Observation international

Soortgroepen => Paddenstoelen => Topic gestart door: xenion op januari 04, 2012, 22:02:57 pm

Titel: LEES DIT EERST: Belangrijke punten bij determinatie
Bericht door: xenion op januari 04, 2012, 22:02:57 pm
Om een paddenstoel op naam te krijgen moeten vaak diverse kenmerken bekeken worden. Aangezien het van foto determineren vaak erg lastig is, is het belangrijk om zoveel mogelijk kenmerken te vermelden.


Algemeen
Duik om te beginnen zelfs eens in de boeken ('De grote paddestoelengids voor onderweg' van Ewald Gerhardt bijvoorbeeld) of bekijk de recente waarnemingen op de site. Geef aan aan welke soort(groep) je denkt, of waar je vastloopt. Naast het feit dat je er zelf veel van leert  zullen de andere gebruikers van het forum ook eerder geneigd zijn om te helpen met de determinatie.

Bekijk zowel jonge als oude exemplaren; sommige kenmerken worden pas zichtbaar als de paddenstoel helemaal volgroeid is andere alleen als de paddenstoel jong is.

Bekijk verse exemplaren: verregende exemplaren of half vergane exemplaren missen veel kenmerken en zijn daarom vaak niet geschikt voor determinatie.

Ook al heb je alle mogelijke kenmerken opgegeven, dan zal het nog vaak gebeuren dat er geen naam of alleen een genusnaam aan een soort gegeven kan worden. Veel soorten laten zich alleen met de microscoop op naam brengen, en ook dat is niet altijd zaligmakend.


Macroscopische kenmerken
Veel kenmerken moeten met een loep (10x) bekeken worden, neem dus altijd een loep mee het veld in.
Kenmerken als grootte, geur, biotoop en substraat zijn bij vrijwel alle soorten van toepassing terwijl andere kenmerken maar voor een selecte groep van toepassing zijn, bovendien zijn er nog wel meer kenmerken die van belang kunnen zijn.

Vaak is het noodzakelijk om ťťn of enkele exemplaren te plukken om alle kenmerken te kunnen bekijken. Zorg er hierbij voor dat er geen onnodige (zichtbare) schade aangebracht wordt en pluk niet meer dan noodzakelijk. Een paddenstoel kan vergeleken worden met een appel; als je de paddenstoel (appel) plukt blijft het mycelium (appelboom) achter en zullen hieruit onder geschikte omstandigheden gewoon weer paddenstoelen groeien. Zie ook het plukstandpunt van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging): http://www.mycologen.nl/pluk_n.htm (http://www.mycologen.nl/pluk_n.htm)


Foto's
Foto's kunnen erg veel informatie geven, maar belangrijk is wel dat de juiste kenmerken gefotografeerd worden:Probeer niet te flitsen of in de volle zon te fotograferen, de kleuren vertekenen dan vaak.

Zorg dat witte delen niet overbelicht zijn.

Zorg dat de paddenstoel scherp is en dat er niet per ongeluk op de achtergrond is scherpgesteld.

Het is aan te bevelen om met een statief te fotograferen omdat paddenstoelen vaak op donkere plekken staan.

 (http://waarneming.nl/fotonew/8/1634768.jpg?w=400&h=300)


Microscopische kenmerken
Een microscoop is in veel gevallen noodzakelijk voor determinatie, en daarbij is goede literatuur onmisbaar. Via het forum kan natuurlijk ook een vraag hierover gesteld worden, maar  omdat de andere gebruikers het materiaal niet zelf kunnen bekijken is het van belang een goede macroscopische en microscopische beschrijving toe te voegen.

Vaak is het handig om naast een beschrijving ook foto's van de genoemde kenmerken te hebben.

Basidiomyceten:Ascomyceten:Ook hier geldt dat dit lang niet alle kenmerken zijn en dat ook niet alle kenmerken altijd van belang zijn.