Observation international

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: Mark van Veen op juni 10, 2005, 08:49:22 am

Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Mark van Veen op juni 10, 2005, 08:49:22 am
In deze draad wilde ik tot een overzicht komen van webstekken die goede determinatie informatie bieden, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen of uitgebreide soortenoverzichten.

Heb je een toevoeging, klik dan bij het volgende punt op edit en voeg het zo toe. Dan blijft het overzichtelijk. Kun je niet editten (geen edit-knop rechtsboven in het topic), voeg het aan het eind toe, dan verwerk ik het later.

Probeer ook de kenmerken zoals die op waarneming.nl staan voor een groeiend aantal soorten. Je kunt ze vinden op de overzicht-tab bij de soorten of via de link 'informatie over deze soort' die in de rechterkolom opduikt.

Mark
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Mark van Veen op juni 10, 2005, 09:12:18 am
INTERNET

Fotogalerij: pagina geeft fotografisch overzicht van meerdere soorten.
Determinatietabel: op basis van kenmerken determineren.
Praatje-plaatje: bij foto van dier staat informatie opgenomen, geen directe vergelijkingsmogelijkheden. Vaak een naamlijst als toegang.
Overzicht: overzicht niet op basis van foto's.

Portals naar determinatie-info
http://www.gti-kontaktstelle.de/links/linksID.html (http://www.gti-kontaktstelle.de/links/linksID.html). Zeer uitgebreide portal naar determinatiesites en -literatuur.

Natur in Nordrhein-Westfalen (http://www.natur-in-nrw.de/HTML/Links.html). Uitgebreide set links, waaronder ook veel determinatiesites.


algemene overzichten die veel meer dan 1 groep bevatten
Gardensafari: de Nederlandse tuinfauna. (http://www.gardensafari.net/) Fotogalerij met toelichting. Uitgebreid overzicht van insekten die je makkelijk tegen het lijf loopt.

Insecten bij de Mashut (http://www.mashut.nl/mshphp/mshframe.php?fnn=soorten). Fotogalerij. Overzicht van insekten van een bos/graslandengebied in Overijssel, met nadruk op vliegen, (graaf-)wespen, libellen en vlinders.

Algemeen overzicht van insekten (http://ip30.eti.uva.nl/bis/insecten.php?menuentry=zoeken) Plaatje-praatje overzicht. Zoek op naam, of blader per soort door het overzicht.

Engels overzicht dierenrijk met foto's (http://www.bioimages.org.uk/). Foto-database. Zoek op naam, of bekijk soorten uit een genus, familie of andere eenheid. Navigatie wat omslachtig.

Bladmineerders uit diverse groepen (http://www.bladmineerders.nl/). Determinatietabel en overzicht van mijnen per plant.

Biotaxis (http://www.neo-creature.com/biotaxys/biotaxys.html). Een franstalige webstek met determinatie van veel insektengroepen

http://www.wildguideuk.com/index.html (http://www.wildguideuk.com/index.html), fotografisch overzicht van sprinkhanen, wantsen, vliegen en vlinders. Beperkt aantal soorten, maar gedetailleerd in beeld gebracht.

bugidentifier (http://www.projects.ex.ac.uk/bugclub/bugid.html), determinatietabel tot de hoofdgroepen insekten.

Pissebedden
(met dank aan 'Puddingbrains')Duizendpoten, milioenpoten
(met dank aan 'puddingbrains')Sprinkhanen
Sprinkhanenoverzicht op Saltabel. (http://www.saltabel.org/Nederlands/Soorten/Sabelsprinkhanen/Sikkelsprinkhaan.htm) Foto's, toelichting en verspreiding in België. Overzicht alle Nederlandse en Belgische soorten.

Sprinkhanen overzicht (http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/sprinkhanen/sprinkhanen.html). Foto's en determinatiekenmerken, gegroepeerd per op elkaar lijkende soorten.

Sprinkhaan.be (Doorntjes) (http://www.sprinkhaan.be/). Algemene info over doorntjes, determinatietabel.

Zweedse sprinkhanen. (http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/insekter/grashopporvartbitareochsyrsor/bildgallerioverdesvenskaarterna.4.18fc9baff6275048180002365.html) Galerij met tekeningen van alle Zweedse sprinkhanen.


Kakkerlakken
Zweedse kakkerlakken: in huis. (http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/insekter/kackerlackor/inomhuslevandearter.4.18fc9baff6275048180002429.html) Foto-overzicht van kakkerlakken die je in huis aan kunt treffen. Zweedstalig.

Zweedse kakkerlakken: in het veld. (http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/insekter/kackerlackor/utomhuslevandearter.4.18fc9baff6275048180002424.html)Foto-overzicht van kakkerlakken die je in het veld aan kunt treffen. Zweedstalig.


Wantsen
Fotogalerij met veel wantsenfoto's (Duits) (http://www.koleopterologie.de/heteroptera/)

Tabel voor de randwantsen van Belgie. (http://users.pandora.be/gabyviskens/publicat/belgium/coreidae/key.htm) Determinatietabel.

Interactieve sleutel tot Belgische Randwantsen (http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/1300/navikey/coreidae/dutch.htm). Interactieve versie van voorgaande, waar losse kenmerken n gegeven kunnen worden die uiteindelijk tot determinatie leiden.

Belgische Blindwantsen (Miridae) (http://users.pandora.be/gabyviskens/publicat/belgium/miridae/). Bevat een engelstalige (deels duitse) tabel tot de hoofdgroepen van de blindwantsen. Grootste deel is een naamlijst, waarbij ook ecologische informatie en voorlopige kaarten opgenomen zijn.


Oorwormen
Determinatietabel voor de oorwormen van Nederland en Belgie. (http://users.pandora.be/lampyris/lampyris/oorwormen.htm)


Kevers
Plaatje-praatje. Boktorren, fotografisch overzicht Europese boktorren (http://www.uochb.cas.cz/~natur/cerambyx/cerambyx.htm). Te benaderen vanuit de soortnaam, dan voor 1 soort overzicht met fotos en voorkomen.

Spekkevers, fotografisch overzicht Europese spekkevers of spektorren (Dermestidae) (http://www.dermestidae.com/Abbildungen.html). Plaatsje-praatje.

Fotografisch overzicht Europese bladhaantjes (http://culex.biol.uni.wroc.pl/cassidae/European%20Chrysomelidae/list%20of%20genera.htm) . Plaatje-praatje van Europese haantjes, op basis van de naam kom je op foto's van de soort uit.

Palaearktische kniptorren (Elateridae). (http://www.elateridae.com/) Plaatje-praatje. Uitgebreid overzicht van de Europese en Noord-Aziatische kniptorren. Op basis van de naam kom je bij foto's van de soort uit.

Stippen.nl. (http://www.stippen.nl/) Fotogalerij en beschrijvingen. Kompleet overzicht lieveheersbeestjes in Nederland.

Lieveheersbeestjes in Essex (http://www.ladybird-survey.pwp.blueyonder.co.uk/londonla.htm). Foto galerij.

Lieveheersbeestjes (http://www.entomology.umn.edu/ladybird/)

Fotogalerij met een groot aantal kevers (Duits) (http://www.koleopterologie.de/gallery/index.html)

http://users.pandora.be/lampyris/lampyris/glimworm.htm (http://users.pandora.be/lampyris/lampyris/glimworm.htm). Determinatie.

Glimwormen in Engeland (http://website.lineone.net/~galaxypix/). Veel achtergrondsinformatie over glimwormen.

Determinatiesleutels voor waterkevers (http://users.swing.be/p.martin/hydradephaga.htm). Franstalige webstek met online determinatiesleutels voor een groot aantal waterkever-genera.  Wel deels met microscopische kenmerken, zodat determineren vanaf foto vaak onmogelijk is.

Loopkevers (Ierse site), genussleutel (testfase, werkt wel) en full checklist erg handig. (http://www.habitas.org.uk/groundbeetles/)


Vliegen en muggen
Determinatietabellen voor zweefvliegen, snipvliegen, viltvliegen, blaaskopvliegen en stinkvliegen. (http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/fnl_ento.html)

Informatie en afbeeldingen van vliegen (en muggen) (http://www.diptera.info/), ga naar de Diptera gallery voor een plaatjesoverzicht.

Duitstalige tabellen voor roofvliegen. (http://www.geller-grimm.de/key.htm)

Britse sluipvliegen (Tachinidae) (http://tachinidae.org.uk/site/index.php), zie vooral Tachinids->photo en zoek soorten via Database->Search Tachinid Data. Onder help->downloads is een engelse vertaling van het standaardwerk van Tschorsnig en Herting op te vragen (nadat je een password van de vertaler gevraagd hebt). Aanbeveler voor serieuze studie!

Duitse roofvliegen (Asilidae) (http://www.asilidae.de/), prima site met Duitse verspreidingskaartjes en ook véél foto's, maar wel enigszins ontoegankelijk door een eigenzinnige opbouw, met ondermeer twee afrolmenu's naast elkaar.

British Insects: the Families of Diptera (http://delta-intkey.com/britin/dip/). Overzicht van kenmerken van de families van de vliegen en muggen. Niet makkelijk toegankelijk omdat er een lijst met families gepresenteerd wordt die aangeklikt moet worden om de kenmerken te zien. Handig als je denkt de familie te weten en kenmerken zoekt te bevestiging. Ook een link naar een Delta key omgeving, waarvoor een apart programma vereist is.


Vliesvleugeligen (wespen, bijen, bladwespen, sluipwespen)
Overzicht determinatieliteratuur angeldragers (http://www.nev.nl/hymenoptera/determinatietabellen.html). Doorverwijzingen naar papieren literatuur.

Overzicht Nederlandse bijen met foto's en kenmerken. (http://www.wildebijen.nl/) Kies naam van een soort om informatie te verkrijgen met foto's.

Hoornaar-webstek. (http://www.vespa-crabro.de/) Informatie in woord en beeld over de hoornaar, inclusief een overzicht van gelijkende soorten (Cimbex, Sesia, Volucella en anderen). Kies de Duitstalige pagina.

Sociale wespen in de Gaume (Belgie, Wallonie) (http://users.swing.be/entomologie/Guepes.htm). Uitgebreide pagina over de sociale wespen van de Gaume, met foto's en beschrijvingen. Franstalig.

Goudwespen (http://www.chrysis.net/index_en.php). Uitgebreide, Engelstalige webstek over goudwespen. Weinig determinatie-kenmerken.

Mieren: www.formicidae.be (http://www.formicidae.be). Belgische, nederlandstalige website over mieren. Geen determinatietabel. Vanuit de soortenlijst valt door te klikken naar info over de soorten. Die is echter bij slechts enkele soorten ingevuld.

Mierenatlas van Vlaanderen (http://www.inbo.be/docupload/1378.pdf). Naast de verspreidingsgegevens ook foto's van veel mierensoorten.

Antbase (http://www.antbase.net/), een duitstalige webstek gericht op mieren wereldwijd. Met een fotografisch deel over de algemenere mieren van Duitsland (http://www.antbase.net/sprache-englisch/ants-germany/home.html).

Determinatietabel Nederlandse Bladwespen. (http://www.nev.nl/hymenoptera/bzzz15.pdf) Determinatietabel tot de genera van de Nederlandse Bladwespen, gepubliceerd in Bzzz15. PDF bestand.

Duits overzicht bladwespen (http://www.faunistik.net/DETINVERT/HYMENOPTERA/hym.tax.symphyta.html), met een goed overzicht over de families, maar weinig soorten.

Cimbex-bladwespen. (http://www.vespa-crabro.de/cimbex.htm) Fotogalerij van algemenere Cimbex-bladwespen in Duitsland. duitstalig.

Engelse hommels op bombus/key_british_colour_info.html (http://www.nhm.ac.uk/research-curation/projects/bombus/key_british_colour_info.html) en  bombus/bumblebeeid.html (http://www.nhm.ac.uk/research-curation/projects/bombus/bumblebeeid.html)

Bees, Wasps and Ants Recording Society (http://www.bwars.com/index.htm), engels website met veel informatie, enkele test-tabellen en een fotogallery.


Vlinders
Zie vooral het vlinderdeel van het forum.

Prima Nederlandse vlindersite van de Vlinderstichting, helaas zonder micro's. (http://www.vlindernet.nl/)

Uitgebreide Engelse fotogalerij, zeer geschikt voor micromotjes (http://ukmoths.org.uk/systematic.php)

Engelse fotogalerij met o.m. de mijnen van mineermotjes. (http://www.bike2nature.co.uk/moths/moth_0099.htm)

Uitgebreide Engelse fotogalerij van rupsen. (http://kimmos.freeshell.org/lnel/species.htm)

http://jeffhiggott.topcities.com/lepidopte...epidoptera.html (http://jeffhiggott.topcities.com/lepidoptera/lepidoptera.html)     zeer goed voor micro's en eupithecia's

http://www.leps.it/ (http://www.leps.it/)     Italiaans, maar engelstalig met heel veel Europese vlinder en motten, vaak van adult tot ei.

Fotowebsite vlinders en rupsen. (http://members.chello.nl/ajd.wit/index.htm)

Leafminers, mineermotten (http://www.leafmines.co.uk/)


Springstaartjes
Fotogalerij van Engelse Springstaartjes (http://www.stevehopkin.co.uk/collembolagallery/)

Foto's van een aantal soorten springstaarten (Engelstalig) (http://www.collembola.org/)

-
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Mark van Veen op juni 10, 2005, 10:01:27 am
PAPIER

Stevig in de handen zijn de tabellen en boeken uitgegeven door:

Jeugdbondsuitgeverij (http://www.jeugdbondsuitgeverij.nl/)

KNNV uitgeverij (http://www.knnvuitgeverij.nl/www2/index.htm)

Om met zekerheid ook de lastigere soorten te determineren zijn deze een 'must'.


Veel determinatiewerken zijn te verkrijgen bij de gespecialiseerde boekhandelaren:

Natuur en Boek, Naturalis, Leiden (http://www.natuurenboek.nl/), ook jeugdbondsuitgaves en KNNV uitgaves.

Architectura en Natura, Amsterdam (http://www.architectura.nl/pag/bookshop.html)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Mark van Veen op september 08, 2005, 22:10:26 pm
Literatuur gebruikt bij de overzichten van de soorten.

De overzicht-tabbladen bij de soorten worden langzaam gevuld. Een aantal groepen begint aardig op te schieten:
 - libellen
 - sprinkhanen en krekels
 - sociale wespen
 - snipvliegen
 - roofvliegen
 - dansvliegen
 - wolzwevers
 - zweefvliegen (vooral de algemenere)
 - wantsen (vooral schildwantsen)
 - tweekleppigen

Daarbij wordt papieren literatuur gebruikt, waarvan het goed is deze te vermelden. Dat wilde ik hier doen. Voor zover geen hyperlinks betreft het boeken. De volgorde is alfabetisch op eerste auteur.

Barendregt A. Zweefvliegentabel. Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht.

Bruyne R.H. de. 2004.  Veldgids Schelpen. KNNV uitgeverij en Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht.

Evans M. en Edmonson R. 2004. A Photographic Guide to the Shieldbugs and Squashbugs of the British Isles. WGUK, Engeland.

Kleukers R. Van Nieukerken E., Ode B., Willemse L. en Van Wingerder W. 1997. De sprinkhanen en krekels van Nederland. Nederlandse Fauna 1. Naturalis, KNNV uitgeverij en EIS-Nederland, Leiden.

Kleukers R. 2004. De Sprinkhanen van Nederland en Belgie. Jeugdbondsuitgeverij, Utrecht.

Peeters T et. al. 2004. De Wespen en Mieren van Nederland (Hymenoptera: Aculeata). Nederlandse Fauna 6. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, EIS-Nederland en KNNV Uitgeverij.

Sauer F. 1996. Wanzen und Zikaden. Fauna-Verlag, Karlfeld, Duitsland.

Schoeters E. en Vankerkhoven F. 2001. Onze Mieren. Educatie Limburgs Landschap,Heusden-Zolder, Belgie.

Schoeters E. en Wenseleers T. 2004. Onze Sociale wespen, Vespa, Dolichovespula en Vespula. Educatie Limburgs Landschap,Heusden-Zolder, Belgie.

Van Veen M.P. 1996. De Roofvliegen van Nederland. KNNV Wetenschappelijke Mededeling. KNNV uitgeverij, Utrecht.

Van Veen M.P. 2004. The Hoverflies of Northwest Europe. KNNV Uitgeverij, Utrecht.

Von Hagen E. 1994. Hummeln, bestimmen, ansiedeln, vermehren, schuetzen. Naturbuch Verlag, Augsburg.

Witt R. 1998. Wespen, beobachten, bestimmen. Naturbuch Verlag, Augsburg.
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: han.endt op september 20, 2005, 21:52:57 pm
Leuke site over plantengallen:
http://www.plantengallen.vinden.nl/ (http://www.plantengallen.vinden.nl/)

Gr.
Han.
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: laatvlieger op september 30, 2005, 15:05:03 pm
Nog een gallensite:

http://www.plantengallen.com/engels.htm (http://www.plantengallen.com/engels.htm)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: laatvlieger op november 02, 2005, 19:59:50 pm
Het leven in de (engelse) vijver:

http://www.microscopy-uk.org.uk/index.html...uk.org.uk/pond/ (http://www.microscopy-uk.org.uk/index.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/pond/)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: marcel123 op november 10, 2005, 18:40:16 pm
Citaat
Ik vond deze site vanavond;

http://www.geller-grimm.de/morph/morph06.htm (http://www.geller-grimm.de/morph/morph06.htm)

en dat is écht een aanrader..


robert heemskerk

Zie ook roofvliegen in deze tread.
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: marcel123 op februari 28, 2006, 17:16:36 pm
http://www.insectenweb.nl (http://www.insectenweb.nl) met insektenplagen. Zoekt overigens ook waarnemers.
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: HROffereins op april 30, 2006, 11:22:19 am
Hier nog wat links die ik verzameld heb in de afgelopen tijd.

http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spiders/spidhomeNL.htm (http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spiders/spidhomeNL.htm)
http://www.wildebijen.nl (http://www.wildebijen.nl)
http://home.knuut.de/juergen.gaul/key_imag...trichoptera.htm (http://home.knuut.de/juergen.gaul/key_imagines_trichoptera.htm)
http://www.troutnut.com/naturals/caddisflies/index6.php (http://www.troutnut.com/naturals/caddisflies/index6.php)
http://ip30.eti.uva.nl/bis/insecten.php?menuentry=inleiding (http://ip30.eti.uva.nl/bis/insecten.php?menuentry=inleiding) (on-line versie van de CD-ROM Insecten van Europa, met determinatie sleutel)
http://www.geller-grimm.de/general.htm (http://www.geller-grimm.de/general.htm) (roofvliegen)
http://users.net1plus.com/tdriskell/macroinvertebrates.html (http://users.net1plus.com/tdriskell/macroinvertebrates.html) (waterbeestjes)

Goed initiatief. Ik verzamel natuurlijk mijn eigen sites, maar dit is ook erg praktisch.

Herman


 
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Louis.Boumans op mei 11, 2006, 10:52:31 am
Wie heeft fig. 1 en 2 van Mol's determinatietabel bladwespen?

Ik ben Ad Mols tabel in Bzzz (bladwespentabel (http://www.hymenoptera.nl/pdf/bzzz15.pdf)) aan het uitproberen, naar aanleiding van Marks link op deze site.
Het is een  uitgebreide tabel. Helaas ontbreken op die pdf  fig. 1 en de essentiële fig. 2. Ik denk dat die op p. 10 staan, want die is vrijwel leeg.

Misschien dat iemand die de hard copy van Bzzz heeft, deze pagina wil inscannen en posten?
Nog beter is natuurlijk om de betreffende pdf te vervangen door een gerepareerde, maar dat vereist meer organisatie..

Groet, Louis
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: JW_2all op mei 19, 2006, 12:35:33 pm
Citaat
Leuke site over plantengallen:
http://www.plantengallen.vinden.nl/ (http://www.plantengallen.vinden.nl/)

Gr.
Han.
Bedankt, Han, maar de site is verplaatst van http://www.plantengallen.vinden.nl/ (http://www.plantengallen.vinden.nl/)
naar
http://members.lycos.nl/diemen/ (http://members.lycos.nl/diemen/).
De provider van xxx.vinden.nl hield er in april ineens mee op.

En sinds Lycos ermee stopte, naar http://www.xs4al.nl/~werthof

JW
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: laatvlieger op mei 30, 2006, 09:55:09 am
A beginnersguide for orthopterists  (http://www.erccis.co.uk/download/batdetectorspdf.pdf) Werken met de batdetector met sprinkhanen (Cornwall & Scilly Isles)

Orthoptera of Cornwall & the Isles of Scilly: Native species (http://www.erccis.co.uk/download/nativeorthopterapdf.pdf)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Macrospider op september 08, 2006, 21:50:52 pm
Wie serieuze determinatie literatuur zoekt kan kijken en bestellen op de volgende site:

Geleedpotigen literatuur (http://www.apollobooks.com/)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: lo.troisfontaine op maart 29, 2008, 08:29:27 am

een site over Haften, Eendagsvliegen en kokerjuffers met verwijzingen naar andere sites op dit gebied;

http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae (http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: PetroJ op april 21, 2008, 20:56:47 pm
Citaat
een site over Haften, Eendagsvliegen en kokerjuffers met verwijzingen naar andere sites op dit gebied;

http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae (http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae)
Op deze Duitse site is ook erg veel terug te vinden.

http://www.insektenfotos.de/insects_index.htm (http://www.insektenfotos.de/insects_index.htm)

 
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Robert Heemskerk op april 22, 2008, 07:14:40 am
Citaat
Citaat
een site over Haften, Eendagsvliegen en kokerjuffers met verwijzingen naar andere sites op dit gebied;

http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae (http://www.jgaul.de/ephemeroptera1.htm#Heptageniidae)
Op deze Duitse site is ook erg veel terug te vinden.

http://www.insektenfotos.de/insects_index.htm (http://www.insektenfotos.de/insects_index.htm)
Dat is de site van Jürgen Peters; http://insektenfotos.de/ (http://insektenfotos.de/)

Jürgen Peters is een trouwe bezoeker van Diptera.info  :gap:
Titel: Oorwormen & Kakkerlakken / Dermaptera & Blattodea
Bericht door: Arp op juni 30, 2008, 04:09:33 am
Dermaptera Downloads (Oorwormen)Verder ben ik aan een kladje (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:P4b/FnF/Dermaptera#Websites) begonnen met Oorworminfo en -links, is nog een zootje maar over een jaar ofzo heb je er misschien er wat aan ;)

Sleutel (http://users.telenet.be/lampyris/lampyris/oorwormen.htm) op Belgische site.


Blattodea


Mantodea
Battiston, Roberto; Picciau, Luca; Fontana, Paolo; Marshall, Judith (2010) Mantids of the Euro-Mediterranean Area. 239pp., 140.figs Vester Skerninge: Apollo Books.  ISBN 978-88-90332-31-9. (info (http://www.apollobooks.com/Mantids.htm))
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Ismael op december 28, 2008, 00:44:22 am
mooie site over van alles zoals vliegen Mooie oude boeken die je kunt downloaden bijv

http://www.archive.org/stream/marchflies00frogrich (http://www.archive.org/stream/marchflies00frogrich)

maar je kunt natuurlijk ook op soort zoeken

http://www.archive.org/index.php (http://www.archive.org/index.php)
Titel: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: thijsdegraaf op januari 25, 2009, 08:52:20 am
Vooral voor de kleinere cicaden:

http://gallery.kunzweb.net/main.php?g2_itemId=283 (http://gallery.kunzweb.net/main.php?g2_itemId=283)

Groet,
Thijs
Titel: Re: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: paulhoekstra op maart 20, 2012, 18:01:40 pm
Volgens mij staat deze er niet tussen:
 
http://www.freshwaterlife.org/servlet/BinaryDownloaderServlet?filename=1176884952772_Megaloptera_Neuroptera.pdf (http://www.freshwaterlife.org/servlet/BinaryDownloaderServlet?filename=1176884952772_Megaloptera_Neuroptera.pdf)
Een sleutel voor de aan water gebonden Megaloptera en neuroptera van Engeland met sleutels van larven en imagos.
 
Hier staan alle 3 de nederlandse Elzenvliegen in, alle (1) Osmylidae en de helft van de NLse Sisyridae.
Titel: Re: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Wim Bakker op juli 17, 2012, 16:34:15 pm
Sleutel voor Franse Schorpioenvliegen:
http://www.insecte.org/forum/cle-simplifiee-et-synthese-sur-les-panorpes-males-vt28338.html (http://www.insecte.org/forum/cle-simplifiee-et-synthese-sur-les-panorpes-males-vt28338.html)

Schorpioenvliegen van Nederland, C. Willemse, 1919:
http://biostor.org/reference/13603 (http://biostor.org/reference/13603)
Titel: Re: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Joris Menten op november 24, 2012, 00:35:53 am
(Oudere) Sleutels voor Groot-Britanniê:
http://www.royensoc.co.uk/content/out-print-handbooks (http://www.royensoc.co.uk/content/out-print-handbooks)
A selection of out of print handbooks are now available here as downloads;
Titel: Psocoptera (Stofluizen)
Bericht door: Arp op april 28, 2013, 17:11:33 pm
Ik maak hier maar even een Psocoptera-verzameling van ...

Literatuurlijst (omgekeerd chronologisch)
Buiten Europa:
New, Tim; Lienhard, Charles (2007) The Psocoptera (Insecta) of Tropical South East Asia. ISBN: 9004149023
Mockford, E.L. (1993) North American Psocoptera (Insecta)


Een paar goede websites:
Titel: Vlooien (Siphonaptera)
Bericht door: Arp op mei 02, 2013, 15:14:51 pm
o.a. met dank aan Arjan Kop (hier (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=223400.msg1378920#msg1378920)) ...

Uit Loiselle, 1993 (voor Canada):
Citaat
L'identification à l'espèce des Siphonaptères est principalement basée sur les génitalias mâles (Holland 1985 (http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8559881) [zie ook: Corrections (http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8548295) (Arp)]). Pour reconnaître la famille ou le genre, d'autres caractères plus faciles sont utilisés (Borror et al. 1989 (http://books.google.nl/books?id=R1EgAQAAMAAJ)). Parmi ceux-ci, la présence ou l'absence des peignes génaux (ou céphaliques) et du peigne pronotal constituent des caractéristiques importantes. Les premiers sont situés de chaque côté de la tête, sur le bord latéro-ventral, cachant la base des pièces buccales; ils sont composés d'une rangée de 2 à 15 épines. Le peigne pronotal est situé sur le bord portérieur du pronotum.
Loiselle, Robert (1993) Liste des espèces de Siphonaptères. - Entomofaune du Québec, Document Faunique, Vol.16 (ver.1,0) PDF (http://entomofaune.qc.ca/Feuillets/DF16-siphonapteres.pdf‎)

WebsitesLiteratuur (chronologisch)Uit "Ordre des Siphonaptères" (Document GRETIA; PDF (http://www.gretia.org/dossiers_liens/dossiers/telechargement/fiches/PDFs/fich_siphonapteres.PDF)):
Citaat
Remarque : Tout ouvrage concernant la faune de France ou des pays voisins, antérieur à la Faune de Smit (1957) pour les Iles Britanniques, est à utiliser avec la plus grande méfiance : en particulier Séguy (1944). Par ailleurs, la faune bretonne (sensu stricto) semble pauvre (Beaucournu, et al., 1993), mais de nombreux hôtes potentiels n'ont peut être pas été suffisament étudiés (Carnivores et surtout Oiseaux: il s'agit évidemment des nids de ces derniers).

Er is vast (veel) meer te vinden ... wordt later wellicht uitgebreid.

Zoeken:
Whiting, M.F. (2002) Mecoptera is paraphyletic: multiple genes and phylogeny of Mecoptera and Siphonaptera. - Zoologica Scripta, Vol.31(1), pp.93-104.

Dallai, R.; Lupetti, P.; Afzelius, B.A. et al. (2003) Sperm structure of Mecoptera and Siphonaptera (Insecta) and the phylogenetic position of Boreus hyemalis. - Zoomorphology, Vol.122(4), pp.211-220.

Titel: Re: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Sander Pieterse op september 25, 2013, 14:07:06 pm
Boktorren van Nederland (interactie sleutel gebaseerd op Entomologische Tabel 2):
http://determineren.nederlandsesoorten.nl/boktorren
Titel: Thysanoptera (Trips; en: Thrips; de: Fransenflügler)
Bericht door: Arp op februari 05, 2014, 16:21:33 pm
Thysanoptera (nl:Tripsen/Blaaspotigen; en:Thrips; de:Fransenflügler)

Het boek om naar op zoek te gaan zou deze moeten zijn:
Strassen, Richard zur (2003) Die Terebranten Thysanopteren Europas und des Mittelmeer-Gebietes. In: Die Tierwelt Deutschlands und der angrenzenden Meeresteile nach ihren Merkmalen und nach ihrer Lebensweise. Vol.74 Keltern: Goecke & Evers. - 277pp. ISBN:3931374580/9783931374587; ISSN:0082-4305; Info hier (http://www.goeckeevers.de/verlag/dahl.html), Inhoudsopgave:PDF (http://d-nb.info/969781091/04)

Kost een paar centjes (circa 100 Euro?) - ik ken het nog niet.

Goedkoper (circa 35 Euro? - momenteel 19 Euro bij natuurenboek?) en met lovende kritiek en inderdaad prachtig/diepgaand maar niet voor identificatie tot de soort:
Moritz, Gerald (2006) Thripse. Fransenflügler, Thysanoptera. - Pflanzensaftsaugende Insekten. Band 1. Hohenwarsleben: Westarp Wissenschaften Verlagsgesellschaft. - 350pp, 105figs; ISBN:3-89432-891-6. - Info hier (http://www.westarp.de/pages/hauptsei.php?/texts/webs_n.php?Kennung=f41a92f19fdec77481c6f239d867bb3a&titlnr=3-89432-891-6&wseite=1) - Leesproef:PDF (http://www.westarp.de/leseproben/89432891.pdf)

Maar gelukkig is er online ook het nodige te vinden :)
Onderstaande lijstjes zijn zwaar incompleet (ik doe nog niks met Trips), maar ze kunnen je misschien opweg helpen:

WebsitesLinks: M.Ulitzka (http://www.thysanoptera.de/Thrips-iD-Deutsch/thrips-id-links.html); @ThripsCentre (http://www.keele.ac.uk/caep/resources/thrips/);

Foto's: M.Ulitzka (http://www.thysanoptera.de/Thrips-iD-Deutsch/thrips-id-fotos.html); Sierka (http://thrips.w.interia.pl/)


Literatuur online/downloads (omgekeerd chronologisch):
In bezit (bij Arp - uitleenbaar/scanbaar)
Wellicht nuttige publicaties? (mij nog onbekend)
Titel: Neuroptera & aanverwant
Bericht door: Arp op mei 12, 2014, 19:51:15 pm
Algemeen:

Online:
Eerste zoekplek: Lacewing Digital Library (http://lacewing.tamu.edu/bibliography/bibsearchsimple.cfm) !!

Een oude, maar toffe sleutel van de Aspöcks (met iets verouderde naamgeving - Wesmaelius vind je bijvoorbeeld onder "Boriomyia") is deze:
Aspöck, H.; Aspöck, U. (1964) Synopsis der Systematik, Ökologie und Biogeographie der Neuropteren Mitteleuropas im Spiegel der Neuropteren-Fauna von Linz und Oberösterreich, sowie Bestimmungsschlüssel für die mitteleuropäischen Neuropteren und Beschreibung von Coniopteryx lentiae nov. spec. - Naturkundliches Jahrbuch der Stadt Linz, 1964, pp.127-282. (PDF (http://www.landesmuseum.at/pdf_frei_remote/NKJB_10_0115-0126.pdf))
waarbij deze aanvulling is verschenen:
Aspöck, H.; Aspöck, U. (1969) Die Neuropteren Mitteleuropas: ein Nachtrag zur "Synopsis der Systematik, Ökologie und Biogeographie der Neuropteren Mitteleuropas." - Naturkundliches Jahrbuch der Stadt Linz, 1969, pp.17-68. (PDF (http://81.10.184.26:9001/pdf/NKJB_15_0017-0068.pdf))

Voor de water-gerelateerde soorten is dit een hele toffe:
Elliott, J. M. (1996) British freshwater Megaloptera and Neuroptera: a key with ecological notes. - Freshwater Biological Association Scientific Publication, vol.54, pp.1-69. (PDF (http://www.bio-matic.com/keys/general/MegalopteraNeuroptera.pdf) - Er is kennelijk een nieuwere versie (2009/vol.65) te koop, zie hier (http://www.fba.org.uk/sp-65-freshwater-megaloptera-and-neuroptera-britain-and-ireland-keys-adults-and-larvae-and-review))

Oudere werken, maar in elk geval wel voor iedereen online beschikbaar:Aparte vermelding - nieuwer en deels beschikbaar als google preview: Foto's en overzichten
Foto's van Ekkehard Wachmann (http://ekkehard-wachmann.de/netzflugler-schlamm-kamelhalsfliegen/)
Site van Agostino Letardi (http://neurotteri.casaccia.enea.it/checklist.html)
Suomen verkkosiipiset (http://www.kolumbus.fi/esko.viitanen/speciesneuroptera.htm)


Literatuur niet online:
Aspöck, H.; Aspöck, U.; Hölzel, H. (1980) Die Neuropteren Europas. Vol.1 (495pp) Krefeld: Goecke and Evers. Het standaardwerk voor identificatie
Aspöck, H.; Aspöck, U.; Hölzel, H. (1980) Die Neuropteren Europas. Vol.2 (355pp) Krefeld: Goecke and Evers. Band met afbeeldingen/platen.

Aspöck, H.; Hölzel, H.; Aspöck, U. (2001) Kommentierter Katalog der Neuropterida (Insecta: Raphidioptera, Megaloptera, Neuroptera) der Westpaläarktis. - Denisia, vol.2, pp.1-606. Het standaardwerk voor taxonomie. Geen identificatie! NU WEL ONLINE!! (PDF (http://www.biologiezentrum.at/pdf_frei_remote/DENISIA_0002_0001-0606.pdf)-40MB!!)

Wachmann, Eckehard & Saure, Christoph (1997) Netzflügler, Schlamm- und Kamelhalsfliegen. Beobachtung, Lebensweise. Augsburg: Naturbuch Verlag. ISBN 3-89440-222-9 Een heel aardig boekje in pocketformaat dat her en der op internet te bestellen is voor circa 8,50-15,00 Euro. Het is geen echt determinatiewerk, maar behandelt de groepen vrij goed en geeft foto's van veel soorten, maar niet alle. Een deel van de tekst als RTF (http://007.biologija.org/ascalaphus/articles/wechmann.rtf). Let op: de foto's van W.concinnus (pg.84) en H.atrifrons (pg.88) zijn (in mijn druk) verwisseld! Dit is atrifrons: foto (http://ekkehard-wachmann.de/wp-content/uploads/galleries/post-1212/full/Taghaft%20Hemerobius%20atrifrons.JPG)/foto (http://neurotteri.casaccia.enea.it/hemerobius_atrifrons_file/image004.jpg) en concinnus ziet er zo uit: foto (http://neurotteri.casaccia.enea.it/wesmaelius_concinnus_file/image002.jpg)/foto (http://waarneming.nl/fotonew/2/6571852.jpg)

Meinander, M. (1962) The Neuroptera and Mecoptera of eastern Fennoscandia. - Fauna Fennica, vol.13, pp.1-96.

Plant, Colin W. (1997) A key to the adults of British lacewings and their allies. - Field Studies Council AIDGAP Guides, vol.245 269pp. Neuroptera, Megaloptera, Raphidioptera & Mecoptera. Dit is een herdruk van Field Studies, Vol.9, Nr.1 (links: FSC (http://www.field-studies-council.org/publications/pubs/a-key-to-the-adults-of-british-lacewings-and-their-allies-%28neuroptera,-megaloptera,-raphidiptera-and-mecoptera%29.aspx)/NBC (http://www.natuurenboek.nl/list.aspx?lsTrefwoord=&lsRubriek=-1&txtTrefwoord=Lacewings&lsVrijTekstveld=Lacewings))

<hr><a name=Ascalphidae><!-- ------------------------------- Ascalphidae ---------------------------------------------- --></a>
Ascalphidae (Vlinderhaften/Bastaardlibellen):
obs-fam (http://observado.org/familie/view/12392); insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Ascalaphidae_01.html);

Info @ deliry.com (http://www.deliry.com) !! :Andere literatuur<hr><a name=Chrysopidae><!-- ------------------------------- Chrysopidae ---------------------------------------------- --></a>
Chrysopidae (Groene Gaasvliegen):
NLSrt (http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCXTPDKJVW/taxonomy); wrn-fam (http://waarneming.nl/familie/view/12034); insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Chrysopidae_01.html);

Voor info over het Chrysoperla carnea-complex zie de soortinfo (http://waarneming.nl/soort/info/1806?lang=nl) met veel links.
Als aanvulling/update op recente (!!) sleutels zie deze discussie (https://www.flickr.com/photos/sanmartin/2321103656/) over Chrysopa commata/phyllochroma en de soortinfo (http://waarneming.nl/soort/info/211723?lang=nl)
Forumtopics (met info/links): Kenmerken Chrysoperla (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=240788.msg1449893#msg1449893) (aberratief1 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=263500.msg1558128#msg1558128)/aberratief2 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=250272.msg1490718#msg1490718)); Chrysopa phyllochroma/commata (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=193407.0); flavifrons (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=239952.0); Chrysopidae Kreta (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=208407.msg1292656#msg1292656); nog1 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=208412.0); Pseudomallada spp. Frankrijk (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=293635.msg1683560#msg1683560);
Larven info/links: lijstje (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=250155.msg1490205#msg1490205); lijstje+afb. (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=130159.msg855738#msg855738); discussie (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=230904.0); insfot (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Thread&postID=164769#post164769); insfot2 (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Thread&postID=147231#post147231); 1e stadium (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Thread&postID=158016)

Niet online:
Zie hierboven onder "Algemeen" voor standaardwerken en deze korte bibliografie als PDF (http://www.gretia.org/dossiers_liens/nosact/inv_pdl/pdf/Fiches_taxons/Chrysopidae.pdf) van GRETIA.<hr><a name=Coniopterygidae><!-- ------------------------------- Coniopterygidae ---------------------------------------------- --></a>
Coniopterygidae (Dwerggaasvliegen):
NLSrt (http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCXTPDLLCO/taxonomy); wrn-fam (http://waarneming.nl/familie/view/12035); insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Coniopterygidae_01.html);
Forum (topics met info/links): Marokko (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=260354.0); Marokko2 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=260353.0)
Larven (topics met info/links): Conw.psoc.? (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=78837.0) met literatuurlijst (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=78837.msg828669#msg828669); Coni.pygm.? (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=206190.0), nog1 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=250171.0), nog (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=301039.0), Coniopteryx sp.? (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=251137.0) en wrn (http://waarneming.nl/waarneming/view/71597360) of insfot (http://insektenfotos.de/forum/index.php?page=Thread&postID=207352);


<hr><a name=Hemerobiidae><!-- ------------------------------- Hemerobiidae ---------------------------------------------- --></a>
Hemerobiidae (Bruine Gaasvliegen):
NLSrt (http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCXTPDLXCQ/taxonomy); wrn-fam (http://waarneming.nl/familie/view/11174); insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Hemerobiidae_01.html);
Forumtopics (met info/links): Hemerobiidae informatie (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=275104.0)
Larven info/links: lijstje+afb. (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=130000.msg854497#msg854497);

Niet online
Zie hierboven onder "Algemeen" voor standaardwerken en deze korte bibliografie als PDF (http://www.gretia.org/dossiers_liens/nosact/inv_pdl/pdf/Fiches_taxons/Hemerobiidae.pdf) van GRETIA.<hr><a name=Mantispidae><!-- ------------------------------- Mantispidae ---------------------------------------------- --></a>
Mantispidae (geen NL-naam):
insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Mantispidae_01.html)
Forumtopics: Mantispidae Spanje (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=67348.msg478884#msg478884)
Aspöck, U.; Aspöck, H. (1994) Zur Nomenklatur der Mantispiden Europas (Insecta: Neuroptera: Mantispidae). - Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien, vol.96B, pp.99-114. (PDF (http://www.landesmuseum.at/pdf_frei_remote/ANNA_96B_0099-0114.pdf))

<hr><a name=Myrmeleontidae><!-- ------------------------------- Myrmeleontidae ---------------------------------------------- --></a>
Myrmeleontidae (Mierenleeuwen):
obs-fam (http://observado.org/familie/view/10763); insecte.org (http://galerie-insecte.org/galerie/Fam_Myrmeleontidae_01.html);
<hr><a name=Osmylidae><!-- ------------------------------- Osmylidae ---------------------------------------------- --></a>
Osmylidae (Watergaasvliegen):
In Europa 3 soorten (http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=85678) Osmylus, 1 daarvan ook in NL Osmylus fulvicephalus (Scopoli 1763) (http://waarneming.nl/soort/info/19159?lang=nl), makkelijk van andere Neuroptera te onderscheiden

<hr><a name=Sisyridae><!-- ------------------------------- Sisyridae ---------------------------------------------- --></a>
Sisyridae (Sponsvliegen):
In Europa 7 soorten (http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=85682) Sisyra, waarvan 4 ook op de Nederlandse lijst (http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCXTPDNMGU). Tot nu toe op waarneming.nl is slechts Sisyra nigra (http://waarneming.nl/soort/info/87720) gemeld. Wie zorgt voor afbeeldingen van meer soorten voor het familieoverzicht (http://waarneming.nl/familie/view/12037)? Determinatie niet triviaal.
<hr><a name=Megaloptera><!-- ------------------------------- Megaloptera ---------------------------------------------- --></a>
Megaloptera (Elzenvliegen):
In Nederland 3 Sialis-soorten die in principe alleen aan het genitaal goed te onderscheiden zijn (larven op koptekening).
Zie soortinfo Sialis cf. lutaria (http://waarneming.nl/soort/info/7750?lang=nl) ! 

<hr><a name=Mecoptera><!-- ------------------------------- Mecoptera ---------------------------------------------- --></a>
Mecoptera (Schorpioenvliegen):
Zie soortinfo "Schorpioenvlieg spec." (http://waarneming.nl/soort/info/8889?lang=nl) !!.
Overzichten:
"familie"overzicht (http://waarneming.nl/familie/view/44) op wrn.
Sleutel voor Franse Schorpioenvliegen (http://www.insecte.org/forum/cle-simplifiee-et-synthese-sur-les-panorpes-males-vt28338.html) op insecte.org
Stresemann & Klausnitzer (eds) Exkursionsfauna von Deutschland, Band 2: Wirbellose, Vol.2. - Google preview: Mecoptera p817 (http://books.google.nl/books?id=8kUlBAAAQBAJ&pg=PA817)

<hr><a name=Plecoptera><!-- ------------------------------- PLECOPTERA ---------------------------------------------- --></a>
Plecoptera (Steenvliegen):
WebsitesPublicaties onlineoffline<hr><a name=Raphidioptera><!-- ------------------------------- Raphidioptera ---------------------------------------------- --></a>
Raphidioptera (Kameelhalsvliegen):

Zie soortinfo "Kameelhalsvlieg onbekend" (http://waarneming.nl/soort/info/20152?lang=nl), het "familie"overzicht (http://waarneming.nl/familie/view/1171) en de soortinfo voor de soorten.
Titel: Kokerjuffers en schietmotten (Trichoptera)
Bericht door: Arp op mei 30, 2014, 16:38:52 pm
Kokerjuffers en schietmotten (Trichoptera)

De Nederlandse Kokerjufferspecialist Bert Higler is helaas Augustus 2010 overleden (1 (http://www.nederlandsesoorten.nl/content/kokerjufferspecialist-bert-higler-overleden), 2 (http://www.wew.nu/voorpub/in_memoriam_bert_higler.pdf), 3 (http://81.10.184.26:9001/personen_add/Higler_Bert_BRA_38_0005-0007.pdf)). Voor die tijd is hij nog kort actief geweest op waarneming.nl (waarvoor dank). David Tempelman heeft het stokje van hem over kunnen nemen en is zich intensiever met deze leuke groep gaan bemoeien. Voor Belgie is vooral Koen Lock met deze groep bezig. De werkgroep "Kokerjuffers en schietmotten (Trichoptera)" van EIS-Nederland (http://www.eis-nederland.nl/kokerjuffers.html) wil o.a. op basis van een begonnen werk van Bert, dat hij niet meer af kon maken, een uitgave in de reeks Entomologische Tabellen verzorgen, maar deze zal nog even op zich laten wachten.

De belangrijkste recente boekwerken voor Nederland (nog van Bert Higler) zijn deze:Verder is met name "De digitale Kokerjuffer" (downloads (http://www.eis-nederland.nl/kokerjuffers.html)) een actuele bron van informatie en ook in de Nederlandse Faunistische Mededelingen (https://science.naturalis.nl/en/research/publications/nederlandse-faunistische-mededelingen/) en in Entomologische Berichten (http://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/) verschijnen publicaties over Trichoptera die na enige tijd als PDF worden aangeboden (check de sites voor recente updates).

Hieronder een lijstje met eventueel nuttige links en downloads, samengesteld op basis van links die anderen in het forum hebben aangedragen (dank!!)

Sites/Info
Downloads/online boeken en artikels
Nuttige boeken/drukwerk niet als download beschikbaar
Nederlandse families volgens NLSR (http://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=170482):
Titel: Ephemeroptera - Haften / Eendagsvliegen
Bericht door: Arp op oktober 07, 2014, 13:53:52 pm
Ga deze nu niet uitwerken, maar het viel me op dat de mooie platen van Frank Neijts hier nergens verlinkt waren. Voorlopig dus even Q&D ...

Forumtopics:
Ephemera-haften (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=292990.0) (met mooie collages van Frank Neijts, voor Ephemera danica/glaucops/vulgata)
Franse Eendagsvliegen ? (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=239266.0) (met o.a. ook info voor Ephemera lineata)
Collage Leptophlebia vespertina (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=315940.msg1786069#msg1786069) door Frank Neijts
Collages Cloeon dipterum en simile (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=324609.0) van FrankTekening Ephemera spp. achterlijfjes (http://www.jgaul.de/entomologie/bilder/temp/ephemera_abdomen.jpg) uit:
Eduard Schoenemund (1930) Eintagsfliegen oder Ephemeroptera in Die Tierwelt Deutschlands und der angrenzenden Meeresteile.

Qua verschillen tussen (sub)imago enzo, kwam ik dit tegen met een mooie foto van een lineata-larve dorsaal, waarbij de rugtekening helemaal het schema volgt voor de volwassen dieren:
Haybach, Arne; Große, Norbert (2012) Erstnachweis von Ephemera lineata Eaton (Ephemeroptera: Ephemeridae) in Brandenburg (Spree, Niederlausitz) mit Angaben zum Vorkommen im Norddeutschen Tiefland. - Lauterbornia, vol.74, pp.51-55 PDF (http://www.ephemeroptera.de/pdf-files/66_HaybachA_2012p51.pdf)

Voor de larven is (met dank aan David (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=312266.msg1770286#msg1770286)) deze iets wat je hebben moet:
Eiseler, Brigitta (2005) Bildbestimmungsschlüssel für die Eintagsfliegenlarven der deutschen Mittelgebirge und des Tieflandes. - Lauterbornia; Internationale Zeitschrift für Faunistik und Floristik der Binnengewässer Europas, vol.53, 112pp. (Sleutelgedeelte tweetalig Duits/Engels: "Identification key to the mayfly larvae of the German Highlands and Lowlands". - PDF (http://www.landesmuseum.at/pdf_frei_remote/Lauterbornia_2005_53_0001-0112.pdf))

Zie verder mijn oude lijst met links/downloads op WP (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gebruiker:P4b/FnF/Ephemeroptera) en o.a. de Kimmins (1950) (http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol01_Part09.pdf) en Elliott & Humpesch (1983) (http://www.ephemeroptera-galactica.com/pubs/pub_e/pubelliottj1983p1.pdf) ...
Maar vooral ook de literatuurlijst (http://www.insecta.bio.spbu.ru/z/Eph-spp/ref-A.htm) (veeeeel PDFs) van Ephemeroptera of the World (http://www.insecta.bio.spbu.ru/z/Eph-spp/Contents.htm)
Titel: Re: Virtuele determinatie informatie
Bericht door: Erik van Dijk op augustus 30, 2015, 16:11:58 pm
Is het niet beter de kop van dit lemma te veranderen in "Digitale determinatie bronnen"?
Titel: Bijgevoegd een link naar een leuke Duitse website met veel foto's van kevers
Bericht door: Mario Renden op januari 03, 2016, 08:07:29 am
http://www.kerbtier.de/cgi-bin/enFOverview.cgi?UFam=&Sbegriff=&Sort=anz