Waarneming.nl

Informatie => Gerelateerde sites => Natuurverstoord.nl => Topic gestart door: martijnkos op augustus 27, 2011, 02:16:40 am

Titel: Verkeer omleiden door natuurgebied
Bericht door: martijnkos op augustus 27, 2011, 02:16:40 am
In verband met werkzaamheden wordt op het moment verkeer over de Nieuw Bussummerheide en Vliegheide (Goois Natuurreservaat, gemeente Huizen) omgeleid (zie link voor details). Afgezien daarvan dat het feit dat auto's door deze gebieden mogen rijden sowieso discutabel is, is het nu zo dat er in de spits bumper aan bumper auto's en bussen over de heide rijden. Bijgevoegde foto van een onfortuinlijke ringslang laat zien waar dit toe leidt.

Ook wordt de Nieuw Bussummerheide op het moment begraasd door runderen, een uiterst onveilige situatie. Maar dit valt meer onder het kopje dierenbescherming en verkeersveiligheid.

Terugkomend op de "normale" situatie: het is absoluut niet nodig dat er een geasfalteerde autoweg door de Nieuw Bussummerheide snijdt. De woningen en bedrijven aan de Nieuw Bussummerweg en Naarderstraat zijn (als er geen werkzaamheden zijn) via diezelfde wegen uitstekend te bereiken vanaf Bussum en Huizen.

http://www.huizen.nl/Wonen/Verkeer_en_Vervoer/Wegwerkzaamheden/Asfalteren_en_verkeersregelinstallatie_vernieuwen_Crailoseweg
Titel: Re: Verkeer omleiden door natuurgebied
Bericht door: KorHaan op augustus 27, 2011, 05:03:15 am
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ik ken de situatie daar en heb me ook al afgevraagd, waarom er een asfaltweg moet zijn om de twee parallel lopende doorgaande wegen met elkaar te verbinden. Zoals je zegt, zijn de Nieuw Bussumerweg en de Naarderstraat prima ontsluitingswegen vanuit Bussum en Huizen. Omvormen tot fietspad/ruiterpad/voetpad zou dit soort rare dingen in de toekomst kunnen voorkomen, maar dat zal nog een hele toer worden. Een asfaltweg opheffen is bijna vloeken in de kerk.
 
Tussen Blaricum en Huizen -waar zich nu recreatieterrein en natuurgebied bevindt - liep tot voor enige jaren een slingerende asfaltweg, de Verlengde Bergweg. Aangelegd als bouwweg voor vrachtwagens, toen de Bijvanck, een nieuwe woonwijk, werd gebouwd. De weg had een tijdelijk karakter, maar na het voltooien van de woonwijk bleek dat automobilisten er ook graag gebruik van maakten, om sneller van Laren en Blaricum naar Huizen te kunnen rijden. Ondanks het illegale bestaan bleef de Verlengde Bergweg gewoon gebruikt worden. Jarenlang. Tot een actiegroep een procedure startte, en de weg met veel moeite illegaal verklaard kon worden, en het gedoogbeleid kon worden beŽindigd. Toen pas verdween de weg uit het landschap. Natuurlijk ligt er nu wel, meer naar het oosten, een nieuw asfaltweggetje, dat langs het natuurgebied loopt; want omrijden via de grote weg, dat schijnt niet te kunnen. Jammer.
 
Overigens wel een heel mooie Rode Rotslijster in het natuurgebiedje in 2000! Toen lag de weg er al niet meer.
 
Vriendelijke groet,
 
Ronald Sinoo