Observation international

Diversen => Verrekijkers en telescopen => Topic gestart door: willemxd op juli 16, 2011, 20:44:56 pm

Titel: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 16, 2011, 20:44:56 pm
Hoi, ik ben toch niet van plan om te digiscopen ,wat ik eerst in gedachten had.

Maar ik ben er nog steeds niet uit welke scoop/statief ik zal pakken.  Ik ben nog steeds overtuigd van deze scoop ->
http://www.telescoop.nl/bresser-pirsch-wp-25-75x100-spotting-scope

Heeft iemand ervaring met deze scoop / of betere suggesties?

Ook voor een statief zijn tips welkom :duim: 
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: michel.wissink op juli 16, 2011, 21:12:08 pm
Ik weet niet wat je budget is, maar 1 tip: bezuinig niet op het statief. Het statief is misschien wel belangrijker dan de kijker.
Wat de scope betreft: volgens mij maakt Bresser kijkers met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
 
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 16, 2011, 22:25:37 pm
Van die statief heb ik gehoord dat dat heel belangrijk is, maar welke statief is dan ook het best??
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 16, 2011, 22:46:24 pm
HIj moet wel helemaal rond kunnen draaien   :angel: 
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Bart van Hoogstraten op juli 16, 2011, 22:49:39 pm
Hoi Willem,

Ik heb weinig verstand van alle merken die er zijn maar weet uit ervaring dat je geen statief moet nemen waarbij de koppelingen/verbindingen van kunststof zijn. Het gehele statief moet van metaal zijn en daarbij moet ik zeggen dat mijn laatste volledig aluminium nog steeds wankel was (ben het merk en de prijs vergeten maar de buizen waren rond en ik heb hem gratis weg gegeven). Heb inmiddels van iemand gratis een "Variant" gekregen wegens overcompleet. Geen idee wat die kost in de handel (en of het merk nog bestaat) en het is een oud (en betrekkelijk zwaar) ding (met roestige plekken erop) maar zeer stabiel, gemaakt van gezet en gemoffeld blikstaal (u-profiel) en gietijzeren koppelingen. Wel wat zwaarder dan die peperdure high-tech a-merk-oplossingen maar wat maakt een kilootje min of meer nou uit op de fiets of over je rug als je zo'n ding voor (bijna) niks kunt krijgen?

Als scope heb ik een Bynolyt Spacelyt S80. Kwam in de reviews goed naar voren in kwaliteit/prijs-verhouding maar die kan ik niet echt aanbevelen -> lenzen zijn wel okay maar alle beweegbare delen beginnen te rammelen en los te zitten en dat gaat wel hinderen na verloop van tijd.
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 16, 2011, 23:16:28 pm
Hoi Willem,

Ik heb weinig verstand van alle merken die er zijn maar weet uit ervaring dat je geen statief moet nemen waarbij de koppelingen/verbindingen van kunststof zijn. Het gehele statief moet van metaal zijn en daarbij moet ik zeggen dat mijn laatste volledig aluminium nog steeds wankel was (ben het merk en de prijs vergeten maar de buizen waren rond en ik heb hem gratis weg gegeven). Heb inmiddels van iemand gratis een "Variant" gekregen wegens overcompleet. Geen idee wat die kost in de handel (en of het merk nog bestaat) en het is een oud (en betrekkelijk zwaar) ding (met roestige plekken erop) maar zeer stabiel, gemaakt van gezet en gemoffeld blikstaal (u-profiel) en gietijzeren koppelingen. Wel wat zwaarder dan die peperdure high-tech a-merk-oplossingen maar wat maakt een kilootje min o op de fiets of over je rug als je zo'n ding voor (bijna) niks kunt krijgen?f meer nou uitAls scope heb ik een Bynolyt Spacelyt S80. Kwam in de reviews goed naar voren in kwaliteit/prijs-verhouding maar die kan ik niet echt aanbevelen -> lenzen zijn wel okay maar alle beweegbare delen beginnen te rammelen en los te zitten en dat gaat wel hinderen na verloop van tijd.

Is een Statief van titanium wel Okay?
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Bart van Hoogstraten op juli 17, 2011, 10:40:43 am
Is een Statief van titanium wel Okay?

Je hebt een behoorlijk budget zo te zien  ;) Ik denk het wel, mits de verbindingen tussen de buizen ook van metaal zijn -> van kunststof is meestal niet rigide genoeg voor een zware scope.
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 17, 2011, 14:56:42 pm
Dat valt wel mee, ik hoef maar een beetje bij te leggen, want t is voor mijn verjaardag (18 aug :lol:) ik had misshien dan deze statief in gedachten.:  http://www.cameranu.nl/nl/Statieven-en-Toebehoren/Linkstar/Tripod/Linkstar-Statief-L-102T-64-140-cm-3-Secties-Titanium-Balhoofd/H4994_20734_163204/ 
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 17, 2011, 23:00:09 pm
Ik heb even een paar statieven gezocht die mij wel aanspraken:
http://www.verrekijkerwinkel.nl/leica-trima-1-magnesium-statief-kop-dh-1-p-549.html - ziet er wel stevig uit voor mijn gevoel er staat wel geen draagvermogen bij  :-X
http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055cxpro3-p-446.html - mischien niet zo stabiel omdat er staat: extra licht?
http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055xb-met-128rc-p-444.html - daar kan maar 4kg draagvermogen op, en er word bijgeschreven 'zeer stabiel'  (of t ook echt waar is  :-X

Welke raden jullie aan???
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 17, 2011, 23:01:42 pm
op andere site staat wel wat info (voor de eerste)  http://www.verrekijker-expert.nl/atn-voyager-3/accessories/leica-trima-magnesium-statief-dh-1#_qa
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: KorHaan op juli 18, 2011, 03:56:17 am
Ik heb even een paar statieven gezocht die mij wel aanspraken:
http://www.verrekijkerwinkel.nl/leica-trima-1-magnesium-statief-kop-dh-1-p-549.html (http://www.verrekijkerwinkel.nl/leica-trima-1-magnesium-statief-kop-dh-1-p-549.html) - ziet er wel stevig uit voor mijn gevoel er staat wel geen draagvermogen bij  :-X
http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055cxpro3-p-446.html (http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055cxpro3-p-446.html) - mischien niet zo stabiel omdat er staat: extra licht?
http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055xb-met-128rc-p-444.html (http://www.verrekijkerwinkel.nl/manfrotto-055xb-met-128rc-p-444.html) - daar kan maar 4kg draagvermogen op, en er word bijgeschreven 'zeer stabiel'  (of t ook echt waar is  :-X

Welke raden jullie aan??? mischien

Dag Willem,
 
Ik denk even met je mee. De eerste Manfrotto - die heel lichte - is van carbon en juist daarom zo licht. Het betekent niet dat hij minder stevig is dan een aluminium statief, en carbon gedraagt zich ook juist beter in het dempen van trillingen.
De tweede Manfrotto - die zeer stabiele - is de klassieke driepoot zeg maar die nog steeds veel gebruikt wordt. Hij is inderdaad zeer stabiel, maar hij weegt ook het meest. Zet daar een 100 mm scoop op en sjouw dat geheel eens een paar uurtjes mee. Die combinatie lijkt me nogal ongelukkig voor iemand van zo jonge leeftijd. Bijna 6 kilo, is dat niet wat teveel voor je?
 
De Leica ziet er goed uit, ik ken de statiefkop want dat is de Gitzo 2180 -kop die Leica nu zelf onder zijn eigen merknaam uitbrengt. Prima kop, soepel, licht en klein. Zelf gebruikt onder mijn Zeiss 65 Diascope. Hoe de Bresser 100 mm scoop erop functioneert, durf ik niet te zeggen, maar als de leica 82ED erop kan zal de Bresser ook geen probleem zijn.
Het titaniumstatief ken ik niet, maar let wel op dat je hierbij nog een videokop moet kopen. Een balhoofd is te allen tijde af te raden, veel te wiebelig met een scoop erop.
Mag ik vragen waarom je voor een 100 mm scoop gaat, en niet voor een 80 mm of een 65 mm ? Heeft Bresser die niet? Ben ik wel benieuwd naar.
 
Vriendelijke groet,
 
Ronald Sinoo
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 10:54:05 am
Tja... warom ik voor de 100 mm ga? IK weet t zelf nog maar amper  :'( :-[
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 11:05:34 am
Trouwens, bresser heeft wel een 80 mm en 60 mm http://www.telescoop.nl/spotting-scopes/bresser-telescoop


Ps. willen jullie ook een top 3 maken voor het beste statief voor mij  :angel:  de beste op 1 en de slechtste op 3  :angel:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 12:00:46 pm
Ik had eigelijk nog nooit gehoord van een 'videokop' is dit misschien een goede?
http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1350013/manfrotto-701hdv-compact-videokop.html
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: fkdeboer op juli 18, 2011, 16:03:17 pm
tsja Willem, ik zou me er toch even goed in verdiepen. Als ik de opties die je zo allemaal aandraagt eens bekijk, heb je redelijk wat budget.
Je moet zeker niet bezuinigen op het statief, maar je hoeft ook niet meteen voor het duurste te gaan.

Ik heb zelf een manfrotto 055XB met 128RC kop en ben daar zeer tevreden over en die kost een stuk minder dan wat jij aandraagt.  (de XDB heeft draaisluitingen,de XB klik-sluitingen aan de poten, en de PRO die jij aandroeg heeft een extra uitschuifbare en kantelbare kolom, handig voor bijv macrofotgrafie. De vraag is maar of je het nodig hebt. Ik heb zelf de kolom er helemaal uitgehaald, dat scheelt weer gewicht. Zelf vind ik het gewicht hierdoor prima te doen, maar zoals hierboven al gezegd, dat moet je voor jezelf bepalen. Wil je hem vaak in je rugzak mee, op de fiets etc.

succes met de keuze en ga ook eens in de winkel kijken om 'te voelen' wat voor statief (en telescoop!) je fijn vindt! er is al heel veel geschreven over statieven en telescopen op dit forum dus neus ook daar nog eens goed rond.

Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 18:29:43 pm
Waar en bij welke winkel, ik weet zo geen winkel war ze statieven en telescopen hebben :-[
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Robert V.T op juli 18, 2011, 19:11:08 pm
Dit (http://www.fotorooijmans.nl/) is een heel goed adres, en volgens mij ook redelijk in de buurt voor jou(Budel).
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Bart van Hoogstraten op juli 18, 2011, 19:11:27 pm
Ik koop zelf veel bij deze internetwinkel www.digitalstreet.nl . Eigenlijk niet de allergoedkoopste maar ze hebben ook een winkel met magazijn bij mij in de buurt in Beuningen bij Nijmegen (altijd handig als je met je vuist op de balie kunt slaan bij ontevredenheid  ;) ). Ze hebben die Manfrotto van Folkert op voorraad voor 159.- http://www.digitalstreet.nl/advanced_search_result.php?keywords=statief&x=0&y=0
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 19:31:18 pm
IK had er wel ooit van gehoord in budel maar heb er even niet bij stilgestaan, bedankt!

 :duim:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 19:48:54 pm
Door het berichtje van marijn ben ik meer gaan nadenken wat een telescoop met 75x zoom voor nut heeft : http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=112535.0 want je hebt het bijna niet nodig  enzovoorts

Ik ben al naar een andere scoop weeste kijken op internet, Nikons worden aanbevolen dat het goede scopes zijn, maar nu zit ik met iets raars, het zal wel aan mij liggen maar toch even melden ;)

http://www.twenga.nl/dir-Foto,Verrekijkers-en-telescopen,Telescoop-190#hx=1&s=5&c=37d&b=be
(het gaat om die van  109 euro) 

Is dat niet dezelfde als deze http://www.fotokonijnenberg.nl/product/22851/nikon-fieldscope-iii-a-met-tas.html . Het lijk me onwaarschijnelijk want het prijsverschil is  heel groot :o maar ik zie eigelijk bijna geen verschil  :rolleye:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: M. Hoogteijling op juli 18, 2011, 21:21:01 pm
Mijn tip is de Nikon ED50: zie verder op dit forum voor alle enthousiaste reacties. Verder heb je aan een groothoek van 30x vergroting in 99% van de tijd genoeg (en ze zijn vaak lichtsterker en net wat scherper me een groter beeld dan de zoom). Een zoom kan in specifieke gevallen uitkomst bieden bijv. bij het aflezen van ringen. Bij grotere vergrotingen dan 30x speelt vaak het licht of de warmte parten waardoor het beeld vertroebeld. Bij het sterren kijken werkt de zoom natuurlijk wel want: donker (kleur is minder belangrijk en geen trillingen) met een stilstaand object.

Het voordeel van de Nikon is dat je een licht statief nodig heb want het is een lichte scoop.

Succes met je keuze,

gr
Marijn
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 21:40:16 pm
Ik ga toch nog voor die andere nikon, maar zijn t nou dezelfde?  :-\ :huh:  :-X  :rolleye:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Frank van de Putte op juli 18, 2011, 22:15:45 pm
Door het berichtje van marijn ben ik meer gaan nadenken wat een telescoop met 75x zoom voor nut heeft : http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=112535.0 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=112535.0) want je hebt het bijna niet nodig  enzovoorts

Ik ben al naar een andere scoop weeste kijken op internet, Nikons worden aanbevolen dat het goede scopes zijn, maar nu zit ik met iets raars, het zal wel aan mij liggen maar toch even melden ;)

http://www.twenga.nl/dir-Foto,Verrekijkers-en-telescopen,Telescoop-190#hx=1&s=5&c=37d&b=be (http://www.twenga.nl/dir-Foto,Verrekijkers-en-telescopen,Telescoop-190#hx=1&s=5&c=37d&b=be)
(het gaat om die van  109 euro) 

Is dat niet dezelfde als deze http://www.fotokonijnenberg.nl/product/22851/nikon-fieldscope-iii-a-met-tas.html (http://www.fotokonijnenberg.nl/product/22851/nikon-fieldscope-iii-a-met-tas.html) . Het lijk me onwaarschijnelijk want het prijsverschil is  heel groot :o maar ik zie eigelijk bijna geen verschil  :rolleye:

Die Twenga advertentie klopt niet volgens mij, ik zou bij de leverancier(s) even navragen om welk model het precies gaat en wat de prijs is. Er zit wel een groot prijsverschil tussen scoops met en zonder ED (extra-low dispersion) glas.
Dat kan wel een factor 2 schelen qua prijs. Of dat prijsverschil het waard is durf ik niet te zeggen.
Anderen met meer scoop-ervaring misschien wel. Maar er staan genoeg topics op dit forum over dit onderwerp met nuttige informatie van gebruikers.
 
groeten
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: M. Hoogteijling op juli 18, 2011, 22:17:34 pm
De Nikon ED en III a hebben ED-glas, vergelijkbaar met HD van Swarovski en Leica en Fluoriet van Zeiss en Kowa: echt veel beter glas dan zonder en aub: koop een scoop met dergelijk glas: minder kleurrandjes, helderder, scherper. De Nikon III is dus echt beter dan de 82 maar de ED82 heef een veel grotere lichtopbrengst (helderder) want 82 mm objectdoorsnee en ED-glas dan de III want die heeft volgens mij 60mm objectiefdoorsnee. Als je googled op tests dan zal deze er ook prima uitkomen.

gr
marijn
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 18, 2011, 22:21:45 pm
T is toch heel wat werk om een scoop + statief uit te zoeken
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: fkdeboer op juli 19, 2011, 11:10:42 am
je zal het toch echt zelf moeten beslissen, Willem. Dus ik zou voor jezelf een lijstje maken met je budget en wat je verwacht van je scoop. En de keuze maken is gewoon heel veel lezen en verdiepen (en er is al heel veel geschreven op dit forum over deze keuze).
 (voor de meesten) is het wel een gigantische uitgave, waar je hopelijk nog vele jaren plezier van kan hebben, dus denk er goed over na!

zoals gezegd heb ik zelf het manfrotto 055xb +128rc kop  met een nikon ED50a met 27x wide oculair. Dit alles kost bij elkaar  zo'n 700 euro(200euro statief, 230euro oculair, 280euro scope) . Dit naar alle tevredenheid en het statief en oculair stellen me in staat (mocht ik ooit geld over hebben ;) ) om de scoop te upgraden naar een groter modelletje.
 Ik denk niet dat je deze kwaliteit met een andere set voor zo'n lage prijs kan halen. wil je toch een grotere nikon, dan ben je toch snel het dubbele kwijt.


Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 19, 2011, 12:09:51 pm
IK denk dat ik toch voor deze ga http://www.kamera-express.nl/product/nikon-fieldscope-iii-a-60mm-case/;pgid=ZsVeSlSp2cNSR0ApeLEpl4vX000097kHfhPU;sid=Z8Ka--P-BOqe-63mSGqIyeD0L8WlLKv5WBU=

en als statief  http://www.digitalstreet.nl/product_info.php?products_id=5735   Bedankt folkert voor de tip en bart voor de link waar je hem goedkoper kan krijgen   :P   

Maar ik weet het nog nie helemaal zeker 
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Robert V.T op juli 19, 2011, 12:39:20 pm
IK denk dat ik toch voor deze ga http://www.kamera-express.nl/product/nikon-fieldscope-iii-a-60mm-case/;pgid=ZsVeSlSp2cNSR0ApeLEpl4vX000097kHfhPU;sid=Z8Ka--P-BOqe-63mSGqIyeD0L8WlLKv5WBU=

en als statief  http://www.digitalstreet.nl/product_info.php?products_id=5735   Bedankt folkert voor de tip en bart voor de link waar je hem goedkoper kan krijgen   :P   

Maar ik weet het nog nie helemaal zeker

Denk er aan dat je bij die telescoop ook nog een passend oculair moet kopen!
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 19, 2011, 15:23:44 pm
Daar heb ik helemaal niet aan gedacht, ik rij zo aan naar budel met mijn ouders om me te laten informeren

Ik weet nog maar amper wat een oculair is  :-\ :'(
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 19, 2011, 21:03:11 pm
IK heb een telescooop   :lol:  :rolleye:  :duim: t is wel een tweede handse leica televid 77 + oculair, plus een manfrotto  055ab
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 19, 2011, 21:09:56 pm
Bedankt voor de tips, links enzovoorts  :duim: :duim:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: Vincent Hart op juli 19, 2011, 22:03:35 pm
Gefeliciteerd, Willem! Da's een best model om mee te beginnen  :duim:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: M. Hoogteijling op juli 19, 2011, 22:35:20 pm
Van harte gefeliciteerd met je aankoop! Heel veel kijplezier!! Ik denk dat er maar weinig 12-jarigen zijn met een Leica, geniet ervan,

gr
Marijn
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: KorHaan op juli 20, 2011, 01:41:29 am
Leuk!
 
Denken aan een Bresser en dan een Leica mee naar huis nemen.  :duim:
 
Veel plezier ermee, Willem!
 
Vriendelijke groet,
 
Ronald Sinoo
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 20, 2011, 09:44:55 am
Bedankt voor de leuke reacties  :duim: Dat genieten zal wel lukken . Ik heb hem al  uitgetest op de verkeersborden op het industrie, 500 meter, en je kon de tekst goed lezen, en op een reiger die op 60 meter afstannd zat heb ik ook mooi kunnen bekijken  ;D
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 20, 2011, 09:47:45 am
het koste wel 1000 euro bij elkaar, maar dat viel wel mee O0
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: fkdeboer op juli 20, 2011, 12:20:34 pm
wow, gefeliciteerd!
ik wou dat ik zulke verjaardagskado's kreeg!
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 21, 2011, 14:13:19 pm
Ik heb even een klein probleempje met m`n scoop, Jullie kunnen vast wel helpen denk ik.

als ik m`n scoop op m`n statief zet draait ie in het rond en dat was eerst niet, het was toenet zo erg datik hem eraf draaide, volgens mij zit er ergens geen schroefje want ik zie denk ik een schroefgat, moet ik gewoon een schroefje indraaien? Of wat moet ik doen'

Het is heel erg iritant :-\
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: fkdeboer op juli 21, 2011, 14:40:45 pm
dat klinkt wat vreemd. maar ik denk dat het de plaat(verbinding tussen scoop en statief is) is wat los zit. moet je de plaat even van je statief halen en dan kan je (aan de onderkant) hem even aandraaien. en is het statief ook 2ehands? anders de handleiding eens lezen :angel:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 21, 2011, 14:44:02 pm
Statief is idd ook tweedehands, ik zal mijn vader straks ff laten kijken, hij is er nu ff niet :-\, ik wilde net naar visvijver gaan voor libellen te zien met de scoop ,

Maar een wespendief + een buizerd is ook leuk als je hem kan volgen, horen roepen :duim:
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: KorHaan op juli 21, 2011, 23:40:34 pm
Als je het nog niet hebt kunnen verhelpen, kun je dan een paar fotootjes van het probleem hier op het forum zetten, Willem? Het is vast een kwestie van een schroef aandraaien, wat Folkert al zegt, maar het zou handig zijn als we zien waar het probleem zit.
 
Vriendelijke groet,
 
Ronald Sinoo
Titel: Re: Welke scoop?
Bericht door: willemxd op juli 22, 2011, 11:15:35 am
Het is a gemaakt : ;D  er zat iets los!