Waarneming.nl

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => Veren => Topic gestart door: joostheeremans op augustus 22, 2010, 18:51:49 pm

Titel: Veer sperwer?
Bericht door: joostheeremans op augustus 22, 2010, 18:51:49 pm
Ik dacht in eerste instantie dat deze veer van een sperwer was maar ik vind geen veren op de foto's van de verensites die er goed op lijken. Kan iemand uitsluitsel geven?
 
 
Titel: Re: Veer sperwer?
Bericht door: whmvb op augustus 22, 2010, 20:11:35 pm
Joost,
 
gezien de grootte (>8 cm), kleur en patroon, lijkt het mij Buizerd. Havik heeft scherpere grenzen tussen de witte en bruine vlakken, meen ik en het patroon is meer V-vormig. Voor Sperwer is deze veer veel te groot.
Het is meestal ook handig om de vindplaats (biotoop) te vermelden. Dat helpt vaak bij de determinatie. Waar komt deze veer vandaan?
 
Groeten,
 
Wim
 
Titel: Re: Veer sperwer?
Bericht door: joostheeremans op augustus 22, 2010, 20:16:53 pm
Wim, deze veer is in een voortuin gevonden in Heemskerk. Hoewel buizerd hier wel dagelijks overvliegt zie ik hem nooit stilzitten hier in de straat. Ik weet niet of ze in vlucht ook veren verliezen, vandaar ook dat mijn gedachte uit ging naar sperwer in eerste instantie. Die zit hier geregeld. Overigens broedt ook havik hier niet ver vandaan.
Titel: Re: Veer sperwer?
Bericht door: whmvb op augustus 22, 2010, 21:03:15 pm
Tja Joost,
 
vogels verliezen de dekveren meestal bij het poetsen, maar een loszittend veertje kan er natuurlijk altijd wel afvallen.
Ik ben nog even in mijn verzameling gedoken en kan Havik niet echt uitsluiten. Misschien een onderstaartdekveer of zo, maar die heb ik niet in voorraad. Misschien dat Kees hier beter antwoord op kan geven.
 
Wim
Titel: Re: Veer sperwer?
Bericht door: keesschreven op augustus 22, 2010, 22:38:13 pm
Hoi,
 
Haviken kunnen wel wat bruin in de veren hebben, maar dit is wat geliger en zit alleen in het juveniele kleed. Vaak blijft het dan beperkt tot de zoompjes om de top, maar bij grotere (dek)veren gaat het verder langs de vensters. Een dwars gebandeerde veer zoals dit zou van een adult zijn, maar die hebben dus geen bruin in de bandering.
 
Een buizerd dus, het lijkt me een platte slappe veer, een ondervleugeldekveer.
Titel: Re: Veer sperwer?
Bericht door: joostheeremans op augustus 23, 2010, 10:36:51 am
Kees en Wim, hartelijk dank voor de determinatie!