Observation international

Diversen => Praat maar raak => Topic gestart door: Bart van Hoogstraten op november 29, 2011, 11:39:54 am

Titel: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: Bart van Hoogstraten op november 29, 2011, 11:39:54 am
Volgens een paar biologen leefde er ooit een onsterfelijk superorganisme dat de oceanen van de aarde vulde: de voorouder van alle leven op aarde. Dit superorganisme heette LUCA (http://www.newscientist.com/article/mg21228404.300-life-began-with-a-planetary-megaorganism.html?full=true) (Last Universal Common Ancestor) en splitste zich 2,9 miljard jaar geleden in 3-en.
Hier (http://www.biomedcentral.com/1471-2148/11/140) een meer wetenschappelijke benadering van de theorie.
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: KorHaan op november 30, 2011, 08:39:06 am
Mooi. Kan iemand mij dit in Jip en Janneke - taal uitleggen?
 
Van mijn kennis van genetica, ooit opgedaan toen ik over de terreinen van de Utrechtse universiteit zwierf, zijn ook geen fossiele resten meer overgebleven.
 
Vriendelijke groet, Ronald Sinoo
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: Margreet Kwh op november 30, 2011, 08:58:00 am
Is Wikipedia Jip-en-Janneke-genoeg? http://nl.wikipedia.org/wiki/LUCA
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: marcel123 op november 30, 2011, 08:58:42 am
onsterfelijk superorganisme
Waarom is dat organisme er dan niet meer?
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: Mimino op november 30, 2011, 09:17:24 am
Dat dacht ik ook, maar ik denk dat het niet is "gestorven", maar in de loop van de ( miljoenen ) jaren uiteen is gevallen, of gemuteerd, evolutie dus.
Maar ik ben ook zeker geen wetenschapper, dus...?

Peter
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: jvogels op november 30, 2011, 10:17:29 am
Dat superorganisme is een ander concept, waarin nagenoeg vrij en belangenloos gedeeld werd in genetisch materiaal (horizontal gene transfer). op zichzelf vrijlevende cellen op onze aarde wisselden zoveel genetisch materiaal uit, dat men ze, in het licht van onze huidige multicellulaire organismen ook ook wel als 1 superorganisme kon beschouwen (beetje analoog aan het GAIA concept) De theorie die in beide artikelen genoemd wordt, is dat dit "voorouder-organisme" dit deed omdat de infrastructuur voor het vastleggen van de blauwdrukken voor eiwitten (genetische code) toen nog niet optimaal ontwikkeld was. Bij de evolutie van DNA werd dit veel efficienter, en werd het efficienter om volgens het "selfish gene" concept te gaan werken (maw: geen vrije, "gratis" uitwisseling, behalve voor genetisch gelijke organismen; maw: je soortgenoten). Speciatie en soortontwikkeling nam een grote vlucht en uiteindelijk zitten we opgescheept met onze huidige biodiversiteit  ;)

- het superorganisme sensu stricto heeft dus nooit bestaan, en als het al bestaan heeft, dan is het volgens de gangbare wetten van evolutie: survival of the fittest, gaandeweg verdwenen. Veel concepten ervan bestaan overigens nog steeds: horizontal gene transfer bestaat bij bacterien nog steeds, RNA gebaseerde organismen ook, etc.
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: Bart van Hoogstraten op november 30, 2011, 10:24:07 am
Hier (http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/leven-begon-als-organisme-zo-groot-als-de-aarde/) een beter te begrijpen tekst in het Nederlands.
LUCA was dus eigenlijk een gigantische verzameling cellen zonder genoom of DNA (#1) die elkaar niet beconcurreerden maar gezamenlijk in hoog tempo RNA produceerden en uitwisselden. Totdat er, rondom de tijd dat de eerste zuurstof kwam, uit deze progenoot (#1) ook archaeae (#2) en eukaryoten (#3) ontstonden. Erg hypothetisch allemaal, zeker zolang nog steeds niet de definitie van "leven (http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven)" is afgebakend en men nog niet weet wat een virus precies is en wat de rol hiervan binnen het geheel is. Voor creationisten allemaal horror dan wel nonsens maar de hypothese verklaart uiteraard nog altijd niet het "waarom" erachter, dat mag iedereen zelf invullen. LUCA leek dus op een RNA producerende supercomputer waar vroeg of laat een cel met kern uit moest rollen. Als de theorie waar is (nog erg hypothetisch allemaal dus) kun je nog altijd zeggen dat of een hogere macht die "computer" geschapen heeft of dat het puur toeval is natuurlijk... (een discussie waar verder niet uit te komen is en waar iedereen elkaar mee met rust moet laten en vrijheid in moet geven, zolang je het maar niet opdringt of oplegt...).
(waarmee ik [persoonlijk] niet wil zeggen dat creationisme niet discutabel is, er is immers wetenschappelijk bewijs dat soorten voortdurend muteren en onder alle mutaties af en toe een exemplaar zit wat gunstigere eigenschappen heeft en deze weer verspreidt onder dezelfde soort zodat deze in het geheel verandert. Maar zolang er geen duidelijke verklaring is voor het "waarom" van evolutie mag iedereen dat thuis voor zichzelf invullen, niet op school dus en ook niet op de rechtbank of in de politiek).
Titel: Re: Nieuwe theorie over ontstaan van leven.
Bericht door: Jorgen op november 30, 2011, 10:49:46 am
Door de vele horizontal gene transfers bij bacteriŽn en Archaea spreekt men tegenwoordig ook niet meer over de 'tree of life' maar eerder over een 'ring of life' of 'network of life'. Nog een leuk evolutionair concept is de 'Urbilateria', de voorouder van de tweezijdig symmetrische dieren.