Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => De Frisse Blik => Topic gestart door: wijnands op mei 07, 2010, 12:08:32 pm

Titel: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 07, 2010, 12:08:32 pm
Met de zegen van Vincent Hart (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=103591.msg715278.html#msg715278) open ik dit topic.

Wat me hier opvalt is dat er eigenlijk grofweg 2 soorten foto's langskomen. 1 soort dient eigenlijk als bewijsmateriaal en verificatie, de andere soort poogt om een zo mooi mogelijke foto te maken. In beide categorieen zie ik platen langskomen waarbij ik denk  "als je dit nou anders had gedaan of als je daar nou iets meer op gelet had dan was je foto net even beter geworden".


Eerste waar ik het 's over wil hebben is een lastig onderwerp en da's de heel lichte of heel donkere vogel. Bij beiden loop je al heel snel het risico dat je detail kwijt raakt en dat komt voor een flink deel door de standaard instellingen van onze cameras. De gemiddelde spiegelreflexcamera (en eigenlijk alle compact camera's) staat ingesteld dat er op een flink aantal punten in het beeld het licht gemeten wordt. De camera doet dat in een fractie van een seconde en rekent vervolgens uit wat de beste instellingen zijn om een goed belichte foto te krijgen. Dat werkt vaak goed, een bruine vogel op een weiland bijv. zal er op die manier altijd behoorlijk goed uitkomen. Anders wordt dat bij hele lichte of juist hele donkere vogels.

Voorbeeld deze zwanen:
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=103591.msg708777.html#msg708777

In de avond geschoten met een Nikon P90 en die staat standaard ingesteld op matrix meting. Wat als gevolg heeft dat de camera probeert om een hele witte vogel en een knap donkere achtergrond goed te belichten. Da's moeilijk en dat lukt maar ten dele.

Wat kun je hieraan doen?

Je kunt in Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma, met levels en curves hier nog heel veel aan doen. Beter is het om meteen goed te meten. Veel duurdere camera's hebben een zgn. spot meting mogelijkheid waarmee je maar op een heel klein deel van het beeld meet. Op sommige camera's is dat dan ook nog 's op het in gebruik zijnde auto focus punt.

Zo heb ik deze zwaan geschoten.

(http://farm5.static.flickr.com/4029/4551937442_510e61702d.jpg)

Resultaat is echter wel dat het water eromheen donkerder wordt. Ik persoonlijk vind dat acceptabel.

Is dit wat? Ik ga niet pretenderen dat ik het allemaal beter weet, ik vermoed dat er hier mensen komen die er nog veel meer verstand van hebben? Lijkt me leuk als we van elkaar wat kunnen leren.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 07, 2010, 12:15:04 pm
Meestal heb ik mijn Panasonic Lumix DMC TZ6 op autofocus staan, maar wel zo dat hij maar één (of af en toe twee) punt(en) pakt. Ook bij lichte vogels levert dat best goede foto's op. Kijk maar naar deze Knobbelzwaan (als 'mooie foto' gemaakt) en deze Kleine Zilverreiger (als 'bewijsfoto' gemaakt door verrekijker en op honderden meters afstand).
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rickschonewille op mei 07, 2010, 12:23:03 pm
Mooie foto Jeroen, ´t Water is niet storend vind ik zelf. Misschien om hem in het vervolg ´specialer´ te maken een foto maken op het niveau van de zwaan, dus bijvoorbeeld op de grond gaan liggen. Dan krijg je over het algemeen stuk mooiere foto´s. Zie bijvoorbeeld deze - http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=153371 (http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=153371) , een hele simpele meerkoet, maar wel errug mooi. Als je deze foto van een hoger punt had gemaakt ( terwijl je stond bijv ) zou hij veel minder mooi zijn. 
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 07, 2010, 12:25:05 pm
Dat brengt me meteen op een ander punt. Ken je camera! Weet wat je ervan kan verwachten in bepaalde omstandigheden. Deze panasonic gaat zo te zien wat beter om met zwanen.

Overigens heeft autofocus (scherpstellen) niet noodzakelijk wat met lichtmeting te maken.

Rick heeft meteen een ander goed punt te pakken, we zijn snel geneigd om foto's van een hoger of lager standpunt te maken terwijl ooghoogte vaak net een betere foto oplevert.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rickschonewille op mei 07, 2010, 12:27:50 pm
Ik gebruik voor al vrij scherpe foto's mijn fotobewerk programma, dan verscherp ik mijn foto's 1 x. Dan worden ze net ff wat mooier en springen ze er meer uit.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: GijsB op mei 07, 2010, 12:34:57 pm
ik ben ook wel benieuwt hoe deze beter kan
hoe had ik bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat er een paar overbelichte stukken in zitten.

Gemaakt terwijl ik op de steiger lag

nabewerkt in photoshop
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 07, 2010, 12:39:08 pm
Helaas geen exif meer dus we kunnen je instellingen niet meer zien.

Als je toch al photoshop hebt pak dan 's het levels tool erbij. (zie ook http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/levels.htm) en haal de lege stukken links en rechts weg, verschuif het middenpunt een klein beetje naar links en kijk 's wat je daarvan vind.

Wat verscherpen betreft, als je die optie hebt overweeg dan om een eerst een selectie op het "model" te doen en daarop pas te verscherpen. Anders kan het gebeuren dat je de takjes etc ook weer scherper en dus nadrukkelijker aanwezig maakt.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 07, 2010, 12:44:43 pm
Een heel handig trucje om overbelichting bij lichte vogels te voorkomen:
Stel, je ziet een mooie Visdief, maar je camera zorgt er telkens voor dat hij overbelicht is. Zoek dan iets lichters op ongeveer dezelfde afstand, laat hem daarop scherpstellen, en mik dan op de Visdief en druk af. De camera past de belichting dan aan op het lichtrijke stuk waar je op scherpstelde, en die belichting gebruikt hij dan voor de vogel.

Andersom kan het ook met donkere vogels, mik dan op een donker stukje.

Pas had ik het probleem dat er een Roodborst op een paaltje zat, met allemaal takken erachter. Als ik hem op de Roodborst liet scherpstellen (ik kan mijn camera een bepaald plekje laten volgen, in dit geval dus de rode borst), pakte hij op de een of andere manier toch de takjes erachter. Maar toen ik hem scherp liet stellen op het paaltje waarop de Roodborst zat, deed hij het wel goed. Zie het resultaat.

Bij deze technieken heb je trouwens wel last van een beetje scherpteverlies, maar meestal is dat zo klein dat je het alleen op de originele foto (in groot formaat) ziet.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: GijsB op mei 07, 2010, 12:55:23 pm
exif was denk ik niet met goed meegekomen omdat ik vanuit raw heb bewerkt

F8.0
1/500 sec
iso-100
-0.3 stap belichtingscompensatie
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 07, 2010, 13:07:08 pm
Bij zwart/wit onderwerpen steekt de belichting altijd erg nauw. Als je iets teveel overbelicht, raakt het wit uitgebeten en ben je daar je detail kwijt. Als je iets teveel onderbelicht, loopt het zwart dicht en ben je daar weer je detail kwijt. Daarom zijn dit soort onderwerpen voor fotografen altijd erg lastig.


Het handigst is dan ook om in het veld alvast het histogram te bekijken (als je camera dit kan laten zien tenminste). Op het histogram staan de donkere delen helemaal links en de lichte delen rechts. Als er dus veel donkere delen in de foto zitten, zal de piek in de linker helft van het histogram zitten. Zitten er veel lichte delen in, zal de piek ergens rechts zitten.
Je kunt dus niet spreken over een goed of een slecht histogram (dit is namelijk per foto verschillend).
Waarom is het dan toch nuttig om hier in het veld naar te kijken? Als er een piek echt helemaal tegen de rechterkant aan zit, zijn de lichte delen overbelicht. Hier zit dan dus helemaal geen detail meer in en dit kun je dan in een fotobewerkingsprogramma ook niet meer terug krijgen. Hetzelfde geldt voor de donkere delen als de piek tegen de linkerkant aan zit.


In zo'n geval zul je dus over- of onder moeten belichten. Je schuift dan als het ware het histogram op naar links of naar rechts totdat de piek los komt van de rand. In het begin is dit een beetje puzzelen, maar als je het eenmaal door hebt, maakt je in het veld al beter belichte foto's.


Succes ermee


Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 07, 2010, 13:19:35 pm
Meer info over het histogram en hoe je hem kunt verbeteren staat op Zoom.nl (http://zoom.nl/artikel/20571/video-leer-het-histogram-lezen.html). De verteller is niet heel boeiend maar de informatie is wel bruikbaar.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Vincent Hart op mei 07, 2010, 13:55:55 pm
Wordt een leuk en leerzaam topic zo  :duim: Jeroen bedankt voor het aanzwengelen!
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 07, 2010, 13:57:14 pm
exif was denk ik niet met goed meegekomen omdat ik vanuit raw heb bewerkt

F8.0
1/500 sec
iso-100
-0.3 stap belichtingscompensatie

Ik vermoed dat dan je meter een verkeerde inschatting heeft gedaan, gebeurt mij ook regelmatig bij heel zonnig weer. Zeker met een RAW bestand is hier nog een hele hoop van te maken. Als je toevallig nikon schiet wil ik dat best 's laten zien.

Als dit zo lekker blijft lopen ga ik stukjes van m'n blog vertalen en hier posten.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: GijsB op mei 07, 2010, 14:22:08 pm
ik gebruik een panasonic fz8
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 07, 2010, 14:50:07 pm
Daar kan ik met m'n huidige software niets mee. Binnenkort 's even photoshop herinstalleren
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 09, 2010, 10:13:58 am
Heeft er misschien iemand tips om met bewolkt weer te fotograferen?
Op mijn camera kan ik wel aangeven of het zonnig is, of het bewolkt is, of ik in de schaduw fotografeer, maar dat geeft toch net niet het gewenste resultaat. En om na een dagje fotograferen al die foto's handmatig aan te moeten passen...
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 09, 2010, 12:59:46 pm
Wat is het probleem bij bewolkt weer? Wat moet je achteraf nog aanpassen?


Met het wolkje of zonnetje pas je alleen de witbalans aan. Dat bepaald wat er wit is op je foto. Verschillend licht heeft een verschillende kleur (denk bijv. aan de kleuren die je krijgt als je met een zonsondergang fotografeert, dan wordt alles veel warmer/geler). Met de witbalans kun je dit deels compenseren.
Zelf heb ik altijd de witbalans op bewolkt staan.


Maar ik ben benieuwd wat je achteraf nog aan moet passen, misschien dat je namelijk tegen hele andere problemen aanloopt.


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 09, 2010, 13:59:40 pm
Witbalans scheelt enorm. Verder dnek ik dat je ook goed moet nadenken of je echt alles wilt houden en bewerken. Heb je echt alle 24 foto's nodig van de dwarsgestreepte hegplevier? Of zijn de 2 beste voldoende?

Witbalans maakt veel uit, deze waren van gisteren.

Voor:
(http://i45.photobucket.com/albums/f81/wijnands/DSC_6107_042.jpg)

Na:
(http://farm5.static.flickr.com/4062/4589901704_2e469663d4_b.jpg)

Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 09, 2010, 14:04:20 pm
Van een Dwarsgestreepte Hegplevier wel, dat zou dan de eerste gedocumenteerde van Nederland zijn. Hoe beter de documentatie, hoe groter de kans dat hij geaccepteerd wordt :P.
'k Snap wat je bedoelt ;). Als ik in het veld een serie geschoten heb, verwijder ik daar altijd al de slechte foto's (onscherp, vogel er maar half op). Thuis op de computer selecteer ik dan wat nauwkeuriger, bijvoorbeeld welke van de twee vrijwel gelijke foto's ik houd. En alleen de mooiste foto's per dag bewerk ik, de anderen zijn meestal alleen om te determineren.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op mei 09, 2010, 20:53:22 pm
Een determinatiefoto zul je vaak niet heel subtiel bewerken, je allermooiste wel en ja, dat hoort erbij
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 09, 2010, 21:16:26 pm
Wat ik bijvoorbeeld bedoel is dat foto's bij slecht weer vaak heel erg donker zijn. Dan moet ik de kleur weer aanpassen om het mooier te krijgen.
Zie de bijgevoegde foto's. Per foto ben ik er maar een minuutje mee bezig, maar als dat voor heel veel foto's moet... Deze foto is trouwens genomen met de wolkenstand op mijn camera, zo goed helpt die dus niet.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 09, 2010, 21:48:14 pm
Het wolkje heeft inderdaad niks met je belichting te maken :-) Alleen met wat wit moet zijn.


In dit geval probeer je een donkere vogel te fotograferen tegen een lichte achtergrond. In dat geval is het altijd handig om te over belichten. Dit kun je idd op de computer doen, maar beter is het om dit al op je camera te doen. In dit geval zou ik toch zeker 1 hele stop overbelichten.


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 17, 2010, 17:35:13 pm
Ik begin me nu een beetje te interesseren in fotograferen en heb gisteren met de camera van m'n broertje deze Putter gefotografeerd. Ik heb hem al bewerkt (opgelicht, verscherpt). Hoe zou ik hem nóg mooier kunnen maken (ook gewoon in het veld)?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rickschonewille op mei 17, 2010, 17:44:23 pm
Ik zou kijken of hij mooier zou worden als je hem nog iets zou verhelderen, dan zouden denk ik de kleuren beter uitkomen.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jan vH op mei 17, 2010, 17:46:11 pm
Hij staat ook wel erg standaard in het midden.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 17, 2010, 17:47:58 pm
Ik zou proberen om iets meer met de compositie te doen. Je onderwerp in het midden plaatsen, levert vaak niet hele spannende foto's op. Kijk eens wat er gebeurt als je hem juist wat meer in een hoek plaatst.


Verder (maar dat zal hier wel erg lastig geweest zijn) krijg je vaak mooiere foto's als je op ongeveer dezelfde hoogte staat met je onderwerp. Dan heb je ook niet zoveel last van de toch wat saaie lucht. Maar goed, dat lijkt me met een vogel in een boom toch wat lastig ;)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 17, 2010, 17:53:49 pm
Zo, ik heb hem nu rechtsonder in de hoek gezet, ik wilde al zoiets doen maar toen had ik hem al gepost ;) . Mooiere kleuren, zoals Jeroen met die reeën gedaan heeft, zou ook heel mooi zijn, maar daar heb ik denk ik geen programma voor.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 17, 2010, 17:55:53 pm
Verhelderen en daarna de verzadiging wat hoger zetten. Als je een foto verheldert komt er een witachtige waas overheen te liggen, die je kunt verminderen door de kleurverzadiging omhoog te schroeven. Croppen (bijsnijden) kan een foto ook heel erg ten goede komen, omdat je dan kunt spelen met de plaats van je onderwerp. Nu heb je linksboven een hele lege plek.
Probeer in het veld eens handmatig over te belichten. Dan wordt de lucht te licht, maar dat is later nog bij te werken. De vogel wordt dan ook lichter, en vaak wordt de kleur dan beter.

Ik heb bij je foto wat geprutst met verzadiging, helderheid, contrast en wat ander spul, en dan ziet het er al wat spannender uit.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rickschonewille op mei 17, 2010, 17:58:19 pm
haha ^^ Er komt een hele ring van waas rond al die bladeren. Als je die dan nog zou wegsnijden, zou die mooier zijn.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 17, 2010, 18:00:04 pm
Klopt, ik had iets te ver aangepast en was vergeten welke het was, dus kon het niet terugzetten. En dit was ook maar een snel voorbeeldje ;)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rickschonewille op mei 17, 2010, 18:06:26 pm
Weet ik ;) Maar 't zag er wel grappig uit ;D
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jan vH op mei 17, 2010, 18:30:59 pm
Misschien een keer met beter licht nog een keer proberen? Al is dit niet heel slecht. Ik heb ook even een foto van mijzelf toegevoegd als bestand. Ook die is niet perfect, maar was vooral als bewijsplaatje van de eerste Putter in onze tuin. Door de warme kleuren en dat hij mooi de camera in kijkt toch een aardig plaatje.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 17, 2010, 18:32:45 pm
Ja ga ik doen. Mooi plaatje! Heb zelf nog wat meer gerommeld met het licht.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 19, 2010, 19:59:13 pm
Hoe zouden deze fotootjes mooier kunnen (zowel in het veld als op de PC)?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 19, 2010, 20:10:50 pm
Bij de Putter zou je een ander standpunt kunnen proberen. Nu zitten er nogal veel takken voor. Takken zijn op zich niet 'fout', maar als de helft scherp is en de andere helft niet staat het wat minder mooi.
Die Boerenzwaluw is op zich al leuk (leuk standpunt!) maar de foto is een beetje scheef. Dit kun je heel makkelijk rechtzetten. En misschien dat je de volgende keer op een beter moment kunt wachten (bijvoorbeeld als hij je recht aankijkt), want zo zie je het mooie rood van de kop niet.
Blauwe Reiger is erg leuk, mooie compositie (klein juvie in een grote groene wereld). Je kunt proberen de verzadiging wat hoger te doen, zodat de kleuren er wat meer uit springen.
Die Wilde Eend is heel erg mooi, goed scherp en leuke compositie. Het ziet er al meteen een stuk spannender uit dan wanneer hij in het midden zou staan.
De Huismus had ik qua compositie wel wat meer naar links gedaan, nu heb je rechts eerst zo'n lege ruimte en dan nog een los takje. Die probeer ik persoonlijk altijd te vermijden. En hij is erg donker. Dit kun je met Microsoft Office Picture Manager (standaard op de meeste Windows-versies) goed verhelpen. Dan ga je naar Edit pictures -> Brightness and contrast -> Advanced settings - more. Je kunt dan met Midtone, Highlight en Shadow wat prutsen. Dan krijg je bijvoorbeeld dit effect.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 19, 2010, 20:19:48 pm
Van mij vooral wat tips hoe je ze in het veld beter kunt krijgen.


1: Vind ik eigenlijk best leuk. Leuk doorkijkje zo. Misschien nog iets oplichten en/of het contrast iets verhogen (dus wel op de computer), hij ziet er wat flets uit.


2: Sja, de vogel staat er wel erg klein op en de omgeving werkt niet echt mee. Ik ben zelf altijd groot voorstander van wat omgeving bij de foto, het hoeft niet altijd beeldvullend te zijn. Maar dan is het wel handig om de omgeving mee te laten doen met de foto. Probeer de vogel een volgende keer vast te leggen in een wat aantrekkelijkere omgeving (bij voorkeur eentje die ook nog wat zegt over de vogel, maar da's nog weer moeilijker).


3: Leuke foto! Alleen jammer van het riet op de voorgrond. Ik denk dat als je een gaatje in het riet had gevonden en misschien nog een iets lager standpunt had genomen (dat had dan gekund), had je een hele mooie plaat gehad! Nu stoort het riet net wat veel.


4: Prima compositie, leuk zo in de hoek. Ik vind hem eigenlijk wel prima zo. Misschien (op de computer) nog even wat verscherpen. Dit is eigenlijk altijd nodig als je een foto verkleint. Had je hier een laag standpunt ingenomen?


5: Een foto met zoveel takken is altijd lastig. Het levert vaak een wat rommelige foto op. Op zich niet erg, maar dan is het lastiger om de kijker te laten kijken naar wat jij graag wil laten zien (in dit geval de mus). Ik denk dat het in dit geval goed was gelukt als je net een straaltje zon op het kopje van de mus had gevonden. Lastig te regisseren natuurlijk, maar had wel een sterkere foto opgeleverd.


Als je vraagt om hoe foto's beter kunnen, krijg je tips hoe iets beter kan. Dit kan over komen dat je foto's slecht zijn. Maar dat is wat mij betreft niet zo hoor :-) Er zitten best leuke tussen.


Ik hoop dat je er wat aan hebt.


Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jan vH op mei 19, 2010, 20:30:51 pm
Ik heb de Boerenzwaluw nog wat bewerkt; morgen laat ik het resultaat wel zien.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 19, 2010, 20:38:07 pm
Die Boerenzwaluw is op zich al leuk (leuk standpunt!) maar de foto is een beetje scheef. Dit kun je heel makkelijk rechtzetten. En misschien dat je de volgende keer op een beter moment kunt wachten (bijvoorbeeld als hij je recht aankijkt), want zo zie je het mooie rood van de kop niet.
Foto is niet scheef, maar de brug! (kijk naar de muur op de achtergrond). Zelf vond ik deze foto het slechtst, en ik heb hem dan ook niet bij m'n waarnemingen gezet. Hij was gewoon niet scherp. Ik heb wel een foto dat ie me aankijkt, maar ik vond deze mooier want je kunt bij mijn foto zowat alleen de contouren zien en dan zie je niet zoveel als ie je aankijkt ;) .

Citaat
Blauwe Reiger is erg leuk, mooie compositie (klein juvie in een grote groene wereld). Je kunt proberen de verzadiging wat hoger te doen, zodat de kleuren er wat meer uit springen.
Ja, dat had ik al heel erg gedaan, aan het begin was ie nóg veel grauwer.

Citaat
Die Wilde Eend is heel erg mooi, goed scherp en leuke compositie. Het ziet er al meteen een stuk spannender uit dan wanneer hij in het midden zou staan.
Komt omdat ik van die goede tips krijg. ;)

Citaat
De Huismus had ik qua compositie wel wat meer naar links gedaan, nu heb je rechts eerst zo'n lege ruimte en dan nog een los takje. Die probeer ik persoonlijk altijd te vermijden. En hij is erg donker. Dit kun je met Microsoft Office Picture Manager (standaard op de meeste Windows-versies) goed verhelpen. Dan ga je naar Edit pictures -> Brightness and contrast -> Advanced settings - more. Je kunt dan met Midtone, Highlight en Shadow wat prutsen. Dan krijg je bijvoorbeeld dit effect.
Dat programma gebruik ik ook! Best een goed programma. Bij mij is ie gewoon in het Nederlands :P . Dat ‘meer’ knopje is idd erg handig. Dan kun je lichte stukken licht laten en donkere stukken lichter maken! Dat heb ik nu dus ook gedaan.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 19, 2010, 20:45:57 pm
2: Sja, de vogel staat er wel erg klein op en de omgeving werkt niet echt mee. Ik ben zelf altijd groot voorstander van wat omgeving bij de foto, het hoeft niet altijd beeldvullend te zijn. Maar dan is het wel handig om de omgeving mee te laten doen met de foto. Probeer de vogel een volgende keer vast te leggen in een wat aantrekkelijkere omgeving (bij voorkeur eentje die ook nog wat zegt over de vogel, maar da's nog weer moeilijker).
Ik vond deze foto eigenlijk gewoon lelijk, en ik heb hem dan ook niet ingevoerd. Maar daarom wilde ik juíst tips om het de volgende keer beter te doen.
Citaat

3: Leuke foto! Alleen jammer van het riet op de voorgrond. Ik denk dat als je een gaatje in het riet had gevonden en misschien nog een iets lager standpunt had genomen (dat had dan gekund), had je een hele mooie plaat gehad! Nu stoort het riet net wat veel.
Die tip neem ik mee voor de volgende keer!

Citaat
4: Prima compositie, leuk zo in de hoek. Ik vind hem eigenlijk wel prima zo. Misschien (op de computer) nog even wat verscherpen. Dit is eigenlijk altijd nodig als je een foto verkleint. Had je hier een laag standpunt ingenomen?
Ja, ik ging idd zo laag mogelijk zitten. Bedoel je met verscherpen trouwens meer contrast? Dat had ik al gedaan, maar nu nog iets meer.

Citaat
Als je vraagt om hoe foto's beter kunnen, krijg je tips hoe iets beter kan. Dit kan over komen dat je foto's slecht zijn. Maar dat is wat mij betreft niet zo hoor :-) Er zitten best leuke tussen.
Dat idee had ik helemaal niet hoor, ik vond je best positief.

Bedankt beiden!
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 19, 2010, 20:49:53 pm
Bedoel je met verscherpen trouwens meer contrast? Dat had ik al gedaan, maar nu nog iets meer.
Nee, ik bedoel verscherpen :) Ik ken het programma niet wat je gebruikt, maar in veel programma's zit een optie "verscherpen" of "Unsharp Mask" in. Een echt onscherpe foto scherp maken lukt je hier niet mee, maar je kunt het wel gebruiken om net een klein beetje extra scherpte aan te brengen. En zoals ik al zei is dit na het verkleinen van een foto (wat je doet als je een foto op internet wil zetten) eigenlijk altijd nodig om de foto nog even een beetje te verscherpen. Wel een beetje mee oppassen, teveel is ook weer niet goed ;)


Succes ermee


Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lonnie Bregman op mei 19, 2010, 20:53:48 pm
Nee, die optie kan ik niet vinden. :(
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 19, 2010, 21:12:53 pm
Je zou het (gratis) programma BDsizer kunnen downloaden. Daar zit de functie volgens mij wel in (is een programma om foto's voor internet klaar te maken, verkleind, verscherpt en houdt de foto binnen bepaalde kb's). Ik hoor er vaak over, maar gebruik het zelf niet.


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 19, 2010, 21:14:48 pm
Iemand nog tips voor deze foto (http://zoom.nl/foto/1452748/landschap/in/user-37008/sand--trees-and-clouds.html)? Is dan wel niet met vogels als onderwerp, maar ben toch benieuwd naar jullie mening.

Gistermiddag ben ik naar de Soesterduinen geweest. Er waren niet zo heel veel bijzondere vogels te zien, dus richtte ik me op het landschap.
Deze foto was eerst heel grauwig, maar door wat kleine aanpassingen ziet het er nu heel kleurig en bijna onrealistisch uit.
Dit standpunt heb ik expres genomen, met de onscherpe grasjes op de voorgrond, om het verschil tussen gras/zand, bomen en de lucht goed te kunnen benadrukken.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rene de Ruijter op mei 19, 2010, 21:52:11 pm
Hier nog 2 handige,eenvoudige en gratis bewerkingsprogramma's :
 
Irfanview:automatische kleurenaanpassing en verscherpen zijn in dit programma
              in veel gevallen erg bruikbaar.
 
Faststone Image Viewer:met je muis kan je razendsnel op ieder detail van je foto
                                  inzoomen.
                                  Ander pluspunt van dit programma is dat als je je foto wilt
                                  bijsnijden dat je  met het uitgesneden kader over je foto   
                                  kan  blijven schuiven tot de compositie naar je zin is.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Vincent Hart op mei 19, 2010, 21:58:20 pm
Leuk, al die adviezen  :duim: Heeft er iemand zin om die adviezen te bundelen in een nieuw topic (wel netjes met 'bronvermelding')? Dan zal ik dat topic pinnen.

Ik hoor ook goeie dingen over Neat Image en Gimp (min of meer een gratis variant op Photoshop?), wat zijn jullie ervaringen daarmee?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 19, 2010, 22:02:31 pm
GIMP werkt op zich wel goed. Het is een makkelijk programma voor mensen die nét wat meer opties willen dan bij Picture Manager maar zich met zoveel opties als bij Paint Shop Pro/Photoshop geen raad weten. Ik heb het een hele poos geleden gebruikt toen ik iemand ging leren om plaatjes te bewerken. Maar zelf gebruik ik voor de simpele dingen Picture Manager en voor de wat lastigere bewerkingen Paint Shop Pro 9.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rene de Ruijter op mei 19, 2010, 22:04:04 pm
Neat Image is een programma om de ruis uit fotoos te halen.
Het werkt goed en is eenvoudig in gebruik.
Is volgens mij niet gratis maar wel via illegale weg gratis te downloaden. ;D
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 19, 2010, 22:06:24 pm
Neat Image is een programma om de ruis uit fotoos te halen.
Het werkt goed en is eenvoudig in gebruik.
Is volgens mij niet gratis maar wel via illegale weg gratis te downloaden. ;D
Sssst, dat noemen wij minder legaal :angel:
(want downloaden is in Nederland legaal, en uploaden is illegaal, maar toch is het downloaden niet helemaal netjes en daarom heet het minder legaal)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rene de Ruijter op mei 19, 2010, 22:15:23 pm
Een cursus natuurfotografie van Rollin Verlinde.
Is zowel leerzaam als soms vermakelijk om te lezen met respect voor
zowel de hobbyist als voor de prof.
Een meesterwerkje wat gratis door deze fotograaf wordt aangeboden !
 
http://cursus.natuurfotografen.org/natuurfotografie_rollin_2web.pdf (http://cursus.natuurfotografen.org/natuurfotografie_rollin_2web.pdf)
 
 
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Vincent Hart op mei 19, 2010, 22:20:43 pm
Toch zitten in de wel geheel legale gratis Neat Image demoversie (http://www.neatimage.com/download.html) best een hoop features (http://www.neatimage.com/featuremap.html) uit de uitgebreidere versies. Wel jammer dat je EXIF-info verloren gaat bij het bewerken van foto's met de demoversie ...
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op mei 19, 2010, 22:45:06 pm
Wat ik zelf het lekkerste (windows) programma vind voor fotografen is Lightroom. Je kunt er zowel je database mee bijhouden (ideaal als je straks 1000-en foto's hebt waar je die ene super foto in terug moet zoeken), maar ook foto's mee bewerken, slideshows en websites mee maken.
Kan niet zoveel als photoshop (maar wie heeft daar ooit alle opties in gebruikt??), maar voor fotografen meer dan genoeg en werkt erg simpel. Hier (http://www.natuurfotoblog.nl/2009/09/20/lightroom-2-van-bits-naar-output/) en hier (http://www.natuurfotoblog.nl/2009/11/06/lightroom-2-de-library/) heb ik hier eens wat over geschreven. Niet gratis, maar voor wat je ermee kunt nou ook weer niet heel erg duur. Als je het overweegt te kopen, er komt binnen afzienbare tijd een nieuwe versie van uit. Het kan uit om er dan even op te wachten.... En je kunt in ieder geval een gratis 30-dagen trial downloaden.


Intussen ben ik overgestapt op Aperture, dat kan min of meer hetzelfde, maar alleen als je een Apple hebt...


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: HPM op mei 19, 2010, 23:05:29 pm
[...]
Faststone Image Viewer:met je muis kan je razendsnel op ieder detail van je foto
                                  inzoomen.
                                  Ander pluspunt van dit programma is dat als je je foto wilt
                                  bijsnijden dat je  met het uitgesneden kader over je foto   
                                  kan  blijven schuiven tot de compositie naar je zin is.

Ik gebruik Faststone ook om foto's in de standaardverhoudingen bij te snijden,
een optie die merkwaardig genoeg in (mijn versie van) Photoshop ontbreekt.
De thumbnail view vind ik ook prettig werken. Het programma is overigens ook
in het Nederlands te gebruiken.

Omdat ik nogal veel in de stad werk gebruik ik een enkele keer ShiftN om
vallende lijnen bij te werken. Werkt soms prima, soms maakt hij er een
puinhoop van en dan moet het anders. Het programma is gratis.
Voor landschapsfoto's in het buitengebied heb ik er nooit behoefte aan
omdat je de perspectiefvervormingen dan toch niet of nauwelijks ziet.

--
Groeten, Herman van der Meer
http://waarneming.nl/user/photos/7806


Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Rene de Ruijter op mei 19, 2010, 23:08:30 pm
Toch zitten in de wel geheel legale gratis Neat Image demoversie (http://www.neatimage.com/download.html) best een hoop features (http://www.neatimage.com/featuremap.html) uit de uitgebreidere versies. Wel jammer dat je EXIF-info verloren gaat bij het bewerken van foto's met de demoversie ...

Het is mogelijk om vooraf je exif-gegevens op te slaan en als ze dan verloren gaan
kan je ze later terugkopieren.
Heb ff een testje gedaan en het kostte maar een paar muisklikken.
Het was zelfs mogelijk om de exif van foto1 in te voeren bij foto2 !! :o
Heb willekeurig een programmaatje op het net gezocht maar er zullen er wel meer zijn.
Nu gebruikt: http://www.exifer.friedemann.info/ (http://www.exifer.friedemann.info/)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: fkdeboer op mei 20, 2010, 11:25:39 am
ik gebruik sinds kort "colormancer" voor ruis-reductie (plugin voor photoshop). basisversie is gratis en werkt voor mij erg goed.
zie voor wat testjes en een link naar de download: http://www.colormancer.ca/free/download-filters/download.htm

Ik gebruik Faststone ook om foto's in de standaardverhoudingen bij te snijden,
een optie die merkwaardig genoeg in (mijn versie van) Photoshop ontbreekt.
in photoshop kan je toch instellen in welke vaste verhouding (bijvoorbeeld 4:3) je wilt bijsnijden? of bedoel je iets anders?

leuk en handig topic wel!
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: HPM op mei 20, 2010, 12:38:18 pm
Ik gebruik Faststone ook om foto's in de standaardverhoudingen bij te snijden,
een optie die merkwaardig genoeg in (mijn versie van) Photoshop ontbreekt.
in photoshop kan je toch instellen in welke vaste verhouding (bijvoorbeeld 4:3) je wilt bijsnijden? of bedoel je iets anders?

Nee, dat bedoel ik inderdaad. Ik zie nu dat ik die optie al die jaren over het hoofd heb gezien of
weer was vergeten. Zal wel komen omdat ik bij knippen eigenlijk nooit een vaste verhouding nodig
heb. En je moet het handmatig instellen. Bij Faststone heb je een ruim keuzemenu met verhoudingen
en de mogelijkheid om daarvan handmatig af te wijken. En je hebt gelijk de mogelijkheid om het
resultaat als nieuwe file (met toevoeging) weg te schrijven, wat ik ook altijd doe zodat het origineel intact blijft. Het resultaat pak ik dan zo nodig weer op met Photoshop. (Met E ga je gelijk naar je
ingestelde editor). Wat dit betreft vind ik Faststone echt heel handig. Gewoon op X drukken en je
komt in het juiste scherm (cropboard).

--
Groeten, Herman van der Meer


Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: stefanhageman op mei 20, 2010, 16:24:20 pm
Ik gebruik Helicon Filter dat is ook een gratis programmaatje en werkt ook nog eens heel goed ook. Je hebt daar een soort brush en kan dan verscherpen, blurren, kleur veranderen, ruisverwijderen en nog veel meer handige dingen. Je moet alles dan wel via bijwerken doen dan kun je het naar eigen inzicht doen als je het via de daarvoor aangewezen knoppen doet, doet hij het voor de hele afbeelding.
 
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jarinka op mei 20, 2010, 16:57:43 pm
Hé, een foto van een Nijlgans? Ik dacht dat jij zo hard tegen exoten was :P ;)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: stefanhageman op mei 20, 2010, 18:33:01 pm
Yep ik ben tegen exoten maar zet juist exoten op de foto zodat de verspreiding daarvan goed bekend is.....(stiekem vind ik ze ook wel mooi maar ze horen hier gewoon niet thuis)                                    Maar voor exoten zijn er andere topics .
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op mei 20, 2010, 19:58:08 pm
Stefan, in Arnhem is heel veel geringd. Geef je die ringen ook door?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: stefanhageman op mei 20, 2010, 20:12:02 pm
Stefan, in Arnhem is heel veel geringd. Geef je die ringen ook door?


Ik zou niet weten waar ik dat moet doen... ???
Gewoon bij Frank Majoor?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op mei 20, 2010, 20:22:02 pm
Ja, meestal zijn de laatst 3 of 4 cijfers al voldoende. In combinatie met geslacht en plaats van de ring komt hij er wel uit. Je hebt zijn mailadres?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: stefanhageman op mei 20, 2010, 20:25:32 pm
Ja ik heb zijn mailadres mail apenstaartje frankmajoor punt nl
Ik zal mijn foto's gaan uitzoeken en de ringen van de daar aanwezige Mandarijneenden, Nijlganzen enz. gaan proberen af te lezen. :duim: Ik denk dat ik morgen of zaterdag wel klaar ben met uitzoeken.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Timo Roeke op juni 01, 2010, 09:19:09 am
Welke programma's gebruiken jullie om foto's te bewerken?
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juni 01, 2010, 09:30:22 am
Welke programma's gebruiken jullie om foto's te bewerken?
Ik gebruikte altijd Lightroom. Erg fijn programma, kun je behalve foto's mee bewerken ook je database mee beheren. Werkt vind ik een stuk prettiger dan photoshop.
Ben intussen over gestapt op Aperture, maar daar heb je een Apple voor nodig...


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Lampe op juni 01, 2010, 13:53:54 pm
Lightroom 3 Beta Inderdaad een makkelijk en fijn programma.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Denro op juni 01, 2010, 14:06:37 pm
Kan ik hier ook tips krijgen voor het digiscopen????

Ik heb een bynolyth 80 ED telescoop.

Heb er een adaptertje opgezet en maak met een compactcamera  (Nikon Coolpix S500) foto's.

Ik heb twee oculairs (30x  en 20-60x zoom).
Ik gebruik voornamelijk de 30x oculair.
Ik gebruik sinds kort ook een afstandbediening om de trillingen tegen te gaan.

Toch ben ik niet tevreden over de kwaliteit van mijn foto's.

Het zal vast aan mijn kunde liggen maar goed...

Heeft er iemand nog adviezen voor instellingen van mijn camera bijvoorbeeld?

Andere adviezen mogen natuurlijk ook!

Ik hoop op een reactie  ;D
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op juni 01, 2010, 14:35:07 pm
Laat anders eens wat foto's zien.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Denro op juni 01, 2010, 14:44:24 pm
Laat anders eens wat foto's zien.

Is goed maar niet nu, ben met andere dingen bezig.

Zal kijken wanneer ik foto's kan plaatsen.

Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Denro op juni 01, 2010, 14:50:34 pm
Of druk maar op mijn camera icoontje!!!

Op de eerste twee pagina's zie je foto's van vogels die door de telescoop zijn gemaakt.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juni 01, 2010, 16:23:23 pm
Kan ik hier ook tips krijgen voor het digiscopen? ???


Als het hier niet lukt, kun je altijd op Digiscooppix (http://www.digiscooppix.nl) kijken. Een site geheel door en voor digiscopers!


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Denro op juni 01, 2010, 16:39:38 pm
Dank Arjen,

Wacht eerst nog even een reactie hier af  B)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juni 01, 2010, 16:40:44 pm
Dank Arjen,

Wacht eerst nog even een reactie hier af  8)
Oh ja, natuurlijk. Maar daar staat al veel informatie, kan handig zijn om dat ook te bekijken :)


Groeten Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: wijnands op juni 01, 2010, 17:07:02 pm
Wat mij betreft hoor digiscoping hier zeker thuis, moet alleen wel bekennen dat ik er weinig verstand van heb en de meeste foto's die ik ervan zie vallen wat mij betreft in de categorie "bewijsmateriaal".

Fotobewerking doe ik met Capture NX 2.nogiets. Als je RAW schiet met een Nikon en je hebt geen hele bergen materiaal dan is het een interessant programma. Lightroom 3 beta moet ik nog 's goed naar kijken.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Denro op juni 01, 2010, 18:25:14 pm


Ik ben ondertussen member  :duim:
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: firecrest op juni 01, 2010, 18:37:40 pm
Ik gebruik nog steeds Picasa 3. Lightroom 3 beta 2 heb ik ook, maar die is wel weer erg uitgebreid... Snel even foto's uitzoeken gaat toch wat makkelijker met Picasa.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: Maarten Sluijter op juni 01, 2010, 18:57:58 pm
Hetzelfde als Lars, met Picasa 3 erg handig ook met een hele berg foto's.
Simpel en effectief bewerken en bijsnijden, ik vind het een erg handig programma.
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juni 01, 2010, 19:05:08 pm
Als je in Lightroom netjes keywords invoert (dit kan heel makkelijk al bij het importeren), dan kun je in Lightroom ook prima zoeken hoor. Voordat ik overstapte op Aperture had ik een database met zo'n 13.000 foto's en kon de meeste zo terug vinden.


Maar goed, welk programma lekker werkt is vaak deels persoonlijk.


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: firecrest op juli 03, 2011, 19:17:55 pm
Welke programma's gebruiken jullie om foto's te bewerken?
Ik gebruikte altijd Lightroom. Erg fijn programma, kun je behalve foto's mee bewerken ook je database mee beheren.
Bedoel je een database van een website?

Ik gebruik ook Lightroom. Werkt makkelijk en overzichtelijk!
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juli 03, 2011, 19:51:39 pm
Bedoel je een database van een website?
Nee, je eigen database. Om te zorgen dat je een bepaalde foto weer terug kunt vinden. Als je het alleen maar in mapjes sorteert (per datum of soort) is het veel moeilijker om een bepaalde foto terug te vinden.


Groeten, Arjen
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: hiskodevries op juli 04, 2011, 17:55:11 pm
Waarneming.nl
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juli 04, 2011, 18:57:39 pm
Waarneming.nl
Is inderdaad een erg mooie database voor waarnemingen, maar ik zou er toch niet aan moeten denken al m'n 14.000 foto's daarmee te moeten categoriseren.... :)
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: hiskodevries op juli 08, 2011, 17:09:29 pm
Waarom niet gewoon beginnen. Het aternatief is om het zelf na te maken
Titel: Re: fotografie technische discussie
Bericht door: ArjenDrost op juli 08, 2011, 18:20:08 pm
Waarom niet gewoon beginnen. Het aternatief is om het zelf na te maken
Programma's als Aperture of Lightroom zijn daar toch echt een stuk beter geschikt voor. Al was het alleen maar omdat ik m'n raw-bestanden niet kan uploaden en niet op elke foto die ik maak een planten/diersoort als onderwerp heeft. En verder is waarneming.nl gewoon niet geschikt om mij een overzicht te geven waar een bepaalde foto op m'n harde schijf staat. Zoals gezegd, waarneming.nl is prima voor waarnemingen en je kunt er ook best mooie foto-overzichten mee maken, maar voor het categoriseren van m'n eigen foto's is het totaal niet geschikt.
Groeten, Arjen