Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: Rinie van Reenen op november 22, 2006, 10:10:44 am

Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Rinie van Reenen op november 22, 2006, 10:10:44 am
(Mede n.a.v. oproep van Peter)

'Worst dip ever' is een mooie topic, maar wel wat pessimistisch natuurlijk ;-).
Ongetwijfeld hebben we allen wel eens bijzondere twitchervaringen gehad (bijvoorbeeld dat je zelf een grote zeldzaamheid ontdekte). Laten we die hier met elkaar delen. Het hoeft wat mij betreft niet eens te gaan om heel bijzondere vogels, maar om mooie ervaringen met 'zeldzame' vogels.

Zo herinner ik me van mezelf nog het beste een (voor mij bijzondere) waarneming met een toch behoorlijk gewone vogel (hoewel deze bij ons niet voorkomt).
Ik zal een jaar of 14 geweest zijn, toen we met vakantie gingen naar Drenthe, waarbij ook een bezoek aan het Bargerveen hoorde. Op die leeftijd ben je nog niet enorm voorbereid op het soort vogels dat zich daar bevindt. Op een gegeven moment kwam er niet ver van ons af een vogel zitten, waarvan ik zo het silhouet niet herkende. Ik richt mijn kijker en (ik herinner me nog zeer levendig mijn 'ontsteltenis'): een Grauwe Klauwier. Sindsdien natuurlijk veel zeldzamer vogels gezien, maar dit soort ervaringen zijn toch wel zeer opwekkend voor je vogelaarsgeest...
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op november 22, 2006, 10:29:21 am
Hoi Rinie,

Dat is precies wat ik met dit topic bedoelde, en je opmerking is natuurlijk terecht. Het zou wat mij betreft om een twitchervaring met een super-zeldzaamheid kunnen gaan, maar ook om een waarneming van een Grauwe klauwier op het Bargerveen. Ik woon in Drenthe (geweldige provincie om te vogelen!!!). Mijn eerste Grauwe Klauwier op het Bargerveen staat nog steeds op mijn netvlies gegrift!!

Peter
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 22, 2006, 10:37:07 am
3-7-2001 Op een vaag piepje gaan rijden: meerdere Vale Gieren in onbekende richting bij Voorhout. Dan denk je aan twee ofzo. Vanuit de auto in Noordwijk zag ik op grote hoogte ineens 18 stuks over de auto zeilen. Uitgestapt zagen we ze massaal landen in de polders! Mijn enige eerdere Gier-ervaring was een versufte Monniks in Ijmuiden!

zomer 2004 Oog in oog met een roepend Kleinst Waterhoen, op mijn buik liggend op nog geen 2 meter afstand! Zelf gevonden dus eigenlijk geen echte twitch?

20-11-2004 De Haakbekken van Beijum, niets vindt ik gaver dan zulke tamme dwaalgasten! Jammer alleen dat ze zo makkelijk voor de vogelhandel zijn te vangen!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: pluisje op november 22, 2006, 11:01:40 am
Ik heb ook een paar leuke ervaringen.
Midden in de examenweek even eruit en een rondje fietsen in het stadspark te Groningen. Als ik een Zwarte roodstaart wil zien (moet over een sloot springen en over een B&G hek klimmen) kom ik op een terrein waar de Zwarte Roodstaart op het dak zit. In mijn ooghoeken zie ik plotseling wat bewegen op de grond.
Als ik daar mijn kijker op richt blijkt het om een Alpenheggemus te gaan.
Helaas te weinig tijd (examens beginnen over 30 minuten) om mensen te waarschuwen. S avonds met een goede vriend terug, maar niets te zien.
Stress, stress, stress
Toch maar iedereen bellen (semafoonsysteem bestond nog niet), maar stuit op veel ongeloof.
Nieuwsblad van het Noorden gebeld, die wilden de volgende dag wel komen.
Volgende ochtend (voor de examens) weer samen met dezelfde goede vriend terug en daar blijkt de Alpenheggemus nog te zitten.
Snel bellen en weer examens doen. s, middags de vogel weer gezien in bijzijn van ruim 100 vogelaars en 1 verslaggever van het NvhN.
(examens toch gehaald !)
   
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op november 22, 2006, 11:30:13 am
Een van mij mooiste was wel de Geelstuitzanger.
Een quote uit mijn dagboek van destijds laat wel zien waarom:

De 'twitch' van het jaar (naar wij toen dachten) vond plaats op 5 oktober 1996. De dag ervoor werd er een roodoogvireo van Vlieland gemeld. De roodoogvireo is een zangvogel uit Amerika die zelden met harde stormen/orkanen naar Europa wordt geblazen er waarvan de meeste in Engeland aanwaaien. Slecht een enkele schiet door naar het vasteland van Europa en dat was nu gebeurd, een vogelsoort waarop iedereen zat te hopen en nu aanwezig op Vlieland. Wij dus met z'n allen op 5 oktober vroeg het bed uit om de eerste boot naar Vlieland te pakken. Een probleem was dat de laatste boot terug om 11.45 uur ging en die konden wij helaas niet meer pakken omdat we dan te weinig tijd hadden om de vogel te bekijken. Dus tandenborstel mee voor de overnachting. Op de heenreis op de boot bleek echter al gauw dat het grootste gedeelte toch nog wel graag dezelfde dag terug wilde. We vroegen derhalve de kapitein of er iets terug te regelen was. En dat was er. We kregen het telefoonnummer van een rederij en bestelden daar een boot voor 's avonds terug zodat we de gehele dag de vogel konden zoeken en bekijken. Dit kostte ons ook f 1000,- maar met veertig man werd het bedrag f 25,- de man en dat was goed te doen. Toen we aankwamen in de haven hetzelfde tafereel als in het voorjaar met de withalsvliegenvanger (zie een vorige aflevering). Wij bestormden weer de taxibusjes, propten ze vol met vogelaars en vertrokken richting camping 'de Lange Paal' alwaar de vogel zich bevond. Er stond aldaar nog een vogelaar die ons de plek wees waar de vogel voor het laatst gezien was. Na even zoeken vonden we hem terug en ik stond gelukkig op de juiste plek om hem prachtig te zien te krijgen. Geluk, want de vogel vloog hierna weg en liet zich pas na twee uur een stuk verderop weer zien, maar toen kreeg uiteindelijk iedereen hem mooi te zien. Hierna keken we verder op het eiland nog wat vogels (de boot vertrok pas om 7 uur) en dat leverde nog een mooie kleine vliegenvanger op die zich ook prachtig liet bekijken. 's Avonds op de boot terug was het een gezellige boel. In de kajuit met kleine bar werd feest gevierd op de mooie vogelsoort die we gezien hadden. En omdat het de 400ste soort was voor Gerard Steinhaus (de eerste die 400 vogelsoorten in Nederland ziet) moest er toch een rondje gegeven worden. Zo'n bootreis terug is toch een van de gezelligste belevenissen.
Maar zoals boven al vermeld wij dachten dat het de beste 'twitch' van het jaar zou zijn. En ach, hoe kan een simpele vogelaar zich vergissen. Noch geen week erna liepen wij op de Maasvlakte te vogelen. Leuke vogels lieten zich zien zoals vuurgoudhaantje, gekraagde roodstaart, kleine karekiet, ijsgors en strandleeuwerik, toen onze piepers weer gingen. Gemeld werd !!!!! een geelstuitzanger !!!! een nog zeldzamere amerikaanse zanger uit Amerika (dat mag duidelijk zijn als het een amerikaanse zanger is), de eerste voor Nederland, de eerste voor het vasteland van Europa (voor zover Vlieland vasteland is), alleen nog maar gezien in Engeland (±17 keer) en IJsland (7 keer). We konden de boot van halfdrie nog halen en vandaag ging er nog een boot terug om 16.45 uur. Dat betekende dat we drie kwartier de tijd hadden om de vogel te zien en omdat de vogel zich maar op 500 meter afstand van de boot bevond was het te doen. Plus dat we erop hoopten dat we weer een boot terug zouden huren op een later tijdstip zodat we de vogel nog langer konden bekijken. Druk werd er heen en weer getelefoneerd en er werd een boot geregeld en ons hierop gereserveerd. We zouden de vogel mooi kunnen bekijken want we hadden nu meer tijd, als hij maar bleef zitten en zich zou laten zien. Zo gingen we met ongeveer 100 man de veerboot op en was het weer dringen bij de uitgang bij aankomst. Nu stormden we met ons allen de loopplank af, het terrein af en de Dorpsstraat in want daar bevond zich de vogel. We werden aangemoedigd vanaf de terrasjes, gefotografeerd en verbaasd aangegaapt door omstanders die niet wisten en begrepen wat er gebeurde. Een meute van 100 man rennend door de Dorpstaart met volle bepakking, wat gebeurd er ?????? Wij echter spoedde ons naar de plaats des vogels en deze liet zich prachtig aan ons zien. Steeds weer keerde de geelstuitzanger terug in dezelfde boom om vlak boven ons voedsel te gaan zoeken. Prachtig was de gele stuit te zien (een goed kenmerk, voor de overige moet je even in je vogelboek kijken) en toen de vogel in de dakgoot ging zitten drinken was het hele scenario compleet. En 's avonds weer met z'n allen terug op de boot en aangezien nummer twee (KLaas Eigenhuis) nu de 400 vogelsoorten haalde, begrijp je wel dat het weer een gezellige boel was. En we waren het er allemaal overeens: DIT was de BESTE 'twitch' die we ooit gemaakt hadden, een Mega-soort!!!!!!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: hiskodevries op november 22, 2006, 11:40:26 am
Heren zet ook even een goede datum in het stuk,
straks bundelen ?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: BWoets op november 22, 2006, 12:08:23 pm
fototjes erbij, spellingscontrole er overheen, ieder verhaal op een nieuwe pagina, uitgever zoeken en uitgeven maar....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: joostverhoeven op november 22, 2006, 12:28:05 pm
mijn nadeel is dat ik helaas drukbezette week heb (en auto van thuis mee moet vragen) en dus moet doen met de vogels die langer blijven zitten.
Wel vond ik de Hop, vorkstaartmeeuw, orpheusspotvogel erg leuk.
En ben blij dat ik de groene reiger heb gezien, want als je die nu nog moet gaan zoeken?! toch blijven mijn gedachte vaker hangen bij vogels die ik gemist he :( hehe  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: jeroensteenbergen op november 22, 2006, 12:31:11 pm
Mijn mooiste ooit vind ik toch de Griel die ik in april '97 zelf ontdekte op een akker waar ik (met een aantal anderen) weidevogelnesten zocht. Toen we nesten gingen zoeken zag ik wel iets onduidelijks aan de andere kant van de akker, maar de tijdsdruk stond niet toe er op dat moment naar toe te gaan... Na de noodzakelijke bezigheden kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en ben ik er (met 2 anderen) op af gegaan. Tot mijn grote ontsteltenis bleek het een Griel te zijn, die zich prachtig liet zien op een afstand van zo'n 20 meter. De vogel sloop langzaam weg, vloog een stukje, riep een aantal keer en landde iets verder op de akker. Echt fenomenaal gezien. Uiteraard had niemand zijn fototoestel bij zich (zal je altijd zien...). Totaal opgewonden thuiskomend snel wat mensen gebeld die ook vogels keken (niet zo fanatiek, was ik toen ook niet...) die het een mooi verhaal vonden, maar niet de moeite namen er zelf op af te gaan... Pfoe, mocht het me opnieuw overkomen, ik ken inmiddels de kanalen...  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: teunvankessel op november 22, 2006, 12:54:55 pm
Zwartkopgors 15-10-06
Dit werd een dag om nooit te vergeten ! we besloten om ons eigen op te delen in 2 groepen de ene groep ging bosjes kloppen en de andere groep ging trektellen, beide groepen gingen dat doen op de brouwersdam. Daar aangekomen stond er een behoorlijke Oosten wind
We zagen de eerste groepjes Vinken, Veldleeuwerikken en Graspiepers al overkomen.
Alle leden van Vogelwacht Uden dus Thijs Fijen, Marijn van de Braak en ik gingen trektellen. Na een tijdje zagen we dat er in de bosjes om onze post flink wat rietgorzen en graspiepers aanwezig waren. Thijs Fijen besloot als eerste om ook even langs die bosjes te lopen om te kijken of daar niks leuks inzat, toen die even bezig was met rietgorzen en graspiepers te bekijken besloten wij ook maar eens op pad te gaan. Toen roep Thijs Fijen opeens.. Fock ! een gele gors met een zwarte kop !! dit was om 08:16 uur. Marijn van Oss had zijn telescoop bij, we schreeuwde met zn alle foto’s  maken, telscoop erop ! SNEL !! ik had mijn fototoestel bij de hand en heb toen 6 foto’s kunnen maken waarvan je er op 3 kunt zien dat er een vogel zit en waarvan je er op 2 kunt zien dat het een gele gors is met een zwarte kop.. niet al te best dus.. We hebben wel met zn allen door een telescoop kunnen kijken en we hebben kunnen zien dat de vogel ongeringt was We hebben meteen de andere excursie gebeld en gezegt dat ze als een gek hierheen moesten komen ! jammer, de vogel was al gevlogen en we hebben hem niet terug kunnen vinden..
16-10
We zijn daar een tijdje op de duin gaan zitten en dat wierp zijn vruchten af. Ik zag een gele vogel wegvliegen. Jammer Rietgors met laagstaande zon, toen begon Frank Wildschut zo hard als het kan te roepen doe je Hoofd aan de kant !! tegen Marijn van Os en ja hoor, we hadden hem teruggevonden ! we hebben meteen de DBA lijn opgebeld en Toy Jansen en Carel van de Sanden om te kijken of het geen ontsnapte wever of iets dergelijks kon zijn. Toen hebben we Sander Bot opgebeld die heeft een semafoonbericht geplaatst en binnen 20 min, waren de eerste vogelaars aanwezig. Peter van de Braak een van de eerste vogelaars heeft ons toen bevesteging gegeven dat het er ook daadwerkelijk een was.
S’avonds is het losgekomen op Internet en we hebben ongeveer van alle kanten felicitaties met onze ontdekking gehad.
17-10
piep....piep...piep...
de wekker loopt af om half 7, Hup ! op de fiets en naar de Brouwersdam waar de eerste vogelaars al aanwezig waren. We zagen de zon prachtig opkomen en opeens zagen we 2 mensen rennen ! jahoor we hadden hem teruggevonden

Dit was mijn een van mijn gaafste soort
( samen met de JNM ondekt)

groet Teun  :D

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op november 22, 2006, 13:12:56 pm
Dan ik zelf ook maar even.

Mijn mooste blijft een twitch die geen twitch was.

Op 31 oktober 2005 werd ik gebeld door Klaas Haas; er was een claim van een Sperweruil in Drenthe. Met zo'n gevoel van: yeah right; zal wel, toch maar even vrij genomen en gaan checken, samen met Eric Jan Alblas. Aanvankelijk vonden we niets, en we hadden al afscheid genomen om terug naar het werk te gaan. In de verte was nog een open plek. Eric Jan was er al geweest, maar omdat ze daar in de broedgebieden vaak zitten (wist Eric Jan) besloten we, als afsluiting, om toch nog heel even te gaan kijken. De 31 ste oktober zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn, sinds ik, onderweg naar de open plek, een langstaartige prop in de top van een Spar zag zitten. Het gevoel dat er door mij heenging toen ik de kijker op deze prop richtte, en werd aangestaard door twee helgele ogen, omhuld door de mooiste vogel die ik ooit in Nederland heb gezien kan ik echt niet beschrijven.

De één na mooiste is de Steenarend van Drenthe, op 6 maart 2002, hoewel ik niet erg blij was toen ik werd gebeld door een collega vogelaar, met de volgende, voor mij historische dialoog: "Je moet komen; ik heb hem nu in de telescoop" "Waar zit je dan???" "Dat weet ik niet." Het is gelukkig goedgekomen, maar op zo'n moment word je in 10 minuten een jaar ouder ;)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Dijkhuizen op november 22, 2006, 13:19:20 pm
Met genoegen denk ik terug aan 2 juni 1995. Die tijd fietste ik elke dag dwars door de duinen vanuit Katwijk naar Den Haag, naar m'n werk. Nog half slaperig (ca 7 uur 's ochtends) keek ik onbewust een keer naar rechts, terwijl ik met redelijke snelheid een heuveltje afreed. Heel toevallig zag ik aan de rand van een paar duindoorns een vogeltje bewegen. Normaal stopte ik niet, maar deze keer per ongeluk wel. Ik dacht, gewoon een Heggemus of zo. M'n kijker er op gericht, zie ik opeens een hele rare vogel! Had een beetje weg van een Gekraagde Roodstaart, maar met een opvallende zwarte (boven)staart en oranje flanken. Ik besefte gelijk dat dit iets bijzonders was, en dacht aan o.a. vr. PERZISCHE ROODBORST. Natuurlijk geen literatuur bij me, nog geen mobiel. Eerst in het bewuste duindoornperceel een kladbriefje opgehangen (zodat de plek was gemarkeert). Daarna ben ik als een gek naar hotel Duynoord gereden (Wassenaarse Slag), daar vanuit de keuken René van Rossum wakker gebeld en gauw door naar m'n werk gereden (12 km verder). Ondertussen had René Arjan van Egmond en Bas vd Burg gebeld, die uiteindelijk de vogel terug vonden en de determinatie konden bevestigen! En ik mocht direkt van mijn werk vrijnemen. Je begrijpt toen ik terug kwam dat de vreugde groot was, en dat het een enorme kik gaf om zoveel twitchers een grote dienst te bewijzen. Niet goed voor je ego!!!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Wouter op november 22, 2006, 13:36:12 pm
Ik vind zelf een bijzondere soort ontdekken veel leuker en spannender dan een twitch. Mijn mooiste ontdekking was op 26 mei 2004. Ik reed net weg van de Vogelplas Starrevaart, langs een weiland. Ik zag nog een witte vogel vliegen boven het weiland, die achter de huizen verdween. Ik vond dat hij er vreemd uitzag. Toen hij een minuut later weer terugkwam bleek het een adulte Lachstern te zijn! Ik kon hem prima bekijken van erg dichtbij. De plek en datum maakt deze ontdekking tot de mooiste en zeldzaamste van mij.
Mijn mooiste twitch was die van de Humes Bladkoning op Schier.

Wouter
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 13:40:28 pm
Citaat
(bijvoorbeeld dat je zelf een grote zeldzaamheid ontdekte).
Ik ben een van de preciezen wat taal betreft: zelf ontdekt is natuurlijk geen twitchervaring. Maar het zijn vaak wel de mooiste herinneringen. Mijn mooiste is wel het kleinst waterhoen dat ik op een late avond in mei 2005 ontdekt meende te hebben in polder Achteraf bij Tienhoven. Heel voorzichtig mailde ik diep in de nacht enkele lokale vogelaars: 'misschien heb ik wel ...'. Toen ik de volgende middag thuiskwam stond de mail vol berichten van mensen die komende nacht zouden gaan luisteren. We zouden er met wel vijftig staan, was de verwachting. Dat maakte me wel een beetje zenuwachtig want wat als ik me vergist had? Gelukkig bleek dat niet het geval. Het was de eerste van minimaal vijf mannen die daar avond aan avond hebben zitten roepen.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 13:47:41 pm
En wat betreft echte twitchervaringen: ik vond die rotszwaluwen afgelopen weekend, met alle hektiek, al het gehol en gedraaf, net te laat komen maar uiteindelijk toch op tijd, erg mooi. En de blonde ruiter bij de Stolpen afgelopen september: wat een mooie vogel. Of de kleine en de grote geelpootruiter twee dagen na elkaar, mei vorig jaar. Of de withalsvliegenvanger bij Ede. De woestijntapuit vorig jaar in het Fochteloërveen. Kortom, te veel om op te noemen. En dan ben ik nog maar part time twitcher.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Rinie van Reenen op november 22, 2006, 13:48:36 pm
Citaat
Citaat
(bijvoorbeeld dat je zelf een grote zeldzaamheid ontdekte).
Ik ben een van de preciezen wat taal betreft: zelf ontdekt is natuurlijk geen twitchervaring. Maar het zijn vaak wel de mooiste herinneringen.
Ja, in strikte zin natuurlijk helemaal gelijk (daar wees Maarten ook al op). Maar twitchervaring bedoel ik hier in ruime zin (zij het dan niet helemaal correcte). En dat juist, omdat die eerste ontdekking vaak het mooiste verhaal geeft. Bij aanschuiven in een rij van 50 telescopen is de spanning veel minder aanwezig. En geef toe, van een eigen ontdekking gaat ook je twitchers-bloed wel harder stromen... Maar voor de zuiverheid: ik heb de ondertitel van het topic maar aangepast.
Overigens: mooie verhalen tot dusver!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 13:59:04 pm
Een van mijn mooiste twitch-ervaringen is de Havikarend van Vlieland uit september 1995.
De vogel was op zondag ontdekt zodat maandag al een aantal vogelaars op de gok naar Vlieland gingen om de vogel op goed geluk te kunnen bekijken. De vogel zat namelijk op de Vliehors, niet bepaald een toegankelijk gebied, door de weeks. Uiteindelijk was het die twitchers gelukt om die militairen zo gek te krijgen om met z'n allen in de laadbak van een truck naar de plek vervoerd te kunnen worden.
De commandotoren aldaar diende als het tijdelijke zenuw-twitch-centrum om de vogel te kunnen zien. Afijn, de volgende dag ging ik met nog twee vogelaars wederom op de goede gok naar Vlieland. Op de boot memoreerden we al over de vogel, maar vooral hoe we die militairen weer zo gek zouden kunnen krijgen om ons naar de plek te willen vervoeren. Op het eiland aangekomen was het eerst zaak om een taxibusje te regelen. Je kunt je wel voorstellen als je daar met zo'n vijftig man staat en er is maar één busje beschikbaar. Wie het eerste komt, wie het eerste maalt en dat er toentertijd geen gewonden zijn gevallen is nog een wonder...
Alle stress bleek voor niets want toen iedereen bij de kazerne was aangekomen werden de onderhandelingen geopend. Maar dat duurde eindeloos en het wachten werd alsmaar erger, zoniet zenuwslopend. Het idee dat je daar staat en een paar kilometer verderop zit een Havikarend die natuurlijk ook nog eens zomaar in de loop van de ochtend het luchtruim had kunnen kiezen. Uiteindelijk kwam er een truck aanrijden en wij met z'n allen in de laadbak. Ik zal nooit vergeten dat ik op de rand zat en dan met een vaartje van vijftig/zestig over een hobbelige Vliehors. Dat ik er toen niet vanaf ben gedonderd is nog een mirakel. Aangekomen bij de commandotoren was het weer, wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Want rondom de toren was maar een beperkte mogelijkheid om goed te kunnen staan en ik was niet één van de snelsten. En geloof mij, het is niet prettig als je alleen maar tegen ruggen aan staat te kijken en al manouvrerend een glimp van de vogel te moeten opvangen. Die lui zagen dat en boden mij aan om in de toren te komen staan. Daar stond ik dan, hoog en droog en uit de wind, met telescoop, naar een Havikarend te kijken.......
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: redmar_woudstra op november 22, 2006, 14:10:37 pm
@ Edwin: en de toren van de luchtmacht op de Vliehors heeft er een Dutch Birding aan over gehouden! Ik was in 1997 (ik was toen 10) op vlieland met mijn schoolreisje van de basisschool en wij mochten ook de toren in. Ik zag toen die Dutch Birding liggen, bladerde hem door en vanaf dat moment wist ik dat ik ooit lid zou willen worden van dat blad... En zo geschiedde....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: thijs op november 22, 2006, 14:10:41 pm
Mijn  eerste ontdekking zel me wel altijd bij blijven:
Op HeKa Texel (NJN), had iemand beloofd "ik laat jullie drie phyllo's zien, zonder tjiftjaf en Fitis".
Waren we in de tuintjes, maar niemand die wat deed behalve eten.
Dus zelf de bosjes rondgelopen, maar niks gevonden.
Dus ik schop die gast, help ff, je hebt nog een belofte staan. (schoppen niet te lett nemen)
En na drie meter ofzo roep ik (helaas) Blako, want dat jaar was er nog geen een Pallas gezien.
Toen vloog ie weg met mooie gele stuit (geen geelstuitzanger :(), maar wel een Palla's.
Mooiste twich uiteraard de geweldige Kleine Zwartkop, helaas had ik geen nummers om te bellen, ik stond in the middle of nowhere, 30 km van huis, de parkeerwachters hadden geen telefoon, strand was leeg, en de birdinglijn kon niet met die rotmobiel (gaat nooit meer mee).
De boswachters wilden hun mobieltjes niet uitlenen voor twichers, dus delen was er niet bij, maar de ervaring was GEWELDIG.
Vooral omdat het beest tot drie meter te benaderen was...
Gelukkig zijn  er later die avond nog goede foto's gemaakt, de rotzooi in mn mailbox en op het forum, onbetaalbaar  B)

Thijs
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: jeroensteenbergen op november 22, 2006, 14:24:05 pm
Mooie verhalen allemaal. Moet mijn verhaal over de Ross' Meeuw van Scheveningen ook nog even kwijt... Vogel was meen ik op zaterdag ontdekt. Helaas, zondag moest ik excursie leiden langs de Lek, best leuk, maar waarschijnlijk geen knalsoorten... Bleken we de hele dag in de mist te rijden. Kortom, balen, geen Ross'Meeuw kunnen doen en voorlopig geen vrije dag. Maandag werd ie nog gezien, dinsdag idem, woensdag maar heel kort. Zaterdag had ik een afspraak in Zoetermeer, Scheveningen ligt dan toch (met een mooie boog) 'op de route'. Ik hoopte dat de vogel toch nog op zou duiken, maar helaas geen meldingen. Vanuit een soort koppigheid en iets van 'je weet maar nooit' stond ik die zaterdagochtend toch op het havenhoofd in Scheveningen. Twee uur te wachten op, niks. Toen maar de haven wezen checken, ook niks. Uiteindelijk belandde ik op de pretpier. Een laatste blik over zee, de afspraak wachtte, leverde een meeuwtje op die klein was en die ik niet direct kon thuisbrengen. Maar gigantisch ver op zee. De vogel vloog richting havenhoofd, en ik ben als een gek de pier afgerend, op mijn fiets gesprongen en naar het Noorderhavenhoofd geraced. Alwaar de Ross'meeuw inmiddels was gearriveerd en zich 20 minuten prachtig liet zien. Waarna hij geen enkele keer meer is waargenomen.  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 14:27:33 pm
De laatste, deze had ik al een aantal weken geleden op een ander Topic geschreven maar wilden 'm jullie niet onthouden:

Ja, dat zijn herinneringen die altijd blijven hangen,

Ik zal nooit vergeten dat ik in oktober 1986 ziek in mijn bed lag terwijl er een Renvogel bij Petten/NH zat, oei, toen liep de temperatuur helemaal op......
Afijn, een week later met de Vogelwacht Utrecht een weekend naar Texel.
De bewuste zaterdag vroeg opgestaan en met z'n allen in de auto en het plan opgevat om eerst naar de vuurtoren te rijden. We hadden toen bij wijze van spreken nog geen vogel gezien. We komen daar aanrijden en zien een kluitje vogelaars op het inmiddels omgedoopte Renvogelveldje turen, stappen uit en de rest laat zich raden....

Even later werd een jonge Roze Spreeuw ontdekt en met enige moeite konden we die vogels tegelijkertijd door de scoop bewonderen. En toentertijd was een Roze Spreeuw nog een echte zeldzaamheid en ik zal nooit de paniek vergeten die toen uitbrak, oh ja, later die ochtend ook nog een Bladkoninkje, ook zeldzaam toentertijd, bij de tuintjes...
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 14:34:14 pm
Die ross meeuw, ja, dat was ook een van mijn mooiste. Ik was er die woensdag en ik kan je verzekeren: helemaal niet heel kort. Ik kwam aanlopen en meteen: bingo. Zo heb je ze toch het liefst. Waarna ik zeker anderhalf uur heb kunnen genieten: soms vlak langs de pier heen en weer vliegend, af en toe rustend op zee, tussendoor nog even de grote burgemeester naar zee vliegend. Het leukste (nou ja leuk, voor die lui daar niet natuurlijk) was dat de grootste meute op het zuidelijk havenhoofd stond terwijl de vogel zich toen bijna steeds vlakbij het noordelijk havenhoofd ophield, en wel aan de noordkant daarvan. Gelukkig dwaalde hij ook een paar keer even af naar de overkant, zodat ook de mensen daar nog wel van hem konden genieten.
Gauw terug naar Utrecht om nog een beetje op tijd op mijn werk te zijn (had alleen een ochtendje vrij genomen), maar dat ging mis: treinstremmingen zodat ik die dag ook nog op Schiphol terechtkwam.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 14:50:19 pm
En wat ross meeuw betreft: ik was er ook bij in november 1992 in IJmuiden. Ik was aan het begin van de Zuidpier toen iemand me een meeuwtje wees. Vermoedelijke ross' meeuw, had hij doorgegeven over de semafoon (bestond die toen al?), en daarmee had hij het radarwerk in gang had gezet. De verbazing die dit toen bij mij teweeg bracht, laat zich raden: het beestje was pas twee keer eerder in Nederland aangetroffen. Voor opwinding was het me nog te vroeg: eerst zien, dan geloven. In het meeuwtje dat we boven de havenmond zagen rondvliegen, herkende ík toen nog geen ross' meeuw. Maar die kende ik ook zo goed niet. Wel zag ik wat het allemaal niet was: geen kokmeeuw, geen zwartkopmeeuw, geen vorkstaartmeeuw enzovoorts. Het meest leek hij nog op een dwergmeeuw. Hij was klein en beweeglijk, zocht rusteloos het water af en liet zich telkens tussen de golven vallen. Maar lichtgrijze onderzijden van vleugels die lang en spits waren: ook een dwergmeeuw was het niet.
Wat opviel: dat hij zo gehaast was. Hij maakte zijn slagen niet af, zou een schaatscoach zeggen. Verder: een kort snaveltje, een vlek rond het oog en fijne zwarte diagonalen over de vleugels, restant van een eerstejaarskleed. Ons sterkste argument was de staart. Telkens als hij zich op het water liet vallen, vertoonde die een duidelijke ruitvorm: inderdaad ross' meeuw!
Massaal hadden de vogelaars van Nederland en omstreken werk of gezin in de steek gelaten en zich naar IJmuiden begeven. In horden arriveerden ze op de pier en het duurde niet lang of er stonden wel tweehonderd telescopen opgesteld. En allen vierden feest.
Het was mijn allereerste ervaring met twitchen en met DBA-ers.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: pluisje op november 22, 2006, 14:55:20 pm
Nog een leuke.

Ik lag lekker te zonnen in mijn achtertuintje (kijker naast de stoel) in Vinkhuizen te Groningen. toen er opeens 16 Vale Gieren boven mijn huis zeilden.
Geen fototoestel bij de hand, maar gelukkig werden de vogels even later door Eric Koops wel op de foto gezet.
De volgende dag verbleven de vogels in Friesland, waar ze door menig vogelaar konden worden gevolgd.
Nog een leuke waarneming is die van de mogelijke Vale/Woestijnbraamsluiper.
Na de eerste dag met sneeuw besloot ik in mijn tuin een pindanetje op te hangen.
Net weer binnen zat er al een vogeltje bij.
 
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Flor Rhebergen op november 22, 2006, 14:58:18 pm
Een hele gave twitch was de Ralreiger van Lentevreugd.
Met een paar mensen hebben we een uur gezocht, en er liep zelfs iemand het riet in, maar nee hoor. Geen Ralreiger. En net als we besluiten om weg te gaan, vliegt hij op uit een rietpol vlak naast het pad... Vervolgens geweldig gezien!

Flor
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: pluisje op november 22, 2006, 15:00:05 pm
Leuk is ook de twitch van de Ivoormeeuw in Stellendam.
Vanuit Groningen in alle vroegte richting Zuid-Holland
In Groningen nog snel even een makreeltje gekocht en snel naar Stellendam.
Daar aangekomen vele vogelaars, maar de Ivoormeeuw zat helaas ver weg.
Snel het makreeltje uit zijn papiertje gepakt en binnen no-time was de ivoormeeuw op aaiafstand.
Wel de hele weg heen en terug in een ongelooflijke visgeur moeten zitten.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: pluisje op november 22, 2006, 15:08:34 pm
Ook deze twitch is wel aardig

Vanuit Groningen naar Zeeland voor de Kleine Geelpootruiter
Daar aangekomen, stonden er al enkele 10-talle vogelaars de Flauwers inlagen af te speuren, helaas nog zonder succes.
Nadat we aardig gestressed de auto uit waren gestapt, toch maar even de andere kant afgespeurd (akkers met smalle slootjes) alwaar de Kleine Geelpoot rondliep.

Moraal van al deze ervaringen (Kijk omhoog, zoek in alle richtingen, zorg voor lokvoer en blijf vogelen (ook tijdens je examens)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 15:21:51 pm
Niet echt een twitch maar toch...

Vorig jaar mei was een heerlijke voorjaarsdag, een oosten windje en in de tuin zitten. De voordeurbel gaat en mijn spiksplinter nieuwe verrekijker wordt afgeleverd. Opgewonden als een kleine jongen pak ik 'm snel uit en loop meteen naar buiten om de kijker uit te proberen. Ik kijk omhoog en zie een valkje aankomen. Ik richt mijn kijker en zie een prachtig adult mannetje Roodpootvalk overvliegen,  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op november 22, 2006, 15:35:00 pm
Edwin
je hebt zo'n kijker met zo weinig lichtopbrengst zeker gelijk weer teruggestuurd?  :D  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 22, 2006, 15:39:32 pm
Multi's:

29-04-1995 Grote Geelpootruiter en Kleine Topper op één dag!
05-05-1995 Daurische Kauw en Kortteenleeuwerik samen op één veldje!
13-05-2000 Grijskopspecht, Spaanse Mus en Griel op één dag!
03-10-2000 Daurische Klauwier en Turkestaanse Klauwier op één dag!
05-07-2002 Franklins Meeuw en Amerikaanse Goudplevier in één scoopbeeld!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 15:40:34 pm
Citaat
Edwin
je hebt zo'n kijker met zo weinig lichtopbrengst zeker gelijk weer teruggestuurd?  :D
 :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: redmar_woudstra op november 22, 2006, 15:43:01 pm
zoveel twitch-ervaringen heb ik nog niet, maar één van de mooiste was toch wel mijn enige "zelf-ontdek-beoordeelsoort".
Op 13 augustus 2003 besloot ik een dag rond het Lauwersmeergebied te gaan fietsen. Mijn vader wilde een dag naar Schiermonnikoog, dus ik kon met hem meerijden. Rond 7 uur was ik de Ezumakeeg met fiets en al en ik besloot naar het noordelijke deel van de keeg te gaan, omdat daar eerder een mogelijke Grijze Strandloper was gemeld. Onderweg ontdekte ik nog mijn eerste Porseleinhoen, eenmaal aangekomen bij het dijkje zette ik de telescoop gereed en ging rustig de vele steltlopertjes afspeuren op zoek naar die ene verdachte strandloper. Na een kwartiertje kreeg ik de bewuste vogel in beeld, niet al te ver van mij vandaan. De eerste andere vogelaars arriveerden en gezamelijk begonnen we alle kenmerken langs te lopen. Alles op de vogel leek te kloppen, al konden we de webjes tussen de tenen niet zien. Uiteindelijk bleek dit toch een afwijkende Kleine Strandloper te zijn. Het was inmiddels een uur of 11 en ik had de vogel inmiddels wel gezien en besloot de rest van de het noordelijke deel af te speuren naar een Temminck's of Gestreepte Strandloper, ook vogels die recentelijk gemeld waren en die nieuw voor mij zouden zijn. Na even zoeken vond ik een afwijkende Kemphaan. Althans, daar leek de vogel het meest op. Maar ik wist meteen dat dit geen kemphaan was, maar een Blonde Ruiter! Met een schreeuw waarschuwde ik de andere vogelaars, maar de vogel leek er wel van geschrokken en vloog een stukje naar ons toe. Meteen konden we enkele belangrijke kenmerken zien, zoals het halve maantje op de ondervleugel en het ontbreken van een duidelijke vleugelstreep. Gelukkig landde de vogel snel weer en konden we de vogel zo'n drie kwartier bekijken.
Uiteindelijk heb ik de vogel ingedient (vreemd genoeg niet gedaan door een andere vogelaar, terwijl er toch zeker 10 andere DB-ers aanwezig waren) en hij is ook geaccepteerd door de CDNA.

Verder vond ik de Killdeer-twitch wel erg leuk, al valt daar weinig spectaculairs over te vertellen. De vogel werd gemeld, ik ging er heen en hij zat er gewoon. Helaas gaat het dus niet altijd zo.....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 16:03:11 pm
Aan de Roodkeelstrandloper bewaar ik minder goede en tot vorig jaar hele goede herinneringen. In mei 1987 gingen we naar Petten/NH waar een prachtige adulte Kleine Klapekster zat. Na enige uren fotograferen/observeren en nagenietend in het palviljoen Minkema besloot ik toch maar om Klaas Eigenhuis te bellen of er nog iets leuks was doorgekomen, nee, het was rustig aan het front, zei hij.
In de loop van de middag reden we weer naar huis en niet wetende dat er vlak na dat telefoontje van Klaas een Roodkeelstrandloper in de Lauwersmeer was ontdekt. Pas in de loop van de avond hoorden we het nieuws en natuurlijk de volgende dag met het krieken van de dag op de plek aanwezig. Maar helaas, de vogel was al gevlogen.
Wel o.a. een prachtige nieuwe Breedbekstrandloper en een Kraanvogel overvliegend.

Vorig jaar juli gaat de pieper af en een vrij zekere Roodkeelstrandloper komt van Texel. Na wat zenuwachtig heen en weer gebel en de zekere piep met een vriend naar Texel getogen. Afijn, we zaten zo druk te ouwehoeren dat ik helemaal vergat om door te gassen want we wisten al dat het in de loop van de middag laag water zou worden en dat de kans groot was dat de vogel zou wegvliegen. Met gierende banden reden we letterlijk de boot op en zagen achter ons nog de slagbomen neervallen op het moment dat we in de rij moesten aansluiten. Om iets over tweeen waren we bij de plek en de vogel soms tot op enkele tientallen meters schitterend kunnen bekijken. Uiteindelijk vloog iets voor drieeen de vogel op en de twitchers die de boot van half drie hadden misten de vogel op een haar na,
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: HansJWG op november 22, 2006, 16:31:16 pm
Inderdaad De Renvogel, gezien op 4 oktober 1986.
Waren aan het vogelen op de dijk bij de Putten, komen andere vogelaars langs. Die vragen of we nog wat gezien hebben.
Ja natuurlijk, diverse roodkeelduikers enz.
Goh hebben jullie de Renvogel al gezien?   ???PLOP!!!
Nog nooit zo hard gefietst. Super, nog dagen kunnen bewonderen.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: henkjanvdkolk op november 22, 2006, 16:37:25 pm
echt bijzondere soorten heb ik nog niet gezien,
maar wel 2 zeearenden die ineens in het beeld van mijn verrekijker opvlogen[vanuit de hut de zeearend in de oostvaardersplassen].
Op dezelfde dag aan de ander kant van de oostvaardersplassen [oostvaardersdijk] vroegen 2 mensen zich af om wat voor roofvogel daar zat. ik dacht zelf al gelijk dat we hier met nog een zeearend te maken hadden, en ja hoor, toen die opvloog bleek het er inderdaad 1 te zijn.

Een ander:
mijn eerste ijsvogel.
Mijn vader en ik hadden gehoord dat er in het renkums beekdal, aan de andere kant van de hartenseweg dan de steenfabriek een ijsvogel zat. Toen we daar waren zat er alleen een blauwe reiger. wij richten onze verrekijker daarom, omdat er voor de rest toch niks te zien was, op die blauwe reiger. En toen als een flits vloog die ijsvogel door het beeld van de verrekijker heen  :blink:  naar het water en gelijk de boom weer in.
5 minuten later vloog die prachtig langs en liet hij zich tijdens zijn lange vlucht van onder[oranje] en van boven [blauw] heel goed bekijken.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: JaapHennevanger op november 22, 2006, 18:58:12 pm
in 2002 de bijeneters die daar aan het broeden waren, we kregen een belletje van een boswachter dat er 3 paren bijeneters broeden dit was op vrijdag avond en snel geregelt dat we een dagje lauwers konden doen en toen heel mooi kunnen bekijken!!

Dit jaar op texel in mei op 5 mei door laurens stijn al een steppekiek gemeld volgende dag zou er ook nog een gunstige wind staan en een dagje op een duin gaan zitten en ja hoor na een tijdje komt er een hele mooie juv steppekiek langsvliegen 20 a 30 meter van ons vandaan langsvliegend :rolleyes:  maar dit is niet echt een twich maar toch
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: BWoets op november 22, 2006, 19:44:13 pm
Als eigen ontdekkingen meetellen ga ik toch voor de Dunbekmeeuwen (3 exx) van de Kreupel die ik samen met Eelke Schoppers ontdekte afgelopen voorjaar. Tevens met Eelke dit voorjaar een Noordse Nachtegaal ontdekt..! Zelf ontdekken blijft toch het mooiste!

Die Rotszwaluwen van afgelopen weekend vond ik toch wel een enerverende twitch.... alles eromheen maakte het wel tot een gekkenhuis, maar ook de Roodkeel- en Grijze Strandloper van 2005 op Texel waren geweldig! En die Haakbekken.. tja, kan nog wel even doorgaan volgens mij!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op november 22, 2006, 19:57:53 pm
Op deze manier wordt zowel dit topic, als het topic "ergste dip"wel heel erg leuk. Er is al verschillende malen door diverse vogelaars geopperd dat dit soort ervaringen eens in boekvorm zouden moeten worden vastgelegd, en ziehier, zonder al te veel moeite ontstaat het boek vanzelf!!

Ik ben het met Bob eens dat de Haakbekkentwitch wel een heel uniek moment in onze ornithologische geschiedenis was. Die hele maand november 2004 was trouwens legendarisch. Vier dagen voor de Haakbekkentwitch zagen Edwin de Weerd, Dusan Brinkhuizen en ik, onderweg naar Ameland, bij de pier van Holwerd een grote valk over de auto vliegen. Het werd even erg stil in de auto; totdat Edwin nogal onderkoeld zei: "zet de auto maar even aan de kant." Wij hebben de vogel 20 minuten gezien maar moesten toen met de boot. Op de boot, na het raaplegen van de beschikbare literatuur, werd het op de plek al bestaande vermoeden dat het om een Giervalk ging steeds sterker. Gelukkig bleek Martijn Bot bereid om zijn stekkie in de haven van Lauwersoog te verlaten. Het is dankzij zijn foto's geweest dat de vogel het bij de CDNA heeft gehaald, en daarmee kon een hele leuke zelf ontdektsoort aan de lijst worden toegevoegd.

Little did we know dat we precies 8 dagen na de Giervalk, met twee Haakbekken op zak, zouden staan te kijken naar een schitterende Ross Meeuw op de pier van Scheveningen!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: thijs op november 22, 2006, 20:03:33 pm
Er komt steeds meer naar boven door alle verhalen.
Vorig jaar was er een excursie (tweedaagse) van de VWG Alkmaar, naar Breskens.
Op de heenweg een van mijn grootste schaamsoorten weggewerkt, Kleine Strandloper :wub: , maar tegelijkertijd ook een piepje bij Harm: Dunbekmeeuwen op Breskens, precies waar we naar op weg waren. Daar aangekomen was het best wel gekkenhuis (we dachten dat het een nieuwe soortv oor Nederland was, maar Bob en Eelke hebben die eer), en de rest van de Camarque was er ook: Stelkluten (stuk of 8), in een beeld met twee Dunbekmeeuwen, paar geoorde futen, en een Flamingo. Ook mooi waren de Dunbekmeeuw-piepjse die maar bleven doorkomen uit de rest van Nederland. Op de terugweg nog de Groene Reiger "gedaan", en ik geloof in twee dagen 13 nieuwe soorten :gap: .
Ohja, net zo mooi was een dijk met een stuk of 5 velduilen, die een prachtige show gaven, bij de Flauwers inlaag.
En dan de andere herrinering: met 7 man in een polo, van IJmuiden naar Eemnes, en dan naar buiten vechten omdat ie boven de auto vliegt (ik zat achter de bestuurdersstoel, en hij vergat hem naar voren te klappen dus ik kon er niet uit :angry: )
Mooi mooi mooi allemaal
Scharrelaar op Texel was mijn eerste twich, ook supersoort, supermooi, superlicht, gezellig, noem het maar op.

Thijs
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Bas vd Burg op november 22, 2006, 20:11:00 pm
Mijn mooiste twitch zijn toch wel de Vale Gieren van Voorhout in 2001.

Op de dag dat de vogels werden ontdekt, liet mijn lieftallige echtenote (toen wat minder) mijn semafoon van 2 meter stuiteren op de grond. Zodoende waren slechts de laatste paar cijfers af te lezen (code tijd&gedrag, aantal en waarnemer), de rest was een wat vage brij cijfers waar geen touw aan vast te knopen was. Nu bleef de pieper gaan, maar de telefoon rinkelde niet. Ondertussen had ik een afspraak en vroeg mij af, waarom die pieper nu af bleef gaan. Later op de avond toen het al donker was, toch maar de vogellijn gebeld waarna ik te horen kreeg dat het om 18 vale gieren ging op ongeveer 5 km van mijn huis. Tering, wat was ik daar ziek van. Dan maar de volgende dag zou je denken, jaaaa maar dan na 11.00u want ik moest met m'n vader naar het ziekenhuis. Terwijl hij een dikke darm-onderzoek kreeg, zat ik maar te wachten en te wachten en te wachten, steeds meer gefrustreerd vanwege de vele onleesbare maar wel te begrijpen pieperberichten. Goed, na 2 uur was dat onderzoek eindelijk afgelopen. Mijn vader toen met opgeblazen onderbuik en al in de auto gezet (niet helemaal zachtzinnig geloof ik), naar zijn huis gereden, hem de auto uitgezet, met 120 km/u over de N206 gereden naar Noordwijk/Voorhout om vervolgens de Vale Gieren errug gaaf te zien, ongeveer 20 minuten voordat ze opvlogen en vertrokken naar Schouwen. Maar ja, je wilt die soort toch ook wel in je eigen woonplaats zien en het liefts ook nog over je eigen huis. Dus weer met 120 km/u achter de vogels aanrijden. TIK! een nieuwe Katwijksoort, maar zouden ze misschien............. over mijn huis vliegen?? Door naar de straat Ankerplaats, auto neerzetten onder het balkon staan en ja hoor daar kwamen ze!! Daarna met een gerust hart naar m'n werk.

De door Jaap Dijkhuizen genoemde Perzische Roodborst was ook een memorabele twitch. Ik reed in het duin op weg naar mijn stageplek in Scheveningen, toen mijn fiets niet helemaal deed wat ik wou (iets met schakelen ofzo). Terwijl ik dat ding in elkaar aan het trappen was, komt Rene van Rossum aan fietsen: "Jaap had een Vale Lijster of Perziche Roodborst, vermoedelijk Perzische Roodborst, daar-en-daar er hangt een briefje in de duindoornstruiken op de plek van ontdekking, ik heb geen tijd meer moet weg". Goed, de fiets weer een beetje gefatsoeneerd en vervolgens als een idioot gereden naar de plek. Het briefje uit de stuiken gehaald (heb het nog steeds ergens haha), om na een paar minuten een beetje grauwig beest te zien met een zwarte staart die heeel snel weer wegdook. Shiiiit dat lijkt toch wel heel erg veel op.......... geen boekje bij me en niet alle kenmerken in mijn hoofd zitten. Waar blijven die ander vogelaars??? Arjan had 'em al gepiept. Goed, terug naar het fietspad, maar op weg daarheen gleed ik uit over wat ingewanden van een dood konijn. Lekker boeiuh. Gelukkig zie ik Arjan van Egmond aan komen. Na een paar stressvolle minuten de vogel weer in beeld en nu goed en mooi! PERZISCHE ROODBORST!!!!! Wat een mega-soort en wat een ontdekking van Jaap Dijkhuizen!!. De Roodmus die in de verte aan het zingen was kon ons toen niet echt boeien. Eigenlijk toen niet meer op mijn stageplek gekomen en de hele dag gebleven. Volgens mij het ik toen Jan Wierda met enkel in het gips opgehaald bij zijn auto, fungeerde ik als een soort van "mobiele koek-en-zopie-tent" waarbij ik bij een 2 km ten zuiden gelegen snacktent eten & drinken ging halen voor de dorstige vogelaars. Al met al een onwijze dag! 's Avonds was het wat minder..................... toen moest ik werken en ontdekte Peter Meininger de laatst twitchbare Bruinkopgors van Nederland.

De door Wietze genoemde Roodoogvireo van Vlieland was ook zo'n heftige twitch, lekker aan de broodjes bal terug op die afgehuurde boot. Ik verdenk trouwens de kapitein er nog steeds van dat hij wel heeeeel erg lang deed over de terugreis............ maar ja wat wil je met 40 feestvierende vogelaars aan boord

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 22, 2006, 20:19:59 pm
Citaat
Zelf ontdekken blijft toch het mooiste!

Absoluut! Juli 1985 stopten we bij de Lepelaarsplassen in de Flevo en ik zie een Franjepoot tussen de Grutto's tollen. We kijken alledrie tegelijk en roepen in koor: Grote Franjepoot, :een ad. vrouwtje liet zich prachtig bewonderen.

Een bijna-ontdekking was de Bonte Tapuit van Texel oktober 1999 tijdens de DBA-week. De dag ervoor hadden we daar nog gezocht en kwamen de gebroeders van de Linden bij de tuintjes tegen. Ze zeiden, we hebben net bij Zeeburg een Tapuit met een donker keeltje gezien. De hartslag vloog meteen naar 180 en wij als een speer naar de plek.
Al snel vonden we de vogel en kwamen al heel snel tot de conclusie dat het een Bonte Tapuit moest zijn. Veiligheidshalve piepten we 'm als vrij zekere Bonte Tapuit door om Blonde Tapuit nog niet geheel uit te sluiten. Binnen no-time een kleine 100 man bij de plek en die konden vrij snel de determinatie bevestigen.

Maar ik kan niet tippen aan mijn oudere broer Hans: Een Kleinste Jager en Breedbekstrandloper t.p. in mei begin jaren tachtig op Texel, een Grote Pieper in december op een braakliggend terrein in Maarssenbroek waarbij zelfs de top van het DBA nog kwam kijken om een Mongoolse uit te sluiten, Iberische Tjiftjaf bij Lage Vuursche, een Hop in het binnenland vlakbij onze woonplaats Maarssenbroek, Groenlandse Kolgans bij Tienhoven, twee Amerikaanse Wintertalingen bij Tienhoven, een Krekelzanger bij Vleuten (Utrecht), twee binnenlandse Bladkoningen in 1985 bij de Maarsseveense Plassen (Maarssen),
Zucht, ik heb nog een hoop in te halen....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Bas vd Burg op november 22, 2006, 20:32:23 pm
Citaat
Een hele gave twitch was de Ralreiger van Lentevreugd.
Met een paar mensen hebben we een uur gezocht, en er liep zelfs iemand het riet in, maar nee hoor. Geen Ralreiger. En net als we besluiten om weg te gaan, vliegt hij op uit een rietpol vlak naast het pad... Vervolgens geweldig gezien!

Flor

Ik vermoed dat ik die persoon was, Flor, lopend door het riet. Maar ja als vaste inventarisant van Lentevreugd doe ik dat wel vaker  :P

De Papegaaiduiker van 1 maart 1990 levend opgeraapt van het strand van Katwijk was ook een coole actie (al vonden andere vogelaars dat van niet...........). Zoals gebruikelijk liepen Arjan van Egmond en ik weer eens te banjeren over het strand. Opeens zien we een A/Z-tje zitten op het strand in een klein zwinnetje. Er naar toe lopend blijkt het toch wel een erg kleine alkachtige te zijn. Dichterbij komend begin ik opeens trillend te wijzen, kon geen woord uitbrengen want daar zat toch een papduiker?? Arjan loopt om de vogel heen, strekt zijn arm uit en jawel, een levende 1e winter papegaaiduiker!!!!!!!!!!!! Wij al joelend als een stelletje pubers, wat we toen ook waren, met de vogel naar het huis van Gijs vd Bent, die pal achter de boulevard van Katwijk woonde. Wij bellen aan bij Gijs, met de vogel achter onze rug, en zeggen lachend: "weet je wat wij op het strand gevonden hebben?". Ik geloof dat Gijs het destijds niet helemaal wist te waarderen alsmede wat andere vogelaars. Het idiote was dat Gijs net een paar minuten daarover ook over datzelfde stuk strand was gelopen en de vogel toen niet aan had getroffen. De Papegaaiduiker is destijds afgegeven bij het vogelasiel in Noordwijk maar overleed 3 dagen later. Overigens exact 24 uur later op vrijwel exact dezelfde plek een levende Kleine Alk opgeraapt.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Bram Rijksen op november 22, 2006, 20:50:44 pm
Citaat
Arjan loopt om de vogel heen, strekt zijn arm uit en jawel, een levende 1e winter papegaaiduiker!!!!!!!!!!!! Wij al joelend als een stelletje pubers, wat we toen ook waren, met de vogel naar het huis van Gijs vd Bent, die pal achter de boulevard van Katwijk woonde. Wij bellen aan bij Gijs, met de vogel achter onze rug, en zeggen lachend: "weet je wat wij op het strand gevonden hebben?". Ik geloof dat Gijs het destijds niet helemaal wist te waarderen alsmede wat andere vogelaars.
tuurlijk niet; nu was hij niet meer telbaar..!  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 21:40:26 pm
Oké dan, nog een oudje: 22 september 1990. Een dag waarop ik, beetje grieperig, overwoog maar thuis bij de verwarming te blijven, met de zaterdagkrant op schoot. Maar noordwest 6, en dat na de voorbije herfststorm: het was te mooi om waar te zijn. Dus toch maar naar IJmuiden. En daar zou ik geen spijt van krijgen.
Even, toen op de pier de regenvlagen tegen me aan woeien, vreesde ik nog het ergste. Maar toen ik even later mijn eerste rosse franjepoot ooit zag, kon mijn dag al niet meer stuk. En toen kwam met haastige passen een vogelaar met telescoop me achterop. Die franjepoot, die had-ie niet eens gezien. Daar had-ie ook helemaal geen tijd voor, hij moest naar de punt van de pier. Want daar, vertelde hij, ...
Het was een tijd dat je nog ongehinderd naar de punt van de Zuidpier kon, ook bij noordwest 6. Hoe veilig dat nou eigenlijk was, weet ik achteraf ook niet zo goed maar feit is dat we daar even later met tientallen stonden te kijken naar meerdere stormvogeltjes die soms tot op niet meer dan een paar meter afstand rond de pier foerageerden. Ze scharrelden boven de golven, tastten tussen het zeeschuim en af en toe liet er een zich zelfs betrappen bij het watertrappelen. Het was adembenemend!
Intussen passeerde ook nog eens een middelste jager, toe maar. Hij merkte de stormvogeltjes op en viel plotseling fel uit. Een middelste jager stootduikend op een stormvogeltje: we konden het nauwelijks geloven. Hij miste.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 22, 2006, 21:51:42 pm
Citaat
twee Amerikaanse Wintertalingen bij Tienhoven
Ahum, nou ja, niet om mezelf op een sokkel te zetten, maar die tweede, die was dacht ik van mij. 1 april 2001, polder Achteraf. Ik weet nog goed hoe hij aan kwam rijden en ik hem de amerikaan wees. Ik heb die toen door Hans laten indienen, want ik ben nooit zo'n indiener geweest. Ook een van mijn betere vondsten.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Tim de Boer op november 22, 2006, 22:13:22 pm
Mijn beste waren toch wel de haakbekken. Ze waren dinsdag ontdekt als ik mij niet vergist maar had woensdag echt geen tijd. Donderdag was ik vrij dus ik die kant op en vanaf station groningen naar beijum gefietst. Aangekomen in de wijk kon ik gewoon de plek niet vinden :o. Ik een half uur tot een uur rondgedwaalt tot ik een vogelaar tegenkwam die de plek wel wist. Ik meegelopen en aangekomen op de plek pakte ik als eerste mijn fototoestel uit mijn tas, een verrekijker was toch niet nodig :D. Hier ook nog 3 pestvogels gezien.
Nou wil het toeval dat er op dat moment een westelijke blonde tapuit in de eemshaven zat. Dus ik wat rondgevraagt of er nog mensen heengingen en dat bleek het geval, ik kon meerijden en dat was een kwestie van inkoppen aangezien er al andere vogelaars waren. Vervolgens toch weer terug naar de haakbekken. Hier aangekomen bleken ze gevlogen te zijn, maar er waren nog een hoop mensen ik kon het niet laten om ze maar wat foto's te laten zien en kon gelukkig mijn lachen inhouden. Na even wat gekletst te hebben kwamen ze weer aanvliegen iedereen in rep en roer en vooral erg veel afstand houden. Toen ik wat dichterbij liep voor nog wat fototjes, het licht was beter. Werd ik er meteen op gewezen dat ik op afstand moest blijven maar al snel kreeg de rest ook door dat je er erg dichtbij kon komen :D  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Thijs Fijen op november 22, 2006, 22:39:16 pm
Zwartkopgors dit jaar :) Zelf ontdekt :) Soms kan ik het nog niet geloven. :rolleyes:

Thijs
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op november 22, 2006, 22:59:02 pm
Citaat
Zwartkopgors dit jaar :) Zelf ontdekt :) Soms kan ik het nog niet geloven. :rolleyes:

Thijs
Mijn herineringen van de laatste dag zawrtkopgors zijn neit al te best hoor,

Maar afgelopen zomer had ik een vrije dag en ging me maar naar de Noordse nachtegaal, in thorn, daar aangekomen een 2 tal vogelaars die terug kwamen en beide een andere plek wezen, en van elkaar zeiden dat ze niet te vertroouwen waren, maar ik ging maar 2 uurtjes posten bij het hek, niks, toen maar het gebied ingegaan, en was het daar na wer 2 uurtje beu, ik denk ik ga maar, en kom wer terug bij het hek, en ja hoor daar zat ie dan, mooi zingedn op een paar meter van me, een 5 min goed gehoord, komt er even later een belg, die dat beest ook wou zien, hij moets eigenlijk naar een klant maar zei, die wacht maar lekker, hij was weer weg en na 2 sec zong hij weer, best grappig,  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op november 22, 2006, 23:31:52 pm
Zo heb ik nog een verhaal wat onder beste twitch en dip thuis kan horen.
Waren 's ochtends naar de Maasvlakte gegaan en aldaar op de vlakte een mooie Waterrietzanger ontdekt. Op de pieper gezet en veel mensen kwamen kijken.
Na enige tijd besloten we weer verder te gaan vogelen en gingen we kijken in de verzinking. Bij 1e phylo die ik hoorde was ik eigenlijk overtuigd dat het om een Bergfluiter ging. Ik waarschuwde Arnout Linckens die het beestje kortstondig zag. Erg grijs beestje was zijn indruk, ofwel moest wel een Bergfluiter zijn. De vogel was echter verdwenen en in het volgende half uur zoeken zagen we alleen maar tjiftjaffen en fitissen. Toch verkeerd gekeken? Teleurgesteld gingen we verder.
Kwartiertje later worden we gebeld door Dick Groenendijk met de vraag: weet je wat we in de Verzinking hebben? Mijn antwoord was snel: Ja, een Bergfluiter.
Verbaasd vroeg Dick hoe ik dit wist en ik deed hem mijn verhaal. Ook kon ik hem dus melden dat het om de Westelijke ging, geluid had ik dus goed gehoord.
Even later schoven we weer aan en liet de vogel zich schitterend bekijken. :(  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Luuk Punt op november 23, 2006, 07:45:45 am
Beste medevogelaars,

Mijn eerste berichtje op dit forum.

Eén van mijn mooiste vogelervaring is niet een twitch, maar het veroorzaken van een twitch. Dit gebeurde toen ik op 3 juni 2004 samen met Adri de Groot een kleine klapekster ontdekte in het zgn. Bentwoud. Een "natuurontwikkelingsgebied" in de polders tussen Benthuizen en Boskoop. Hieronder hetgeen ik destijds in mijn vogeldagboek heb geschreven.

Hartelijke groet,

Luuk

Excursieverslag
Plaats: Bentwoud   Datum: 3 juni 2004
Starttijd: 18.50 uur   Eindtijd: 21.45 uur

Verslag:

Om even uit het nakijken van de examens te breken, besloot ik om nog even naar het Bentwoud te gaan om daar naar de gemelde kwartels te luisteren. In het eerste bosperceel zat een “fitjaf” of een “tjiftis” te zingen. Het liedje begon met wat tjif-klanken en ging dan over in het einde van melancholieke deuntje van de fitis. Al gauw liep ik Adri de Groot tegen het lijf. Samen liepen we tussen de bosaanplant wat dieper het gebied in. Adri wilde een gele kwikstaart fotograferen, toen ik opeens een klauwier in een struikje zag zitten. Mijn eerste gedachte was grauwe klauwier, maar die viel snel af. Klapekster dan, eigenlijk niet mogelijk in deze tijd van het jaar. Maarten-Pieter Lantsheer had in reactie op mijn waarneming van een klapekster op 3 mei jl. in de OVP geschreven dat ik in deze tijd van jaar toch bedacht zou moeten zijn op kleine klapekster. Mijn hartslag ging omhoog toen ik snel kenmerken ging noteren:
•   zwarte teugel doorlopend in een zwart voorhoofd,
•   grote ronde kop,
•   dikke snavel,
•   lichte zalmroze zweem op borst, buik en flanken,
•   witte keel
•   witte buitenste staartpennen,
•   witte vlek op de grote handpen,
•   grijze kruin, achterhoofd en mantel
•   in de vlucht brede, witte vleugelstreep.

Ondertussen was Adri druk aan het fotograferen (resultaten, zie www.vogeldagboek.nl) . Nu werd het tijd om wat navraag te gaan doen. Ik belde met mijn zoon Willem en gaf hem de beschrijving door. Hij bevestigde ons vermoeden: kleine klapekster! Adri belde met Marcel van der Tol en ook hier volgde de bevestiging.
Nu werd het tijd om nog wat vogelvrienden te bellen en om de DBA in te schakelen. Eerst een telefoontje aan Klaas Haas en even later een telefoontje aan Menno van Duijn. De laatste was zo vriendelijk om atlasblok e.d. op te zoeken en de vogel door te piepen.
Ondertussen had ik stevig de pest in dat ik mijn telescoop niet had meegenomen, ik zou, alvorens ik me op een nieuwe stapel examens zou storten, immers alleen even naar kwartels gaan luisteren,

In afwachting van wat komen zou, hebben Adri en ik de kleine klapekster prachtig kunnen bekijken. De vogel was heel actief aan het jagen op insecten. Hij deed dit door af en aan vanaf de struikjes naar het betonnen pad te vliegen, waar hij dan even zat om vervolgens weer naar het struikje terug te vliegen. De vogel was ook enkele malen biddend te zien. Echt schitterend!!
Wat later arriveerden ook Marcel en Marga van der Tol. Ook Marcel heeft foto’s gemaakt (zie: http://www.vwgzoetermeer.nl/ (http://www.vwgzoetermeer.nl/) ). Hierna kwamen steeds meer vogelaars die de allemaal heel enthousiast reageerden en me zelfs met de waarnemingen feliciteerden. Uiteindelijk leek de vogel een slaapplaats te zoeken, dus waarschijnlijk zijn er nog kansen om dit werkelijk prachtige, zeldzame vogeltje te gaan bekijken. (Atlasblok 315112/22). Overigens nog wel een kwartel gehoord.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 23, 2006, 10:30:40 am
Ook memorabel waren voor mij de eerste Koningseider in 1982 aan de Zuidpier en de Harlekijneend en Grote Burgemeester in 1983 in de haven van IJmuiden.
Ik was net begonnen met vogels kijken en van het woord twitchen had ik nog nooit gehoord.
In beide gevallen liep ik dus de Zuidpier op en niets vermoedend een vogelaar vragend of er nog iets zat....
Ik heb nog nooit zo hard gerend en vooral die Harlekijneend was nog een aardig stukje want die zat in de haven en dan zonder ***SPAM*** en uiteraard zonder auto kon ik zo aan een hardloopwedstrijd mee doen. En op een gegeven moment komt, al kijkend naar de Harlekijneend, mijn eerste Grote Burgemeester het beeld in zwemmen,
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 23, 2006, 10:48:23 am
Ook een hele leuke waren de Bruine Boszangers van een paar jaar geleden toen er een aantal in het najaar werden ontdekt. Ik was met een vogelkameraad naar de Maasvlakte getogen omdat de dag ervoor een Bruine Boszanger zeer fraai was waargenomen. We stonden daar al met donker en regenen... Dat zag er niet goed uit en toen het opklaarde konden we de vogel dus niet meer terugvinden.
Dat was goed balen, vooral voor die kameraad van mij, omdat het voor hem nog een nieuwe soort was. Met gezichten die niet echt vrolijk stemden reden we uiteindelijk weer naar huis. Diezelfde dag had die kameraad van mij een afspraak in Arnhem omdat zijn broer jarig was. Hij zou daar in de middag heen gaan.
Afijn, rond een uur of twee komt er een Bruine Boszanger op de semafoon en wel bij Driel.
Raden waar dat ligt, jawel, vlakbij Arnhem! Ik bel 'm en hij was al vlakbij bij zijn broer en achter het kopje koffie vroeg hij zenuwachtig waar de plek was. Oh, zegt zijn broer, dat is even links en dan rechts en dan rechtdoor. Bleek hij een paar kilometer van de plek af te zitten. Het gebakje heeft hij later opgegeten.....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Ben Wielstra op november 23, 2006, 11:09:07 am
Nou, bijvoorbeeld deze http://home.planet.nl/~hend0845/Brunnich&#...0Guillemot.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Brunnich's%20Guillemot.html) of deze http://home.planet.nl/~hend0845/Iceland%20Gull.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Iceland%20Gull.html) en dit http://home.planet.nl/~hend0845/Leach'...tormpetrel.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Leach's%20Stormpetrel.html) was ook geweldig!

De Goudlijster en Ross' Meeuw van 2004 moeten wel enkele van m'n vetste twitches geweest zijn. Wat een geweldige soorten. Mooier nog dan Haakbekken? Misschien wel!

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 23, 2006, 11:13:05 am
In 2002 was ik nog met twee vrienden tijdens de jaarlijkse DBA-week op Texel. De eerste dagen waren nog een beetje slap verlopen en zo ook de maandag. Rond half zeven zaten we al in het huisje en hadden net gegeten. De ene vriend was een stukje gaan lopen, de ander zat in een Birding World zich te vergapen aan een.. en ik zat op de pot. De pieper gaat af en wat ik toen hoorde is niet voor herhaling vatbaar. Een partijlid van de Christenunie was linea recta weer naar huis gegaan. EEN GEELSNAVELKOEKOEK!!! en de rest dus....

Ik hoef niet te beschrijven wat voor een paniek eruit brak en ik maar afknijpen. We bleken vlakbij de plek te zitten en waren dus ook als eersten aanwezig.
Binnen enkele minuten volledig over de rooie en gestresste twitchers die allemaal het bungalowpark, tegen de Slufter aan, oprenden. De vogel was net weer weggevlogen en het rennen, paniek en de rooie hoofden zal ik niet meer snel vergeten.
De vogel werd helaas kortstondig nog door een paar vogelaars gezien maar zelfs met de ontdekkers was de vogel helaas niet overtuigend genoeg voor het CDNA.
Later hoorden we dat een paar vogelaars bij de chinees in de Koog zaten.
Ze hadden besteld en het eten werd net opgediend. Op dat moment gaat de semafoon af, afrekenen en de Chinezen totaal verbouwereerd achterlatend.....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op november 23, 2006, 11:51:12 am
Ja, over die Geelsnavelkoekoek heb ik ook nog wel een leuk verhaal.

Ik had een lange wandeling gemaakt over de Slufter en de Muy en keerde aan het eind van de middag weer terug bij de auto. Zou ik nog even de camping oplopen of zou ik naar huis gaan? Had al zoveel gelopen dat ik besloot naar ons huisje terug te keren.
Daar aangekomen zat een medehuisgenoot al in bad, dus daar kwam ik niet aan toe.
Toen kwam de piep van juist 'die' camping en dan baal je van dat besluit.

Degene die in bad zat sprong er direct uit en trok, zonder af te drogen, zijn kleren aan over zijn natte en bezeepte lichaam. Op de camping bleek dat het jeukende gevoel in zijn bilnaad niet kwam van de stress, maar van de ritssluiting van zijn broek die hij binnenstebuiten en achterstevoren aan had. Mocht niet deren.
Helaas de vogel niet gezien.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Sander Bot op november 23, 2006, 18:20:01 pm
Vorig najaar de sperweruil van Drenthe gemist.....
Daar baalde ik goed van, de winter was saai, maar ze zaten ook in Denemarken.
Dus met een autootje mallooten naar een niet te missen al-twee-weken-in-de-zelfde-boom-sperweruil gegaan in Denemarken. Op de fraai besneeuwde plek aangekomen konden we hem zo snel niet vinden..... De gehele dag van zonsopgang tot zonsondergang door de sneeuw gebaggerd op zoek naar de uil. 10 uur onafgebroken zoeken in de kou. Af en toe kwamen wat Denen langs die niet snapten hoe wij deze uil kunnen missen, hij moest er zitten. In de schemer werd duidelijk dat het hem niet meer ging worden en reden we slecht gehumeurd weer weg. Mis je hem in Nederland, hoe ga thuis uitleggen dat je hem ook in Denemarken gemist hebt. Al weg van de plek discusieren we hoe we dat ding konden missen, zegt Henk de Waard ineens: he wat zit daar in de boom? We rijden langs de boom en beginnen alle vier te gillen en schreeuwen, er zit namelijk een sperweruil in de top. We keren om en genieten in het laatste kwartiertje licht ultiem van de sperweruil.

Check die grijnzen en het uiltje rechtboven.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: RWester op november 23, 2006, 18:25:40 pm
Citaat
Check die grijnzen en het uiltje rechtboven.

Dit had je nou juist niet moeten zeggen :duim:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 18:59:33 pm
Citaat
Zo heb ik nog een verhaal wat onder beste twitch en dip thuis kan horen.
Waren 's ochtends naar de Maasvlakte gegaan en aldaar op de vlakte een mooie Waterrietzanger ontdekt. Op de pieper gezet en veel mensen kwamen kijken.
Na enige tijd besloten we weer verder te gaan vogelen en gingen we kijken in de verzinking. Bij 1e phylo die ik hoorde was ik eigenlijk overtuigd dat het om een Bergfluiter ging. Ik waarschuwde Arnout Linckens die het beestje kortstondig zag. Erg grijs beestje was zijn indruk, ofwel moest wel een Bergfluiter zijn. De vogel was echter verdwenen en in het volgende half uur zoeken zagen we alleen maar tjiftjaffen en fitissen. Toch verkeerd gekeken? Teleurgesteld gingen we verder.
Kwartiertje later worden we gebeld door Dick Groenendijk met de vraag: weet je wat we in de Verzinking hebben? Mijn antwoord was snel: Ja, een Bergfluiter.
Verbaasd vroeg Dick hoe ik dit wist en ik deed hem mijn verhaal. Ook kon ik hem dus melden dat het om de Westelijke ging, geluid had ik dus goed gehoord.
Even later schoven we weer aan en liet de vogel zich schitterend bekijken. :(
En dan piep je niet eens met mogelijk?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 19:04:16 pm
Citaat
Ja, over die Geelsnavelkoekoek heb ik ook nog wel een leuk verhaal.

Ik had een lange wandeling gemaakt over de Slufter en de Muy en keerde aan het eind van de middag weer terug bij de auto. Zou ik nog even de camping oplopen of zou ik naar huis gaan? Had al zoveel gelopen dat ik besloot naar ons huisje terug te keren.
Daar aangekomen zat een medehuisgenoot al in bad, dus daar kwam ik niet aan toe.
Toen kwam de piep van juist 'die' camping en dan baal je van dat besluit.

Degene die in bad zat sprong er direct uit en trok, zonder af te drogen, zijn kleren aan over zijn natte en bezeepte lichaam. Op de camping bleek dat het jeukende gevoel in zijn bilnaad niet kwam van de stress, maar van de ritssluiting van zijn broek die hij binnenstebuiten en achterstevoren aan had. Mocht niet deren.
Helaas de vogel niet gezien.
Die plek had ik samen met vrienden helemaal uitgekamd de dag ervoor. DE dag erna met dat piepje dus ook vol verbazing!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 19:07:45 pm
Citaat
Nou, bijvoorbeeld deze http://home.planet.nl/~hend0845/Brunnich&#...0Guillemot.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Brunnich's%20Guillemot.html) of deze http://home.planet.nl/~hend0845/Iceland%20Gull.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Iceland%20Gull.html) en dit http://home.planet.nl/~hend0845/Leach'...tormpetrel.html (http://home.planet.nl/~hend0845/Leach's%20Stormpetrel.html) was ook geweldig!

De Goudlijster en Ross' Meeuw van 2004 moeten wel enkele van m'n vetste twitches geweest zijn. Wat een geweldige soorten. Mooier nog dan Haakbekken? Misschien wel!
Het grappige met die Kleine Bur die mijn broer vond was dat hij tijdens het oppikken van de vogel gebeld werd door een vogelaar die vroeg waar de Kleine Burgemeester was gepiept (5 min. ervoor door mij in Rotterdam!). Die gast moet verbaasd zijn geweest toen Ben hem zei dat hij er op dat moment ook één zag.

Nog zoiets mafs: ik belde Jan Wierda bij Langevelderslag laatst om te zeggen dat er vanuit Katwijk een adult Nelsons Gull aan kwam vliegen. Op de achtergrond hoorde ik iemand roepen 'Papduiker'!
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Denee op november 23, 2006, 19:08:21 pm
Citaat
Die plek had ik samen met vrienden helemaal uitgekamd de dag ervoor.

De bilnaad of de camping?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 23, 2006, 19:22:02 pm
Citaat
Die plek had ik samen met vrienden helemaal uitgekamd de dag ervoor. DE dag erna met dat piepje dus ook vol verbazing

Citaat
Een bijna-ontdekking was de Bonte Tapuit van Texel oktober 1999 tijdens de DBA-week. De dag ervoor hadden we daar nog gezocht en kwamen de gebroeders van de Linden bij de tuintjes tegen

Tsja, soms zit het mee en soms zit het tegen.....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 19:40:28 pm
Citaat
Citaat
Die plek had ik samen met vrienden helemaal uitgekamd de dag ervoor.

De bilnaad of de camping?
Ik weet niet of het het biertje is of je opmerking. Maar aan deze kant van het scherm galmt gebulder!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: AW Faber op november 23, 2006, 19:49:39 pm
Ik sluit me helemaal aan bij Peter.

31 oktober 2005

   Ik zat middenin m`n tentamenperiode en moest een beetje een balans zien te vinden tussen vogelen en studeren. (Van half zeven tot drie uur vogelen, daarna nogal slaperig proberen wat te studeren.)
Om half zeven stond ik op het Balloerveld te blauwbekken met een videocamera in de hand om een mongoolse pieper die ik een dag eerder had ontdekt te tapen. Na een paar minuten met draaiende tape door z`n vermoedelijke slaapplek te hebben gelopen vloog het beestje op en riep goddank ook nog! (door m`n tentamens werd de geluidsanalyse noodgedwongen op de langere baan geschoven).
   Daarna weer naar huis gegaan om te leren. Ergens in het begin van de middag belde Peter (waarvoor eeuwig dank, had m anders gewoon gemist :D ) met twee vragen: de ene ging over de pieper, en de andere; "of ik ook wist dat er een sperweruil in Drenthe zat?". Niet dus! Bevend de auto ingesprongen en naar de boswachterij gescheurd. Na tien minuten racen volgde ik zenuwachtig snelwandelend een onophoudelijke stroom blije vogelaars, die zich in tegengestelde richting begaven, tot aan die fantastische uil. Voor mij ook de allermooiste vogel die je je maar kan wensen, zeker in je "achtertuin".
               
Twee knalharde soorten op één dag is super, maar twee knalharde soorten op één dag in Drenthe is echt helemaal geweldig!(dit subtiele verschil begrijpen wellicht alleen de Drenthelijsters).
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Denee op november 23, 2006, 20:20:18 pm
Mijn eerste serieuze ervaring met het twitchen had ik in de Kobbeduinen op Schier.

In 1988, toen was ik 15 jaar oud, ontdekten een aantal leden van de (toen nog) ACJN tijdens een HEKA op Schier een vogel waarvan andere op het eiland aanwezige vogelaars het beest afdeden als een juveniele Klapekster. Ik herinner me dat Marc van der Aa als excursieleider bij de ontdekking en de determinatie een belangrijke rol speelde. De algemene mening op het kamp was echter dat we hier absoluut niet met een (juveniele) Klapekster te maken hadden.

De middelen van toen schoten echter te kort om er snel achter te komen wat het nu wel was. Na een aantal telefoontjes in een van de telefooncellen van het dorp heeft (ik meen) Marc met behulp van zijn moeder en een postzegel in zijn verzameling de determinatie als Spotlijster rondgekregen. 'We' hadden een nieuwe Amerikaan voor het Europese vaste land! Een MEGA!!! Toen moest er natuurlijk gebeld worden met de vogellijn: Alleen hoe word je geloofd als je als stel jonkies met zo'n waarneming komt? Dat heeft een hoop tijd en een hoop inspreken op de lijn en bellen gekost.

Het duurde uiteindelijk 3 dagen voordat er mensen kwamen kijken of het er echt wel eentje was. Ongelooflijk nu, maar toen blijkbaar heel normaal (hoewel: Kleine zwartkop van dit jaar, hoe lang duurde dat voordat die gecheckt werd?)?
Ik liep die dag dat er een kleine delegatie van een mannetje of tien de waarneming kwam 'controleren' met ons excursiegroepje ook in de Kobbeduinen. Het was erg nat dat jaar en de geul tussen de Kobbeduinen stond vol water. De vogel moest ergens zitten dus de heren besloten zich te verspreiden. Destijds liep iedereen nog met zo'n scheidsrechterfluit rond en na een minuut of wat horen we ineens iemand op zijn fluitje blazen alsof zijn leven er vanaf hing. Uit alle hoeken en gaten kwamen de twitchers krakend en struikelend door de duindoorn in de richting van het lawaai gerend. Toen we rond een grote plas water liepen, was er één twitcher bij die de kortste weg koos en dwars door het water banjerde, met scoop en al uitgleed, een nat pak haalde en toen pas bedacht dat het toch niet zo handig was. Eenmaal bij het vlierbosje stonden twee zeer opgewonden vogelaars te roepen: Het is er een! Het is er een!

Uiteindelijk hebben we met z'n allen het bosje omsingeld, is er 1 iemand ingelopen en vloog de Spotlijster uit de struiken over de duinrand weg. Iedereen juichend achterlatend: Het was er echt een! Het was er echt een! Wat een moment!

De volgende ochtend was ons kampje afgelopen en stonden we op de pier op de boot te wachten. Toe deze aankwam en de klep openging stroomde er één grote massa mensen met verrekijkers en telescopen de pier op. Grappig was nog om vanaf het bovendek te zien hoe de groep zich over de pier verplaatste, even halt hielt voor een Amerikaanse smient die daar ook zat, en binnen 5 minuten alweer haastig doorliep in de richting van De Kobbeduinen. Wij hadden daar soms een uur ons best moeten doen voor we die eend gevonden hadden.

Dus dit was twitchen. Vond het geweldig. Dit wilde ik ook.

Mijn eerste echte serieuze twitch kwam overigens pas een jaar later: ik had mijn moeder haar hoofd gek gezeurd dat het nu toch echt eens tijd werd dat ze met mijn tante ging winkelen in Amsterdam... en dan kon ze mij meteen wel even bij de VU afzetten.


 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Denee op november 23, 2006, 20:21:13 pm
Citaat
Ik weet niet of het het biertje is of je opmerking. Maar aan deze kant van het scherm galmt gebulder!

Doe mij ook een biertje!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: teunvankessel op november 23, 2006, 20:29:22 pm
Moei verhaal Jaap,
zo zie je maar weer die jeugdbonders hebben alweer voor veel
zeldzaamheden gezorgd    15-10 dit jaar ook een Zwartkopgors
ondekt samen met JNM, Nog bedankt Thijs ;)
 :D
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op november 23, 2006, 20:36:17 pm
Jeugdbonders gewoon geloven, zie je nu wel,
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: teunvankessel op november 23, 2006, 20:53:54 pm
Jeroen !  ;)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jos Welbedacht op november 23, 2006, 21:10:47 pm
Ik moet m'n eerste dwaalgast nog zelf ontdekken.
Wel had ik dit jaar de Grauwe Fitis(ondertussen categorie bijzondere waarnemingen) met toeval. Ik stond met m'n pa over zee te turen, op zoek naar 2 Witvleugelsterns. Er zijn toevallig veel vogelaars aanwezig, zei ik nog tegen mijn vader. Komen twee van die vogelaars naar ons toe: Nog wat gezien?
-Nee, we zoeken de Witvleugelsterns.
Zeggen de vogelaars weer: O, dan moet je aan de andere kant wezen.
Laat hij mij daarna een foto zien van een Grauwe Fitis die daar ook zat. Meteen erop af! Uiteindelijk een glimp opgevangen toen het diertje weg vloog en zijn kenmerkende roep liet horen. Maar goed, die doe ik nog wel eens over, op een spectaculairdere manier.
Op het laatst geen tijd meer voor de Witvleugelssterns. Gelukkig bleven die nog een weekje zitten.  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op november 23, 2006, 21:12:42 pm
Citaat

               
Twee knalharde soorten op één dag is super, maar twee knalharde soorten op één dag in Drenthe is echt helemaal geweldig!(dit subtiele verschil begrijpen wellicht alleen de Drenthelijsters).
André Willem heeft gelijk; Drenthelijsters zijn aparte lieden. Trouwens; AW is de enige die er in is geslaagd op die roemruchte 31ste oktober twee megademega's op zijn Drenthelijst te krijgen! :rolleyes:

Over mooie twitchen gesproken; met de Killdeerplevier van een dag eerder op zak, belde Edwin de Weerd mij 's avonds op 5 april 2005. Op de site van Rommert stond dat er een Woestijntapuit zou zitten op het Fochteloërveen. Geen beschrijving en matige plekinfo, maar ik kon 's ochtends voor het werk aan wel even kijken, zo deelde ik Edwin mede, en begaf mij de ochtend van de 6de in alle vroegte naar de plek. Die bleek onvindbaar; alle paden die ik zag leidden verboden gebied in, en we hebben regels, niewaar... Ik vertrok en ging naar mijn werk.

Diegenen die mij kennen weten dat ik hardnekkig laks ben met (opladen van) mobiele telefoons, dus de stoom van de telefoon was bijna op. Met de laatste adem van mijn telefoon belde ik Edwin; niets gevonden. Maar Edwin had aanvullende info, een beschrijving en een andere plek.

Aangezien het nog steeds idioot vroeg was, zuchtte ik eens diep. "Ga je die plek nog checken?" "Ja, Edwin"

Aangekomen op de plek, bleek er aanvankelijk niets te vinden, maar het was wel een leuke plek. Een hele vroege roepende Kwartel verhoogde de feestvreugde, maar geen Tapuit te vinden, totdat ik terugliep, en er een vogel uit een struikje kwam vliegen en er bovenop ging zitten, die ik zonder door de kijker te kijken, van 40 meter afstand, onmiddellijk herkende als Woestijntapuit. Wat zijn die dingen opvallend!!Nadat ik van de eerste hartkloppingen was bekomen, belde ik Edwin: "Je moet hem nu piepen, het is er één."  PLOK, telefoon uit, accu leeg.. (ik hoorde nog net dat aan de andere kant van de telefoon enige lichte paniek was uitgebroken)....GVD...

Ondertussen kwam de Tapuit steeds dichter bij. Ik heb de vogel helemaal alleen een kwartier schitterend bekeken, en ben toen naar kantoor gereden. Gelukkig ging onderweg de pieper, Edwin had Klaas Haas gebeld en het circus was in gang gezet. Tot grote vreugde van de eerder genoemde Drenthevogelaars, bleek de vogel aan de goede kant van de provinciegrens te zitten, en de beelden van de vogel, oa. op deze site, zijn legendarisch!!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 23, 2006, 21:21:27 pm
Ach die woestijntapuit: ook een van mijn (vele) favorieten. Ik had toen pas zondag tijd. Zaterdag was-ie nog gemeld dus ik waagde het erop. Trein naar Assen, vouwfietsje mee en op de fiets naar de plek. Onderweg heb je dan steeds zo'n knagend gevoel: hij zou er toch nog wel zitten? Het was een wat regenachtige nacht geweest dus ik had wel goede hoop. En inderdaad: de vogelaars die me tegemoet kwamen lopen stelden me al gerust en toen ik aankwam de vogel bijna meteen gevonden. Daarna zeker een uur van hem genoten, zo lang heb ik nog nooit naar een gewone tapuit gekeken. Later op de dag om die te vervolmaken ook nog twee geoorde futen op niet meer dan vijf meter afstand.
De volgende nacht was helder, de volgende dag was de vogel verdwenen.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Denee op november 23, 2006, 21:26:33 pm
Citaat
Jeugdbonders gewoon geloven, zie je nu wel,

Niet zonder meer, Jeroen. Jeugdbonders kunnen wel hele leuke soorten ontdekken, maar ze kunnen/konden er ook zinloos op los claimen. Dus zonder goede beschrijving ben je natuurlijk nergens.

Maar het potentieel is er, dat ben ik met je eens!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 23:44:31 pm
Citaat
Mijn eerste serieuze ervaring met het twitchen had ik in de Kobbeduinen op Schier.

In 1988, toen was ik 15 jaar oud, ontdekten een aantal leden van de (toen nog) ACJN tijdens een HEKA op Schier een vogel waarvan andere op het eiland aanwezige vogelaars het beest afdeden als een juveniele Klapekster. Ik herinner me dat Marc van der Aa als excursieleider bij de ontdekking en de determinatie een belangrijke rol speelde. De algemene mening op het kamp was echter dat we hier absoluut niet met een (juveniele) Klapekster te maken hadden.

De middelen van toen schoten echter te kort om er snel achter te komen wat het nu wel was. Na een aantal telefoontjes in een van de telefooncellen van het dorp heeft (ik meen) Marc met behulp van zijn moeder en een postzegel in zijn verzameling de determinatie als Spotlijster rondgekregen. 'We' hadden een nieuwe Amerikaan voor het Europese vaste land! Een MEGA!!! Toen moest er natuurlijk gebeld worden met de vogellijn: Alleen hoe word je geloofd als je als stel jonkies met zo'n waarneming komt? Dat heeft een hoop tijd en een hoop inspreken op de lijn en bellen gekost.

Het duurde uiteindelijk 3 dagen voordat er mensen kwamen kijken of het er echt wel eentje was. Ongelooflijk nu, maar toen blijkbaar heel normaal (hoewel: Kleine zwartkop van dit jaar, hoe lang duurde dat voordat die gecheckt werd?)?
Ik liep die dag dat er een kleine delegatie van een mannetje of tien de waarneming kwam 'controleren' met ons excursiegroepje ook in de Kobbeduinen. Het was erg nat dat jaar en de geul tussen de Kobbeduinen stond vol water. De vogel moest ergens zitten dus de heren besloten zich te verspreiden. Destijds liep iedereen nog met zo'n scheidsrechterfluit rond en na een minuut of wat horen we ineens iemand op zijn fluitje blazen alsof zijn leven er vanaf hing. Uit alle hoeken en gaten kwamen de twitchers krakend en struikelend door de duindoorn in de richting van het lawaai gerend. Toen we rond een grote plas water liepen, was er één twitcher bij die de kortste weg koos en dwars door het water banjerde, met scoop en al uitgleed, een nat pak haalde en toen pas bedacht dat het toch niet zo handig was. Eenmaal bij het vlierbosje stonden twee zeer opgewonden vogelaars te roepen: Het is er een! Het is er een!

Uiteindelijk hebben we met z'n allen het bosje omsingeld, is er 1 iemand ingelopen en vloog de Spotlijster uit de struiken over de duinrand weg. Iedereen juichend achterlatend: Het was er echt een! Het was er echt een! Wat een moment!

De volgende ochtend was ons kampje afgelopen en stonden we op de pier op de boot te wachten. Toe deze aankwam en de klep openging stroomde er één grote massa mensen met verrekijkers en telescopen de pier op. Grappig was nog om vanaf het bovendek te zien hoe de groep zich over de pier verplaatste, even halt hielt voor een Amerikaanse smient die daar ook zat, en binnen 5 minuten alweer haastig doorliep in de richting van De Kobbeduinen. Wij hadden daar soms een uur ons best moeten doen voor we die eend gevonden hadden.

Dus dit was twitchen. Vond het geweldig. Dit wilde ik ook.

Mijn eerste echte serieuze twitch kwam overigens pas een jaar later: ik had mijn moeder haar hoofd gek gezeurd dat het nu toch echt eens tijd werd dat ze met mijn tante ging winkelen in Amsterdam... en dan kon ze mij meteen wel even bij de VU afzetten.
Na zo'n fantastische waarneming wil je niets anders meer dan dwaalgasten achterna zitten!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 23, 2006, 23:51:23 pm
Citaat
Citaat
Jeugdbonders gewoon geloven, zie je nu wel,

Niet zonder meer, Jeroen. Jeugdbonders kunnen wel hele leuke soorten ontdekken, maar ze kunnen/konden er ook zinloos op los claimen. Dus zonder goede beschrijving ben je natuurlijk nergens.

Maar het potentieel is er, dat ben ik met je eens!
Jeugdbonders, twitchers, kenners, genieters. Het maakt allemaal niet uit. Ken je gewone soorten en ga veel het veld in. Elke halve zool kan leuke vondsten doen. Petje af voor de eerste die een twitchbare Veldrietzanger vindt!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 23, 2006, 23:54:55 pm
Citaat
Petje af voor de eerste die een twitchbare Veldrietzanger vindt!
Maar dat zal toch niet door de eerste halve zool zijn.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: RWester op november 24, 2006, 00:00:04 am
Citaat
Petje af voor de eerste die een twitchbare Veldrietzanger vindt!

Zat net even naar een paar foto's te kijken van die Kleine Sprinkhaanzangers van België :duim:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: hiskodevries op november 24, 2006, 08:53:32 am
Een onbewuste ervaring.
ik denk dat ik zo`n jaar of 8 was, we woonden is hilversum vlak bij de westerheide en wat doe je dan op zondagmiddag ?
Wandelen op de hei. We waren nog geen 20 meter het pad op gelopen en ik vraag aan mijn vader "pa zitten ganzen ook in bomen ?" -> Nee zoon dat zijn korhoenders.
Een stuk of 10.
Mijn eerste en laatste. (1966)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: oceanodroma op november 24, 2006, 13:06:53 pm
Mijn eerste echte twitch was toen ik 9 was en ik met mijn ouders naar de Rotskruiper ging kijken die bij het VU zat.
Daar hebben we toen een andere vogelfanaat opgepikt die ons vervolgens langs de oostvaardersdijk een roodhalsgans liet zien.
Als klein jongetje was ik helemaal verkocht!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 24, 2006, 16:01:26 pm
Citaat
Maar ik kan niet tippen aan mijn oudere broer Hans: Een Kleinste Jager op Texel

Dit nog even ter aanvulling op verzoek van mijn broer:

Natuurlijk bedankt voor je complimenteuze stukje over mijn ontdekkingen. Erg leuk! Er was echter 1 dingetje dat niet helemaal klopte en dat was mijn (toen nog beoordeelde en aanvaarde) waarneming van een Kleinste Jager op Texel. Dat was niet in mei maar in september (1985). Een mei-waarneming zou wel heeeeel bijzonder zijn geweest..
Ik had toen het geluk dat deze soort nog zo zeldzaam was, dat Klaas Eigenhuis en Jaap van 't Hof er speciaal voor naar Texel kwamen (kassa ping) Klaas was in die tijd nog erg fanatiek met zijn jaarlijsten en stond daar destijds ook daarmee aan de top. Dankzij zijn hulp met de beschrijving en foto's van Jaap is de vogel aanvaard. Dat was mij toendertijd echt niet zelf gelukt. Ik was (en velen met mij) in die tijd nog niet zo bekend met juveniele Kleinste Jagers.  De betreffende vogel heeft overigens ca. 4 dagen op een akker bij Den Hoorn rondgelopen,"op jacht" naar wormen  en is door meerdere vogelaars gezien. Dit ter lering ende vermaak (zie Zeldzame Vogels van Nederland: p. 173: 12-15 sept 1985)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: maartenwielstra op november 24, 2006, 18:00:58 pm
Op deze dag ...Ross' Meeuw (1992), Witkopgors (1996), Alpengierzwaluw (2002), Witbandkruisbek (2002), Witkopeend (2003), Buffelkopeend (2004), Ross' Meeuw (2004)

Al deze individuen getwitched, behalve de Ross' Meeuw van 1992. Ga ik eens vaker op letten die 'op deze dag''s, ff streven naar een 'complete dag'!

Je moet toch wat...

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 24, 2006, 19:07:13 pm
Citaat
Op deze dag ...Ross' Meeuw (1992), Witkopgors (1996), Alpengierzwaluw (2002), Witbandkruisbek (2002), Witkopeend (2003), Buffelkopeend (2004), Ross' Meeuw (2004)

Al deze individuen getwitched, behalve de Ross' Meeuw van 1992. Ga ik eens vaker op letten die 'op deze dag''s, ff streven naar een 'complete dag'!

Je moet toch wat...
Ik heb ook wel van die magische dagen dat ik deze nieuwe soorten op mijn lijst kon bijschrijven, het is dan wel niet vandaag maar toch:

8 december 1984 deed ik mijn allereerste twitch naar de fraaie adulte Geelsnavelduiker bij Scheveningen en 8 december 1989 scoorde ik mijn eerste Zwarte Ibis bij Lekkerkerk,

30 en 31 oktober voor mij voortaan twee data die echt iets speciaals voor mij hebben.
De 30e oktober met mijn eerste Smelleken, Westelijke Orpheusgrasmus (2003) en Westelijke Blonde Tapuit (2004) maar de 31e spant echt de kroon met Woestijngrasmus en Pestvogel (1988), Kleine Zwartkop (1993) en 2005 met de magische Sperweruil,

Brilstern, 24 juli 1989, Steltstrandloper, 24 juli 1998 en Roodkeelstrandloper, 24 juli 2005!,

Roodstuitzwaluw, 28 oktober 1989 en Siberische Boompieper, 28 oktober 1990,

Kleine Klapekster, 29 mei 1987 en Westelijke Bergfluiter, 29 mei 1994,

Pallas Boszanger, 19 oktober 1985 en Amerikaanse Goudplevier, 19 oktober 1989, die oktoberdagen hebben toch iets speciaals voor mij!,

25 september met Daurische Klauwier in 2003 en Schreeuwarend in 2005,

En ook dubbelslagen van nieuwe soorten die ik op deze dagen heb gezien:

Renvogel en Roze Spreeuw op 11 oktober 1986, Woestijnplevier en Bijeneter op 10 augustus 1985, Ross Gans en Ivoormeeuw op 13 februari 1990, Kleine, Kleinste, Grote Jager en Kuifaalscholver op 18 augustus 1982, Graszanger, Draaihals en Geelpootmeeuw op 24 augustus 1984, Izabeltapuit en Mongoolse Pieper op 27 oktober 1996, Zwartkopgors en Spaanse Mus op 5 mei 1997,
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Steven Wytema op november 24, 2006, 19:36:10 pm
De eerste mooie twitchervaring die ik me kan heugen is de Siberische Taling bij het landje van Geijsel.
Ik was net minder dan 10 minuten bij mn ouders in Amsterdam toen de pieper ging...
Mn pa die aan het telefoneren en internetbankieren tegelijk was heel vriendelijk vanachter de computer geschoven om de plek te weten..Landje vGeijsel....[slik].
Een halve seconde later hield ik de sleutel voor zn hoofd bengelen met de boodschap: "een half uurtje? het is toch bijna donker??"

Vervolgens ben ik met een noodgang al bellend A'dam uitgereden (ik rij niet vaak ZO gevaarlijk), dito door Ouderkerk en aangekomen bij het Landje v Geijsel al redelijk snel de vogel in beeld.
Het was naarmate het donkerder werd moeilijker om de vogel in beeld te houden voor de laatsten die er nog aankwamen en niet afgeleid te worden door alle mooie verhalen.
De foto op dutchbirding gaf wel een goed beeld van hoe leuk het toen was maar vooral de stress die de laatste (2) mensen hadden die ECHT in het donker aankwamen.

De andere mooie ervaring is de eerste zelfontdekte zeldzaamheid de Siberische Boompieper van Schier, maar het verhaal daarvan komt waarschijnlijk binnenkort wel in de topofholland nieuwsbrief.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op november 24, 2006, 19:43:59 pm
Citaat
De foto op dutchbirding gaf wel een goed beeld van hoe leuk het toen was maar vooral de stress die de laatste (2) mensen hadden die ECHT in het donker aankwamen.

Hoi Steven,

Je bedoelt deze foto:

http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2854 (http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2854)

http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2867 (http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2867)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Steven Wytema op november 24, 2006, 19:46:55 pm
Citaat
Hoi Steven,

Je bedoelt deze foto:
http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2867 (http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2867)
Hoi Edwin,

haha,
Die eerste wel inderdaad, maar dan vind ik deze toch gepaster  ;) :
http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2856 (http://www.dutchbirding.nl/pics/pictures.php?page=12&id=2856)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jos Welbedacht op november 24, 2006, 19:58:09 pm
En wie heeft er dan de zaklamp?  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op november 24, 2006, 21:15:43 pm
Had ooit eens 6 nieuwe soorten op 1 dag en wel 1 januari 1998.
Soorten waren: Pontische Meeuw, Engelse Kwikstaart, Noordse Kwikwstaart, Rouwkwikstaart, Aziatische Roodborsttapuit en Grote Barmsijs.
Allemaal splitjes.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op november 24, 2006, 21:37:13 pm
Citaat
8 december 1984 deed ik mijn allereerste twitch naar de fraaie adulte Geelsnavelduiker bij Scheveningen
Toen twitchte ik nog helemaal niet, wist sowieso de kanalen niet. Wist dus niets van dat beest en liep hem zomaar tegen het lijf. Niets vermoedend een dagje naar Scheveningen, drijft daar die kolossale duiker op het water. Het was de tijd dat ook een roodkeelduiker nog iets geweldigs voor me was. Maar dit was wel even wat anders. Er liepen herinner ik me ook een stel buitenlanders erg enthousiast te wezen.
En ik had die dag ook nog mijn eerste paarse strandlopers.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op november 24, 2006, 21:58:50 pm
Kennelijk heeft dit topic heel wat teweeggebracht. Ik zie dat een aantal gebruikers de gelegenheid te baat heeft genomen om de soortenlijst even aan te vullen. Heel erg leuk!! Al heb ik met lede ogen moeten aanzien dat ik wat gezakt ben in de ranking :lol:  Maar; er is weer wat "concurrentie" bij!!!


Ennneeeeeh.... wanneer komt het boek uit??? ;)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: dupont op november 24, 2006, 22:55:59 pm
Mijn mooiste twitcherservaringen waren eerdergenoemde Swinhoes en Keizerarend. Met name de Keizerarend was magnifiek. Ruud van Beusekom liet zich van blijdschap van de dijk afrollen, Hans ter Haar was net een klein kind en ik stond te juichen als een voetbalsupporter zoals in mijn vroegere jaren! Ook coole soorten waren o.a. Sperweruil, Roodoogvireo (de vogel uit 1996 had ik laten lopen; prachtige inhaler!), Haakbek, Ross' Meeuw van Scheveningen en Grote Tafeleend (pas bij de vierde keer gelukt).
Uiteraard blijft zelf vinden van een zeldzaamheid het summum. De Poelsnip van 2005 was de allerbeste. Als je boven de 300 soorten in NLD staat dan is het een enorme kick om voor jezelf een nieuwe (zeldzame) soort te vinden. Naast het genot om vrij buiten te lopen, te genieten van vogels/de natuur is het toch iedere keer weer die hoop op die ene krent in de pap!!! Morgen weer lekker naar buiten.... :D  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op januari 09, 2007, 23:00:43 pm
Citaat
De andere mooie ervaring is de eerste zelfontdekte zeldzaamheid de Siberische Boompieper van Schier, maar het verhaal daarvan komt waarschijnlijk binnenkort wel in de topofholland nieuwsbrief.

Hierbij:

http://81.207.105.204/doc/nieuwsbrief200701.pdf (http://81.207.105.204/doc/nieuwsbrief200701.pdf)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: HJDT op januari 14, 2007, 01:02:33 am
Op 3 juli 2001 zat ik met een vriend van mij bij een gebruiker van dit forum in de tuin lekker te BBQ-en. De pieper gaat en we leidden daaruit af dat er meerdere Vale Gieren gezien werden ergens ten noorden van Den Haag. De volgende dag was ik vrij dus ik kondigde direct aan dat ik daar heen zou gaan. Altijd leuk om weer eens een Vale Gier te zien, zeker als dat er twee waren.

We aten lekker door en ik besloot een tijd later even de vogellijn te bellen om te horen waar de vogels precies zaten. Mijn kunstgebit heeft aardig gestuiterd toen ik hoorde dat het niet om twee, maar om 18 (!!!) vogels ging !!!
De volgende dag stond er best veel volk natuurlijk en alleen al een kudde gieren tussen de koeien (?) te zien zitten was erg leuk maar het werd alleen maar spectaculairder toen de vogels 1 voor 1 een onhandige aanloop namen en na heel wat rondcirkelen uiteindelijk uit zicht verdwenen.

Wat voldoening betreft waren de Rotszwaluwen van afgelopen november het leukste. Op woensdag stond ik vanaf half acht op de plek bij de school in de hoop dat de vogels in de loop van de dag op zouden duiken. Ik ben weet ik hoe vaak door het centrum van Hoorn gereden en ook langs de later zo bekende flats maar geen zwaluwen. Toen Maarten de volgende dag toch weer een vogel langs zag komen besloot ik mijn geluk die vrijdag wederom te beproeven.

Wederom stond ik er bij het eerste licht en op enkele momenten na stond ik de hele dag bij de school te wachten. Ongeveer tien minuten voor half drie grapte ik nog dat ik mijn camera ging pakken omdat de vogels zo zouden komen. Inderdaad vlogen er tien minuten later TWEE Rotszwaluwen boven ons hoofd !!!Spontaan werd er door sommigen een kratje bier gehaald om te vieren dat er op dat moment 4 personen de nummer 1 positie bekleedden o de Nederlandse ranglijst. Die dag zal vele aanwezigen nog lang heugen !!

Groeten Michel
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op januari 14, 2007, 11:53:57 am
Ook een memorabele twitchervaring voor mij waren de Brilstern(s) die juli 1989 in Nederland op drie verschillende plaatsen werden gezien. Begin die maand werden twee vogels in een kolonie Visdieven bij Terneuzen ontdekt. Ik besloot om de gok te nemen om de eerste zaterdag te gaan ondanks dat de vogels al een paar dagen daarvoor waren gezien. Het was die dag broeierig en er werd onweer voorspeld. Het was nog een eind lopen naar de plek en daar net aangekomen waren er geen vogels meer te bekennen. Even later begon het dus te onweren en dan op een hoge open plek besloot ik toch maar om snel naar mijn auto te lopen en een illusie armer reed ik dus later die dag weer naar huis. Ongeveer drie weken later kom ik thuis van mijn werk en besluit om de Vogellijn te bellen. Een aantal seconden later vliegt mijn hartslag meteen naar recordhoogte.. Een Brilstern! de gehele dag onregelmatig bij de Zuidpier van IJmuiden gezien. Meteen mijn broer gebeld en als een speer naar de Zuidpier. Eenmaal op de plek aangekomen hoorden we dat de vogel al een tijdje niet meer was gezien omdat de vogel dus bij en tijd wijle op zee fourageerde en dus langere tijd weg was. De zenuwen werden weer eens danig op de proef gesteld. Een half uur, een uur en uiteindelijk na anderhalf uur zie ik opeens een stern aankomen. Ik kijk en een schokgolf ging er door mijn lichaam. Daar kwam de vogel aangevlogen en na een rondje besloot de vogel op het strand te gaan zitten. Ik hoef niet nader toe te lichten wat voor een euforie er toen losbarste. Later die maand werd de vogel ook nog bij de Philipsdam in Zeeland gezien en heb toen toch maar besloten om de vogel nog een keertje te gaan bekijken,  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Rutger op januari 14, 2007, 18:20:04 pm
In mei 2004 was ik met 2 vrienden in het lauwersmeer. In groningen hadden we al de iberische tjif gescoord en op 6 mei fietsten we vlakbij het plaatsje paesens. Een vrij grote bruine vogel met tamelijk snelle vleugelslag vloog van ons af. "he, dat was toch geen wulp". De gedachte aan griel kwam al in ons op en we besloten de vogel te zoeken.
We reden een stukje om en kwamen op het landweggetje waar de vogel was heengevlogen. Opeens vloog de griel ongeveer 6 meter voor ons langs. GEWELDIG! Hij is door een te summiere beschrijving helaas niet aangenomen, maar ja. Dit is waarschijnlijk mijn gaafste vogelervaring.
Een andere was toen ik in 2001 op het 25-jarig huwelijksjubileum van mijn ouders met een fluisterboot door de nieuwkoopse plassen voer. Plotseling zat er 3 meter naast ons op een omgevallen boom een prachtig mannetje woudaap!
Gave twitches zijn de blauwstaart gisteren :P, kuifkoekoek, groene reiger en steppevorkstaartplevier vorig jaar en de bastaardarend en alpengierzwaluw in 2002.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: redmar_woudstra op januari 15, 2007, 13:09:59 pm
de dankbaarste voor mij was de blauwstaart van zaterdag.... Ik ben daarin niet de enige denk ik.... De voldoening was wel het grootst omdat ik hem vorige week gedipt had!  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op januari 15, 2007, 14:31:19 pm
Citaat
de dankbaarste voor mij was de blauwstaart van zaterdag.... Ik ben daarin niet de enige denk ik.... De voldoening was wel het grootst omdat ik hem vorige week gedipt had!
Ja Redmar,

Ik ken dat gevoel en meerdere twitchers met mij, denk ik zo. Zie o.a. mijn voorgaande verhaaltjes over de Renvogel en de Brilstern,  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op maart 18, 2007, 10:04:14 am
Dames en heren,

Dit topic ligt al weer een tijdje stil. En dat terwijl we het Blauwstaart, Mongoolsie Pieper, Bruine Boszanger en Steppekievitgeweld net achter de rug hebben.

Wie biedt? :)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Rutger op maart 18, 2007, 10:11:43 am
Ik was erg blij toen ik ruim een maand geleden opeens pallas' boszanger in Amersfoort op waarneming.nl zag staan. Nog geen kwartier van mn huis af! Geweldig beest, mijn eerste.  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: teunvankessel op maart 18, 2007, 11:53:42 am
Mijn gaafste twitchervaring is waarschijnlijk de Kuifkoekoek vorig jaar 2 april
toen we aankwamen op de plaats was het gerucht dat de vogel weg was. Na een uurtje zoeken, begon er iemand te op zn vingers te fluiten, te dansen en springen. Iedereen rende uit het heide gebied en sprong op zn witte fiets !
de vogel zat helemaal achterin.. toen we daar aankwamen stonden er al zon 50 man en er kwamen er no zon 100 aan. prachtig was toen de vogel wegvloog en 15M voor mijn voeten ging zitten, even later gingen we heel blij ons witte fietsje terugbrengen wat een gave ervaring  B)

Ook een andere ervaring zal me mijn hele leve bijblijven,
die van de Zwartkopgors op Brouwersdam, prachtig als zn
beest word ondekt door een vogelvriend die 2m van je afstaat!
mijn hart ging toen stukken sneller kloppen  :D

Ook de Steppekievit, Blauwstaart, Bruine Boszanger, Mongoolse Pieper, Rotszwaluw, Woestijntapuit, Roze Pelikaan, en Withalsvliegenvanger
waren allemaal heel tof  :D  B)

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Tom op maart 18, 2007, 12:24:29 pm
voor die kuifkoekoek heb ik zeker 3 uur moeten fietsen, omdat het volgens de ov site niet met ov te doen zou zijn. het eerste wat ik zag toen ik aan kwam was een bushalte :angry:

maarja het was wel een fraaie vogel, dat maakte het weer helemaal goed.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jos Welbedacht op maart 18, 2007, 12:34:31 pm
Ja, mijn drukste twitch-ervaring was de Roze Pelikaan op Hemelvaartsdag(?), iedereen vrij.
De leukste was gisteren de Steppekievit, omdat het even spannend was of hij er nog zat, en of hij zich nog liet zien.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 18, 2007, 13:26:49 pm
Mijn laatste leukste twitch was de Mongoolse pieper bij Woerden. Die ochtend, de 23e januari, had ik eerst wederom de Blauwstaart prachtig kunnen aanschouwen. Vol goede moed en met het zalige idee om twee van zulke dwaalgasten op één dag te kunnen aanschouwen reed ik in het begin van de middag naar Woerden. Na enig zoeken dacht ik dus op de goede plek te zijn aangekomen. Ik liep een soort van doodlopende verharde weg op en na enige kilometers begon ik ernstig te twijfelen. Een bruggetje aan je rechterhand en dan een onverhard pad inlopen...oei, ik zat helemaal verkeerd. In een soort van snelwandelwedstrijd naar mijn auto getogen en daarbij ook nog de scoop van het statief afkletterend. Balend en behoorlijk vloekend uiteindelijk weer bij de auto aangekomen en naar de andere plek gaan zoeken. Eenmaal de plek gevonden begon dus de modderwandelwedstrijd en met de nodige acrobatische capriolen over het modderpaadje kwam ik uiteindelijk op de goede plek aan.
Op dat moment taaide iedereen af en hoorde dat de vogel een behoorlijk stuk was weggevlogen. Daar stond ik dan, vertwijfeld en wederom stevig balend dat ik door die slimme actie van mij de Mongoolse Pieper was misgelopen.
Gelukkig zag ik verderop nog drie vogelaars wat rondstruinen en sloot mij snel aan. Het bleek dat de vogel in het bewuste perceel was neergestreken en na enig voorzichtig opdrijven vloog de vogel op en besloot precies in het aangrenzende weiland te gaan zitten. Voorzichtig daar heengelopen en werkelijk fenomenaal de vogel kunnen bekijken, overigens door mijn gelukkig niet beschadigde telescoop. De vogel besloot enkele minuten rustig op een soort verhoogd polletje de omgeving wat te gaan verkennen. Mijn dag was helemaal goed....
Oh ja, op de terugweg lukte het mij ook nog om op het modderpaadje mij staande te houden.  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Christian op maart 18, 2007, 13:54:22 pm
Leukste twitch tot nu toe was die van de Grote geelpootruiter in de Bovenmeent in 2004, (hoewel die Steppevorkstaartplevier ook zo zijn kwaliteiten had).

Op de 25e Mei kreeg ik midden in een les een sms'je: Heb je je mail al gelezen? Paniek!
M'n 1e gedachte was dat er iets verschrikkelijks was gebeurd.
Rustig de les uitgezeten en met nog 1 lesuur en 1 pauze in het verschiet naar de dichtsbijzijnde computer gelopen.
GVN....: Grote Geelpootruiter!!
Is (dacht ik) de titel van het mailtje van Hans.
Dat kan niet, denk ik. Waar dan? Bovenmeent, lees ik. Dat is nog geen kwartier fietsen!
Wat te doen, wat te doen? Als ik ga fietsen mis ik een deel van m'n les en met de kans dat het beest er niet meer zit zou dat mijn 'brave jongentjes imago' (jaja) een onnodige deuk oplopen, maar zou Hans mij dat sms'je hebben gestuurd als het beest er niet meer zou zitten? Tuurlijk niet!
Het 1e wat ik zag toen ik de Meent in reed waren auto's, rijen en rijen met auto's, allemaal zo geparkeerd zodat de boeren met hun brede tractoren er gemakkelijk tussendoor konden.
Het 2e wat mij opviel was een lange, zwarte sliert iets verder de Bovenmeent in, in deze sliert zag ik bij benadering zo nu en dan schitteringen van de nodige optiek.
Ergens middenin 'de sliert' tref ik Hans die mij een blik door zijn telescoop aanbied, een juweeltje van een vogel onthullend.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: JohanvantBosch op maart 18, 2007, 14:24:27 pm
mijn leukste twitches hadden allemaal te maken met lang wachten,  extra moeite doen of lang reizen:

- ralreiger Nieuwkoopse plassen 1990(?). Nieuwkoop was voor ons (stelletje jochies van middelbare schoolleeftijd) onze thuis basis en we dachten geen  moment na en huurden een bootje. Terwijl iedereen in drommen op de wal stond voeren wij rustig in ons bootje rond en konden de vogel van erg dichtbij bekijken.

- stormvogeltjes ijmuiden 1990 (?). Het ging behoorlijk stormen en wij wilden wel eens naar de kust om zeevogels te zien. 's ochtends naar Katwijk getogen, waar het voor ons doen erg leuk was, met mijn eerste vaal stormvogeltjes ooit.... dat was gaaf! Rond de middag weer thuis gekomen (al zeer voldaan), bleken er meerdere stormvogeltjes rond te vliegen tussen de pieren van IJmuiden. We zijn direct in de trein gesprongen en 's middags hebben op die unieke dag zo'n 5 stormvogeltjes tussen de pieren rond zien vliegen. Beide stormvogeltjes nieuw op een dag. Schandalig.... maar super tof.

- koningseider Kornwerderzand 1989. Koningseider is natuurlijk een droomsoort en toen er eindelijk weer eens een gemeld werd gingen wij met vele anderen op druilerige dat in oktober naar het kornwerderzand, waar de vogel (een mannetje) vanaf de pieren was gezien. 's ochtends vroeg stond iedereen de zee af te turen, maar van de vogel geen spoor.  Wonderbaarlijk genoeg gaf bijna niemand op en er bleven zeer veel vogelaars aanwezig, die wel ook alle pekken in de nabije omgeving bezochten. Dit resulteerde in de ontdekking van een pallas boszanger, een kleine vliegenvanger en een rosse franjepoot (ik miste de pallas helaas). 't was een leuke maar zeer vermoeiende dag waarop we verkleumd over de afsluitdijk rondliepen. En eindelijk, na zo'n 8 uur wachten en kleumen, werd de vogel terug gevonden... weliswaarop zeeeeeer grote afstand, maar herkenbaar. Het wachten werd beloond.

- witte giervalk Schier 1998. Naar de kwelders van schier was al een hele tocht - daar nog de hele dag wachten op een vogel die je niet wilt missen. Televisieploeg aanwezig om dit schouwspel met de gewone wereld te delen. Halverwege de dag in slaap vallen (en zo ook op tv komen 's avonds) en ergens in de middag komt dan eindelijk die vogel aanvliegen eerst ver, toen op een paaltje zittend, en later, nadat we een stukje het toegankelijke (?) deel van de kwelder waren opgelopen kwam op eens de vogel op ons (een klein deel van de groep) afvliegen en vloog gedurende enige tijd vlak bij ons rond. Een van de videografen (weet niet meer wie) was ook bij ons in de buurt en kon erg mooie opnamen maken. Na dit schouwspel weer allemaal in ganzenpas terug naar de boot waar iedereen samendromde om de video opnamen te bekijken op het kleine schermpje van de camera. 's Avonds thuis konden we op televisie nog heerlijk nagenieten toen het item, inclusief de videobeelden  op tv verschenen....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op maart 18, 2007, 21:20:29 pm
Citaat
Leukste twitch tot nu toe was die van de Grote geelpootruiter in de Bovenmeent in 2004
Ja die grote geelpootruiter! Ik was zondag naar de kleine geelpoot van de Scherpenissepolder geweest, lees ik maandag: grote geelpootruiter in de Bovenmeent!! Dinsdagochtend maar even gespijbeld en dus binnen drie dagen grote en kleine geelpootruiter kunnen toevoegen aan mijn lijst.
En zaterdag daarop een slangenarend overvliegend te Tienhoven: wat een week! (Maar die was niet getwitched).
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op maart 18, 2007, 22:07:11 pm
OK, ik ben dit topic opnieuw begonnen; ikzelf ook nog maar één ;)

Het was 31 augustus 2002. Dusan Brinkhuizen en ik hadden net samen een adulte Roze Spreeuw opgerold bij Kornwerderzand, en eerder die dag had ik op Eemshaven mijn eerste Sperwergrasmus. We zaten bij de plasjes langs de N31 naar een Poelruiter te kijken. Dusan kreeg telefoon. Ik geloof dat het Huub Lanters was (dank, dank, eeuwige dank). De dialoog moet ongeveer als volgt zijn gegaan.

"Hoi, waar ben je nu?" "Bij de plasjes langs de N31" "Waarom zit je daar?" "Omdat er een Poelruiter loopt" "Oooh....hmmmm, voor de hut bij Piaam loopt anders nu een Klein Waterhoen."

De blik van Dusan was legendarisch, evenals de snelheid waarmee we de dijk verlieten. Mijn oude aftandse autootje werd verleid tot optrekken met gierende banden, en na een rit waarbij ik niet uitsluit dat ik de maximum snelheid wel eens overtreden zou kunnen hebben (150 toch?), arriveerden we bij Piaam.

Een kilometer volle sprint met een telescoop op je nek valt niet mee, maar in de hut gekomen stond het Klein Waterhoen al sympatiek in beeld te staan, en toen mijn brilleglazen weer doorzichtig waren, was het drie kwartier genieten geblazen, van een vogel die samen met 2 Porseleinhoentjes en ik geloof 4 Waterrallen op het slik liep rond te stappen.

Zo'n dag waarop je tevreden huiswaarts keert.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jos Welbedacht op maart 18, 2007, 22:31:24 pm
Dat kan ik me nog vaag herinneren, alleen was ik toen 11 en had ik de vogel gemist. Tenminste, twee (of drie) mannen vertelden over het vogeltje, ze hadden hem net gezien maar hij zat nu weer in het riet.

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Bas vd Burg op maart 18, 2007, 23:02:36 pm
Citaat
koningseider Kornwerderzand 1989. Koningseider is natuurlijk een droomsoort en toen er eindelijk weer eens een gemeld werd gingen wij met vele anderen op druilerige dat in oktober naar het kornwerderzand, waar de vogel (een mannetje) vanaf de pieren was gezien. 's ochtends vroeg stond iedereen de zee af te turen, maar van de vogel geen spoor. Wonderbaarlijk genoeg gaf bijna niemand op en er bleven zeer veel vogelaars aanwezig, die wel ook alle pekken in de nabije omgeving bezochten. Dit resulteerde in de ontdekking van een pallas boszanger, een kleine vliegenvanger en een rosse franjepoot (ik miste de pallas helaas). 't was een leuke maar zeer vermoeiende dag waarop we verkleumd over de afsluitdijk rondliepen. En eindelijk, na zo'n 8 uur wachten en kleumen, werd de vogel terug gevonden... weliswaarop zeeeeeer grote afstand, maar herkenbaar. Het wachten werd beloond.

Hier heb ik juist slechte herinneringen aan............. hoort eigenlijk bij mijn beste dip-ervaring. Had me toen behoorlijk verslapen terwijl Arnold Meijer op me stond te wachten bij het postkantoor in Rijnsburg. Arnold is toen toch maar weggereden. Dezelfde Koningseider later wel in de herkansing in Harlingen waargenomen.

Detail is wel dat ik later die dag, met een "stevige kater" van alle gemiste soorten, een telefoontje kreeg van de moeder van Arnold met de vraag wat er die ochtend was gebeurd. Wat bleek nu? Arnold was weggereden zonder even zijn lichten aan te doen. Blijkt dat er even daarvoor was ingebroken in een winkel nabij het postkantoor. En jullie raden het al: een getuige had een auto zonder lichten aan zien wegrijden en vervolgens het kenteken doorgegeven aan de politie die vervolgens de moeder van Arnold opbelde. Dan voel je je toch wel "dubbel" lullig op dat moment!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 19, 2007, 08:46:54 am
Citaat
En jullie raden het al: een getuige had een auto zonder lichten aan zien wegrijden en vervolgens het kenteken doorgegeven aan de politie die vervolgens de moeder van Arnold opbelde. Dan voel je je toch wel "dubbel" lullig op dat moment

Mag toch wel hopen dat hij de Koningseider alsnog heeft gezien of kreeg hij een heel cordon politiewagens achter zich aan en heeft wellicht een nachtje in de cel moeten doorbrengen :lol:

Afijn, het wordt toch eens tijd om al deze verhalen te gaan bundelen in een boekvorm, ze worden met de dag leuker,  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jos Welbedacht op maart 19, 2007, 09:29:19 am
Man, waarom bestond ik toen nog niet?
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 19, 2007, 09:42:12 am
Ja, die Sperweruil was ook memorabel. Ik was die dag net weer begonnen met voorzichtig reintegreren op mijn werk na een langdurige ziekteperiode. Zodoende had mijn baas al een tijdje een interim ingehuurd, mijn voorganger, die net zo maf is van zijn werk als ik van mijn hobby. Ik zal hem nooit aan het verstand kunnen brengen wat mij ertoe beweegt om soms in alle stress en paniek naar een zeldzame vogel te gaan kijken. Het scheelt wel dat mijn andere collega's uiteraard wel op de hoogte zijn en dus niet meer opkijken als ik aan mijn senior zenuwachtig vertel dat ik weer naar een zeldzame vogel ga kijken. Trouwens, wel ideaal met zo'n baas waarbij ik dus altijd de vrijheid heb om meteen weg te kunnen gaan, behalve die vrijdagmiddag in oktober toen ik een accountant op bezoek had en dus de Goudlijster bij IJmuiden op een haar na miste  :huh:

Zo dus ook die bewuste maandagochtend in oktober. De telefoon gaat en kijk en vol ongeloof nog een keer kijken en nog een keer. Ik mankeer iets aan mijn ogen, toch? Nee, een SPERWERUIL! in Drenthe. Ik wist werkelijk niet waar ik het zoeken moest en zal nooit meer het totaal verbouwereerde gezicht van die interim vergeten. De volgende dag toch nog even geinformeerd bij mijn collega's en zeiden dat die interim het gewoonweg niet kon geloven om meteen in de auto te springen en in volle vaart naar Drenthe te scheuren om voor een uil te gaan kijken.  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 19, 2007, 10:53:16 am
Nu we toch nog even bezig zijn. Over de eerste twitchbare Grijze Wouw in Nederland heb ik ook nog wel een aardig verhaaltje. Het was eind maart 1998 en zo'n saaie zondag waarbij je dan echt denkt, ik blijf lekker in mijn huispakkie thuis en ga een beetje surfen of t.v. kijken.
Afijn, de semafoon gaat en kijk en zie een paar onbekende beginnende cijfertjes, 155? ehh.. wat is dat? Een roofvogel? Ik pak mijn lijstje en zie tot mijn stomme verbazing: een Grijze Wouw! op Texel. Nog een keer kijken voordat ik in alle paniek mijn vogelkameraden ga bellen. Ja echt, het is er één!
Bellen en de eerste lag nog in zijn bed en kreeg zijn moeder aan de telefoon. Een harde roep naar boven en na wat gestommel op de trap krijg ik 'm half slaapwandelend aan de telefoon. Het was nog die periode dat de ene groep eerder een melding kreeg dan de andere groep. Wat zijn de tijden inmiddels verandert. Ik schreeuw, een Grijze Wouw op Texel! Ik hoor niets en nog een keer schreeuwen. Hallo, ben je daar....Wat er toen door de telefoon kwam is alles wat God verboden heeft. De tweede bellen en hetzelfde verhaal, ook deze lag nog in zijn bed en was meteen geknipt en geschoren. Ik geloof dat we toen het record hardrijden ook op Texel hebben verbroken. De volgende dag gingen die twee kameraden ook nog naar Schier om een witte fase Giervalk te gaan bekijken. Het kan je slechter vergaan zo eind maart.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Steven Wytema op maart 19, 2007, 13:34:05 pm
Citaat
Man, waarom bestond ik toen nog niet?
omdat het maar een Koningseider is. Die komt nog wel.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jaap Denee op maart 19, 2007, 13:38:38 pm
Citaat
Citaat
(jw90_online @ Mar 19 2007, 08:44 AM)
Man, waarom bestond ik toen nog niet?
 

omdat het maar een Koningseider is.

Precies, JW. Daar heb je ooievaars voor nodig.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op maart 19, 2007, 15:48:36 pm
Citaat
Ja, die Sperweruil was ook memorabel. Ik was die dag net weer begonnen met voorzichtig reintegreren op mijn werk na een langdurige ziekteperiode. Zodoende had mijn baas al een tijdje een interim ingehuurd, mijn voorganger, die net zo maf is van zijn werk als ik van mijn hobby. Ik zal hem nooit aan het verstand kunnen brengen wat mij ertoe beweegt om soms in alle stress en paniek naar een zeldzame vogel te gaan kijken. Het scheelt wel dat mijn andere collega's uiteraard wel op de hoogte zijn en dus niet meer opkijken als ik aan mijn senior zenuwachtig vertel dat ik weer naar een zeldzame vogel ga kijken. Trouwens, wel ideaal met zo'n baas waarbij ik dus altijd de vrijheid heb om meteen weg te kunnen gaan, behalve die vrijdagmiddag in oktober toen ik een accountant op bezoek had en dus de Goudlijster bij IJmuiden op een haar na miste  :huh:

Zo dus ook die bewuste maandagochtend in oktober. De telefoon gaat en kijk en vol ongeloof nog een keer kijken en nog een keer. Ik mankeer iets aan mijn ogen, toch? Nee, een SPERWERUIL! in Drenthe. Ik wist werkelijk niet waar ik het zoeken moest en zal nooit meer het totaal verbouwereerde gezicht van die interim vergeten. De volgende dag toch nog even geinformeerd bij mijn collega's en zeiden dat die interim het gewoonweg niet kon geloven om meteen in de auto te springen en in volle vaart naar Drenthe te scheuren om voor een uil te gaan kijken.
Dat rechtvaardigt weer bijna een eigen topic.

Toen deze piep werd verzonden, beschikte ik over enige voorkennis - samen met Eric Jan Alblas stond ik onder de vogel -. Ik kan me nog herinneren dat wij hem op de pieper kregen, en dat wij tegen elkaar zeiden dat NU in vogelkijkend Nederland de pleuris wel zou uitbreken :lol:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Wouter op maart 19, 2007, 16:12:59 pm
Ik ben niet echt een twitcher, maar af en toe zoek ik de leuke soorten wel op.

Voor mij was de mooiste twitch de orpheusspotvogel in zoetermeer. Het was een mooie zomerdag en na 15 km fietsen kwam ik aan op de plek. Na een halfuurtje wachten begon de vogel op 10 meter afstand prachtig in beeld te zingen. Samen met de nodige gewone spotvogels heb ik hem prachtig kunnen zien.

Ook was de humes bladkoning op schier erg mooi. We hadden die dag al meerdere bladkoningkjes gezien en een pallas boszanger, en we zaten voldaan een patatje te eten, toen we werden gebeld: humes bladkoning in de kobbeduinen!
We hebben prachtig de vogel kunnen zien (na een vermoeiende fietstocht).

Wouter
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: cursorius op maart 19, 2007, 16:14:30 pm
Citaat
Ik kan me nog herinneren dat wij hem op de pieper kregen, en dat wij tegen elkaar zeiden dat NU in vogelkijkend Nederland de pleuris wel zou uitbreken

Dat gevoel ken ik! Ik had graag de gezichten gezien bij een melding op 3 januari van een Blauwstaart! Overigens had ik mijn eigen gezicht ook wel willen zien toen ik hem vond!

Leo
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Thijs Fijen op maart 19, 2007, 17:12:21 pm
Citaat
Citaat
Ik kan me nog herinneren dat wij hem op de pieper kregen, en dat wij tegen elkaar zeiden dat NU in vogelkijkend Nederland de pleuris wel zou uitbreken

Dat gevoel ken ik! Ik had graag de gezichten gezien bij een melding op 3 januari van een Blauwstaart! Overigens had ik mijn eigen gezicht ook wel willen zien toen ik hem vond!

Leo
Ja hoort misschien niet helemaal hier thuis.. Maar beschrijf dat eens? Hoe ontdekte je hem (of heb je dat al ergens in het blauwstaart topic gedaan??)

Thijs

PS Leuke verhalen allemaal!!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op maart 19, 2007, 17:14:32 pm
In november 1992 stond ik op de Zuidpier van IJmuiden toen iemand me vertelde dat hij zojuist een ross meeuw ontdekt meende te hebben. Geen eigen ontdekking dus, wel uit de eerste hand. Met vier man meen ik, stonden we toen het beest te volgen op zijn rondjes over het water tussen de pieren. Een uurtje later stonden er zeker 200.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: redmar_woudstra op maart 19, 2007, 17:15:56 pm
Citaat
In november 1992 stond ik op de Zuidpier van IJmuiden toen iemand me vertelde dat hij zojuist een ross meeuw ontdekt meende te hebben. Geen eigen ontdekking dus, wel uit de eerste hand. Met vier man meen ik, stonden we toen het beest te volgen op zijn rondjes over het water tussen de pieren. Een uurtje later stonden er zeker 200.
Ik vond vorige week een boekje in de Groningse bieb met vogelaarsverhalen, waaronder enkele verhalen van jou, Guus. Volgens mij ook over deze Ross meeuw.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op maart 19, 2007, 17:41:37 pm
Citaat


Dat gevoel ken ik! Ik had graag de gezichten gezien bij een melding op 3 januari van een Blauwstaart! Overigens had ik mijn eigen gezicht ook wel willen zien toen ik hem vond!

 
Hoi Leo,

Ik kan je wel wat vertellen over mijn gezicht. Soms ben je druk aan het werk, dan gaat de pieper en denk je: "Ach, 3 januari, dat kan nooit veel wezen." Dat had ik bijvoorbeeld op 3 januari ;) . Dus... ik drukte hem weg. Mijn twee kamergenoten kennen de routine echter een beetje; de pieper gaat en Van Wetter moet weer vrij. Ze vroegen; "én... wat is het?" Ik zei dat het begin januari vast niet veel zou kunnen zijn. Toen ging mijn mobieltje... hmmmmm....

Terwijl ik m'n mobieltje oppakte, keek ik even op de pieper. 535; daar was toch wat mee? Degene die me belde beantwoordde de vraag; BLAUWSTAART $#@#@, RIJE!!!!

Mijn twee kamergenoten keken een beetje meewarig naar de opwinding die achter mijn bureau ontstond, en de stofwolk die ik achterliet toen ik naar het kantoor van mijn teamchef vertrok. 10 Minuten later zat ik in de auto, en de rest kennen we....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: joostheeremans op maart 19, 2007, 17:51:39 pm
Ik ben eigelijk geen twitcher, het is me vaak te druk en voor mij is vogels kijken iets rustgevends. Bij een twitch is het meestal zo hectisch dat ik niet op mijn gemak van iets kan genieten. Toch kan ook ik het af en toe niet laten om naar een zeldzame vogel te gaan kijken. Ik woonde vorig jaar 20 minuutjes fietsen van de groene reiger (die toen nog niet als zodanig gedetermineerd was, inmiddels zijn er geloof ik weer twijfels ontstaan) en zag dat hij op waarnemingen werg gemeld. Ik erheen met een vriend van mij en daar het beestje op 3 meter kunnen bekijken. Er waren slechts 10 mensen en het beestje gaf een geweldige show weg door de ene na de andere vis te pakken.

Zojuist was ik even naar driehuis gereden voor de pallas boszanger. Ineens zie ik iets kleins in de top van de den zitten en richt mijn kijker. Nog voordat ik hem goed scherp heb vliegt er een kleine bonte specht mijn kijkveld in. Nieuwe soort voor mij en op zo'n 7 meter. Tjah ik ben het kleine vogeltje uit het oog verloren en heb m ook niet meer terug gevonden. Gelukkig heb ik me een half uur met de kleine bonte specht vermaakt en kreeg ik nog een keep en een grote gele kwikstaart cadeau. Twitch mislukt, toch voldaan naar huis gereden.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 19, 2007, 18:53:24 pm
Ook een hele leuke was onze eerste Ringsnaveleend in 1990 die in de Lauwersmeer zat. Het was nog in de periode dat ik samen met mijn oudere broer behoorlijk fanatiek twitchte. Ook die dag naar het hoge noorden gereden en wij onderweg al rijdend maar zenuwachtig afwachten wanneer de piep zou komen. Per slot van rekening zaten we al vlakbij de afslag in Friesland om dan zo door te steken naar de Lauwers. De semafoon gaat af en op dat moment beslis ik om mijn broer eens flink te grazen te nemen. Ik kijk en zeg met een gezicht op onweer: shit, hij wordt gepiept met een negentje, ofwel een zichtbare escape. Ik vraag nog achteloos aan mijn broer of hij dit even op het lijstje wil bevestigen. Een paar seconden later vlogen de verwensingen en andere schuttingtaal door de auto waarbij Youp van 't Hek zich zelfs voor zou schamen. Ik kijk 'm aan en trek vervolgens een big smile. Het is nu zeventien jaar later, mijn broer is inmiddels gestopt met twitchen maar ooit komt er een dag dat hij mij opbelt om te zeggen dat hij zojuist een Alaskastrandloper in de plasjes bij Tienhoven heeft ontdekt....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op maart 19, 2007, 19:08:09 pm
Wat zal jij balen als jij denkt dat hij dat doet om je terug te pakken en wij met z'n allen bij een Alaskastrandloper bij Tienhoven staan :lol:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op maart 19, 2007, 19:32:57 pm
Citaat
Wat zal jij balen als jij denkt dat hij dat doet om je terug te pakken en wij met z'n allen bij een Alaskastrandloper bij Tienhoven staan :lol:
Hahahahaha,

Jij denkt toch niet dat ik zo naief zou zijn om meteen zo'n mega door te piepen. Nee, zoiets hou je altijd in je achterhoofd en zou ik in het uiterste geval toch wel eerst even gaan kijken ;) Ach, gun mijn broertje ook een pleziertje  B)

 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Tim Asbreuk op maart 19, 2007, 20:24:34 pm
Wat ik me wel eens afvraag is

Hoeveel bijzondere vogels komen aan in ons land zonder ondekt te worden en trekken vervolgens gewoon weer weg?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: teunvankessel op maart 19, 2007, 20:30:28 pm
Citaat
Wat ik me wel eens afvraag is

Hoeveel bijzondere vogels komen aan in ons land zonder ondekt te worden en trekken vervolgens gewoon weer weg?
Dat wil je niet weten als twitcher hah ;)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: joostheeremans op maart 19, 2007, 21:23:08 pm
als er geen twitchers waren, waren er meer zeldzaamheden in nederland :lol:

wat hadden die honderden vogelaars allemaal niet voor bijzonders kunnen zien als ze niet naar de blauwstaart waren geweest  :duim:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Guus Peterse op maart 19, 2007, 22:08:20 pm
Citaat
"Ach, 3 januari, dat kan nooit veel wezen."
Grote vraag is natuurlijk, wat mij betreft: waarom zou het op 3 januari niet veel kunnen wezen?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Hans Bossenbroek op maart 19, 2007, 23:32:40 pm
Na een tevergeefse zoektocht naar de Vale Braamsluiper, even na de piep toch maar uit Groningen vertrokken. Het was dan wel geen nieuwe (Lopik & Zoetermeer), maar toch een soort dichtbij mijn nieuwe woonplaats Ede - ik had dus beter thuis kunnen blijven. Fraai gezien, na een enig tumulteuze rit vond een 'Wageninger' de vogel terug aan de Dragonderweg. Mijn studie is nog altijd niet af... :rolleyes:  :wacko:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankmeer op september 24, 2007, 17:21:24 pm
Dames en heren,
Na een half jaar zonder posts, maar met ongetwijfeld veel geweldige, nieuwe ervaringen voor een ieder, is het misschien een ideetje dit topic weer op te rakelen om meer van die schitterende verhalen voorbij te zien komen. Wie biedt?
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankw op september 24, 2007, 17:23:41 pm
beetje dood is de topic wel ja.. hmm. ik was wel blij met de steppevorkstaartplevier in exloer. en de stelkluut bij gouda, beide direct na zonsopkomst gevonden en goed kunnen bekijken


edit: en natuurlijk de vale gieren, zondag de 1e berichten uitbelgie, paniek! maandag boven NL, paniek! dinsdag ter plaatse; "ik neem een snipperdag, de groeten!"  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankmeer op september 24, 2007, 17:24:59 pm
Citaat
beetje dood is de topic wel ja.. hmm. ik was wel blij met de steppevorkstaartplevier in exloer. en de stelkluut bij gouda, beide direct na zonsopkomst gevonden en goed kunnen bekijken
Dezelfde zonsopkomst? Dat kan toch bijna niet met zo'n end er tussen. ;)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankw op september 24, 2007, 17:25:59 pm
Citaat
Citaat
beetje dood is de topic wel ja.. hmm. ik was wel blij met de steppevorkstaartplevier in exloer. en de stelkluut bij gouda, beide direct na zonsopkomst gevonden en goed kunnen bekijken
Dezelfde zonsopkomst? Dat kan toch bijna niet met zo'n end er tussen. ;)
 :grin: ha! je moest s weten hoe snel een toyota coralla 1.6 xli is  :grin:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankmeer op september 24, 2007, 17:28:42 pm
Citaat
Mijn laatste leukste twitch was de Mongoolse pieper bij Woerden. Die ochtend, de 23e januari, had ik eerst wederom de Blauwstaart prachtig kunnen aanschouwen. Vol goede moed en met het zalige idee om twee van zulke dwaalgasten op één dag te kunnen aanschouwen reed ik in het begin van de middag naar Woerden. Na enig zoeken dacht ik dus op de goede plek te zijn aangekomen. Ik liep een soort van doodlopende verharde weg op en na enige kilometers begon ik ernstig te twijfelen. Een bruggetje aan je rechterhand en dan een onverhard pad inlopen...oei, ik zat helemaal verkeerd. In een soort van snelwandelwedstrijd naar mijn auto getogen en daarbij ook nog de scoop van het statief afkletterend. Balend en behoorlijk vloekend uiteindelijk weer bij de auto aangekomen en naar de andere plek gaan zoeken. Eenmaal de plek gevonden begon dus de modderwandelwedstrijd en met de nodige acrobatische capriolen over het modderpaadje kwam ik uiteindelijk op de goede plek aan.
Op dat moment taaide iedereen af en hoorde dat de vogel een behoorlijk stuk was weggevlogen. Daar stond ik dan, vertwijfeld en wederom stevig balend dat ik door die slimme actie van mij de Mongoolse Pieper was misgelopen.
Gelukkig zag ik verderop nog drie vogelaars wat rondstruinen en sloot mij snel aan. Het bleek dat de vogel in het bewuste perceel was neergestreken en na enig voorzichtig opdrijven vloog de vogel op en besloot precies in het aangrenzende weiland te gaan zitten. Voorzichtig daar heengelopen en werkelijk fenomenaal de vogel kunnen bekijken, overigens door mijn gelukkig niet beschadigde telescoop. De vogel besloot enkele minuten rustig op een soort verhoogd polletje de omgeving wat te gaan verkennen. Mijn dag was helemaal goed....
Oh ja, op de terugweg lukte het mij ook nog om op het modderpaadje mij staande te houden.
Bij deze stond ik volgens mij naast je, Edwin. Ik stond er iig naast toen deze serie gemaakt werd:
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=1948394 (http://waarneming.nl/wn_details.php?id=1948394)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Hans Bossenbroek op september 25, 2007, 14:43:08 pm
Wat is twitchen? Op 11 september deed ik mijn gaafste vogelwaarneming ooit. Tijdens een niet-vogelreis nam ik de kleinste vogel ter wereld waar, de Bee Hummingbird. Na dagenlang uitzien had ik dit kleinood in het zicht. De kans van mijn leven pakte gelukkig goed uit. De ontlading was compleet. Zelfs mijn reisgenoten gingen mee uit de plaat. Als ik er aan terugdenk ga ik nog net zo uit m'n dak. De cola-rum (cuba libre is zo'n beetje de nationale drank) 's avonds op het terras smaakte uitstekend.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op oktober 02, 2007, 08:48:50 am
Een gedenkwaardige dag om nooit meer te vergeten.

Het was 2 oktober 2000 op Texel. De DBA-week was net een paar dagen aan de gang en we hadden al een paar leuke soorten gezien. Koningseider, Bladkoning, Zwarte Ooievaar.
De dag hiervoor was op Vlieland een Izabelklauwier spec./Turkestaanse Klauwier door een aantal vogelaars gezien die net terug kwamen van een vergeefse poging om een mogelijke Kleine Torenvalk te zien. Wij liepen deze ochtend bij de bosjes van Reuver, tegenover het monument aan de waddendijk bij de Cocksdorp. Tevens was daar Arend Wassink aan het vogelen en liepen wij gezamenlijk met hem terug toen z'n mobiel ging. Ik heb nog nooit iemand zo snel rood zien aanlopen en helemaal uit z'n dak ging toen hij hoorde dat er bij het Reddingboothuisje een Izabelklauwier spec. zat. Binnen no-time waren we daar en uiteraard de hele meute die dus ook dat weekend/week op Texel verbleven.
Ik heb zelden zo mijn adrealine door mijn lichaam voelen gaan als bij het zien van zo'n waanzinnig mooi beest als van een adulte man Izabelklauwier. In eerste instantie was er wat verwarring omtrent determinatie Daurische Klauwier/Turkestaanse Klauwier maar bleek uiteindelijk toch wel dat het om een man Turkestaanse Klauwier ging. Dat maakte de pret er niet minder om en wat een feest aldaar. Later die week dook de vogel bij de tuintjes op en konden we regelmatig nog van deze vogel genieten. Zelfs toen een zeer lastige Raddes Boszanger bij en tijd en wijle niet te zien was richten we onze scopen wat op en zat in dezelfde struik de Turkestaanse Klauwier. Er zijn slechtere momenten te bedenken als je heel veel geduld moet betrachten bij het zien van zo'n skulker.
Later deze dag zagen we ook nog een fraaie Kleine Vliegenvanger, Morinelplevier, Taigaboomkruiper, Zwarte Rotgans, Koningseider en een late Gierzwaluw.
Dus nogmaals een dag om nooit meer te vergeten!
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankw op oktober 02, 2007, 14:22:59 pm
klinkt idd niet verkeerd, en dat lijkt me een understatement  B)  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: HJDT op oktober 02, 2007, 21:23:06 pm
Citaat
Een gedenkwaardige dag om nooit meer te vergeten.

Het was 2 oktober 2000 op Texel. De DBA-week was net een paar dagen aan de gang en we hadden al een paar leuke soorten gezien. Koningseider, Bladkoning, Zwarte Ooievaar.
De dag hiervoor was op Vlieland een Izabelklauwier spec./Turkestaanse Klauwier door een aantal vogelaars gezien die net terug kwamen van een vergeefse poging om een mogelijke Kleine Torenvalk te zien. Wij liepen deze ochtend bij de bosjes van Reuver, tegenover het monument aan de waddendijk bij de Cocksdorp. Tevens was daar Arend Wassink aan het vogelen en liepen wij gezamenlijk met hem terug toen z'n mobiel ging. Ik heb nog nooit iemand zo snel rood zien aanlopen en helemaal uit z'n dak ging toen hij hoorde dat er bij het Reddingboothuisje een Izabelklauwier spec. zat. Binnen no-time waren we daar en uiteraard de hele meute die dus ook dat weekend/week op Texel verbleven.
Ik heb zelden zo mijn adrealine door mijn lichaam voelen gaan als bij het zien van zo'n waanzinnig mooi beest als van een adulte man Izabelklauwier. In eerste instantie was er wat verwarring omtrent determinatie Daurische Klauwier/Turkestaanse Klauwier maar bleek uiteindelijk toch wel dat het om een man Turkestaanse Klauwier ging. Dat maakte de pret er niet minder om en wat een feest aldaar. Later die week dook de vogel bij de tuintjes op en konden we regelmatig nog van deze vogel genieten. Zelfs toen een zeer lastige Raddes Boszanger bij en tijd en wijle niet te zien was richten we onze scopen wat op en zat in dezelfde struik de Turkestaanse Klauwier. Er zijn slechtere momenten te bedenken als je heel veel geduld moet betrachten bij het zien van zo'n skulker.
Later deze dag zagen we ook nog een fraaie Kleine Vliegenvanger, Morinelplevier, Taigaboomkruiper, Zwarte Rotgans, Koningseider en een late Gierzwaluw.
Dus nogmaals een dag om nooit meer te vergeten!
Wat dit verhaal nog absurder maakt is dat we de volgende dag op dezelfde plek begonnen te vogelen (de bosjes van Reuver) waar we wederom Arend W. troffen. Op een gegeven moment ging zijn telefoon en werd er wederom melding gemaakt van een izabelklauwier spec. !!! "Helaas" werd deze vogel al gauw ontmaskerd als een Roodkopklauwier, maar verder leek het alsof de film van de vorige dag gewoon weer gestart werd !!

Groeten Michel
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op oktober 02, 2007, 21:34:21 pm
Citaat
Wat dit verhaal nog absurder maakt is dat we de volgende dag op dezelfde plek begonnen te vogelen (de bosjes van Reuver) waar we wederom Arend W. troffen. Op een gegeven moment ging zijn telefoon en werd er wederom melding gemaakt van een izabelklauwier spec. !!! "Helaas" werd deze vogel al gauw ontmaskerd als een Roodkopklauwier, maar verder leek het alsof de film van de vorige dag gewoon weer gestart werd !!

Groeten Michel

Ja, het was sowieso een absurde week waarbij we geloof ik ook nog drie verschillende Bladkoningen in 'onze' tuin bij het huisje in de Cocksdorp hadden. Zowat de hele week hadden we regelmatig vogelaars in 'onze' tuin.
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Tim de Boer op oktober 02, 2007, 22:06:21 pm
De eerste genoemde koningseider en de zojuist genoemde roodkopklauwier waren de eerste soorten die ik echt ophaalde. We waren op Texel en anderen wilden ze graag zien, ik zodoende mee en vervolgens is het nooit meer goed gekomen :P
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: P1234 op oktober 06, 2007, 17:54:27 pm
Het lijkt me dat dit topic, na de dag van gisteren, wel weer wat nieuw leven kan worden ingeblazen. In ieder geval vond ik de twitch van gisteren wel een van de allermooiste uit mijn twitcherscarrière, mede in aanmerking genomen de moeite die het kostte om de vogel echt mooi in beeld te krijgen. Over de euforie die mij bekroop na de vogel 30 seconden vrij in beeld te hebben gezien is in een ander topic al gesproken :wub:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: HJDT op oktober 07, 2007, 01:58:06 am
Zelfs toen ik de vogel nog neit gezien kon ik wel lachen om hoe belachelijk het er eigenlijk uit moet zien om een stel idioten als ons heen en weer te zien rennen, door poortjes, plantsoenen en dwars over wegen, met of zonder aanstormende stadsbussen.  Mijn mooiste twitchervaring was het zeker niet maar wel 1 van de meest enerverende !!
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Leon Olsthoorn op oktober 07, 2007, 09:33:38 am
Ik vond het , ook zonder de kroonboszanger te hebben gezien, een erg leuke middag. Die enorme heen en weer rennende massa en al die verbaasde gezichten van voorbijgangers... Een man met een hondje vroeg me nog of de aasgieren weer terug waren
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankmeer op oktober 07, 2007, 13:01:58 pm
Citaat
Een man met een hondje vroeg me nog of de aasgieren weer terug waren
Alsof ze er ooit waren...
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Rinie van Reenen op oktober 08, 2007, 10:52:18 am
Misschien vond hij het vogelende volk op aasgieren lijken...
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op december 05, 2008, 08:03:30 am
Citaat
Mijn eerste echte serieuze twitch kwam overigens pas een jaar later: ik had mijn moeder haar hoofd gek gezeurd dat het nu toch echt eens tijd werd dat ze met mijn tante ging winkelen in Amsterdam... en dan kon ze mij meteen wel even bij de VU afzetten.

Effe dit topic weer eens nieuw leven inblazen ;) Bovenstaande quote is van Jaap. Gelukkig was ik net in het bezit van mijn ***SPAM*** en kan ik de ritjes niet meer achterhalen hoe vaak ik daar ben geweest. Ik zat in een luxe positie dat ik op ca. een half uurtje rijden van de vogel woonde. Per slot van rekening keerde de vogel in de winter 90/91 daar ook weer terug. Wel eentje die voor eeuwig in mijn geheugen gegrift staat :) Afijn, nog meer verhalen?

http://www.vogelwerkgroepamsterdam.nl:80/z...uiper_90_91.htm (http://www.vogelwerkgroepamsterdam.nl:80/zeldzame_soorten/rotskruiper/foto_rotskruiper_90_91.htm)

http://www.vogelwerkgroepamsterdam.nl/zeld...er/knipsel1.htm (http://www.vogelwerkgroepamsterdam.nl/zeldzame_soorten/rotskruiper/knipsel1.htm)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: frankneijts op december 05, 2008, 13:55:25 pm
Op een snikhete dag in de zomer van 1980 waren drie Kempense vogelaars aan 't vogelen in de Flevo waar behalve een Temminckje niks bijzonders te zien was. Eén van ons, we noemen ‘m Rob, bekende toen wel eens contact met DBA-ers te hebben (een doodzonde in ’t zuiden in die dagen..) en bood aan te bellen of er ergens in de buurt nog ‘iets zat’. In een café werd dus gebeld en dat leverde één tip op: op de Wijde Blik bij Kortenhoef verbleef al enige tijd een Geelsnavelduiker. Nu hadden Rob en Henk (de 3e in het gezelschap) die soort in de winter daarvoor al (stiekem…) getwitcht op ’t Oostvoornse Meer maar voor mij was-t-ie nieuw. Bovendien reed ik die dag dus de keus was snel gemaakt. Bij de oevers van de Wijde Blik aangekomen waren de effecten van het prachtige zomerweer onmiddellijk duidelijk: het leek wel of heel Amsterdam die dag aan het spelevaren, vissen, zwemmen of duiken was! Maarrr… tussen al dat watergesport, midden op de plas, dreef onverstoorbaar een onmiskenbare grote duiker! Nu heet de Wijde Blik niet voor niets zo en daar stonden we, zonder telescopen en met een altijd sceptische Frank N. die niet ‘zo maar’ wilde geloven dat dit géén IJsduiker was (hé, ’t was 1980 remember?).  Ik kreeg een lumineus idee: als we ’s een roeibootje huren en er gewoon heen varen?! Op zoek dus naar een verhuurder en zo kwamen we terecht bij mijnheer A. Damo (what’s in a name..). Die zag er toch echt héél anders uit dan de (toen nog) beroemde Belgische zanger en hij vertrouwde ons voor geen meter. Onze kijkers en camera’s beloerend constateerde hij intelligent dat dat géén hengels waren en wij klaarblijkelijk bepaalde schepsels zònder schubben of andere bedekking wilden gaan bekijken. Nu waren die ons ook al wel opgevallen maar heel even waren we nu niet zó geïnteresseerd in borsten en billen, hoe fraai ook… Enfin, het kostte ons een kwartier lullen (en zwaaien met wat briefjes..) maar toen zaten we toch in een bootje, op weg naar het midden van de plas.  Nou zijn Brabantse zandhazen niet zo gewend aan roeien en zelfs sportleraar Henk moest op een gegeven moment zijn meerdere erkennen in de weerbarstige spanen en de golfslag op die grote plas. Vandaar dat ik, de kleinste van het stel, het laatste stukje mocht doen. En dan, bijna midden op de plas, hoor ik plots schuin achter mij en héél dichtbij een merkwaardig geluid: alsof er een zeehond bovenkwam…’wwwoesjjjj’. Henk’s hoofd kleurt bloedrood, zijn ogen sperren wijd open en ’t enige wat hij, stotterend en half fluisterend kan uitbrengen is ‘nnnniet omkkkijken!’
Te laat natuurlijk want al vóór hij is uitgesproken heb ik mijn hoofd gedraaid en kijk recht in de giechel van een enorme duiker wiens giga gele bek als een Turks slagzwaard op minder dan 2 meter van mijn hoofd triomfantelijk omhoog wijst………..
Nu, vele jaren later, vraag ik Henk nog wel ’s waarom ik toch in vredesnaam niet om mocht kijken.. Maar Henk weet ’t nog steeds niet.
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Tim de Boer op december 05, 2008, 14:01:29 pm
haha, goed verhaal, ik ken nog wel een vergelijkbare ;)
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op december 05, 2008, 14:01:51 pm
Citaat
Op een snikhete dag in de zomer van 1980 waren drie Kempense vogelaars aan 't vogelen in de Flevo waar behalve een Temminckje niks bijzonders te zien was. Eén van ons, we noemen ‘m Rob, bekende toen wel eens contact met DBA-ers te hebben (een doodzonde in ’t zuiden in die dagen..) en bood aan te bellen of er ergens in de buurt nog ‘iets zat’. In een café werd dus gebeld en dat leverde één tip op: op de Wijde Blik bij Kortenhoef verbleef al enige tijd een Geelsnavelduiker. Nu hadden Rob en Henk (de 3e in het gezelschap) die soort in de winter daarvoor al (stiekem…) getwitcht op ’t Oostvoornse Meer maar voor mij was-t-ie nieuw. Bovendien reed ik die dag dus de keus was snel gemaakt. Bij de oevers van de Wijde Blik aangekomen waren de effecten van het prachtige zomerweer onmiddellijk duidelijk: het leek wel of heel Amsterdam die dag aan het spelevaren, vissen, zwemmen of duiken was! Maarrr… tussen al dat watergesport, midden op de plas, dreef onverstoorbaar een onmiskenbare grote duiker! Nu heet de Wijde Blik niet voor niets zo en daar stonden we, zonder telescopen en met een altijd sceptische Frank N. die niet ‘zo maar’ wilde geloven dat dit géén IJsduiker was (hé, ’t was 1980 remember?).  Ik kreeg een lumineus idee: als we ’s een roeibootje huren en er gewoon heen varen?! Op zoek dus naar een verhuurder en zo kwamen we terecht bij mijnheer A. Damo (what’s in a name..). Die zag er toch echt héél anders uit dan de (toen nog) beroemde Belgische zanger en hij vertrouwde ons voor geen meter. Onze kijkers en camera’s beloerend constateerde hij intelligent dat dat géén hengels waren en wij klaarblijkelijk bepaalde schepsels zònder schubben of andere bedekking wilden gaan bekijken. Nu waren die ons ook al wel opgevallen maar heel even waren we nu niet zó geïnteresseerd in borsten en billen, hoe fraai ook… Enfin, het kostte ons een kwartier lullen (en zwaaien met wat briefjes..) maar toen zaten we toch in een bootje, op weg naar het midden van de plas.  Nou zijn Brabantse zandhazen niet zo gewend aan roeien en zelfs sportleraar Henk moest op een gegeven moment zijn meerdere erkennen in de weerbarstige spanen en de golfslag op die grote plas. Vandaar dat ik, de kleinste van het stel, het laatste stukje mocht doen. En dan, bijna midden op de plas, hoor ik plots schuin achter mij en héél dichtbij een merkwaardig geluid: alsof er een zeehond bovenkwam…’wwwoesjjjj’. Henk’s hoofd kleurt bloedrood, zijn ogen sperren wijd open en ’t enige wat hij, stotterend en half fluisterend kan uitbrengen is ‘nnnniet omkkkijken!’
Te laat natuurlijk want al vóór hij is uitgesproken heb ik mijn hoofd gedraaid en kijk recht in de giechel van een enorme duiker wiens giga gele bek als een Turks slagzwaard op minder dan 2 meter van mijn hoofd triomfantelijk omhoog wijst………..
Nu, vele jaren later, vraag ik Henk nog wel ’s waarom ik toch in vredesnaam niet om mocht kijken.. Maar Henk weet ’t nog steeds niet.
Geweldig verhaal :duim:  
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Justin Jansen op december 05, 2008, 14:16:25 pm
Daar stonden we in kroeg tijdens de Dutch Birding week in 1992 op de maandagavond. Het was tam in het eerste weekend gebleven, wel een fraaie Pallas’s Boszanger op de Sluftervallei, een Grote Pieper in de Tuintjes en een Zwarte Rotgans bij Zeeburg, maar op Terschelling werd keihard toegeslagen met een Zwarte Zeekoet…
Patrick Palmen en ik kwamen in gesprek met Erik Koops en al snel was het plan gemaakt om de volgende morgen vroeg naar Terschelling te gaan om de Zwarte Zeekoet te twitchen. Indertijd een ongehoorde actie om van eiland naar eiland te gaan.
En vroeg was het, de eerste boot gepakt en met het “bultje” van Erik zijn broer naar Harlingen. Al vanaf de boot zagen we hem/haar liggen en later vanaf de pier nog vele malen beter. Yes, goeie soort binnen en nu de tijd om zien te krijgen om de boot terug te nemen. Het nieuws van een Sperwergrasmus bereikte ons op het eiland, een uur gewacht voor het bejaardenhuis maar niets. Dan maar naar de Hop, ook de wandeltocht hier naar toe niets. Kleine Vliegenvanger dan maar, ook niet meer aanwezig. Nou ja de target was binnen, de rest bijzaak.
De terugweg ging prima, alleen op de afsluitdijk wind tegen met het bultje viel ons zwaar. Daarna rechtstreeks de kroeg in, waar we de mannen van de avond waren want wij hadden Texel-Terschelling-Texel op een dag gedaan. Het voetballen midden in de nacht op het kampeerterrein werd niet gewaardeerd de volgende ochtend door de camping beheerder, gaf ons niets we waren letterlijk en figuurlijk dronken van geluk…
 
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Edwin Russer op december 05, 2008, 15:15:20 pm
Juni 1996. Ik had samen met mijn broer het plan opgevat om eerst naar Zuid-Limburg te rijden om aldaar de zingende Struikrietzanger te gaan bekijken om vervolgens door te rijden naar Zeeland waar een Stellers Eider te bewonderen was. Na een ritje van een dikke twee uur, vroeg opgestaan, kwamen we bij de Struikrietzanger aan. Dat was bijna een inkoppertje en na korte zoektocht hoorden we bij wijze van spreken de vogel al op honderd meter afstand knetteren. Alleen had je toen nog geen googlemaps en een tomtom in je auto...

Nog nagenietend van de Struikriet besloten we toch maar om via Belgie naar Zeeland te rijden. Dat leek ons toch wel korter. Alleen was het toentertijd zo dat de wegen in Belgie van een niet al beste kwaliteit waren en dat je banden en schokdempers danig op de proef werden gesteld, laat staan dat je zelf meteen de volgende dag de fysiotherapeut kon opzoeken. Ook was het nog eens zo dat stukken snelweg, waar ze mee bezig waren, niet vakkundig werden afgezet. Je moet je dan ook voorstellen dat je met een vaartje van 120 opeens een stuk afgeschraapt asfalt oprijdt. Dat ging in feite zowat de hele snelweg aldaar. Uiteindelijk, na een monsterrit, kwamen we bij de Stellers Eider aan. Gelukkig liet de vogel zich vrij snel en goed zien. Maar door het vroege tijdstip van vertrek, die zeer vermoeiende rit in Belgie, kon ik tijdens de terugrit nog maar net mijn ogen open houden. Je leest wel eens van die verhalen in de krant dat mensen tijdens het rijden in slaap vallen....
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Max Berlijn op december 05, 2008, 15:37:09 pm
Welliswaar Buitenland, maar toch een heuze twitch:

http://www.birdingintaiwan.org/Birdingst/Story26.htm (http://www.birdingintaiwan.org/Birdingst/Story26.htm)

Groet Max
Titel: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Sjoerd v Wierst op december 05, 2008, 16:39:16 pm
Ik ga toch voor de twitch van de kroonboszanger. Behalve het vogeltje was de sfeer en alle drukte hilarisch.
Die omwonende hadden waarschijnlijk het idee dat er een oefening werd gehouden voor de ME met allerlei opstandelingen ofzo.
 
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Folkert Jan op december 15, 2010, 15:00:11 pm
Even wat nieuw leven inblazen


Het was een rustige zaterdag in september en ik was net vrij van mijn werk om 14.00
Nog maar even lekker uitwaaien in het lauwersmeer was mijn gedachte.
Na eerst even wat ganzen te hebben gekeken op naar de haven om te kijken of er nog iets over de waddenzee vloog.
Toch eerst nog maar even DBA checken of er nog iets gezien is: NOORDSE WATERLIJSTER
Holy fuck........op vlieland....en het is al bijna half 4.
Snel kijken wanneer de boot gaat en of dat haalbaar is. En ja tuurlijk op dat moment weigert je mobiel je van de gewenste informatie te verstrekken. Dan maar wat mensen bellen, maar niemand die opneemt.
Op de gok dan maar naar Harlingen rijden.
Op de parkeerplaats kom ik Thomas van der Es tegen die ik toevallig een tijdje eerder had leren kennen, omdat hij mijn fotoapparatuur had overgenomen.
Hij had een watertaxi geregeld en er was nog plek!!
De rest was history in de making!

Nog wel grappig was de gezichten op de boot te zien toen wederom een allert binnen kwam en Gary Bakker met open mond naar zijn schermpje stond te staren en alleen Ja....hoor uit kon brengen.
Ik in spanning, omdat ik dacht dat de vogel gevlogen was.
Het bleek echter te gaan om een kleine regenwulp te België...... :rolleye:
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Arnold Meijer op december 15, 2010, 15:58:52 pm
Eilandhoppen; the next level The dash for the Alpine Accentor

Dit verhaal begint eigenlijk op 19 april 1986 op een deprimerend deel van de stad Groningen; de Peizerweg. Het is ‘the day after’ en ik heb Eus van den Burg weten over te halen om nogmaals naar Groningen af te reizen. De Alpenheggemus die hier gisteren zovele (inclusief Eus dus) vermaakt heeft laat het nu afweten. De hele dag staren we naar een kantoorgebouw in de hoop dat toch nog een klein vogeltje van het dak omlaag dwarrelt en zich ontpopt tot de dwaalgast waarvoor we gekomen zijn. Helaas, het zou niet gebeuren.

Sinds die tijd hoopte ik elk voorjaar op de Alpenheggemus. Dan zat er weer eens een in Engeland, dan weer in Denemarken, maar ons land sloegen ze steevast over. De herkansing kwam pas tien jaar later, in 1998. Op Terschelling werd er eentje ontdekt, weer door de weeks. Al zingend en baltsend verbleef het diertje op een bunker, wat een Beierse afkomst doet vermoeden. Uiteraard zat ik niet meer op school, maar had ik werk waarvan ik gelukkig vrij gemakkelijk vrij kon krijgen als er ergens een zeldzaamheid opdook. Alleen toen niet. Ik kon pas weer op zaterdag. En u weet het al weer, foetsie. Ik durf wel te bewerend dat ik toen twee weken ziek geweest ben. Tien jaar gewacht en weer een dag te   laat. Ook in het buitenland zag ik ze nooit. In de Alpen niet, in de Pyreneën niet en ook niet in de Himalaya. Ook kwam er nog een in Nederland. Ik weet niet meer wanneer, maar ik was in ieder geval op vakantie. Wat een ellendebeest!

Maar na regen komt zonneschijn, want in 2008 was het opnieuw raak. Precies 20 jaar nadat ik hem voor het eerst mistte werd er een Alpenheggemus gevonden op Vlieland. In het pinksterweekend en ik had nog twee weken vakantie ook! Enige probleem... ik zat met Anne op Corsica! Ik heb me ingehouden, maar inwendig heb ik aardig lopen vloeken.   Gelukkig waren we al halverwege de vakantie en was het schitterende weer omgeslagen in wind, regen en onweer en belangrijker nog; alle soorten waren binnen, de Corsicaanse Boomklever incluis. De nauwe straatjes van Calvi waren koud, nat en tochtig. En dus besloten we een paar dagen   eerder naar huis te gaan. “We gaan toch niet alleen terug voor dat vogeltje?” “Nee natuurlijk niet...” “... maar als ie er nog zit...” Op dinsdagochtend hebben we de boot omgeboekt, de spullen ingepakt en rijden we door de regen en de mist naar Ajaccio - ik zie tijdens een plasstop nog een Poelsnip op een grasveldje naast het tankstation - waar de boot om 13.00 uur zal vertrekken.  In de rij voor de boot bel ik nog even met Jos van den Berg - die de vogels zojuist doorgaf - voor wat extra info. “Waar zit ie precies?” “Bij de vuurtoren. Waar zit je dan?”  “Ik sta voor de boot.” “ok, dan zie ik je zo.” “Nou... voor de boot van Corsica naar Toulon.” “eh.... ok...?”

Om 22.00 uur meren we na ruim zes uur varen af we in Toulon, vanwaar de lange autorit naar huis begint. Alpenheggemus here I come! Het tempo is straf en de pauzes kort (welke pauzes?). Elke kilometer Franse snelweg brengt me dichter bij een einde van een jarenlange frustratie. Om een uur of negen, we rijden in een druk Maastricht, komt het verlossende bericht, de vogel zit er nog. Opluchting bij de één, ongeloof en bezorgdheid bij de ander. “Nee hoor, ik ben fit zat. Dat kleine stukje verder is ook geen probleem. Ik kan mooi de boot van half twee halen.”

Om 11.30 uur zijn we in Katwijk. Snel de auto voor de deur uitladen, tandenborstel in mn fototas... ben ik eigenlijk wel binnen geweest? Anne gedad zeggen. “Nee hoor, het gaat prima, ben helemaal over mn slaap heen”. Doei!!

Om 13.30 uur zit ik in het zonnetje op boot naar Vlieland. Het kan raar lopen. Zo zit je nog weg te regenen op Corsica, zo zit je op een zomerse Waddenzee. Om 15.30 ben ik op de plek, maar een Alpenheggemus zie ik niet. Marc Plomp vertelt dat hij er al voor de derde keer is, en weer gaat hij met lege handen naar huis. Ik sta tot 19.30 uur te   koukleumen, want ik ben natuurlijk te dun gekleed, en besluit een hotel te gaan zoeken, want ik heb onderhand begrepen dat de vogel zich alleen ‘s ochtend laat zien, mn maag rammelt. Om 22.00 uur lig ik in diepe coma. Om 06.00 uur gaat de wekker en om 06.30 ben ik weer op de plek... wat is dat... op een hekje, op nog geen 10 meter van me vandaan...  hehe..., en nu dan eindelijk naar huis.


Arnold Meijer


(http://deceptiontours.nl/images/stories/Verhaal/2009/kaartje.jpg)


Epiloog Als er één schaap over de dam is... Inmiddels heb ik er al drie, waarvan twee in Nederland en één in India. Maar een Alpenheggemus gaat nooit vervelen.  Ik denk dat dit één van mijn meest memorabele twitches is. Een mooie soort, waar ik al erg lang op wachtte, een mooie   locatie, een goede inhaler en een onvergetelijke reis. Plus de   gezichten die ik voor me zag van vrienden die nog niet met het beest   gesynchroniseerd waren en die dachten, toen ik het beesie doorpiepte, dat ik hopeloos gevangen zat op een eiland bijna 2000 kilometer zuidelijker.
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op december 15, 2010, 16:51:06 pm
En dan vergeet je nog dat er in 1998 eerst nog een vogel in Den Helder op een flatgebouw zat, alleen op de eerste avond te doen (en hij werd pas laat gemeld).
Heb daar nog een ochtend en avond doorgebracht, maar geen AHM.
Wel waren de mensen zo vriendelijk om hun koelkast met bier over de reling te gooien, misschien de/een reden dat we geen vogel zagen.
Gelukkig kwam hij voor mij enkele weken na dato op Terschelling goed.
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Arnold Meijer op december 15, 2010, 16:58:55 pm
Tja, toen was ik op vakantie
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Folkert Jan op december 15, 2010, 19:21:06 pm
Tja raar kan het lopen.

Sinds januari had ik weer een vriendin (nu ex) en deed tot dan toe niks met vogels.
Haar broertje (Robert) echter was vogelaar en vertelde vaak waar hij heen was geweest en welke nieuwe soorten hij had gezien.
Dit begon bij mij ook wel te kriebelen en als ik buiten was begon ik extra op te letten en keek ik als ik bij mijn vriendin was even in het vogelboek om te achterhalen wat ik had gezien.

Dat bewuste pinksterweekend gingen ik, mijn ex, haar vader en broertje een dagje naar een eiland.
Haar broertje wilde graag naar vlieland vanwege de alpenheggenmus en ons leek dat ook wel een leuk eiland.
We zouden als we van de boot kwamen eerst even die heggenmus zoeken en dan een rondje over het eiland fietsen en lunchen aan het strand.
Eenmaal bij de vuurtoren genoten mijn ex en ik van het uitzicht en zocht Robert naar de alpenheggenmus. Een minuutje of 10 later zagen we hem kijken naar de schoorsteenpijpjes op het huisje. Hij had em.
Ik mocht ook even kijken....vogelboek erbij....en jup onmiskenbaar.

Tevens de eerste vogel die ik heb ingevoerd op waarneming.nlDaarentegen heb ik die groene k*t reiger 4maal gedipt vanuit Groningen. Die zie ik echter niet binnen 10 jaar weer op de stoep staan  :'(
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: UtrechtsVogelNet op december 15, 2010, 23:08:11 pm
Mooi verhaal Arnold!! (je ben hartstikke gek, hahaha). Die AHM was voor mij ook een wenssoort; 2 zomers terug in Zwitserland flink gezocht en slechts 1x opvliegend gezien ... tja. Da's geen waarnmeming natuurlijk. Overal zouden ze naast je paraderen, zei men. Mooi niet dus. Niet bij ons tenminste. Ach ja, een andere keer maar weer. Idem dito voor Rotskruiper: ook onvindbaar.
Toen de vogel op Vlieland. Nou, geen zin in, mij teveel gedoe, en al helemaal vanwege de verhalen van rennende vogelaars om de vogel luttele seconden te zien en dat was het dan. Komt wel weer een keer, ik wil een vogel gewoon goed zien en anders maar niet.
En jahoor, nog geen half jaar later ontdekte Roland W. er een in de tuin van zijn ouders!! Die hebben we allemaal prachtig en easy gezien.
Mooie inhaler maar vooral prachtig gezien. En na weer een tijdje zelfs een Rotskruiper (thanks Arnold!). Twee lifers. En beide in NL.

Gr, Phil
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Ben Gaxiola op december 15, 2010, 23:58:31 pm
En dan vergeet je nog dat er in 1998 eerst nog een vogel in Den Helder op een flatgebouw zat, alleen op de eerste avond te doen (en hij werd pas laat gemeld).
Heb daar nog een ochtend en avond doorgebracht, maar geen AHM.
Wel waren de mensen zo vriendelijk om hun koelkast met bier over de reling te gooien, misschien de/een reden dat we geen vogel zagen.
Gelukkig kwam hij voor mij enkele weken na dato op Terschelling goed.

Zowel die in Den Helder als die op Terschelling waren in 2000.
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: snwja3 op december 16, 2010, 09:15:06 am
En dan vergeet je nog dat er in 1998 eerst nog een vogel in Den Helder op een flatgebouw zat, alleen op de eerste avond te doen (en hij werd pas laat gemeld).
Heb daar nog een ochtend en avond doorgebracht, maar geen AHM.
Wel waren de mensen zo vriendelijk om hun koelkast met bier over de reling te gooien, misschien de/een reden dat we geen vogel zagen.
Gelukkig kwam hij voor mij enkele weken na dato op Terschelling goed.

Zowel die in Den Helder als die op Terschelling waren in 2000.

Klopt, maar voor het mooie verhaal is deze dichterlijke vrijheid toegestaan,  ;)
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Ben Gaxiola op december 16, 2010, 09:40:23 am
En dan vergeet je nog dat er in 1998 eerst nog een vogel in Den Helder op een flatgebouw zat, alleen op de eerste avond te doen (en hij werd pas laat gemeld).
Heb daar nog een ochtend en avond doorgebracht, maar geen AHM.
Wel waren de mensen zo vriendelijk om hun koelkast met bier over de reling te gooien, misschien de/een reden dat we geen vogel zagen.
Gelukkig kwam hij voor mij enkele weken na dato op Terschelling goed.

Zowel die in Den Helder als die op Terschelling waren in 2000.

Klopt, maar voor het mooie verhaal is deze dichterlijke vrijheid toegestaan,  ;)


Idd, maar 2000 was voor mij om meerdere  redenen een magisch jaar met oa 326 soorten en ruim 40 nieuwe soorten voor mijn vrouw.
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Timo Roeke op december 18, 2010, 20:43:27 pm
Voor mij toch de Dwergooruil in Kootwijk. Na 15 jaar geen actief vogels meer te hebben gekeken toch besloten naar deze waarneming te rijden. Daarna was het weer goed mis.
Titel: Re: Mooiste twitchervaring
Bericht door: Jarinka op december 18, 2010, 23:03:15 pm
De Dwergooruil in Kootwijk was wel een magisch moment, maar is toch niet mijn mooiste twitch. Ik twitch niet zo heel veel (getwitchte soorten tot nu toe zijn IJsduiker, Hop, Middelste Bonte Specht, Dwergooruil en Witvleugelstern), en mijn leukste twitch was toch wel de Hop. Het was mijn eerste zelfstandige twitch, ik heb er 30 km heen voor gefietst (en 30 terug), heb met een ontzettend leuke groep naar de Hop gezocht, en heb hem uiteindelijk zelf teruggevonden! Daarna komt de Witvleugelstern (http://waarneming.nl/waarneming/view/49581872). Samen met Robert v/d Meer en Rick Schonewille had ik daar afgesproken, en het was ontzettend gezellig, met o.a. een overvliegende Visarend.

Geen extreem bijzondere soorten dus, maar wel erg leuk :).