Ondersoorten ringslang

Gestart door Frank van Spelde, juli 13, 2022, 19:56:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

Frank van Spelde

Hey,

Ik vroeg me af waarom er bij de (oostelijke/gevlekte) ringslang geen ondersoorten zijn te selecteren, of ik kijk ik er overheen? Ik wilde zelf Natrix natrix gotlandica invoeren (dus op observation), maar zie dat er in NL ook geen ondersoort in te voeren is. Zou leuk zijn als dit kan worden toegevoegd.

Groetjes,

Frank

Remon

Een aantal ondersoorten is wel in te voeren. Je zou andere kunnen laten toevoegen uiteraard. Gotlandica is volgens mij tegenwoordig niet echt breed geaccepteerd meer als ondersoort, maar ik weet uit mijn hoofd de exacte consensus niet.

Frank van Spelde

Ik zie niet zo snel ergens dat gotlandica niet meer geaccepteerd wordt (hier in Zweden in ieder geval nog wel). Zie ook bv. https://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=700799#null

Maar goed, ik ben zeker geen slangenexpert, dus ik houd het oordeel bij jou. Maar mocht hij nog wel geaccepteerd worden, dan zou het leuk zijn om hem ook toe te voegen.

Groetjes, Frank

marcel234

Citaat van: frankvanspelde op juli 13, 2022, 19:56:07 PM
Ik vroeg me af waarom er bij de (oostelijke/gevlekte) ringslang geen ondersoorten zijn te selecteren, of ik kijk ik er overheen? Ik wilde zelf Natrix natrix gotlandica invoeren (dus op observation), maar zie dat er in NL ook geen ondersoort in te voeren is. Zou leuk zijn als dit kan worden toegevoegd.

Welke ondersoort zoek je voor Nederland?
Natrix natrix persa Pallas, 1814)
https://waarneming.nl/species/904761/

https://waarneming.nl/species/454/
https://waarneming.nl/species/802963/

Frank van Spelde


tekenaar

#5
Eigenlijk hangt dit op welk soortconcept je neemt.

Het oude (biologische) soortconcept ging ervan uit dat alles wat enigzinds kruisbaar is samen 1 soort is, en geografische varianten het beste ondersoorten genoemd kunnen worden.

Het modernere (evolutionaire) soortconcept gaat ervan uit dat groepen organismen die min of meer hun eigen evolutionaire weg volgen, gescheiden soorten zijn. Dit onafhankelijk van smalle hybridisatiezones. In dit concept passen ondersoorten niet goed meer.

M.a.w. als voormalige ondersoorten hele brede overgangszones hebben worden ze in het nieuwe concept samengevoegd. Zijn de overgangszones smal in vergelijking met het totale verspreidingsgebied, dan worden het aparte soorten.

Bij ringslangen hadden de oude ondersoorten (en ook sommige ooit beschreven soorten) altijd al een dubieuze status. persa zou bijvoorbeeld die met strepen zijn ... Maar die strepen vererven gewoon dominant en er is een enorm gebied waar gestreepte exemplaren onderdeel vormen van populaties, samen met ongestreepte. In de praktijk kan je dus niet zo veel met "persa" want het is geen gescheiden evolutionaire eenheid. Met gotlandica ben ik niet goed bekend/heb ik geen mening over.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Frank van Spelde

Erg interessante discussie, waar de komende jaren nog veel over gesproken gaat worden met nieuwe doorbraken in DNA technieken en de inzichten die hieruit voort komen.

Deze discussie gaat echter wel wat voorbij aan het huidige topic. Het wel of niet erkennen van het concept ondersoort staat niet ter discussie. Ondersoorten worden voor (alle?) soortgroepen op waarneming op grote schaal gebruikt, en dat zal voorlopig ook zo blijven neem ik aan. Wil je dus een mooie en volledige database van een soort hebben op Waarneming, dan zouden of alle, of geen ondersoorten beschikbaar moeten zijn. Willekeurig een aantal ondersoorten toevoegen (in dit geval 2 voor N. natrix, 1 voor N. helvetica) heeft weinig nut.

Wat betret Gotlandica: deze wordt in het land waar hij voorkomt (Zweden) gewoon officieel erkent als ondersoort https://artfakta.se/artbestamning/taxon/natrix%20natrix%20gotlandica-100089. Een hybridisatie/overgangszone is er niet, aangezien het een ondersoort is die op een eiland voorkomt.

tekenaar

alleen, is dat dan een ondersoort van N. natrix of van N. helvetica
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Frank van Spelde


Remon

Je kan dit lijstje laten toevoegen:

Natrix natrix natrix
Natrix natrix cypriaca
Natrix natrix fusca
Natrix natrix persa
Natrix natrix schweizeri
Natrix natrix scutata
Natrix natrix syriaca
Natrix helvetica helvetica
Natrix helvetica cetti
Natrix helvetica corsa
Natrix helvetica lanzai
Natrix helvetica sicula

Een deel van die ondersoorten wordt niet meer (breed) geaccepteerd, waaronder gotlandica. Er is sowieso geen 100% consensus. En met een paar volgende genetische onderzoeken kan dat zo maar weer eens anders zijn.