Observation international

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => verschil Matkop en Glanskop => Topic gestart door: Violet (en Remco) op februari 14, 2010, 10:50:11 am

Titel: mat- of glanskop
Bericht door: Violet (en Remco) op februari 14, 2010, 10:50:11 am
Dit vogeltje gisteren gezien bij Hilversum. Jammer dat ze altijd zo ongedurig zijn en nooit stil blijven zitten...
 
Er zijn vast kenners die aan de hand van deze foto's (video stills) en het filmpje kunnen zien of het een glans- of matkop betreft. Helaas is de snavel niet goed te zien.
 
Aan de hand van de reacties op ons vorige topic glans/matkop hebben we geprobeerd om te bepalen welke we deze keer hebben gezien. De kopkap loopt ver door (toch?) en zou dus wijzen op matkop  ???
 
Filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=EQADWRExy0s)
Titel: Re: mat- of glanskop
Bericht door: Jarinka op februari 14, 2010, 11:14:07 am
Op basis van het geluid (0:06 op het filmpje) zou ik Glanskop zeggen. Afgelopen donderdag heb ik Glanskop gezien (en gehoord), en het geluid komt mooi overeen (http://waarneming.nl/sound/view/3450). Ook glimt het kopje een beetje.
Matkop heeft een ander geluid, meestal twee tjilpjes en daarna twee keer een soort krasserig geluid.
Titel: Re: mat- of glanskop
Bericht door: frankneijts op februari 14, 2010, 11:42:55 am
Op basis van geluid inderdaad een Glanskop, goed gehoord Jarinka! Wel er aan denken dat beide soorten veel (variabele) geluiden hebben die in andere omstandigheden voor verwarring kunnen zorgen.
Denk dat het "glimmende" kopje hier veroorzaakt wordt door een onscherp twijgje..... Een betere aanwijzing is op deze plaatjes het ontbreken van een licht vleugelpaneel en dat zou je bij Matkop nu wel moeten zien (lichte zomen van armpennen).
Titel: Re: mat- of glanskop
Bericht door: frankmeer op februari 14, 2010, 15:14:57 pm
Op basis van het geluid (0:06 op het filmpje) zou ik Glanskop zeggen. Afgelopen donderdag heb ik Glanskop gezien (en gehoord), en het geluid komt mooi overeen (http://waarneming.nl/sound/view/3450 (http://waarneming.nl/sound/view/3450)). Ook glimt het kopje een beetje.
Matkop heeft een ander geluid, meestal twee tjilpjes en daarna twee keer een soort krasserig geluid.

Dit is inderdaad het typische pi-tsju roepje van een Glanskop. Misschien handig om te onthouden: een Glanskop scheldt en een Matkop zeurt. Maar chagrijnige beesten dus.  ;)
Titel: Re: mat- of glanskop
Bericht door: Violet (en Remco) op februari 14, 2010, 16:39:08 pm
Dank voor jullie reacties! Blijkt maar weer dat het geluid het meest bepalend kan zijn  ;D