraden om larven te zoeken, fotograferen, en daarna in een potje bijhouden voor identificatie. ... Deze werkwijze zal je veel tijd, energie en frustratie besparen.
Dat is precies min of meer het voorstel. Het "potje", dat zijn de meldingen/foto's hier.

Belangrijk aspect van het voorstel van Marleen is om dit soort dingen hier samen te doen, en de resultaten hier zichtbaar te maken zodat iedereen er wat aan heeft.

Ik kan niet in jouw potjes kijken en in feite is dat jammer van al jouw moeite - vind ik dan. Leuk dat jij een collectie hebt, maar al die uren werk van jou staan te schitteren in een kast ergens in België en over enige (hopelijk lange) tijd in een museumcollectie die bijna nooit meer iemand ziet. Zeldzame exemplaren, met moeite gevonden en op naam gebracht, en (bijna) niemand die het gebruiken kan als referentie. Ik snap ook wel dat het geen doen is om consequent je collectie in de vorm van (hires-microscoop)foto's online te zetten, dat kost immers ook (erg) veel tijd. Maar het zou wel fantastisch zijn.

Wat Marleen voorstelt is om iets dergelijks "fantastisch", langzaam, langzaam, hier samen voor en door elkaar op te bouwen. In mijn eentje thuis krijg ik never nooit geen enigszins bruikbare larvenverzameling bij elkaar. Samen hebben we veel meer kans om binnen een paar jaar wat rudimentair nuttigs bij elkaar te vegen en bovendien is samen leuker en werkt motiverend/aanstekelijk.

Tot gisteren had ik nul, nada, niksgeen idee van de larve van een Moeraswaterroofkevertje. Vandaag wel. Als ik ernaar gezocht had, zou ik misschien na een paar uur de info kunnen vinden. Nu zie ik hem vanzelf langskomen - bedankt Albert :)
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: Botervlieg op maart 07, 2012, 06:07:10 AM
Hallo allemaal,

Ik heb de nieuwe berichten wel steeds meegelezen, maar nog niet eerder tijd/rust/ruimte gehad om te reageren.

Wat fijn dat dit topic bij een aantal van jullie onder de aandacht is gekomen. Het is inderdaad zoals Arp zegt. Alles in kaart brengen, is onmogelijk en daar ben ik (daar zijn we) ons van bewust.
Maar hoe meer we onze kennis met elkaar delen, hoe meer we er met elkaar over leren.

En wie weet kunnen we op gegeven moment van een aantal larven de familienaam noemen. Of misschien zijn er enkele soorten die helemaal op naam te brengen zijn. (Dat weet ik niet).

Voor mij zijn de verwachtingen "0" en alles wat dit topic oplevert is gewoon hartstikke welkom, hartstikke leuk en hartstikke goed.

En inderdaad is de bedoeling om (indien mogelijk) de larve uit te kweken zodat we er achter komen van welke soort of familie het is.

Dus alle hulp en bijdrage is welkom. Ik ben blij te lezen hoe jullie met ons meedenken, adviseren en bijdragen.

Geweldig dat de eerste foto's al binnen zijn!  :duim: :right:

Groetjes, Marleen
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: liptaster op maart 07, 2012, 14:33:50 PM
Citaat van: Arp op maart 07, 2012, 00:04:24 AM

Ik kan niet in jouw potjes kijken en in feite is dat jammer van al jouw moeite - vind ik dan. Leuk dat jij een collectie hebt, maar al die uren werk van jou staan te schitteren in een kast ergens in België en over enige (hopelijk lange) tijd in een museumcollectie die bijna nooit meer iemand ziet. Zeldzame exemplaren, met moeite gevonden en op naam gebracht, en (bijna) niemand die het gebruiken kan als referentie. Ik snap ook wel dat het geen doen is om consequent je collectie in de vorm van (hires-microscoop)foto's online te zetten, dat kost immers ook (erg) veel tijd. Maar het zou wel fantastisch zijn.


Je kan gerust in mijn potjes komen kijken, en ik ben steeds bereid om determinaties na te trekken of literatuur te verschaffen als ik ze zelf heb. Wel belangrijk om weten is dat ik enkel kortschilden doe.

Determinatie op foto klinkt misschien idealogisch fijn, maar is in de praktijk zeker voor mijn groep gewoonweg onzin. Ik controleer pakweg 1/4 van de soorten op genitaliën omdat ik anders teveel fouten maak.
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: blaauw7 op maart 10, 2012, 20:21:04 PM
http://www.entomo.pl/forum/viewforum.php?f=109&start=40 (http://www.entomo.pl/forum/viewforum.php?f=109&start=40)
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: Arp op december 03, 2013, 12:09:50 PM
Naar aanleiding van een vraag van Ruud (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=259372.msg1533198#msg1533198) begin ik hier maar even ongesorteerd wat links neer te kwakken ...


Coleoptera / Kevers algemeen/ongesorteerd
Foto'sRefs
Titel: Disclaimer
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:04:45 AM
Vanaf hier geldt:

WERK IN UITVOERING / KLAD / NEGEREN

Dit lijkt nog in helemaal NIKS op wat het worden moet, maar ik heb de keuze gamaakt om maar gewoon te beginnen en dit als kladblok online langzaam, zoetjesaan, rustig uit te werken. Wat er is, is er en misschien heeft iemand er al wat aan (voorlopig dus alleen wat links), zo niet jammer dan.

Momenteel zijn er alleen linkverzamelingen voor (de larven van):
Aaskvers (Silphidae) (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534395#msg1534395)
Lieveheersbeestjes (Coccinelldiae) (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534388#msg1534388)
Engerlingen/White grubs (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534394#msg1534394) (larven van Scarabaeoidea)
Soldaatjes (Cantharidae) (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534393#Cantharidae)
Vuurkevers (Pyrochroidae) (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534392#Pyrochroidae)


De extra, lege berichtjes dienen ervoor om rustig verder te kunnen knutselen zonder dat het topic weer boven komt drijven in de forumindex.
Titel: INDEX
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:19:54 AM
Het is de bedoeling deze index te vullen met wat representatieve plaatjes van de larven van de verschillende kevergroepen, met links naar berichtjes waar deze verder worden uitgewerkt (voor zover die er ooit komen). Taxa voorlopig beperkt tot Europa. Eerst even alleen de namen, maar tzt worden zoveel mogelijk familienamen omgewerkt tot één of meer representatieve thumbs.

De berichtjes verderop hieronder dan totaal ongesorteerd en ingevuld met familie- of andere overzichten al naar gelang materiaal beschikbaar komt en inspiratie gevonden wordt om het in te vullen.


Adephaga (suborde)
Families: Carabidae;  Dytiscidae;  Gyrinidae;  Haliplidae;  Hygrobiidae;  Noteridae;  Trachypachidae.


Archostemata (suborde)
Families: Crowsoniellidae;  Micromalthidae.
   

Myxophaga (suborde)
Families: Hydroscaphidae; Sphaeriusidae.
   

Polyphaga (suborde)
(Super)Families: Bostrichoidea: Anobiidae; Bostrichidae; Dermestidae; Endecatomidae; Jacobsoniidae; Lyctidae; Nosodendridae; Derodontoidea/Derodontidae; Chrysomeloidea: Cerambycidae; Chrysomelidae; Cleroidea: Acanthocnemidae; Cleridae; Dasytidae; Gietellidae; Malachiidae; Melyridae; Phloiophilidae; Prionoceridae; Thanerocleridae; Trogositidae; Cucujoidea: Alexiidae; Biphyllidae; Bothrideridae; Byturidae; Cerylonidae; Coccinellidae (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534386#msg1534386); Corylophidae; Cryptophagidae; Cucujidae; Cybocephalidae; Endomychidae; Erotylidae; Kateretidae; Laemophloeidae; Languriidae; Latridiidae; Monotomidae; Nitidulidae; Passandridae; Phalacridae; Phloeostichidae; Silvanidae; Sphindidae; Curculionoidea: Anthribidae; Apionidae; Attelabidae; Brachyceridae; Brentidae; Curculionidae; Dryophthoridae; Erirhinidae; Nanophyidae; Nemonychidae; Oxycorynidae; Raymondionymidae; Rhynchitidae; Lymexyloidea/Lymexylidae; Tenebrionoidea: Aderidae; Anthicidae; Boridae; Ciidae; Melandryidae; Meloidae; Mordellidae; Mycetophagidae; Mycteridae; Oedemeridae; Prostomidae; Pyrochroidae; Pythidae; Ripiphoridae; Salpingidae; Scraptiidae; Stenotrachelidae; Tenebrionidae; Tetratomidae; Zopheridaee; Buprestoidea/Buprestidae; Byrrhoidea: Byrrhidae; Dryopidae; Elmidae; Heteroceridae; Limnichidae; Psephenidae; Dascilloidea: Dascillidae; Rhipiceridae; Elateroidea: Artematopodidae; Cantharidae; Cerophytidae; Drilidae; Elateridae; Eucnemidae; Lampyridae; Lycidae; Omalisidae; Throscidae; Scirtoidea: Clambidae; Eucinetidae; Scirtidae; Scarabaeoidea (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534387#msg1534387): Aegialiidae; Aphodiidae; Cetoniidae; Dynastidae; Euchiridae; Geotrupidae; Glaphyridae; Glaresidae; Hybosoridae; Lucanidae; Melolonthidae; Ochodaeidae; Orphnidae; Pachypodidae; Rutelidae; Scarabaeidae; Trogidae; Hydrophiloidea: Histeridae; Hydrophilidae; Sphaeritidae; Staphylinoidea: Agyrtidae; Hydraenidae; Leiodidae; Ptiliidae; Scydmaenidae; Silphidae (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534385#msg1534385); Staphylinidae.
Titel: Knutselruimte Adephaga
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:20:07 AM
Adephaga (suborde)
Families: Carabidae;  Dytiscidae;  Gyrinidae;  Haliplidae;  Hygrobiidae;  Noteridae;  Trachypachidae.

Dytiscidae
Citaat van: Hans van B. op mei 20, 2020, 20:54:24 PM
Waarneming: https://waarneming.nl/observation/191896563/ (https://waarneming.nl/observation/191896563/).
(https://waarneming.nl/media/photo/026/834/26834145.jpg)
Ton van Haaren: Hyphydrus ovatus. Heel herkenbaar aan die lange snuit.
Titel: Knutselruimte Archostemata
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:20:17 AM
Archostemata (suborde)
Families: Crowsoniellidae;  Micromalthidae.
Titel: Knutselruimte Myxophaga
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:20:33 AM
Myxophaga (suborde)
Families: Hydroscaphidae; Sphaeriusidae.
Titel: Knutselruimte Polyphaga
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:20:53 AM
Polyphaga (suborde)


Bostrichiformia (infraorde)
Families: Anobiidae; Bostrichidae; Dermestidae; Endecatomidae; Jacobsoniidae; Lyctidae; Nosodendridae; Derodontidae.


Cucujiformia (infraorde)
Chrysomeloidea (sup.fam.)
Families: Cerambycidae; Chrysomelidae.

Cleroidea (sup.fam.)
Families: Acanthocnemidae; Cleridae; Dasytidae; Gietellidae; Malachiidae; Melyridae; Phloiophilidae; Prionoceridae; Thanerocleridae; Trogositidae.

Cucujoidea (sup.fam.)
Families: Alexiidae; Biphyllidae; Bothrideridae; Byturidae; Cerylonidae; Coccinellidae (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534386#msg1534386); Corylophidae; Cryptophagidae; Cucujidae; Cybocephalidae; Endomychidae; Erotylidae; Kateretidae; Laemophloeidae; Languriidae; Latridiidae; Monotomidae; Nitidulidae; Passandridae; Phalacridae; Phloeostichidae; Silvanidae; Sphindidae.

Curculionoidea (sup.fam.)
Families: Anthribidae; Apionidae; Attelabidae; Brachyceridae; Brentidae; Curculionidae; Dryophthoridae; Erirhinidae; Nanophyidae; Nemonychidae; Oxycorynidae; Raymondionymidae; Rhynchitidae.   

Lymexyloidea (sup.fam.)
Families: Lymexylidae.

Tenebrionoidea (sup.fam.)
Families: Aderidae; Anthicidae; Boridae; Ciidae; Melandryidae; Meloidae; Mordellidae; Mycetophagidae; Mycteridae; Oedemeridae; Prostomidae; Pyrochroidae; Pythidae; Ripiphoridae; Salpingidae; Scraptiidae; Stenotrachelidae; Tenebrionidae; Tetratomidae; Zopheridaee.


Elateriformia (infraorde)
Buprestoidea (sup.fam.)
Families: Buprestidae

Byrrhoidea (sup.fam.)
Families: Byrrhidae; Dryopidae; Elmidae; Heteroceridae; Limnichidae; Psephenidae.    

Dascilloidea (sup.fam.)
Families: Dascillidae; Rhipiceridae.

Elateroidea (sup.fam.)
Families: Artematopodidae; Cantharidae; Cerophytidae; Drilidae; Elateridae; Eucnemidae; Lampyridae; Lycidae; Omalisidae; Throscidae.   

Scirtoidea (sup.fam.)
Families: Clambidae; Eucinetidae; Scirtidae.


Scarabaeiformia (infraorde)
Scarabaeoidea (sup.fam.) (zie: Engerlingen (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534387#msg1534387))
Families: Aegialiidae; Aphodiidae; Cetoniidae; Dynastidae; Euchiridae; Geotrupidae; Glaphyridae; Glaresidae; Hybosoridae; Lucanidae; Melolonthidae; Ochodaeidae; Orphnidae; Pachypodidae; Rutelidae; Scarabaeidae; Trogidae.


Staphyliniformia (infraorde)
Hydrophiloidea (sup.fam.)
Families: Histeridae; Hydrophilidae; Sphaeritidae.

Staphylinoidea (sup.fam.)
Families: Agyrtidae; Hydraenidae; Leiodidae; Ptiliidae; Scydmaenidae; Silphidae (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534385#msg1534385); Staphylinidae.
Titel: Bostrichiformia
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:21:03 AM
Families: Anobiidae; Bostrichidae; Dermestidae; Endecatomidae; Jacobsoniidae; Lyctidae; Nosodendridae; Derodontidae.


Dermestidae (Spektorren)
Vol 5 Part 3. Adults and Larvae of Hide, Larder and Carpet Beetles and their relatives (Coloptera: Dermestidiae) and of Derodontid Beetles (Coleoptera: Derodontidae). Main text. E. R. Peacock
http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol05_Part03_MainText.pdf

Vol 5 Part 3. Adults and Larvae of Hide, Larder and Carpet Beetles and their relatives (Coleoptera: Dermestidiae) and of Derodontid Beetles (Coleoptera: Derodontidae). Figures index. E. R. Peacock
http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol05_Part03_FigsIndex.pdf
Titel: Polyphaga - Cucujiformia - Chrysomeloidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:21:24 AM
Families: Cerambycidae; Chrysomelidae.

Titel: Polyphaga - Cucujiformia - Cleroidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:21:33 AM
Families: Acanthocnemidae; Cleridae; Dasytidae; Gietellidae; Malachiidae; Melyridae; Phloiophilidae; Prionoceridae; Thanerocleridae; Trogositidae.

De larven van deze families worden behandeld in band "Larven 3" van "Die Käfer Mitteleuropas":
Klausnitzer, B. (ed.) (1996) 14. Überfamilie: Cleroidea - Die Larven der Käfer Mitteleuropas, 3. Band, Polyphaga Teil 2, pp.144-216. Krefeld: Goecke & Evers

Diverse "families" zijn taxonomisch steeds weer anders bij elkaar genomen of juist opgesplitst. Gangbare opvattingen zijn bijvoorbeeld de Melyridae als overkoepelend taxon inclusief Dasytidae en Malachiidae die door andere auteurs dan weer als aparte families worden ingedeeld (beide of één van de twee). Ook worden de Trogostidae nogal eens over andere families verdeeld.



Cleridae
Zie Larvenband 3, pp.165-187 en verder:
Niehuis, M. (2013) Die Buntkäfer (Coleoptera: Cleridae) in Rheinland-Pfalz und im Saarland. Mainz: Gesellschaft für Naturschutz und Ornithologie Rheinland-Pfalz e.V. (review (http://www.koleopterologie.de/arbeitsgemeinschaft/publikationen/fremde/niehuis-cleridae.html)) - Op pp.40-51 geeft Bernhard Klausnitzer info over de larven met sleutels voor de diverse onderfamilies



Melyridae (incl. Dasytidae) & Malachiidae
Klausnitzer merkt in Larvenband 3 specifiek op dat voor de imago's van Melyridae (+Dasytidae) versus deze van de Malachiidae probleemloos goede familiekenmerken gevonden kunnen worden om ze duidelijk te onderscheiden, maar dat dit voor de larven niet goed lukt. In "Larvenband 3" worden beide dan ook in eerste instantie gecombineerd afgesplitst.

Zie Larvenband 3 en verder:
Constantin R.; Liberti G. (2011) Coléoptères Dasytidae de France (144 pp.) Société linnéenne de Lyon. ISBN:9782915822090  (info (http://www.linneenne-lyon.org/spip3/spip.php?article115)) - pp.23-27 geven een samenvatting van de kennisstand en een voorlopige sleutel voor de bekende genera/soorten





Titel: Polyphaga - Cucujiformia - Cucujoidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:21:43 AM
reserveruimte
Titel: Polyphaga - Cucujiformia - Cucujoidea - Coccinellidae
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:21:53 AM
Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Foto-overzichtenRefs.:
Foto's LHB-larven
(komt nog)
Poppen Har.qua., Cal.qua., Ana.oce. ... (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=251684.0)
LHB-larfjes: Propylea en Oenopia (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=280416.0)
Titel: reserveruimte
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:04 AM
reserveruimte
Titel: Polyphaga - Cucujiformia - Curculionoidea - Curculionidae
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:14 AM

∞ 
cc-by Willy Heimeriks
Curculio cf. nucum
uit hazelnoot

∞ 
© Petra Tenge
Curculionidae
geen waardplant opg.

Curculionidae
De larven van de meeste Curculionidae leven endofaag in de waardplant (in stengels, vruchten, wortels, mijnen of gallen) of in de grond en zijn doorgaans witachtig met een bruin gesclerotiseerde kop en (vrijwel?) geen herkenbaare looppoten aan de thorax. Prototypische vertegenwoordigers van dit bouwschema zijn bijvoorbeeld de larven van het geslacht Curculio.

blablabla verder uitwerken ...




∞ 
© Albert Jacobs
Cionus tuberculosus
Cocon

Cionus sp.
Titel: reserveruimte
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:25 AM
reserveruimte
Titel: Cucujiformia - Tenebrionoidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:34 AM
Families: Aderidae; Anthicidae; Boridae; Ciidae; Melandryidae; Meloidae; Mordellidae; Mycetophagidae; Mycteridae; Oedemeridae; Prostomidae; Pyrochroidae; Pythidae; Ripiphoridae; Salpingidae; Scraptiidae; Stenotrachelidae; Tenebrionidae; Tetratomidae; Zopheridaee.


Oedemeridae


Pyrochroidae - Vuurkevers
Citaat van: Arp op april 01, 2013, 15:03:37 PM
Onderstaande info is bij elkaar gescharreld door naar tips van kenners te luisteren (Theodoor kwam geloof ik een keer met een opmerking over die richel) en door naar veel plaatjes en larves te kijken (ook zelf uitgekweekt, maar tot nu toe alleen zwartkop gevonden):

Schizotus pectinicornis (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=102244) (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=116107)
- Urogomphi (staartvork) cirkelvormig rond gebogen
- Achterlijfssegment 8 (laatste/langste voor staartvork) met duidelijke dwarsrichel kort achter de basis

Pyrochroa coccinea (Zwartkopvuurkever) (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=61737) (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=116203)
- Urogomphi (staartvork) vrijwel rechtlijnig gevorkt
- Achterlijfssegment 8 (laatste/langste voor staartvork) zonder dwarsrichel kort achter de basis

Pyrochroa serraticornis (Roodkopvuurkever) (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=68078) (http://wnimg.nl/static/ico/camera.png) (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Attachment&attachmentID=116246)
- Urogomphi (staartvork) vrijwel rechtlijnig gevorkt
- Achterlijfssegment 8 (laatste/langste voor staartvork) met (vaak onduidelijke) dwarsrichel kort achter de basis

Let op!: Die dwarsrichel is bij Pyrochroa serraticornis vaak dun/onduidelijk en alléén op goede scherpe/grote foto's te herkennen.
Indien je op een matige foto géén dwarsrichel ziet, is dat geen 100% duidelijke indicatie voor coccinea!
Titel: Elateriformia - Elateroidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:44 AM
Families: Artematopodidae; Cantharidae; Cerophytidae; Drilidae; Elateridae; Eucnemidae; Lampyridae; Lycidae; Omalisidae; Throscidae.   


Cantharidae
Links:Let op: Lijsten omgekeerd chronologisch!

Identificatie en taxonomie:Biologie, fenologie etc.


Lampyridae



cc-by Ingrid Altmann
cf. Cyphon sp.

cc-by Ingrid Altmann
cf. Cyphon sp.

Scirtidae
blablabla verder uitwerken ...
Titel: Scarabaeiformia - Scarabaeoidea
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:22:54 AM
Families: Aegialiidae; Aphodiidae; Cetoniidae; Dynastidae; Euchiridae; Geotrupidae; Glaphyridae; Glaresidae; Hybosoridae; Lucanidae; Melolonthidae; Ochodaeidae; Orphnidae; Pachypodidae; Rutelidae; Scarabaeidae; Trogidae.


Engerlingen

Ik plemp even wat links/info inzake engerlingen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Engerling) uit verschillende oude topics bij elkaar ...

Forum-topics:
Links:Literatuur:(uit)zoeken:

Hier entsteht eine algemeine Erklärung zu den verschiedenen Merkmale die zur (groben) Unterscheidung, manchmal aber auch zur Artbestimmung, der verschiedenen Engerlinge herangezogen werden. Diese zusammenfassung kann möglich als Leitfaden zur Fotografie der Larven benutzt werden.

Leibesform
Natürlich sollen zuerst ganze Habitusbilder her. Die Gruppen unterscheiden sich schon in der Art der Leibeshaltung, wie sie sich zusammen falten, mit oder ohne "Knick" im Rücken, starke Rünzelung der Segmente oder fast glatt und die relative Grösse der letzten beide Hinterleibssegmente (viel dicker als restlicher Leib, oder in etwa genau so dick).

Körperlänge/Grösse
Soll natürlich immer möglichst genau ermittelt werden. Bei kleinere Larven ist dies zwar weniger interessant da es sich auch immer um Junglarven der grösseren Arten handeln kann, aber besonders ab bestimmte Grössen fallen immer mehr Arten raus wodurch die auswahl der möglichen Arten erheblich reduziert wird.

Kopfkapselgrösse
Einerseits an der Körpergrösse angelehnt und innerhalb einer Art zur Unterscheidung der verschiedenen Larvenstadien herangezogen, anderseits gibt es auch zwisschen den Artgruppen deutliche Unterschiede in der relativen Kopfgrösse.

Kopf- und Beinfarbe (bzw aller Chetinizierungen)
Manche Art(grupp)en unterscheiden sich deutlich in der Färbung (hell orange, dunkel braun) der chetinizierten Teile.

Form und Grösse der Mandibeln
Hier unterscheiden einige Gruppen sich erheblich. Es sollte drauf geachtet werden die Mandiblen möglichst aus zwei-drei unterschiedliche Perspektiven ab zu lichten da z.B. die Biegung dieser aus mancher Perspektive kaum erkennbar sein kann und man dan leicht denken könnte es handele sich um (fast) gerade Mandibeln.

Stigmalflecke - Form, Grösse, Farbe
Viele Arten, bzw Larvenstadien, haben rundum den Stigmen (seitliche Atmungsöffnungen an Brust und Hinterleib) kleine chitinizierte Plättchen die sich in Form (C-form, Nieren-form, fast Rund) und Farbe (hell, dunkel) unterscheiden. Bei C- und Nierenform sind zudem bei manche Gruppen die "Flecke" an den Brustsegmente anders ausgerichtet als am Hinterleib (Öffnung nach hinten/vorne).

Beine - Länge, Stärke, Form, Farbe
Es gibt ganz klare Unterschiede bei den Beinen der verschiedene Gruppen. Von lange, gelenkartig geknickte Beine bis kurze Stümmelbeinchen.

Behaarung
Möglichst deutliche, scharfe Bilder der Behaarung am Leib/Rücken kann u.U. hilfreich sein, vor allem aber diese am Analsegment:

Analsegment - Behaarung, Form ...
Besonders das Analsegment (letzte Hinterleibssegment) sollte ausgiebig aus alle mögliche Perspektiven abgelichtet werden. Die Gruppen und sogar Arten lassen sich hier oftmals deutlich unterscheiden über die Konfiguration von Haargruppen, Falten, Furchen oder andere Strukturen und die genaue Lage und Form der Analöffnung.

Sogar Männchen und Weibchen können hier oftmals schon erkannt werden, wenn es dazu auch Bilder der Unterseite dieses Segments in (fast) mikroskoopqualität benötigt:
Sexualdimorfismus
....
Titel: Silphidae / Aaskevers
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:23:11 AM
Silphidae / Aaskevers
Links
Foto's Aaskeverlarven
(komt nog)
Silphinae
Ablattaria laevigata (Fabricius, 1775)
Aclypea opaca (Linnaeus, 1758)
Aclypea undata (O.F. Muller, 1776)
Dendroxena quadrimaculata (Scopoli, 1772) @ (http://waarneming.nl/soort/photos/210587?from=1980-01-01&to=2013-12-04&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&sex=&id_kleed=1049&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0)
Necrodes littoralis (Linnaeus, 1758)
Oiceoptoma thoracicum (Linnaeus, 1758) @ (http://waarneming.nl/soort/photos/8314?from=1980-01-01&to=2013-12-04&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&sex=&id_kleed=1049&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0)
Phosphuga atrata (Linnaeus, 1758)
Silpha carinata Herbst, 1783 @ (http://waarneming.nl/soort/photos/20132?from=1980-01-01&to=2013-12-04&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&sex=&id_kleed=1049&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0)
Silpha obscura Linnaeus, 1758 @ (http://waarneming.nl/soort/photos/8527?from=1980-01-01&to=2013-12-04&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&sex=&id_kleed=1049&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0)
Silpha tristis Illiger, 1798 @ (http://waarneming.nl/soort/photos/19177?from=1980-01-01&to=2013-12-04&os=0&os=1&licentie=0&type_foto=0&sex=&id_kleed=1049&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0)
Thanatophilus dispar (Herbst, 1793)
Thanatophilus rugosus (Linnaeus, 1758)
Thanatophilus sinuatus (Fabricius, 1775)

Nicrophorinae
Nicrophorus antennatus (Reitter, 1884)
Nicrophorus germanicus (Linnaeus, 1758)
Nicrophorus humator (Gleditsch, 1767)
Nicrophorus interruptus Stephens, 1830
Nicrophorus investigator Zetterstedt, 1824
Nicrophorus sepultor Charpentier, 1825
Nicrophorus vespillo (Linnaeus, 1758)
Nicrophorus vespilloides Herbst, 1783
Nicrophorus vestigator Herschel, 1807
Titel: Aquatische keverlarven
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:23:23 AM
Voorbeelden/vormen van enkele aquatische keverlarven


Fotolicenties / Photo licenses: © = All rights reserved!; Creative Commons: ⊕ cc-by; ⊇ sa; ∉ nc; ≡ nd; Ø cc0/pd



⊕∉≡ Marie-Chr. Guégan
Dytiscus sp.
Dytiscidae - Dytiscinae
  • Acilius
  • Cybister
  • Dytiscus
  • Graphoderus
  • Hydaticus

© Dick Belgers
Berosus sp.
Hydrophilidae - Hydrophilinae
  • Anacaena
  • Berosus
  • Chaetarthria
  • Cymbiodyta
  • Enochrus
  • Helochares
  • Hydrobius
  • Hydrochara
  • Hydrophilus
  • Laccobius
  • Limnoxenus
  • Paracymus
Titel: Knutselruimte
Bericht door: Arp op december 04, 2013, 03:23:36 AM
Knutselruimte
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: Datura op december 21, 2014, 21:41:47 PM
Op Google books staat the Carabidae Larvae of Fennoscandia and Denmark, (http://books.google.nl/books?id=NMQwQKdl9_cC&printsec=frontcover&hl=nl#v=onepage&q&f=false) zoals gebruikelijk vallen er wel wat pagina's weg, maar dat valt bij deze alles mee.
Titel: Re: "Project" Keverlarven
Bericht door: arpwifi op november 08, 2015, 13:16:49 PM
Note2self: Toevoegen in dit berichtje (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176329.msg1534396#msg1534396):

http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=343060.0
http://waarneming.nl/waarneming/view/110389032

Nog:

Engerlingen:

Ritcher, P.O. (1966) White Grubs and their allies: a study of North American Scarabaeoid larvae. - Oregon State University Press, Corvallis. (PDF (http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/46604/WhiteGrubsandTheirAllies.pdf?sequence=3))

Ritcher, Paul. O. (1967) Keys for identifying larvae of Scarabaeoidea (Coleoptera) to Family and Subfamily. Occasional papers, No.10. Bureau of Entomology, California Dept. of Agriculture. (PDF (https://www.cdfa.ca.gov/plant/ppd/PDF/Occasional_Papers%20_10.pdf))

Sreedevi, Kolla; Tyagi, Sakshi (2014) Diagnostics in Larvae of White Grubs (Scarabaeidae: Coleoptera) Important Characters. (PDF (https://www.researchgate.net/profile/Sakshi_Tyagi3/publication/308693729_DIAGNOSTICS_IN_LARVAE_OF_WHITE_GRUBS_SCARABAEIDAE_COLEOPTERA-_IMPORTANT_CHARACTERS/links/57eb61dc08ae5d93a48166d3.pdf))

Sreedevi, Kolla; Chandel, R.S.; Pathania, Mandeep; Stanley, J. (2014) Species distribution and larval diagnostic characters of white grub species, Holotrichia longipennis (Blanchard), H. sikkimensis (Brenske) and H. rosettae Frey. (PDF (https://www.researchgate.net/profile/Mandeep_Pathania/publication/273086708_Species_distribution_and_larval_diagnostic_characters_of_white_grub_species_Holotrichia_longipennis_Blanchard_H_sikkimensis_Brenske_and_H_rosettae_Frey/links/54f6da090cf21d8b8a5dd5e6.pdf))

Dittrich-Schröder, G.; Conlong, D.E.; Way, M.J.; Harrison, J.du G.; Mitchell, A. (2009) Identification Key to Scarabaeid beetle larvae attacking sugarcane in South Africa using DNA barcoding and integrative taxonomy. In: Proceedings of the Annual Congress - South African Sugar Technologists' Association; vol.82, pp.500–524. (PDF (http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=20EA1D4E97D321A8D11A39516B01AA8F?doi=10.1.1.409.9660&rep=rep1&type=pdf))

Jameson, Mary Liz; Morón, Miguel Angel (2001) Descriptions of the Larvae of Chlorota cincticollis Blanchard and Chasmodia collaris (Blanchard) (Scarabaeidae: Rutelinae: Rutelini) with a Key to the Larvae of the American Genera of Rutelini. - The Coleopterists Bulletin, vol.55(3), pp.385-396. (PDF (http://soar.wichita.edu/bitstream/handle/10057/3389/ML_Jameson_2001.b.pdf?sequence=1))

Böving, Adam G. (1942) Descriptions of the larvae of some West Indian melolonthine beetles and a key to the known larvae of the tribe. - Proceedings of The United States National Museum, vol.92 (issue 3146), pp.167-176. (@BHL (http://biodiversitylibrary.org/page/15766861))

Micó, Estefanía; Galante, Eduardo (2003) Larval morphology and biology of four Netocia and Potosia species (Coleoptera: Scarabaeoidea: Cetoniidae: Cetoniinae) - European Journal of Entomology, vol.100(1), pp.131-142. (PDF (http://www.eje.cz/pdfs/eje/2003/01/23.pdf))

Micó, Estefanía; Verdú, José R.; Galante, Eduardo (2001) Larval morphology of some Anisopliini grain beetles with a key to their larvae (Coleoptera: Scarabaeoidea: Rutelidae: Anomalinae) - European Journal of Entomology, vol.98(3), pp.311-320. (PDF (http://www.eje.cz/pdfs/eje/2001/03/13.pdf))

Micó Balaguer, Estefanía; Galante, Eduardo (2005) Larval morphology and biology of some European Anomalini (Coleoptera: Scarabaeoidea: Rutelidae: Anomalinae). A phylogenetical approach. - Insect Systematics & Evolution, vol. 36(2), pp.183-198. (PDF (https://www.researchgate.net/profile/Eduardo_Galante/publication/233590215_Larval_morphology_and_biology_of_some_European_Anomalini_Coleoptera_Scarabaeoidea_Rutelidae_Anomalinae_A_phylogenetical_approach/links/0fcfd513df1ad0054f000000.pdf))

Micó, Estefanía; Galante, Eduardo (2003) Biology and New Larval Descriptions for Three Cetoniine Beetles (Coleoptera: Scarabaeidae: Cetoniinae: Cetoniini: Cetoniina, Leucocelina). - Annals of the Entomological Society of America, vol.96(2), pp.95-106. (PDF (http://www.bioone.org/doi/pdf/10.1603/0013-8746%282003%29096%5B0095%3ABANLDF%5D2.0.CO%3B2))

http://entnemdept.ifas.ufl.edu/creatures/field/white_grub.htm
https://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/IN/IN20200.pdf

Carne, P.B. (1951) Preservation  techniques  for  scarabaeid  and other insect larvae.  Proc. Linn. Soc. N. S. W., vol.76, pp.26–30.

Edmonds W.D.; Halffter, G. ( 1978) Taxonomic review of immature dung beetles of the subfamily Scarabaeinae (Coleoptera: Scarabaeidae). - Syst. Entomol., vol.3, pp.307–331.

Jameson, M.L.,  Ratcliffe, B.; Morón, M.A. (1994)  A synopsis of the Neotropical genus Calomacrapsis Bates with a key to the larvae of the American genera of Rutelini (Coleoptera: Scarabaeidae: Rutelini). - Annals of the Entomological Society of America, vol.87, pp.43–58.

Giljarov, M.S.  (1964) Family  Scarabaeidae.  Lamellicornia.  In: Giljarov M.S. (ed.) Key to Soil Inhabiting Larvae of Insects. Nauka, Moskva, pp.289–330 (in Russian).

Jerath, M.L.; Unny, K.L. (1965) Larvae of Six Genera of Cetoniinae from Eastern Nigeria (Coleoptera: Scarabaeidae). - The Coleopterists Bulletin, vol 19(2), pp.59-64.
http://www.jstor.org/stable/3999296

Golovyanko, Z.S. (1936) Keys to the common larvae of Coleoptera Lamellicornia of the European USSR. 38pp.

Medvedev, S.I. (1952) Larvae of scarabaeid beetles of the USSR fauna. 244pp.


ANDERE:

Makarow, Kirill V. (1994) A key to the genera of the Ground-beetle larvae (Coleoptera, Carabidae) of the Paleartic region. Museo Regionale Di Scienze Naturali (PDF (https://www.zin.ru/animalia/coleoptera/pdf/Makarov_1994b.pdf))

May, Brenda M. (1993) Curculionoidea (Insecta: Coleoptera): a systematic overview. In: Duval, C.T. (ed) Fauna of New Zealand, vol.28. (PDF (http://biotaxa.org/fnz/article/download/1787/2962))


Uitzoeken/Opzoeken:

Van Emden (zie ook dit stukje (https://esa.confex.com/esa/2013/webprogram/Paper77614.html)):
Thompson, Raymond G. (1979) Larvae of North American Carabidae with a Key to the Tribes. In: Erwin, Terry L.; Ball, George E.; Whitehead, Donald R.; Halpern, Anne L. (eds.) Carabid Beetles, Their Evolution, Natural History, and Classification, pp.209-291

Abdullah, Mohammad (1973) Larvae of the families of Coleoptera III (II?). Heteromera, Cucujoidea: a key to the world families including their distinguishing characters.  Journal of Natural History, vol.7(5), pp.535-544 

Ogloblin, D.A.; Medvedev, L.N. (1971) Larvae of leaf beetles (Coleoptera, Chrysomelidae) of the European part of the USSR. 124pp

Lopatin, I.K. (1977) Chrysomelidae of Middle Asia and Kazakhstan. 270pp.

Savoiskaya, G.I. (1983) Larvae of coccinellids (Coleoptera, Coccinellidae) of the USSR fauna. 243pp.

Svacha, P.; Danilevsky, M.L. (?) Cerambycoid larvae of Europe and Soviet Union (Coleoptera Cerambycoidea). Part I

Costa, C.; Vanin, S.A.; Casari-Chen, S.A. (?) Larvas de Coleoptera do Brasil

Mamaiev, B.M. (?) Biology of wood-destroying insects

Mamaiev, B.M.; Krivosheina, N.P.; Pototskaya, V.A. (?) Key to the larvae of insect predators of timber-damaging insects

Mamaiev, B.M.; Danilevski, M.L. (?) Larvae of long-horned beetles

Mamaiev, B.M. (?) A key to insect larvae (Opredelitel nasekhomykh po lichinki)

Cherepanov A.I. (?) The wireworms of Western Siberia

Dolin, V.G. (?) Larvae of click-beetles of the European part of the U.S.S.R.

Ghilarov, M.S. (ed) Keys for identification of soil-inhabiting insect larvae (Opredelitel' obitayushchikh v pochve lichinok nasekomykh)

Crowson, R.A. 1964. Observations on British Tetratomidae (Col.), with a key to larvae. The Entomologist's Monthly Magazine, 99 [1963]: 82-86

Crowson. R.A. 1964. A review of the classification of Cleroidea (Coleoptera), with descriptions of two new genera of Peltidae and of several new larval types. The Transactions of the Royal Entomological Society of London, 116(12): 275-327

Mann. J.S. and Crowson, R.A. 1981. The systematic positions of Orsodacne Latr. and Syneta Lac. (Coleoptera Chrysomelidae), in relation to characters of larvae, internal anatomy and tarsal vestiture. Journal of Natural History, 15(5): 727-749

Crowson, R.A. 1961c. Considerations on the genera Endecatomus Mellie and Euderia Broun (Coleoptera: Bostrychidae), with descriptions of their larvae. Proceedings of the Royal Entomological Society of London (Series B., Taxonomy), 30(9-10): 113-120.

Brown, C. and Crowson, R.A. 1980. Observations on scydmaenid (Col.) larvae with a tentative key to the main British genera. The Entomologist's Monthly Magazine, 115: 49-59

Kasap, H. and Crowson, R.A. 1976. On systematic relations of Oomorphus concolor (Sturm) (Col., Chrysomelidae), with descriptions of its larva and of an aberrant cryptocephaline larva from Australia. Journal of Natural History, 10(1): 99-112.

Crowson, R.A. 1979c. Observations on Clambidae (Coleoptera), with descriptions of a new genus and species and of several larvae. Revue suisse de Zoologie, 86(3): 611-623.