Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Reptielen, amfibieƫn en vissen => Topic gestart door: Freek Verkerk op juni 23, 2005, 02:29:38 AM

Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op juni 23, 2005, 02:29:38 AM
HI,

Ik lees in de wikipedia over de Bijtschildpad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijtschildpad) Dat deze in Nederland zou voorkomen. Klopt dat?
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: thijs op juni 23, 2005, 08:27:35 AM
Ja, heeft een keer vrij veel probleempjes opgeleverd.
Zie dit stuk (http://www.schildpad.nl/r_media_bijtschildpad.html).
Ze zijn wel zeldzaam.

Thijs
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op juni 23, 2005, 15:32:46 PM
Dat ene artikel had ik ook al gevonden, er zijn ook al meer waarnemingen, ook in Nederland, maar ik heb de indruk dat het er nog niet zoveel zijn.
zie ook
Bijtschildpad in wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijtschildpad)

Maar omdat niet alle waarnemingen de pers halen was mijn vraag of er veel meer waarnemingen zijn, ook van lezers van deze site.

Is het al de moeite waard om ze hier te gaan waarnemen is eigenlijk mijn vraag.

B)  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op juli 11, 2005, 14:54:37 PM
Enkele worden er wel eens gezien, waarna de media meestal een enorme heisa maken. Tot nu toe gaat het steeds om een enkel losgelaten terrariumexemplaar. Helaas kunnen ze het wel goed redden in het Nederlandse klimaat en ze wordne best groot. Ze zonnen veel minder als bijvoorbeeld roodwangschildpadden en zijn daardoor een stuk moeilijker te vinden/vangen (al valt het ook niet mee een schuwe roodwang in handen te krijgen). Vermoedelijk kunnen ze zich ook onder Nederlandse omstandigheden voortplanten maar dan moeten er eerst wel toevalling een mannetje en een vrouwtje op dezelfde plek worden losgelaten. Voortplanting van bijtschildpadden is in Nederland (en Europa) bij mijn weten nog niet geconstateerd.
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: PKAN op juli 13, 2005, 15:42:42 PM
Deze "waarneming" op marktplaats.nl geeft wellicht meer inzicht over hoe dat nou komt:

Prijs: N.v.t.
Beschrijving: Hoi

Ontsnapt uit de vijver een grote snapping turtle (bijtschildpad). Is waarschijnlijk de sloot ingedoken. Heeft u hem gezien of gevangen hij is niet agressief je moet alleen niet je vingers voor zijn bek houden.
Hij is herkenbaar aan zijn krokodil achtige staart , en zijn schild heeft een doorsnede van zo'n 30 a 35 cm. Wil hem graag terug
alvast bedankt
 
Foto's: Geen foto beschikbaar
Datum: 11-06-2005, 11:01
Gezien: 185 keer bekeken.

Adverteerder
Naam: Co (E-mail de adverteerder) (Alle advertenties)  
Telefoonnummer: -
Woonplaats: Varik
Provincie: Gelderland


Wat dat voortplanten betreft: ik begrijp dat dat dier ook in Canada voorkomt. En het plant zich daar dus voor. Ik heb verder wat nauwkeuriger gekeken naar uitspraken op het internet als "het dier kan zich niet voortplanten". Misschien is dit iets dat een eigen leven is gaan leiden. Op 5  september 2002 schreeft Staatsbosbeheer namelijk dat het dier niet kon voortplanten (http://www.schildpad.nl/r_media_bijtschildpad.html). Hier werd wel een reden bij gegeven: de uitspraak ging over een dier dat alleen was in de Donkse Laagten.

Daarmee weet ik dus nog niks: de ingevoerde bijtschildpadden zouden van een zuidelijke variant kunnen zijn dat niet met de winter over weg kan. Maar dat blijft gissen. Heeft iemand een onderzoek hierover gezien?

Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Stippen op juli 13, 2005, 21:42:28 PM
In het kralingse bos, in de slootjes rondom de Heemtuin zit al sinds vorig jaar een bijtschildpad. Hij groeit al aardig. Soms voeren de mensen hem brood.

Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op juli 14, 2005, 06:59:45 AM
Brood??? Ik vraag me af of hij dat echt eet. Bijtschildpadden eten van nature namelijk vrijwel uitsluitend dierlijk voedsel...

Ik heb een paar jaar geleden een onderzoekje gedaan naar de 'vervangers van de roodwangschildpad' in opdracht van de EU. Ik weet niet waar de bijtschildpadden precies vandaan komen maar de overgrote meerderheid van de jonge schildpadjes worden 'geproduceerd' in Louisiana, redelijk zuidelijk dus. Toch is het een soort waarmee we op moeten passen (vanwege het grote verspreidingsgebied = aanpassingsvermogen en omdat terrariumhouders aangeven dat ze probleemloos onverwarmd buiten gehouden kunnen worden, wat niet opgaat voor de meeste andere waterschildpadden). In Duitsland is om deze reden de handel in en bezit van bijtschildpadden (en in Chrysemys picta) verboden.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Stippen op juli 14, 2005, 19:10:28 PM
Ik weet niet of hij het doorslikt  B)  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Schildpad op augustus 04, 2005, 19:14:37 PM
Ondertussen heb ik reeds diverse malen antwoorden gezien en verwijzingen naar de site van Stichting Schildpad (www.schildpad.nl). Wij hebben indertijd in opdracht van de regionale Politie en Staatsbosbeheer, na een nieuwe melding, getracht de bijtschildpad te vangen welke in het gebied de Donkse Laagten is losgelaten door een zeg maar onverlaat.

Uit diverse studies van onze totale organisatie is gebleken dat er in Nederland en Belgie diverse bijtschildpadden in werkelijk alle formaten rondzwemmen.

Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn wel aan te raden, natuurlijk eten de dieren populaties vissen, kuikentjes en de grote exemplaren volwassen eenden op. Maar paniek is zeker niet op zijn plaats. Wel is het raadzaam bij het zien van een bijtschildpad in de vrije natuur, lees NL of BE, direct een specialist te raadplegen.
Neem in zo'n geval contact op met Stichting Schildpad, indien mogelijk met een overzichtsfoto van de locatie via e-mail en natuurlijk zo mogelijk van het dier zelf.

In Nederland hebben wij nog altijd echte inheemse schildpadden, Emys orbicularis, de Europese moerasschildpad. Deze zijn op een aantal goed gecontroleerde locaties in Limburg en Brabant te vinden. Ook planten deze dieren zich daar voort.
Theoretisch zou dit dus kunnen betekenen dat o.a. roodwangen en bijtschildpadden zich dan ook zouden kunnen voortplanten. Echter niets is minder waar.
Zoals een van de reagerende al schreef komen de roodwangen hoofdzakelijk uit  de regio Louisiana in de VS. De bijtschildpadden hebben ondanks de fantastische  adoptie kracht van de roodwang aangaande het leefgebied waar de dieren zijn losgelaten een grotere verspreiding.
Inderdaad komen deze dieren tot in canada voor en kunnen ze zich in \ons NL of BE klimaat zeer goed redden, veel beter dan de roodwang.
Echter de eieren die wel of niet bevrucht worden gelegd door dus de roodwang en de bijtschildpad zullen in ons klimaat NIET uitkomen. Op een hele kleine uitzondering bij een extreem warme en droge zomer na dan. Deze dieren hebben een vrij stabiele temperatuur nodig alvorens de eieren zich uberhaupt willen ontwikkelen. Daarbij is ons wisselvallige klimaat een echt probleem om een succesvolle voortplanting te garanderen. Laten we daar maar heel blij om zijn, anders hadden we een echt probleem.
Met alle respect maar zeker het houden van bijtschildpadden dienen alleen te worden gehouden bij wijze van uitzondering door de echte specialisten.
Voor vragen; stichting@schildpad.nl
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 04, 2005, 22:15:32 PM
Dat roept toch wat vragen op:

Europese moerasschildpadden worden NIET meer als inheems beschouwd en er zijn GEEN meldingen van voortplanting (o.a. gegevens RAVON).  Als U andere gegevens heeft dan lijkt me dat uitermate belangrijk gezien de precaire situatie waarin de Europese moerasschildpad zich in grote delen van Europa bevindt. Heel graag zou ik precieze plaatsen vernemen, met waargenomen exemplaren en waarnemers. Graag zou ik deze gegevens doorspelen aan RAVON, maar wat mij betreft hoeven ze niet openbaar worden gemaakt. Het punt is dat alleen als bekend is waar deze populaties zitten, ze ook effectief beschermd kunnen worden.

Volwassen eenden zijn zeker te groot als prooi voor bijtschildpadden. Uiteraard kan een bijtschildpad toebijten en ik kan me ook voorstellen dat een eend een poot verliest door toedoen van bijtschildpadden, maar opgegeten worden?

Er is een melding van uitgekomen eieren van Chrysemys picta in Duitsland. Deze soort heeft een vergelijkbaar verspreidingsgebied als de bijtschildpad. Daarom ga ik er vooralsnog van uit dat we met zowel Chrysemys als met bijtschildpadden moeten uitkijken. Dit is inderdaad niet gebaseerd op geconstateerde voortplanting, maar op het voorzorgsprincipe.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 04, 2005, 23:18:07 PM
Er zijn op deze site 2 waarnemingen van de Europese moerrasschildpad. In de buurt van Nijmegen. Waarnemers zijn te mailen! B)  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: hiskodevries op augustus 05, 2005, 07:39:35 AM
Volgens Ravon is elke waarneming van een europese moerasschildpad bij voorbaat fout !!!
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: laatvlieger op augustus 05, 2005, 11:16:10 AM
Kortzichtig!
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Danielle op augustus 05, 2005, 13:51:41 PM
Hi,

Just for your info!

Er stond van de week een stukje + foto in de Botlek (regionaal) dat er in Spijkenisse een bijtschildpad op straat liep en is teruggezet in een vijver.

Groetjes,
Danielle
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: laatvlieger op augustus 05, 2005, 15:44:04 PM
Hoi danielle,

Zou je de datum en exacte locatie nog kunnen achterhalen? Kun je ook met zekerheid zeggen dat het beest op de foto een bijtschildpad was??

Dan wil ik hem als externe bron invoeren.

groet
wouter  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 05, 2005, 22:49:05 PM
CiteerVolgens Ravon is elke waarneming van een europese moerasschildpad bij voorbaat fout !!!
Dat is een "te kort door de bocht" stelling. Volgens RAVON betreft elke goed gedetermineerde Europese moerasschildpad in Nederland een recent uitgezet/losgelaten exemplaar. Dit omdat erg grondig gezocht is naar deze soort en waarnemingen steeds enkele exemplaren betreffen, meest op "uitzetlocaties" zoals stadsvijvers waar een populatie zeker op zou zijn gevallen. Bovendien blijkt dat meldingen van Europese moerasschildpad heel vaak (maar niet altijd) toch andere soorten waterschildpadden betreft. Een melding van een zich voortplantende populatie van schildpadden in Nederland (mits onderbouwd met concrete waarnemingsgegevens) verdient het zeker om nader bekeken te worden, zowel wanneer het een exoot betreft als in het (toch wel onwaarschijnlijke) geval dat het Europese moerasschildpad is.

Dit is in dezelfde lijn als het onderzoek naar het voorkomen van Italiaanse kamsalamanders in Nederland wat RAVON op het moment uitvoerd.
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 07, 2005, 23:22:16 PM
CiteerEr zijn op deze site 2 waarnemingen van de Europese moerrasschildpad. In de buurt van Nijmegen. Waarnemers zijn te mailen! B)
Freek:

Natuurlijk, maar het formulier op waarneming.nl is hiervoor niet bedoeld. Ik neem binnenkort wel contact met ze op.

Ik vermoed dat het beide keren om hetzelfde exemplaar gaat (waterschildpadden kunnen erg honkvast zijn) en met name in Duitsland worden Europese moerasschildpadden geregeld gehouden en gekweekt door liefhebbers. Het kan dus goed om een losgelaten terrariumexemplaar gaan. Helaas staat er geen foto bij, aan de hand waarvan de determinatie bevestigd zou kunnen worden.

Een waarmening van een enkel volwassen exemplaar hoeft, zeker bij schildpadden, niet te duiden op een zich voortplantende populatie...  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: PKAN op augustus 08, 2005, 14:42:53 PM
Toevallig meldt TV Gelderland (zie www.tvgelderland.nl) vandaag de vangst van een groot exemplaar in de IJssel.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: PKAN op augustus 08, 2005, 15:10:38 PM
Ik had zo mijn twijfels over de stelling dat de bijtschildpad zich niet voortplant in Nederland, omdat alles leek terug te voeren op de uitspraak van een boswachter op de webstek van de Stichting Schildpad.

Citeer
Wat dat voortplanten betreft: ik begrijp dat dat dier ook in Canada voorkomt. En het plant zich daar dus voor. Ik heb verder wat nauwkeuriger gekeken naar uitspraken op het internet als "het dier kan zich niet voortplanten". Misschien is dit iets dat een eigen leven is gaan leiden. Op 5  september 2002 schreeft Staatsbosbeheer namelijk dat het dier niet kon voortplanten (http://www.schildpad.nl/r_media_bijtschildpad.html). Hier werd wel een reden bij gegeven: de uitspraak ging over een dier dat alleen was in de Donkse Laagten.

Nu komt iemand van de Stichting Schildpad aan het woord die dit met redenen omkleedt:

CiteerInderdaad komen deze dieren tot in canada voor en kunnen ze zich in \ons NL of BE klimaat zeer goed redden, veel beter dan de roodwang.
Echter de eieren die wel of niet bevrucht worden gelegd door dus de roodwang en de bijtschildpad zullen in ons klimaat NIET uitkomen. Op een hele kleine uitzondering bij een extreem warme en droge zomer na dan. Deze dieren hebben een vrij stabiele temperatuur nodig alvorens de eieren zich uberhaupt willen ontwikkelen. Daarbij is ons wisselvallige klimaat een echt probleem om een succesvolle voortplanting te garanderen. Laten we daar maar heel blij om zijn, anders hadden we een echt probleem.

Dit komt een stuk dichter bij een logische verklaring. Bedankt! :)

Ik heb echter nog wel wat vragen:

=> Welk verschil tussen het weer in Canada en in Nederland bepaaldt het verschil? Is het alleen wisselvalligheid?
=> Is dit verhaal getest? Ik kan nog wel wat voorbeeldjes bedenken die in de praktijk roet in het eten van de theorie zouden kunnen gooien. Bijvoorbeeld: de bijtschildpad begraaft zijn eieren niet ver van de waterkant. Ondergronds is de variatie in temperatuur door dit soort wisselvalligheid behoorlijk minder.
=> En hoe zit het met de variaties tussen bijtschildpadden en de dieren die hier binnen komen? Als ik http://www.rougeriver.com/wildlife/creature/moreinfo2.html (http://www.rougeriver.com/wildlife/creature/moreinfo2.html) geloof, dan kunnen de eieren van Canadese bijtschildpadden zelfs overwinteren. Verschillen deze dieren voldoende van de bijtschildpadden uit Louisana (?) die naar Nederland komen???
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: laatvlieger op augustus 08, 2005, 15:29:34 PM
Uhm ik weet niet of iemand hier al over heeft nagedacht:

Een bijtschildpad kan ontzettend oud worden, enkele stabiele zomers moet hij in zijn hele leven wel tegenkomen. Als er dan een man en vrouw bij elkaar zitten moet voortplanting zeker mogelijk zijn. Zeker nu ons klimaat warmer wordt!
De kans dat dit gebeurt blijft uiteraard voor bijtschilpad klein, maar voor roodwang weet ik dat zo net nog niet. ( daarvan zijn de aantallen immers erg groot)
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: laatvlieger op augustus 08, 2005, 15:32:50 PM
potverdorie daar heb ik jarenlang gewoond.... ik had best een bijtschilpad van een halve meter willen zien...
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 08, 2005, 18:41:54 PM
Van roodwangen lopen er al heel wat jaren heel veel exemplaren door Europa. Tot nu toe is succesvolle voortplanting geconstateerd in Zuid-Spanje (kennelijk komen jongen hier ook groot, maar ik heb geen nadere bijzonderheden, het wordt op het moment onderzocht door de Spaanse collegae) en in midden-Italie (jongen overleefden de eerste winter niet). Hierdoor kunnen we er wel van uitgaan dat voortplanting van roodwangen in Nederland niet zo snel zal lukken (is ook nooit geconstateerd en bij mijn weten ook bij tuinvijvertjes nooit gelukt zonder de eieren in een broedmachine te leggen).

Ik ken geen enkel onderzoek wat bewijst dat bijtschildpadden zich al dan niet voort kunnen planten in Nederland. We kunnen alleen afgaan op de klimatologische omstandigheden in het gebied van oorsprong. Kennelijk worden die door verschillende mensen verschillend geinterpreteerd.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 08, 2005, 22:25:58 PM
Ik weet niet of jullie wel eens in Canada geweest zijn, maar dat is een erg groot gebied, zoiets als Europa. Het loopt ver naar het Noorden door en daar is het in de winter erg koud, maar in het midden, zo tegen de USA, in de buurt van Chicago, heerst een landklimaat met in de zomer maanden lang temperaturen in de buurt van de 30, 40 graden; stukken warmer dan NL.
Als die beesten in Canada leven zijn ze winterhard en overleven ze zeker de Hollandse winter, maar of in NL de zomer lang en warm genoeg is om zich voort te planten, dat is de vraag.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 09, 2005, 19:27:17 PM
Freek: helemaal mee eens (dit is waarschijnlijk ook de reden dat Europese moerasschildpadden niet van nature in Nederland voorkomen). Je kan je wel afvragen of bijtschildpadden zich moeten voortplanten om kwaad te kunnen. Bovendien heeft Canada ook kuststreken. Het is niet bekend in hoeverre bijtschildpadden aanpassingen vertonen aan het plaatselijke klimaat in de verschillende delen van Noord Amerika. Het is ook niet bekend waar de ouders van de ge-importeerde bijtschildpadden precies gevangen zijn (de jonkies zijn waarschijnlijk afkomstig van kwekerijen uit Louisiana, maar waar die hun uitgangs-dieren vandaan hebben is dus niet duidelijk).

Ik besef dat ik een andere mening heb over het voorkomen van Europese moerasschildpadden in Nederland als de Stichting Schildpad. Ik ga uit van de gepubliceerde literatuur en de bij RAVON bekende gegevens. Als er wel zich voortplantende populaties van de Europese moerasschildpad in Nederland zijn dan zou dat "het wereldje" aardig op z"n kop zetten: lijkt me iets om zeker te publiceren. Zodra er bewijs is (onderbouwde publicatie, bijvoorbeeld) zal ik direct van mening veranderen.  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: PKAN op augustus 09, 2005, 19:27:34 PM
Mwah, ik denk dat het belangrijk is om van tevoren geen aannames te maken over het voortplantingsvermogen van dit dier in onze streken. Ik herinner me dat over brulkikkers ook werd gezegd dat ze zich niet konden voortplanten, dat iedereen elkaar hierover napraatte totdat het tegendeel was bewezen.

Over mythevorming gesproken: ik hoop en denk dat het aantal risico van bijtschildpadbeten ook wordt overdreven. Zoveel mensen zullen niet zo stom zijn om enige lichaamsdeel tussen de kaken van dit dier te stoppen.
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 16, 2005, 23:26:52 PM
SBS 6, had het gisteren over meerdere exemplaren in de IJssel. Gezien, niet gevangen!

Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Bram Rijksen op augustus 17, 2005, 14:30:37 PM
"levensgevaarlijk", volgens de verontrust in de camera kijkende journaliste...
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: laatvlieger op augustus 22, 2005, 21:46:16 PM
Volgens mijn tante zouden bij Veesen nog 3 exemplaren zijn waargenomen, en misschien zijn gevangen... beetje vage claim..

Op waarneming.nl staat nog een exemplaar wat gevangen zou zijn in Kinderdijk, deze week...

Ze poppen opeens overal op!!
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: jessesven op augustus 28, 2005, 21:56:50 PM
Ben benieuwd wanneer de 1e geelwangschildpadden opduiken! Na het verbod van invoer van roodwang is men begonnen met geelwangschildpadden, overal verkrijgbaar. Grotere exemplaren zullen eerdaags ook wel losgelaten worden, ben benieuwd hoe het daar met de voortplanting zit!

Overigens worden die beesten stokoud, ken plaatsen waar ze al 25 jaar zitten (roodwang), wellicht komen er zomers waar voortplanting wel lukt...
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 28, 2005, 22:55:22 PM
geelwang =

- Trachemys scripta scripta

- Trachmys scripta troostii


- hybriden tussen alle drie de ondersoorten van Trachemys scripta...

Dus de term 'geelwang' moet liefst nog wat nader worden gespecificeerd... (T. s. troostii lijkt veel meer op een roodwang als op T. s. scripta!) Om nog maar niet te spreken over de Pseudemys soorten die ook veel worden verkocht...

Dit is nu net waarom ik graag foto's zie bij de 'roodwang'schildpadden. Ik vermoed dat er al wel waarnemingen van andere schildpadden tussen zitten maar zonder foto's komen we daar niet achter...

Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 28, 2005, 23:52:25 PM
Wat is de exacte Nederlandse naam van die Geelwang (http://images.google.nl/images?svnum=10&hl=nl&lr=&q=Trionyx+triunguis&btnG=Zoeken) B)  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 28, 2005, 23:58:03 PM
Sorry,
even verder kijken (google) levert al leuke resultaten.

Het blijkt dat er meer waterschildpadden verhandeld worden die wel eens in de natuur terecht zouden kunnen komen.
Kijk hier (http://www.vijvervisinfo.net/3_waterschildpadden.htm) maar eens.

B)  
Titel: Bijtschildpad
Bericht door: tekenaar op augustus 29, 2005, 11:38:02 AM
Trionyx is een weekschildpad en geen geelwang. Over voortplanting in NL, als er al schildpadden zijn die zich in NL kunnen voortplanten dan denk ik in de eerste plaats aan bijtschildpadden en sierschildpadden (Chrysemys spp.) en niet aan geelwangen. Beide geelwang'ondersoorten zijn kwa eisen aan hun leefgebied ruwweg vergelijkbaar met roodwangen.

Freek: toch leuk dat je via google weer op mijn site uitkomt...  :D