Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Planten => Topic gestart door: Nico Omlo op maart 22, 2005, 19:51:15 PM

Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: Nico Omlo op maart 22, 2005, 19:51:15 PM
Bij vogel heb je km hokken waar je de waarneming plaatst.
Maar wat doen we met velden vol met paardebloemen bv.
Moet je dan schatten van 1miljoen of 1miljard.
Ik heb ook wel eens iets op TV gezien.dat op 'n veld 1m
Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: hiskodevries op maart 22, 2005, 19:59:47 PM
dat zullen ze met paardenbloemen nooit doen.
Maar volgens mij leggen ze bij floron alleen vast of een soort voorkomt in een hok
en niet het aantal
dus 1 paardenbloem is dan genoeg
Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: Nico Omlo op maart 22, 2005, 20:02:29 PM
CiteerIk heb ook wel eens iets op TV gezien.dat op 'n veld 1m
Sorry dit ging Fout -_-

Ik heb ook wel eens iets op TV gezien,dat op 'n veld één vierkantemeter werd uit gezet,en daar alle voorkomende planten geïventariseerd.
Is daar iemand bekend mee?

Anders krijg je zo hapsnap werk bij het invoeren van waarnemingen.  
Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: hiskodevries op maart 22, 2005, 20:14:02 PM
Nico goede vraag
Hier legt floron het uit :
http://www.floron.nl/pages/activ.html#Anch...aalproject-3800 (http://www.floron.nl/pages/activ.html#Anchor-Totaalproject-3800)
In dit project gaat het er om een aantal soorten te carteren.
Het maakt blijkbaar niet uit hoeveel van 1 soort voorkomt

Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: marcel123 op maart 22, 2005, 22:01:04 PM
PQ: Permanent Quadraat
Dit zijn vaak plantensociologische opnamens en nemen ze zeker de aantallen of de bedekkingsgraad van een plant in de vegatie mee. Dit zijn oppervlaktes van een paar vierkante meter. Als ze die elk jaar inventarisieren wordt het een permanent quadraat genoemd.

Er zullen ontgetwijfeld mogelijkheden zijn om aantalsschattingen op te geven maar dat gaat dan in catergorieen: 1-10-100-1000-5000-veel op zo iets. In het algemeen zijn aantallen niet zo belangrijk.

Bij zeldzamen soorten noteren ze heel erg zeker het aantal planten en de exacte locatie. Verder doen ze alles per vierkante km.

Citeerhet Totaal-project, voor het bijhouden van het voorkomen van alle soorten in Nederland. Dit project is voornamelijk kwalitatief van aard, dat wil zeggen het geeft antwoord op de vraag: komt de soort ergens voor of niet. Kwantitatieve gegevens (hoeveel exemplaren zijn er?) spelen in dit project een ondergeschikte rol. Dit project levert de basisgegevens op grond waarvan de andere projecten kunnen bestaan. In Twente levert de FWT samen met andere waarnemers elk jaar tussen de 25.000 en 35.000 waarnemingen voor dit project.
Het Rode Lijst-project, bedoeld om kwalitatieve en kwantitatieve gegevens (aantallen) van de bedreigde soorten te verzamelen, inclusief nauwkeurige vastlegging van de precieze vindplaats. Ook hierin is de Werkgroep zeer actief met enige honderden meldingen per jaar.
Het Landelijk Meetnet Flora (Aandachtsoorten). In dit project worden niet alleen de gegevens van een aantal bijzondere soorten (Aandachtsoorten genoemd) eenmalig vastgelegd zoals in het Rode Lijst-project, maar de ontwikkeling van die soorten wordt ook in de tijd gevolgd. Voor dit (nieuwe) FLORON-project vraag ik hier nadere aandacht.
Titel: Planten invenarisatie
Bericht door: characea op maart 24, 2005, 15:49:07 PM
En tijdens het overleg / symposium van wfd drenthe werd bekend dat sommige waarnemers van de WFD van vrijwel alle planten een aantal schatting opgeven. Volgens mij is het een optie, dus optioneel.