Waarneming.nl

Soortgroepen => Paddenstoelen => Topic gestart door: JelteV op februari 25, 2010, 21:42:53 pm

Titel: Ascomyceet
Bericht door: JelteV op februari 25, 2010, 21:42:53 pm
Deze Ascomyceten zaten op een oud stuk hout. Ik heb in de asci nog geen sporen gevonden, tips hiervoor?
De hyphen zijn blokkig, zie foto 2 (niet goed op de foto te zien). De asci waren 3-6 µm dik. Ik probeer nog sporen te zoeken.


--Edit-- De 'asci' zijn geen asci maar haartjes
Titel: Re: Ascomyceet
Bericht door: Stip op februari 26, 2010, 07:30:25 am
Hoi Jelte,
eindelijk een echte paddenstoel, heeft ie geen sporen  ??? Het is iets Hyaloscyphaceae-achtigs, de blokkige hyphen (textura prismatica) en haren, zo te zien op de laatste foto met massieve glazige toppen.
Voor sporen moet je iets uit het midden van de schijf pakken, het liefst de rijpste maar die op je eerste foto in het midden zit is al half leeggevreten. Ik probeer altijd een dwarsdoorsnede te maken.
Je kunt wel kijken wat de massieve delen van de haren in verschillende reagentia doen b.v. Melzer en KOH10%
Wat is de kleur eigenlijk van het ding? je witbalans klopt niet, kijk eens op je camera of je die kunt instellen op lamplicht?
Titel: Re: Ascomyceet
Bericht door: JelteV op februari 26, 2010, 10:28:52 am
Hoi Stip,
De kleur klopt inderdaad niet, vergeten erbij te zetten. De kleur is een beetje crèmewit, maar sommige schijfjes hebben ook iets rozekleurigs... Ongeveer 80% van de schijfjes zijn trouwens gesteeld, de rest niet. Ik heb geen KOH10%, maar ik zal kijken in 5% en Melzer. Foto's (van hopelijk ook sporen) volgen later vandaag.
Titel: Re: Ascomyceet
Bericht door: JelteV op februari 26, 2010, 11:40:11 am
In Melzer werden de haartjes de kleur van het Melzer (geel). In KOH 5% bleven de haartjes kleurloos. Na talloze preparaten heb ik nog geen sporen ontdekt, ook niet met een doorsnede... :-\ Misschien is het handiger de schijfjes op te sturen?