Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Mossen en korstmossen => Topic gestart door: wouterbosgra op mei 13, 2010, 18:59:34 PM

Titel: ...en een mosje
Bericht door: wouterbosgra op mei 13, 2010, 18:59:34 PM
Hoi,

Iemand die hier iets van kan maken? Alvast bedankt!
Titel: Re: ...en een mosje
Bericht door: Ben Kruijsen op mei 13, 2010, 21:30:04 PM
beetje rommelige unit. Doet mij het meest denken aan Isothecium alopecuroides. zie ook http://www.verspreidingsatlas.nl/showfoto.aspx?fotoid=5290
Titel: Re: ...en een mosje
Bericht door: wouterbosgra op mei 14, 2010, 09:34:37 AM
vind em niet echt lijken. voor de duidleijkheid: het gaat me om het mosje op de voorgrond in het midden van de foto. Lijken me kenmerkende verdikkingen aan het einde van de stengel?
Titel: Re: ...en een mosje
Bericht door: kroonp op mei 14, 2010, 11:28:57 AM
De suggestie van Ben lijkt mij zo gek nog niet. Niet omdat ik de soort zo goed ken, maar omdat ik de foto van de verspreidingsatlas goed vind lijken. De 'verdikkingen aan het einde van de stengel' passen juist bij deze soort. De groeiwijze, hoofdstengel met vertakkingen naar één zijde, past ook goed.

Voor harde kenmerken is een foto als deze niet toereikend. Daarvoor moet je ter plekke met een loupe of thuis met de binoculair/microscoop aan de slag. Meer dan een suggestie zal het niet worden vrees ik.
Titel: Re: ...en een mosje
Bericht door: wouterbosgra op mei 14, 2010, 11:40:29 AM
Zojuist nog maar eens naar de foto's te kijken en bij nader inzicht lijkt die inderdaad heel aardig te kloppen. Jammer dat we er zo niet uitkomen, maar dan had ik er ter plekke maar wat meer moeite voor moeten doen :) Reuze bedankt voor de input heren!
Titel: Re: ...en een mosje
Bericht door: Ben Kruijsen op mei 14, 2010, 13:59:13 PM
Fotodeterminatie lukt goed voor veel soorten planten of dieren. Er blijft altijd een restgroep waarbij preparaten maken of in levende lijve bekijken, ruiken etc noodzakelijk is. Mossen leer je pas goed kennen als je ze ook onder de  :micro: een keer hebt bekeken. Daarna worden sommige soorten beter in het veld herkenbaar. Bij andere soorten is de mic. altijd nodig bijv. de meeste veenmossen, Didymodons etc. Het is niet anders ......