Phaeocalicium spec.

Gestart door Gerben boer, april 20, 2024, 22:32:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gerben boer

Vandaag in Casteren op populierentakjes deze Phaeocalicium gevonden. In 1e instantie uitgescholden voor Ph. populneum

Maar op advies van Matthijs toch even verder gekeken en lijkt het excipulum uit isodiametrische cellen te bestaan.
(Op de foto lastig vast te leggen maar door de microscoop goed te zien als een soort schilferachtige structuur) Als je dan doorsleutelt kom je, met de sporen van 13/14 x 5/ 6um en de duidelijk K+rood paarse reactie uit op Ph. boreale

Als je googled:
phaeocalicium in northern europe tibell

Vind je de sleutel die ik gebruikt heb.

Ik ben benieuwd naar jullie mening...
https://waarneming.nl/observation/305677501/

henkjanvdkolk

Omdat jouw vondst consistent 2-cellige sporen heeft (vs. 2-4-cellig bij P. boreale) en op populier groeit (vs. op allerlei bomen bij P. boreale; Populus wordt door Tibell niet genoemd voor deze soort) lijkt het mij Phaeocalicium populneum

Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Gerben boer


Matthijs Molenaar

Henk-Jan, wat denk je dan van de cellen in de excipulumwand, de rode steel en de K+rode reactie van het kopje?
Er staat bij borealis in de beschrijving: Spores usually 1-septate (...) 2-3 septate spores occur regularly but in low frequencies.
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)

henkjanvdkolk

De steel van P. populneum zou (in water) olijfbruin tot zwartachtig moeten zijn, K+ roodachtig. De K-reactie is dus niet zo raar, maar wel als de steel al in water duidelijk roodachtig is.

Voor P. boreale (waarop de kleuren wellicht beter passen) en P. tremulicola moeten er volgens mij tenminste enkele driecellige of viercellig sporen te vinden zijn. P. tremulicola is ook K- en zal het dus zeker niet zijn.

De excipulumwand staat beschreven als een heel zwart-wit kenmerk (isodiametric cells vs. periclinally arranged hyphae), maar is behoorlijk lastig om goed te zien en interpreteren. De foto's bij de waarneming:
https://waarneming.nl/photos/88159377/ neigt naar isodiametric? Maar door overlappende lagen die onscherp zijn lastig te interpreteren.
https://waarneming.nl/photos/88159378/ in de linkerhelft lijkt het periclinally arranged hyphae, rechts onduidelijk
https://waarneming.nl/photos/88159414/ lijkt periclinally arranged hyphae
https://waarneming.nl/photos/88159415/ rommelig

Op basis van de foto's durf ik geen uitsluitsel te geven over de excipulumwand. Tibell laat het verschil zien op vrijwel perfecte doorsnedes, en zelfs dan is het op sommige foto's lastig te interpreteren. Hij wijst met pijltjes de cellen aan. Bij dit soort lastige kenmerken is dat ook nuttig om bij foto's op waarneming.nl te doen.

De kenmerken passen dus niet perfect op P. populneum (vooral de kleur van de steel), maar ook niet direct op een andere soort.

Gerben, kan je misschien aangeven welke foto's in water en welke in K genomen zijn?
Matthijs, heb je misschien microscopische documentatie van de exemplaren uit Uden en Heeze? Dan krijgen we misschien een beter beeld van de variatie en/of er mogelijk toch twee soorten zijn.
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk