Observation international

Soortgroepen => Wantsen, Cicaden en Plantenluizen => Topic gestart door: spinnenvrouw op juni 22, 2011, 17:34:30 pm

Titel: Bladluizen
Bericht door: spinnenvrouw op juni 22, 2011, 17:34:30 pm
Er komen in Nederland meer dan 400 bladluissoorten voor. De meeste daarvan zijn alleen aan de hand van een microscopisch preparaat te determineren, maar soms lukt het toch aan de hand van een foto. Met een binoc kun je ook een eind komen.

Relevante kenmerken   volgen hieronder
Serieus determineren (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg986517#msg986517)   reactie 1
Plaatjes kijken (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg1085670#msg1085670)    reactie 2
Techniek (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg1085751#msg1085751)  reactie 3

De meeste bladluizen zijn oligofaag, dat wil zeggen dat ze maar enkele planten als waardplant gebruiken.  Dat brengt het aantal mogelijke soorten meteen een flink stuk terug, en maakt een eventuele determinatie een stuk makkelijker. Waardplantlijstjes moeten wel met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden, ze zijn vaak onvolledig. Ook is er de valkuil om polyfage soorten te vergeten.  Een eenzame gevleugelde luis is op doorreis en hoeft dus niet bij de plant te horen waar hij op zit. Boomluizen waaien nog wel eens weg en komen dan terecht op lage vegetatie.

Fotografeerbare kenmerken die helpen bij de determinatie zijn

Vleugeladering.  Als het niet de standaardadering is, let dan op de vorm en kleur van het pterostigma, een eventuele onderbreking in ader R, het aantal vertakkingen in ader M, een eventuele verdonkering van ader A. Ook kunnen er vlekjes op de vleugel zitten, vaak aan het uiteinde van de aders.  De achtervleugel is zelden relevant.

Rugtekening.  Vooral bij gevleugelde luizen is er vaak een patroon van vlekken of strepen. Ook kan bij de sifonen de lichaamsinhoud een afwijkende kleur hebben.

Sifonen zijn buisjes op het achterlijf.  Alleen bladluizen hebben dergelijke buisjes, hoewel ze niet bij alle soorten aanwezig zijn.  Vorm, lengte en kleur  geven een belangrijke indicatie op genusniveau.

De cauda of staart  kan lang of kort zijn en, als de vergroting het haalt,  knopvormig met een insnoering.  Bekijk het staartje van een volwassen bladluis, die herken je aan de vertikale opbouw van het kontje. In een bladluiskolonie is vergelijkingsmateriaal aanwezig. Soms zit er boven de staart een tweede staartje, het SCP of supracaudaal proces.
Onder de staart zit de anaalplaat, meestal oninteressant maar soms tweelobbig.

De kop is van bovenaf gezien tussen de antennen recht, al dan niet met een uitstekende ocel, of ingedeukt. Men spreekt ook wel van het al dan niet aanwezig zijn van frontaaltuberkels, de sokkels waarop de antennen staan ingeplant.  Soms zijn er uitsteeksels.

De antennen  leveren veel informatie.  De lengte in verhouding tot het lichaam,  de lengte van de afzonderlijke leedjes, en vooral het laatste lid: dat heeft een basaal deel, en een dun uiteinde (Pt of processus terminalis).  De lengteverhouding tussen het basale stukje en de Pt is een veelgebruikt kenmerk. Ook kan de antenne deels knobbelig zijn. Als de vergroting het haalt, vooral op de onderkant van de antenne zitten ronde of ovale orgaantjes, de rhinaria.

De kleur van het levende dier, de lengte van de poten, de plaats op de plant, en de aanwezigheid van mieren kan ook helpen bij de determinatie.
Titel: Serieus determineren - Determineerboeken, deels online
Bericht door: spinnenvrouw op juni 22, 2011, 18:12:25 pm
Determineren aan de hand van de waardplant

Met dank aan Rutger en vooral Arp die veel literatuur en vooral veel links opspoorden.
Blackman & Eastop behandelen de hele wereld in drie boekwerken. 
Helemaal fantastisch is dat de inhoud nu online als volledig gehyperlinkte website beschikbaar is gemaakt op aphidsonworldsplants.info (http://www.aphidsonworldsplants.info/index.htm).
Begin bijvoorbeeld bij 'Host lists and keys' (http://www.aphidsonworldsplants.info/C_HOSTS_AAIntro.htm).  De rest is ook heel leerzaam.

De originele titels zijn deze:
Determineren zonder waardplant, een binoc of loep is genoeg

Taylor et al. ofwel de Rothamsted-tabel is een uitkomst voor gevleugelde luizen. Behandelt Engelse soorten voor zover ze in hun zuigvallen (http://www.rothamsted.ac.uk/insect-survey/networks) belandden. Een binoc is genoeg.Er is ook een tweetalige versie uit 1984, met als tweede titel "Manuel d'Identification des Pucerons" (vertaling van Yvon Robert):
Stresemann "Excursionsfauna" heeft een heel toegankelijk bladluisgedeelte (door Thieme & Müller). Let op: De oudere drukken zijn wat verouderd, maar de actuele druk is goed bijgewerkt. Online (deels) te bekijken als google preview:
Determineren zonder waardplant, meestal wel een microscopisch preparaat nodig

Heie behandelde de Deense en Noordeuropese bladluizen in zes delen in de serie Fauna Entomologica Scandinavica.  Zo goed als de hele nederlandse fauna wordt daarin behandeld.
Enkele delen online te bekijken als google preview:
Lampel & Meier publiceerden inmiddels twee delen voor Zwitserland:
Stroyan (1977, 1984) en Blackman (2010) behandel(d)en de Britse bladluizen in de serie Handbooks for the Identification of British Insects.
Nieto Nafria & Mier Durante (1984) schreven een handzaam tabelletje tot de genera van Spanje:Ze zijn inmiddels ook begonnen aan de volledige bewerking van de Iberische bladluizen:
Titel: plaatjes kijken
Bericht door: spinnenvrouw op november 09, 2011, 19:09:17 pm
Europa/PalearctischNearctisch:WereldwijdEdit (Arp): Linkfixes
Titel: Re: Bladluizen, techniek
Bericht door: spinnenvrouw op november 09, 2011, 20:09:37 pm
TECHNIEK

Zoeken en verzamelen

Bladluizen leven op planten, waar ze sap zuigen. De plaats op de plant zegt vaak iets over de soort. Ze zijn overal te vinden: op bladeren (vaak op de onderkant, maar ook op de bovenkant), op stengels en twijgen, in de bloeiwijze, op wortels, en zelfs op stammen. Veel bladluizen veroorzaken misvormingen als verfrommelde bladeren of gallen, vaak zijn die karakteristiek voor een soort of soortengroep.  Activiteit van mieren wijst vaak op de aanwezigheid van bladluizen, evenals plakkerige honingdauw.
Als fotograferen niet genoeg informatie oplevert moet je materiaal verzamelen om thuis beter te bekijken. Verzamelen gaat in alcohol. Je kunt met een pincetje (volwassen!) luizen van de plant plukken, maar ook plantendelen afknippen en de luizen met blad en al in een potje stoppen. Vergeet niet de naam van de plant te noteren. Als er nauwelijks volwassen luizen aanwezig zijn kun je een stukje plant met levende dieren meenemen om ze op te kweken.
Gevleugelde luizen kun je vangen in een gele vangbak, een bak met water waarin wat afwasmiddel is opgelost. De gele kleur is voor veel soorten aantrekkelijk, door de zeep zakken ze door het wateroppervlak en verdrinken.

Kweken
Determineren gaat het beste aan de hand van volwassen exemplaren. Een kolonie bestaat vaak uit overwegend jonge dieren. Opkweken levert dan determineerbaar materiaal op. Vooral als er ook exemplaren met vleugelaanleg aanwezig zijn is dat handig, een tabel voor gevleugelden volgt vaak een ander zoekpad.
Zet een stukje plant met luizen op een vaasje, sluit de onderkant af zodat de diertjes niet in het water kunnen vallen, en zet het geheel in een met een lap afgesloten pot. Als het stukje plant klein is, bijvoorbeeld een blad, is een prop natte watten of een stukje oasis genoeg.
Let op de aanwezigheid van predatoren, als je luizen wilt overhouden moet je ze verwijderen. Aan de andere kant is het ook leuk om te weten wat er aan je luizen knabbelt. Een foto van een zweefvliegmade of gaasvlieglarve samen met het volwassen dier, én info over de prooi, maakt ook een leuke waarneming!

Bewaren
Bladluizen kun je bewaren in alcohol. Zo kun je ze onder de binoc bekijken, en er later eventueel een preparaat van maken. Bewaar ze wel in het donker, in verband met verkleuren.
Microscopische preparaten zijn duurzamer, en voor het bekijken van microscopische kenmerken zijn ze onontbeerlijk.  Daarvoor moeten de dieren worden behandeld met een loogoplossing om de lichaamsinhoud te verwijderen, gespoeld, en op een microscoopglaasje gelegd met een insluitmiddel. Of er na het spoelen nog een stap nodig is (bijvoorbeeld ontwateren) is afhankelijk van het insluitmiddel. Zie bijvoorbeeld hier (http://www.aphidsonworldsplants.info/Methods.htm). Als je geen flauw idee hebt hoe dit gaat, zoek dan contact met iemand die het kan voordoen.
Titel: Re: Bladluizen: levenswijze
Bericht door: spinnenvrouw op november 09, 2011, 20:09:51 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: spinnenvrouw op november 09, 2011, 20:10:03 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: spinnenvrouw op november 09, 2011, 20:10:15 pm
gereserveerd
Titel: Extra ruimte
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:42:48 pm
Ik maak even wat plaats zodat Jacomijn meer ruimte heeft voor inleidende stukjes en om wat extra ruimte te hebben voor andere onzin van mij.

Verplaats m'n klad (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.0#extralinks) dadelijk verder naar beneden...

pffff, dat is wel hééél optimistisch :rolleye: :rolleye:
Jacomijn

Haha  O0 Nee hoor - ik wilde vooral die twee berichtjes onder je eigen naam weer vrijmaken ;)
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:04 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:12 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:19 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:25 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:31 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:38 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:44 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:51 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:43:57 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:04 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:10 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:16 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:25 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:31 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:42 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:49 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:44:55 pm
gereserveerd
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:45:01 pm
gereserveerd
Titel: KLAD!! - Extra links
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:45:08 pm
Let op: Dit is nadrukkelijk een KLADJE, vooral gebaseerd op wat ik met eventjes zoeken toevallig ben tegengekomen en me eventueel nuttig leek.

(Nuttige?) Links:
Wereld (& ongesorteerd)PalearctischNearctisch
Titel: KLAD!! - Extra literatuur
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:45:15 pm
Let op: Dit is nadrukkelijk een KLADJE, vooral gebaseerd op wat ik met eventjes zoeken toevallig ben tegengekomen en me eventueel nuttig leek. Een aantal bruikbare dingen zijn inmiddels verhuisd naar het berichtje "Serieus determineren (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg986517#msg986517)" van Jacomijn bovenaan in dit topic.

Identificatie
PalearctischNearctisch
Biologie/Ecologie etc.
Verzamelen/Prepareren/Bewaren
Literatuur - ongesorteerd/uitzoeken
Literatuurlijsten/Bibliografieën
Titel: KLAD!! - Links/Info op waardplant
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:45:21 pm
Aardappel
Braam, Framboos etc.
Naaldhout
Grassen/Granen
Citrus
Titel: gereserveerd
Bericht door: Arp op januari 13, 2015, 15:45:28 pm
gereserveerd
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: thijsdegraaf op december 20, 2018, 16:19:07 pm
Informatie geschreven voor:

Onderfamilie Lachninae:
2-1-2019 tribus Eulachnini: Genus Cinara (https://waarneming.nl/soort/info/20840), genus Eulachnus (https://waarneming.nl/soort/info/159021)  genus Schizolachnus (https://waarneming.nl/soort/info/159024)
4-1-2019 tribus Lachnini: Genus Lachnus (https://waarneming.nl/soort/info/28451) ,  Maculolachnus submacula (https://waarneming.nl/soort/info/159018), genus Stomaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159019)
6-1-2019 tribus Tramini: Genus Trama (https://waarneming.nl/soort/info/159042), genus Protrama (https://waarneming.nl/soort/info/159049)
6-1-2019 tribus Tuberolachnini = Tuberolachnus (Mordvilko): Tuberolachnus salignus (https://waarneming.nl/soort/info/20844)

6-1-2019 Onderfamilie Mindarinae =    Mindarus (Koch) Mindarus abietinus – Penseelluis - Balsam twig aphid (https://waarneming.nl/soort/info/158826)
7-1-2019 Onderfamilie Saltusaphidinae, genus Iziphya, Iziphya bufo (https://waarneming.nl/soort/info/159454) (foto's zijn nog niet gekeurd), genus Juncobia leegei (https://waarneming.nl/soort/info/159649), genus Subsaltusaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159446). genus Thripsaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159440)
8-1-2019 Onderfamilie Thelaxinae. Genus GlyphinaGlyphina betulae (https://waarneming.nl/soort/info/621161) en genus  Thelaxes (https://waarneming.nl/soort/info/159340)
9-1-2019 Onderfamilie Hormaphidinae Hormaphidinae: Tribus Hormaphidini = Hamamelistes (Shimer)   Hamamelistes betulinus – Berkenbladluis (https://waarneming.nl/soort/info/158809) (tussen de laatste foto's zitten foto's van Glyphina betulae,
Onderfamilie Eriosomatinae.
12-1-2019 Tribus Eriosomatini: Genus Colopha (https://waarneming.nl/soort/info/28920), genus  Kaltenbachiella (https://waarneming.nl/soort/info/82423), genus Eriosoma (https://waarneming.nl/soort/info/156790), genus Tetraneura (https://waarneming.nl/soort/info/158863)   
13-1-2019 Tribus Fordini: Genus Aploneura (https://waarneming.nl/soort/info/620915), genus Baizongia (https://waarneming.nl/soort/info/159645), genus  Forda (https://waarneming.nl/soort/info/159341), genus Paracletus (https://waarneming.nl/soort/info/159652), genus Smynthurodes (https://waarneming.nl/soort/info/26713)
16-1-2019 Tribus Pemphigini: Genus Mimeuria (https://waarneming.nl/soort/info/158825), genus Pachypappa (https://waarneming.nl/soort/info/158838), genus Patchiella (https://waarneming.nl/soort/info/158839), genus Pemphigus (https://waarneming.nl/soort/info/18832), genus Prociphilus (https://waarneming.nl/soort/info/158849), genus Thecabius (https://waarneming.nl/soort/info/158864).
17-1-2019 Onderfamilie Drepanosiphinae. Genus Drepanosiphum (https://waarneming.nl/soort/info/159345).
Onderfamilie Chaitophorinae
18-1-2019 Tribus Chaitophorini: Genus Chaitophorus (https://waarneming.nl/soort/info/159462), genus Periphyllus (https://waarneming.nl/soort/info/159455).
20-1-2019 Tribus Siphini: Genus Atheroides (https://waarneming.nl/soort/info/159477), genus Caricosipha (https://waarneming.nl/soort/info/159475), genus Chaetosiphella (https://waarneming.nl/soort/info/159487), genus Laingia (https://waarneming.nl/soort/info/159476), genus Sipha (https://waarneming.nl/soort/info/159482).
Onderfamilie Calaphidinae 
22-1-2019 Tribus Calaphidini. Genus Betulaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159350), genus Calaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159347), genus Callipterinella (https://waarneming.nl/soort/info/620967), genus Clethrobius (https://waarneming.nl/soort/info/621047), genus Euceraphis (https://waarneming.nl/soort/info/107026), genus Monaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159296), genus Symydobius (https://waarneming.nl/soort/info/159352).
25-1-2019 Tribus Panaphidini: Genus Appendiseta (https://waarneming.nl/soort/info/159644), genus Chromaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159354), genus Ctenocallis (https://waarneming.nl/soort/info/159431), genus Eucallipterus (https://waarneming.nl/soort/info/26895), genus Myzocallis (https://waarneming.nl/soort/info/159355), genus Panaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159353), genus Pterocallis (https://waarneming.nl/soort/info/159364), genus Takecallis (https://waarneming.nl/soort/info/159016), genus Therioaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159435), genus Tinocallis (https://waarneming.nl/soort/info/159432), genus Tuberculatus (https://waarneming.nl/soort/info/159362).
25-1-2019 Onderfamilie Anoeciinae: Genus Anoecia (https://waarneming.nl/soort/info/85735)
Onderfamilie Aphidinae
3-2-2019 Tribus Aphidini: Genus Aphis (https://waarneming.nl/soort/info/159136), genus Hyalopterus (https://waarneming.nl/soort/info/84506), genus Melanaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159497), genus Rhopalosiphum (https://waarneming.nl/soort/info/159138), genus Schizaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159498)
20-2-2019 Tribus Macrosiphini: Genus Acaudingum (https://waarneming.nl/soort/info/159723), genus Acyrthosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/264146), genus Amphorophora (https://waarneming.nl/soort/info/620719), genus Amphorosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/159643), genus Anthracosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/620739), genus Anuraphis (https://waarneming.nl/soort/info/159622), genus Aspidaphis (https://waarneming.nl/soort/info/158780), genus  Aulacorthum (https://waarneming.nl/soort/info/909481), genus Brachycaudus (https://waarneming.nl/soort/info/596209), genus Brachycolus (https://waarneming.nl/soort/info/158787). genus Brevicoryne (https://waarneming.nl/soort/info/158790), genus Capitophorus (https://waarneming.nl/soort/info/620971), genus Cavariella (https://waarneming.nl/soort/info/700151), genus Ceruraphis (https://waarneming.nl/soort/info/158792), genus Chaetosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/620995), genus Clypeoaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159646), genus  Coloradoa (https://waarneming.nl/soort/info/159993), genus Corylobium (https://waarneming.nl/soort/info/621065), genus Cryptaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621066), genus Cryptomyzus (https://waarneming.nl/soort/info/19350), genus Cryptosiphum (https://waarneming.nl/soort/info/26591), genus Decorosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/159647), genus Delphiniobium (https://waarneming.nl/soort/info/621083), genus Diuraphis (https://waarneming.nl/soort/info/158495), genus Dysaphis (https://waarneming.nl/soort/info/683442), genus Elatobium (https://waarneming.nl/soort/info/239303), genus Ericaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621133), genus Hayhurstia (https://waarneming.nl/soort/info/80731), genus Hyadaphis (https://waarneming.nl/soort/info/158810), genus Hyalopteroides (https://waarneming.nl/soort/info/621179), genus Hydaphias (https://waarneming.nl/soort/info/158811), genus Hyperomyzus (https://waarneming.nl/soort/info/158813), genus Idiopterus (https://waarneming.nl/soort/info/621192), genus Illinoia (https://waarneming.nl/soort/info/159210), genus Impatientinum (https://waarneming.nl/soort/info/82482), genus Jacksonia (https://waarneming.nl/soort/info/621207), genus Linosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/621214), genus Liosomaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621215), genus Lipaphis (https://waarneming.nl/soort/info/158817), genus Longicaudus (https://waarneming.nl/soort/info/159650), genus Macrosiphoniella (https://waarneming.nl/soort/info/596386), genus Macrosiphum (https://waarneming.nl/soort/info/596923), genus Megoura (https://waarneming.nl/soort/info/158823), genus Megourella (https://waarneming.nl/soort/info/621300), genus Metopeurum (https://waarneming.nl/soort/info/157125), genus Metopolophium (https://waarneming.nl/soort/info/621314), genus Microlophium (https://waarneming.nl/soort/info/211142), genus Microsiphum (https://waarneming.nl/soort/info/621326), genus Myzaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621344), genus Myzodium (https://waarneming.nl/soort/info/621357), genus Myzus (https://waarneming.nl/soort/info/158827), genus Nasonovia (https://waarneming.nl/soort/info/199518), genus Neopterocomma (https://waarneming.nl/soort/info/159495), genus Neotoxoptera (https://waarneming.nl/soort/info/621391), genus Ovatomyzus (https://waarneming.nl/soort/info/621398), genus Ovatus (https://waarneming.nl/soort/info/621403), genus Paramyzus (https://waarneming.nl/soort/info/621422), genus Pentalonia (https://waarneming.nl/soort/info/621432), genus Phorodon (https://waarneming.nl/soort/info/188659), genus Phyllaphis (https://waarneming.nl/soort/info/158846), genus Pleotrichophorus (https://waarneming.nl/soort/info/621445), genus Plocamaphis (https://waarneming.nl/soort/info/159494), genus Pseudobrevicoryne (https://waarneming.nl/soort/info/158853), genus Pterocomma (https://waarneming.nl/soort/info/159488), genus Rhodobium (https://waarneming.nl/soort/info/621482), genus Rhopalomyzus (https://waarneming.nl/soort/info/158856), genus Rhopalosiphoninus (https://waarneming.nl/soort/info/621484), genus Semiaphis (https://waarneming.nl/soort/info/158860), genus Sitobion (https://waarneming.nl/soort/info/644497), genus Staegeriella (https://waarneming.nl/soort/info/158862), genus Staticobium (https://waarneming.nl/soort/info/621546), genus Subacyrthosiphon (https://waarneming.nl/soort/info/621558), genus Tubaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621606), genus Uroleucon (https://waarneming.nl/soort/info/82484), genus Utamphorophora (https://waarneming.nl/soort/info/621665), genus Vesiculaphis (https://waarneming.nl/soort/info/621667), genus Wahlgreniella (https://waarneming.nl/soort/info/621671)

Zie topic (https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=444254.msg2291069#msg2291069) voor vragen over dit onderwerp. 
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: thijsdegraaf op december 25, 2018, 13:48:46 pm
Alle bladluizen op Waarneming. Met onderfamilie en tribus. Met Nederlandse en Engelse naam. 
Gebruikte bron:
http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_A.htm#Aphis

=    Acaudinum (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Acaudinum centaureae 
=   Acyrthosiphon (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Acyrthosiphon caraganae
Acyrthosiphon chelidonii
Acyrthosiphon cyparissiae
Acyrthosiphon ericetorum
Acyrthosiphon euphorbiae
Acyrthosiphon ignotum
Acyrthosiphon loti -  -  Green trefoil-aphid
Acyrthosiphon malvae - Roger's luis 
Acyrthosiphon pisum – Erwtebladluis - Pea aphid
Acyrthosiphon primulae  -  - Primrose aphid
=   Amphorophora (Buckton) - Aphidinae: Macrosiphini
Amphorophora ampullata
Amphorophora gei 
Amphorophora rubi - Grote brameluis -  Large blackberry aphid
Amphorosiphon (Hille Ris Lambers) - Aphidinae: Macrosiphini
Amphorosiphon pulmonariae 
Anoecia (Koch) - Anoeciinae
Anoecia corni – Kornoeljeluis - Common dogwood-grass aphid
Anoecia furcata 
=   Anthracosiphon (Hille Ris Lambers) Aphidinae: Macrosiphini
Anthracosiphon hertae 
=   Anuraphis (Del Guercio) - Aphidinae: Macrosiphini
Anuraphis catonii - Catons vouwgalluis
Anuraphis farfarae - Melige vouwgalluis
Anuraphis subterranea – Grondvouwgalluis - Pear-hogweed aphid
=   Aphis (Linnaeus) - Aphidinae: Aphidini
Aphis acanthoidis   
Aphis acetosae   
Aphis brunellae  - Brunelluis -  Self-heal aphid
Aphis callunae -  - Heather aphid
Aphis craccae - Vogelwikkeluis
Aphis craccivora - Zwarte wikkeluis - Cowpea aphid, Groundnut aphid
Aphis cytisorum – Goudenregenluis - Broom aphid, Laburnum aphid
Aphis epilobiaria – Wilgenroosjesluis - Waxy willowherb aphid
Aphis etiolata
Aphis euphorbiae -  - Spurge aphid
Aphis fabae - Zwarte Bonenluis
Aphis farinosa -  - Small willow aphid, Sallow aphid
Aphis forbesi
Aphis frangulae – Sporkehoutluis - Alder buckthorn - willowherb aphid
Aphis genistae
Aphis gossypii - Zwarte Bladluis - Hypericum aphid, Melon aphid, Cotton aphid
Aphis grossulariae – Kruisbessenluis - Gooseberry - willowherb aphid, Gooseberry aphid
Aphis hederae - Zwarte klimopluis - Ivy aphid
Aphis helianthemi
Aphis hieracii - Havikskruidbladluis
Aphis holoenotherae
Aphis hypochoeridis -  - Cat's-ear root aphid
Aphis idaei - Kleine frambozeluis 
Aphis ilicis – Hulstluis - Holly Aphid
Aphis intybi - Aphis intybi
Aphis jacobaeae - Ragwort aphid
Aphis kaltenbachi
Aphis korshunovi
Aphis lamiorum - Dovenetelluis
Aphis lindae
Aphis longirostrata -  - - Aphis longirostris Sea plantain aphid
Aphis lotiradicis
Aphis nasturtii – Vuilboomluis - Buckthorn - potato aphid
Aphis nerii - Oleanderbladluis
Aphis newtoni - Zwartbruine irisluis - Iris aphid
Aphis oenotherae
Aphis origani - Marjoleinluis
Aphis pilosellae -  - Green mouse-ear hawkweed aphid
Aphis podagrariae - Zevenbladluis
Aphis polygonata
Aphis pomi - Groene appeltakluis - Green apple aphid
Aphis praeterita -  - Hairy willowherb aphid
Aphis psammophila
Aphis pseudocytisorum
Aphis ruborum - Kleine bramenluis - Small bramble aphid, permanent blackberry aphid
Aphis rumicis - Ridderzuringluis
Aphis salicariae - Kattenstaartluis - Dogwood - rosebay willowherb aphid
Aphis sambuci – Vlierbladluis - Elder aphid
Aphis schneideri - Kleine bessenluis - Blackcurrant aphid, Permanent currant aphid
Aphis spiraecola
Aphis symphyti
Aphis thalictri - Ruitluis
Aphis tormentillae -  - Tormentil aphid
Aphis triglochinis - Zoutgrasluis
Aphis ulicis -  - Gorse aphid
Aphis ulmariae - Moerasspireabladluis
Aphis umbrella – Kaasjeskruidluis - Umbrella aphid
Aphis urticata – Brandnetelluis - Dark Green Nettle Aphid
Aphis vaccinii
Aphis vandergooti -  - Yarrow root aphid
Aphis verbasci -  - Mullein aphid
Aphis viburni - Zwarte sneeuwballuis - Viburnum aphid
Aphis violae - Zwartgroene violeluis - Violet root collar aphid
=    Aploneura (Passerini) - Eriosomatinae: Fordini
Aploneura lentisci -  - Mealy grass root aphid
Appendiseta (Richards) - Calaphidinae: Panaphidini 
Appendiseta robiniae 
=   Aspidaphis (Gillette) - Aphidinae: Macrosiphini
Aspidaphis adjuvans – Duizendknoopluis
=   Atheroides (Haliday) - Chaitophorinae: Siphini
Atheroides brevicornis 
Atheroides doncasteri 
Atheroides hirtellus   
Atheroides serrulatus 
=   Aulacorthum (Mordvilko) -  Aphidinae: Macrosiphini
Aulacorthum aegopodii 
Aulacorthum circumflexum - Gevlekte bladluis
Aulacorthum cylactis 
Aulacorthum palustre 
Aulacorthum rufum 
Aulacorthum solani - Boterbloemluis - Glasshouse - potato aphid, Foxglove aphid
Aulacorthum speyeri - Aulacorthum speyeri
=    Baizongia (Rondani) - Eriosomatinae: Fordini
Baizongia pistaciae 
=    Betulaphis (Glendenning) - Calaphidinae: Calaphidini
Betulaphis quadrituberculata  -  - Small downy birch aphid
=    Brachycaudus (van der Goot) - Aphidinae: Macrosiphini
Brachycaudus cardui – Distelkortstaartluis - Plum - thistle aphid
Brachycaudus helichrysi - Groene kortstaartluis - Leaf-curling plum aphid
Brachycaudus jacobi 
Brachycaudus klugkisti - Klugkists kortstaartluis
Brachycaudus lychnicola 
Brachycaudus lychnidis – Koekoeksbloemkortstaartluis - Campion aphids
Brachycaudus persicae – Perzikkortstaartluis - Black peach aphid
Brachycaudus prunicola - Gevlekte kortstaartluis
Brachycaudus rumexicolens - Zuringkortstaartluis
Brachycaudus schwartzi 
Brachycaudus spiraeae - Spireakortstaartluis
Brachycaudus tragopogonis – Morgensterkortstaartluis - Goatsbeard aphid
=    Brachycolus Buckton - Aphidinae: Macrosiphini
Brachycolus cerastii - Hoornbloemluis
Brachycolus cucubali - Sileneluis
Brachycolus stellariae - Muurluis
=    Brevicoryne van der Goot Aphidinae: Macrosiphini
Brevicoryne brassicae - Melige koolluis
=    Calaphis (Walsh) - Calaphidinae: Calaphidini
Calaphis betulicola -  -  Black-tipped dark-veined birch aphid
Calaphis flava -  - Yellow dark-veined birch aphid
=    Callipterinella (van der Goot) - Calaphidinae: Calaphidini
Callipterinella calliptera -  - Black banded birch aphid
Callipterinella minutissima
Callipterinella tuberculata -  - Red-banded birch aphid
=    Capitophorus (van der Goot) - Aphidinae: Macrosiphini
Capitophorus carduinus -  - Green thistle aphid
Capitophorus elaeagni -  - Common oleaster aphid
Capitophorus hippophaes -  - Polygonum aphid, Bistort aphid
Capitophorus horni 
Capitophorus inulae 
Capitophorus pakansus 
Capitophorus similis -  - Buckthorn-Butterbur aphid
=    Caricosipha (Börner) - Chaitophorinae: Siphini
Caricosipha paniculatae 
Cavariella (del Guercio) - Aphidinae: Macrosiphini
Cavariella aegopodii – Zevenbladluis - Willow - carrot aphid
Cavariella cicutae 
Cavariella intermedia   
Cavariella pastinacae -  -  Willow - umbellifer aphid
Cavariella theobaldi - Groene pastinaakluis - Willow - parsnip aphid
=   Ceruraphis  Börner Aphidinae: Macrosiphini
Ceruraphis eriophori - Sneeuwbal-zeggeluis
=   Chaetosiphella (Hille Ris Lambers) - Chaitophorinae: Siphini
Chaetosiphella berlesei 
=    Chaetosiphon (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Chaetosiphon fragaefolii – Aardbeiknotshaarluis - Strawberry aphid
Chaetosiphon potentillae 
=   Chaitophorus  Koch Chaitophorinae: Chaitophorini
Chaitophorus capreae - Waterwilgbladluis
Chaitophorus horii
Chaitophorus hypogaeus 
Chaitophorus leucomelas - Gevlekte populiereluis
Chaitophorus parvus 
Chaitophorus populeti 
Chaitophorus populialbae 
Chaitophorus ramicola
Chaitophorus salicti 
Chaitophorus salijaponicus 
Chaitophorus tremulae 
Chaitophorus truncatu
Chaitophorus vitellinae 
=    Chromaphis (Walker) - Calaphidinae: Panaphidini
Chromaphis juglandicola -  - Small walnut aphid
=    Cinara (Curtis) Lachninae: Eulachnini
Cinara acutirostris -  -  Corsican pine aphid
Cinara brauni -  -  Corsican pine shoot aphid
Cinara confinis – Kerstboomtakluis - Black-stem aphid
Cinara costata -  - Mealy Spruce Aphid
Cinara cuneomaculata -  - Brown larch aphid
Cinara cupressi – Thujatakluis - Cypress aphid
Cinara juniperi - Bonte takluis -  Juniper aphid
Cinara kochiana - Grote larikstakluis - Giant larch aphid
Cinara laportei 
Cinara laricis – Larikstakluis -  Speckled larch aphid
Cinara pectinatae - Groene zilverspartakluis - Green-striped fir aphid
Cinara piceae – Fijnsparstamluis - Greater black spruce bark aphid
Cinara piceicola -  - Green-striped spruce aphid
Cinara pilicornis - Sparretakluis
Cinara pinea – Lotluis -  Large pine aphid
Cinara pini – Dennetakluis - Scots pine aphid
Cinara pruinosa -  - Wax-bordered spruce aphid
Cinara tujafilina 
=     Clethrobius (Mordvilko) - Calaphidinae: Calaphidini
Clethrobius comes -  - Brown hairy birch aphid
=    Clypeoaphis (Soliman) Aphidinae: Macrosiphini
Clypeoaphis suaedae -  - Sea-blite aphid
=    Colopha (Monell) - Eriosomatinae: Eriosomatini
Colopha compressa - Hanekamgalluis
=    Coloradoa (Wilson) - Aphidinae: Macrosiphini
Coloradoa absinthii
Coloradoa achilleae
Coloradoa artemisiae - Kleine bijvoetluis
Coloradoa rufomaculata - Kleine chrysanteluis
Coloradoa tanacetina -  - Tansy leaf margin aphid
=    Corylobium (Mordvilko) Aphidinae: Macrosiphini
Corylobium avellanae -  Large hazel aphid, Hazelnut aphid
=    Cryptaphis (Hille Ris Lambers) - Aphidinae: Macrosiphini
Cryptaphis poae 
=     Cryptomyzus (Oestlund) - Aphidinae: Macrosiphini
Cryptomyzus alboapicalis -  - White dead nettle aphid
Cryptomyzus ballotae -  - Hairy horehound aphid
Cryptomyzus galeopsidis – Hennepnetelluis - European blackcurrant aphid
Cryptomyzus korschelti - Korschelts luis - Woundwort aphid
Cryptomyzus maudamanti -  - Yellow archangel aphid
Cryptomyzus ribis – Bloedblaarluis - Red currant aphid
Cryptomyzus ulmeri 
=    Cryptosiphum (Buckton) Aphidinae: Macrosiphini
Cryptosiphum artemisiae - Bijvoetbladluis
=    Ctenocallis (Klodnitsky) - Calaphidinae: Panaphidini
Ctenocallis setosa - Ctenocallis setosa
=    Decorosiphon (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Decorosiphon corynothrix 
=    Delphiniobium (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Delphiniobium junackianum 
=    Diuraphis (Aizenberg) - Aphidinae: Macrosiphini
Diuraphis agrostidis - Struisgrasluis
Diuraphis frequens - Kweekluis
Diuraphis holci - Witbolluis
Diuraphis muehlei
=    Drepanosiphum Koch - Drepanosiphinae
Drepanosiphum acerinum -  - Sapling sycamore aphid
Drepanosiphum dixoni
Drepanosiphum platanoidis - Grote esdoornluis - Common Sycamore Aphid
=    Dysaphis (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Dysaphis albocinerea
Dysaphis angelicae - Meidoorn-engelwortelluis - Hawthorn - Angelica aphid
Dysaphis anthrisci - Fluitekruidluis
Dysaphis aucupariae - Roze elsbesluis - Wild service aphid
Dysaphis chaerophylli
Dysaphis crataegi – Meidoornpeenluis - Hawthorn-carrot aphid
Dysaphis devecta  - Bloedvlekkenluis - Rosy leaf-curling apple aphids
Dysaphis hirsutissima
Dysaphis lappae -  - Subspecies lappae (Burdock mealy root aphid)
Dysaphis lauberti - Meidoorn-berenklauwluis
Dysaphis leefmansi
Dysaphis maritima
Dysaphis plantaginea - Roze appelluis - Rosy apple aphid
Dysaphis pyri - Roze perenluis - Pear-bedstraw aphid
Dysaphis radicola -  - Apple-dock aphid
Dysaphis ranunculi - Boterbloemluis
Dysaphis sorbi - Roze lijsterbesluis - Rowan aphid
Dysaphis tulipae - Grijze bolleluis - Tulip bulb aphid
=    Elatobium (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Elatobium abietinum - Groene sparreluis
Ericaphis (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini 
Ericaphis scammelli
=    Eriosoma (Leach) - Eriosomatinae: Eriosomatini
Eriosoma anncharlotteae
Eriosoma flavum - Kweebloedluis
Eriosoma lanigerum – Appelbloedluis - Woolly apple aphid
Eriosoma lanuginosum - Perenbloedluis
Eriosoma patchae - Iepenbloedluis
Eriosoma ulmi – Bessenwortelluis - Elm-currant aphid
=    Eucallipterus (Schouteden) Calaphidinae: Panaphidini
Eucallipterus tiliae - Bonte lindebladluis - Common lime aphid, Linden aphid
=    Euceraphis (Walker) - Calaphidinae: Calaphidini
Euceraphis betulae -  - Silver birch aphid
Euceraphis punctipennes  ????
Euceraphis punctipennis -  - Downy birch aphid
Eulachnus (Del Guercio) - Lachninae: Eulachnini 
Eulachnus agilis -  - Spotted Green Pine Needle Aphid
Eulachnus rileyi -  - Active grey pine needle aphid, Narrow brown pine aphid
=    Forda (von Heyden) Eriosomatinae: Fordini
Forda formicaria
=    Glyphina (Koch) - Thelaxinae
Glyphina betulae -  - Green birch thelaxid
=    Hamamelistes (Shimer) Hormaphidinae: Hormaphidini
Hamamelistes betulinus – Berkenbladluis - Birch blister aphid
=    Hayhurstia (del Guercio) - Aphidinae: Macrosiphini
Hayhurstia atriplicis – Meldeluis - Chenopodium aphid
=    Hyadaphis (Kirkaldy) - Aphidinae: Macrosiphini
Hyadaphis foeniculi - Grijze kamperfoelieluis - Fly honeysuckle aphid, Fennel aphid
Hyadaphis passerinii -  - Honeysuckle aphid
=    Hyalopteroides (Theobald) - Aphidinae: Macrosiphini
Hyalopteroides humilis -  - Cocksfoot aphid
=    Hyalopterus (Koch) - Aphidinae: Aphidini
Hyalopterus pruni - Melige pruimeluis - Mealy Plum Aphid
=    Hydaphias (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Hydaphias helvetica - Geel walstrotopluis
Hydaphias molluginis - Glad walstrotopluis
Hydaphias mosana
=    Hyperomyzus (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Hyperomyzus lactucae - Groene melkdistelluis - Blackcurrant-sowthistle aphid
Hyperomyzus lampsanae -  - Nipplewort aphid
Hyperomyzus pallidus - Bleke melkdistelluis - Gooseberry-sowthistle aphid
Hyperomyzus picridis -  - Oxtongue aphid
Hyperomyzus rhinanthi -  - Currant -- yellow rattle aphid, Northern currant aphid
=   Idiopterus (Davis) - Aphidinae: Macrosiphini
Idiopterus nephrelepidis - Zwarte varenluis
=    Illinoia (Wilson) - Aphidinae: Macrosiphini
Illinoia azaleae - Azalealuis
Illinoia lambersi – Rododendronluis - Rhododendron aphid
Illinoia liriodendri -  - Tulip-tree aphid
Illinoia rhododendri
=   Impatientinum (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Impatientinum asiaticum
Impatientinum balsamines
=    Iziphya (Nevsky) Saltusaphidinae
Iziphya bufo
=    Jacksonia (Theobald) Aphidinae: Macrosiphini
Jacksonia papillata
=    Juncobia (Quednau) - Saltusaphidinae
Juncobia leegei - Juncobia leegei
Kaltenbachiella (Schouteden) - Eriosomatinae: Eriosomatini 
Kaltenbachiella pallida - Iepenbladnerfluis
=   Lachnus (Burmeister) - Lachninae: Lachnini
Lachnus iliciphilus - Eikenziekteluis
Lachnus pallipes - Beukenziekteluis
Lachnus roboris – Eikenbladluis - Variegated oak aphid
=    Laingia (Theobald) - Chaitophorinae: Siphini
Laingia psammae -  - Marram flower aphid
=   Linosiphon (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Linosiphon galiophagum
Liosomaphis (Walker) - Aphidinae: Macrosiphini 
Liosomaphis berberidis -  - Barberry aphid
=    Lipaphis (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Lipaphis erysimi - Loodkleurige bladluis
Lipaphis rossi - Scheefkelkluis
Lipaphis turritella - Torenkruidluis
=    Longicaudus (van der Goot) - Aphidinae: Macrosiphini
Longicaudus dunlopi 
Longicaudus trirhodus - Roos-akeleiluis - Rose - columbine aphid
=    Macrosiphoniella (del Guercio) - Aphidinae: Macrosiphini
Macrosiphoniella abrotani
Macrosiphoniella absinthii -  - Absinthe aphid
Macrosiphoniella artemisiae -  - Mugwort aphid
Macrosiphoniella asteris
Macrosiphoniella leucanthemi
Macrosiphoniella linariae
Macrosiphoniella millefolii – Duizendbladgalluis - Yarrow aphid
Macrosiphoniella oblonga -  - Slender mugwort aphid
Macrosiphoniella persequens
Macrosiphoniella ptarmicae
Macrosiphoniella sejuncta -  - Large mottled yarrow aphid
Macrosiphoniella subterranea
Macrosiphoniella tanacetaria – Boerenwormkruidluis - Tansy aphid
Macrosiphoniella tapuskae
Macrosiphoniella usquertensis - Duizendbladkwastjesluis
=    Macrosiphum (Oestlund) - Aphidinae: Macrosiphini
Macrosiphum albifrons - Grote lupineluis - Lupin aphid, Essig's lupin aphid
Macrosiphum cholodkovskyi -  - Meadow-sweet aphid
Macrosiphum euphorbiae – Aardappeltopluis - Potato aphid
Macrosiphum gei -  - Herb Bennet aphid
Macrosiphum hellebori -  - Hellebore aphid
Macrosiphum rosae - Gewone rozenluis - Rose aphid
Macrosiphum tinctum -  - Green willowherb aphid
=    Maculolachnus (Gaumont) - Lachninae: Lachnini
Maculolachnus submacula -  - Rose stem aphid
Megoura (Buckton) - Aphidinae: Macrosiphini 
Megoura viciae - Grote wikkeluis - Vetch aphid
=   Megourella (Hille Ris Lambers) Aphidinae: Macrosiphini
Megourella purpurea
Megourella tribulis
=    Melanaphis (van der Goot) - Aphidinae: Aphidini
Melanaphis luzulella
Melanaphis pyraria - Zwarte perenluis - Pear-grass aphid
=    Metopeurum (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Metopeurum fuscoviride -  - Pink tansy aphid
=   Metopolophium (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Metopolophium albidum
Metopolophium dirhodum - Roos-grasluis - Rose - grain aphid
Metopolophium festucae - Raaigrasluis
Metopolophium frisicum
Metopolophium tenerum
=    Microlophium (Mordvilko) Aphidinae: Macrosiphini
Microlophium carnosum -  - Common nettle aphid
=    Microsiphum Cholodkovsy - Aphidinae: Macrosiphini
Microsiphum millefolii
=    Mimeuria (Börner) - Eriosomatinae: Pemphigini
Mimeuria ulmiphila - Iepenwortelluis
=    Mindarus (Koch) - Mindarinae
Mindarus abietinus – Penseelluis - Balsam twig aphid
=    Monaphis (Walker) - Calaphidinae: Calaphidini
Monaphis antennata -  - Solitary birch aphid
=    Myzaphis (van der Goot) - Aphidinae: Macrosiphini
Myzaphis rosarum - Lesser rose aphid
=    Myzocallis (Passerini) - Calaphidinae: Panaphidini
Myzocallis carpini -  - Hornbeam aphid
Myzocallis castanicola -  - Sweet chestnut aphid
Myzocallis coryli -  - Hazel aphid, Filbert aphid
Myzocallis walshii 
=    Myzodium (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Myzodium modestum
=    Myzus (Passerini) - Aphidinae: Macrosiphini
Myzus ajugae - Zenegroenluis
Myzus ascalonicus – Sjalottenluis - Shallot aphid
Myzus cerasi - Zwarte kersenluis - Black cherry aphid
Myzus certus - Bruine violenluis
Myzus ligustri - Gele ligusterluis - Privet aphid
Myzus lythri - Weichselkersluis
Myzus myosotidis - Vergeet-mij-nietjesluis
Myzus ornatus -  - Ornate aphid, Violet aphid
Myzus persicae - Groene perzikluis - Peach-potato aphid, Green peach aphid
Myzus varians – Sigaretgalluis - Peach-clematis aphid
=    Nasonovia (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Nasonovia compositellae -  - Black-backed daisy aphid
Nasonovia pilosellae – Muizenoortjesbladluis - Hawkweed aphid
Nasonovia ribisnigri - Groene slaluis - Currant-lettuce aphid
=    Neopterocomma (Hille Ris Lambers) - Aphidinae: Macrosiphini
Neopterocomma verhoeveni
=    Neotoxoptera (Theobald) - Aphidinae: Macrosiphini
Neotoxoptera formosana -  - Onion aphid
=    Ovatomyzus (Hille Ris Lambers) - Aphidinae: Macrosiphini
Ovatomyzus boraginacearum -  - Alkanet aphid
Ovatomyzus stachyos
=    Ovatus (van der Goot) - Aphidinae: Macrosiphini
Ovatus glechomae   
Ovatus insitus - Wolfspootluis
Ovatus mentharius -  - Mint aphid
=    Pachypappa (Koch) - Eriosomatinae: Pemphigini
Pachypappa vesicalis - Populierenrozetluis
=    Panaphis (Kirkaldy) - Calaphidinae: Panaphidini
Panaphis juglandis -  - Large walnut aphid, Dusky-veined walnut aphid
=    Paracletus (van Heyden) - Eriosomatinae: Fordini
Paracletus cimiciformis
=    Paramyzus (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Paramyzus heraclei
=    Patchiella (Tullgren) - Eriosomatinae: Pemphigini
Patchiella reaumuri - Lindeluis
=    Pemphigus (Hartig) - Eriosomatinae: Pemphigini
Pemphigus bursarius - Wollige slawortelluis - Poplar-lettuce gall aphid
Pemphigus gairi - Gair’s populierenbladnerfluis - Poplar pouch gall aphids
Pemphigus passeki - Wollige Karwijluis
Pemphigus phenax - Wollige peenluis
Pemphigus populi -  - Club-shaped poplar-gall aphid
Pemphigus populinigrae - Zwarte populierenbladluis
Pemphigus protospirae - Vroege spiraalluis
Pemphigus spyrothecae - Late spiraalluis
Pemphigus trehernei  - Treherne's populierenbeursluis
=    Pentalonia (Coquerel) - Aphidinae: Macrosiphini
Pentalonia nigronervosa
=    Periphyllus (van der Hoeven) - Chaitophorinae: Chaitophorini
Periphyllus acericola -  - Sycamore periphyllus aphid
Periphyllus californiensis - Japanse esdoornluis - Californian Maple aphid
Periphyllus coracinus
Periphyllus hirticornis -  - Green maple periphyllus aphid
Periphyllus lyropictus -  - Norway maple periphyllus aphid
Periphyllus obscurus -   - Dark periphyllus aphid
Periphyllus singeri
Periphyllus testudinaceus -  - Common periphyllus aphid
=    Phorodon (Passerini) - Aphidinae: Macrosiphini
Phorodon humuli – Hopluis - Damson - hop aphid
=    Phyllaphis (Koch) - Phyllaphidinae
Phyllaphis fagi – Beukenbladluis - Woolly beech aphid
=    Pleotrichophorus (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Pleotrichophorus duponti
Pleotrichophorus filaginis
Pleotrichophorus glandulosus
=    Plocamaphis (Oestlund) - Aphidinae: Macrosiphini
Plocamaphis flocculosa
=    Prociphilus (Koch) - Eriosomatinae: Pemphigini
Prociphilus bumeliae - Essenrozetluis
Prociphilus fraxini - Essensparrenluis
Prociphilus pini - Dennenwortelluis
Prociphilus xylostei - Kamperfoeliebloedluis
=    Protrama (Baker) - Lachninae: Tramini
Protrama ranunculi
=    Pseudobrevicoryne (Heinze) - Aphidinae: Macrosiphini
Pseudobrevicoryne buhri - Barbarakruidluis
=    Pterocallis (Passerini) - Calaphidinae: Panaphidini
Pterocallis alni -  - Common alder aphid
Pterocallis maculata -  - Green-barred alder aphid
=    Pterocomma Buckton Aphidinae: Macrosiphini
Pterocomma jacksoni
Pterocomma pilosum - Grote wilgentakluis - Hairy willow bark aphid
Pterocomma rufipes -  - Rufous willow bark aphid
Pterocomma salicis - Bonte wilgetakluis - Black willow bark aphid
Pterocomma tremulae -  - Aspen bark aphid
=   Rhodobium (Hille Ris) - Lambers Aphidinae: Macrosiphini
Rhodobium porosum - Gele rozeluis
=    Rhopalomyzus (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Rhopalomyzus lonicerae - Rietgrasluis
Rhopalomyzus poae
=   Rhopalosiphoninus (Baker) - Aphidinae: Macrosiphini
Rhopalosiphoninus calthae -  - Marsh marigold aphid
Rhopalosiphoninus heikinheimoi
Rhopalosiphoninus latysiphon - Aardappelkelderluis
Rhopalosiphoninus ribesinus – Bessetakluis - Currant stem aphid
Rhopalosiphoninus staphyleae - Pimpernootluis
=    Rhopalosiphum (Koch) - Aphidinae: Aphidini
Rhopalosiphum insertum - Appel-grasluis
Rhopalosiphum maidis
Rhopalosiphum nymphaeae – Waterlelieluis - Water lily aphid, Reddish-brown plum aphid
Rhopalosiphum padi – Vogelkersluis - Bird cherry - oat aphid
Rhopalosiphum rufulum
=    Schizaphis (Börner) - Aphidinae: Aphidini
Schizaphis agrostis
Schizaphis caricis
Schizaphis graminum -  - Greenbug
Schizaphis holci
Schizaphis jaroslavi
Schizaphis longicaudata
Schizaphis nigerrima
Schizaphis palustris
Schizaphis pilipes
Schizaphis rufula
Schizaphis scirpi -  - Bulrush aphid
Schizaphis weingaertneriae
=    Schizolachnus (Mordvilko) - Lachninae: Eulachnini
Schizolachnus pineti - Grijze naaldluis - Grey waxy pine needle aphid
=    Semiaphis (van der Goot) Aphidinae: Macrosiphini
Semiaphis dauci - Kleine peenluis
Semiaphis pimpinellae - Bevernelluis
Semiaphis sphondylii
=    Sipha (Passerini) - Chaitophorinae: Siphini
Sipha elegans
Sipha glyceriae
Sipha littoralis
Sipha maydis
=    Sitobion (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Sitobion avenae - Grote graanluis - English Grain Aphid
Sitobion fragariae - Braam-grasluis - Blackberry-grass aphid
Sitobion rhamni
=    Smynthurodes (Westwood) - Eriosomatinae: Fordini
Smynthurodes betae - Bonenwortelluis
=    Staegeriella (Hille Ris Lambers) - Aphidinae: Macrosiphini
Staegeriella necopinata
=    Staticobium (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Staticobium limonii
=    Stomaphis (Walker) - Lachninae: Lachnini
Stomaphis graffii
Stomaphis longirostris
Stomaphis quercus -  - Giant oak aphid
Stomaphis radicicola
=    Subacyrthosiphon (Hille Ris Lambers) -  Aphidinae: Macrosiphini
Subacyrthosiphon cryptobium -
=    Subsaltusaphis (Quednau) - Saltusaphidinae
Subsaltusaphis flava
Subsaltusaphis intermedia
Subsaltusaphis lambersi
Subsaltusaphis ornata
Subsaltusaphis pallida
Subsaltusaphis picta -  - Painted sedge aphid
=    Symydobius (Mordvilko) - Calaphidinae: Calaphidini
Symydobius oblongus
=    Takecallis (Matsumura) - Calaphidinae: Panaphidini
Takecallis arundicolens -  - Black-tailed bamboo aphid
Takecallis arundinariae -  - Black-spotted bamboo aphid
Takecallis taiwanus
=    Tetraneura (Quednau) - Eriosomatinae: Eriosomatini
Tetraneura coerulescens
Tetraneura nigriabdominalis
Tetraneura ulmi - Iep-grasluis - Elm-grass root aphid
=    Thecabius (Koch) Eriosomatinae: Pemphigini
Thecabius affinis – Vouwbeursluis - Poplar-buttercup gall aphid
Thecabius lysimachiae - Populierenplooibladluis
=    Thelaxes (Westwood) - Thelaxinae
Thelaxes dryophila - - Common oak thelaxid
=    Therioaphis (Walker) - Calaphidinae: Panaphidini
Therioaphis luteola
Therioaphis ononidis
Therioaphis riehmi
Therioaphis trifolii
= Thripsaphis Gillette Saltusaphidinae  Maar!! is ook te vinden als Allaphis Mordvilko
Thripsaphis caricicola
Thripsaphis cyperi
Thripsaphis ossiannilssoni
Thripsaphis producta
Thripsaphis verrucosa
=    Tinocallis *Matsumura) - Calaphidinae: Panaphidini
Tinocallis nevskyi -  - Pale Japanese elm aphid
Tinocallis platani
Tinocallis saltans
Tinocallis takachihoensis -  - Japanese elm aphid
Tinocallis takachioensis ?????????
=    Trama (von Heyden) - Lachninae: Tramini
Trama caudata
Trama eastopi
Trama maritima
Trama rara -  - Dandelion root aphid
Trama troglodytes -  - Artichoke tuber aphid
=    Tubaphis (Hille Ris) Lambers Aphidinae: Macrosiphini
Tubaphis ranunculina
=    Tuberculatus (Mordvilko) - Calaphidinae: Panaphidini
Tuberculatus annulatus -  - Common oak aphid
Tuberculatus borealis -  - Blue-green oak aphid
Tuberculatus neglectus -  - Sessile oak aphid
Tuberculatus querceus
=    Tuberolachnus (Mordvilko) - Lachninae: Tuberolachnini
Tuberolachnus salignus – Dromedarisluis - Giant willow aphid
=    Uroleucon (Mordvilko) Aphidinae: Macrosiphini
Uroleucon achilleae -  - Red yarrow aphid
Uroleucon aeneum -  - Dark-tailed thistle aphid
Uroleucon cichorii -  - Large chicory aphid
Uroleucon cirsii -  - Large thistle aphid
Uroleucon erigeronense
Uroleucon hypochoeridis -  - Large cat's ear aphid
Uroleucon jaceae – Brandnetelbladluis - Large knapweed aphid
Uroleucon jaceicola -  - Yellow-legged knapweed aphid
Uroleucon montanivorum
Uroleucon murale
Uroleucon picridis -  - Large oxtongue aphid
Uroleucon pulicariae
Uroleucon rapunculoidis
Uroleucon simile
Uroleucon sonchi - Bruine slaluis - Large sowthistle aphid
Uroleucon tanaceti - Lakrode luis - Crimson tansy aphid
Uroleucon taraxaci -  - Bronze-brown dandelion aphid
Uroleucon tussilaginis
=    Utamphorophora (Knowlton) - Aphidinae: Macrosiphini
Utamphorophora humboldti
=    Vesiculaphis (Del Guercio) - Aphidinae: Macrosiphini
Vesiculaphis theobaldi
=    Wahlgreniella (Hille Ris Lambers) Aphidinae: Macrosiphini
Wahlgreniella arbuti
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: thijsdegraaf op december 25, 2018, 15:22:40 pm
Bladluizen op waarneming verdeeld in onderfamilies en tribus.
Bron:
http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_A.htm#Aphis

Onderfamilie Anoeciinae

Anoecia (Koch)
Anoecia corni – Kornoeljeluis - Common dogwood-grass aphid
Anoecia furcata 

Onderfamilie Aphidinae

Aphidinae: Tribus Aphidini
=   Aphis (Linnaeus) - Aphidinae: Aphidini
Aphis acanthoidis   
Aphis acetosae   
Aphis brunellae  - Brunelluis -  Self-heal aphid
Aphis callunae -  - Heather aphid
Aphis craccae - Vogelwikkeluis
Aphis craccivora - Zwarte wikkeluis - Cowpea aphid, Groundnut aphid
Aphis cytisorum – Goudenregenluis - Broom aphid, Laburnum aphid
Aphis epilobiaria – Wilgenroosjesluis - Waxy willowherb aphid
Aphis etiolata
Aphis euphorbiae -  - Spurge aphid
Aphis fabae - Zwarte Bonenluis
Aphis farinosa -  - Small willow aphid, Sallow aphid
Aphis forbesi
Aphis frangulae – Sporkehoutluis - Alder buckthorn - willowherb aphid
Aphis genistae
Aphis gossypii - Zwarte Bladluis - Hypericum aphid, Melon aphid, Cotton aphid
Aphis grossulariae – Kruisbessenluis - Gooseberry - willowherb aphid, Gooseberry aphid
Aphis hederae - Zwarte klimopluis - Ivy aphid
Aphis helianthemi
Aphis hieracii - Havikskruidbladluis
Aphis holoenotherae
Aphis hypochoeridis -  - Cat's-ear root aphid
Aphis idaei - Kleine frambozeluis 
Aphis ilicis – Hulstluis - Holly Aphid
Aphis intybi - Aphis intybi
Aphis jacobaeae - Ragwort aphid
Aphis kaltenbachi
Aphis korshunovi
Aphis lamiorum - Dovenetelluis
Aphis lindae
Aphis longirostrata -  - - Aphis longirostris Sea plantain aphid
Aphis lotiradicis
Aphis nasturtii – Vuilboomluis - Buckthorn - potato aphid
Aphis nerii - Oleanderbladluis
Aphis newtoni - Zwartbruine irisluis - Iris aphid
Aphis oenotherae
Aphis origani - Marjoleinluis
Aphis pilosellae -  - Green mouse-ear hawkweed aphid
Aphis podagrariae - Zevenbladluis
Aphis polygonata
Aphis pomi - Groene appeltakluis - Green apple aphid
Aphis praeterita -  - Hairy willowherb aphid
Aphis psammophila
Aphis pseudocytisorum
Aphis ruborum - Kleine bramenluis - Small bramble aphid, permanent blackberry aphid
Aphis rumicis - Ridderzuringluis
Aphis salicariae - Kattenstaartluis - Dogwood - rosebay willowherb aphid
Aphis sambuci – Vlierbladluis - Elder aphid
Aphis schneideri - Kleine bessenluis - Blackcurrant aphid, Permanent currant aphid
Aphis spiraecola
Aphis symphyti
Aphis thalictri - Ruitluis
Aphis tormentillae -  - Tormentil aphid
Aphis triglochinis - Zoutgrasluis
Aphis ulicis -  - Gorse aphid
Aphis ulmariae - Moerasspireabladluis
Aphis umbrella – Kaasjeskruidluis - Umbrella aphid
Aphis urticata – Brandnetelluis - Dark Green Nettle Aphid
Aphis vaccinii
Aphis vandergooti -  - Yarrow root aphid
Aphis verbasci -  - Mullein aphid
Aphis viburni - Zwarte sneeuwballuis - Viburnum aphid
Aphis violae - Zwartgroene violeluis - Violet root collar aphid
=    Hyalopterus (Koch)
Hyalopterus pruni - Melige pruimeluis - Mealy Plum Aphid
=    Melanaphis (van der Goot) 
Melanaphis luzulella
Melanaphis pyraria - Zwarte perenluis - Pear-grass aphid
=    Rhopalosiphum (Koch) - Aphidinae: Aphidini
Rhopalosiphum insertum - Appel-grasluis
Rhopalosiphum maidis
Rhopalosiphum nymphaeae – Waterlelieluis - Water lily aphid, Reddish-brown plum aphid
Rhopalosiphum padi – Vogelkersluis - Bird cherry - oat aphid
Rhopalosiphum rufulum
=    Schizaphis (Börner) 
Schizaphis agrostis
Schizaphis caricis
Schizaphis graminum -  - Greenbug
Schizaphis holci
Schizaphis jaroslavi
Schizaphis longicaudata
Schizaphis nigerrima
Schizaphis palustris
Schizaphis pilipes
Schizaphis rufula
Schizaphis scirpi -  - Bulrush aphid
Schizaphis weingaertneriae


Aphidinae: Tribus Macrosiphini
=    Acaudinum (Börner)
Acaudinum centaureae 
=   Acyrthosiphon (Mordvilko) 
Acyrthosiphon caraganae
Acyrthosiphon chelidonii
Acyrthosiphon cyparissiae
Acyrthosiphon ericetorum
Acyrthosiphon euphorbiae
Acyrthosiphon ignotum
Acyrthosiphon loti -  -  Green trefoil-aphid
Acyrthosiphon malvae - Roger's luis 
Acyrthosiphon pisum – Erwtebladluis - Pea aphid
Acyrthosiphon primulae  -  - Primrose aphid
=   Amphorophora (Buckton) 
Amphorophora ampullata
Amphorophora gei 
Amphorophora rubi - Grote brameluis -  Large blackberry aphid
Amphorosiphon (Hille Ris Lambers) 
Amphorosiphon pulmonariae
=   Anthracosiphon (Hille Ris Lambers)
Anthracosiphon hertae 
=   Anuraphis (Del Guercio)
Anuraphis catonii - Catons vouwgalluis
Anuraphis farfarae - Melige vouwgalluis
Anuraphis subterranea – Grondvouwgalluis - Pear-hogweed aphid
=   Aspidaphis (Gillette) 
Aspidaphis adjuvans – Duizendknoopluis
=   Aulacorthum (Mordvilko) 
Aulacorthum aegopodii 
Aulacorthum circumflexum - Gevlekte bladluis
Aulacorthum cylactis 
Aulacorthum palustre 
Aulacorthum rufum 
Aulacorthum solani - Boterbloemluis - Glasshouse - potato aphid, Foxglove aphid
Aulacorthum speyeri - Aulacorthum speyeri
=    Brachycaudus (van der Goot)
Brachycaudus cardui – Distelkortstaartluis - Plum - thistle aphid
Brachycaudus helichrysi - Groene kortstaartluis - Leaf-curling plum aphid
Brachycaudus jacobi 
Brachycaudus klugkisti - Klugkists kortstaartluis
Brachycaudus lychnicola 
Brachycaudus lychnidis – Koekoeksbloemkortstaartluis - Campion aphids
Brachycaudus persicae – Perzikkortstaartluis - Black peach aphid
Brachycaudus prunicola - Gevlekte kortstaartluis
Brachycaudus rumexicolens - Zuringkortstaartluis
Brachycaudus schwartzi 
Brachycaudus spiraeae - Spireakortstaartluis
Brachycaudus tragopogonis – Morgensterkortstaartluis - Goatsbeard aphid
Brachycolus Buckton
Brachycolus cerastii - Hoornbloemluis
Brachycolus cucubali - Sileneluis
Brachycolus stellariae - Muurluis
=    Brevicoryne van der Goot
Brevicoryne brassicae - Melige koolluis
=    Capitophorus (van der Goot) 
Capitophorus carduinus -  - Green thistle aphid
Capitophorus elaeagni -  - Common oleaster aphid
Capitophorus hippophaes -  - Polygonum aphid, Bistort aphid
Capitophorus horni
Capitophorus inulae 
Capitophorus pakansus 
Capitophorus similis -  - Buckthorn-Butterbur aphid
Cavariella (del Guercio)   
Cavariella aegopodii – Zevenbladluis - Willow - carrot aphid
Cavariella cicutae 
Cavariella intermedia   
Cavariella pastinacae -  -  Willow - umbellifer aphid
Cavariella theobaldi - Groene pastinaakluis - Willow - parsnip aphid
Ceruraphis  Börner   
Ceruraphis eriophori - Sneeuwbal-zeggeluis
=    Chaetosiphon (Mordvilko) 
Chaetosiphon fragaefolii – Aardbeiknotshaarluis - Strawberry aphid
Chaetosiphon potentillae 
=    Clypeoaphis (Soliman) 
Clypeoaphis suaedae -  - Sea-blite aphid
=    Coloradoa (Wilson)
Coloradoa absinthii
Coloradoa achilleae
Coloradoa artemisiae - Kleine bijvoetluis
Coloradoa rufomaculata - Kleine chrysanteluis
Coloradoa tanacetina -  - Tansy leaf margin aphid
=    Corylobium (Mordvilko) Aphidinae: Macrosiphini
Corylobium avellanae -  Large hazel aphid, Hazelnut aphid
=    Cryptaphis (Hille Ris) - Lambers
Cryptaphis poae 
=     Cryptomyzus (Oestlund)
Cryptomyzus alboapicalis -  - White dead nettle aphid
Cryptomyzus ballotae -  - Hairy horehound aphid
Cryptomyzus galeopsidis – Hennepnetelluis - European blackcurrant aphid
Cryptomyzus korschelti - Korschelts luis - Woundwort aphid
Cryptomyzus maudamanti -  - Yellow archangel aphid
Cryptomyzus ribis – Bloedblaarluis - Red currant aphid
Cryptomyzus ulmeri 
=    Cryptosiphum (Buckton)
Cryptosiphum artemisiae - Bijvoetbladluis
=    Decorosiphon (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Decorosiphon corynothrix 
=    Delphiniobium (Mordvilko) - Aphidinae: Macrosiphini
Delphiniobium junackianum 
=    Diuraphis (Aizenberg) - Aphidinae: Macrosiphini
Diuraphis agrostidis - Struisgrasluis
Diuraphis frequens - Kweekluis
Diuraphis holci - Witbolluis
Diuraphis muehlei
=    Dysaphis (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Dysaphis albocinerea
Dysaphis angelicae - Meidoorn-engelwortelluis - Hawthorn - Angelica aphid
Dysaphis anthrisci - Fluitekruidluis
Dysaphis aucupariae - Roze elsbesluis - Wild service aphid
Dysaphis chaerophylli
Dysaphis crataegi – Meidoornpeenluis - Hawthorn-carrot aphid
Dysaphis devecta  - Bloedvlekkenluis - Rosy leaf-curling apple aphids
Dysaphis hirsutissima
Dysaphis lappae -  - Subspecies lappae (Burdock mealy root aphid)
Dysaphis lauberti - Meidoorn-berenklauwluis
Dysaphis leefmansi
Dysaphis maritima
Dysaphis plantaginea - Roze appelluis - Rosy apple aphid
Dysaphis pyri - Roze perenluis - Pear-bedstraw aphid
Dysaphis radicola -  - Apple-dock aphid
Dysaphis ranunculi - Boterbloemluis
Dysaphis sorbi - Roze lijsterbesluis - Rowan aphid
Dysaphis tulipae - Grijze bolleluis - Tulip bulb aphid
=    Elatobium (Mordvilko) 
Elatobium abietinum - Groene sparreluis
Ericaphis (Börner)   
Ericaphis scammelli
=    Hayhurstia (del Guercio) 
Hayhurstia atriplicis – Meldeluis - Chenopodium aphid
=    Hyadaphis (Kirkaldy) 
Hyadaphis foeniculi - Grijze kamperfoelieluis - Fly honeysuckle aphid, Fennel aphid
Hyadaphis passerinii -  - Honeysuckle aphid
=    Hyalopteroides (Theobald) 
Hyalopteroides humilis -  - Cocksfoot aphid
=    Hydaphias (Börner) - Aphidinae: Macrosiphini
Hydaphias helvetica - Geel walstrotopluis
Hydaphias molluginis - Glad walstrotopluis
Hydaphias mosana
=    Hyperomyzus (Börner) 
Hyperomyzus lactucae - Groene melkdistelluis - Blackcurrant-sowthistle aphid
Hyperomyzus lampsanae -  - Nipplewort aphid
Hyperomyzus pallidus - Bleke melkdistelluis - Gooseberry-sowthistle aphid
Hyperomyzus picridis -  - Oxtongue aphid
Hyperomyzus rhinanthi -  - Currant -- yellow rattle aphid, Northern currant aphid
=   Idiopterus (Davis)   
Idiopterus nephrelepidis - Zwarte varenluis
=    Illinoia (Wilson) 
Illinoia azaleae - Azalealuis
Illinoia lambersi – Rododendronluis - Rhododendron aphid
Illinoia liriodendri -  - Tulip-tree aphid
Illinoia rhododendri
=   Impatientinum (Mordvilko)   
Impatientinum asiaticum
Impatientinum balsamines
=    Jacksonia (Theobald) 
Jacksonia papillata
=   Linosiphon (Börner)
Linosiphon galiophagum
Liosomaphis (Walker)
Liosomaphis berberidis -  - Barberry aphid
=    Lipaphis (Mordvilko)
Lipaphis erysimi - Loodkleurige bladluis
Lipaphis rossi - Scheefkelkluis
Lipaphis turritella - Torenkruidluis
=    Longicaudus (van der Goot)
Longicaudus dunlopi -
Longicaudus trirhodus - Roos-akeleiluis - Rose - columbine aphid
=    Macrosiphoniella (del Guercio)
Macrosiphoniella abrotani
Macrosiphoniella absinthii -  - Absinthe aphid
Macrosiphoniella artemisiae -  - Mugwort aphid
Macrosiphoniella asteris
Macrosiphoniella leucanthemi
Macrosiphoniella linariae
Macrosiphoniella millefolii – Duizendbladgalluis - Yarrow aphid
Macrosiphoniella oblonga -  - Slender mugwort aphid
Macrosiphoniella persequens
Macrosiphoniella ptarmicae
Macrosiphoniella sejuncta -  - Large mottled yarrow aphid
Macrosiphoniella subterranea
Macrosiphoniella tanacetaria – Boerenwormkruidluis - Tansy aphid
Macrosiphoniella tapuskae
Macrosiphoniella usquertensis - Duizendbladkwastjesluis
=    Macrosiphum (Oestlund)
Macrosiphum albifrons - Grote lupineluis - Lupin aphid, Essig's lupin aphid
Macrosiphum cholodkovskyi -  - Meadow-sweet aphid
Macrosiphum euphorbiae – Aardappeltopluis - Potato aphid
Macrosiphum gei -  - Herb Bennet aphid
Macrosiphum hellebori -  - Hellebore aphid
Macrosiphum rosae - Gewone rozenluis - Rose aphid
Macrosiphum tinctum -  - Green willowherb aphid
Megoura (Buckton)
Megoura viciae - Grote wikkeluis - Vetch aphid
=   Megourella (Hille Ris Lambers)
Megourella purpurea
Megourella tribulis
=    Metopeurum (Mordvilko)
Metopeurum fuscoviride -  - Pink tansy aphid
=   Metopolophium (Mordvilko) -
Metopolophium albidum
Metopolophium dirhodum - Roos-grasluis - Rose - grain aphid
Metopolophium festucae - Raaigrasluis
Metopolophium frisicum
Metopolophium tenerum
=    Microlophium (Mordvilko)
Microlophium carnosum -  - Common nettle aphid
=    Microsiphum Cholodkovsy
Microsiphum millefolii
=    Myzaphis (van der Goot) 
Myzaphis rosarum - Lesser rose aphid
=    Myzodium (Börner) 
Myzodium modestum
=    Myzus (Passerini) 
Myzus ajugae - Zenegroenluis
Myzus ascalonicus – Sjalottenluis - Shallot aphid
Myzus cerasi - Zwarte kersenluis - Black cherry aphid
Myzus certus - Bruine violenluis
Myzus ligustri - Gele ligusterluis - Privet aphid
Myzus lythri - Weichselkersluis
Myzus myosotidis - Vergeet-mij-nietjesluis
Myzus ornatus -  - Ornate aphid, Violet aphid
Myzus persicae - Groene perzikluis - Peach-potato aphid, Green peach aphid
Myzus varians – Sigaretgalluis - Peach-clematis aphid
=    Nasonovia (Mordvilko) 
Nasonovia compositellae -  - Black-backed daisy aphid
Nasonovia pilosellae – Muizenoortjesbladluis - Hawkweed aphid
Nasonovia ribisnigri - Groene slaluis - Currant-lettuce aphid
=    Neopterocomma (Hille Ris Lambers) 
Neopterocomma verhoeveni
=    Neotoxoptera (Theobald) 
Neotoxoptera formosana -  - Onion aphid
=    Ovatomyzus (Hille Ris Lambers) 
Ovatomyzus boraginacearum -  - Alkanet aphid
Ovatomyzus stachyos
=    Ovatus (van der Goot) 
Ovatus glechomae   
Ovatus insitus - Wolfspootluis
Ovatus mentharius -  - Mint aphid
=    Paramyzus (Börner) 
Paramyzus heraclei
=    Pentalonia (Coquerel) 
Pentalonia nigronervosa
=    Phorodon (Passerini) 
Phorodon humuli – Hopluis - Damson - hop aphid
=    Phyllaphis (Koch) - Phyllaphidinae
Phyllaphis fagi – Beukenbladluis - Woolly beech aphid
=    Pleotrichophorus (Börner) 
Pleotrichophorus duponti
Pleotrichophorus filaginis
Pleotrichophorus glandulosus
=    Plocamaphis (Oestlund) 
Plocamaphis flocculosa
=    Pseudobrevicoryne (Heinze) 
Pseudobrevicoryne buhri - Barbarakruidluis
=    Pterocomma Buckton 
Pterocomma jacksoni
Pterocomma pilosum - Grote wilgentakluis - Hairy willow bark aphid
Pterocomma rufipes -  - Rufous willow bark aphid
Pterocomma salicis - Bonte wilgetakluis - Black willow bark aphid
Pterocomma tremulae -  - Aspen bark aphid
=   Rhodobium (Hille Ris) - Lambers   
Rhodobium porosum - Gele rozeluis
=    Rhopalomyzus (Mordvilko) 
Rhopalomyzus lonicerae - Rietgrasluis
Rhopalomyzus poae
=   Rhopalosiphoninus (Baker)   
Rhopalosiphoninus calthae -  - Marsh marigold aphid
Rhopalosiphoninus heikinheimoi
Rhopalosiphoninus latysiphon - Aardappelkelderluis
Rhopalosiphoninus ribesinus – Bessetakluis - Currant stem aphid
Rhopalosiphoninus staphyleae – Pimpernootluis
=    Semiaphis (van der Goot) 
Semiaphis dauci - Kleine peenluis
Semiaphis pimpinellae - Bevernelluis
Semiaphis sphondylii
=    Sitobion (Mordvilko) 
Sitobion avenae - Grote graanluis - English Grain Aphid
Sitobion fragariae - Braam-grasluis - Blackberry-grass aphid
Sitobion rhamni
=    Staegeriella (Hille Ris Lambers) 
Staegeriella necopinata
=    Staticobium (Mordvilko) 
Staticobium limonii
=    Subacyrthosiphon (Hille Ris Lambers)   
Subacyrthosiphon cryptobium -
=    Tubaphis (Hille Ris Lambers) 
Tubaphis ranunculina
=    Uroleucon (Mordvilko) 
Uroleucon achilleae -  - Red yarrow aphid
Uroleucon aeneum -  - Dark-tailed thistle aphid
Uroleucon cichorii -  - Large chicory aphid
Uroleucon cirsii -  - Large thistle aphid
Uroleucon erigeronense
Uroleucon hypochoeridis -  - Large cat's ear aphid
Uroleucon jaceae – Brandnetelbladluis - Large knapweed aphid
Uroleucon jaceicola -  - Yellow-legged knapweed aphid
Uroleucon montanivorum
Uroleucon murale
Uroleucon picridis -  - Large oxtongue aphid
Uroleucon pulicariae
Uroleucon rapunculoidis
Uroleucon simile
Uroleucon sonchi - Bruine slaluis - Large sowthistle aphid
Uroleucon tanaceti - Lakrode luis - Crimson tansy aphid
Uroleucon taraxaci -  - Bronze-brown dandelion aphid
Uroleucon tussilaginis
=    Utamphorophora (Knowlton) 
Utamphorophora humboldti
=    Vesiculaphis (Del Guercio) 
Vesiculaphis theobaldi
=    Wahlgreniella (Hille Ris Lambers) 
Wahlgreniella arbuti

Onderfamilie Calaphidinae
 
Calaphidinae: Tribus Calaphidini
=    Betulaphis (Glendenning
Betulaphis quadrituberculata  -  - Small downy birch aphid
=    Calaphis (Walsh) 
Calaphis betulicola -  -  Black-tipped dark-veined birch aphid
Calaphis flava -  - Yellow dark-veined birch aphid
=    Callipterinella (van der Goot) 
Callipterinella calliptera -  - Black banded birch aphid
Callipterinella minutissima
Callipterinella tuberculata -  - Red-banded birch aphid
=     Clethrobius (Mordvilko)
Clethrobius comes -  - Brown hairy birch aphid
=    Euceraphis (Walker) - Calaphidinae: Calaphidini
Euceraphis betulae -  - Silver birch aphid
Euceraphis punctipennes  ????
Euceraphis punctipennis -  - Downy birch aphid
=    Monaphis (Walker) 
Monaphis antennata -  - Solitary birch aphid
=    Symydobius (Mordvilko) 
Symydobius oblongus

Calaphidinae: Tribus Panaphidini
Appendiseta (Richards)   
Appendiseta robiniae 
=    Chromaphis (Walker) 
Chromaphis juglandicola -  - Small walnut aphid
=    Ctenocallis (Klodnitsky) 
Ctenocallis setosa - Ctenocallis setosa
=    Eucallipterus (Schouteden) 
Eucallipterus tiliae - Bonte lindebladluis - Common lime aphid, Linden aphid
=    Myzocallis (Passerini) 
Myzocallis carpini -  - Hornbeam aphid
Myzocallis castanicola -  - Sweet chestnut aphid
Myzocallis coryli -  - Hazel aphid, Filbert aphid
Myzocallis walshii 
=    Panaphis (Kirkaldy) 
Panaphis juglandis -  - Large walnut aphid, Dusky-veined walnut aphid
=    Pterocallis (Passerini)
Pterocallis alni -  - Common alder aphid
Pterocallis maculata -  - Green-barred alder aphid
=    Takecallis (Matsumura) 
Takecallis arundicolens -  - Black-tailed bamboo aphid
Takecallis arundinariae -  - Black-spotted bamboo aphid
Takecallis taiwanus
=    Therioaphis (Walker) 
Therioaphis luteola
Therioaphis ononidis
Therioaphis riehmi
Therioaphis trifolii
=    Tinocallis (Matsumura) 
Tinocallis nevskyi -  - Pale Japanese elm aphid
Tinocallis platani
Tinocallis saltans
Tinocallis takachihoensis -  - Japanese elm aphid
Tinocallis takachioensis ?????????
=    Tuberculatus (Mordvilko) 
Tuberculatus annulatus -  - Common oak aphid
Tuberculatus borealis -  - Blue-green oak aphid
Tuberculatus neglectus -  - Sessile oak aphid
Tuberculatus querceus

Onderfamilie Chaitophorinae
 
Chaitophorinae: Tribus Chaitophorini
= Chaitophorus Koch
Chaitophorus capreae - Waterwilgbladluis
Chaitophorus horii
Chaitophorus hypogaeus 
Chaitophorus leucomelas - Gevlekte populiereluis
Chaitophorus parvus 
Chaitophorus populeti 
Chaitophorus populialbae 
Chaitophorus ramicola
Chaitophorus salicti 
Chaitophorus salijaponicus 
Chaitophorus tremulae 
Chaitophorus truncatus 
Chaitophorus vitellinae
=    Periphyllus (van der Hoeven)
Periphyllus acericola -  - Sycamore periphyllus aphid
Periphyllus californiensis - Japanse esdoornluis - Californian Maple aphid
Periphyllus coracinus
Periphyllus hirticornis -  - Green maple periphyllus aphid
Periphyllus lyropictus -  - Norway maple periphyllus aphid
Periphyllus obscurus -   - Dark periphyllus aphid
Periphyllus singeri
Periphyllus testudinaceus -  - Common periphyllus aphid

Chaitophorinae: Tribus Siphini
=   Atheroides (Haliday) 
Atheroides brevicornis 
Atheroides doncasteri 
Atheroides hirtellus   
Atheroides serrulatus 
=    Caricosipha (Börner) 
Caricosipha paniculatae 
=   Chaetosiphella (Hille Ris Lambers) 
Chaetosiphella berlesei 
=    Laingia (Theobald) 
Laingia psammae -  - Marram flower aphid
=    Sipha (Passerini) 
Sipha elegans
Sipha glyceriae
Sipha littoralis
Sipha maydis

Onderfamilie Drepanosiphinae

=    Drepanosiphum Koch 
Drepanosiphum acerinum -  - Sapling sycamore aphid
Drepanosiphum dixoni
Drepanosiphum platanoidis - Grote esdoornluis - Common Sycamore Aphid

Onderfamilie Eriosomatinae

Eriosomatinae: Tribus Eriosomatini
=    Colopha (Monell) 
Colopha compressa – Hanekamgalluis
=    Eriosoma (Leach) 
Eriosoma anncharlotteae
Eriosoma flavum - Kweebloedluis
Eriosoma lanigerum – Appelbloedluis - Woolly apple aphid
Eriosoma lanuginosum - Perenbloedluis
Eriosoma patchae - Iepenbloedluis
Eriosoma ulmi – Bessenwortelluis - Elm-currant aphid
Kaltenbachiella (Schouteden)   
Kaltenbachiella pallida - Iepenbladnerfluis
=    Tetraneura (Quednau)
Tetraneura coerulescens
Tetraneura nigriabdominalis
Tetraneura ulmi - Iep-grasluis - Elm-grass root aphid

Eriosomatinae: Tribus Fordini
=    Aploneura (Passerini) 
Aploneura lentisci -  - Mealy grass root aphid
=    Baizongia (Rondani)
Baizongia pistaciae 
=    Forda (von Heyden) 
Forda formicaria
=    Paracletus (van Heyden) 
Paracletus cimiciformis
=    Smynthurodes (Westwood) 
Smynthurodes betae - Bonenwortelluis

Eriosomatinae: Tribus Pemphigini
=    Mimeuria (Börner)   
Mimeuria ulmiphila - Iepenwortelluis
=    Pachypappa (Koch) 
Pachypappa vesicalis - Populierenrozetluis
=    Patchiella (Tullgren) 
Patchiella reaumuri - Lindeluis
=    Pemphigus (Hartig) 
Pemphigus bursarius - Wollige slawortelluis - Poplar-lettuce gall aphid
Pemphigus gairi - Gair’s populierenbladnerfluis - Poplar pouch gall aphids
Pemphigus passeki - Wollige Karwijluis
Pemphigus phenax - Wollige peenluis
Pemphigus populi -  - Club-shaped poplar-gall aphid
Pemphigus populinigrae - Zwarte populierenbladluis
Pemphigus protospirae - Vroege spiraalluis
Pemphigus spyrothecae - Late spiraalluis
Pemphigus trehernei  - Treherne's populierenbeursluis
=    Prociphilus (Koch)
Prociphilus bumeliae - Essenrozetluis
Prociphilus fraxini - Essensparrenluis
Prociphilus pini - Dennenwortelluis
Prociphilus xylostei - Kamperfoeliebloedluis
=    Thecabius (Koch) 
Thecabius affinis – Vouwbeursluis - Poplar-buttercup gall aphid
Thecabius lysimachiae - Populierenplooibladluis

Onderfamilie Hormaphidinae

Hormaphidinae: Tribus Hormaphidini
=    Hamamelistes (Shimer)
Hamamelistes betulinus – Berkenbladluis - Birch blister aphid

Onderfamilie Lachninae

Lachninae: Tribus Eulachnini
=    Cinara (Curtis)
Cinara acutirostris -  -  Corsican pine aphid
Cinara brauni -  -  Corsican pine shoot aphid
Cinara confinis – Kerstboomtakluis - Black-stem aphid
Cinara costata -  - Mealy Spruce Aphid
Cinara cuneomaculata -  - Brown larch aphid
Cinara cupressi – Thujatakluis - Cypress aphid
Cinara juniperi - Bonte takluis -  Juniper aphid
Cinara kochiana - Grote larikstakluis - Giant larch aphid
Cinara laportei 
Cinara laricis – Larikstakluis -  Speckled larch aphid
Cinara pectinatae - Groene zilverspartakluis - Green-striped fir aphid
Cinara piceae – Fijnsparstamluis - Greater black spruce bark aphid
Cinara piceicola -  - Green-striped spruce aphid
Cinara pilicornis - Sparretakluis
Cinara pinea – Lotluis -  Large pine aphid
Cinara pini – Dennetakluis - Scots pine aphid
Cinara pruinosa -  - Wax-bordered spruce aphid
Cinara tujafilina 
Eulachnus (Del Guercio)   
Eulachnus agilis -  - Spotted Green Pine Needle Aphid
Eulachnus rileyi -  - Active grey pine needle aphid, Narrow brown pine aphid
=    Schizolachnus (Mordvilko) 
Schizolachnus pineti - Grijze naaldluis - Grey waxy pine needle aphid

Lachninae: Tribus Lachnini
=   Lachnus (Burmeister)   
Lachnus iliciphilus - Eikenziekteluis
Lachnus pallipes - Beukenziekteluis
Lachnus roboris – Eikenbladluis - Variegated oak aphid
=    Maculolachnus (Gaumont) 
Maculolachnus submacula -  - Rose stem aphid
=    Stomaphis (Walker) 
Stomaphis graffii
Stomaphis longirostris
Stomaphis quercus -  - Giant oak aphid
Stomaphis radicicola

Lachninae: Tribus Tramini
=    Protrama (Baker) 
Protrama ranunculi
=    Trama (von Heyden) 
Trama caudata
Trama eastopi
Trama maritima
Trama rara -  - Dandelion root aphid
Trama troglodytes -  - Artichoke tuber aphid

Lachninae: Tribus Tuberolachnini
=    Tuberolachnus (Mordvilko)   
Tuberolachnus salignus – Dromedarisluis - Giant willow aphid


Onderfamilie Mindarinae

=    Mindarus (Koch)   
Mindarus abietinus – Penseelluis - Balsam twig aphid

Onderfamilie Saltusaphidinae

=    Iziphya (Nevsky)
Iziphya bufo
=    Juncobia (Quednau) 
Juncobia leegei
=    Subsaltusaphis (Quednau) 
Subsaltusaphis flava
Subsaltusaphis intermedia
Subsaltusaphis lambersi
Subsaltusaphis ornata
Subsaltusaphis pallida
Subsaltusaphis picta -  - Painted sedge aphid
= Thripsaphis Gillette
Thripsaphis caricicola
Thripsaphis cyperi
Thripsaphis ossiannilssoni
Thripsaphis producta
Thripsaphis verrucosa

Onderfamilie Thelaxinae

=    Glyphina (Koch)
Glyphina betulae -  - Green birch thelaxid
=    Thelaxes (Westwood) 
Thelaxes dryophila - - Common oak thelaxid
 
De twee soorten met vraagteken aangevraagd voor verbetering door Marco:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=409429.msg2292267#msg2292267
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: thijsdegraaf op mei 02, 2019, 16:07:33 pm
Van een aantal waarnemingen heb ik foto's gebruikt voor bij de informatie of in het familieoverzicht, zonder dat ze zijn goedgekeurd (vanwege gebrek aan luizenadmin).
Fouten kunnen worden doorgegeven.


Citaat
Foto's lijken me goed:
Iziphya bufo (Walker, 1848) https://waarneming.nl/soort/photos/159454 
Glyphina betulae (Linnaeus, 1758) https://waarneming.nl/soort/photos/621161 
Subsaltusaphis picta (Hille Ris Lambers, 1939 https://waarneming.nl/soort/photos/159452
Gevlekte populiereluis - Chaitophorus leucomelas https://waarneming.nl/soort/photos/159466   
Periphyllus acericola (Walker, 1848) https://waarneming.nl/soort/photos/621433  (van Arie Benschop)
Periphyllus lyropictus (Kessler, 1886) https://waarneming.nl/soort/photos/596853  (van Henk en Gerwin)

Grote lupineluis - Macrosiphum albifrons Essig, 1911 https://waarneming.nl/soort/photos/596923 
Microlophium carnosum (Buckton, 1876)  https://waarneming.nl/soort/photos/211142  (van James Clark)
Plocamaphis flocculosa Weed, 1891  https://waarneming.nl/soort/photos/159494 
Uroleucon achilleae (Koch, 1855) https://waarneming.nl/soort/photos/621619  (van Henk) ??
Uroleucon hypochoeridis  https://waarneming.nl/soort/photos/210935  (van Henk)  ??

Toch nog eentje:
Thelaxes dryophila  https://waarneming.nl/soort/photos/159339 (van Jan Wessels)

3-5-2019:
Periphyllus testudinaceus https://waarneming.nl/observation/169931962/?  Thijs de Graaf
Roos-grasluis Metopolophium dirhodum https://waarneming.nl/observation/170143096/? Thijs de Graaf 
Zwarte klimopluis Aphis hederae  https://waarneming.nl/observation/171339693/?    Thijs de Graaf
Boterbloemluis Dysaphis ranunculi https://waarneming.nl/observation/171554764/?   James Clark
Takecallis arundinariae   https://waarneming.nl/observation/174089116/  Thijs de Graaf
Roze appelluis Dysaphis plantaginea  https://waarneming.nl/observation/173801039/  Thijs de Graaf
Tuberculatus annulatus  https://waarneming.nl/observation/173926223/  Thijs de Graaf
 
Titel: Re: Bladluizen-Callipterinella tuberculata
Bericht door: ruut op maart 18, 2020, 22:19:14 pm
welke bladluizen zitten bij deze mier :huh:

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/177156145/ (https://waarneming.nl/observation/177156145/).
1 Wegmier - Lasius niger imago, gezien
datum: 2019-07-09
locatie: Eindhoven - Stratumse heide - Karperven (NB)

foto's:
(https://waarneming.nl/media/photo/022/401/22401696.jpg)
alvast dank met groet, ruut
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: Henk Soepenberg op maart 19, 2020, 11:02:39 am
Ruut, lijkt me Callipterinella tuberculata. Leeft op ruwe berk.

https://waarneming.nl/observation/161287966/
https://influentialpoints.com/Gallery/Callipterinella_tuberculata_Red_banded_birch_aphid.htm
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: ruut op maart 19, 2020, 12:01:24 pm
Super Henk :duim
Peter Boer wilde dit nl weten voor de mier
Hartelijk dank
Vriendelijke groet, ruut
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: Henk Soepenberg op maart 19, 2020, 14:23:13 pm
En jij kunt deze waarneming nog een keer invoeren als je dat wilt  :blink:
Titel: Re: Bladluizen
Bericht door: ruut op maart 19, 2020, 15:46:29 pm
Wat 'n werk zit daar in 😉