Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => De Frisse Blik => Topic gestart door: Timo Roeke op mei 19, 2010, 21:57:05 pm

Titel: Soortenlijst
Bericht door: Timo Roeke op mei 19, 2010, 21:57:05 pm
Momenteel ben ik met mijn soortenlijst bezig. Ben er erg kritisch naar aan het kijken omdat de lijst uit een ver verleden stamt en ik me niet alle waarnemingen van toen goed kan herinneren. Die vogels ben ik dus van de lijst aan het schrappen aangezien ik ze bewust en met zekerheid wil zien. Tijdens het opstellen komen echter een aantal vragen naar voren, namelijk:
1) In de ANWB gids staat de stadsduif als soort vermeld. Wordt deze soort ook gebruikt als lijstmateriaal?
2) Soorten als casarca & nijlgans zijn toch zeker escapes? Is het dan wel of niet de bedoeling dat je deze soorten op je Nederlandse lijst noteert? Of is het de bedoeling dat je er een escape-lijst op na houdt? Zelfde gaat op voor mandarijneend en carolinaeend.
3) Vervolg op vraag 2. Is de grote Canadese gans een escape?
4) Is horen waarnemen? Hoe gaan jullie hier mee om? En zijn hier regels voor opgesteld?

Het kan zijn dat er nog meer vragen bijkomen.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Guus Peterse op mei 19, 2010, 22:07:11 pm
1: Stadsduif wordt door de meeste mensen niet geteld, omdat het geen wilde vogel is in Nederland (en trouwens nergens ter wereld).
2: Nijlgans geldt als zekere escape, casarca niet. Die wordt verondersteld ook als wilde vogel in Nederland terecht te kunnen komen, al zal de discussie daarover vermoedelijk tot het einde der tijden voortduren. Hoe dan ook zullen de meeste casarca's die je ziet wel escapes zijn. Maar in veel gevallen weet je dat nooit helemaal zeker.
3: Inderdaad: vervolg op 2. Voor grote canadees geldt ongeveer hetzelfde als voor Casarca.
4: Horen is zeer zeker waarnemen. Of je het ook wilt tellen, is aan jou, maar voor de meeste vogelaars geldt: 'horen is scoren'. Ofwel: gehoorwaarnemingen worden door de meesten meegeteld.
Wat betreft de regels: ieder mag natuurlijk zijn eigen regels volgen. Maar als je meedoet aan het spelletje volgens de door de DBA beheerde lijst, gelden de regels zo ongeveer als hierboven.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Jarinka op mei 19, 2010, 22:11:02 pm
1. Stadsduif wordt door bijna niemand geteld. Ik heb hem wel op de exoten/escape-lijst staan.
2. en 3. Nijlgans, Indische Gans, Mandarijneend e.d. zijn altijd escapes. Als je die invoert op Waarneming, komt er automatisch ESC bij te staan. Casarca en Grote Canadees zijn niet met zekerheid ESC, dus die mag je meetellen (tenminste, de meeste mensen tellen die mee).
4. Eerst noteerde ik volgens het principe 'zien is scoren', maar je zult al snel merken dat je soorten als Snor nooit te zien krijgt, maar wel snel hoort. Daarom tel ik soorten die je vrijwel nooit ziet wel mee als ik ze hoor, maar 'gewone' soorten als Koekoek niet.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Vincent Hart op mei 19, 2010, 22:13:44 pm
En voor de bij het spelletje dat Guus noemt horende lijst, zie http://www.dutchbirdalerts.nl/dutchlist.action
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Theovanv op mei 20, 2010, 00:33:01 am
Over horen is scoren, toen ik net begon vond ik dat ook niet bevredigend, maar vooral als je een soort eenmaal wat vaker gezien hebt is horen net zo goed een waarneming als zien. Maar het hangt idd van de soort af. Toen ik mijn eerste Groene Spechten alleen maar hoorde telde ik hem wel mee als waarneming, maar ik was net zo blij toen ik er eentje voor het eerst zag, ondanks dat het toen geen nieuwe soort meer was. Zo kun je dus dubbel plezier aan 1 soort hebben :D Maar ook met zichtwaarnemingen gaat het zo. Sommige soorten zie je wel, maar niet zo goed, of ze vliegen over, of ze worden aangewezen, ook die kan je meetellen, maar zal pas een goed gevoel geven als je hem goed ziet, of misschien pas als je hem zelf ontdekt.

En wat ik een van de leuke dingen van jaarlijsten vindt (wat ik tot nu toe eigenlijk vooral en alleen in de regio fanatiek doe) is dat je weer extra blij bent als je die Gekraagde Roodstaart of Toendrarietgans ziet.

Voor de rest moet je zelf weten wat je "telt" en niet, ik tel voor mezelf bijvoorbeeld ondersoorten mee, dat zijn bij mij de Grote Aalscholver, Siberische Tjiftjaf, IJslandse Grutto en Noordse Kauw, maar alle exoten en escapes niet. Maar als ik naar mijn jaarlijst of regiolijst of wat dan ook kijk in de toplijst dan kijk ik gewoon alleen naar de soorten.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Folkert Jan op mei 20, 2010, 06:05:04 am
In heel veel gevallen vind ik geluid nog veel mooier dan een vogel zien.
bijvoorbeeld een grote karrekiet. saai beest om te zien, maar wat een geluid komt daaruit :duim:
of wat dacht je van de ruigpootuilen. dat ik er nooit 1 heb gezien doet me niks. alleen van het geluid krijg ik al kippenvel. en nachtegaal niet te vergeten.

een tip: probeer zo snel mogelijk alle geluiden te kennen. ik heb de o.a. de 3 cd's van niko de haan op mijn iphone staan. heb in februari en maart soms tijdens het werk de cd's over en over gespeeld. daarna op shuffle gezet en dan steeds raden welke soort ik hoorde. zo had ik ze na 2 maand dus allemaal goed in mijn hoofd en kon ik gaan oefenen in het veld. als je alle geluiden kent is geluid eigenlijk veel leuker. als je dan een geluid hoort die je net niet kent dan wordt je gelijk warm van binnen  ;D

en de casarca: die worden gewoon geteld al wilde vogel, maar natuurlijk ontsnappen ze wel eens, maar datzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld een putter. Grote canadees is een wat ander verhaal, omdat de verhouding wilde vogels tot verwilderde vogels ontzettend groot is (is er in nl Łberhaupt wel eens een zekere ringmelding geweest van in amerika geringde vogels?).
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Timo Roeke op mei 20, 2010, 08:50:48 am
Bedankt voor de snelle reacties. Gelukkig de antwoorden die ik al enigszins had verwacht maar het biedt veel duidelijkheid. Alle vogelgeluiden staan inmiddels op mijn HTC HD2 en ik oefen regelmatig. Anders had ik bosrietzanger, snor en sprinkhaanzanger nooit kunnen bijschrijven.
 
Goed nieuws dat de casarca kan blijven staan en dat die irritante nijlgans er niet op hoeft :)
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: hterhaar op mei 20, 2010, 12:28:11 pm
En voor de bij het spelletje dat Guus noemt horende lijst, zie http://www.dutchbirdalerts.nl/dutchlist.action (http://www.dutchbirdalerts.nl/dutchlist.action)

Je kunt beter deze lijst (http://www.dutchbirding.nl/content/page/files/webprog20101001-60.pdf) gebruiken - dat is de officiŽle en geeft bovendien uitleg over welke soorten wel en niet op de Nederlandse lijst staan,

Gr.,

Hans
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: frankmeer op mei 20, 2010, 18:49:16 pm
4. Eerst noteerde ik volgens het principe 'zien is scoren', maar je zult al snel merken dat je soorten als Snor nooit te zien krijgt, maar wel snel hoort. Daarom tel ik soorten die je vrijwel nooit ziet wel mee als ik ze hoor, maar 'gewone' soorten als Koekoek niet.
Een Snor zien, dat moet wel een keer lukken hoor, als je goed je best doet en er wat tijd in steekt. Bovendien zitten ze soms open en bloot in het riet of goed zichtbaar in een boompje. Zelfde bij andere vogels die zich vaak moeilijk laten zien, die zitten soms ook ineens helemaal vrij, bijvoorbeeld Sprinkhaanzanger, Nachtegaal, Cetti's Zanger, Wielewaal, Bosrietzanger, Spotvogel en Tuinfluiter.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Jan vH op mei 20, 2010, 18:56:08 pm
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel. Zo heb ik bijvoorbeeld vandaag en gisteren Kleine Karekiet en Fluiter gehoord, maar niet gezien. Deze soorten komen gewoon op mijn lijstjes.

O ja, ik maak mijn lijstjes allemaal met Waarneming.nl (met uitzondering van een paar bijzondere lijstjes, zoals tuinlijst). Maar als je van soorten die je vroeger hebt gezien de datum en plaats niet meer weet, werkt het ook niet zo goed.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: firecrest op mei 20, 2010, 19:22:54 pm
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel.
Wat doet die Sib. Taling dan in je handtekening? ;D
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Jan vH op mei 20, 2010, 19:29:03 pm
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel.
Wat doet die Sib. Taling dan in je handtekening? ;D
Die is weer netjes naar SiberiŽ gevlogen.  :) Maar als het CDNA dat niet vind tel ik 'm ook niet.  ;)
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Timo Roeke op mei 20, 2010, 19:51:51 pm
Het blijft lastig om te beslissen of je een soort als de sib. taling nou wel of niet moet tellen of dat je moet wachten tot het CDNA beslist. Heb vernomen dat een dergelijke beslissing soms jaren kan duren?
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: firecrest op mei 20, 2010, 19:56:00 pm
Het blijft lastig om te beslissen of je een soort als de sib. taling nou wel of niet moet tellen of dat je moet wachten tot het CDNA beslist. Heb vernomen dat een dergelijke beslissing soms jaren kan duren?


Meestal duurt het niet zo lang, maar in dit soort gevallen kan dat inderdaad lang duren. Ook kan de soort na enkele jaren weer opnieuw worden beoordeeld, en van de lijst worden verwijderd. Zoals met de wilde Grote Tafeleend van Castricum met een Amerikaanse wingtag. Die werd na enkele jaren op de lijst te hebben gestaan weer van de lijst gehaald.


Ik denk dat je bedoelt dat ie na zijn boswandeling terug is gevlogen naar zijn folliere Jan ;)
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: ArjenDrost op mei 20, 2010, 20:56:10 pm
Zoals met de wilde Grote Tafeleend van Castricum met een Amerikaanse wingtag. Die werd na enkele jaren op de lijst te hebben gestaan weer van de lijst gehaald.
Ik denk dat als het een wilde Grote Tafeleend was en de wingtag idd uit Amerika zou komen hij nu nog gewoon op de lijstjes zou staan hoor ;)


Het probleem was juist dat er na jaren ineens een wingtag op bleek te zitten die niemand kon verklaren (ook kooivogelhouders niet overigens).
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Vincent Hart op mei 20, 2010, 22:18:53 pm
Het blijft lastig om te beslissen of je een soort als de sib. taling nou wel of niet moet tellen of dat je moet wachten tot het CDNA beslist. Heb vernomen dat een dergelijke beslissing soms jaren kan duren?
Ik zou zeggen: Lekker tellen totdat (tenzij) de CDNA anders beslist. Tenzij je zelf om wat voor reden dan ook niet gelooft in wilde herkomst natuurlijk.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Theovanv op mei 21, 2010, 01:25:14 am
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel.
Wat doet die Sib. Taling dan in je handtekening? ;D
Om over de Korhoen nog maar niet te spreken, maar dat is weer een andere discussie :P
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Rickschonewille op mei 21, 2010, 07:28:04 am
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel.
Wat doet die Sib. Taling dan in je handtekening? ;D
Om over de Korhoen nog maar niet te spreken, maar dat is weer een andere discussie :P

Wat is er mis met de Korhoen? Die bij de Sallandse Heuvelrug zijn gewoon 100% wild.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Timo Roeke op mei 21, 2010, 09:04:13 am
Ik tel alles wat ik gezien en gehoord heb. Met uitzondering van escapes en exoten, dat wel.
Wat doet die Sib. Taling dan in je handtekening? ;D
Om over de Korhoen nog maar niet te spreken, maar dat is weer een andere discussie :P

Wat is er mis met de Korhoen? Die bij de Sallandse Heuvelrug zijn gewoon 100% wild.
Dat is niet wat ik heb gehoord. Ik woon op ongeveer 20 minuten rijden van de Sallandse Heuvelrug en heb al twee keer een aangereden exemplaar gevonden. Dit is natuurlijk dramatisch voor een populatie die al zo klein is. Naar mijn weten worden er om de zoveel tijd exemplaren bijgezet om de populatie in stand te houden. Als deze hoenders in gevangeschap worden uitgebroed dan is een deel van de populatie 'escape'?
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: JaapHennevanger op mei 21, 2010, 09:10:53 am
De populatie van de Sallandse Heuvelrug is gewoon 100% wild en er worden geen korhoenders bijgezet. Naar mijn weten hebben korhoenders die uit gevangenschap komen een ander soort baltsgedrag (niet zeker, was wel iets anders aan) en zouden ze zo ook geen indruk kunnen maken op de anwezige vrouwtjes.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: frankmeer op mei 21, 2010, 12:20:28 pm
Toch gaat er al jarenlang het gerucht dat de populatie zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe kippen en dat de populatie zo kunstmatig in stand wordt gehouden. Iemand zou ook een keer gezien hebben hoe er Korhoenders vanuit een auto in het gebied werden uitgezet. Maar goed, dat is een gerucht.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: firecrest op mei 21, 2010, 19:14:51 pm
Toch gaat er al jarenlang het gerucht dat de populatie zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe kippen en dat de populatie zo kunstmatig in stand wordt gehouden. Iemand zou ook een keer gezien hebben hoe er Korhoenders vanuit een auto in het gebied werden uitgezet. Maar goed, dat is een gerucht.
De reactie daarop was dat Korhoenders ongeveer duizend euro per stuk kosten...
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Theovanv op mei 21, 2010, 22:10:09 pm
We kunnen in ieder geval niet met zekerheid zeggen dat het een wilde populatie is, er is toch duidelijk twijfel daaraan, maar goed, ze zullen wel weten waar ze mee bezig zijn hoop je dan maar ;) Maar inderdaad, officieel is het gewoon een inheemse soort ;)
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Vincent Hart op mei 21, 2010, 22:46:26 pm
Maar goed, bij raaf, ooievaar en havik (arm korhoen!) weten we 100% zeker dat een (zeer) aanzienlijk deel van de NL populatie bestaat uit nazaten van herintroductie-vogels maar daar krijg je nooit dit soort discussies bij ...
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: firecrest op mei 21, 2010, 23:07:17 pm
Maar goed, bij raaf, ooievaar en havik (arm korhoen!) weten we 100% zeker dat een (zeer) aanzienlijk deel van de NL populatie bestaat uit nazaten van herintroductie-vogels maar daar krijg je nooit dit soort discussies bij ...


Er staan meer van dat soort twijfelsoorten op ieders lijst. Wat dacht je van Knobbelzwaan en Grote Canadese gans. Wilde vogels zijn niet uitgesloten, dus dan maar alles tellen...
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: stefanhageman op mei 22, 2010, 11:29:13 am
En wat dacht je van de Huismus(komt hier oorspronkelijk ook niet vandaan, MesopotamiŽ dacht ik, en is dus ook een exoot), Brandganzen in de zomer en zo kun je natuurlijk nog wel langer doorgaan. In principe kun je elke zangvogel wel  op escape zetten want er zijn altijd wel mensen die wildzang in een voliŤre hebben zoals putters, baardmannetjes, buidelmezen, groenlingen, vinken, goudvinken, appelvinken sommige mensen houden zelfs spreeuwen en merels in een voliŤre en ze komen er niet altijd even vriendelijk aan.....


http://dieren.marktplaats.nl/vogels-toebehoren/285339037-vangkooi-vangkooien-voor-wildzang-goudvinken-putters.html?return=eJw1jVEKgzAQBe8i6KfGREEjoSiUniMYW4PRLCaitfTu3dD2b4Y3y0qe85fmpHGc5jWP3CDXfmxG74Fn2WRhWNJZrpMHI6V36WKyb5LCCJfDiDxRTngbszaPWQcbAkEwaC2rS0SlEcMG/80jnBq1c3fl/qf%2BN8%2BhW7Z5WHUf6iMEZVVRGuyJVjBW0wpt2tF2bdQplwe6deEXTQA2QRKwzvdWDaIgpLxdo%2Bb9AQL5Ry4%3D&fta=eNpFj8tuwyAQRf%2BFRdYMbwZlWXXXX4jA4NSqE6NgJ26i/HshrtrdmZmr0T0eNT4KGiTLZTxc/ViIKwiMI1nHPexi2c8TgssLUjcCcitdHNDl3OYZ70N2pY%2BlRea6OmU8L6d0GTo3rgjSGMbc%2BI2Cc8uM%2B7rhbRjj3Z%2BPbioDsl3Oy57u8lTmboppLyiV72%2Btg0CS/TERN9TfBWuhIW7lTD1FLmiQYgWgkKKNa1IQgdsVRNdDSqxBYCLoBpIGqzawllYIQonYwr5XUUMFKzql6j9htI4iNeBK8BbWNhjZV1AmJMk3CLRlQHut5H8L4DJKDWwDadhfr9/CL4HqMk/Zx3IY0/k4fzZHXg8Wycmvh6ZdTePLmyHxN%2BI%2BfvFKnEeKj%2BfzB5Uvgik%3D&fta_ind=2&df=1 (http://dieren.marktplaats.nl/vogels-toebehoren/285339037-vangkooi-vangkooien-voor-wildzang-goudvinken-putters.html?return=eJw1jVEKgzAQBe8i6KfGREEjoSiUniMYW4PRLCaitfTu3dD2b4Y3y0qe85fmpHGc5jWP3CDXfmxG74Fn2WRhWNJZrpMHI6V36WKyb5LCCJfDiDxRTngbszaPWQcbAkEwaC2rS0SlEcMG/80jnBq1c3fl/qf%2BN8%2BhW7Z5WHUf6iMEZVVRGuyJVjBW0wpt2tF2bdQplwe6deEXTQA2QRKwzvdWDaIgpLxdo%2Bb9AQL5Ry4%3D&fta=eNpFj8tuwyAQRf%2BFRdYMbwZlWXXXX4jA4NSqE6NgJ26i/HshrtrdmZmr0T0eNT4KGiTLZTxc/ViIKwiMI1nHPexi2c8TgssLUjcCcitdHNDl3OYZ70N2pY%2BlRea6OmU8L6d0GTo3rgjSGMbc%2BI2Cc8uM%2B7rhbRjj3Z%2BPbioDsl3Oy57u8lTmboppLyiV72%2Btg0CS/TERN9TfBWuhIW7lTD1FLmiQYgWgkKKNa1IQgdsVRNdDSqxBYCLoBpIGqzawllYIQonYwr5XUUMFKzql6j9htI4iNeBK8BbWNhjZV1AmJMk3CLRlQHut5H8L4DJKDWwDadhfr9/CL4HqMk/Zx3IY0/k4fzZHXg8Wycmvh6ZdTePLmyHxN%2BI%2BfvFKnEeKj%2BfzB5Uvgik%3D&fta_ind=2&df=1)
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Jan vH op mei 22, 2010, 13:23:51 pm
En wat dacht je van de Huismus(komt hier oorspronkelijk ook niet vandaan, MesopotamiŽ dacht ik, en is dus ook een exoot), Brandganzen in de zomer en zo kun je natuurlijk nog wel langer doorgaan.

Huismus is hier volgens mij op eigen kracht gekomen, dus gewoon wild. Brandganzen in de zomer zijn voor een deel ook wel wild, maar dat is niet na te gaan. Dan heb je ook nog Sneeuwgans, Roodhalsgans, Krooneend, Casarca...

Maar je kunt zo wel even doorgaan. Je zou er ook voor kunnen zijn om bijvoorbeeld Noordse Kwik als ondersoort van Gele Kwikstaart te zien, dan mis je nog meer soorten. Gelukkig heb ik vanmorgen Noordse Nachtegaal gehoord, daar valt niet heel veel op aan te merken. Alhoewel, ik heb 'm niet gezien...  :rolleye:
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Wouter van der Ham op mei 30, 2010, 13:55:52 pm
wanneer gaan ze eigenlijk de buffelkopeend beoordelen?
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Gert Veurink op mei 30, 2010, 14:03:03 pm
Toch gaat er al jarenlang het gerucht dat de populatie zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe kippen en dat de populatie zo kunstmatig in stand wordt gehouden. Iemand zou ook een keer gezien hebben hoe er Korhoenders vanuit een auto in het gebied werden uitgezet. Maar goed, dat is een gerucht.

bij mijn weten is dat gel*l. Als je m op je lijst wilt moet je wel snel zijn, het gaat erg slecht met deze populatie. Volgens mij zijn er dit jaar 12 hanen geteld...
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Guus Peterse op mei 30, 2010, 14:13:24 pm
wanneer gaan ze eigenlijk de buffelkopeend beoordelen?
Die van Barendrecht is allang beoordeeld en aanvaard.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Guus Peterse op mei 30, 2010, 14:15:12 pm
Als je m op je lijst wilt moet je wel snel zijn, het gaat erg slecht met deze populatie. Volgens mij zijn er dit jaar 12 hanen geteld...
Volgens mij is dat niks extreems. De populatie fluctueert al vele jaren rond vergelijkbare aantallen, soms wat meer en soms wat minder, en zou dat evengoed nog vele jaren kunnen blijven doen. Of de populatie op lange termijn levensvatbaar is, is natuurlijk wel de vraag.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: JaapHennevanger op mei 30, 2010, 15:51:38 pm
De populatie fluctueert inderdaad wel wat, maar de laatste jaren gaan de aantallen wel omlaag.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Gert Veurink op mei 30, 2010, 16:20:21 pm
Als je m op je lijst wilt moet je wel snel zijn, het gaat erg slecht met deze populatie. Volgens mij zijn er dit jaar 12 hanen geteld...
Volgens mij is dat niks extreems. De populatie fluctueert al vele jaren rond vergelijkbare aantallen, soms wat meer en soms wat minder, en zou dat evengoed nog vele jaren kunnen blijven doen. Of de populatie op lange termijn levensvatbaar is, is natuurlijk wel de vraag.

wat ik begreep is het nog nooit zo laag geweest...
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: frankmeer op mei 30, 2010, 22:12:56 pm
Toch gaat er al jarenlang het gerucht dat de populatie zo nu en dan wordt aangevuld met nieuwe kippen en dat de populatie zo kunstmatig in stand wordt gehouden. Iemand zou ook een keer gezien hebben hoe er Korhoenders vanuit een auto in het gebied werden uitgezet. Maar goed, dat is een gerucht.

bij mijn weten is dat gel*l. Als je m op je lijst wilt moet je wel snel zijn, het gaat erg slecht met deze populatie. Volgens mij zijn er dit jaar 12 hanen geteld...

Is dan ook niets meer dan een gerucht. Overigens was het aantal de laatste 2 jaar (2008-09) ook al 12 hanen en is het aantal zelfs 8 hanen geweest.
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: Gert Veurink op mei 30, 2010, 22:40:35 pm
Is dan ook niets meer dan een gerucht. Overigens was het aantal de laatste 2 jaar (2008-09) ook al 12 hanen en is het aantal zelfs 8 hanen geweest.

weet je dat zeker? ik meen toch echt van de beheerder begrepen te hebben dat dit het slechtste jaar ooit was en vorig jaar het op een na slechtste jaar... en dat 12 eigenlijk te weinig is als het niet heel snel herstelt... maar kan best dat ik me vergis
Titel: Re: Soortenlijst
Bericht door: frankmeer op mei 30, 2010, 22:48:47 pm
In 2002 waren er naar verluidt 8 hanen, zie bijv.
http://waarneming.nl/waarneming/view/195813
http://www.trouw.nl/groen/article1810559.ece/Een_heidebrand_en_het_korhoen_is_verdwenen__.html (http://www.trouw.nl/groen/article1810559.ece/Een_heidebrand_en_het_korhoen_is_verdwenen__.html) en http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1075-Vogels-van-soortbeschermingsplannen.html?i=4-28 (http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1075-Vogels-van-soortbeschermingsplannen.html?i=4-28)

Als je zeker weet dat het dit jaar om 12 hanen gaat, is dit dus niet het slechtste jaar ooit. Anders mogelijk wel. Zo noemt de volgende site voor dit jaar een aantal van slechts 7 mannetjes.
http://www.birdshooting.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=1 (http://www.birdshooting.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=1)