Waarneming.nl

Soortgroepen => Libellen => Topic gestart door: Weia op februari 06, 2011, 20:44:38 pm

Titel: heidepuzzels
Bericht door: Weia op februari 06, 2011, 20:44:38 pm
Puzzel 1: http://waarneming.nl/waarneming/view/52185293
Puzzel 2: http://waarneming.nl/waarneming/view/52184970
Zeg het maar!
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: JohanvantBosch op februari 06, 2011, 20:47:59 pm
pfffff........

mannetje - eerste gedachte is bruinrode, maar borstuk is wel heel egaal en achterlijf eigenlijk ook. Daardoor wat gedachten aan steenrode, maar lijkt geen snor te hebben en vind achterlijf wat smal. Denk even aan zuidelijke, maar moet volgens mij toch een bruinrode worden...

vrouwtje - ik zie geen legschede....
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Sticht op februari 06, 2011, 21:21:08 pm
Da's toch heel niet te doen met al dat tegenlicht...maar ik ga mee met   Johan... bij het mannetje lijkt me toch wel wat geel op de zij.
      Het vrouwtje is volgens mij ook een bruinrode,  geen hangsnor.
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Gert Veurink op februari 06, 2011, 22:36:05 pm
ik vind de tweede spannender dan de eerste. Voor de eerste ga ik mee met Martin, en dus ook met Johan, maar Martin noemt het punt wat ik ook meende te zien, beetje geel op de zij.
 
de tweede lijkt ook een klein beetje helderder geel op de zij te hebben, dat doet denken aan bruinrood, maar met zoveel geel op de poten? zulke lichte ptero's en zo weinig (niets zoals johan al zegt) te zien van een legschede? ik neig sterk naar onzekere zuidelijke, maar zeldzaamheid mag ook een rol spelen en toch ook wat kenmerken van bruinrode. Met alleen deze foto Symp spec voor mij
 
bij beetje croppen zie je vooral vierkante pixels, maar toch ook ene klein lijntje als snor... dat verklaart de poten dan ook iets meer, maar dan zou je de legschede juist moeten zien...  dat zeg ik, symp spec (zuidelijke!)
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Sticht op februari 06, 2011, 23:06:00 pm
ff wachten op een crop dan maar....het blijft lastig met dit soort foto's.
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Gert Veurink op februari 06, 2011, 23:26:50 pm
wat zijn jouw gedachten bij deze foto's Weia? Kunnen we (of ik) nog wat van leren. Waarom haal je ze er tussen uit?
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Weia op februari 06, 2011, 23:50:11 pm
De eerste haal ik er tussenuit omdat ie als zwervende is ingevoerd en dat moet wat anders worden. Maar wat dan, is aan de hand van deze foto niet zo eenvoudig.
De tweede omdat er wel een snorretje is maar geen flinke legboor te zien is. Ligt dat aan de foto of aan het dier? Altijd leuk om daar met meer mensen naar te kijken!
Bij de eerste kan je aan zuidelijke of aan steenrode denken. Bij de tweede ook...
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Gert Veurink op februari 07, 2011, 00:05:08 am
ok thnx.
tweede inmiddels eens, eerste bruinrode geen optie?
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Weia op februari 07, 2011, 00:07:57 am
Misschien ook nog wel...
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Platbuik op februari 07, 2011, 18:58:57 pm
Als je bij de foto van het mannetje de kleuren "versterkt" dan komt er geen blauw op de ogen, geen rood in de vleugeladers en geen zwart op het borststuk en poten. Volgens mij allebei zuidelijke (tweede vooral vanwege eigootje+pteros).
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: JohanvantBosch op februari 07, 2011, 20:45:37 pm
Bij de vrouw neig ik ook naar zuidelijke. Bij de man durf ik dat niet met zekerheid uit te sluiten, maar ik neig eerder naar bruinrood. Ben bang dat we er voor die man niet gaan uitkomen...
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Weia op februari 07, 2011, 21:56:37 pm
Er is bij het mannetje een iets betere foto bijgezet. Ik neig naar bruinrode.
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Anne Hueber † op februari 07, 2011, 22:53:41 pm
Deze foto van het vrouwtje is toch iets beter, Zuidelijke is idd een goede optie.
Het mannetje is toch wel lastig, Bruinrode lijkt de betere papieren te hebben, maar zou Zuidelijke toch niet helemaal willen uitsluiten.
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Es en Faz op februari 07, 2011, 23:24:00 pm
Bij het mannetje, lijkt het achterlijf wel heel goed voor een zuidelijke (qua verhouding en geen aanwezige zwarte tekening). Verder heeeeeeeeel lang (echt heel lang!  :rolleye: ) naar zitten kijken, maar doordat de foto bij het borststuk erg donker is en de vleugels er ook een beetje voor zitten, kun je (ondanks oplichten en andere manipulaties) nou niet helemaal goed zien wat daar nou precies gebeurt. Overigens niet de indruk dat in de poten heel erg veel geel zit, maar wel dat de petero aan de voorvleugel erg groot oogt  :o , bij bruinrode lijkt deze ietsjes minder groot.
 
Wat betreft het vrouwtje: hierbij ga ik vrij zeker voor Zuidelijke; Geen duidelijke donkere borststuknaden, maar aan beide kanten van de zwarte naad vlak bij de heupen onderbroken. Ook weer die twee 'vrijstaande' stipjes op het borstuk  :D  Vraag me ook af hoe variabel de tekening op het Achterlijf bij S2/S3 is? Het valt namelijk op, dat van wat ik heb kunnen vinden...., de Zuidelijke vrouw in dit stadium, hier vaak overwegend veel wit heeft (tot tegen de 2e/bovenste zwarte tekening op het achterlijf aan). Bij de Steenrode zie je dit vrijwel niet? Bruinrode daarentegen lijken vaak wel meer wit te hebben in hun achterlijf tekening als de Steenrode.
 
Wat een gepuzzel  ;)  Groetjes, Es
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Es en Faz op februari 08, 2011, 01:45:04 am
Nog een dingetje  :rolleye: :rolleye: :rolleye:
 
Bij het mannetje van de puzzel, zijn ook vrij goed gele/lichte dwarsaders zichtbaar bij zowel de voor als achtervleugels. Nog een klein puntje wat me opviel bij de Zuidelijke, waren de gele/lichte aders (vierde van boven) van zowel de voor als achter vleugel, vanaf de basis gezien. Deze zijn goed te zien op de volgende foto's: http://waarneming.nl/fotonew/7/86257.jpg (http://waarneming.nl/fotonew/7/86257.jpg) , http://waarneming.nl/fotonew/9/1505869.jpg (http://waarneming.nl/fotonew/9/1505869.jpg), daarnaast vind je deze lichte aders bij vrijwel alle zuidelijke (alleen mannen) met neer wijzende vleugels vrij goed terug. Het steekt ook erg goed af tegen het egale borststuk.
 
Geld dit alleen voor Zuidelijke mannen  ??? , zag het niet (zo duidelijk en opvallend) bij de Bruinrode. Op de puzzelfoto lijk je ook wel zo'n licht adertje daar te zien. Morgen maar weer verder kijken...
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: JohanvantBosch op februari 08, 2011, 07:50:27 am
heb nog eens even goed gestudeerd op de legschede van de vrouw. bij nader inzien zie ik daar wel degelijk iets hangen en valt zuidelijke toch af voor mij
Titel: Re: heidepuzzels
Bericht door: Es en Faz op februari 08, 2011, 11:47:18 am
Die gele/lichte adertjes bij de voor en achtervleugel (4e van boven, vanaf basis, zie eerder bericht), hebben de vrouwtjes Zuidelijke volgens mij ook. Maar het valt hierbij iets minder op door hun kleur. Majah jammergenoeg zijn deze niet te zien op de puzzelfoto van het vrouwtje.. :-\