Beroe hoe? Meloenkwalletjes verwarring

Gestart door sjogro, november 29, 2022, 18:46:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

sjogro

Hoi, ik wilde het volgende even aankaarten. Op waarneming.nl draagt Beroe gracilis de Nederlandse naam "Meloenkwalletje". Terwijl bij Stichting Anemoon op de site en op een gepubliceerde zoekkaart de Nederlandse naam 'Meloenkwalletje' of 'Meloenkwal' verwijst naar Beroe cucumis. Beroe gracilis wordt hier 'Slank Meloenkwalletje' genoemd. In diverse literatuur lees ik nog weer andere namen. Een overzicht:

Beroe cucumis wordt genoemd:
Meloenkwalletje (Stichting Anemoon zoekkaart) + (Zeeboek, jeugdbondsuitg.) + (Nederlandsesoorten.nl)
Meloenkwal (Stichting Anemoon website)
Beroe cucumis (Waarneming.nl)


Beroe gracilis wordt genoemd:
Meloenkwalletje (Waarneming.nl) + (Strandvondsten, Hans de Blauwe)
Meloenkwal (Strandwerkgemeenschap website / Strandvondsten.nl)
Slank meloenkwalletje (Stichting Anemoon website) + (Stichting Anemoon zoekkaart)
Komkommerkwalletje (Zeeboek, jeugdbondsuitg.) + (Basisgids Strandvondsten, De Bruyne/Gmelig Meyling) + (Nederlandsesoorten.nl)


Is hier iets aan te doen? Wanneer is een Nederlandse naam eigenlijk 'officiëel' ?

tekenaar

#1
Ik kan alleen op je laatste vraag antwoorden. Er is geen officiele regel wanneer Nederlandse namen "officieel" zijn maar over het algemeen worden lijsten aangehouden van gespecialiseerde verenigingen. Bij zeebeestjes is dat https://www.anemoon.org/

Die lijsten worden ook overgenomen op https://www.nederlandsesoorten.nl/

En hier op waarneming.nl

Als er niet zo'n lijst bestaat, wordt de meest gebruikte veldgids vaak aangehouden.

Bij nieuwe soorten (b.v. nieuw gevonden exoten) wordt doorgaands een Nederlandse naam voorgesteld in de eerste Nederlandstalige publicatie over de soort, en die naam wordt dan verder aangehouden.

't verschilt een beetje per groep, maar er is tegenwoordig een behoorlijke overeenstemming. Voor wetenschappelijke namen bestaat een heel "wetboek" van regels*; zoiets is er niet voor Nederlandse namen.

* voor beestjes: https://www.iczn.org/the-code/the-code-online/
en voor plantjes: https://www.academia.edu/55346973/International_code_of_botanical_nomenclature_Vienna_code_

-----

In dit geval is de site van Anemoon kennelijk niet eenduidig en zou ik gaan voor de namen op het soortenregister (liefst met een bericht naar Anemoon, maar dat lijkt me iets voor de betreffende admin). Daar staat:

B. cucumis = Meloenkwalletje
B. gracilis = Komkommerkwalletje (synoniem Slank meloenkwalletje)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

sjogro

Dankjewel voor je reactie Paul, met interessante links. Wat betreft de NL benaming had ik ongeveer zo'n vermoeden. Interessant fenomeen op zichzelf, de benamingen van alle levende organismen!

Maar, het was dus niet alleen de site van Anemoon die niet eenduidig is, zoals mijn overzichtje tracht te laten zien. Als het soortenregister 'sturend' is, dan zou dat betekenen dat Anemoon, Hans de Blauwe, De Strandwerk Gemeenschap (SWG) én waarneming.nl 'eigenwijs' zijn geweest met hun Nederlandse benaming van B. gracilis.
(En dan heb ik alleen even vlug enkele boeken uit eigen kast bekeken)

...dus dat worden dan wat meer berichtjes  ;D :rolleye:

Overigens vind ik persoonlijk de 'eigenwijze' suggesties van Anemoon een stuk inzichtelijker dan de benamingen uit het register. Als je kijkt naar het feit dat B. cucumis tot 15 cm groot wordt en B. gracilis slechts tot 3 cm groot. Vind ik B. cucumis = Meloenkwal en B. gracilis = Slank Meloenkwalletje een begrijpelijke vertaling van wetenschappelijke naam naar Nederlands, met behoud van oog voor de visuele kenmerken van de soort.

Wanneer men éne soort B. cucumis noemt en juist de ander in Nederlands tot komkommer doopt, wordt het voor mijn gevoel verwarrend. Ter verduidelijking: cucumis is de familie van planten waartoe zowel meloen als komkommer toebehoren. B. gracilis heeft daar op zichzelf in haar wetenschappelijke naam geen referentie naar.

hiskodevries

eigenlijk is de enige oplossing: de nederlandse namen te verwijderen
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

sjogro

Citaat van: hiskodevries op november 30, 2022, 07:05:22 AMeigenlijk is de enige oplossing: de nederlandse namen te verwijderen

Best een goed idee.

Zou daarnaast dan wel fijn zijn als ze desondanks wel beide naar boven komen op het zoekwoord meloenkwal (is dat mogelijk?).

Een beschrijving van de onderscheidende kenmerken op beide soortbeschrijvingpagina's zou het helemaal mooi af maken.

hiskodevries

je bedoeld dat je 2 soorten in beeld krijgt als je meloenkwal intypt ? dat lijkt mij niet handig. want wat gaat de gebruiker dan kiezen?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0