Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => De Frisse Blik => Topic gestart door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 17:59:23 pm

Titel: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 17:59:23 pm
Hoi allemaal!

Zoals jullie inmiddelskunnen zien, gaat er een stukje van het forum komen speciaal voor deveelbelovende jonge vogelaars, jullie dus! De admins hebben mijgevraagd dat subforum op te zetten en een beetje te begeleiden en daarheb ik veel zin in  (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/duimomhoog.gif)Als 'doelgroep' denken we vooral aan jongeren ongeveer tussen 10 en 18jaar. Om te zorgen dat het een plek wordt waar jullie graag komen, leekhet me wel handig jullie eerst zelf te vragen wat jullie in hetjeugdforum zouden willen zien. Eerste vraag: Het subforum heet nu'Jeugdhonk' en dat kan ECHT niet natuurlijk  (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/wink.gif) Dus wie verzint een betere naam? Ik denk zelf aan gewoon 'Jeugdforum', of 'De Frisse Blik'. Wat vinden jullie?

Ik heb samen met wat andere admins vast een lijstje gemaakt van mogelijke onderwerpen:
* "Stel je voor ..." Topic waarin je je kunt voorstellen.
* Mystery Bird-competitie (speciaal voor Jarinka  (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/wink.gif) ) MyBi's speciaal voor de jongeren. Ik heb al een paar behoorlijk goede fotografen die met foto's gaan komen  (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/cool.gif)
* BudgetforumJe zou best een betere kijker willen hebben, of de ANWB-gids. Maar datkost weken/maanden/jaren zakgeld! Tips voor goedkope maar goeiekijkers, goeie determinatie-artikelen online en we zijn aan het kijkenof er misschien niet wat vogelaars een vogelgids over hebben ...
* DeterminatieforumAlle determinatievragen. Hier kun je zelf vragen wat je gezien hebt, enhulp krijgen bij het rondmaken van je determinatie. Ook op hetjeugdforum komen determinatiekanonnen als Frank Neijts gewoon helpen.Ik zal wat 'pinned' topics aanmaken met handige uitleg over hoe jesoorten uitelkaar kunt houden die veel op elkaar lijken. Fitis entjiftjaf, en boomkruiper en taigaboomkruiper bijvoorbeeld!
* ExcursieplannerWat zijn leuke gebieden om (in deze tijd van het jaar) naar toe tegaan? Ik wil soort X graag zien, waar heb ik de beste kans? Gaat eriemand naar gebied Y dit weekend en kan ik meerijden? Of kan ik er zelfmet het OV komen?
* Praat maar Raak Over alles wat jullie bezighoudt behalve vogels.

Natuurlijkkunnen hier onderwerpen tussen zitten waar jullie helemaal niet opzitten te wachten. Of zijn we iets heel stoms vergeten waar julliejuist WEL op zitten te wachten. Het is jullie feestje, dus kom maar opmet die ideeen! Alle suggesties, op- en aanmerkingen zijn van hartewelkom. Stuur een PB terug via de knop 'Reageer op allen', dan kunnenwe wat brainstormen. Ga ik proberen het forum dit weekend in de luchtte krijgen!


Alvast bedankt voor jullie briljante vondsten,
Groet,
Vincent
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 18:06:38 pm
Hieronder vast wat goeie ideeën die ik al binnenkreeg. Verdere reacties welkom, ik wacht ze even af.
Klinkt leuk na deze PM gelezen te hebben  :) Ik had eerst even een beetje een vervelend gevoel erbij, wat anderenmisschien zullen herkennen, maar nu ik wat meer snap wat het idee isvind ik het eigenlijk alleen nog maar leuk om ervoor te gaan  ;)

Ik heb wel wat met Vincents idee over \'De Frisse Blik\' o.i.d, dan zijn we dat \'jeugd\' ook kwijt  :P
Maar zoals ik al een beetje aangeef, er lijken mij nog veel meer leuke namen te zijn naast \'De Frisse Blik\'

Vincent geeft onderstaande (vetgedrukte) ideeën op, daarachter plaats ik even schuingedrukt wat ik ervan denk en met een vinkje of kruisje of ik het een goed of minder goed idee vind  ;)

* "Stel je voor ..."   :right: Altijd leuk om mekaar beter te leren kennen :)
* Budgetforum  :right: / :wrong: Ja inderdaad, beide, want het is altijd leuk om te praten over kijkers en scopen met leeftijdsgenoten, maar om het nu speciaalte gaan doen over het \'jongeren hebben minder geld\'-verhaal vind ikniet helemaal een geweldig idee. Maar het topic hoeft van mij zekerniet weg, alleen mag het misschien een andere naam hebben.* Determinatieforum  :right: Altijd leuk, determineren met leeftijdsgenoten  ;)
* Excursieplanner :right: Leuk idee!
* Praat maar Raak  :wrong:   Hier heb ik mijn bedenkingen bij, want de 'echte' praat maar raak iser ook nog en lijkt me ook prima geschikt voor ons jongeren.Maar ookhier wil ik niet meteen een eind aan maken, ik hoor graag julliemeningen!

Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen
:)
Hoi allemaal,

Ten eerste: hartstikke leuk idee, Vincent en Frank!
Maar jongeren zijn niet alleen heel erg goed in vogelen ( :angel: )maar ook in dingen als vlinders, libellen, planten... Misschien is hetdan leuker om voor alle groepen samen een jongerengedeelte te doen.

Wat me opvalt is dat de meeste onderdelen niet alleen voor jongeren leuk en nuttig zijn.
Stelje voor is natuurlijk voor iedereen gezellig (maar het iswaarschijnlijk ook leuk om als jongere ook andere jongeren beter teleren kennen).
Niet alle jongeren zijn zo hopeloos in Mysterybirds als ik :P . Wat ik in deze post (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=101217.msg686003.html#msg686003)bedoelde, is dat mensen die nog niet zo lang vogelen (dus niet alleenjongeren) het wel heel leuk vinden om mee te doen met MB's, maar voorde echt moeilijke nog niet genoeg vogelkennis paraat hebben. Dus dan ishet misschien leuker om bij het MB-forum makkelijke en moeilijke af tewisselen.
Een Budgetforum lijkt me (net als Stijn) een goed idee,maar dan niet alleen voor jongeren. De meeste 16+-jongeren werken enhebben daardoor genoeg te besteden. Zo'n forum is juist voorvolwassenen met een wat lager inkomen (en niet-werkende jongeren)handig.
Een speciaal determinatieforum is voor de die-hardvogeljongeren zeker niet nodig. Dan zou het nog eerder voor beginnersvan alle leeftijden handig zijn (een beetje hetzelfde als metMysterybirds). Die lijstjes zijn ontzettend leerzaam en niet alleenvoor ons :) .
Excursieplanners zijn ook voor alle leeftijden interessant (net als het meerijden e.d.).
Praat maar raak kan denk ik prima in het al bestaande forum. Zóóó anders zijn jongeren niet :P .
Nou, hopelijk kun je hier wat mee.

Groetjes,
Jarinka
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 18:27:54 pm
Hey allemaal!
Ook ik vind het een heel leuk idee!
Ik zal ook even per onderwerp zeggen wat ik er van vind:
Mysterybirds: Heel leuk idee, ik denk dat zeker veel jongeren hiermee geholpen kunnen worden, je leert namelijk ook op de kleinere kenmerken letten van een vogel, wat handig kan zijn in het veld. Maar verder ben ik het ook met jarinka eens dat ook 'niet-jongeren' hier veel plezier van kunnen hebben.
Budgetforum: Heel goed idee, wat me ook iets geschikts lijkt specifiek voor jongeren. Ik denk dat er veel zijn die hier wat aan zullen hebben (ook andere mensen natuurlijk, maar die kunnen ook gewoon meelezen ;D ) Maar ik vind ook dat de naam niet ideaal is (zal over een alternatief denken ;) ).
Determinatieforum: Dit vind ik zeker een leuk plan. Het is ook leuk om een keer met elkaar te kunnen overleggen wat er nou op de foto's staat en elkaar verder op weg te helpen. En natuurlijk zijn er dan niet die 'experts' die je steeds voor zijn :P Als we er hier dan niet uitkomen kan er altijd nog iemand van buitenaf tips geven, of gewoon het antwoord.
Excursieplanner: Heel leuk! Ik denk dat er veel jongeren zijn die het leuk vinden om met mede-vogelaars uit de buurt een keer mee te gaan, waardoor je van elkaar kunt leren. En dan kun je zelf natuurlijk ook een keer iemand proberen mee te vragen die wat ouder is en meer van vogels weet, zodat je van diegene ook weer meer te weten komt. Ook hier weer klopt het wel dat er ook ouderen zijn die dit leuk vinden, maar voor jongeren is het ook leuker om gewoon een keer met elkaar op stap te gaan. :)
Praat maar raak: Altijd leuk ;D MAar hoeft voor mij niet gescheiden van de andere Praat maar raak, anders wordt het daar zo saai ;)

Zo dat was wat ik van het idee vind ;D


Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 10, 2010, 18:29:55 pm
beste manier om veel te leren is "jonge honden" tussen de ouwe knarren gooien, die zijn namelijk ook allemaal jong geweest (al willen ze dat soms niet meer weten). En er zijn ook "jonge honden" die al met de VUT zijn (aardig wat beginners zijn mensen van boven de 50!).
Ik vind dit dus niet zo'n hele slimme actie.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 18:42:25 pm
beste manier om veel te leren is "jonge honden" tussen de ouwe knarren gooien, die zijn namelijk ook allemaal jong geweest (al willen ze dat soms niet meer weten). En er zijn ook "jonge honden" die al met de VUT zijn (aardig wat beginners zijn mensen van boven de 50!).
Ik vind dit dus niet zo'n hele slimme actie.

Zoals al eerder gezegd zullen de jongeren niet verdwijnen op het 'normale' Vogelforum, we krijgen alleen maar meer leesplezier. Tussen alle 'oude knarren' komen wij niet altijd tot ons recht (maar ook vaak genoeg wel!) en ik denk dat het bovendien ook erg gezellig is om de vogelende leeftijdsgenoten -uit de buurt- te leren kennen.

Waar je wel gelijk in hebt is dat een dergelijk determinatieforum het 'oude' niet mag gaan vervangen, maar zoals Sjoerd schrijft is het wel leuk om met alleen de jongeren eens te discussiëren over een determinatie. Maar ook de volwassenen mogen in dit forum gaan herleven, in het eventuele determinatieforum is volwassen-hulp zeker niet overbodig! En bijvoorbeeld in het Mysterybird-forum zijn de 'oude knarren' vaak veel eerder met het geven van het/een antwoord waardoor de jongeren er niet altijd heel veel plezier meer aan kunnen beleven. Dat kan  door een jongeren-mysterybird-forum prima opgelost worden lijkt me  :) ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 18:57:41 pm
Inderdaad betekent het niet dat we helemaal geïsoleerd worden van de andere fora, er komt alleen een extra plekje  :)  
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 10, 2010, 19:06:00 pm
hum, ik wil een eigen plek je voor 30-40 jarigen (voor je het weet heb je 50 subboards, voor 60 jarige Zeeuwse vrouwen en 12 jarige Groningers). 
Maar kan me voorstelen dat het leuk is om bij elkaar te "hokken" alleen of dit forum daar nu hét middel voor is. Het is al onoverzichtelijk met al die 10-tallen subboards. Wellicht dat een stukje techniek wonderen doet.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 19:15:25 pm
Dat over die sub-boards is zeker waar, maar daar doe je niet zo 123 wat aan, dat is een heel gereorganiseer ;-)
Maar dat mag geen reden zijn  om dit forum te staken, lijkt me  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 10, 2010, 19:20:05 pm
Ik vind het zo wel een beetje verwarrend worden. Twee onderdelen van hetzelfde forum die dezelfde
onderwerpen gaan behandelen. En hoe bepaal je de leeftijd van de deelnemers?
Zou een helemaal apart jeugd- (of beginners-)forum dan niet beter zijn? Voor mij hoeft dat niet want
ik vind het zoals nu, met beginners en gevorderden gemengd, juist wel leuk.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 19:22:16 pm
Een heel nieuw board voor de jeugd zou ook kunnen natuurlijk, maar dat maakt het al helemaal afzonderlijk. Overigens ging het hier over ideeën voor het forum niet of het er wel of niet moet komen, daar kun je misschien beter een ander topic voor maken.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Gert Veurink op maart 10, 2010, 19:25:42 pm
ik vind het zoals nu, met beginners en gevorderden gemengd, juist wel leuk.

ik ook!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 10, 2010, 19:32:20 pm
Een heel nieuw board voor de jeugd zou ook kunnen natuurlijk, maar dat maakt het al helemaal afzonderlijk. Overigens ging het hier over ideeën voor het forum niet of het er wel of niet moet komen, daar kun je misschien beter een ander topic voor maken.

Dat hadden jullie dan misschien moeten doen voordat je over de invulling ging praten.
Nu lijkt dat nogal mosterd na de maaltijd.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 19:33:26 pm
Ik vind het zo wel een beetje verwarrend worden. Twee onderdelen van hetzelfde forum die dezelfde
onderwerpen gaan behandelen. En hoe bepaal je de leeftijd van de deelnemers?
Zou een helemaal apart jeugd- (of beginners-)forum dan niet beter zijn? Voor mij hoeft dat niet want
ik vind het zoals nu, met beginners en gevorderden gemengd, juist wel leuk.

--
Groeten, Herman van der Meer


Herman, het gaat er uiteindelijk om, dat wij als jeugd in competities als Mybi's tegen eerlijke tegenstanders 'spelen' en bij determinaties meer kunnen leren, omdat de 'oude knarren' ons dan niet voor zijn met het direct geven van de oplossing. En bovendien is het leuk, dat je met leeftijdsgenoten kan afspreken over excursies. En zoals ik al eerder zei, dit forum zal het andere vogelforum niet vervangen.

Over de plek in het forum word nog nagedacht, ik heb ook een beetje het gevoel dat het wat meer richting index moet, maar daarbij wel weer het gevoel dat het dan weer wat minder 'persoonlijk' word, omdat alle onderwerpen daarin behandeld worden. Het lijkt me dan beter dat in elk sub-forum (Soortgroepen) een jeugdforum komt, wat dus, zoals eerder genoemd, de jeugd kan helpen met kenmerken leren. Maar ik snap ook weer dat dit verwarring schept...
Kortom: Laten we dit Jeugdforum gewoon voor Vogels houden, wat mij betreft  ;)

EDIT: Citaat toegevoegd.
 
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 19:39:02 pm
Een heel nieuw board voor de jeugd zou ook kunnen natuurlijk, maar dat maakt het al helemaal afzonderlijk. Overigens ging het hier over ideeën voor het forum niet of het er wel of niet moet komen, daar kun je misschien beter een ander topic voor maken.

Dat hadden jullie dan misschien moeten doen voordat je over de invulling ging praten.
Nu lijkt dat nogal mosterd na de maaltijd.

--
Groeten, Herman van der Meer

Herman, dit forum staat nog àchter de startblokken, dus mosterd na de maaltijd is dit zeker niet.
Het desbetreffende onderwerp was eigenlijk bedoeld om in PM te bespreken, maar dit overlegt (of toch met d?  :P ) makkelijker. Misschien lijkt het alsof we al een heel end zijn, maar wat hier nu eigenlijk in het topic staat is onze mening van Vincent's ideeën. Waar dus ook de plaatsbepaling onder valt, en nu dus ook de mening van een aantal volwassenen die hier hun bedenkingen bij hebben.

Laat ik zeggen, we hebben nog amper een idee van wat er in het forum komt te staan, of er zijn al 'tegenstanders' (lees: mensen die het een minder goed idee vinden). Is een beetje het protesteren tegen een snelweg waarvan je nog niet eens weer waar hij komt...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 19:40:04 pm
 Het lijkt me dan beter dat in elk sub-forum (Soortgroepen) een jeugdforum komt
ook geen oplossing, want dan wordt er bij bijvoorbeeld paddo's oid eens in de 100 jaar iets gepost, en een antwoord zal wel helemaal niet komen, van een jonger iemand dan. Voor de andere groepen is een jeugdforum gewoon niet te halen aangezien er te weinig jongeren aan doen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 19:41:57 pm
Daar heb je gelijk in Sjoerd, dan heeft het dus ook amper zin om het op de Index te plaatsen, lijkt me... Aleen insecten zijn nog wel wat in bij de jongeren, maar die zouden dan dus ook gewoon een jongerenforum kunnen krijgen  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 19:56:17 pm
Even tussendoor: Ik was al met een aantal jongeren aan het brainstormen over wat en hoe buiten het forum om - helaas voorkwam de techniek van PB's (en mijn gebrekkige kennis daarvan) een effectief gesprek. Omdat ik even geen ander medium voorhanden had, toch maar dit 'subforum' in oprichting voor wat discussie misbruikt.

Het 'nadeel' van het forum is dat je discussies als de bovenstaande krijgt. Uiteraard stel ik ook de mening van de 'minder-jongeren' over dit onderwerp op prijs. Maar het gaat er mij (ons, waarneming.nl) even om in hoeverre er onder de jongere garde (en er is leuke aanwas de laatste maanden!) zelf animo is voor een extra forumonderdeel waar plaats is voor zaken die jongeren nu missen op het algemene deel van het forum en in de al bestaande subboards. Het is dus geen 'of/of' naar 'en/en'. En zo te zien is die animo er wel! Ik denk dan ook dat de angst dat de jongeren nu niet meer zullen mengen (Gerard, Herman, Gert) niet gegrond is. Maar eigenlijk heeft Stijn dat allemaal in #4 (en, zie ik nu, vervolgposts) al veel beter verwoord  :duim:

Voor Gerard (ik zie dat we even oud zijn, trouwens): De admins (ik uiteraard evenzeer) denken dus dat de leeftijdsgroep (uit de losse pols) 20- wel degelijk specifieke wensen/eisen hebben die wat minder een rol spelen bij 20+ers. Tenslotte bestaan ook Wildzoekers, NJN c.s. en Nickelodeon om een reden ... En nu ga ik weer luisteren ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: joostheeremans op maart 10, 2010, 20:07:35 pm
Wat voor onderwerpen kunnen we bij een jeugdforum verwachten? Ik heb vaak geen enkel idee of iemand ouder of jonger is dan ik op dit forum en vind dat eigenlijk wel fijn. Zo worden discussies in ieder geval open en zonder vooroordelen over iemands kennis gevoerd. Maar misschien mis ik het punt een beetje, dan hoor ik het graag.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 10, 2010, 20:19:10 pm
Tenslotte bestaan ook Wildzoekers, NJN c.s. en Nickelodeon om een reden ... En nu ga ik weer luisteren ;)
Klopt, en ik ben maar wat blij dat die niet allemaal een eigen subboard hebben hier! Ik vind alles best, maar dat betekend niet dat het altijd verstandig is. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met nachvlinders kijken. Kan je verzekeren dat ik blij was dat er geen afdeling nachtvlinders voor n00bs was, maar ik gewoon tussen de guru's gedropt werd!

ps: plaats het zowieso ergens helemaal onderaan onder ->praat maar raak of zo  O0 , maar niet als subboard van Soortgroepen->Vogels.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 20:22:13 pm
Wat voor onderwerpen kunnen we bij een jeugdforum verwachten? Ik heb vaak geen enkel idee of iemand ouder of jonger is dan ik op dit forum en vind dat eigenlijk wel fijn. Zo worden discussies in ieder geval open en zonder vooroordelen over iemands kennis gevoerd. Maar misschien mis ik het punt een beetje, dan hoor ik het graag.
Voor onderwerpen, zie mijn voorzetje in de eerste post. Hoeveel kennis je hebt, blijkt toch snel genoeg uit je bijdragen in een topic? Zo te lezen hierboven is er toch ook (OOK) animo voor een plek waar je bij MyBi's/determinatiekwesties niet hoeft 'op te boksen' tegen vogelaars die al alles van vogels wisten toen jij nog gemaakt moest worden ;)

@Gerard: Wat betreft de opbouw van het Vogels-forum ben ik het enigzins met je eens (wel erg veel subboards bovenaan), en er wordt ook al gekeken of dat anders/handiger kan.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 20:27:10 pm
Wat voor onderwerpen kunnen we bij een jeugdforum verwachten? Ik heb vaak geen enkel idee of iemand ouder of jonger is dan ik op dit forum en vind dat eigenlijk wel fijn. Zo worden discussies in ieder geval open en zonder vooroordelen over iemands kennis gevoerd. Maar misschien mis ik het punt een beetje, dan hoor ik het graag.

Zoals ik al eerder schrijf, wat ik als groot +punt in een jongerenforum zie, is dat Mybi's veel eerlijker worden ('jong' tegen 'jong') en determinaties (soms/misschien) veel leerzamer. Dat het soms ook wel een voordeel is, dat je iemands leeftijd niet weet, is waar, maar ik vind het opzich ook wel een kunst om op iemand te vertrouwen, ookal is hij/zij jong, dat zijn kennis goed is. En als hij/zij een fout maakt kan je die verbeteren en kan de desbetreffende persoon alleen maar leren. Ik bedoel, we zijn allemaal mensen, en maken allemaal fouten. En let er maar eens op, als je weet dat iemand jonger is, vallen die fouten misschien meer op, of interpeteer je ze anders, maar uiteindelijk komen ze misschien uit hetzelfde voort. En daarom wil je misschien iemands leeftijd liever niet weten. (Maar ik zeg niet dat dit altijd opgaat  ;) )
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 20:31:22 pm
Tenslotte bestaan ook Wildzoekers, NJN c.s. en Nickelodeon om een reden ... En nu ga ik weer luisteren ;)
Klopt, en ik ben maar wat blij dat die niet allemaal een eigen subboard hebben hier! Ik vind alles best, maar dat betekend niet dat het altijd verstandig is. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met nachvlinders kijken. Kan je verzekeren dat ik blij was dat er geen afdeling nachtvlinders voor n00bs was, maar ik gewoon tussen de guru's gedropt werd!

ps: plaats het zowieso ergens helemaal onderaan onder ->praat maar raak of zo  O0 , maar niet als subboard van Soortgroepen->Vogels.

Kijk en dat vind ik dan weer zoiets van permanente afkeuring. Geen discussie aangaan maar meteen een conclusie trekken. Ik ben het met jullie eens dat er veel subboards bij de Vogels zijn, maar wat wil je dan? Alles ongeorganiseerd door elkaar flikkeren? Dat is al helemaal niet duidelijk! Maar dat er iets aan gedaan moet worden is meer dan waar.

En wat je zegt over n00bs, moet ik daar uit opmaken dat je het jongerenforum als n00bforum ziet? Het lijkt me helemaal  niet de bedoeling dat we onze jongeren weg gaan stoppen in een hoekje omdat ze n00berig zijn. Alsjeblieft zeg!

EDIT: Ik heb het gevoel dat we deze berichten misschien beter kunnen besteden aan het bedenken van wat we in het forum willen, en dat we dan eens gaan kijken naar of we dat allemaal willen en waar dat dan het best past. Laat maar weten of jullie het daarmee eens zijn of liever nog even door discussiëren over iets wat er eigenlijk nog niet is, toch? Want we praten nu eigenlijk over een leeg forum waar alleen nog wat ideeën voor zijn en waar wat meningen over gegeven zijn, en wat zelf eigenlijk ook nog een idee is...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 21:02:41 pm
Het gaat erom dat je van elkaars fouten kunt leren toch. Als je aan nachtvlinders oid begint probeer je zelf ook steeds weer om een juiste determinatie te doen, en lukt dat niet, dan leer je er weer van. En het leuke van dit forum is dat jongeren juist elkaar kunnen helpen zonder dat er meteen iemand voor is. Ook is het bij dingen als nachtvlinders natuurlijk heel anders omdat daar véél minder mensen aan doen en het daardoor nauwelijks mogelijk is om daar een forum voor jongeren/beginners te maken. Overigens vind ik je opmerking over een subboards voor de NJN, wildzoekers etc. ook nergens op slaan aangezien dit verenigingen zijn en het hier over één enkel onderdeel van een forum gaat...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: joostheeremans op maart 10, 2010, 21:03:29 pm
Nou ja
Wat voor onderwerpen kunnen we bij een jeugdforum verwachten? Ik heb vaak geen enkel idee of iemand ouder of jonger is dan ik op dit forum en vind dat eigenlijk wel fijn. Zo worden discussies in ieder geval open en zonder vooroordelen over iemands kennis gevoerd. Maar misschien mis ik het punt een beetje, dan hoor ik het graag.

Zoals ik al eerder schrijf, wat ik als groot +punt in een jongerenforum zie, is dat Mybi's veel eerlijker worden ('jong' tegen 'jong') en determinaties (soms/misschien) veel leerzamer. Dat het soms ook wel een voordeel is, dat je iemands leeftijd niet weet, is waar, maar ik vind het opzich ook wel een kunst om op iemand te vertrouwen, ookal is hij/zij jong, dat zijn kennis goed is. En als hij/zij een fout maakt kan je die verbeteren en kan de desbetreffende persoon alleen maar leren. Ik bedoel, we zijn allemaal mensen, en maken allemaal fouten. En let er maar eens op, als je weet dat iemand jonger is, vallen die fouten misschien meer op, of interpeteer je ze anders, maar uiteindelijk komen ze misschien uit hetzelfde voort. En daarom wil je misschien iemands leeftijd liever niet weten. (Maar ik zeg niet dat dit altijd opgaat  ;) )


Nou Stijn om te beginnen, als jij je leeftijd niet achter je naam had gezet had ik nooit gedacht dat je 12 zou zijn, je formuleert en spelt niet als iemand die koud van de basisschool af is, waarvoor hulde :duim: . Maar om bij je punt te komen van de MYbi's, ik geloof niet dat er een apart forum nodig is alleen om die competities eerlijker te laten verlopen. Dan kan je evt. bij een topic erbij zetten dat het slechts voor onder de 18 is. Of beter nog, de antwoorden van de deelnemers slechts zichtbaar te laten zijn voor de topicstarter.


De andere redenen voor de start van dit topic vind ik niet exclusief op jongeren toepasbaar maar meer op de beginnende vogelaar. Ik merk bijvoorbeeld tussen de regels door vaker een grotere drang tot sociaal contact (jezelf voorstellen, verhalen over waarnemingen) bij de 'vrouwen van middelbare leeftijd' dan bij de jonkies (ik hoop dat ik niemand voor de schenen schop). Een subforum voor jongeren is in mijn ogen te weinig uitsluitend, immers een determinatievraag van een 18- wordt natuurlijk niet zonder meer uit het algemene forum verwijderd en naar het jongeren forum verplaatst. Ik vind het geweldig dat er hier ruimte is voor jongeren ik vrees alleen dat die jongeren zo meer tot één forum worden verplicht ipv dat ze zich kunnen mengen tussen de andere vogelaars. Maar wellicht zie ik het verkeerd op dit moment...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 21:12:41 pm
Nou ja
Wat voor onderwerpen kunnen we bij een jeugdforum verwachten? Ik heb vaak geen enkel idee of iemand ouder of jonger is dan ik op dit forum en vind dat eigenlijk wel fijn. Zo worden discussies in ieder geval open en zonder vooroordelen over iemands kennis gevoerd. Maar misschien mis ik het punt een beetje, dan hoor ik het graag.

Zoals ik al eerder schrijf, wat ik als groot +punt in een jongerenforum zie, is dat Mybi's veel eerlijker worden ('jong' tegen 'jong') en determinaties (soms/misschien) veel leerzamer. Dat het soms ook wel een voordeel is, dat je iemands leeftijd niet weet, is waar, maar ik vind het opzich ook wel een kunst om op iemand te vertrouwen, ookal is hij/zij jong, dat zijn kennis goed is. En als hij/zij een fout maakt kan je die verbeteren en kan de desbetreffende persoon alleen maar leren. Ik bedoel, we zijn allemaal mensen, en maken allemaal fouten. En let er maar eens op, als je weet dat iemand jonger is, vallen die fouten misschien meer op, of interpeteer je ze anders, maar uiteindelijk komen ze misschien uit hetzelfde voort. En daarom wil je misschien iemands leeftijd liever niet weten. (Maar ik zeg niet dat dit altijd opgaat  ;) )


Nou Stijn om te beginnen, als jij je leeftijd niet achter je naam had gezet had ik nooit gedacht dat je 12 zou zijn, je formuleert en spelt niet als iemand die koud van de basisschool af is, waarvoor hulde :duim: . Maar om bij je punt te komen van de MYbi's, ik geloof niet dat er een apart forum nodig is alleen om die competities eerlijker te laten verlopen. Dan kan je evt. bij een topic erbij zetten dat het slechts voor onder de 18 is. Of beter nog, de antwoorden van de deelnemers slechts zichtbaar te laten zijn voor de topicstarter.


De andere redenen voor de start van dit topic vind ik niet exclusief op jongeren toepasbaar maar meer op de beginnende vogelaar. Ik merk bijvoorbeeld tussen de regels door vaker een grotere drang tot sociaal contact (jezelf voorstellen, verhalen over waarnemingen) bij de 'vrouwen van middelbare leeftijd' dan bij de jonkies (ik hoop dat ik niemand voor de schenen schop). Een subforum voor jongeren is in mijn ogen te weinig uitsluitend, immers een determinatievraag van een 18- wordt natuurlijk niet zonder meer uit het algemene forum verwijderd en naar het jongeren forum verplaatst. Ik vind het geweldig dat er hier ruimte is voor jongeren ik vrees alleen dat die jongeren zo meer tot één forum worden verplicht ipv dat ze zich kunnen mengen tussen de andere vogelaars. Maar wellicht zie ik het verkeerd op dit moment...

Ten eerste natuurlijk dankje voor je compliment Joost  :angel: :P xD

En ten tweede is het inderdaad waar dat dit misschien niet alleen voor jongeren handig is en dat een grens bij uitbreiding lastig te trekken is. Als we bij de Mybi's een subforum gaan maken voor 18-, is dat dan niet onoverzichtelijk? Vraag me af of dat dan een verbetering is, maar wie weet zie ik het ook eens verkeerd  ;) . Wat overigens niet de bedoeling is, is dat alle determinatievragen van 18-ers naar hier worden verplaatst, maar dat wij jongeren als we dat willen alleen met leeftijdsgenoten kunnen determineren, met de volwassenen hintsgevend o.i.d. op de achtergrond. En bovendien verplichten we/ze de jongeren niet om alleen hier te gaan posten, maar ze  zijn ook prima welkom ik het hoofdboard. En het lijkt me ook erg leuk om hier excursies te kunnen plannen met leeftijdsgenoten  ;) Het is waar dat dit ook opgesplit kan worden in het vogelforum, maar met het oog op onoverzichtelijkheid lijkt het me wat dat betreft niet echt handig. Maar wie weet word ik nog overtuigd  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 21:22:06 pm
Ok, mag ik voorstellen dat we de discussie over of dit subforum er aldanniet had moeten komen afsluiten, en dat de jongeren verder gaan met vertellen wat hun verdere wensen zijn voor het subforum? Een 'troost' voor degenen die er hun bedenkingen tegen hebben: Als het echt niet werkt, verdwijnt het vanzelf weer  ;)

Ennehm Stijn, ik ben het in elk geval over één ding roerend eens met Joost  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 10, 2010, 21:31:02 pm
Ok, mag ik voorstellen dat we de discussie over of dit subforum er aldanniet had moeten komen afsluiten, en dat de jongeren verder gaan met vertellen wat hun verdere wensen zijn voor het subforum? Een 'troost' voor degenen die er hun bedenkingen tegen hebben: Als het echt niet werkt, verdwijnt het vanzelf weer  ;)

Ennehm Stijn, ik ben het in elk geval over één ding roerend eens met Joost  :duim:

Lijkt me een prima idee Vincent, laat van je horen jongeren  ::) ;)

En jij ook dankjewel  :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Thijs Fijen op maart 10, 2010, 21:54:58 pm
Een agenda waar jongeren hun excursies/kampen/dagjes weg/weekendjes weg/weekjes weg kunnen aankondigen zou ik wel zien zitten :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 10, 2010, 22:01:16 pm
Wat me wel opvalt is dat 'jongere' hier min of meer gelijk wordt gesteld met 'niet ervaren'. Op mijzelf is het toevallig allebei van toepassing (ben 16, en vogel nog geen eens een jaar echt actief). Maar op anderen zeker niet!
Het lijkt mij daarom niet zozeer nodig om een heel uitgebreid jongerenforum te maken, maar eerder een plekje voor niet ervaren vogelaars die toch graag willen leren. Met bijvoorbeeld niet hele moeilijke Mysterybirds, handige rijtjes (waar ook de wat ervarenere vogelaars wat aan hebben) en vooral het samen puzzelen over welke soort het nou is. Mochten we dan niet uit de juiste vogel komen, dan kan de topic altijd nog naar het algemene vogelforum verplaatst worden, of één van de ervaren vogelaars. Op die manier, met trial-and-error en zoveel mogelijk met elkaar proberen, leer je m.i. het meest.

Een klein jongerengedeelte bij Praat maar raak is misschien wel leuk, zodat de jongeren elkaar wat beter kunnen leren kennen, en ook samen kunnen afspreken om op excursies te gaan (ik weet bijvoorbeeld dat er minstens vijf Waarnemingjongeren in de omgeving van Amersfoort wonen, waarmee het me leuk lijkt om een keer te gaan vogelen). Maar met een speciaal jongerengedeelte (waar de jongeren alleen nog maar posten, en niet bij de rest van het forum) krijg je wel aparte groepen.

Thijs, dat lijkt me leuk, maar hoe kan dat dan het beste gerealiseerd worden? Want jongeren moeten ook niet te apart gehouden worden van de rest van het forum, en dat gevaar loop je op die manier wel.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 10, 2010, 22:18:57 pm
Thijs, dat lijkt me leuk, maar hoe kan dat dan het beste gerealiseerd worden? Want jongeren moeten ook niet te apart gehouden worden van de rest van het forum, en dat gevaar loop je op die manier wel.
Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar er zijn genoeg activiteiten die speciaal voor jongeren zijn en waar je alle kans krijgt om alles van vogels te weten wat je maar wilt. En natuurlijk is het ook niet gek om zelf eens een excursie te organiseren speciaal voor jongeren, want dat is toch ook gewoon gezelliger 8)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 10, 2010, 22:30:05 pm
Een agenda waar jongeren hun excursies/kampen/dagjes weg/weekendjes weg/weekjes weg kunnen aankondigen zou ik wel zien zitten :)

Onder "Overige natuuronderwerpen" bestaat al een Excursie-aankondigingen en een Excursieverslagen
die volgens mij ook door jongeren gebruikt kunnen worden. Het lijkt mij geen probleem als er onder Excursie-aankondigingen ook excursies worden georganiseerd.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 10, 2010, 22:55:01 pm
Idee van Thijs werd ook al geopperd op het adminforum (daar vooral met het idee om er activiteiten van NJN, Wildzoekers e.d. in te zetten). Uiteraard is dat een prima idee en er loopt al actie voor dus komt goed  :duim:
Daarnaast inderdaad leuk om een podium te bieden voor als jullie onderling iets willen gaan afspreken. Wie weet in een later stadium ook georganiseerde bezigheden met een wrn.nl-tintje.

Voor Jarinka: Je maakt het me niet gemakkelijk!  ;) Inderdaad lopen de ideeen voor 'jongere vogelaars' en 'beginnende vogelaars' een beetje door elkaar. Volgens mij hebben we goeie ideeen voor beide groepen, voorzover verschillend. Als we het subforum nou inderdaad De Frisse Blik noemen zoals ik hierboven opperde? Met zo'n titel kun je opzich beide kanten uit. Richten we bijvoorbeeld de MyBi-topics en Determinatie-topics in zoals jij voorstelt (met nadruk op ervaring opdoen), en andere topics (bijvoorbeeld de genoemde Activiteitenagenda) weer wat meer met de nadruk op jongeren. Overigens gaan we er altijd 'uitkomen' met determinatievraagstukken want een aantal reuzegoeie admins kijken mee! Maar die admins zullen zich inderdaad (net als ik) terughoudend opstellen terwijl jullie ploeteren ;)

Als laatste: Er kan natuurlijk zo een pinned topic onder Praat-maar-Raak gemaakt worden speciaal voor de jongeren. Alleen hebben jullie dan twee plekken voor 'jongerenzaken' (weet even geen beter woord) EN twee plekken voor vogelzaken. Zullen we afspreken dat echte Praat-maar-Raak-onderwerpen gewoon lekker onder het daarvoor bestaande topic blijven (als jullie onderling een interessant gesprek hebben, kunnen wij oudjes dat toch niet volgen ;) ), maar dat we een voorsteltopic en bijvoorbeeld onderlinge afspraken wel hier houden?

Nu jullie weer!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 11, 2010, 00:20:12 am
Ik denk (lees "weet zeker") dat de kracht van waarneming.nl is dat alles en iedereen door elkaar loopt (beginnende 80+ers, ervaren 12-jarigen enz). Dat is door de jaren heen een uitstekende formule gebleken. Een groep waarnemers afsplitsen zou mi echt jammer zijn (ik hou niet zo van hokjes). Nogmaals dat leeftijdsgenoten graag onderling contact hebben kan ik me heel goed voorstellen, maar als dat gaat over determinaties etc zou dat jammer zijn voor iedereen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jos Welbedacht op maart 11, 2010, 00:30:43 am
Ik snap je punt, Gerard, maar ik denk dat het wel mee zal vallen met de afstand die gecreëerd wordt. Er blijft toezicht van de "determinatiekanonnen" (mooi woord, Vincent!) en iedereen kan zowel in het jeugdforum als in het andere forum terecht. Ik denk dat een dergelijk forum juist nuttig kan zijn voor de jeugd om bijvoorbeeld basisprincipes in de vogelwereld bij te brengen, daar hebben beginnende volwassenen ook wat aan, en om de jeugd te leren om op een juiste manier berichten te schrijven zodat dit duidelijk en leesbaar is. Hierdoor kunnen jonge lieden "leren" mee te doen op een hoog niveau.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 11, 2010, 00:53:56 am
@Gerard: Nogmaals, de insteek van waarneming.nl met het 'jongerenforum' (ik houd even dit woord aan) is om faciliteiten aan te bieden die er nu nog NIET zijn. Zowel t.b.v. jonge, als 'groene' vogelaars. Zoals je hebt kunnen lezen hierboven is daar wel degelijk behoefte aan bij de beoogde doelgroep zelf. Uiteraard betekent dat niet dat het deelnemers aan het jongerenforum voortaan verboden wordt om op andere topics te reageren, en ook niet dat 18+ers/ervarener vogelaars op het jongerenforum niet welkom zouden zijn. Maar wel dat we gaan proberen een plek op te zetten waar topics die aansluiten bij een bepaalde belevingswereld en/of mate van ervaring beter tot hun recht komen dan tot nu toe het geval is. Volgens mij (en gelukkig ook een aantal anderen) is dat een veel te leuke kans om te laten liggen!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Thijs Fijen op maart 11, 2010, 08:02:38 am
Zie de handtekeningen Jarinka ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 11, 2010, 08:17:18 am
[...] Als we het subforum nou inderdaad De Frisse Blik noemen zoals ik hierboven opperde? Met zo'n titel kun je opzich beide kanten uit. [...]

Lijkt me prima om iets verder van de jongeren af te gaan in het sub-board, en om dan in het sub-board weer speciale jongeren'dingen' te maken, maar ook jongeren- en beginner'dingen'. Dat kan zoals jij zegt prima door het forum 'De Frisse Blik' te noemen. Als niemand het niks vind of iets beters weet word dat wat mij betreft de naam  ;)

EDIT: Verder heeft o.a. Vincent al gezegd wat ik ook zou zeggen in een reactie van een aantal 'oude knarren', dus mijn reactie daarop blijft (voorlopig) uit ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sander Haak op maart 11, 2010, 09:20:01 am
Het lijkt mij daarom niet zozeer nodig om een heel uitgebreid jongerenforum te maken, maar eerder een plekje voor niet ervaren vogelaars die toch graag willen leren.

Dit was precies mijn idee toen ik het topic door zat te lezen. Een bezwaar tegen een apart jongerenforum is dat nuttige informatie over bijv. mooie gebieden niet meer op één plek staat. Ik kan me wel voorstellen dat je het in een bepaalde leeftijdsgroep leuk vindt om wat social talk te doen of te vogeldaten.
 
Een subboard voor beginnende vogelaars lijkt me wel nuttig. Iets minder moeilijke MyBi's en een topic met 'Wat staat er op mijn foto?' Met name voor dat laatste bezoeken veel beginnende vogelaars het forum, terwijl het door de meer ervaren vogelaars niet altijd wordt gewaardeerd (Eerst in je boekje kijken!  :police: ). Toen ik net begon vond ik het juist leuk om naar foto's van anderen te kijken omdat het voor mij ook een goede oefening was. Ik ben juist tijden op zoek geweest naar foto's met steltlopers zonder de juiste naam er bij.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: peterlindenburg op maart 11, 2010, 09:50:27 am
Het grootste voordeel van een apart jeugdhonk lijkt mij dat JNM, Wildzoekers, andere jeugdclubs en de NJN hier reclame kunnen maken voor de talloze puur op jongeren gerichte activiteiten die zij organiseren. Wie weet kunnen ze daar nog wat extra broodnodige leden mee scoren! Het is voor veel mensen van een jaartje of 15 echt veel toffer om met leeftijdsgenoten de natuur in te trekken dan met volwassen vader- of moederfiguren die alles al een keer hebben gezien en meegemaakt!


Verder moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zoveel zie in het aanbrengen van een leeftijdsscheiding op inhoudelijke zaken (hoe herken ik een krakeend, waar koop ik een goedkope kijker etc). We zijn toch eigenlijk allemaal forever young met een hobby als vogels kijken ;) .


En puur persoonlijk, komt er weer een extra subforum bij dat ik wil checken... Zo kom ik nooit aan werk toe ;)


groet Peter Lindenburg


30 jaar oud, Ouwe Sok van de JNM
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 11, 2010, 09:53:50 am
We worden het langzaam eens! Ik wil eigenlijk vandaag nog gebruiken om wat ideeen uit te wisselen en dan vanavond (laat) het e.e.a. op een rijtje te zetten, dan kan de 'definitief voorlopige opzet' naar de mensen die het subforum mogen gaan bouwen en lukt het misschien richting weekend te gaan beginnen  :duim:

Jarinka, kun jij je ook vinden in mijn laatste voorstellen?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: wimtegels op maart 11, 2010, 10:17:05 am
Ik wens alle gebruikers van het nieuwe forum veel plezier :duim:
Ik vind het ook een geweldig idee. Ik hoop echter wel dat onze jeugdige deelnemers ook gewoon de andere topics blijven bezoeken en ook daar hun bijdrge blijven posten zodat we geen generatiekloof op onze site krijgen.
Misschien een idee voor de moderatoren van dit topic: stimuleer dat de berichten die niet typisch voor de jeugd zijn gewoon geplaatst worden in de andere boards.
 
Vragen en opmerkingen van jeugdigen, maar ook van oudere beginners, kunnen mee helpen voorkomen dat ouwe knarren vast roesten in hun opvattingen.
Het journaal is niet verdwenen na het invoeren van het jeugdjournaal. Soms is het ook voor ouderen zeer verhelderend om naar het jeugdjournaal te kijken! Dit is echter geen reden om in het normale journaal geen plaats in te ruimen voor de jeugd. Beiden moeten en kunnen, en volgens mij ook op waarneming.nl.
 
Nogmaals, veel succes en veel plezier!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Thijs Fijen op maart 11, 2010, 10:29:18 am
Waarvoor opgepast moet worden is het feit dat je mensen niet kan verbieden om op een forum te kijken/posten. Oftewel dat discussies op twee plekken worden gevoerd (Een jong iemand post, ik hoor van een Blauwstaart op Schiermonnikoog, terwijl die discussie ook op het 'ouderen' forum gevoerd wordt) en dat informatie verspreid wordt. Ik neem aan dat niet-jongeren (netter dan ouderen ;)) zich er niet van weerhouden om ergens op te reageren. Zo loop je het risico dat de meerwaarde van een Jeugdforum wegvalt en dat je er nog meer verspreide informatie over krijgt.
Mm het lukt me niet erg om het goed te verwoorden...
Je kunt mensen niets verbieden om ergens iets te posten, het risico hiervan is dat op verschillende plekken dezelfde of juist verschillende discussies gevoerd worden. Hierdoor bestaat de kans dat nuttige informatie meer verspreid raakt.

Stiekem zie ik het enige voordeel voor de jeugdorganisaties die hun activiteiten kunnen aankondigen. Want het forum Excursie aankondigen wordt niet echt goed bekeken, net als natuuractief.nl..
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Christian op maart 11, 2010, 10:30:10 am
Wellicht al ergens geopperd (wat een lap tekst, en dat in 2 dagen!) maar ik zou de conclusies van de 'determinatiekanonnen' als laatste redmiddel behouden, laat ze het eerst zelf uitpluizen.

Overigens is er anderhalf jaar terug een internationaal jeugdforum (YBF) opgezet maar helaas liep dit niet, mede dankzij een totale lak aan interesse van de Nederlandse kant. Ik hoop dat dit niet net zo dood bloedt als YBF, maar als ik het zo zie zit dat wel snor!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 11, 2010, 11:26:19 am
Misschien een idee voor de moderatoren van dit topic: stimuleer dat de berichten die niet typisch voor de jeugd zijn gewoon geplaatst worden in de andere boards.
:duim: Verder dank voor het enthousiasme, Wim!

Waarvoor opgepast moet worden is het feit dat je mensen niet kan verbieden om op een forum te kijken/posten. Oftewel dat discussies op twee plekken worden gevoerd (Een jong iemand post, ik hoor van een Blauwstaart op Schiermonnikoog, terwijl die discussie ook op het 'ouderen' forum gevoerd wordt) en dat informatie verspreid wordt
Snap wat je bedoelt, zeker in den beginne zullen er wat kruisverwijzingen komen/topics verplaatst worden e.d. Maar ik vertrouw erop dat als dit subforum een beetje z'n eigen smoel gekregen heeft, het voor de meesten wel zo'n beetje duidelijk is welke topics waar het beste tot hun recht komen.

Wellicht al ergens geopperd (wat een lap tekst, en dat in 2 dagen!) maar ik zou de conclusies van de 'determinatiekanonnen' als laatste redmiddel behouden, laat ze het eerst zelf uitpluizen.
Yep, da's de opzet! Zal ook proberen dat soort zaken duidelijk in de subtitels van de subforumonderdelen te verwerken. Jammer inderdaad van YBF. Op forum waarneming.nl ZIJN de jongeren in elk geval al, en kunnen ze ook terecht voor 'niet-jeugdige' vogelzaken.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: peterlindenburg op maart 11, 2010, 11:31:03 am
Ten aanzien van de slagingskans: is dit een idee van de moderators ('van boven af') of is er veelvuldige vraag naar een jeugdhonk geweest van de gebruikers?


Om eerlijk te zijn zou ik het niet Frisse Blik noemen, dat is wel creatief, maar iets te cryptisch omdat ik nou niet direct de associatie met jeugd zie. Het woord 'Jeugd' moet volgens mij wel voorkomen in de titel.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 11, 2010, 11:38:58 am
In eerste instantie een idee 'van boven af', toen bleek dat we in korte tijd veel veelbelovende vogelaars mochten verwelkomen.

Zoals er nu bijv. bij het subboard Roofvogels en uilen / Birds of prey als subtitel Vragen over roofvogels en uilen staat, kunnen we het 'jongerenforum' De Frisse Blik (blijven) noemen met een verklarende subtitel erbij. Dat een plan?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 11, 2010, 14:40:06 pm
In eerste instantie een idee 'van boven af', toen bleek dat we in korte tijd veel veelbelovende vogelaars mochten verwelkomen.

Zoals er nu bijv. bij het subboard Roofvogels en uilen / Birds of prey als subtitel Vragen over roofvogels en uilen staat, kunnen we het 'jongerenforum' De Frisse Blik (blijven) noemen met een verklarende subtitel erbij. Dat een plan?

De Frisse Blik
Het jeugdgedeelte van waarneming.nl
 
Klinkt inderdaad helemaal af, Peter en vooral Vincent, goed bedacht! (Mijn voorbeeld is maar even een snelle greep in het o zo woordenrijke Nederlands, dus misschien dat iemand een veel betere beschrijving weet!  ;) )
 
Overigens, ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd, omdat jij, Vincent, schrijft over 'de mensen die het subforum mogen gaan bouwen ', wie dat dan zullen zijn, naast jou uiteraard  :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 11, 2010, 15:17:54 pm
Hoi Stijn,

Omdat we toch een beetje op zowel jonge als beginnende vogelaars (en alle mengvormen ;)) lijken te gaan mikken, is 'jeugdgedeelte' misschien te beperkt voor de tweede groep. En dus gaat Jarinka dat nooit goed vinden  ;) Ik zat te denken aan een tekst in de sfeer van Voor alle jonge en/of beginnende vogelaars. Niet heel creatief maar wel duidelijk, toch?

Met het 'bouwen' van het subforum bedoel ik het programmeren van de forumstructuur, die we als het goed is vanavond zo'n beetje hebben afgesproken. Dat gaat gewoon gedaan worden door een admin die daar handig in is. Niet al te spannend dus ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 11, 2010, 15:44:11 pm
Hoi Stijn,

Omdat we toch een beetje op zowel jonge als beginnende vogelaars (en alle mengvormen ;) ) lijken te gaan mikken, is 'jeugdgedeelte' misschien te beperkt voor de tweede groep. En dus gaat Jarinka dat nooit goed vinden  ;) Ik zat te denken aan een tekst in de sfeer van Voor alle jonge en/of beginnende vogelaars. Niet heel creatief maar wel duidelijk, toch?

Met het 'bouwen' van het subforum bedoel ik het programmeren van de forumstructuur, die we als het goed is vanavond zo'n beetje hebben afgesproken. Dat gaat gewoon gedaan worden door een admin die daar handig in is. Niet al te spannend dus ;)

Je hebt gelijk Vincent, duidelijk is beter in dit geval. En jeugdgedeelte klopt inderdaad niet (meer)  ;)
 
En over het 'bouwen'; Zoiets had ik wel verwacht  ;)   :angel:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 11, 2010, 16:02:49 pm
OK, even mijn 'definitief voorlopige mening' met goed-/afkeuringsteken en eventueel een argument  ;)
 
* "Stel je voor ..."   (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/MarkRight.gif)
* Budgetforum  :wrong:  Kan ook prima in het al bestaande kijkerforum, en daarbij gewoon aangeven wat je te besteden hebt  ;)
* Excursieplanner (http://forum.waarneming.nl/smf/Smileys/classic/MarkRight.gif) Gezellig!
* Praat maar Raak  :right:  Leuk, maar het lijkt me beter dit Chat o.i.d. te noemen. Het doel is wat mij betreft om te praten over leuke soorten die je zag of mooie foto's -door jou gemaakt-, die je met ons wil delen. Echte gein kan gewoon in het al bestaande 'Praat maar Raak'-forum!
* Mystery Bird-competitie  :right:  Heb ik al vaak genoeg gezegd  :angel:
* Determinatieforum  :right:  Om lekker bij te leren!  :)
 
En dan nog een toevoeging!
 
* Ezelsbruggetjes en andere rijtjes Wat zijn jouw manieren voor een snelle determinatie? Hoe herken je het geluid van een bepaalde vogel? Hoe houd ik vogel X, Y en Z uit elkaar?
 
 
Wat is jullie mening?  :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 11, 2010, 19:01:17 pm
Voor Jarinka: Je maakt het me niet gemakkelijk!  ;) Inderdaad lopen de ideeen voor 'jongere vogelaars' en 'beginnende vogelaars' een beetje door elkaar. Volgens mij hebben we goeie ideeen voor beide groepen, voorzover verschillend. Als we het subforum nou inderdaad De Frisse Blik noemen zoals ik hierboven opperde? Met zo'n titel kun je opzich beide kanten uit. Richten we bijvoorbeeld de MyBi-topics en Determinatie-topics in zoals jij voorstelt (met nadruk op ervaring opdoen), en andere topics (bijvoorbeeld de genoemde Activiteitenagenda) weer wat meer met de nadruk op jongeren. Overigens gaan we er altijd 'uitkomen' met determinatievraagstukken want een aantal reuzegoeie admins kijken mee! Maar die admins zullen zich inderdaad (net als ik) terughoudend opstellen terwijl jullie ploeteren ;)
Omdat we toch een beetje op zowel jonge als beginnende vogelaars (en alle mengvormen ;)) lijken te gaan mikken, is 'jeugdgedeelte' misschien te beperkt voor de tweede groep. En dus gaat Jarinka dat nooit goed vinden  ;)
Haha, zo streng ben ik niet hoor :P
Om het nieuwe forum speciaal voor jonge en/of niet-ervaren vogelaars te maken is helemaal top :duim:. Zo hebben de jongeren een eigen stukje om te kletsen, maar worden de ervaren jongeren niet automatisch tot de niet-ervaren vogelaars gerekend.

Dus de hele topic kort samengevat (correct me if I'm wrong ;)):
Er komt een subforum voor beginnende vogelaars, waar jongeren hun eigen hoekje krijgen. In dat forum komen handige determinatietips te staan (lijstjes met verschillen tussen op elkaar lijkende vogelsoorten), er komen speciale 'makkelijke' Mysterybirds om veel van te leren. Beginnende vogelaars kunnen daar terecht met hun vragen, zodat de 'ouwe knarren' niet telkens dezelfde vragen hoeven te beantwoorden, en zodat de 'jonge honden' er meer van leren. Mochten de jonkies er echt niet uit komen, dan zijn er altijd nog determinatiekanonnen die kunnen helpen.
Het Excursieforum wordt weer nieuw leven ingeblazen, zodat jong en oud er kan adverteren met leuke excursies, dus niet alleen excursieverslagen. De jongeren praten gezellig mee op het Praat maar raak-forum, maar kunnen voor echte jongerendingen in hun eigen hoek terecht. Daar mogen ook de 'ouwe knarren' posten, maar het is toch vooral bedoeld voor de jongeren.

Enneh... Mochten er ook Waarneming-excursies komen, dan wil ik best eens helpen met organiseren :angel:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jan vH op maart 11, 2010, 19:04:34 pm
Ik mis toch de mening van veel anderen, maar hier is mijn mening:

Ik vind het een leuk idee. Voor een groot deel ben ik het met Stijn eens:
- Stel je voor:  :right:
- Budgetforum:  :right: :wrong:  Van mij mag het, maar zou inderdaad ook ergens anders passen.
- Exursieplanner:  :right:  Inderdaad leuk.
- Praat maar raak:  :right:  Is leuk idee, maar noem het niet zo, dat is een beetje 'verwarrend'.
- MyBi-Co:  :right:  Lijkt me wel leuk/leerzaam
- Determinatie:  :right: 

Ook laatste van Stijn is leuk. Maar het is wel zo dat er ergens anders ook al zoiets bestaat (zie handtekening  ;) ). Al past op één groot natuurforum (dat is de bedoeling toch van WN.nl?) ook wel een speciaal 'jeugdforum'.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 11, 2010, 19:27:05 pm
Ook laatste van Stijn is leuk. Maar het is wel zo dat er ergens anders ook al zoiets bestaat (zie handtekening  ;) ). Al past op één groot natuurforum (dat is de bedoeling toch van WN.nl?) ook wel een speciaal 'jeugdforum'.
Ik ben medeoprichter geweest van Geniet van de Lente, maar Eline en Jeroen (andere medeoprichters) hebben een heel sterk idee over wat zij willen, en als jij er anders over denkt wordt je eruit getrapt. Dat is eerst met mij gebeurd, en daarna met Stijn. Nadat wij weg waren, zijn er nog een paar mensen weggegaan omdat het niet meer goed ging.
Vandaar dat ik er niet zo enthousiast over ben, en dat ik zo blij ben dat het hier op Waarneming wél gezellig is (ook als je ergens anders over denkt).
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jan vH op maart 11, 2010, 19:41:57 pm
Ook laatste van Stijn is leuk. Maar het is wel zo dat er ergens anders ook al zoiets bestaat (zie handtekening  ;) ). Al past op één groot natuurforum (dat is de bedoeling toch van WN.nl?) ook wel een speciaal 'jeugdforum'.
Ik ben medeoprichter geweest van Geniet van de Lente, maar Eline en Jeroen (andere medeoprichters) hebben een heel sterk idee over wat zij willen, en als jij er anders over denkt wordt je eruit getrapt. Dat is eerst met mij gebeurd, en daarna met Stijn. Nadat wij weg waren, zijn er nog een paar mensen weggegaan omdat het niet meer goed ging.
Vandaar dat ik er niet zo enthousiast over ben, en dat ik zo blij ben dat het hier op Waarneming wél gezellig is (ook als je ergens anders over denkt).
Dat wist ik niet. Maar ik ben het helemaal mee eens dat hier (ook) een 'jeugdforum' mag komen. Het lijkt me erg leuk!
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 01:09:33 am
Ok, ik hak de knoop even door - laat ik dit topic voorlopig open zodat jullie ook als het subforum draait kunnen laten weten of alles bevalt.

Zo ga ik 'm opzetten:


De Frisse Blik - DE plek voor jonge en/of beginnende vogelaars

* Alles over determinatie
- Pinned topics over moeilijk uit elkaar te houden soorten en andere nuttige determinatietips
Inhoud: Beruchte moeilijke soortenparen (bijvoorbeeld tjiftjaf/fitis, maar ook boomkruiper/taigaboomkruiper). Daarnaast 'actuele' determinatiekwesties - toegesneden op de vogels die op dat moment in het land komen of al zijn.
- Pinned topic Ezelsbruggetjes en andere rijtjes (goeie, Stijn!)
Inhoud: Hier kan iedereen (dus ook de ervarener vogelaars) z'n ezelsbruggetjes plaatsen. Wat zijn jouw manieren voor een snelle determinatie? Hoe herken (en onthoud!) je het geluid van een bepaalde vogel? Hoe houd ik vogel X, Y en Z uit elkaar?

* MyBi Mystery Birds speciaal voor jongere en/of beginnende vogelaars

* Lekker naar buiten Welke excursies zijn er? Wie gaat er mee vogelen? Wat is er te zien?
- Pinned topic Activiteitenkalender met 'officiele excursies' van allerlei natuurclubs die interessant (kunnen) zijn voor jonge en/of beginnende vogelaars.
- Pinned topic Wie gaat er mee vogelen? Voor alle niet-officiele excursies, gezellige natuuruitjes met andere forumdeelnemers, vraag-en-aanbod van trips en vervoer.
- Pinned topic Wat is er te zien? Leuke plekken om heen te gaan in deze tijd van het jaar, bijzondere vogels.

* Gekwetter Over alles dat niets met vogels te maken heeft
Inhoud: 'Praat maar raak' voor jongeren.
(hoewel jullie een beetje verdeeld zijn over of dit onderdeel onder De Frisse Blik thuishoort, of net zo goed onder Praat maar Raak geplaatst kan worden, ga ik het lekker eigenwijs toch hier onderbrengen  ;) Als dat niet blijkt te werken, kunnen we natuurlijk ook een Subboard speciaal voor jongeren aanmaken in het bestaande Praat maar Raak-gedeelte, of weer terug naar hoe het nu is.)


In het algemene gedeelte komt Stel je voor als pinned topic bovenaan te staan, en is plaats voor alle determinatievragen.

En nu (mag ook morgen ;)) iedereen zich voorstellen in het voorstel-topic  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 08:26:02 am
Oeps Vincent. De beschijrving voor 'De Frisse Blik' staat nu bij het algemene vogelforum  :P   
 
Verder ben ik het met de opzet die je hier schrijft helemaal eens  :duim: 
En 'Praat maar Raak'; we zien wel hoe dat verloopt (inderdaad)  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 08:32:26 am
Inderdaad, we hebben nu een opzetje, en dat ontwikkelt zich vanzelf verder. Vaak krijg je de écht goede ideeën pas als de opzet klaar is.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 09:35:21 am
Oeps Vincent. De beschijrving voor 'De Frisse Blik' staat nu bij het algemene vogelforum  :P
We nemen de boel over  ;D Goed opgemerkt, wordt aan gewerkt.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 09:48:03 am
Oeps Vincent. De beschijrving voor 'De Frisse Blik' staat nu bij het algemene vogelforum  :P
We nemen de boel over  ;D Goed opgemerkt, wordt aan gewerkt.
Haha, Stijn en ik grapten gisteren al tegen elkaar: "Eerst nemen jongeren Nederland over op Waarneming, daarna gaan we voor de wereld op Observado!"
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 09:57:50 am
Kleine terugslag, het staat weer goed  ;)

Stijn en anderen, ga jullie eens voorstellen  :duim: Ga ik hard aan het werk om DFB wat voller te krijgen ...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 10:02:01 am
Kunnen we niet aan wat determinatiekanonnen (DK's) vragen of zij lijstjes e.d. kunnen posten waarmee beginners op elkaar lijkende soorten uit elkaar kunnen houden? Dan kunnen die lijstjes (met goedkeuring van de DK's natuurlijk) ook meteen bij de soortenoverzichten gebruikt worden.
En is het de bedoeling dat mensen met een leuke Mysterybird hem zo posten, of kunnen die naar iemand gestuurd worden die vervolgens de leukste eruit zoekt? Ik heb gisteren namelijk twee Mysterybirds op de foto gezet, die niet zo heel moeilijk zijn.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 10:50:30 am
Heej Jarinka,

1) Ben ik al mee bezig  ;)
2) MyBi's: Ik vind allebei prima! Ben ook nog uit andere bronnen MyBi's aan het verzamelen - kan iedereen hier mee doen. Tot die tijd: Kom maar op met jouw MyBi's  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Michiel en Milka op maart 12, 2010, 14:45:51 pm
Als (her-)beginnend vogelaar ga ik dit forum zeker volgen. Mijn jeugdlijstje vond ik laatst terug met 151 soorten, waarvan ik me een aantal niet eens kan herinneren. Ik sta nu weer op 101. Dus nog wel even te gaan. Maar het wordt voorjaar en er staan nog maar heel weinig bosvogels op mijn lijstje.
 
 
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: snwja3 op maart 12, 2010, 14:51:13 pm
Mag ik als ouwe sok een duit in het zakje doen.
Zie dat er bij de jeugd enthousiasme is (hoewel veel nog niet gereageerd hebben) voor een forum als dit, dus doen.
 
Maar bepaal goed wat je wilt en voorkom onnodige splitsing. Je verliest mensen als ze op teveel plekken moeten zoeken, probeer je te concenteren op onderwerpen die nog niet (goed) lopen of echt specifiek zijn.
 
* "Stel je voor ..." => leuk om hier te hebben
* Mystery Bird-competitie => gaat hier om de moeilijkheid, niet om de leeftijd. Een oudere minder ervaren vogelaar heeft evenveel moeite als een jonge. En ik zie ook jonge vogelaars met al zoveel kennis dat zij in het 'moeilijke' gedeelte thuishoren. Mijn inzien beter om onder 'MY Bird-Comp' 2 categorien aan te maken voor gevorderden en beginners.
* Budgetforum => Dit is mijn inziens een onderwerp dat iedereen aangaat, zou ik hier niet apart zetten.
* Determinatieforum => Ondanks dat oude rotten hier ook mogen meedoen, waarom splitsen? Hou het bij elkaar in het main forum, hier kan iedereen van leren.
* Excursieplanner => Goed idee, altijd leuk om dat met leeftijdgenoten samen te doen
* Praat maar Raak => doen, kan je jeugd eigen dingen behandelen, ik lees wel mee. Zou hier ook een serieuze/vogelgerichte versie van/bij maken.
 
Even wat eerste gedachten, hoop dat je/jullie er wat mee kunnen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 15:07:00 pm
@Michiel: Welkom  :duim:
@Wietze: Dank, je overwegingen worden zeker gewaardeerd  :duim:
Met je eens dat we fragmentatie moeten zien te voorkomen. Bestaande MyBi-gedeelte opsplitsen in gevorderden/beginners is idd ook een mogelijkheid. Neem het in beraad. Idee van een Budgetforum in dit subforum is al gesneuveld, wellicht in de toekomst wel wat acties hier specifiek voor de doelgroep(en). Met je eens dat veel 'gevorderde' vogelaars nog best wat kunnen leren van heldere determinatie-artikelen  :) . Ook hier geldt dat de topics in dit subforum specifiek als insteek 'jongere en beginnende vogelaars hebben'. Vooralsnog lijkt het mij/ons makkelijk om die doelgroep centraal (dus hier) te bedienen. Uiteraard zijn alle minder jonge sokken (en andere kledingstukken) van harte welkom op dit subforum  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 15:46:13 pm
[...] Stijn en anderen, ga jullie eens voorstellen  :duim: [...]

Vanavond staat mijn stukje erop, moet daar even de tijd voor nemen  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 12, 2010, 16:53:19 pm
Met je eens dat we fragmentatie moeten zien te voorkomen.
<ZWART-WIT-MODE:AAN>
Snel deleten dan het MB gedeelte, Budget gedeelte en Determinatie gedeelte. Wat er overblijft heeft niets met vogels vandoen, dus kan naar praat-maar-raak of week ik veel wat voor ander subforum.
<ZWART-WIT-MODE:UIT>
 :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 17:38:33 pm
Met je eens dat we fragmentatie moeten zien te voorkomen.
Wat er overblijft heeft niets met vogels vandoen, dus kan naar praat-maar-raak of week ik veel wat voor ander subforum.
<ZWART-WIT-MODE:UIT>
 :duim:

Waar kijken we tijdens excursies dan toch naar?  :rolleye:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 12, 2010, 18:39:42 pm
Met je eens dat we fragmentatie moeten zien te voorkomen.
Wat er overblijft heeft niets met vogels vandoen, dus kan naar praat-maar-raak of week ik veel wat voor ander subforum.
<ZWART-WIT-MODE:UIT>
 :duim:

Waar kijken we tijdens excursies dan toch naar?  :rolleye:

Naar elkaar (vlinders in zo) :P
 
Alleen vogels kijken is toch ouderwets
 
edit: ow ja, stel-je-voor is ook voor iedereen leuk -> zie een poging van Dylan recent met fototjes bij profiel. Wellicht dat iemand dat eens wat kan uitwerken?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 18:58:05 pm
Met je eens dat we fragmentatie moeten zien te voorkomen.
Wat er overblijft heeft niets met vogels vandoen, dus kan naar praat-maar-raak of week ik veel wat voor ander subforum.
<ZWART-WIT-MODE:UIT>
 :duim:

Waar kijken we tijdens excursies dan toch naar?  :rolleye:

Naar elkaar (vlinders in zo) :P
 
Alleen vogels kijken is toch ouderwets
 
edit: ow ja, stel-je-voor is ook voor iedereen leuk -> zie een poging van Dylan recent met fototjes bij profiel. Wellicht dat iemand dat eens wat kan uitwerken?

*zucht* Geef ons minstens een kans dit af te maken.....
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: gtroost op maart 12, 2010, 19:09:39 pm
*zucht* Geef ons minstens een kans dit af te maken.....

Waarom zou je iets afmaken wat geen goed idee is? Meerdere mensen hebben hele goede argumenten mbt bepaalde onderdelen gegeven, en het enige tegen geluid wat we horen is *zucht*, niet echt sterk Stijn...
En bepaalde onderdelen zijn best een goed idee, maar klakkeloos een subforum-pje aanmaken in op een druk bezochte plek is naar mijn idee niet de juiste manier.
(Zowieso wordt er wel eens erg scheutig gedaan met subforums..., maar dat is een andere discussie).
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 19:30:53 pm
Nee klopt, ik ben ook niet sterk meer nu. En ik ga dit forum ook NIET meer verdedigen, ik ben het nou zat. Ik zie wel of het er komt of niet. En ook dit is een sterke reactie, maar dat boeit me even niet.

EDIT: OK, dit is wel wat overdreven, maar het is wel een uiting van hoe ik me nu voel....
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jan vH op maart 12, 2010, 19:36:44 pm
Iets wat ik al eerder in m'n gedachten had: zet 'm onder 'soortgroepen' in het forum, bijvoorbeeld bij 'overig'. Het lijkt me wel erg leuk als het er komt, maar inderdaad, het hoeft niet echt onder 'vogels'.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 19:48:15 pm
Iets wat ik al eerder in m'n gedachten had: zet 'm onder 'soortgroepen' in het forum, bijvoorbeeld bij 'overig'. Het lijkt me wel erg leuk als het er komt, maar inderdaad, het hoeft niet echt onder 'vogels'.

Ok, daar hebben jullie gelijk in, maar word het daarvan wel een goed idee?  :P
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 20:04:36 pm
<ZWART-WIT-MODE:UIT>
Volgens mij doet dit knopje het niet ...


@Jan & Stijn: Jullie zijn me even kwijt; van welk onderdeel stellen jullie voor het onder 'Soortgroepen' > 'Overig' onder te brengen?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jan vH op maart 12, 2010, 20:10:44 pm

Oké, ik was een beetje vaag:

In het 'hoofdforum' zie je meerdere categorieën. Bovenaan 'Informatie', daaronder 'Soortgroepen', daaronder 'Overige natuuronderwerpen' en helemaal onderaan 'Diversen'. Het zou dus bij 'Diversen' kunnen komen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 20:11:52 pm

Oké, ik was een beetje vaag:

In het 'hoofdforum' zie je meerdere categorieën. Bovenaan 'Informatie', daaronder 'Soortgroepen', daaronder 'Overige natuuronderwerpen' en helemaal onderaan 'Diversen'. Het zou dus bij 'Diversen' kunnen komen.

En dat bedoel ik ook  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 20:16:14 pm
Ok, maar wat is 'het'? Het hele subforum?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 20:41:41 pm
Ok, maar wat is 'het'? Het hele subforum?

Inderdaad. Het is een idee, maar ècht geweldig... Nee  :P
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 20:53:06 pm
Laten we eerst maar eens kijken of we er hier iets moois van kunnen maken, ok?  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 21:35:17 pm
Laten we eerst maar eens kijken of we er hier iets moois van kunnen maken, ok?  :duim:

Mijn woorden  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 12, 2010, 22:36:10 pm
Vincent, ik mis een beetje de door jou genoemde pinned topics, aangezien de subforums al in bedrijf zijn  :)
Is het de bedoeling dat we die zelf bedenken en laten terugkomen in door ons gemaakte topics, of komen die pinned topics er nog?  :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 22:52:03 pm
Goeie vraag  :-[
Pinned topics zijn onderweg! Het is natuurlijk het leukst als alles een beetje gevuld raakt maar sommige dingen hebben wat meer tijd nodig. Het is allemaal best snel gegaan ;)
Maar ik heb een voorstel: Als jij nou een topic aanmaakt voor Ezelsbruggetjes en daar vast die van jezelf in zet, maak ik 'm pinned. Ok? Ik zal de overige Pinned topics gaan aanmaken - alleen staat daar dus nog niet meteen wat nuttigs in  ;D Maar er wordt aan gewerkt  :duim:

En laat verder iedereen naar hartelust topics aan gaan maken! Er is vast nog wel iemand die een foto heeft van een Vogel Zonder Naam, Jarinka heeft misschien alweer een nieuwe MyBi of Hybride ...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 22:56:39 pm
En laat verder iedereen naar hartelust topics aan gaan maken! Er is vast nog wel iemand die een foto heeft van een Vogel Zonder Naam, Jarinka heeft misschien alweer een nieuwe MyBi of Hybride ...
Nog geen hybride (daar ga ik zondagavond lekker mee bezig), maar ik zal zo twee EasyBirds uploaden :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 23:19:17 pm
 :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 23:46:30 pm
Nog een leuk MysteryBird-onderdeel: silhouetten! Als je een vogel tegen de zon in fotografeert kun je al snel geen kleuren meer onderscheiden, en moet je een vogel dus op houding e.d. determineren. Ik heb een aantal silhouetfoto's (of foto's die zo bewerkt kunnen worden dat je alleen nog een silhouet ziet) die daar prima voor gebruikt kunnen worden.
Als voorbeeldje de bijgevoegde foto (ontzettend makkelijk, maar daarom niet minder leuk :))
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 12, 2010, 23:57:25 pm
Nog een leuk MysteryBird-onderdeel: silhouetten!
:duim:

Citaat
Als voorbeeldje de bijgevoegde foto (ontzettend makkelijk, maar daarom niet minder leuk :) )
Graag even geslacht en leeftijd dan  8)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 12, 2010, 23:59:28 pm
Graag even geslacht en leeftijd dan  8)
Daarvoor hebben we deze foto's al :P

De eerste keer dat ik zo'n mooie adulte mevrouw tegenkom en er zulke redelijke foto's van kon maken (ze bad praktisch boven mijn hoofd!).

Nog een kleine toevoeging over het kennismakingsforum: is het een idee om dat alleen voor leden zichtbaar te maken? Nu kan iedereen die er zin in heeft van alles en nog wat lezen. Natuurlijk is het maar een paar minuten werk om een account aan te maken, maar waarschijnlijk zullen veel mensen het dan toch niet doen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 13, 2010, 00:16:41 am
 :duim:

Bedoel je 'alleen voor ingelogde gebruikers'? Geen idee of dat technisch mogelijk is, maar dat zou dan alleen voor 'Stel je voor' gelden ... Haalt wel iets van de laagdrempeligheid weg natuurlijk, maar ik snap de voordelen in een topic waar je iets over jezelf vertelt.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 13, 2010, 08:01:44 am
Technisch zou het heel goed mogelijk moeten zijn om een bepaald deel van het forum af te schermen voor niet-ingelogde gebruikers. Ik heb zelf een poos een forum beheerd, en daar hadden we 'Stel je voor' ook afgeschermd. Als het goed is zit dat ook al standaard ingebouwd in dit forum, want bijvoorbeeld de Adminhoek wordt ermee afgeschermd.
Mensen die geen lid zijn kunnen toch niet posten in De Frisse Blik, en ze zullen zich niet gaan registeren alleen omdat ze dan bij 'Stel je voor' kunnen meelezen. Bovendien wordt de pagina dan niet geindexeerd door zoekrobots als Google, en dat is ook prettig omdat iedereen zijn/haar eigen naam gebruikt. Anders staat er vrij veel informatie online bij die namen, wat dan voor iedereen toegankelijk zou zijn.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 13, 2010, 09:53:14 am
Daar valt vrij weinig tegenin te brengen  :duim: Ik ga m'n best doen ...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 13, 2010, 09:56:20 am
Technisch zou het heel goed mogelijk moeten zijn om een bepaald deel van het forum af te schermen voor niet-ingelogde gebruikers. Ik heb zelf een poos een forum beheerd, en daar hadden we 'Stel je voor' ook afgeschermd. Als het goed is zit dat ook al standaard ingebouwd in dit forum, want bijvoorbeeld de Adminhoek wordt ermee afgeschermd.
Mensen die geen lid zijn kunnen toch niet posten in De Frisse Blik, en ze zullen zich niet gaan registeren alleen omdat ze dan bij 'Stel je voor' kunnen meelezen. Bovendien wordt de pagina dan niet geindexeerd door zoekrobots als Google, en dat is ook prettig omdat iedereen zijn/haar eigen naam gebruikt. Anders staat er vrij veel informatie online bij die namen, wat dan voor iedereen toegankelijk zou zijn.

Volgens mij wordt het forum helemaal niet geindexeerd door Google.
Overigens vind ik dat je helemaal geen persoonlijke gegevens op internet moet zetten
als je er bezwaar tegen hebt dat ze gelezen worden.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 13, 2010, 11:19:13 am
[...] Maar ik heb een voorstel: Als jij nou een topic aanmaakt voor Ezelsbruggetjes en daar vast die van jezelf in zet, maak ik 'm pinned. Ok? [...]

Done  :)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 13, 2010, 11:25:33 am
Done!  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 13, 2010, 12:57:39 pm
Super  :)
 
Als ik nog meer topics voor je moet maken die jij vervolgens vastplakt laat je het maar weten  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Bernd-Jan op maart 14, 2010, 00:30:56 am
Leuke ideeën allemaal! Alleen ik weet niet in hoeverre het gebruikt gaat worden. Wij hebben als NJN zijnde bijv. ook al een eigen site met een forum waar al dit soort dingen op staan die jullie voordragen, zoals: determinatie discussies en een soort van 'praat maar raak' topic.
Het zou natuurlijk wel erg leuk en handig zijn om excursies en kampjes te kunnen aankondigen.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Marina op maart 14, 2010, 13:23:01 pm
Maarruh... wordt dit nu een forum voor beginners (ongeacht de leeftijd) of voor jongeren (ongeacht de ervaring).
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 14, 2010, 13:30:16 pm
Voor allebei, Marina. De onderdelen als 'Gekwetter' zijn vooral voor jongeren, maar de determinatiedelen voor beginners. Omdat veel jongeren nog niet zo ervaren zijn (hoewel er ook een aantal zijn met heel veel ervaring), is het samengevoegd.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 14, 2010, 13:32:31 pm
Ik ben vandaag bezig geweest met Jarinka om het topic Ezelsbruggetjes e.a. (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=101334) wat overzichtelijker te maken. Zoals je kunt lezen hebben we hulp van een admin nodig. Vincent, ben jij bereid?

Verder ben ik wel benieuwd of jullie het wat vinden zo  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 14, 2010, 13:44:30 pm
Ja hoor dat wil ik wel, maar eerst jullie nog ff aan het werk zetten  8) . Opdracht: Zoek foto's in de database van waarneming.nl die de door jullie genoemde verschillen laten zien. Bij kleine rietgans zijn de lichte bovendelen vaak het eerste dat opvalt. En over de verschillen tussen taiga- en toendrarietgans is niemand (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=99209.0.html) nog zeker, dus zou geen schande zijn als dat onderdeel nog even blanco blijft  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 14, 2010, 15:32:16 pm
Zo goed?  :blink:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 14, 2010, 15:37:59 pm
 :duim: Begint er al leuk uit te zien! Misschien nog wel goed om (waar je dat niet gedaan hebt) in de teksten onder de foto's een link te zetten naar de waarneming waar je de foto vandaan hebt. Zonder link heb je niet vanzelfsprekend 'toestemming' om iemands foto te gebruiken - hoewel de fotograaf in kwestie het natuurlijk een eer zou moeten vinden dat zijn/haar foto voor zoiets gebruikt wordt  8)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 14, 2010, 16:13:28 pm
Voor de foto's: Geregeld!
Voor de geluiden: Hier kan ik de waarneming wat lastiger terugvinden, dus dat komt straks  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 14, 2010, 18:07:47 pm
Prima!

* Heb even een topic met wat algemene uitleg gemaakt, zie hier (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=101418.0.html). Beetje duidelijk zo, denken jullie?
* Vinden jullie het leuk als er (onder Gekwetter) een topic komt waar je je mooiste/leukste foto's kunt plaatsen? Dus een soort 'Foto van de Dag' waar je wel onbeschaamd je eigen foto kunt pluggen?  ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op maart 14, 2010, 18:14:00 pm
Lijkt me erg leuk Vincent, heb je al een idee voor een naam?  :P

EDIT: MyOwnShots een idee?  :blink:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 14, 2010, 19:15:56 pm
Of BirdPix Jr. :) (of mag dat niet :angel: )
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 14, 2010, 19:23:17 pm
Of BirdPix Jr. :) (of mag dat niet :angel: )
Of Birdpiks :P.
Of MMF (Mijn Mooiste Foto's).
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 14, 2010, 22:32:14 pm
Even een opmerking. Ik vind het een beetje verwarrend dat jullie ook "Mysterybird" gebruiken
omdat 'vanaf de buitenkant' moeilijk is te zien of het oud of jong is.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 15, 2010, 11:41:04 am
Hoi allemaal,

* In de eerste post in het Stel je voor!-topic even een tekstje opgenomen over wat je beter wel en niet over jezelf op internet kunt zetten.
* Gaan jullie het eens worden over het naam voor het foto-topic?
* Herman, mysterybird-gedeelte op DFB heet MyBi (met subtitel 'Mystery Birds speciaal voor jongere en/of beginnende vogelaars'). Het subforum heet Mysterybirds. Moet dan toch wel meevallen met de verwarring? Wil wel een Pinned Topic in MyBi zetten waarin nog eens uitgelegd wordt dat MyBi voor jongere/beginnende vogelaars is, en dat meer gevorderde vogelaars in Mysterybirds terecht kunnen, als je dat handiger lijkt.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op maart 15, 2010, 12:26:18 pm
...
* Herman, mysterybird-gedeelte op DFB heet MyBi (met subtitel 'Mystery Birds speciaal voor jongere en/of beginnende vogelaars'). Het subforum heet Mysterybirds. Moet dan toch wel meevallen met de verwarring? Wil wel een Pinned Topic in MyBi zetten waarin nog eens uitgelegd wordt dat MyBi voor jongere/beginnende vogelaars is, en dat meer gevorderde vogelaars in Mysterybirds terecht kunnen, als je dat handiger lijkt.

Ja, zo heet het topic, maar in de berichtenlijst staat prominent 'Mysterybird'. Daar staat wel Mybi voor, maar ik moet toch steeds even goed kijken voor wie het bedoeld is.
Ter onderscheiding zouden jullie er bijvoorbeeld 'Raadselvogel' of 'Raadselpiet(je)' van kunnen maken.
Dan is het in ieder geval gelijk duidelijk.

--
Groeten, Herman van der Meer

Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jarinka op maart 15, 2010, 12:37:53 pm
Of EasyBird, in plaats van Mysterybird. Dan lijkt het me wel duidelijk dat het om een beginnersMyBi gaat.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 15, 2010, 13:32:36 pm
EasyBird Foto's waarvan je moet raden welke soort erop staat
Zo dan?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Marina op maart 15, 2010, 14:46:04 pm
 :duim:  is wel duidelijker denk ik, ook voor de aanstaande nieuwe deelnemers
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 15, 2010, 15:55:02 pm
Ik wacht nog heel even met melden of er niet nog andere dingen qua forumstructuur om moeten. Kan dit zelf niet aanpassen en val de admin die dat wel kan liever wat minder vaak lastig, met wat meer dingen tegelijk.

* Iets anders: Ik ben niet helemaal gelukkig met de titel 'Alles over determinatie', omdat die mogelijk het idee geeft dat je daar determinatievragen moet/kan posten. Maar determinatievragen horen in het algemene gedeelte van DFB.
Insteek van het subforum 'Alles over determinatie' is enerzijds jullie eigen 'tips & tricks', en anderzijds determinatieartikelen vanuit wrn.nl - die laatsten zijn nog onderweg  ;)
Iemand een idee voor een betere titel die niet tot verwarring leidt, maar wel de lading dekt?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op maart 15, 2010, 17:01:43 pm
Gewoon Tips & Tricks voor determinatie en dan eronder niet:'wat staat er op mijn foto'.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op maart 17, 2010, 12:02:48 pm
Zoals jullie wellicht al is opgevallen zijn er wat zaken gewijzigd, zoals de subtitel van DFB. Daarnaast hebben MyBi (nu EasyBird) en Alles over Determinatie (nu Tips & Trucs) een nieuwe naam/subtitel gekregen.

Volgens mij is het zo ietsje duidelijker. Eens?
(En zo niet, waarom niet, en hoe kan het (nog) beter? ;))
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: firecrest op april 15, 2010, 16:17:20 pm

Ik mis 2 dingetjes nog een beetje:

MyOwnShots een idee?  :)
Het al eerder voorgestelde topic voor je eigen foto's.


en


Citaat van: Sjoerd V.link=topic=101235.msg686199#msg686199 date=1268242074
[font=&quot]
Dit vind ik zeker eenleuk plan. Het is ook leuk om een keer met elkaar te kunnen overleggen wat ernou op de foto's staat en elkaar verder op weg te helpen. En natuurlijk zijn erdan niet die 'experts' die je steeds voor zijn[/font]Als we erhier dan niet uitkomen kan er altijd nog iemand van buitenaf tips geven, ofgewoon het antwoord.
 
Misschien handig om hier ook een apart sub-board voor te maken?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op april 15, 2010, 17:07:42 pm
MyOwnShots aangemaakt als Pinned Topic; iemand ideeen voor een naam voor het door Sjoerd voorgestelde onderdeel?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op april 15, 2010, 17:31:45 pm
Ok, heel eentonig op MyOwnShots: What'sTheName
En voor wat meer variatie: De Frisse Determinatie
En een hele andere kant op: Determinatie door de jeugd, maar das weer heel stijf  :P
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Sjoerd op april 15, 2010, 19:30:01 pm
een nederlandse naam zou ook wel weer eens leuk zijn... Zal wel even denken... ;)
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op mei 11, 2010, 20:39:07 pm
Ondertussen loopt DFB al een tijdje. Zelf bekijk ik alle nieuwe topics die in het sub-board Vogels. Alleen staat er erg veel DFB topics tussen die in mijn ogen er weinig te maken hebben met vogels. Ook worden er hier geregeld topics geplaatst die beter elders kunnen. Is het een idee om toch DFB te verplaatsen naar Praat maar raak? Het is overigens niet dat ik de reacties niet waardeer, maar soms is de ervaring nog te weinig om zinnig te reageren. Maar ik vind het wel jammer dat sommige topics, door zulke reacties wel verwateren...
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op mei 11, 2010, 20:49:50 pm
Ondertussen loopt DFB al een tijdje. Zelf bekijk ik alle nieuwe topics die in het sub-board Vogels. Alleen staat er erg veel DFB topics tussen die in mijn ogen er weinig te maken hebben met vogels. Ook worden er hier geregeld topics geplaatst die beter elders kunnen. Is het een idee om toch DFB te verplaatsen naar Praat maar raak? Het is overigens niet dat ik de reacties niet waardeer, maar soms is de ervaring nog te weinig om zinnig te reageren. Maar ik vind het wel jammer dat sommige topics, door zulke reacties wel verwateren...

Zou het niet wat zijn om (dan) de naam 'Praat maar raak' te veranderen? 
Ik krijg de indruk dat er mensen zijn die het nogal negatief vinden en er
daarom liever niet posten. De inhoud zal er niet door veranderen, maar
het heeft dan in ieder geval een meer respectabel ogend label.

--
Groeten, Herman van der Meer

Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op mei 14, 2010, 07:53:59 am
Volgens mij gaat het grootste deel toch wel degelijk over vogels. Daarnaast is het idee van DFB is nu juist om zoveel mogelijk faciliteiten voor jonge/beginnende vogelaars op 1 plek aan te bieden. Als je dan een topic over ringen naar Ringen gaat verplaatsen, en topics over muziek/voetbal naar Praat maar raak, verlies je die centrale plek.

Ik (en uiteraard andere admins) sta open voor argumenten hoe het beter kan, maar wat Jeroen zegt gaat in mijn ogen net zo goed op voor andere onderdelen van Vogels. En als je Vogels dagelijks doorspit en je vindt een topic niet interessant: Druk op 'Markeer als gelezen'  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op mei 14, 2010, 10:36:12 am
Volgens mij gaat het grootste deel toch wel degelijk over vogels. Daarnaast is het idee van DFB is nu juist om zoveel mogelijk faciliteiten voor jonge/beginnende vogelaars op 1 plek aan te bieden. Als je dan een topic over ringen naar Ringen gaat verplaatsen, en topics over muziek/voetbal naar Praat maar raak, verlies je die centrale plek.

Ik (en uiteraard andere admins) sta open voor argumenten hoe het beter kan, maar wat Jeroen zegt gaat in mijn ogen net zo goed op voor andere onderdelen van Vogels. En als je Vogels dagelijks doorspit en je vindt een topic niet interessant: Druk op 'Markeer als gelezen'  :duim:

Dat dingen als 'Gekwetter' (de Praat maar Raak voor de jeugd, waar hele andere dingen 'behandeld' worden als in de 'echte' Praat maar Raak) en EasyBird (welke makkelijke Mystery's (zou moeten) betreffen, maar waarvan ze soms misschien beter in de Mystery thuishoren) blijven staan, top!; dat zijn dingen voor beginnende vogelaars!

Maar zoals bijvoorbeeld Tips & Tricks voor determinatie nu is uitgepakt, dingen waar zelfs determinatiekanonnen soms nog over met hun handen in hun haren zitten, lijkt dat me toch weer iets voor het -wie weet nieuwe- algemene determinatieforum.

Lekker naar buiten kan wat mij betreft ook blijven staan, voor de jongeren die wat contacten in hun buurt willen opdoen bijvoorbeeld  :duim:

Echter, sommige determinatietopics; waarom staan die nu speciaal in DFB?
Dat maakt het wat mij betreft wat onoverzichtelijk, want soms is een vraag van een beginnende vogelaar gepost in DFB, dusdanig onopvallend dat de soms moeilijke vraag niet 'goed' beantwoord word. In het nieuwe determinatieforum kan dan -indien het er komt- beter een stukje voor beginnende vogelaars komen, als dat al nodig is.

Denk er even aan dat dit mijn mening is, waar uiteraard op geargumenteerd (bestaat dat woord? xD) mag worden  ;)  :duim:
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Marina op mei 14, 2010, 10:47:06 am
Eens met Stijn.
De cracks zie je zelden reageren op DFB, en juist van die wil je de (aanvullende) kennis hebben.
 
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Vincent Hart op mei 14, 2010, 16:02:18 pm
'Cracks' mogen dan niet op elk topic reageren, ze lezen wel degelijk mee. Ik zie er toch aardig wat langskomen op dagen dat ik veel op het forum zit ... Ik heb dan ook niet het idee dat bijvoorbeeld Frank hier minder, of minder uitgebreid op determinatievragen reageert dan in andere onderdelen van Vogels.

Ik kan me voorstellen dat het prettig 'voelt' als een expert een bevestigde determinatie nog eens extra bevestigt - als daar vraag naar is, moeten we natuurlijk kijken of we er iets mee kunnen doen. Maar andersom denk ik toch niet dat vragen op DFB slechter afgehandeld worden dan elders op het forum. Graag voorbeelden (mag per PM) als jullie dat wel denken, dat zou enorm zonde zijn namelijk!

Zoals Stijn terecht opmerkt, ziet het ernaar uit dat er een nieuw subforum Determinatie komt, dus zullen determinatievragen, en inderdaad wellicht ook (een deel van de) determinatieartikelen, in principe daarin terechtkomen. Dat determinatievragen nu op meerdere plekken terechtkomen (DFB, 'Wat staat er op mijn foto', het huidige Determinatie-subforum) komt omdat we op een aantal verschillende manieren hebben geprobeerd determinatievragen bij elkaar te krijgen. Dat die verschillende manieren nu naast elkaar bestaan maakt het er inderdaad niet duidelijker op. Maar als het goed is (dat is i.i.g. mijn insteek), verdwijnt dat probleem met de 'herstructurering' van het forum  :duim:   

Overigens Stijn, van welke 'determinatieartikelen' vind je dat ze te 'moeilijk' zijn? En welke mis je nog?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op mei 14, 2010, 17:26:09 pm
'Cracks' mogen dan niet op elk topic reageren, ze lezen wel degelijk mee. Ik zie er toch aardig wat langskomen op dagen dat ik veel op het forum zit ... Ik heb dan ook niet het idee dat bijvoorbeeld Frank hier minder, of minder uitgebreid op determinatievragen reageert dan in andere onderdelen van Vogels.

Opzich heb je gelijk, maar wat ik meer bedoelde, was dat het vooral erg onoverzichtelijk word met zoveel 'determinatieplekken'.
Maar dat merk jij zelf later in je post ook al op  ;)

Overigens Stijn, van welke 'determinatieartikelen' vind je dat ze te 'moeilijk' zijn? En welke mis je nog?

Welke artikelen ik zou verplaatsen naar een nader in een ander topic te overleggen determinatieforum (volgen jullie me nog?!):

Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: HPM op mei 14, 2010, 17:30:19 pm
Kleine karekiet en Bosrietzanger worden om precies dezelfde reden vergeleken als Fitis en Tjiftjaf.
Min of meer dubbelgangersoorten waar veel vragen over worden gesteld.

--
Groeten, Herman van der Meer
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op mei 14, 2010, 17:53:26 pm
Kleine karekiet en Bosrietzanger worden om precies dezelfde reden vergeleken als Fitis en Tjiftjaf.
Min of meer dubbelgangersoorten waar veel vragen over worden gesteld.

--
Groeten, Herman van der Meer


OK, was daar niet zo van op de hoogte, excuses.
Ik schreef het omdat ik wel meer rietvogels op bijv. Kleine Kar of Bosriet vind lijken, zeker omdat je ze vaak maar kort ziet. Maar kan me voorstellen dat dit in werkelijkheid anders is.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Marina op mei 14, 2010, 18:20:34 pm
Ik schreef het omdat ik wel meer rietvogels op bijv. Kleine Kar of Bosriet vind lijken, zeker omdat je ze vaak maar kort ziet. Maar kan me voorstellen dat dit in werkelijkheid anders is.
Nee hoor, ik zie ze ook altijd maar kort.
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Stijn E. op mei 14, 2010, 19:32:23 pm
Ik schreef het omdat ik wel meer rietvogels op bijv. Kleine Kar of Bosriet vind lijken, zeker omdat je ze vaak maar kort ziet. Maar kan me voorstellen dat dit in werkelijkheid anders is.
Nee hoor, ik zie ze ook altijd maar kort.

Dan heb ik waarschijnlijk te weinig ervaring met rietvogels  ;)

Maarehh, weer on-topic?
Titel: Re: Brainstorm - ideeen over de opzet van het nieuwe jeugdforum
Bericht door: Marina op mei 14, 2010, 20:09:02 pm
dan heb ik waarschijnlijk te weinig ervaring met rietvogels  ;)
ok, ik vergat de smiley  ;D
ik haal dat grut ook altijd door elkaar en die "...."vogeltjes blijven altijd veel te kort zitten voor een fatsoenlijke determinatie  :angel:
Citaat
Maarehh, weer on-topic?
uiteraard  8)