is een handleiding

Gestart door Joop Kroon, juli 24, 2023, 13:34:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

Joop Kroon

Goedendag,

Als gebruiker sinds anderhalve maand heb ik nog best veel vragen. Die vragen zijn er misschien bij veel beginnende gebruikers. En ik kan die vragen wel stellen op dit forum, maar misschien zijn ze zo terug te vinden in een handleiding. Is die ergens? Dan hoef ik dit forum niet te belasten met mijn beginnersvragen.
Een voorbeeldje van mijn vragen bij een waarneming: 
https://waarneming.nl/observation/281691824/
- wat betekent 'onbekend'? De waarneming is (nog) niet goedgekeurd, dat is duidelijk, maar wat betekent 'onbekend': wordt de waarneming nog beoordeeld of iets dergelijks? Zo ja, wanneer gebeurt die beoordeling?
- de waarneming staat op 'incidentele invoer'. Wat betekent dit? Ik heb intussen zo'n 500 waarnemingen gedaan. Volgens mij is dit de eerste keer dat er 'incidentele invoer' bij staat.
- in de log staat 'Actie: resultaat servervalidatie.  Beschrijving: Confident (97%), but a new location.' Wat ik denk te snappen is dat hij door een automatische validatie is beoordeeld, zoals ik dat steeds zie eigenlijk bij mijn plantenwaarnemingen. Ook is duidelijk dat de waarneming als 97% betrouwbaar wordt gezien, maar dat het een nieuwe locatie is. Maar wat betekent dat laatste? Wordt de waarneming daarom niet goedgekeurd? En wat moet er gebeuren om wel goedkeuring te krijgen?

Dit zijn zomaar een paar vragen. Ik wil graag kwaliteit leveren en een zo goed mogelijke bijdrage leveren met mijn waarnemingen. Vandaar deze vragen. Maar de hoofdvraag is dus: kan ik de antwoorden op deze vragen ergens makkelijk vinden?

Vriendelijke groet,
Joop Kroon

Martijn van Sluijs

#1
Welkom!

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 13:34:26 PM- wat betekent 'onbekend'? De waarneming is (nog) niet goedgekeurd, dat is duidelijk, maar wat betekent 'onbekend': wordt de waarneming nog beoordeeld of iets dergelijks? Zo ja, wanneer gebeurt die beoordeling?
Dit betekent dat de waarneming nog niet beoordeeld is door een validator. Er zijn intussen honderdduizenden plantenwaarnemingen met foto die nog op keuring door een validator wachten. Er wordt simpelweg veel meer ingevoerd dan de validatieteams bij kunnen benen. Wanneer de waarneming gevalideerd zal worden is dan ook niet met zekerheid te zeggen.

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 13:34:26 PM- de waarneming staat op 'incidentele invoer'. Wat betekent dit? Ik heb intussen zo'n 500 waarnemingen gedaan. Volgens mij is dit de eerste keer dat er 'incidentele invoer' bij staat.
Dit zegt niet veel over de waarneming zélf. Dit betekent alleen dat de soort niet inheems of ingeburgerd is.

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 13:34:26 PM- in de log staat 'Actie: resultaat servervalidatie.  Beschrijving: Confident (97%), but a new location.' Wat ik denk te snappen is dat hij door een automatische validatie is beoordeeld, zoals ik dat steeds zie eigenlijk bij mijn plantenwaarnemingen. Ook is duidelijk dat de waarneming als 97% betrouwbaar wordt gezien, maar dat het een nieuwe locatie is. Maar wat betekent dat laatste? Wordt de waarneming daarom niet goedgekeurd? En wat moet er gebeuren om wel goedkeuring te krijgen?
De automatische fotovalidatie keurt alleen een waarneming goed wanneer deze zeker genoeg is dat de soortnaam van de waarneming klopt met de foto én er voldoende referentiewaarnemingen in de buurt aanwezig zijn. In dat geval krijgt de waarneming een grijs vinkje. Blijkbaar is de automatische fotovalidatie in dit geval wel zeker (genoeg) van de soortnaam, maar zijn er niet genoeg waarnemingen van deze soort in de omgeving goedgekeurd de afgelopen jaren om een grijs vinkje uit te kunnen delen. Het is dus een kwestie van afwachten totdat een validator deze waarneming oppakt.

Dit zijn goede vragen hoor, voel je vrij om verdere vragen te stellen. Er staat hier (https://waarneming.nl/pages/getting-started/) wel eea beschreven, maar lang niet alles.
Vriendelijke groeten,
Martijn

Joop Kroon

Ha Martijn,

Zeer bedankt voor de snelle en adequate reactie!
Ik had de 'getting started' inderdaad gezien. Die geeft op zich duidelijke basisinformatie. Wel heb ik het gevoel dat dat moeiteloos zou kunnen worden aangevuld met meer (standaard)informatie. Als je een iets bredere handleiding zou hebben met een zoekmogelijkheid erbij zouden  vraagjes zoals ik die nu stel daar wellicht gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. En ik bedoel dan niet een handleiding van honderden pagina's want daar zit niemand op te wachten, maar iets handzaams. Misschien heb ik het mis hoor. Maar als hier vraag naar zou zijn wil ik er best eens over meedenken hoe dat zou kunnen worden aangepakt. Dan hoor ik het wel.
Verder heb ik nog 1 aanvullende vraag nav je laatste antwoord. Helder dat de waarneming niet goedgekeurd wordt als er niet genoeg goedgekeurde waarnemingen van deze soort in de omgeving zijn. Mijn vraag is: gaat een validator de waarneming bezien als in de omgeving dezelfde soort meer wordt waargenomen? Of hangt het gewoon van de werkvoorraad af? Als het eerste het geval is, is dat ergens goed te begrijpen. Alleen zou het dan nooit komen tot een bevestigd - blijvend zeldzaam of zeer zeldzaam - voorkomen in de omgeving  als de soort verder weinig of niet in de omgeving wordt aangetroffen, denk ik? Als het tweede het geval is kan ik me dat ook goed voorstellen. Dan is mijn vraag - er is kennelijk een grote werkvoorraad - hoe de validatoren prioriteren in de werkvoorraad. Welke waarnemingen behandelen jullie als eerste, welke als later (zo mogelijk) nog eens te behandelen.
Dank alvast!

Vriendelijke groet
Joop

Martijn van Sluijs

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 20:12:21 PMWel heb ik het gevoel dat dat moeiteloos zou kunnen worden aangevuld met meer (standaard)informatie.
Eens! Maar dat is niet aan mij  :blink:

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 20:12:21 PMHelder dat de waarneming niet goedgekeurd wordt als er niet genoeg goedgekeurde waarnemingen van deze soort in de omgeving zijn.
Dat ging puur over de 'validatiemachine'; de computer die grijze vinkjes uit kan delen. Voor de mens-validatoren is dit vanzelfsprekend geen probleem, die kan ook beter interpreteren of deze soort werkelijk op deze (nieuwe) locatie voor kan komen of niet. Dit is dan ook puur een kwestie van: er zijn meer waarnemingen dan gevalideerd kunnen worden. De waarneming is in principe gewoon klaar om door een validator opgepakt te kunnen worden zoals hij nu is.

Citaat van: Joop Kroon op juli 24, 2023, 20:12:21 PMDan is mijn vraag - er is kennelijk een grote werkvoorraad - hoe de validatoren prioriteren in de werkvoorraad. Welke waarnemingen behandelen jullie als eerste, welke als later (zo mogelijk) nog eens te behandelen.
Dat is helemaal afhankelijk per validator en soortgroep. Vanzelfsprekend valideren validatoren hun 'specialismen' (genus/familie) graag, daar zijn ze immers goed in, en vinden ze meestal ook het leukst. Verder valideren sommigen per dag (oud naar nieuw of nieuw naar oud), op basis van zeldzaamheid (juist de zeldzame of juist de algemene soorten), op basis van regio/provincie, en ga zo maar door. Daar is niet echt een regel of richtlijn voor.
Vriendelijke groeten,
Martijn

lukasverboom

Ik valideer van de circa 50.000 openstaande korstmossen af en toe alle openstaande waarnemingen van 1 soort, af en toe een gebied, af en toe wat er vandaag of gisteren is binnengekomen, soms alles wat bij een enthousiaste waarnemer openstaat. Inderdaad, hier hebben we niet echt richtlijnen voor. Validatoren zijn vrijwilligers, we hebben wat dat betreft ook geen verplichtingen om iets af te werken.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Joop Kroon

Martijn en Lukas,

Dank! Geeft me iets meer inzicht in jullie mooie vrijwilligerswerk.
@ Martijn, omdat je over een (handzame) handleiding zegt dat je het eens bent, maar het niet aan jou is: bij wie zou ik kunnen aanbieden om eens mee te denken over (de behoefte aan) een wat uitgebreidere handleiding? Ik heb niet zoveel inzicht in het vakwerk van waarnemen, maar heb wel ervaring in gestructureerd en bondig schrijven.

Vriendelijke groet,
Joop Kroon

Jan Mudde

Hallo Joop,

Mooi aanbod!! Dat kun je het beste richten aan de betaalde crew achter dit alles. Te bereiken via info@waarneming.nl

Hou er wel rekening mee dat het vakantietijd is dus dat een reactie even op zich kan laten wachten.

Grtz, Jan
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Favoriete soortgroepen; Korstmossen, Nachtvlinders, Vogels en verder eigenlijk zeer breed natuurgeïnteresseerd. https://waarneming.nl/users/50310/observations/?advanced=on

Joop Kroon

Beste Jan, dank je. Ga ik doen. Vriendelijke groet, Joop

hiskodevries

De bijdrage van Marcel verwijderd. Het is niet erg nuttig om te verwijzen naar een handleiding van de oude site.
Dit is een goede start https://waarneming.nl/pages/help/
vanuit dat helpscherm wordt vaak naar een uitgebreidere beschrijving gelinkt.
Als je nog dieper wilt gaan, zie dan https://forum.waarneming.nl/index.php/board,22.0.html
B.v. over automatische validatie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,36932.msg1855915.html#msg1855915
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

marcel234

#9
Zoals je ziet wil men niet inhoudelijk ingaan op
a. je verzoek ( is er) en
b. je aanbod ( is nodig) .

Zie de quote van Hisko.

Citaat van: hiskodevries op juli 25, 2023, 11:14:01 AMDe bijdrage van Marcel verwijderd. Het is niet erg nuttig om te verwijzen naar een handleiding van de oude site.

Veel gebruikers van de oude site:
https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,500770.msg2549672.html#msg2549672

Joop Kroon

Beste Hisko,
Dank je wel voor je reactie.
Je verwijst naar de getting started en naar de topics op het Forum onder Handleiding.nl.
Beide heb ik gezien.
De getting started (en wat daar onder zit) vond ik heel handig.
De verzameling topics bevatten een berg aan informatie. Ook dat is wel duidelijk en heel mooi. Maar is het op een of andere manier gemakkelijk doorzoekbaar? Ik zie geen zoekfunctie?
Het is voor mij persoonlijk bijna niet te doen om er doorheen te gaan scrollen om iets te vinden. 
Het is een van de redenen waarom ik denk dat een handleiding met zoekfunctie, linkjes etc. handig zou zijn

Matthijs Molenaar

Citaat van: Joop Kroon op juli 26, 2023, 08:31:45 AMBeste Hisko,
Dank je wel voor je reactie.
Je verwijst naar de getting started en naar de topics op het Forum onder Handleiding.nl.
Beide heb ik gezien.
De getting started (en wat daar onder zit) vond ik heel handig.
De verzameling topics bevatten een berg aan informatie. Ook dat is wel duidelijk en heel mooi. Maar is het op een of andere manier gemakkelijk doorzoekbaar? Ik zie geen zoekfunctie?
Het is voor mij persoonlijk bijna niet te doen om er doorheen te gaan scrollen om iets te vinden. 
Het is een van de redenen waarom ik denk dat een handleiding met zoekfunctie, linkjes etc. handig zou zijn

Bovenaan (naast index) heb je de optie om het forum te doorzoeken en dan moet je als topics selecteren die je nodig hebt.
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)

Joop Kroon

Beste Matthijs,
Dank je wel. Dat is op zich een goede zoekfunctie voor het zoeken naar topics. Maar mijn probleem blijft nog een beetje hetzelfde. Als ik bijvoorbeeld zoek op 'automatische validatie' krijg ik een een hele set topics waar ik voor mijn gevoel dan nog steeds erg veel moet scrollen. Om te beginnen weet je vaak niet precies welke topics relevante info bevatten. Dus je selecteert er een aantal en duikt daar eens in. En dan kom je soms opeens een prachtig mooi stukje uitleg tegen, maar dan weer een hele discussie (al dan niet verouderd) over een bepaald specifiek onderwerp, en zo nog eens, dan weer een aanvullend stukje met mooie basisinformatie etc.
Vandaar mijn gevoel dat een gestructureerde handleiding met zoekfunctie en linkjes zou helpen.
Voor een deel komt het neer op het oppakken van een handleiding die er vroeger kennelijk al geweest is en deze actualiseren aan de hand van een synthese van relevante info uit het forum. Zo'n handleiding zou je een of twee keer per jaar kunnen updaten.
NB om elk misverstand te voorkomen: ik pleit er niet voor het forum en de topics weg te doen, want dat blijft goud waard!
Vriendelijke groet,
Joop

Andre321

Citaat van: hiskodevries op juli 25, 2023, 11:14:01 AMrcel verwijderd. Het is niet erg nuttig om te verwijzen naar een handleiding van de oude site.
Ik heb tien mensen gevraagd en maar een tje gebruikte de nieuwe website.

Jan Mudde

Citaat van: Andre321 op juli 26, 2023, 22:32:04 PM
Citaat van: hiskodevries op juli 25, 2023, 11:14:01 AMrcel verwijderd. Het is niet erg nuttig om te verwijzen naar een handleiding van de oude site.
Ik heb tien mensen gevraagd en maar een tje gebruikte de nieuwe website.

Tsja....die komen er vanzelf achter dat de oude website steeds meer op de achtergrond zal geraken en ze binnenkort echt alleen maar op de nieuwe terecht kunnen. Hoe eerder je er mee leert werken hoe makkelijker je het jezelf maakt. Vasthouden aan wat verloren gaat is nooit slim.

Wel eens dat voor een nieuwe gebruiker er heel veel abracadabra staat aangaande gebruiksmogelijkheden en dat een handleiding voor de nieuwe site echt geen kwaad zou kunnen.....

Grtz, Jan
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Favoriete soortgroepen; Korstmossen, Nachtvlinders, Vogels en verder eigenlijk zeer breed natuurgeïnteresseerd. https://waarneming.nl/users/50310/observations/?advanced=on

marcel234

#15
Citaat van: Jan Mudde op juli 26, 2023, 22:44:44 PMTsja....die komen er vanzelf achter dat de oude website steeds meer op de achtergrond zal geraken en ze binnenkort echt alleen maar op de nieuwe terecht kunnen.
Of de waarnemers laten het gepruts op de nieuwe website over aan de admins en bemoeien zich niet meer mee. Ik hoor vooral alleen gefrusteerde admins

Jan Mudde

Citaat van: marcel234 op augustus 01, 2023, 18:53:35 PM
Citaat van: Jan Mudde op juli 26, 2023, 22:44:44 PMTsja....die komen er vanzelf achter dat de oude website steeds meer op de achtergrond zal geraken en ze binnenkort echt alleen maar op de nieuwe terecht kunnen.
Of de waarnemers laten het gepruts op de nieuwe website over aan de admins en bemoeien zich niet meer mee. Ik hoor vooral alleen gefrusteerde admins

Ha Marcel,

Doel je nu op de nieuwe site, het forum of ObsIdentify/NIA?

Grtz, Jan
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Favoriete soortgroepen; Korstmossen, Nachtvlinders, Vogels en verder eigenlijk zeer breed natuurgeïnteresseerd. https://waarneming.nl/users/50310/observations/?advanced=on